Maandthema 2024-05
Het thema van de maand mei
29-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 - Griffel - Joker

Beste Griffel

Je stuurde ons je joker voor de eerste bijdrage voor het Maandthema.

Zelf omschreef je het als volgt : Meimaand is Mariamaand. Lang geleden in de Griekse- en Romeinse tijd was het reeds een gebruik om in mei de moedergodin Maia te eren. Ze werd vereerd of stond voor vruchtbaarheid, ontluikend leven, liefde. Deze heidense gebruiken zijn in de loop der tijden omgevormd ter ere van de Christelijke heilige maagd Maria. Wegkapellen verschenen in het landschap, in mei werden ze met bloemen versierd, processies trokken er naartoe. Hier en daar treft men ze nog aan, zoals hier in het Hageland, soms klein en scheefgezakt. De naam van de maand mei is waarschijnlijk afkomstig van de naam van de godin Maia.

Een zeer uitgebreide en zeker ook leerrijke omschrijving. We hebben weer iets bijgeleerd.

Bij het gebruik van de joker wordt er geen commentaar meer gegeven. De inzending is dan ook definitief.





29-05-2024 om 12:28 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 Griffel

Beste Griffel

Je stuurde je twee bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Zelf omschreef je het als volgt : De maand mei is de voorbode van de zomer. Dieren hebben jongen, de eieren van de vogels zijn uitgebroed, vissen paaien. Vele bloemen staan in bloei, gras en andere planten zijn volgroeid, ook de bladeren van de bomen. Deze twee bomen kunnen het best vinden met elkaar en zijn nu op hun mooiste.

Gewoonlijk is de maand mei inderdaad de voorbode van de zomer met warme namiddagen en lekker terrasjesweer ’s avonds. Dit jaar lijkt het eerder de voorbode van de herfst.

Onze commentaar :

Dit is een foto waarbij je in eerste instantie gaat afvragen wat je nu precies ziet: is dat een oude boom die binnenin aan het doodgaan is maar nu pots toch hevig begint door te schieten? Je moet er even bij nadenken, en dat maakt het boeiend en dus leuk.

Volgens de uitleg gaat het echter om 2 bomen die perfect op een rij staan want je ziet eigenlijk maar één stam.

De foto bevat verschillende soorten groen : het zeer contrastrijke van de bomen, bijna zwart/wit, Yin en Yang. De bomen op de achtergrond zijn dan weer zachter van kleur, wat het contrast ondersteunt en de bomen los laat komen van de achtergrond. Dit is een goed voorbeeld voor de commentaren die ik al een paar keer gegeven heb hieromtrent.

Het lage standpunt zorgt ook voor een dun streepje met een mengeling van licht bruine tinten met hier en daar wat accenten van nog een ander soort groen. Het vormt een stevige basis en toont dat de bomen op de grond staan en niet ergens gaan zweven.

De helderblauwe lucht is niet overbelicht, zacht met hier en daar wolkenslierten die zichtbaar zijn. Ook weer veel contrast t.o.v. de bomen.

De bomen staan zeer centraal wat hier niet storend is door het feit dat de achterste bomenrij links lager staat en naar rechts toe hoger oploopt.

Een zeer geslaagde foto wat mij betreft.





28-05-2024 om 18:22 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 Everdina

Beste Everdina

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Zelf omschreef je het als volgt : Waterjuffers zijn slank gebouwde insecten die soms in grote aantallen met glinsterende vleugels langs de waterkant dwarrelen.  Een prachtige glans op de vleugels en het is dan ook een feest om buiten te lopen op een warme zomerdag wanneer ze massaal uit het water komen. Waterjuffers zijn de nauwe verwanten van de echte libellen en lijken in veel opzichten sterk op hun grote broers. Verschillend zijn onder andere de houding van de vleugels in rust, de slanke bouw en de vorm van de kop. Bij waterjuffers zitten de ogen aan de zijkant van een brede kop, de echte libellen hebben hun ogen meer om de kop heen gevouwen.

Niet alleen de vogeltjes worden actief in de maand mei. De eerste warmte en zon maakt bij iedereen wel wat wakker. 

Onze commentaar :

Prachtig scherpe opname van dit koppel vrijende libellen. Niet gemakkelijk in beeld te brengen omdat die ook meestal niet net tegen het voetpad zitten. Je kon wel rekenen op een sterke tele. Misschien kan je nog iets verduidelijken over de instelling van je camera want er is iets dat ik niet goed begrijp in de exifs. Je Nikon D750 is een fullframe en men meldt een brandpuntafstand van 300 mm. Maar anderzijds vermeldt men ook dat het een equivalent is van 450 mm in 35 mm brandpuntafstand. Maar dit geheel terzijde.

Nu wat de foto betreft had ik persoonlijk wat meer gecropt. De libellen staan tamelijk naar rechts maar dat is niet de hoofdreden. Wel dat gele bloemetje helemaal links dat met een deel van mijn aandacht gaat lopen. Dat zou ik er het liefst niet bij hebben

Bijkomende algemene opmerking:

Een kleine opmerking maar die is vooral geldig voor de mensen die beschikken over een bewerkingsprogramma dat dit toelaat, en waar je voldoende mee vertrouwd bent. Vooral met deze fijne structuur van het onderwerp is het niet gemakkelijk.

Probeer extra contrastverschil te creëren tussen onderwerp en achtergrond, eventueel een lichte vignette, om het onderwerp nog meer laten uit te komen. Maar wel een goeie raad: doe dit niet als je er niet goed vertrouwd mee bent want anders riskeer je een goeie opname als de deze helemaal te verknoeien. 





27-05-2024 om 16:54 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 03/06-09/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 01/04-07/04 2024

    Mariamaand (Adagio)

    Meikever (Cato)

    Meiklokjes (externe foto)

    Communicantje (Ducske)

    Bloemenveld (Marsje)

    Bloemenmaand (Adagio)



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!