Vak 6 van de voedingsdriehoek - Vlees, vis, ei, vleesvervangers.
Dit zijn vooral aanbrengers van eiwit, mineralen zoals ijzer( in vlees) en vitaminen van de B-groep-vitaminen B12. Het vetgehalte van vlees varieert sterk, daarom wordt in het kader van gezonde voeding de voorkeur gegeven aan de magere soorten, en een eitje kan het vlees af en toe vervangen. Vis is een goede bron van onverzadige vetten en jodium, en wordt minimum 2 maal per week aanbevolen. Peulvruchten, noten en sojaproducten vormen een goed alternatief voor vlees, maar deze zijn van plantaardige oorsprong en brengen geen vitamine B12 aan, wat nodig is voor de aanmaak van bloedcellen, en zijn eveneens minder geschikt als ijzerbron. Noten zijn omwille van hun hoog vetgehalte zeer energierijk, wie moet vermageren laat ze best achterwege, bij een goed gewicht kan men ze matig gebruiken. Peulvruchten bevatten koolhydraten, ze verhogen de glycemie, maar veel trager, wanneer u ze wil gebruiken, best bespreken met de diƫtiste. Lieve mensen, omdat het te uitgebreid is wordt dit besproken in 2 delen, dat is deel 6A en hierna volgd deel 6B.