Maandthema 2024-06
Het thema van de maand juni
20-06-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 - Cato

Beste Cato

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni

Zelf omschreef je het als volgt : Bemesten het moest al lang gebeurt zijn, ze werken dag en nacht als het niet regent. Gemakkelijk hebben de boeren het niet dit voorjaar, de gewassen zouden al hun kopje moeten boven steken, maar de natuur is baas.

Juni is inderdaad de braakmaand ( = maand dat er geploegd wordt).  

Onze commentaar :

Mooi hoe je probeert de naam “Braakmaand” uit te beelden. We krijgen hier wel een zeer wijds landschap. Ik begrijp niet zo goed het gebruik van een prime lens 50 mm f/1.4 voor dit type van foto. Dit is een prima lens voor portret fotografie maar minder geschikt voor landschappen.

Je hebt gecropt op een 16:9 formaat waarbij de horizon perfect op de onderste horizontale sterke lijn komt te liggen. Dit is volgens de regel van derden. Maar hierbij deel je de foto in twee ongelijke helften, een breder en een smaller, en dan is de vraag waar we precies de aandacht op willen vestigen: de lucht of het land. Die horizon kan je echter wel leggen op zowel de onderste als de bovenste sterke lijn.

De vraag is ook wat eigenlijk het echte onderwerp is waar je de aandacht wil op vestigen. Daarom dat we nu ook een kleine uitleg vragen omtrent je foto. Je spreekt hierbij over bemesten en de boeren. En dit staat inderdaad op de foto maar dan wel minuscuul klein op het sterke punt rechts onder. Je krijgt hierbij ook minder dieptescherpte en het bewerkte land met zijn korrelige structuur dat toch deel uitmaakt van het ‘verhaal’ komt niet echt tot uiting.

Op gebied van het strikt toepassen van de theoretische regels zit het wel prima. Maar of je hiermee het gewenste effect zal bereiken is twijfelachtig. Maar zoals ik in het begin al zei is er wellicht niets meer mogelijk gezien de gebruikte lens en de afstand van het onderwerp.

Een beeld van dichterbij (of veel sterker ingezoomd - 200 mm of meer) zou hier meer gepast zijn. Voor het voorbeeld te bekomen heb ik zeer moeten croppen en inzoomen en dus is het resultaat ook helemaal niet scherp. Dit is gewoon ter voorbeeld.







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per week
  • 01/07-07/07 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 13/05-19/05 2024

    Roos (Adagio)

    Margrieten (AnnekeB)

    Studenten (HenLo)

    Wipschieten (HenLo)

    Studeren (JMA)

    De aula (Miel Mosterd)

    De studenten (Miel Mosterd)

    Rode aalbessen(Sluiter)

    Bij de kapper (Wimo)

    Tuin in bloei (Wimper)



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!