Dat is deel 8 C en het laatste deel van de restgroep, met het laatste vervolg hebben jullie de volledige uitleg gekregen over de voedingsdriehoek.
Allerlei - Goede keuze:
( Beperken : zout, ook selderijzout.) Alle kruiden en specerijen, magere bouillonblokjes/extracten, tomatenpuree, azijn, kappertjes, pickles, mosterd, tomatenketchup, gelatine, bakpoeder, zelfrijzende bloem, worchestersaus, Tobasco, zuivere cacaopoeder, CanKan van Canderel.
Mager ( ontvette ) en lichtgebonden sausen zonder roux, dressing en magere vinaigrette, zelfbereide magere slasaus, licht room ( minder dan 25% vet ) Beperken : olijven en pindakaas.
Minder goede keuze
Chips, zoute koekjes, borrelnootjes, gewone bouillonblokjes en extracten. Fantasiecacaopoeder, alle zoete sausen, aardbeiensaus, chocolade saus. Botersausen, roomsausen, eisausen, alle gebruiksklare sausen, sausen met roux, mayonaise, vinaigrette, slasausen en room met 25 % vet.
Hiermede zijn wij aan het einde gekomen van de voedingsdriehoek, ik hoop er jullie een plezier met gedaan te hebben. Leven met diabetes moet je leren.
Alcohol : best bespreken met arts en / of diëtiste, het levert lege calorieën, dus liefst niet gebruiken als men moet vermageren, matig gebruik kan veelal worden toegestaan, maar niet dan 1 a 2 per dag en liefst bij de maaltijd. Light dranken niet meer dan een halve liter per dag.
Goede keuze
Rode of droge witte wijn, bier ( type pils ), droge sherry, Champagne brut ( geen zoete variëteit ). Light frisdranken met minder dan 6 kcal/100ml, Coca Cola light, Fanta light, River limonade light, enz
In deze groep komen voedingsmiddelen voor die niet noodzakelijk zijn in een gezonde voeding, voorbeeld : alcohol, snoepjes, koekjes, enz....... Deze voedingsmiddelen komen in het kader van de huidige voedingsgewoonten niet genegeerd worden, en we plaatsen ze daarom als kleine blanco groep aan de top van de piramide. Het gebruik van deze producten in het dieet is niet toegestaan, in bepaalde omstandigheden kan men een uitzondering maken, maar enkel in overleg met de arts en diëtiste.
Goede keuze
Beperken : kunstmatige zoetmiddelen die geen energie leveren op basis van aspartaam, acesulfaam K, cyclamaat, saccharine ( Natrena, Canderel, Hermesetas, enz ....). Confituur met minder suiker : Effi, GB light, Ligne, Materne fruit & fruit. Confituur zonder suiker : Céréal, Prodia, Tutti Frutti enz....., men moet wel opletten met de term ongezoet.
Minder goede keuze
Suiker alle soorten, siroop, gewone confituur, honing, gelei, chocolade, choco, pralines, roomijs, consumptie ijs, sorbet. Voedingsmiddelen of zoetmiddelen met fructose of sorbitol, maltitol, lactitol, zuurtjes, kouwgom, muntjes, alle koekjes, gebak, wafels, pannekoeken, speculaas.
De plaats van de vetten aan de top van de piramide geeft aan dat we ze slechts in beperkte hoeveelheid moeten gebruiken. We kunnen ze niet verwaarlozen, daar ze aanbrengers zijn van vetoplosbare vitaminen zoals vitamineA , vitamine D, vitamine E en vitamine K en ook van essentiële vetzuren zoals bij voorbeeld linolzuur. De voorkeur wordt gegeven aan minarine en margarine met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren voor het smeren, gebruik bij de bereiding liefst olijfolie of koolzaadolie of vloeibare bakmargarines, ook maïsolie, zonnebloemolie zijn geschikt.
Goede keuze.
Margarine en minarine rijk aan onverzadigde vetzuren, rijk aan omega 3 vetzuren, sojaminarine, ( halfvolle boter ), olijfolie, arachideolie, saffloerolie, sojaolie, maïsolie, zonnebloemolie, walnotenolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, katoenzaadolie, druivenpitolie, sesamolie en vloeibare bakmargarine.
Vak 6 van de voedingsdriehoek - Vlees, vis, ei, vleesvervangers.
Minder goede keuze.
Vet / halfvet varkensvlees en rundvlees, schapenvlees, vet / halfvet lamsvlees, gepaneerde vleessoorten, worsten, hamburgers, blinde vinken, gefrituurd vlees, gefrituurde vogelbereidingen.
Gepaneerde vleesvervangers, vegetarische worsten en hamburgers, gebruiksklare vegetarische bereidingen met room, saus.
Salami, pasteien, worstsoorten, spek, kant en klare salades met mayonaise, vleessalade, kip curry.
Gepaneerde en gefrituurde vis, gerookte en gestoomde of gemarineerde vis, bokking, maatjes, makreel, paling, sprot, zalm, rolmops met mayonaise. Gebruiksklare visbereidingen, vissalades met mayonaise, paella, visconsereven op basis van olie.
Meer dan 2 eieren per week eten is niet aan te raden.
Zoute nootjes, kokosnoten. Kant en klare schotels met peulvruchten.
Vak 6 van de voedingsdriehoek - Vlees, vis, ei, vleesvervangers.
Dit zijn vooral aanbrengers van eiwit, mineralen zoals ijzer( in vlees) en vitaminen van de B-groep-vitaminen B12. Het vetgehalte van vlees varieert sterk, daarom wordt in het kader van gezonde voeding de voorkeur gegeven aan de magere soorten, en een eitje kan het vlees af en toe vervangen. Vis is een goede bron van onverzadige vetten en jodium, en wordt minimum 2 maal per week aanbevolen. Peulvruchten, noten en sojaproducten vormen een goed alternatief voor vlees, maar deze zijn van plantaardige oorsprong en brengen geen vitamine B12 aan, wat nodig is voor de aanmaak van bloedcellen, en zijn eveneens minder geschikt als ijzerbron. Noten zijn omwille van hun hoog vetgehalte zeer energierijk, wie moet vermageren laat ze best achterwege, bij een goed gewicht kan men ze matig gebruiken. Peulvruchten bevatten koolhydraten, ze verhogen de glycemie, maar veel trager, wanneer u ze wil gebruiken, best bespreken met de diëtiste. Lieve mensen, omdat het te uitgebreid is wordt dit besproken in 2 delen, dat is deel 6A en hierna volgd deel 6B.