Inhoud blog
  • BUXUS SNOEIEN
  • HET PLANTEN VAN BUXUS
  • BUXUS - STEKKEN
  • BUXUS ERVARINGEN
  • Rozenbottels en Yoghurt
  • Een glimlach......
  • Hallo allemaal......
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Welkom op mijn blog!
    HET LEVEN VANAF ZESTIG

    07-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BUXUS - STEKKEN
     

    De STEK

    Neem een goed afgerijpte stek in juli of vanaf september tot maart. Het beste zijn de stekken, welke een donkergroene kleur hebben en die al wat vertakkingen hebben. De stek moet ongeveer 10 centimeter lang zijn. De onderste 3/4 centimeter wordt van bladeren ontdaan en de bast wordt over een lengte van ongeveer 2 centimeter even beschadigd. Dit kan met een scherp mesje worden gedaan of eventueel door er even met de nagel over heen te gaan. Direct de groeipunten uit de stek halen is prima, als je direct bossige stekken wilt hebben. Het is belangrijk dat je stekken hebt van het zelfde formaat en leeftijd. Ze bewortelen dan zeer gelijkmatig. Om ze wat sneller te laten bewortelen kun je gebruik maken van stektabletten. Zelf gebruik ik 3 Rhizopon AA 50 mg tabletten opgelost in een liter water. De stekken enkele seconden in zijn geheel onderdompelen, daarna even uitschudden en ze zijn gereed om uit planten. Het stekken zonder stekmiddel wil ook prima, doch de bewortelingstijd is dan langer.

    Stekmedium

    De stekken steken in een mengsel van 3 delen gezeefde turf en 1 deel metselzand voldoet het beste. Vul hiermee de stekbakken en druk de grond even aan. De stekken kunnen vrij dicht op elkaar staan, daar er weinig gevaar is voor schimmelvorming. Steek de stekken niet te diep om rotting te voorkomen. Stekken plaatsen in de volle grond is ook mogelijk, maar de beworteling duurt langer, daar de grondtemperatuur veel lager blijft. Zoek wel een plek op in de schaduw, daar anders de stekken te snel uitdrogen.

    Stekplaats

    De stekbakken kunnen het beste in een plastictunnel of kas worden geplaatst en goed worden afgedekt met transparante folie met daarover melkwitfolie om verbranding te voorkomen. Over de winterperiode kun je ook gebruik maken van transparante folie. Dit laat meer licht door. Ook onder plat glas geeft goede resultaten, alleen duurt het bewortelen wat langer. Zo nu en dan wat water geven. Zorg ervoor dat het stekmedium niet te nat wordt daar er dan rotting op kan treden.

    Uitzetten van de stek

    Na ongeveer 16 a 20 weken zijn nagenoeg alle stekken wel beworteld en kan worden overgegaan tot het uitplanten van de stek. Zo rond mei is het een prima periode om de stek uit te planten. Ze kunnen dan goed wortel zetten en er komen in hun tweede groeiperiode augustus/september nog wat flinke loten aan. Wanneer de stekken aan de groei zijn, is het tijd om ze flink te verwennen. Buxus is een veelvraat. Veel kalk en stikstof zal hun groei bevorderen. Kippenmest is een meststof die erg geschikt is als bemesting. Pas wel op voor verse mest. Verbranding van de planten kan dan het gevolg zijn. Verse kippenmest eerst een half jaar laten rijpen, door het iedere maand even om te scheppen bevordert u de structuur van de mest. Een ander nadeel van het gebruik van kippenmest is de geur. Deze blijft na het uitstrooien nogal lang hangen. Bent u niet in de gelegenheid om aan kippenmest te komen gebruik dan koemestkorrels. Deze zijn gemakkelijk te verstrooien en ze ruiken nauwelijks. Gebruik van kunstmest (10/12/18) is wel mogelijk, maar geeft minder groeiresultaat.

    Stekken in augustus

    Een zeer geschikte maand om te stekken is de maand augustus. In augustus heeft de buxus, wanneer in mei voor de eerste keer is gesnoeid, weer voldoende nieuw schot gevormd om stek van te snijden. Wanneer we in augustus snoeien dan kan de buxus zich voor de winter nog goed herstellen, door nog wat kleine scheuten te maken. Belangrijk is om veel aandacht te besteden aan het stekmedium. De zuurgraad hiervan mag niet te hoog zijn. De PH moet liggen tussen 5,5 en 7. Een mengsel van 3 delen turf en 1 deel rivierzand kan worden voorzien van een handjevol koolzure magnesiumkalk, om het juiste PH gehalte te krijgen. Het mengsel moet goed gezeefd worden om een juiste verhouding te krijgen en het voldoende lucht bevat. Geef zeker niet teveel water, daar er anders verrotting kan plaatsvinden van de stengel. Zet de stekken dicht op elkaar, dit bevordert de wortelvorming en voor komt te grote verdamping. De stekbak afdekken met wit plastic afdekken om een goede warme vochtige omgeving te bewerkstelligen. Na ongeveer 9 weken zullen de meeste stekken beworteld zijn. Afharden van de stekken Bewortelde stek moet, om een goede doorgroei te garanderen, goed worden afgehard. De stekbakken uit de kas of uit de platte bak moeten langzamerhand wennen aan de heersende buitentemperatuur. Neem hier minstens vier weken de tijd voor. Wilt u te snel dan zal de hergroei van de stek veel te wensen over laten. Zorgt u voor een geleidelijke overgang, dan zullen de blaadjes mooi groen blijven en na enkele weken zullen de knoppen weer uit gaan groeien.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    30-01-2014
    Rhizopon AA?
    Hallo, Interessant artikel maar waar koopt u de Rhizopon AA tabletten als ik vragen mag? Mvg, Karl

    30-01-2014 om 08:40 geschreven door Karl




    Archief per week
  • 05/12-11/12 2005
  • 17/10-23/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Inhoud blog
  • BUXUS SNOEIEN
  • HET PLANTEN VAN BUXUS
  • BUXUS - STEKKEN
  • BUXUS ERVARINGEN
  • Rozenbottels en Yoghurt


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!