Inhoud blog
  • WAT IS NU HET BRUSSELS?
  • SCHATTEN OP ZOLDER DEEL TWEE
  • DE GULDEN ONTSPORING - 11 JULI 2008
  • 11 JULI 2008
  • OPRUIMEN LEVERT SOMS SCHATTEN OP, OP 08-07-08
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    MICHEL lOUBIN HEET JE WELKOM
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    radio_opsinjoor
    blog.seniorennet.be/radio_o
    Startpagina !
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Ons prachtige leven
    actief worden na het werk
    15-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT IS NU HET BRUSSELS?

    Brussel en het Brussels



                                     
    Oorsprong van het Brussels

     

    Door vermenging van legenden en historische feiten, blijft de oorsprong van Brussel (Brosella, Bruoscella…) een moeilijkte ontwarren kluwen.

     

    Historici en specialisten hebben trouwens ieder hun standpunt in dat verband.

     

    Het jaar 977 lijkt het meest weerhouden te worden als referentiedatum voor de stichting van de stad, toen Karel van Lotharingen op het Sint-Gorikseiland een “Castrum” (tijdelijk of definitief, versterkt kamp, gelijkend op een stad) liet bouwen.

    Nu nog wordt de Sint-Goriksbuurt beschouwd als het historisch centrum van de stad Brussel.

     

    Het Brussels daarentegen, heeft heel duidelijke origines, het komt van het Frankisch, een West-germaans dialekt.

     

    Toen dat Babants was geworden en gesproken werd in de omgeving van Brussel, Leuven en omstreken, noemden de Brusselaars het in de 16e eeuw “Vloms”. Het is evenwel geen Vlaams dialect en nog minder Frans.

     

    Eigenlijk is Brussels niets anders dan een mengeling van Vlaams, Frans, waarschijnlijk ook Spaans en zelfs Engels.

     

    Taalspecialisten onderscheiden drie varianten :

    -          Het Marols

    -          Het Bargoens

    -          Het Beulkemans

     

     

    Het Marols :

     

    Veel Waalse arbeiders kwamen in het begin van de 18e eeuw naar Brussel werken.

    Ze vestigden zich in de geografische zone tussen de Hoogstraat en de Wolstraat, vlakbij het klooster van de Maricollen (vereersters van Maria) en stonden mee aan de wieg van het Brussels Marols.

    Het werd vooral populair in 1920 door de uitgebrachte

    “Les fables de Pitje Schramouille” van de Gentse dichter, advokaat Roger Kervijn de Marcke ten Driessche, maar is nu bijna helemaal verdwenen.

     

    Het Bargoens :

     

    Historicus George-Henri Dumont heeft het in zijn werk

    “Histoire de Bruxelles – Biographie d’une capitale” over het “Bargoensch”. Dat “Bargoensch” werd overigens gesproken door de marionnetten van Toone III in 1890, is eigenlijk gewoon een taaltje dat leentje-buur ging spelen bij het Vlaams, het Frans, het Latijn, het Hebreeuws, het Spaans en het Duits.

     

    Het Beulemans :

     

    Deze sappige mengtaal van het Vlaams en het Frans is ontstaan uit de vervorming van het Frans dat tweetalige Brusselaars van Vlaamse origine spraken, met behoud van de denkwijze in hun moedertaal. Het is sterk aanwezig in het “Brussels” en in wat de Fransen menen “Belgisch” te zijn.

    Het toneelstuk : “Le marriage de mademoiselle Beulemans” van de auteurs Fonson en Wicheler, waarin een typische Brusselse familie, centraal staat, blijft tot op de dag van vandaag in het buitenland het cliché van het “Belgisch”.


     

    Historisch gezien is de referentie naar het Nederlands de meest juiste, maar geleidelijk werden verwijzingen naar het Frans ingevoerd, naargelang de sociale en culturele evolutie van Brussel.

    Het is trouwens deze “verfransing” van het Brussels, laat staan van het Vlaams, die resulteerde in wat we hierboven het “Beulemans” noemen.

    Kortom, we kunnen dus stellen dat er eigenlijk drie soorten Brussels zijn : het Franse, het Vlaamse en het Marols Brussels.

     

    Dit is een uittreksel uit : Assimil Benelux N.V. 2000

    15-07-2008 om 18:28 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHATTEN OP ZOLDER DEEL TWEE
    Nog een tweede reeks foto's uit de tijd van vakantie in Barvaux, Coo, Gent en een bezoek aan Deftinge.

    Enkele familiefoto's met Kristel, Jo, Chris, ikzelf, Steven, Sylvia, mijn schoonmoeder, Moe Clara, Walter en zijn vrouw, Mickey en Droepie.

    Dit zijn werkelijk pareltjes!!

    http://picasaweb.google.be/shiva037/SCHATTENOPZOLDERDEEL2

    13-07-2008 om 00:00 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE GULDEN ONTSPORING - 11 JULI 2008

    Sinds 1971 werkte ik in Brussel.In 1998 kwam ik er ook wonen, maar nog nooit had ik zo'n mooie 11 juliviering.
    Het begon allemaal in de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
    Om 11.00 uur bezocht ik de tentoonstelling van beeldend kunstenaaar Tjerrie Verhellen. Prachtige kunstwerken heeft hij vervaardigd.

    Om12.30 uur begon Johan Verminnen aan een mooi aangepast programma.
    Proficiat Johan.
    Na het optreden van Johan, had ik honger gekregen en ging vlug naar hus om een stukje te eten.

    Om 18.00 uur begaf ik me naar de Zetel van de Raad in de Lombardstraat 67 te Brussel waar de Retro Band van FC Brussels voor een opgewekte muzikale omlijsting zorgde op de receptie.
    Spijtig dat de meeste aanwezigen geen oren hadden voor de muziek en hun hele leven aan hun buren aan het vertellen waren.
    Daarna gaf de Voorzitter zijn toespraak.

    Toen was de tijd aangebroken om mij, op uitnodiging van Vlaams Minister Bert Anciaux, naar het Brussels Stadhuis te begeven.
    Rond 20.00 uur werden we verwelkomd door Bert.
    De sfeer was aangenaam en vanop het balkon genoot ik van ht prachtige concert gepresenteerd door de organisator AB.

    Dit was werkelijk de mooiste Gulden Ontsporing die ik ooit heb meegemaakt.
    Dank aan allen.

    http://picasaweb.google.be/shiva037/DEGULDENONTSPORING2008

    12-07-2008 om 00:00 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 JULI 2008
    11 juli 2008 wordt een feest voor mij!

    Reeds drie jaar wordt ik uitgenodigd door de gemeente Elsene.

    Maar dit jaar is werkelijk iets speciaal voor mij :

    Kijk maar :

     http://picasaweb.google.be/shiva037/11JULI2008

    10-07-2008 om 22:22 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OPRUIMEN LEVERT SOMS SCHATTEN OP, OP 08-07-08

    Ja opruimen levert soms schatten op. Bij het opruimen en openen van kartons die mee verhuist waren, maar nog niet geopend vond ik een reeks foto's. Ik heb ze gescand en hieronder vindt U het resultaat.
    Jo, dit loont de moeite om te kijken!!!!

    http://picasaweb.google.be/shiva037/SCAN080708SCHATTEN

    08-07-2008 om 23:21 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEEL 3 : OPKOMST EN BETEKENIS GEUZE

    Deel 3 : Opkomst van de geuze

     

    De geuze breekt definitief door na de wereldtentoonstelling in Brussel

    van 1897.

    Een helder, zuiver bier met een heerlijke schuimkraag dat men lange

    tijd kon bewaren in een voor die tijd revolutionaire verpakking,

    een champagnefles.

    Het idee om jonge en oude lambik te mengen en in een fles te laten

    hergisten is zeer waarschijnlijk geïnspireerd,op de

    “méthode champenoise”, vooral vanaf het moment dat glas niet meer

    als luxeproduct werd beschouwd. In 1865 werd de belasting op het glas

    afgeschaft.

    Geuze kende niet alleen succes bij de gewone man, ook in de

    “hogere” kringen vond men geuzeliefhebbers : prins Albert, de latere koning, was daar één van. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tijdens een receptie op het stadhuis te Brussel in 1901 burgemeester

     De Mot geuze liet schenken in de plaats van de traditionele champagne. Alras kreeg geuze dan ook de eretitel “Brusselse champagne”.

    Het succes van de geuze bleef zich echter niet beperken tot zijn

    productiegebied : zo zong een echtpaar van marktzangers ’s zaterdags

    en ’s zondags op de schoenmarkt te mechelen kort voor W.O. i :

    “In Brussel is het vroolijk leven stad van liefde en geuzelambik”

     Daarbovenop  kreeg geuze ook nog het aureool van

    gezondheidsdrank.

    Zo schreef apotheker Coelst, plaatsvervangend burgemeester van

    Brussel tijdens W.O. II in 1941 : “….ik ben herstellende van een ernstige

    ziekte en om me weer op de been te helpen, raadt de dokter me aan

    iedere dag een glas geuze of liever nog een glas kriek te drinken.”

    De naam geuze zou verwijzen naar de geuzen, de liberalen van de

    negentiende eeuw. Aangezien ieder dorp over een katholieke

    brouwer en een liberale brouwer beschikte, zou geuzelambik kunnen betekenen dat de eerste, die op het idee kwam lambik te bottelen

     een liberaal was : lambik van bij de geus, dus geuze-lambik!

    Het Pajottenland is een land om lief te hebben en te koesteren.

    Info en bestellen :
    Toerisme Vlaams-Brabant
    Dietsesteenweg 52
    3010 Leuven
    E-mail : toerisme@vl-brabant.be


     

    08-07-2008 om 15:44 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op aanvraag : Running For 2008 : Federale Politie
    Om een beetje ruimte hebben voor nieuwe foto's had ik mijn blog wat opgeruimd. Maar de foto's van dit jaar dien ik er op aanvraag terug op te plaatsen.

    http://picasaweb.google.be/shiva037/RUNNINGFORPOLFED2008

    08-07-2008 om 11:15 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BAL IN DE RUE ST. VALERY. - 21 JUNI 2008- AULT,
    21 juni 2008. Dag van de muziek. In de straat, toen we rond 23.00 uur op weg waren naar ons appartement, was er midden in de straat bal.
    Micheline en ik konden natuurlijk daar niet aan weerstaan!!!

    http://picasaweb.google.be/shiva037/21JUNIBALINDERUESTVALERY

    08-07-2008 om 10:49 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEEL 2 HET BROUWPROCES

    Deel 2

     

     

    Als er bij het brouwen van lambik al iets mysterieus gebeurt, dan is

    het wel de bevruchting met de in de omgeingslucht aanwezige wilde gisten.

     Het eigenlijke brouwproces is nu achter de rug. De brouwer heeft een

    suikerrijke oplossing verkregen, die na filtratie de naam

    “wort” meekrijgt.

    Hiertoe laat hij het brouwsel rusten, zodat het kaf, van vooral de

    mout, kan bezinken en op de geperforeerde bodem een natuurlijke filterlaag gaat vormen.  Na deze filtratie wordt het helder wort naar de kookketel overgepompt.

    In de kookketel : een oplossing van suikers, eiwitten en mineralen die

    Gedurende 4 uur aan de kook gebracht worden. Nu hebben we de

    lambikwort.

    Waar de gewone brouwers alle contact met de lucht mijden als de

    pest, heeft de lambikbrouwer deze zelfde lucht broodnodig!

    Het koelschip, een open ondiepe kuip, bevindt zich meestal op de

    zolder, waar de wind vrij spel heeft.

    De volgende ochtend wordt het gekoelde en bevruchte wort naar de

    houten vaten gepompt, waarin na drie à vier dagen de gisting op

    gang komt.

    Houten vaten van : 250 liter, pijpen van ca 600 liter en tenslotte

    foeders met een inhoud van 6 à 10.000 liter.

     Dan volgen vijf fasen :

     

    - eerste : de wilde gisting

    - tweede : de primaire alcoholische gisting

    - derde : de melkzuurgisting

     

    Dan volgen nog :

    - vierde : na 6 à 8 maanden : secundaire alcoholische gisting

    - vijfde en laatste fase : rijping genoemd, hier krijgt het bier de

     typische smaak van lambik.

     Het bier is nu klaar om als lambik geconsumeerd te worden of …. om

    Gebruikt te worden bij het vervaardigen van geuze.

    07-07-2008 om 18:55 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lambik en Geuze

    Het Pajottenland en de Zennevallei, bakermat van “lambik” en “geuze”

     

     

     

    Bron :       -       Provincie Vlaams Brabant

    -                     VZW Horal

    -                     De Hoge Raad van Ambachtelijke Lambikbieren

     

     

    Woordje uitleg : Inderdaad, beste lezer, U hebt het bij het rechte
       eind!
       Volgens het “groene boekje” van de Nederlandse
        taal bestaat “lambik” inderdaad niet.
        Misschien als stripfiguur.
        De Grote Van Dale vermeld wel “lambiek”
        een soort zwaar Brussels bier.
        Toch zullen de Brusselaars vasthouden aan
        “LAMBIK”.

     

    Inleiding :

    Van alle bieren die wij nu kennen is lambik ongetwijfeld het oudste.

    Volgens ingenieur Marcel Franssens, werd de eerste lambik

    gebrouwen vóór 1300!

    De bestanddelen : tarwe, hop, gist, houten tonnen,Pajottenlucht

    en het Zennewater.

    In onze streken was oorspronkelijk alle brouwactiviteit verboden

    tussen 24 april (Sint-Joris) en 29 september (Sint-Michiel).

    Van arm wort tot rijk bier :

    De manier, waarop heden ten dage lambik gebrouwen wordt, gaat

    grotendeels terug op een eeuwenoude brouwmethode en wijkt op

    meerdere punten af van de moderne brouwtechnieken, die toegepast

    worden in de brouwerijen, waar bieren van hoge, lage of gemengde

    gisting geproduceerd worden. 

    Er zijn twee methodes :

    - de oudste, de slijmmethode of troebel wort-methode genoemd,

     waarbij de verkregen melkwitte vloeistof gescheiden wordt van de rest.

    Timmermans,Cantillon, De Keersmaeker. De Troch en Lindemans

    gebruiken deze oude methode, maar scheiden het roebel wort af

    op een andere manier.

    - Gebruikt deze methode niet : Lindemans, Drie Fonteinen,…,

    zij voegen kokend water water toe, met hetzelfde resultaat.

     

    07-07-2008 om 18:50 geschreven door Loubin Michel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • goeie morgen
  • nog vlug een fijn weekend wensen vòòr het voorbij is
  • Zondags groetjes
  • Groetjes uit Knokke-Heist
  • Weer of geen weer, we zijn hier weer

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • WAT IS NU HET BRUSSELS?
  • SCHATTEN OP ZOLDER DEEL TWEE
  • DE GULDEN ONTSPORING - 11 JULI 2008
  • 11 JULI 2008
  • OPRUIMEN LEVERT SOMS SCHATTEN OP, OP 08-07-08

    WELKOM OP HET BLOG VAN MICHEL lOUBIN
    Over mijzelf
    Ik ben Loubin Michel
    Ik ben een man en woon in Henri Marichalstraat 12 - 1050 Elsene (België) en mijn beroep is Commissaris bij de Federale Politie.
    Ik ben geboren op 23/03/1952 en ben nu dus 72 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wandelen, uitstappen doen in de natuur, fotografie,schrijven.

    Rondvraag / Poll
    Zijn de veiligheid van de bevolkingen de tussenkomsten van de hervormde politie beter dan vroeger
    ja beiden
    ja de veiligheid
    ja de tussenkomsten
    Neen
    ik had liever de Rijkswacht
    Ik had liever de gemeentepolitie
    Ik had liever beiden : politie en rijkswacht
    geen idee
    Bekijk resultaat



    Een interessant adres?

    Zoeken in blog


    Een interessant adres?

    Een interessant adres?


    Nieuws HLN
  • KIJK. ‘Oatzempic’ is nieuwe wonderdrankje om af te vallen, maar is de TikTok-hype zo gezond? Diëtiste Sanne legt uit
  • Jaarlijks turen we anderhalve maand op smartphone: zo kan je je schermtijd flink terugschroeven
  • Sluit het gsm-abonnement als laatste af: wat met telecomabonnementen bij een overlijden?
  • Apple verwijdert WhatsApp op bevel van Chinese autoriteiten
  • Wat is het goedkoopste telecomabonnement om elke avond te kunnen streamen?
  • Elon Musk wil concurrentie aangaan met YouTube: X gaat tv-app lanceren
  • Vergeet ‘admin’ en ‘passw00rd’: met deze zes tips heb jij wél een veilig wachtwoord
  • Groet de opperpinguïn: Elon Musk drijft spot met rivalen na grote panne
  • Eindelijk: ook Telenet ondersteunt de eSIM voor smartphones, na Proximus en Orange
  • Vooral grote operatoren voerden prijzen op: dit betaal (en krijg) jij vandaag meer voor je telecomabonnement





    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!