Inhoud blog
  • Pampus
  • Fonsie 420
  • Henri5
  • Henri5
  • Fonsie420

    Welkom in deze lessenreeks. Het is de bedoeling dat je, bij het nemen van een foto voor deze lessenreeks, rekening houd met alles wat je in vorige lessen leerde.

    Waarschijnlijk ken je de uitdrukking: ‘Fotograferen is spelen met licht’. Dat is zeker zo en hier gaan we, in deze lessenreeks, verder op in. Het einddoel is een perfect belichte foto kunnen afgeven.

    Enkele spelregels:

    -          Gebruik steeds recent gemaakte foto’s.

    -          Geef een korte toelichting bij de foto bv. gebruikte instellingen en waarom je die gebruikte.

    -          Foto’s mogen niet bewerkt worden, ook niet uitgesneden. Het is de bedoeling dat je op voorhand leert ‘zien’.

    -          Ik probeer eenmaal per week je foto te bespreken. Aangezien ik een zeer drukke agenda heb kan dit al eens uitlopen. Hou hier dus rekening mee.

    -          De opgaven die ik geef zijn volgens het kunnen van de leerling. Zij die reeds verder gevorderd zijn zullen ‘zwaardere’ opgaven krijgen dan ‘minder’ gevorderden.

    -          Neem geen foto’s op voorhand. Hou steeds rekening met de gekregen commentaren voor je een nieuwe foto maakt.

    Enkele raadgevingen:

    -          Bij het nemen van een foto noteer dan steeds je instellingen en een kleine commentaar. Bekijk bij je thuiskomst de foto’s en neem er die commentaar bij. Zo leer je bij. Zelfs gevorderde fotografen  doen dit nog steeds.

    -          Wees niet te snel tevreden. Bekijk je foto’s, laat ze dan enkele dagen liggen en bekijk ze opnieuw. Als je ze dan nog goed vind geef ze dan pas in. Wees kritisch op je zelf.

    -          Zet je toestel niet op automatisch. Gebruik verschillende instellingen en bekijk welke het beste resultaat geven.

    -          Heb je vragen, aarzel niet om me te contacteren. Ik zal je graag helpen.

    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Licht
    Bespreking licht
    20-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Henri5
    Welkom in deze lessenreeks. Je kiest direct voor een moeilijk onderwerp. Spijtig genoeg  is het niet helemaal gelukt. Het invallende zonlicht achteraan is bijna volledig uitgebrand. kijk maar een s boven de auto. Je ziet bijna de rand van de doorgang niet meer. Ook de structuur op de muur achteraan valt weg. Je kon dit vermijden door het licht achteraan, in de lichte delen, te meten en daarna in de donkere delen. Als je dan het gemiddelde neemt ben je al een heel eind op weg. Je moet dan net dat goede evenwicht vinden. Iets meer of minder licht...Je moet dan wel manueel gaan werken. Experimenten dus!
    Ook heb je veel last van vervorming. Ik heb er enkele hulplijnen opgezet. Als dat huis in werkelijkheid zo schuin zou staan...
    Op dus naar de volgende. Probeer een landschap te trekken met een blauwe lucht en witte wolken. Let er op dat het wit van de wolken niet uitgebrand is. Ik weet dat het nu! niet echt het seizen is voor stralend blauwe luchten maar als het begint te vriezen komen die terug.
    Succes,
    Digiwill.




    20-12-2011 om 10:35 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goede foto en goed belicht. Het harde licht dat binnenvalt accentueert de foto aan de muur. Toch is er in de donkere delen nog perfect structuur te zien en zijn ze niet uitgebrand. Goed gedaan dus.

    Voor je volgnde foto wil ik een opname met tegenlicht. Opletten dat, als de zon moest schijnen, ze niet pal in de lens schijnt want dat is gevaarlijk! Let er ook op dat het onderwerp duidelijk zichtbaar is. Flits is niet toegestaan.
    Succes,
    Digiwill

    20-12-2011 om 10:18 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pampus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goede foto. Je hebt rekening gehouden met alle voorgaande lessen. Enkel had ik het liever iets scherper gezien. Je gebruikte F8. Door naar F11 te gaan zou de foto beter zijn geweest. Toch een goede belichting. Verder doen dus en op naar de volgende.Succes,
    Digiwill.

    20-12-2011 om 10:12 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dina5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een mooie opname, goed belicht maar er zit een kei van een kleurzweem op. Spijtig eigenlijk. Dat kon je vermijden door je witbalans aan te passen. Experimenteren dus tot je er tevreden over bent! Er is al heel wat geschreven over kleurzweem en hoe dit weg te doen. In de handleiding van je toestel zal vermoedelijk ook een uitleg staan om je witbalans goed te gebruiken. Ook mis ik een beetje scherpte.
    Probeer eenzelfde opname te maken (mag op een andere lokatie hoor) en hou rekening met bovenstaande opmerkingen. Ik kijk er al naar uit.Succes,
    Digiwill.


    20-12-2011 om 10:07 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pampus

    Mooie poging, maar dit is niet eenvoudig te fotograferen. Je hebt qua licht een mooie verhouding verkregen tussen het licht binnen en buiten. Zowel binnen als buiten is de lichtverhouding zeer goed. Alleen zit je met een kei van een geelzweem. Dat is het gevaar van dergelijke foto's en is bijna niet te vermijden . Heb je al eens gekeken naar het geel van de pakjes en het wit van de lampekap? Door te experimenteren met de witbalans kan je dit vermijden. Ik heb hem eraf gedaan en de foto wordt opeens stukken beter.
    Een ander punt is de vervorming de lamp en de tafel hangen volledig uit de haak. Als de tafel in werkelijkheid zo schuin staat zouden de pakjes er af schuiven.
    Niet helemaal geslaagd dus en op naar de volgende. Ik ben al benieuwd.
    Grts, Digiwill.





    10-12-2011 om 09:12 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dina

    Hallo Dina, welkom in deze lessenreeks. Je schrijft dat je je toestel op manueel hebt gezet en aan het experimenteren bent gegaan met de snelheid. Goed zo. Dat is de manier om het te leren.
    Wat je foto betreft; je gebruikt goed wat je in vorige lessenreeksen leerde (compo, diepte) maar je hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt. Het resultaat van je experiment is zeker niet slecht maar het kan nog beter. Ik heb nog iets minder licht gegeven en zie je het verschil? Op je ingezonden foto is het wit van de witte steentjes op de startblok uitgebrand. Door nog minder licht te geven omzeil je dat. Hoe moet je dat concreet doen met je toestel: kijk door je zoeker en meet het licht op de lichtste plek. Noteer de instelling. Doe hetzelfste op de donkerste plek die je nog zichtbaar wil hebben en noteer ook die instelling. Neem van beide instellingen het gemiddelde en gebruik die om de foto te maken. Waarschijnlijk zal die foto nog niet ideaal zijn en van daaruit ga je dan experimenteren met meer of minder licht tot je tevreden bent met het resultaat.
    Ga dus op pad voor een nieuwe foto. Ik ben al benieuwd naar het resultaat.
    Grtz, Digiwill





    01-12-2011 om 09:56 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pampus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Pampus, ik zie dat de problemen van de baan zijn. Fijn zo. Deze foto is goed belicht. Kleuren zijn ok. Scherpte ok. Ik heb hier eigenlijk weinig toe te voegen. Je bent goed bezig. Ik zou zeggen op naar de volgende. Verras me met een ander onderwerp.
    Grtz, Digiwill.

    01-12-2011 om 09:30 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vivjan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een goede binnenkomer. Mooi belichte foto. Quit belichting heb ik geen opmerkingen. Persoonlijk zou ik links een stukje afgesneden hebben omdat het grijs nogal de aandacht vraagt en als het geheel ietsje scherper was geweest had je een heel goede foto gemaakt.
    Je hebt een goed evenwicht gevonden tussen licht en donker. De zon staat links voor en dan riskeer je dat de donkere partijen te donker worden. Dat is hier niet het geval. Goed gedaan dus.
    Voor je volgende inzending geef ik je een opdracht:

    1.     Onder en overbelicht

    Maak 6 dezelfde foto’s van een landschap. Gebruik een statief!

    -      normaal belicht

    -      met 1stop onderbelichting

    -      met 1 stop overbelichting

    -      met instelling zon

    -      met instelling schaduw

    -      met instelling bewolkt

     Stuur me de 3 beste uit deze reeks en geef zelf weer welke foto je voorkeur draagt en waarom. Onder- of overbelichten kan je door of je snelheid of je diafragma aan te passen (let wel op de scherptediepte!).


    Succes,
    Digiwill

    24-11-2011 om 11:07 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze foto is goed belicht. De lichte delen zijn niet uitgebrand want je kan nog redelijk goed de stuctuur van de stenen volgen. Dit was je laatste foto in deze lesssenreeks. Door je foto's en ook door de foto's die je recent op het net plaatste ben ik ervan overtuigd dat je 'het' beet hebt. Je mag dus door nar de volgende reeks Portret.
    Succes,
    Digiwill.

    08-10-2011 om 10:28 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik denk als je de foto eens goed bekijkt dat je zelf ziet dat het niet ok is. Centraal in de foto zijn een aantal volledig uitgebrande bladeren. Zij storen de foto. Moesten die er niet op staan was het een mooi belichte foto geweest. Een goede raad: wees niet te snel met doorsturen. Wees kritisch voor jezelf. Twijfel je; niet insturen, maak een andere foto. Ik heb het gevoel dat je met teveel zaken ineens in je hoofd bezig bent. Hanteer de KIS methode (Keep It Simple). Ga terug naar de basis. BV is het een landschap zet dan je diafragma op 11 of kleiner (groter getal). Vertrek van daar uit. Experimenteer dan met je andere instellingen ,bv. bewolkt, zon, schaduw, snelheid iets hoger of lager... Pas eventueel je iso aan zodat je meer speelruimte krijgt. Ik ga  geen opdracht geven. Maak gewoon een foto waarvan je zelf zegt 'Dat is hem!' en verras me...
    Je kan het. Kijk maar naar je foto met de appel die je onlangs doorstuurde. Die was zeer goed!
    Succes,
    Digiwill.

    04-10-2011 om 11:24 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke 56
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Opdracht geslaagd. Mooie opname en goed belicht. Deze foto en de vele andere die ik van jou zag passeren overtuigen me dat je weet hoe je, door met licht te spelen, je foto's beter en aangenamer om kijken kan maken. Je mag dus doorgaan naar volgende lessenreeks 'Portret'.
    Succes, Digiwill.

    04-10-2011 om 11:05 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke 56
    Mooi belichte foto. Toch een opmerking.  Je schrijft het zelf  'is een beetje op het randje'. Je voelt zelf aan dat er iets wringt aan de foto. Het menselijk oog leest meestal een foto van links onder naar rechts boven. In jouw foto is links onder volledig donker en onscherp. Vervolgens gaat je oog over de goed belichte blad met spin naar rechtsboven waar het heel licht is en weer onscherp. Daardoor gaat het interessante deel links boven aan de aandacht voorbij. Ik heb de foto eens gekantelt. Zie je het verschil? Nu wordt de foto plots veel interessanter en veel sterker!

    Volgende opdracht:
    Tegenlicht.

    Maak een foto van een onderwerp met tegenlicht. Zorg dat het onderwerp nog structuur bevat en niet volledig donker is. Let op dat er geen zonlicht rechtstreeks in je lens valt (= gevaarlijk!)






    28-09-2011 om 09:09 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV
    Dit is een goede foto. Je hebt blauw in de lucht en het wit van de wolken is niet uitgebrand.  Je bent op goede weg. Toch had je de foto iets levendiger kunnen maken. Zie je het verschil? Dat kon je bereiken door je instellingen aan te passen. Toestel op bewolkt in volle zon en iets onderbelicht bv. Nu gebruik je belichtingscompensatie van +1.67EV? Waarom? Oorzaak is vermoedelijk de 'P'-stand. Je schrijft dat je in RAW werkt. Dat is prima! Je schrijft ook dat je niet veel verschil merkt tussen F8/ en F/11. Toch gebruik je F4? Daardoor krijg je een minder scherpe foto. Beter was F11. Je hebt een trapje gemaakt (zoals je het noemt AEB: -1, 0, +1). Dat is prima. Daar zal je al zelf goed het verschil merken.
    Een goede raad: vergeet de autostand en ook de P-stand. Experimenteer zuiver met diafragma en snelheid. Durf hem al eens volledig op manueel te zetten en experimenteer...  Blijf experimenteren met zon, bewolkt enz.
    Ik heb bewust heel vaak het woord EXPERIMENTEER gebruikt. Door dat te doen gaan je foto's zeker nog verbeteren.

    Volgende opdracht:
    Licht en schaduw

    Maak een foto met licht en schaduw. Het contrast tussen lichte en donkere partijen is een effectief hulpmiddel om een foto levendiger te maken en meer diepte te geven. Een helder beeldelement in de verte krijgt vanzelf de aandacht van ons oog. Licht aan het einde van de tunnel, een open plek in een donker bos, een kamerdeur die een streep licht binnenlaat... Door bewust de voorgrond donker te laten, ontstaat een prettige spanning op de foto.


    Succes,
    Digiwill




    21-09-2011 om 11:43 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke56
    Mooi belichte foto die voor deze groep weinig of geen verbetering vereist. Alleen zou ik hem anders uitkaderen. De strook onderaan en de lichtvlek rechtsonder trekken teveel de aandacht. Het zijn eigen 2 foto's ineen. Ik heb ze eens anders uitgesneden en daardoor wordt ze veel sterker.

    Volgende opdracht:  

       Licht en schaduw

    Maak een foto met licht en schaduw. Het contrast tussen lichte en donkere partijen is een effectief hulpmiddel om een foto levendiger te maken en meer diepte te geven. Een helder beeldelement in de verte krijgt vanzelf de aandacht van ons oog. Licht aan het einde van de tunnel, een open plek in een donker bos, een kamerdeur die een streep licht binnenlaat... Door bewust de voorgrond donker te laten, ontstaat een prettige spanning op de foto.

    Succes,
    Digiwill





    21-09-2011 om 11:05 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV

    De opdracht was om verschillenden instellingen te gebruiken en je 3 beste in te geven. Je koos deze volgorde. Bedoeling was om het verschil te leren zien. Je schrijft dat als je de foto's +1 belicht een beter resultaat geeft. Je schrijft ook dat je van medeleden de opmerking krijgt dat je foto's donkerder mogen. Wel ze hebben gelijk. Hier gaf je foto's binnen met belichting +1 - 0 - en -1. Naar mijn gevoel  zou hier -0.5 ideaal geweest zijn. In je eerste foto is bv. de lucht gewoon wit. Bij de laatste zie je dat er blauw in de lucht zit en wolken. Toch zijn ze m.i. alle drie te flets. Je schrijft dat je normaal nadien wat verlevedigd en eventueel plaatselijk oplicht. Dat kan je natuurlijk in deze lessenreeks niet. Geen bewerkingen. We proberen van de eerste keer een goed belichte foto te geven waar we niets meer hoeven aan te doen. Ik ben er van overtuigd dat een foto uit de reeks 'zon - bewolkt-schaduw' veel beter resultaat geeft. Als je bij die foto's dan nog eens een stop of een halve stop  gaat onderbelichten zal je veel beter resultaat krijgen. Probeer dit maar eens voor jezelf. Je hebt ze in raw. Probeer in die reeks maar eens met de belichting te spelen. Zie voor jezelf het effect. Je mag die natuurlijk altijd aan mij privé sturen als je raad wil.

    Voor je volgende opdracht gaan we een stapje verder:

    Maak een foto van landschap met een blauwe lucht met witte wolken.

    Als je landschapsfoto's bekijkt, zie je vaak een bleke lucht, ook al zag deze er blauw uit toen je de foto maakte. De camera heeft een belichting gebruikt om de details in de donkere tinten op de grond beter te doen uitkomen waardoor de heldere tinten van de lucht zijn overbelicht.

    De sensors van digitale camera's hebben niet hetzelfde dynamische bereik als het menselijk oog. Experimenteer met verschillende instellingen!

    succes, Digiwill.







    09-09-2011 om 10:23 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke 56

    Knap gedaan. Je levert hier een perfect belichte foto in. Zoals in de opdracht stond vroeg ik je om de, voor jou beste foto aan te duiden. Je koos de eerste als beste en dat is ook mijn keuze. Mooie kleuren, de lucht is blauw en in de wolken is veel structuur te zien. Je merkt zeker ook het verschil met de andere foto's. Dat was het opzet van deze opdracht. Goed gedaan dus!
    Op naar de volgende opdracht:

    Maak een foto met licht en schaduw. Het contrast tussen lichte en donkere partijen is een effectief hulpmiddel om een foto levendiger te maken en meer diepte te geven. Een helder beeldelement in de verte krijgt vanzelf de aandacht van ons oog. Licht aan het einde van de tunnel, een open plek in een donker bos, een kamerdeur die een streep licht binnenlaat... Door bewust de voorgrond donker te laten, ontstaat een prettige spanning op de foto.

    Succes, Digiwill.







    09-09-2011 om 09:51 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke56
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mooie foto om mee te starten in deze lessenreeks. Ik heb maar één opmerking. Ze is m.i. iets overbelicht. Het gras heeft niet de normale kleur en de lucht kan feller. Door iets te onderbelichten kon je dit oplossen. De lucht zal dramatischer worden en het gras minder geel.In iedergeval een goed begin.

    Opdracht:

    Maak 6 dezelfde foto’s van een landschap. Gebruik een statief!

    -      normaal belicht

    -      met 1stop onderbelichting

    -      met 1 stop overbelichting

    -      met instelling zon

    -      met instelling schaduw

    -      met instelling bewolkt

     Stuur me de 3 beste uit deze reeks en geef zelf weer welke foto je voorkeur draagt en waarom. Onder- of overbelichten kan je door of je snelheid of je diafragma aan te passen (let wel op de scherptediepte!).
    Succes, Digiwill


    02-09-2011 om 11:59 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een mooie foto maar van 2005. Het is, net als bij vorige lessenreeksen, de bedoeling dat je recente foto's gebruikt en dat je de gegevens die je in vorige lessen leerde ook gebruikt. Als instellingen gebruik je 1/60e en F:5.6. Door dit redelijk grote diafragma heb je problemen met de scherpte. Dit allemaal komt omdat je alles op automatisch had staan. Je schrijf dat je dit nu niet meer doet. Goed zo! Met je nieuwe D60 kan je nu naar hartelust gaan experimenteren.

    Opdracht:

    Maak 6 dezelfde foto’s van een landschap. Gebruik een statief!

    -      normaal belicht

    -      met 1stop onderbelichting

    -      met 1 stop overbelichting

    -      met instelling zon

    -      met instelling schaduw

    -      met instelling bewolkt

     Stuur me de 3 beste uit deze reeks en geef zelf weer welke foto je voorkeur draagt en waarom. Onder- of overbelichten kan je door of je snelheid of je diafragma aan te passen (let wel op de scherptediepte!).

    Succes, Digiwill.

    02-09-2011 om 11:43 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mooie compo met een foto die genomen is op een zeer zonnige dag. Met deze foto mag je door naar volgende lessenreeks 'portret'.
    Succes,
    Digiwill

    29-06-2011 om 11:14 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken

    Je maakt hier identiek dezelfde fout als bij je vorige inzending. Alles op je camera op automatisch en trekken maar. Je foto heeft een blauw/paarszweem en het licht op de struiken op de rechteroever zijn uitgebrand. Mijn opmerkingen zijn dezelfde als bij je vorige inzending. Gelieve hiermee rekening te houden.
    Ik geef je een opdracht hiergbij moet je zeker experimenteren met je instellingen:


    Maak een foto van landschap met een blauwe lucht met witte wolken.

    Als je landschapsfoto's bekijkt, zie je vaak een bleke lucht, ook al zag deze er blauw uit toen je de foto maakte. De camera heeft een belichting gebruikt om de details in de donkere tinten op de grond beter te doen uitkomen waardoor de heldere tinten van de lucht zijn overbelicht.

    De sensors van digitale camera's hebben niet hetzelfde dynamische bereik als het menselijk oog. Veel van de moderne fototoestellen beschikken over instellingen waarmee het dynamische bereik automatisch wordt uitgebreid.

    Als je camera niet over een dergelijke instelling beschikt, kun je belichtingscompensatie gebruiken om de lucht juist te belichten, maar dat zou betekenen dat de grond onvoldoende wordt belicht. Zoek hier een goed evenwicht door te experimenteren met over- of onderbelichting.





    08-06-2011 om 12:59 geschreven door Digiwill

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!