Maandthema 2024-06
Het thema van de maand juni
09-06-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 - Riscone

Beste Riscone

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni.

Zelf omschreef je het als volgt : Vingerhoedskruid. gezien langs de kant van weg.

Toch geweldig hoe er bijzonder mooie bloemen te vinden zijn in het wild of gewoon langs onze wegen.

Onze commentaar :

Zeer mooie bloemstengel met een overvloed aan klokjes die allemaal in dezelfde richting wijzen, behalve één buitenbeentje.

De bloem staat heel mooi op de foto: scherp, goede belichting en op een sterke lijn. Door de volledig witte achtergrond en de grote lege ruimte links op de foto heeft het wat van minimalisme.

Misschien wel iets te veel wit. Ik weet niet of dit de natuurlijke lucht of bijgewerkt, mogelijk ook een witte achtergrond in de studio ? Onderaan de stengel is er wel wat kleur te bespeuren. Ook zie ik een iets donkerder randje boven en rechts wat een beetje extra diepte kan geven. En dat mocht voor mij iets meer zijn.

Persoonlijk zou ik het wel croppen tot een portret-formaat. Hierbij hoef je ook niet altijd de traditionele 2:3 verhouding te respecteren. (Zie bijgevoegd voorbeeld).

Dit is ook een prachtige opname die zich goed zou lenen voor een verdere bewerking zoals bv het bijvoegen van een gekleurde vignette. Het tikje achtergrond geeft direct een heel ander beeld. (Zie bijgevoegd voorbeeld 2)

Mooie opname van een mooie bloem.







09-06-2024 om 10:56 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-06-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 - Roland1946 - Joker

Beste Roland

Je gebruikte je joker voor je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni

Zelf omschreef je het als volgt : De rode roos is misschien wel de bloem met de meest bekende betekenis. Rode rozen staan voor liefde, passie en verlangen. Hoe donkerder de roos, hoe meer ze symbool staat voor liefde en romantiek. Is de roos wat lichter? Dan neigt haar symbolische betekenis eerder naar passie of verlangen. Verrassend: naast haar liefdes gerelateerde betekenissen staat de rode roos ook voor vriendschap, respect, trouw, schoonheid en perfectie.
Ik heb gekozen voor deze Rode roos in opvolging van de opdracht van de maand mei waar ik de roosknop heb ingezonden en nu dezelfde Roos in bloei.

De oorspronkelijke commentaar was:

 
Een prachtige roos is het geworden. Jammer dat we er de geur niet bij krijgen.

De fel rode kleur steekt fel af tegen de quasi zwarte achtergrond. Wat opvalt is de knappe belichting die heel wat doortekening geeft in de blaadjes. En het is voorwaar niet gemakkelijk om een rode kleur op een goeie manier vast te leggen. Het groene takje met blad heeft de nodige blur en zorgt door de contrasterende kleur ook voor wat extra diepte.

De vierkante uitsnede waarbij het takje in een hoek vertrekt is hier zeker ook een goeie keuze.

De kleur van de achtergrond is gelukkig niet helemaal zwart. Er is nog een heel klein beetje doortekening te zien.  Ik weet niet of die bij de bewerking extra donker gemaakt is. Persoonlijk zou ik die toch proberen een beetje op te lichten zodat we iets meer structuur in die achtergrond krijgen. Zo krijg je 3 niveaus: de bloem op het voorplan, het takje middenin en de bladerstructuur in de achtergrond. Dit zou nog extra diepte geven aan de foto.

Bij de joker wordt geen nieuwe commentaar gegeven.





08-06-2024 om 15:52 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
06-06-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 - FotokeW

Beste Willy

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni

Zelf omschreef je het als volgt : een foto van waterplassen in de polder getracht om de foto van voor naar achter te vullen en scherp te houden. Ik heb de kleuren wat opgesmukt om het donkergroene van de planten wat op te fleuren en zo een kleurrijker geheel te vormen.

Altijd mooi om dit soort waterpartijen tegen te komen tijdens een wandeling. Het doorbreekt het soms wat saaie aspect van het vlakke land. Het is ook een bron van leven voor de watervogels en insecten.

Onze commentaar :

Om het geheel zo veel mogelijk scherp te krijgen heb je gekozen voor een tamelijk kleine lensopening (f/14). Hierdoor krijg je een grote scherpte/diepte wat zeker aan te raden is voor dit soort landschapsfotografie. De ISO-waarde van 1000 is hier het gevolg van maar dit is iets wat je Nikon D850 wel aankan.

De achterste oever ligt precies op de sterke lijn. We kunnen ook een soort diagonaal ontdekken die vertrekt linksonder.

De bijgewerkte kleuren brengen wat meer “zon” in de foto.

Ik vraag me af of de lucht wel origineel is. Dit soort bewerking moet zeker kunnen en zelf maak ik er ook wel gebruik van. Men dient er wel over waken dat het totale plaatje blijft kloppen. En dit zeg ik omdat de donkere lucht tot vlak tegen de bomen komt terwijl in de weerspiegeling er een witte rand rond de bomenrij ligt. Ook klopt het meer ‘zonnige’ aspect van het groen niet helemaal met het grijze grauwe van de lucht.

Samengevat : een leuke foto om naar te kijken. Je kan als het ware mee genieten van de rust en de kalmte. Prachtige compositie die je mee neemt doorheen de foto. Het bijwerken van het groen is zeker ook geslaagd. Met de lucht en de weerspiegeling ervan in het water ben ik minder gelukkig.





06-06-2024 om 10:54 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 01/07-07/07 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 13/05-19/05 2024

    Roos (Adagio)

    Margrieten (AnnekeB)

    Studenten (HenLo)

    Wipschieten (HenLo)

    Studeren (JMA)

    De aula (Miel Mosterd)

    De studenten (Miel Mosterd)

    Rode aalbessen(Sluiter)

    Bij de kapper (Wimo)

    Tuin in bloei (Wimper)



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!