Kennismaking: Als Vlaming en nog steeds buitenlander, resideer ik,marco, reeds 25 jaar in Indonesie op het eiland Bali, waar ik in mijn eerste 3 jaren van verblijf gewerkt heb als docent Engelse taal aan verschillende tourisme akademieen op verschillende eilanden. Sinds 1993 werk ik als tourmanager en vooral begeleider van Vlaamse groepen doorheen dit prachtige land. Deze blog is dusdanig een voortzetting van mijn passie en liefde voor dit land en haar pantheon aan volkeren en talen en vooral levende traditionele culturen in een evergreen landschap van rijstvelden, vulkanen, wouden en zeeen.Via deze blog wil ik proberen feiten, ervaringen, fotos, weetjes en kennis via dit medium met nog meer nederlands sprekende geinterresseerden te delen.
Indonesië in het kort
Oppervlakte: Indonesië is 1,904,569 km² groot en komt het dichtst bij Mexico in grootte, en maakt dit eilandenrijk het 15de grootste land ter wereld. Ter vergelijking: dat is 62 keer groter dan België en bijna 46 keer groter dan Nederland. Indonesië bestaat uit 18306(!) eilanden waarvan er ongeveer 6000 bewoond zijn. Dat maakt van Indonesië de grootste archipel ter wereld.
Taal: het Indonesisch, ook wel gekend als Bahasa Indonesia, is de officiële taal. Maar daarnaast worden er meer dan 700 lokale talen en meer dan 1300 dialecten gesproken. Bahasa Indonesia werd als taal grammatisch afgeleid van het Maleis (bahasa melayu) dat ook in Maleisië en in Brunei wordt gesproken.
Bestuursvorm: Indonesië is een republiek met als President Yoko Widodo,een Javaan.
Bevolking: Indonesië heeft ongeveer 256 miljoen inwoners.
Etniciteit: er zijn ongeveer 300 verschillende etnische groepen in Indonesië, waarvan de Javanen het sterkst vertegenwoordigd zijn. Zij zijn goed voor 41% van alle Indonesiërs en zijn in cultureel en politiek opzicht de dominante bevolkingsgroep. Andere belangrijke bevolkingsgroepen zijn onder meer de Soendanezen, de Madoerezen en de Balinezen. Chinese Indonesiërs zijn een kleine bevolkingsgroep, maar zij spelen een belangrijke rol in de handel. De regionale etniciteit wordt vaak sterk gecultiveerd, maar tegelijk is er toch wel een zeker nationaal gevoel.
Religie: er worden zes godsdiensten erkend in Indonesië: de islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het confucianisme en het boeddhisme.
Munteenheid: in Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah, of kortweg IDR. Wen maar alvast aan grote bedragen, want 10 000 IDR is slechts 0,65 EUR waard.
Telefooncode: bel je naar een Indonesisch nummer, vorm dan eerst +62.
Tijdzone: Indonesië strekt zich van west naar oost uit over vele duizenden kilometers. Er zijn dan ook meerdere tijdzones, variërend tussen GMT+7 en GMT+9.
Weet je: dat in tegenstelling tot de meeste landen in de wereld, Indonesiers niet naar hun land refereren als het conventionele ‘moeder’ of ‘vader’ land, maar naar haar geografische termen van land en water, vooral om te verwijzen naar deze enorme archipel die ze ‘Tanah Air Kita’ of ‘Ons Land en Water’ noemen.