Inhoud blog
  • Bieslook
  • Basilicum - populair kruidje
  • Een woordje vooraf:
    Zoeken in blog

    Archief per week
  • 05/01-11/01 2009
  • 17/11-23/11 2008
    Archief
  • Bieslook
  • Basilicum - populair kruidje
  • Een woordje vooraf:
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    side
    blog.seniorennet.be/side
    Blog als favoriet !
    Kruidige en andere weetjes

    05-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basilicum - populair kruidje

    Basilicum bloeit in de nazomer met kleine witte bloempjes.

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Basilicum heeft rimpelig blad, langstelig, eivormig en naar een spitse punt toelopend. De getande bladeren ruiken pittig (naar kruidnagel). De plant is eenjarig (ook wel kortlevend vaste plant) en heeft vierkante stengels.

     

     

    Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: citroenbasilicum (Ociumum basilicum var. citrodorium), rode basilicum (Ociumum basilicum 'purpereum') en Ocimim basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes. 

     

     Gebruik en toepassing van basilicum

    De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Basilicum past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is basilicum onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

     

    De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip. De variëteit Ocimim basilicum var. Crispum heeft erg grote bladeren, die een zeer sterke geur hebben en daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip.

     

     

    De etherische olie en andere toepassingen van basilicum

    De etherische olie van basilicum wordt op vele manieren gebruikt. Basilicumolie geeft smaak aan likeuren. Het schijnt de geest te verfrissen wanneer men de olie inhaleert. De olie wordt ook gebruikt in zeep en parfums.

     

    Van de bladeren maakt men wijn, die als een tonicum en afrodisiacum gezien wordt, aangezien het de bijnierschors stimuleert. De bladeren verdrijven muggen en vliegen. Bovendien is een aftreksel bacteriedodend en bevordert het de spijsvertering. 

     

    Recepten met basilicum

     

    Italiaanse pasta met zongedroogde tomaatjes

    Ingrediënten

    Voor 4 tot 5 personen:

    verse basilicum

    1 teentje knoflook

    1 rode peper

    1 kleine ui

    xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />75 g zongedroogde tomaatjes

    parmezaanse kaas

    4 eetlepels olijfolie

    25 g boter

    500 g pasta

    stokbrood (hoeveelheid naar eigen smaak)

    Bereidingswijze

    Rasp de parmezaanse kaas als je hele parmezaanse kaas gekocht heb. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn, of gebruik een knoflookpers. Snijd het pepertje in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Let op met je vingers en zit niet aan je gezicht na het snijden van de rode peper!

     

    Laat intussen de tomaten ca. 15 minuten weken in warm water (per 100 g tomaatjes, ca. 200 ml water). Laat de tomaten uitlekken en bewaar het weekvocht. Snijd de basilicum fijn tot je ongeveer 2 eetlepels over houdt.

     

    Snijd de tomaten in fijne stukjes. Doe de olijfolie en boter in een braadpan, verwarm het vet en fruit hierin de ui en het knoflook. Voeg hier de tomaatjes aan toe en bak alles ongeveer 4 minuten. Doe de rode peper en het weekvocht van de tomaatjes bij in de pan en laat het geheel ca. 15 minuten sudderen. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

     

    Giet de pasta goed af (laat het bijvoorbeeld uitlekken in een zeef) en meng de pasta door het tomatenmengsel. Roer de verse basilicum erdoor. Maak de borden op en strooi er wat parmezaanse kaas over heen. Serveer het stokbrood.

     

    Opmerkingen recept

    Dit gerecht met pasta en tomatensaus van zongedroogde tomaatjes is eenvoudig te bereiden en heeft pure, mediterrane smaken. Je hoeft het natuurlijk niet per se als lunchgerecht te gebruiken, het kan ook als voorgerecht dienen of als bijgerecht, waarbij je de hoeveelheden natuurlijk naar eigen smaak en inzicht aan kunt passen. 

     

     

    Recept: provençaalse runderreepjes

     

    Gebakken runderreepjes met provencaalse kruiden

    Ingrediënten voor 2 personen:

    40 g (bak)boter

    zout

    1 eetlepel Provençaalse kruiden

    1 zak aardappelschijfjes

    ca. 300 g wortelen

    6 bosuitjes

    ca. 200 g runderreepjes

    Bereidingswijze

    Verhit in een koekenpan de helft van de boter en bak de aardappelschijfjes in ca. 10 minuten lichtbruin en gaar. Natuurlijk kun je i.p.v. voorbereide aardappelschijfjes ook zelf plakjes verse aardappel koken en bakken (of heel dun snijden en direct bakken).

     

    Intussen de wortels wassen en in ca. 2 minuten beetgaar koken in een pan met weinig water. Vervolgens afgieten. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in lange dunne repen. De wortelen en bosui door de aardappelschijfjes scheppen. Voeg naar smaak zout toe. Warm alles ca. 2 minuten door (al omscheppend).

     

    Intussen de rest van de boter in een koekenpan verhitten. De runderreepjes met provençaalse kruiden in ca. 5 minuten bruin en gaar bakken.

     

    Opmerkingen recept

    Gebruik veel groentes in dit recept met runderreepjes. De wortels en bosui geven een mooie kleur aan het gerecht



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!