Groenten en fruit zijn de aanbrengers van vitaminen, mineralen en voedingsvezel en bevatten veel beschermde stoffen. Groenten en fruit worden onderverdeeld in 2 afzonderlijke groepen, ze hebben elk hun specifieke samenstelling, ze kunnen elkaar niet vervangen, maar vullen elkaar wel aan en bovendien is het belangerijk om voldoende te variëren, omdat alle noodzakelijke voedingstoffen aangebracht worden. De voorkeur wordt gegeven aan verse en seizoensgebonden producten, omdat deze meer vitaminen en mineralen bevatten. Groenten Goede keuze : Liefst 2 x per dag een grote portie : totaal ± 300 gr. Groenten : vers, diepvries, blik , glas, ( beperken : mais, pompoen, erwten .....) Minder goede keuze groenten. Al klaargemaakte groenten ( spinazie à la crème, rode kool uit bokaal enz..) Roomsoepen, bonen en erwtensoepen, soep uit blik en diepvriespakjes. Fruit Goede keuze : Fruit : minstens 2 stuks per dag tot max 3 stuks per dag. Vers of ongesuikerd diepvries / blikfruit, gestoofd fruit of fruitmoes zonder suiker . ( Beperken : bananen, druiven, gedroogd fruit, vers of ongezoet fruitsap - max 1 glas per dag ) Minder goede keuze fruit : Fruit uit blik met siroop, gestoofd fruit of fruitmoes met suiker, gesuikerde fruitsappen( Nektar).