Inhoud blog
  • ALFABETISCHE PERSONENLIJST (hoofdstukken 5 tot 8)
  • ALGEMENE OPMERKING
  • 8.4. Bijlagen
  • 8.3. Enkele activiteiten bij voorouders, afstammelingen en aanverwanten
  • 8.2 Afstammelingen van Stoffel Martens
    Inhoud blog
  • ALFABETISCHE PERSONENLIJST (hoofdstukken 5 tot 8)
  • ALGEMENE OPMERKING
  • 8.4. Bijlagen
  • 8.3. Enkele activiteiten bij voorouders, afstammelingen en aanverwanten
  • 8.2 Afstammelingen van Stoffel Martens
    Zoeken in blog

    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vijf eeuwen familie Martens

    25-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3.9. Bijlagen

    3.7 Bijlagen

    Bijlage 3.1 Verdwenen kasteel te Hansbeke

    Kroniekschrijvers citeren enkele malen het aloude kasteel van Hansbeke, zelfs verwijzend naar de wijk Rho in de tweede helft van de XIe eeuw. Het heerlijke kasteel van Hansbeke werd in 1381 door opstandige Gentenaren, aangevoerd door Gijsbrecht de Grutere en Raes Van de Voorde, belegerd, geplunderd en in brand gestoken. In 1452, tijdens de opstand van de Gentenaren tegen Philip de Goede, werd het andermaal door de stedelingen aangevallen, ingenomen en platgebrand.

    In 1575, tijdens de jeugdjaren van Jacob Martens, beschreven de tauxateurs vanden thienden penninck in het desbetreffend penningkohier het kasteel als een steenhuys staende op een bewaelde moete, groot metten walle rontomme 100 roeden(RAG, fds Oud Nevele, nr 1182). Op de topografische kaart van 1615 schetste de Gentse cartograaf Jacques Horenbault het omwalde kasteel, met het aanpalend neerhof en de tegenovergelegen taveerne Hove, langs de straete loopende van Hansbeke kercke naer de Brugsche vaert, ongeveer halfweg tussen de kerk en de vaart. In 1641 beschreef Anthoni Sanderus in zijn boek Flandria Illustrata het kasteel als een ‘pronk’ hetwelk na den kant van de Leie, niet verre van den oorsprong der tweetakkige Kale welke haar water in die rivier ontlast, gebouwd was.

    In het oud archief van de prochie Hansbeke worden aanduidingen betreffende de ligging van dit verdwenen kasteel gevonden. In het ferieboek, bijgehouden van 1589 tot 1604, werd aangetekend dat de wethouders van Hansbeke, met de toenmalige baljuw Jacob Martens, op 18 september 1602 en 18 december daaropvolgend ten casteele vergaderden(1).

    Op 24 augustus 1629 werden ten versoucke vanden bailliu Jan Martens enkele meubelen ende catheylen gheventariseert, die bevonden syn up het casteel vanden heere van Hansbeke, toebehorende Lieven van Kerrebroeck,voormalige baljuw, o.a. een rebbancken staende inghemetst in het torreken anden watersteen(2).

    Op 29 januari 1631 werd allerhande gerief, toebehorende aan dezelfde Lieven van Kerrebroeck, door de baljuw Jan Martens verkocht, o.a. een houten trisorken, staende up het casteel, en een schipken ligghende ghesoncken inden wal, an het casteel(3).

    Een nadere plaatsaanduiding van het kasteel wordt gegeven in het ferieboek 1633-1640, waarin wordt vermeld dat de vierschaar op 23 maart 1639 vergaderde ten huyse van Gheraert vande Putte, tavernier thove aen het casteel. Hieruit blijkt dat het kasteel in de onmiddellijke nabijheid stond van het wethuis, herberg ‘ Tenhove’, welbekend als de landelijke afspanning aan de huidige Philomenakapel. Een aanwijzing in het lantboeck van 1700 is hieromtrent overduidelijk. De omschrijving van de hofstede, gelegen aan de Grote Beke onder perceel nummer 196 van de wijk Kercke ende Voorde, omvat : (Pieter van de Veire pachter vanden Baron d’Eckelsbecq, den heere van Hansbeke) het neerhof ende daer het vervallen casteel op staet, oost de (strate commende vande Leye naer de kercke…) (4).

    In de tweede helft van de XVIIe eeuw geraakte het kasteel in verval. Philip Albert de Guernoval, baron van Ekelsbeke en toenmalig heer van Hansbeke, had zijn residentie in de Burgstraat te Gent. De familie de Guernoval verbleef tijdelijk op het kasteel te Hansbeke, alleszins nog in de jaren 1658-1660. Daar overleed op 19 september 1658 Dominus Julianus Livinus de Guernoval. Hij werd in het kerkkoor voor het hoofdaltaar begraven(Rijksarchief Beveren,RAB,parochieregisters Hansbeke, nr 1, p 204). Op 28 december van hetzelfde jaar zag Philip Albert, zoontje van Alexander de Guernoval en Maria Lefebre, er het levenslicht(RAB,nr 2, p 54).

    Philip Albert de Guernoval bezat ook een kasteel in Ekelsbeke. Op zondag 4 juli 1660 verhuisden Geert Martens, zoon van baljuw Jacob Martens, samen met zijn toekomstig familielid Christoffel De Muynck, vader van baljuw Pieter De Muynck, en met Pieter Bekaert met hun wagens en paarden de bage (huisraad, klederen e.a.) van de kasteelheer van Gent naar Ekelsbeke. Mogelijk bleef ook het kasteel van Hansbeke vanaf toen onbewoond.

    De preciese ligging van het in 1700 reeds vervallen kasteel kan aan de hand van de caerte figuratieve van Hansbeke, opgemaakt door landmeter Joos Meysman, worden achterhaald. Op de bijgevoegde kaart, waarop het neerhof van het kasteel staat afgebeeld, bemerkt men op het perceel I/196 van het Ie beloop Kercke en Voorde een gesloten omwalling die een bijna vierkante terreinoppervlakte van 35m x 35m omsluit. Hoewel de ruïnes op deze kaart niet meer worden geschetst, spreekt het vanzelf dat het bouwvallig slot binnen deze ommeloop stond.Het toegangsbruggetje lag over de oostwal. Het kasteel verhief zich blijkbaar boven op een heuveltje, vermits een aanpalende partij zaailand de motte (een kunstmatige verhevenheid van de bodem) werd genoemd. Ten westen van het kasteel lag de casteelmeersch. Van de ommeloop is thans nog de zuidwal overgebleven. De ruïnes werden in de jaren 1766-1767 verwijderd. Met het afbraakmateriaal werd mogelijk het huis naast de heerlijke molen gebouwd.

    Bijlage 3.2 Openbare verkoping door erfgenamen van Jacob Martens en Livina Claeys

    Een openbare verkoping op het kasteelgoed te Hansbeke, anno 1638

    (in Het Land van Nevele, jg. 23, nr 1, pp 77-81, 1992)

    Op 12 en 13 januari 1638 werd van weghen Joos Van Renterghem , hauder bleven ten sterfhuyse van syne huysvrauwe, ende de ghemeene hoirs ten voorseyde sterfhuyse een openbare verkoping gehouden van diversche meubele goedynghe, te wetene peerden, coyen, huyscatheyl en diversche andere cattheylighe goedynghe(41). De venditie vond plaats op het kasteelgoed in aanwezigheid van Baudewijn De Meyere, bailliu, Jan Van Hulle, burchmeestere, Pieter Anthonis, Jan Willems ende Heinderick De Cuyper schepenen vande prochie van Hansbeke. Als de koopsom van een lot kleiner was dan acht schellynghen grooten vlaemsch moest contant betaald worden. Als de koopprijs van een lot groter was dan 8 schellingen mocht de betaling naar believen binnen de twee eerstvolgende maanden geschieden. De koper diende echter onmiddellijk na de toewijzing, tenzij hij toch contant betaalde, zijn borg op te geven.

    Verkoopsvoorwaarden

    De volgende verkoopsvoorwaarden waren van toepassing:

    De koper moest een solvabele inwoner van Hansbeke zijn, zoniet werd het lot op kosten van de koper opnieuw opgeroepen. Als de nieuwe koopsom onder de eerste bleef moest hij bovendien het verschil bijpassen. De bijdrage van de kopers in de kosten van de veiling, of het zogenaamde wijngeld, bedroeg twaelf grooten van elk pond grooten ende alsoo naer advenant van alle sommen die meerder ofte minder bevonden werden (hetzij 1 schelling per 20 schelling of 5% van de koopsom).

    Loten

    Wegens het groot aantal loten, namelijk 216, nam de veiling twee opeenvolgende (namid)dagen in beslag. Men kan zich allicht de rumoerige drukte op de hofstede voorstellen toen de talrijke koop- en kijklustigen de oproeper van het ene lot naar het andere volgden, in de verschillende kamers van de woning, in de stallen, in het wagenhuis , in de schuur en op het erf. De noemenswaardige loten worden hier ter illustratie vermeld, en volgens hun aard gegroepeerd. De aangegeven koopsom, in ponden schellingen deniers groten, maken het mogelijk de waarde van de kopen onderling te vergelijken. Voor sommige gelijkwaardige loten, zoals de 30 kopen vlas e.a., wordt de kleinste en grootste biedprijs vernoemd.

    Huisraad

    eenen cuypseetele 0.2.0

    twee stoelen 0.3.6

    een poffet (aanrecht) ende eenen stoel 0.2.9

    eenen stoel ende een bijle 0.2.8

    een taefele 0.5.0 – 0.1.7

    eenen seetele 0.1.4

    een coeffere 0.4.6 – 1.2.6

    een gaerderoppe 2.0.0

    eenen mataelenen candelaere 0.1.1 – 0.3.0

    een bedde 1.17. – 3.0.0

    een bedde met eenen hooftpulme 2.0.0 – 3.7.6

    een lijs ( zitbank ) 0.16.0

    een haude coetse 0.3.0

    een renneken 0.0.11

    een heerenbecken 1.1.0

    Keukengerij

    eene boterteele ende wat taillioeren 0.0.11

    noch taillioeren ende een scherfmes (hakmes) 0.0.12

    eenen ketele 0.10.2 – 0.7.0

    een waefelijser met een hanckijser 0.6.2

    eenen potceetele met een schijve 0.9.3

    eenen haeckere 0.2.4 – 0.3.6

    een cleen haeckerke 0.1.9 – 0.2.10

    een cleen ketelken 0.2.7

    een stomijne (vergiet) ende eene sije (zift) 0.4.6

    een hantkeetele 0.10.4

    eenen mataelenen podt 1.3.0

    een ijseren pot 0.0.6

    een boterteele ende een sautvadt 0.2.6

    herden (aarden) teellen 0.0.10

    een hantdwaele (handdoek) 0.2.8

    Tinnen gerief

    een teenen pot 0.4.0

    een teenen teelle 0.3.2

    twee teenen schotels 0.3.6

    teenewerck 0.3.7 – 0.7.1

    Kledij

    eenen caernaetenen lijfrock 0.5.5

    een vriese ofte baey 0.15.0

    eenen ghensgrauwen baey 1.12.1

    eenen roo lijfrock 0.15.0

    eene mareyten schuerte 0.3.0

    eenen blauwen ceufele 0.3.8

    noch eenen ceuvele 0.6.3

    eenen swarten hoet 0.0.7

    een lijfveken 0.7.10

    een swarte voorschot 0.1.0

    diversche craeghen 0.2.3 – 0.3.6

    twee hemden 0.10.4

    een hemde , een flauwijne en een craeghe 0.5.4

    een lobbe (kanten manchet) 0.2.5

    Beddegoed

    een schoon laecken 0.5.9 – 0.7.0

    eenighe nachtdoeken 0.1.0 – 0.1.6

    een flauwijne 0.3.7

    twee flauwijnen 0.4.7

    twee flauwijnen en een hemde 0.4.3

    twee hoorkussens 1.7.6

    twee cussens en een saerge 0.6.8

    Alaam

    een veurcke met eenen meshaeck 0.2.2

    een taerweseefde ende spillebert 0.0.8

    een repe 0.11.0

    een hippeseefde (gaatjeszeef) ende themsen (teems) 0.0.7

    een spinnewiel 0.0.10 – 0.3.0

    een wascuype 0.7.0

    een naeymande ende eenen stoel 0.2.0

    een keerne (karn) 0.2.4

    een heckele (hekel) 0.2.1 – 0.3.9

    twee haspen (haspels) 0.0.14

    eenen corf met eenich haudt ijsere 0.0.9

    een troch ende eenen baenst (biezenmand) 0.1.3

    een troch 0.11.0

    een traille docke (traliekooi) 0.2.8 – 0.12.6

    wat tuynstaeken ende een qauden (slechte) wan 0.0.14

    een cofferken met eenen kieckenkorf 0.5.0

    een lijsaetcuype met aud ende prondelynghe 0.1.8

    een botercuype 0.2.9

    een pyckhaeck 0.1.2

    een tonneken 0.2.6

    een boorley 0.3.6

    een plouch 0.14.6

    een haude plouch met andere haute 0.14.0

    een haute plouch ende wat ander haut 0.3.5

    een heechde 0.2.0

    een leere 0.7.2

    een coorenmuecken (korenmaat) 0.3.6

    Dieren

    een bruyn ruynpeerdt 10.12.0

    een swarte coebeeste 5.11.0

    een roo coebeeste 4.5.0

    een grijsde veerse 4.15.0

    een swart calf 1.14.2

    een swijn 2.15.0

    een grijsde coe 7.1.0

    een grijsde coebeeste 5.10.0

    een swarte coebeeste 5.0.0

    een grijsde calf 1.6.8

    een grijsde calf 0.13.4

    Voertuigen

    eene waeghewijtte (wagenhuif) 0.4.6

    eenen hauden waeghen 1.10.0

    een waeghencas (wagenbak) 0.17.0

    eenen achterwaeghene 2.14.2

    eenen voorwaeghene 1.15.10

    eenen waeghenswynghele 0.2.10

    eenen cas 0.3 – 0.5.0

    Hout

    L (vijftig) rijshaut (takken en twijgen) 0.8.6 – 0.10.0

    drij hauten pertsen (staken) 0.6.0

    wat haut wesende wulghenblocken 0.2.0

    wat prondelynghe (afval) van haut 0.2.6

    wat fasceel haut (dik knuppelhout) 0.2.2 – 0.2.8

    wat hautbondynghe (bundelhout) 0.2.0

    noch wat haudt wesende een haude gotte (goot) ende eenen block 0.4.0

    noch blocken 0.3.3 – 0.4.6

    Gewassen

    vier banden vlas 0.4.6

    L herrewet stro 0.5.6 – 0.9.0

    1c (honderd) havere 0.13.2 – 0.13.8

    eenen leghbondynck hoy 1.4.0 – 1.8.0

    L havere 0.8.0 – 0.11.7

    wat vlas 0.3.9 – 0.7.2

    De totale opbrengst van de openbare verkoping bedroeg circa 130 ponden groten vlaams. Dit bedrag vertegenwoordigde nagenoeg de waarde van 13 paarden (10 ponden) of 26 koeien(5 ponden).

    Er waren 80 kopers die één of meer loten kochten. Onder hen bevonden zich de 5 zonen Martens evenals de schoonzonen Marten Rootsaert en Arent Van Wassenhove. Gezamelijk kochten zij ongeveer een kwart van de opgeroepen loten, waaronder het paard en nog vier banden vlas. Arendt Van Wassenhove kocht een bedde met eenen hooftpulme en een wascuype, teenewerck en verder vier banden vlas en een zwijn.

    Volgens het ghebruyckboek van Hansbeke dd. ca. 1640 pachtten Gheeraert Martens en Arent Van Wassenhove, gehuwd met Vijntjen Martens, toen samen het kasteelgoed met bijhorende partijen land, meers en bos.

    Bijlage 3.3 Hansbeekse herbergen in aanverwante families tijdens de XVIIe eeuw

    Herbergen in de verwante families Martens, Vande Putte, Braet, Mijnsberghe en De Vliegher

    Herbergen tegenover de kerk

    De herbergier Frans Vande Putte overleed te Hansbeke op 25 mei 1678, 52 jaar oud. Zijn weduwe Susanna Martens heeft de herberg tegenover de kerk toen verder opengehouden tot zij stierf op 21 november 1684, op 60-jarige leeftijd. Haar 27-jarige zoon Philip Vande Putte bleef nadien nog enige tijd uitbater van de herberg maar op kerstavond 1687 kwamen Jan Cocquet en zijn vrouw Anna De Blieck, die voordien reeds de zuidelijke herberg uitbaatten, de noordelijke herberg bewonen en uitbaten. Hiermee kwam een einde aan de betrokkenheid van de stam Martens bij deze herbergen. Zij was begonnen voor 1615 met Jacques Martens, nadien met diens zoon Jan, later met de kleinkinderen Jacques en Susanna Martens, tot in 1687 met de achterkleinzoon Philip Vande Putte.

    In een declaratie betreffende de herbergtelling van 8 april 1683, dus het jaar voor Susanna stierf, vroegen de wethouders van Hansbeke de sluiting van de noordelijke herberg, eigendom van de Gentse brouwer Vander Stricht . In tegenstelling tot dit verzoek werd echter de aanpalende herberg, eigendom van de Hansbeekse brouwer Guilliame Mijnsberghe, gesloten. In 1687 was de herberg eigendom geworden van de Gentenaar Louis Van Hecke, één der erfgenamen van Philip Vander Stricht.

    Voordien was hier evenwel een andere band met de stam Martens ontstaan. Op 22 juni 1670 was de 18-jarige Joanna Vande Putte, dochter van Frans en Susanna Martens, te Hansbeke gehuwd met de 30-jarige Nicolaus Mijnsberghe, zoon van brouwer Guilliame die tevens eigenaar was van de zuidelijke herberg, na deze in 1660 te hebben verworven van de uitbater Jacques Martens. Nicolaus werd eveneens brouwer.

    Herberg ‘In het Land van Nevele‘

    Uit het eerste huwelijk van Nicolaus Mijnsberghe werden 5 kinderen geboren. De oudste dochter Maria Mijnsberghe (kleindochter van Susanna Martens en Frans Vande Putte) huwt met Arnold Van Vooren. Dit echtpaar heeft dan weer een dochter Joanna Van Vooren (°Hansbeke 04-04-1695 +Hansbeke 02-04-1756) die op 25-04-1724 huwt met Jan De Vliegher (°1690 + Hansbeke 07-02-1754), uitbater van de herberg ‘In het Land van Nevele‘. Deze herberg stond tegenover De Koning van Spanje aan de vaart langs de westkant van de leustraete.

    Uit het huwelijk van Joanna Van Vooren met Jan De Vliegher werden 4 kinderen geboren te Hansbeke: Coleta (°26-02-1725 +04-11-1727), Carel-Adriaen-Jan-Baptist(°30-07-1731 en gehuwd met Pieternella De Wever), Joanna-Catharina(°25-06-1734 + 12-03-1735) en Jan-Marten(° 28-02-1737 + 13-06-1758).

    Deze herberg aan de veerverbinding over de Brugse vaart, tussen Hansbeke en Zomergem, mede uitgebaat door de achterkleindochter van Susanna Martens werd reeds vernoemd in 1621(87). Het veer behoorde van ouds toe aan de baron van Nevele. De veerman woonde nabij de vaart op een erfveken, genomen uit de oostberm van de leystraete. Volgens de schriftelijke verklaring van de wethouders van Hansbeke, daterend van 23 september 1719 werd toen in het veerhuisje herberg gehouden. Een herbergnaam werd niet vernoemd.

    Het Land van Nevele stond op de oostzijde en De Koning van

    Spanje op de westzijde van de pontweg.

    Het lapje grond met het woonhuyseken werd vermoedelijk omstreeks die tijd door de baron van Nevele in cheynspacht gegeven aan Jan De Vliegher , die het veir met de schuyte op de oostsijde van de caye ten poste vande vaert tHansbeke bediende. De baron van Nevele verlengde op 24 mei 1748 de cheynpacht van Jan De Vliegher van het erfveken en het veir met de schuyte( die toen reeds 24 jaar getrouwd was met Joanna Van Vooren ) voor een voorderen termijn van 29 voordere jaeren aan een jaarlijkse pachtsom van een pont grooten courant. De veerman brak het oude huisje af en bouwde op de cijnsgrond een nieuw steenen woonhuys bestaende in twee caemers, kelder, vautte, stal, vertrek ende andere commoditeyten. Om de bouwkosten te vereffenen leende hij van Pieter De Munyck zv Christoffel 40 ponden grooten courant aan een jaarlijkse rente van één pond en 15 schellingen grooten(aan 4.375%).

    In Hansbeke lagen enkele kleine enclaves die behoorden tot het Land van Nevele (cfr R. Van den Abeele) en de benaming van de herberg was zeker het gevolg van het feit dat de baron van Nevele dat perceel in eigendom had. Het ‘ Land van Nevele ‘ was trouwens één van de belangrijkste heerlijkheden in de Oudburg van Gent, waartoe 4 dorpen volledig en 5 andere dorpen gedeeltelijk behoorden.

    Volgens de staat van goed opgemaakt in het sterfhuis van Jan De Vliegher (88) werd de keuken als gelagzaal gebruikt.In de herbergkamer stonden 6 tafels, 20 stoelen, 2 banken, 2 lantaarns, 12 kandelaars (met verlichting), een schapraai, een glazen kast, 2 rekken, een bierboom, 26 stenen kannen, 18 bierpotten en ander keukengerei.In de kelder stond een bierstelling met 2 tonnen goed bier en er lagen 36 flessen wijn. De weduwe Joanna Van Vooren sterft 2 jaar later, op 60-jarige leeftijd. Haar enige overlevende zoon Carel De Vliegher is slechts 15 jaar oud.

    Joanna Vandeputte, dochter van Susanna Martens en grootmoeder van Joanna Van Vooren, overlijdt in 1681, slechts 29 jaar oud, na de geboorte van haar vijfde kind en enige zoon Guilliame Mijnsberghe, die later zijn vader zal opvolgen als brouwer.Guilliame Mijnsberghe blijft achter met 5 kinderen beneden 10 jaar. Twee jaar later, op 10-07-1683 hertrouwt hij te Hansbeke met de 28-jarige Maria Rijckaert uit Waarschoot. Uit dit tweede huwelijk van Nicolaus worden tussen 1684 en 1698 nog 7 kinderen geboren. Nicolaus Mijnsberghe overlijdt op 2 december 1700. Zijn kleindochter Joanna Van Vooren, de latere uitbaatster van ‘ In het Land van Nevele ‘,was toen bijna 5 jaar oud .

    Herberg ‘In Mechelen‘

    Frans Vande Putte(°Hansbeke 14-10-1647 + Hansbeke 06-09-1693), zoon van Frans en Susanna Martens wordt eigenaar en uitbater van een hofstede en herberg ‘In Mechelen ‘. In de herbergtelling van 1571 te Hansbeke komen 4 namen voor: thove, mechelen, de swaene en de fleyte en in 1587 komt daar nog tmoriaenshooft bij. Mechelen was gelegen op het oosteinde van de veltstraete(nu Warandestraat,op het nu onbebouwd hoekperceel tegenover café ‘ De Reisduif ‘ dat tijdens het laatste kwart van de XXe eeuw berucht wordt, mede door een liedje van Johan Verminnen die toen in die buurt woonde . Ze was aanvankelijk eigendom van jonkvrouw Johanna de Lansang die het goed in 1581 verpachtte aan een zekere Bultinck.

    Het erf met bijhorend land had een oppervlakte van 700 roeden. Die herberg wordt in 1573 met naam geciteerd: hoe dicwijls dat hij thansbeke geslapen heeft daer mechelen uytsteect(89). Ze wordt niet meer vermeld in de telling van 1683.

    Volgens ‘ Herbergen en herbergiers te Hansbeke ‘ verwees de herbergnaam naar de stad Mechelen waar, tot aan de annexatie van ons land bij Frankrijk, een hoger gerechtshof zetelde, de Grote Raad of het parlement van Mechelen. In de herberg Mechelen vonden aan het einde van de 16e eeuw enkele wetsvergaderingen plaats. Mogelijk is deze herberg het aloude wethuis van de heerlijkheid van Hansbeke geweest.

    Frans ondertrouwde te Bellem op 23 juni 1672 en trouwde enkele dagen later met Elisabeth Maenhaet(°1642), dochter van Christoffel. Uit dit huwelijk werden 4 kinderen geboren, waaronder opnieuw een zoon Frans, genoemd naar zijn vader en grootvader.De 40-jarige Elisabeth overleed op 28 december 1682 (90) en Frans bleef achter met 4 kinderen tussen 1 en 8 jaar oud.

    Vijf maanden later, op 5 juni 1683, hertrouwde hij te Bellem met Catharina De Crets (°1658). Samen kregen zij een dochter Pieternelle(°Hansbeke 13-07-1685) maar Catherine De Crets stierf op 30 april 1688, pas 30 jaar oud.

    Frans Vande Putte huwde een derde maal met Janneken De Baets dv Carel.

    Frans overleed op 6 september 1693 op de hofstede Mechelen. Uit de staat van goed, opgemaakt in het sterfhuis anno 1693, blijkt echter niet dat er in de hofstede toen nog een herberg gehouden werd (91).

    In de herberg (op) Reibroeck

    De herberg op het gehuchte van Reybroeck, op een passaige van Ghendt naer Tielt ende d’ommeligghende prochien, en waar ooc die van Deynse Nevele Audenaerde ende ander hunne passaige namen, naer Brugghe ende ander steden ende dorpen, bestond reeds van allen audden tijden. Ze bevond zich aan het begin, en aan de noordkant, van de Carmhoeckstraete voorbij de viersprong, op een quartier vande kercke ende casteel(perceel III/97 op de figuratieve kaart van 1700, nu Karmenhoekstraat 1).

    Gheraert Braet, echtgenoot van Janneken Tuytschaver en later schoonvader van Francisca Martens, was enige tijd herbergier in wethuis thove, maar nog voor 1635 betrok hij de herberg op de wijk Reibroek. Op 9 juni 1636 kocht hij die herberg van Daneel Wittewrongel. Volgens het verkoopcontract paalde de herberg ten zuiden aan heerenstraete en mocht de verkoper op zijn aanpalend erf geen nieuwe herberg stellen ofte doen stellen. Na het overlijden van Gheraert Braet op 27 februari 1639 hertrouwt Janneken Tuytschaver met Marten Claeys en Marten baatte de herberg uit.

    Na het overlijden van Janneken op 22 november 1656 erft haar dochter Elisabeth Braet de herberg. Deze was gehuwd met Gheraert Yserman, die er ook een brouwerij startte. Na het overlijden van Gerard Yserman op 8 juni 1690 en van zijn vrouw Elisabeth Braet op 12 december 1694, ging de herberg over op hun zoon Jacob die er met zijn vrouw Cathelijne Deloof woonde toen de herberg in 1698 uitbrandde.Nadien zal Jan Yserman,oudere broer van Jacob en gehuwd met Joanne Arents, de zaak verder zetten. Hun dochter Isabella Yserman, zal de zaak op haar beurt verder zetten, maar op 31 juli 1721 wordt de herberg eigendom van de schuldeiser Joos Drieghe te Gent.

    Bijlage 3.4 Afstammelingen van Stoffel Martens in XVIIe eeuw

    Personen in parenteel van Stoffel MARTENS

    I.1 M MARTENS, Stoffel       circa 1494                  na 1554

    II.1 M MARTENS, Jan                                   circa 1575 Merendree

    III.1 M MARTENS, Jacob       omstr 1560 Merendree     ged09-1618 Hansbeke

    III.2 V CLAEYS, Livina       omstr 1563               25-12-1637 Hansbeke

    IV.1 M MARTENS, Jan                1590 Hansbeke      27-09-1646 Hansbeke

    IV.2 V SPEECKAERT, Barbara    16-04-1594 Nevele       03-03-1636 Hansbeke

    V.2 V MARTENS, Sara                 1617              02-10-1692 Hansbeke

    V.1 M SUTTERMAN, Joos         21-09-1596 Hansbeke     08-12-1680 Hansbeke

    VI.1 M SUTTERMAN, Petrus      24-04-1650 Hansbeke

    VI.2 V MAENHOUDT, Livina      05-12-1658 Hansbeke     26-03-1717 Hansbeke

    VII.1 M SUTTERMAN, Petrus     23-05-1687 Hansbeke     15-04-1773 Hansbeke

    VII.2 V LAMME, Livina         19-04-1689 Hansbeke     12-06-1719 Hansbeke

    VII.3 V De SMET, Joanna             1699              17-07-1741 Hansbeke

    V.3 M Van VINCQ, Jan

    V.4 M MARTENS, Jacques               1618             24-02-1678 Hansbeke

    V.5 V COPPENS, Joanna                                 13-11-1692 Hansbeke

    VI.3 V MARTENS, Joanna         08-06-1657 Hansbeke    09-06-1657 Hansbeke

    VI.4 M MARTENS, Joannes        10-06-1659 Hansbeke

    VI.5 M MARTENS, Jacob          09-07-1664 Hansbeke    11-03-1736

    VI.6 V Van RENTERGHEM, Elisabeth                      13-01-1694

    VI.7 V De WITTE, Elisabeth                            16-11-1709

    VI.8 M MARTENS, Mattheus       21-09-1667 Hansbeke    10-05-1703 Hansbeke

    VI.9 V SCHATTEMAN, Catharina         1660             11-12-1694 Hansbeke

    VII.5 V MARTENS, Joanna

    VI.10 V STANDAERT, Joanna                             10-05-1703 Hansbeke

    VII.6 M MARTENS, Joannes

    VII.7 M MARTENS, Carolus

    VII.8 V MARTENS, Anne Marie

    V.7 V MARTENS, Susanna               1624             21-11-1684 Hansbeke

    V.6 M VANDE PUTTE, Frans       08-04-1625 Hansbeke    25-05-1678 Hansbeke

    VI.11 M VANDE PUTTE, Gheraert  18-04-1644 Hansbeke

    VI.12 M VANDE PUTTE, Frans     14-10-1647 Hansbeke    06-09-1693 Hansbeke

    VI.13 V MAENHAUT, Elisabeth          1642             28-12-1682 Hansbeke

    VII.9 V VANDE PUTTE, Susanne         1674 Hansbeke

    VII.10 V VANDE PUTTE, Maria    29-09-1675 Hansbeke

    VII.11 M VANDE PUTTE, Frans    01-10-1677 Hansbeke

    VII.12 M VANDE PUTTE, Jan      21-03-1681 Hansbeke

    VI.14 V De CRETS, Catherina          1658             30-04-1688

    VII.13 V VANDE PUTTE, Pietern. 13-07-1685 Hansbeke

    VI.15 V De BAETS, Janneken

    VI.16 V VANDE PUTTE, Livina    29-11-1649 Hansbeke

    VI.18 V VANDE PUTTE, Joanna    28-11-1651 Hansbeke          1681 Hansbeke

    VI.17 M MIJNSBERGHE, Nicolaus        1640             02-12-1700 Hansbeke

    VII.15 V MIJNSBERGHE, Maria    14-05-1672 Hansbeke

    VII.14 M Van VOOREN, Arnold

    XIII.23 V Van VOOREN, Joanna   04-04-1695 Hansbeke    02-04-1756 Hansbeke

    XIII.22 M De VLIEGHER, Jan           1690             07-02-1754 Hansbeke

    VII.16 V MIJNSBERGHE, Joanna   14-05-1672 Hansbeke

    VII.17 V MIJNSBERGHE, Petronil.13-01-1676 Hansbeke

    VII.18 M MIJNSBERGHE, Anna-Isab08-03-1678 Hansbeke

    VII.19 M MIJNSBERGHE, Guilliame25-01-1681 Hansbeke

    VI.19 V VANDE PUTTE, Judoca    23-08-1654 Hansbeke

    VI.20 M VANDE PUTTE, Philip    17-11-1657 Hansbeke

    VI.21 M VANDE PUTTE, Jan       31-12-1660 Hansbeke

    VI.22 V VANDE PUTTE, Maria     12-05-1665 Hansbeke

    V.9 V MARTENS, Francisca       10-08-1631 Hansbeke      17-02-1691 Hansbeke

    V.8 M BRAET, Jaecques                1636               05-08-1684

    IV.3 V RIJCKAERT, Elisabeth                             11-10-1640 Hansbeke

    V.11 V MARTENS, Livina         02-05-1639 Hansbeke

    V.10 M VANDE PUTTE, Petrus

    IV.4 M MARTENS, Pieter               1602 Hansbeke      07-07-1653 Bellem

    IV.5 V STEYAERT, Anna             na 1600 Bellem        14-10-1665 Bellem

    V.13 V MARTENS, Vijntjen       19-03-1625 Bellem        27-08-1666 Landegem

    V.12 M CLAEYS, Joris

    V.14 M CLAEYS, Pieter

    VI.23 M CLAEYS, Pieter                    Landegem

    VI.24 M CLAEYS, Guilliame                 Landegem

    VI.25 M CLAEYS, Herreman                  Landegem

    VI.26 M CLAEYS, Antonne                   Landegem

    VI.27 V CLAEYS, Tanneken                  Landegem

    VI.28 V CLAEYS, Petronella                Landegem

    V.15 M MARTENS, Guilliame      31-05-1628 Bellem        24-02-1709 Bellem

    V.16 V STEYAERT, Joanna        20-03-1631 Bellem        26-08-1702 Bellem

    VI.29 M MARTENS, Guilliame     26-10-1655 Bellem        09-12-1655 Bellem

    VI.30 M MARTENS, Joannes       03-12-1656 Bellem        18-11-1729 Bellem

    VI.31 V MAENHOUT, Joanna       25-11-1657 Hansbeke      17-10-1691 Bellem

    VII.20 M MARTENS, Guillaume    15-09-1682 Bellem        18-11-1753 Hansbeke

    VII.21 V D'HUYVETTER, Joanna F.      1687               01-11-1744 Hansbeke

    VII.22 M MARTENS, Petrus       17-11-1684 Bellem        10-08-1720 Bellem

    VII.23 M MARTENS, Judocus      09-11-1686 Bellem        25-05-1725 Hansbeke

    VII.24 V LAMME, Petronilla           1694 Hansbeke      27-09-1720 Hansbeke

    VII.28 M MARTENS, Joannes      09-02-1689 Bellem        v15-2-1690 Bellem

    VII.29 V MARTENS, Joannes      15-02-1690 Bellem        26-09-1706 Bellem

    VI.32 V De VLIGERE, Joanna     01-04-1663 Zomergem      01-02-1729 Bellem

    VII.30 V MARTENS, Joanna C.T.  10-08-1696 Bellem        13-09-1696 Bellem

    VII.31 M MARTENS, Francies     23-01-1702 Bellem        16-09-1740 Bellem

    VII.32 V Van MALDEGHEM, Petron.10-08-1704 Bellem        16-03-1785 Bellem

    VII.33 M MARTENS, Carolus      01-12-1704 Bellem        19-06-1770 Bellem

    VII.34 V STEYAERT, Maria Anna  10-03-1710 Bellem        23-12-1795 Bellem

    VII.35 V STEYAERT, Marie Anna

    VI.34 V MARTENS, Anna          05-08-1659 Bellem        07-07-1679 Bellem

    VI.33 M Van SPEYBROECK, Petrus 05-03-1649 Bellem

    VII.36 M Van SPEYBROECK, Judoc.01-07-1679 Bellem

    VII.37 V Van HULLE, Gerarda

    VI.35 M MARTENS, Petrus        04-06-1661 Bellem           na 1724 Bellem

    V.18 V MARTENS, Janneken       15-03-1633 Bellem        na8-6-1673 Ingelmun

    V.17 M HEYTENS, Boudewijn                               08-06-1673 Ingelmun

    VI.36 V HEYTENS, Maria         20-05-1650 Gent H. Ma    03-10-1651 Bellem

    VI.37 V HEYTENS, Maria Cathar. 04-08-1661 Ingelmunster

    VI.38 M HEYTENS, Joos          07-11-1667 Ingelmunster

    VI.39 V Vanden BUSSCHE, Joanna 20-03-1665 Zwevezele    12-03-1730 Zwevezele

    VI.40 M HEYTENS, Petrus        08-12-1670 Ingelmunster

    VI.41 M HEYTENS, Jan           07-03-1673 Ingelmunst   23-09-1729 Ingelmun

    VI.42 V MERVEILLE, Joanna                              28-06-1743 Ingelmun

    VI.44 V HEYTENS, Livina                   Bellem       11-03-1729 Ingelmun

    VI.43 M LOBBESTALL, Nicolaas

    VI.45 M KINT, Jacob

    VI.46 M HEYTENS, Jan                      Ingelmunster            Ingelmun

    V.19 M MARTENS, Pieter               31-03-1636 Bellem 01-08-1677 Bellem

    V.20 V De SUTTERE, Sara              29-10-1634 Bellem 16-07-1710 Bellem

    VI.47 M MARTENS, Arnoldus            22-07-1663 Bellem 15-03-1720 Bellem

    VI.48 V Du PREZ, Catharina                 1672        21-03-1740 Bellem

    VII.39 V MARTENS, Christina                1705              1757

    VII.38 M WILLE, Pieter

    VII.41 V MARTENS, Catharina                1708              1773

    VII.40 M LICOENS, Jan

    VI.49 V MARTENS, Anna                24-08-1665 Bellem  07-10-1717 Bellem

    VI.51 V MARTENS, Adriana             23-03-1669 Bellem  04-11-1758 Bellem

    VI.50 M CLAEYS, Joannes              14-04-1664 Bellem  13-10-1719 Bellem

    VI.52 M MARTENS, Jan                       1672               1758

    VI.53 V MATTHYS, Joanna

    VII.43 V MARTENS, Joanna                   1706               1780

    VII.42 M BULTINCK, Jan

    V.21 M MARTENS, Jan                  04-04-1644 Bellem  10-01-1709 Ursel

    V.22 V SPIESSENS, Adriana            30-10-1647 Bellem  14-01-1670 Bellem

    VI.54 M MARTENS, Guill



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 03/09-09/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007

    Archief per week
  • 03/09-09/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!