Vandaag krijgen onze kruiden weer de plaats waarop ze recht hebben, meer en meer gaan we terug naar de natuur, naar de basis, misschien is dit wel een modetrend in de tijd waar onthaasten ; zen; natuulijk modewoorden zijn, maar dit buiten beschouwing gelaten zijn kruiden lekker, gezond en geven ze dat tikkeltje meer kleur en geur in ons leven, maar ook in onze tuinen. In dit blog een aantal nuttige tips en weetjes omtrent deze modern lifestyle.
Waar vinden onze kruiden hun oorsprong? Als we terug gaan in de tijd zien we vooral dat kruiden gebruikt werden als geneesmiddel of zelfs als tovermiddel! Door de eeuwen heen zijn ze geëvolueerd tot de smaakmaker bij uitstek in onze gerechten. Een 4.000-tal jaren geleden werden ze zelfs al beschreven bij de Chinezen (o.a. anijs, dragon, tijm enz). Via de Romeinen en de ontdekkingsreizigers zijn ze uiteindelijk in onze streken beland. De Romeinen en de Grieken kenden reeds meer dan honderd kruiden! Bij ons waren ze vroeger (Middeleeuwen) vooral populair in kloostertuinen, abdijen en kasteeltuinen. De monniken brouwden er speciale medicijnen van die heilzaam bleken bij vele kwalen. Zo zijn ze ook langzaamaan bij de bevolking bekender geworden. Kruiden waren ook populair bij de arme mensen omdat ze een alternatief en surrogaat waren voor de zeer dure, ingevoerde specerijen (peper, muskaatnoot, kruidnagel, enz.)