De plaats van de vetten aan de top van de piramide geeft aan dat we ze slechts in beperkte hoeveelheid moeten gebruiken. We kunnen ze niet verwaarlozen, daar ze aanbrengers zijn van vetoplosbare vitaminen zoals vitamineA , vitamine D, vitamine E en vitamine K en ook van essentiële vetzuren zoals bij voorbeeld linolzuur. De voorkeur wordt gegeven aan minarine en margarine met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren voor het smeren, gebruik bij de bereiding liefst olijfolie of koolzaadolie of vloeibare bakmargarines, ook maïsolie, zonnebloemolie zijn geschikt.
Goede keuze.
Margarine en minarine rijk aan onverzadigde vetzuren, rijk aan omega 3 vetzuren, sojaminarine, ( halfvolle boter ), olijfolie, arachideolie, saffloerolie, sojaolie, maïsolie, zonnebloemolie, walnotenolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, katoenzaadolie, druivenpitolie, sesamolie en vloeibare bakmargarine.