De XXe eeuw was niet enkel een eeuw van globalisering, met grote wetenschappers (Albert Einstein), kunstenaars (Pablo Picasso) en politici (Nelson Mandela), maar ook de eeuw van wereldconflikten en wereldomvattende technologische evoluties. Door informatie- en communicatietechnologie werd een nieuwe wereld geopend.
België en Vlaanderen hadden zwaar te lijden onder twee wereldoorlogen en ondergingen de gevolgen van oorlogen in Korea, Vietnam en het Midden-Oosten. Het is ook de eeuw waarin eerst een opbouw en nadien een einde kwam aan de Belgische koloniale geschiedenis in Afrika. West-Europa realiseerde een voordien ongekende welvaart. Het Verdrag van Rome bracht ons de Europese Economische Gemeenschap met 6 lidstaten, die evolueerde tot een Europese Unie met 25 lidstaten. De Euro werd een realiteit. De werkgelegenheid in de Belgische landbouw liep op een eeuw tijd terug van bijna 800.000 tot minder dan 100.000 personen .
De XXe eeuw werd ook een eeuw met massale migratiebewegingen, aanvankelijk van Europa naar Amerika, maar nadien evenzeer naar West-Europa toe. Na een eeuw taalstrijd en Vlaamse ontvoogding resulteerde de wet van 5 april 1930 in de volledige vernederlandsing van de universiteit Gent. Het unitaristisch België evolueerde stapsgewijs naar een federale staatsstructuur, ondermeer bepaald door de staatshervorming van 1980.
6.1.2 Hansbeke-dorp omstreeks 1910
Omstreeks 1910, 10 jaar na het overlijden van zijn vader Petrus-Francies Martens, werd door drukker Joannes Martens een thans zeldzaam geworden prentkaart uitgegeven die een panoramisch beeld geeft van de Hansbeekse stationsbuurt. De kaart, die een poststempel draagt van september 1912, is weergegeven door De Ruyck en Moelaert in Ons Meetjesland en werd door Albert Martens, kleinzoon van de drukker Joannes Martens-De Vreese, besproken in Het Land van Nevele, gebruik makend van de bevolkingsregisters van die tijd. De foto werd genomen in zuidelijke richting vanuit een venster van de oude kerktoren die enkele jaren later, op 19 october 1918, door de Duitsers bij hun aftocht werd opgeblazen. Op de foto is de spoorlijn Gent(naar links toe)Oostende te onderscheiden, evenals de stationsgebouwen en het stationsplein. Naar het zuiden toe, aan de overzijde van de spoorweg, ligt de steenweg naar Nevele. Ten noorden van de spoorweg, dus vooraan op de foto, is een gedeelte van de belommerde dorpsstraat zichtbaar, alsook, links afdraaiend en verder de spoorlijnen volgend, de steenweg naar Merendree.
Als illustratie van de verwevenheid van de familie Martens, en in het bijzonder van de afstammelingen van Petrus-Francies Martens(1810-1900), met de Hansbeekse dorpsgemeenschap, zijn op het panorama 14 plaatsen aangeduid die elk op zich een deel van de familiegeschiedenis kunnen vertellen en die slechts enkele honderden meters van elkaar verwijderd zijn. De schoolweg tussen Goed ter Elst en het klooster in de dorpsstraat, waar zowel de kleuterschool en de meisjesschool gevestigd waren, met de jongensschool iets verderop , werd duizenden keer te voet afgelegd door Carlos, Arlette en Laurent Martens, wat bij hen onuitwisbare beelden heeft nagelaten die doorheen dit panorama lopen. Eén van die beelden is ook een politieke slagzin die in koeien van letters maandenlang onuitwisbaar geschilderd bleef op een lange muur aan de binnenzijde van de bocht naar Merendree toe : Weg met Saksen Coburg Gotha. In de aanloop naar de volksraadpleging in 1950 was er in een katholiek landelijk dorp als Hansbeke toch plaats voor uitéénlopende meningen omtrent de oplossing van de koningskwestie.
Hof De Meren (1) en Herenhuis René Martens(2)
Tussen de hoge stammen van de loverrijke eikebomen van de Kappellestraat, langs de steenweg naar Nevele, bemerkt men met enige moeite het dak van de hofstede De Meren, toen uitgebaat door René Martens(1877-1960),jongste zoon van Petrus, die in 1903 gehuwd was met Leontine Van Hoecke. In 1910 hadden zij reeds 5 dochters en zouden nog 2 dochters krijgen. Op 2 april 1916 werd hun zevende dochter Elisabeth geboren. Onder het luiden van de klokken werd zij naar de doopvont gedragen en kreeg koningin Elisabeth, vertegenwoordigd door gravin Lucie Borluut, als illustere meter. Hun dochter Eliza Martens huwde met Maurice Verhelst en nam het bedrijf over. René en Leontine bouwden toen hun villa (zie 2, nog ongestaand toen de foto genomen werd) naast de hoeve langs de steenweg op Nevele.
Hof De Meren was sinds 1835 eigendom van de familie Martens. Het gezin van Petrus Martens groeide er op. Emiel Martens(°1871) verliet De Meren toen hij in 1901trouwdeen zich later vestigde op Goed ter Elst.
Hof Goed ter Elst (3) en Herenhuis Emiel Martens (4)
Deze hofstede kwam na 1807 langs het huwelijk van Carel Martens en Marie Rosa Sutteram in het bezit van de familie Martens en is gelegen langs de steenweg op Merendree ten oosten van het dorp, net niet zichtbaar op de foto. De landerijen die zich initieel ook nog uitstrekten ten zuiden van de huidige spoorlijn Brussel-Oostende, zijn wel gedeeltelijk in beeld. In 1910 was de hofstede eigendom van Maria Martens en werd zij wellicht nog verpacht aan de familie Van Vynckt. Vanaf 1916 werd Goed ter Elst uitgebaat door Emiel Martens (1871-1955), zoon van Petrus, die gehuwd was met Emma Mestdagh. Toen de foto genomen werd zaten hun oudste kinderen Rachel(1901-1988) en Marcel(1903-1989) in de lagere school op het dorp. Hun jongste dochter Mireilla(°1913) was nog niet geboren. In 1930 , na zijn huwelijk met Maria De Waele, werd Goed ter Elst overgenomen door Marcel Martens.
Emiel en Emma bouwden en betrokken in 1930 een herenhuis(zie 4,nog onbestaand toen de foto genomen werd) aansluitend bij de hoeve langs de steenweg op Merendree. Tussen 1956, bij de aanvang van zijn universitaire studies, tot 1962 bij zijn huwelijk met Josette De Backer, heeft Laurent Martens een slaapkamer en een studeerkamer betrokken in de woning, op een paar minuten wandelafstand van het station. Dat stukje weg heeft hij toen wel meer dan duizend maal doorlopen om just in time de trein naar Gent te halen.
Carlos(°1931), Arlette(°1932) en Laurent(°1938) Martens werden op Goed terElst geboren. Na het huwelijk van Carlos en Arlette in 1958werd het bedrijf uitgebaat door Arlette Martens en Julien Bruggeman. Ook hun dochters, Miriam en Ingrid Bruggeman, groeiden daar op.
Na Emiel en Emma werd de woning aan de steenweg naar Merendree (4) eerst bewoond door Marcel Martens en Maria De Waele, die er ook zijn overleden , en thans door Arlette Martens en Julien Bruggeman.
Herberg In de statie/De Nieuwe Maalderij (5)
Aan de bewaakte overweg tegenover het stationsplein woonde Joannes Martens(°1867), zoon van Petrus. In 1888, na zijn huwelijk met Leonie-Amelie De Vreese, nam hij deze herberg over en was er tevens landbouwer, fruitkoopman, en drukker. Hij was de uitgever van deze postkaart. Zijn vrouw hield een textielwinkel.
Op het voorhof van de herberg stond een rij lindebomen. De gebouwengroep omvatte de woning met zadeldak van ongelijke hoogte, de stallingen en het lange magazijn met witte gevelmuur. Leonie en Joannes hadden er 4 kinderen. In 1916 trouwde hun zoon Maurits met Martha De Grauwe. Nadat de woning zwaar werd beschadigd tijdens de beschieting van het dorp bij de Duitse aftocht in 1918 verhuisde Joannes Martens met zijn gezin naar Gent. Vanaf 1921 zal de fruithandelaar Maurits Martens, samen met Martha De Grauwe de herberg opnieuw uitbaten. Daar werd ook Albert Martens(°1925), de schrijver van het artikel betreffende dit Hansbeeks panorama, geboren. Na het vroegtijdig overlijden van Maurits in 1940 zal zijn weduwe Martha tot 1950 de zaak verder zetten.
Herberg Huis van Commerce/Welkom (6)
De witgekalkte woning met zwartgeteerde muurplint, brede ingangsdeur en vensterluiken, aan de zuiderzijde van de spoorweg, was een herberg bewoond door de vlaskoopman Eugeen-Napoleon(alias Zeun) De Grauwe en zijn vrouw Mietje Vande Reviere uit Aalter. In 1910 hadden zij drie grote dochters. De oudste dochter Martha De Grauwe zal in 1916, in volle oorlogstijd, trouwen met Maurits Martens ( uit In de statie aan de noorderzijde van de spoorweg). Samen met Maurice nam Martha de herberg van haar vader over van 1916 tot 1921. In 1921 werd de herberg overgelaten aan Adolf Saelens(die binnen de herberg ook een kapperszaak installeerde waar de jonge knaap Laurent Martens zijn haar liet knippen terwijl de mannen pinten dronken aan de toog), om samen de na de oorlogsschade heropgebouwde herberg In de statie te heropenen.
Herenhuis van Maria Martens (7)
In het grote herenhuis met schilddak en lommerrijke tuin die paalde aan de gebouwen van haar jongere broer Joannes Martens(6) woonde Maria Martens(°1864), dochter van Petrus-Francies. Zij was weduwe en grondeigenares en woonde toen samen met de twee volwassen en nog ongehuwde zonen uit haar eerste huwelijk met Serafien Van Vynckt, namelijk de kandidaat-notaris René en zijn broer Charles Van Vinckt. Er waren ook nog drie tieners uit haar tweede huwelijk met Emiel Hanssens. Ook haar 83-jarige oom Charles Hanssens uit Nevele, grondeigenaar en weduwnaar, woonde op het zelfde adres. Bij de aftocht van de Duitse troepen, na 20 october 1918, werd de woning zwaar beschadigd.
Toen hij naar de lagere school liep tijdens de na-oorlogse jaren 1945-1950 kwam Laurent Martens, als zoon van Marcel Martens die van zijn tante Maria Goed terElst pachtte, minstens één keer per week langs, op weg naar school, om een kruik melk af te leveren aan groottante Maria en haar ongehuwde zoon Charles Van Vynckt, of aan de inwonende meid in de achterkeuken.
Herenhuis van Irma Martens (8)
Langs de steenweg naar Merendree, dicht bij het dorp maar net buiten beeld, woonde Irma Martens(°1875), dochter van Petrus-Francies. Zij was gehuwd met Aimé De Muynck, zoon van Pieter-Jan die een belangrijke rol speelde in de gemeentepolitiek. Irma en Aimé hadden reeds 5 kinderen waarvan nummer 5, Gaston, geboren was begin 1910, dus kort vooraleer de foto genomen werd. Nadien, in 1913, zou nog een zesde kind René geboren worden. Was deze genoemd naar René Martens, jongste broer die op De Meren woonde, of naar René Van Vynckt, oudste zoon van haar oudste zus Maria, die een paar honderd meter daar vandaan woonde? Later is de familie De Muynck-Martens verhuisd naar het Brusselse. De woning werd eigendom van en bewoond door Arthur Van Couter. Arthur was een schoonbroer van Rachel Martens, dochter van Emiel, die gehuwd was met Hilaire Van Couter.
Herberg Boldershof/Huis van Commerce (9)
Charles-Louis (alias Karel) Wille, vlas- en fruitkoopman geboortig van Nevele, woonde samen met zijn vrouw Hortensia Langeraert in een huis aan het stationsplein dat eertijds als dorpsschool werd gebruikt. Zij hadden een kroostrijk gezin waarvan de twee oudste dochters waren uitgeweken naar Amerika en waarvan de derde dochter Louisa samen met haar man Jozef Union de herberg Huis van Vinderhoute (nu De Zoete Inval) naast de kerk(buiten beeld) uitbaatte. Vijf kinderen woonden nog thuis. In 1926 zal hun jongste dochter Andréa Wille samen met haar man Raymond Martens(°1896), zoon van Charles(°1873) en kleinzoon van Petrus-Francies, naar Amerika uitwijken. Op deze plaats is nu het zuidelijk deel van een parking.
Herberg In de Vrede/Café Zomergem/In de Oudstrijder (10)
In het hoekhuis met achterkoer en poortje, waar de steenweg naar Merendree vanaf de dorpsstraat links wegdraait, woonde de kleermaker Gustaaf Mortier, die er eveneens een herberg en een textielwinkel uitbaatte. Hij was Gentenaar en zijn vrouw Rosalie Buysse was van Nevele. In 1910 hadden zij vier volwassen kinderen die behulpzaam waren in de zaak. In 1937 zal Henri De Maegd de zaak overnemen van Achiel Zutterman. De bakker Henri De Maegd was gehuwd met Irène Martens(°1898), dochter van Charles(°1873), kleindochter van Petrus-Francies. Zij waren teruggekeerd uit Amerika waar hun dochter Rosa De Maegd in 1925 geboren was. De vader van Irène was gestorven toen zij pas 3 jaar oud was en haar oudste broer Octaaf sneuvelde te Merkem aan het einde van de eerste wereldoorlog. In 1943 werd Henri De Maegd oorlogsschepen te Hansbeke. Dit verklaart wellicht waarom het echtpaar De Maegd-Martens in 1946 de bakkerij moest sluiten en Hansbeke verlaten. Op deze plaats is nu het noordelijk deel van een parking.
Stationshuis (11)
Sedert juli 1909 was Philemon Van Nieuwenburg stationschef te Hansbeke.Hij was afkomstig van Beernem. Hij bewoonde het stationshuis samen met zijn vrouw Maria Clothilde Zaman uit Verrebroek , hun 4 kinderen en zijn jongere broer August. In 1910 was zijn jongste zoon Julien 5 jaar oud. In 1918 werd het stationsgebouw zwaar beschadigd door obussen. Het werd pas in 1923-24 afgebroken en heropgebouwd. Julien Van Nieuwenburg zal in 1934 huwen met Mireilla Martens(°1913), jongste dochter van Emiel Martens. Mireilla woonde als kind op Goed ter Elst(3) en vanaf 1930 met haar ouders in de woning langs de steenweg naar Merendree(4).
Herenhuis van Leontine De Schuyter (12)
Aan de oostkant van de dorpstraat, op de hoek van de steenweg naar Merendree, staat een stevig herenhuis met verdieping en mansardedak. Met de ommuurde voortuin en afzonderlijke bijgebouwen domineert het de stationswijk. In 1910 was deze woning duidelijk te groot voor de ongehuwde Leontine De Schuyter, grondeigenares, en haar inwonende jonge meid Sidonie Meganck. Leontine was de jongste dochter uit het tweede huwelijk van haar vader Pieter-Josef met Francisca Lambrecht. Haar ongehuwde broer Henri was in 1909 gestorven en was gedurende 24 jaar gemeenteraadslid, waarvan de laatste 6 jaar ook schepen. Voordien was hun vader Pieter-Josef De Schuyter ook 5 jaar gemeenteraadslid.
Pieter-Josef De Schuyter(1810-1885) was een eerste maal gehuwd geweest met Eugenie Martens(°1808), zuster van Petrus-Francies Martens, en dus een tante van de hoger vermelde Maria, Charles, Emiel, Joannes, Irma en René. Hij woonde op de hofstede tegenover de pastorie (14) en het was zijn zoon Henri die opdracht gaf tot het bouwen van het herenhuis ernaast. Henri overleed echter vooraleer de bouwwerken beëindigd waren. Nog voor de fusie van Hansbeke met Nevele werd deze eigendom aangekocht door de gemeente en als gemeentehuis gebruikt. Het is in dit gebouw dat Laurent Martens(°1938), zoon van Marcel, en Josette De Backer uit Oostakker in 1962 in het huwelijk traden. Dit gebeurde voor burgemeester Boudewijn de Bousies en schepen Marcel Martens(°1903). Nu wordt het gebouw gebruikt als dienstencentrum voor de gemeente Nevele.
Smidse en woningen Van De Wattijne (13)
Ten zuiden van de spoorweg en achter het Huis van Commerce bemerkt men de daknok van een langwerpige tweewoonst. In de eerste woning woonden de 77-jarige Louis Van De Wattijne en zijn vrouw Mathilde Bultinck. In de woning ernaast woonde zijn zoon Florimond Van De Wattijne, gehuwd met Maria Mestdagh uit Landegem. Flor was toen een nieuwe smidse aan het bouwen. Hij was de schoonbroer van Emiel Martens(°1871) wiens echtgenote Emma Mestdagh de zus was van Maria. Later zullen Florimond en Maria een andere woning bouwen, gelegen in het dorp langs de steenweg naar Merendree, tussen (12) en (8).Kort voor hun overlijden op 24 october 1980, met nauwelijks 12 uren verschil, vierden zij de 75e verjaardag van hun huwelijk, een radium-jubileum.
Bakkerij De Cocker (14)
Aan de oostkant van de dorpstraat, in de linkerbenedenhoek van de foto, is nog een deel van het zadeldak van de bakkerij van het echtpaar Kamiel De Cocker-Louise Cassier zichtbaar. Zij woonden er met 8 kinderen. Hun zoon Emiel De Cocker nam later de bakkerij over, na zijn huwelijk met Madeleine Hanssens, dochter van Kamiel. Kamiel Hanssens was een broer van Virginie Hanssens. Virginie was de echtgenote van Karel De Waele en de moeder van Maria De Waele die in 1930 die trouwde met Marcel Martens(°1903), zoon van Emiel. Kamiel Hanssens was bovendien een neef van Emiel Hanssens, de tweede echtgenoot van de dichtbij wonende Maria Martens. Langs deze weg bestaat eveneens een band met de families Hoste, Van Couter en Muys. Deze komt verder nog aan bod. In 2006 is hier nog steeds een bakkerij gevestigd. Tijdens de XIXe eeuw werd deze hofstede bewoond door Pieter Josef De Schuyter, zijn eerste echtgenote Eugenie Martens en nadien zijn tweede echtgenote Francisca Lambrecht, dochter van Marie Anna Martens. Zoon Henri De Schuyter liet vanaf 1908 het er naast gelegen herenhuis (12), later gemeentehuis en nadien dienstencentrum, bouwen.
Emiel Martens werd op 22 mei 1871 geboren op de hoeve De Meren ten zuiden van Hansbekedorp, als vijfde kind uit het tweede huwelijk van Petrus en Eugenie Coddens(afstammelingen XXe eeuw in bijlage 6.1). Toen Emiel geboren werd was zijn vader reeds 61 jaar en zijn moeder 35 jaar. De vier kinderen die voor hem geboren waren, Maria, Henri, Petrus-Joannes en Emma, waren toen respectievelijk 7 , 6 , 4 en 2 jaar. Na Emiel volgden nog Charles(°1873), Irma(°1875) en René(1877). Toen Emiel geboren werd was zijn vader niet langer schepen van Hansbeke en de eveneens te Hansbeke wonende broer en zus van Petrus, Joannes-Francies en Eugenie Martens waren reeds gestorven. Emiel heeft ook zijn grootouders niet gekend. Zijn enig nichtje Marie Clémence De Schuyter, dochter van Pieter-Joseph en van Eugenie Martens, was 27 jaar ouder dan Emiel en is reeds het jaar na de geboorte van Emiel getrouwd met Carolus Bruggeman en verhuisd naar Ursel. Zijn aangetrouwde oom Pieter-Joseph De Schuyter woonde nog te Hansbeke maar was reeds lang hertrouwd met Francisca Lambrecht. Henri De Schuyter(1855-1909),bemiddelde zoon uit het tweede huwelijk van Pieter-Joseph, bleef te Hansbeke en zal er na zijn vader een actieve rol spelen in de politiek.
Naar Amerika . . . en terug naar Hansbeke
Hoewel Emiel opgroeide op De Meren als zoon van een welstellend landbouwer-grondeigenaar verliep zijn jeugd tijdens de crisisjaren 1880-1890 alles behalve rimpelloos. De relatie met vader Petrus was wellicht niet gemakkelijk. Tussen 1882 en 1893 verlieten 6 kinderen zeer vroeg het ouderlijk huis, toen De Meren nog geleid werd door de bejaarde Petrus en zijn vrouw Eugenie:
-de oudste dochter Maria was slechts 18 wanneer zij op 26 september 1882 huwde met de 60-jarige en welstellende Serafien Van Vynckt. In 1890 werd zij reeds weduwe;
-Petrus-Joannes was net 20 wanneer hij op 9 februari 1887 trouwde met Leonie De Vreese;
-Henri was niet eens 22 jaar oud wanneer hij op 2 mei 1887 overleed aan de gevolgen van een ongeval. Dat zelfde jaar deed de 77-jarige oud-schepen Petrus nog een mislukte poging om opnieuw in de gemeenteraad te komen;
-dochter Emma was slechts 20 wanneer zij op 2 november 1889 in het huwelijk trad met de 54-jarige Henri Sierens;
-Charles was slechts 20 en ongehuwd wanneer hij op 29 september 1893 vader werd van een zoontje bij de 18-jarige Maria Coleta Van Hoecke;
De 21-jarige Emiel zag het blijkbaar ook niet meer zitten op De Meren . Trok hij gewoon op avontuur naar de nieuwe en misschien betere wereld, kon hij het moeilijk stellen onder het gezag van zijn oude vader of had hij iets mispeuterd waarvoor hij aan het gerecht wenste te ontsnappen ? Op 3 december 1892 vertrok hij naar Amerika, samen met de 20-jarige dienstknecht Petrus Vande Putte. Ook de 25-jarige Julie Vande Wattijne reisde op dezelfde datum af. Op 9 januari 1893 trouwde ze te South Bend met Edmond De Vreese, een vriend en verwante van Emiel, die reeds het jaar voordien naar Amerika vertrokken was.
Op 14 september 1893 liet de toen reeds 83-jarige vader Petrus Martens eindelijk voor notaris Timon De Seille een akte van voorouderlijke verdeling van zijn bezittingen verleiden. Emiel had volmacht gegeven aan zijn schoonbroer Henri Sierens.
Er bestaat nog geen zekerheid betreffende de datum waarop Emiel uit Amerika terugkeerde naar Hansbeke. Het verhaal doet de ronde dat hij er als vrijgezel te veel van het leven genoot en uiteindelijk met de steun van zijn oudste zus Maria opnieuw de oceaan overstak, maar nu van oost naar west. Wellicht gebeurde dit eind 1893-begin 1894, korte tijd na de ondertekening van de voorouderlijke verdelingsakte. Vermits hij in de gemeente aangifte deed van het overlijden van zijn moeder, was hij zeker terug op 18 october 1898.
Emiel, zijn jongste broer René en hun zus Irma hebben een tijd samen, als vrijgezellen, DeMeren gerund, en er blijkbaar ook veel plezier beleefd. Carlos Martens, zoon van Maurice en kleinzoon van Joannes, tekende omstreeks 1969 onderstaand verhaal op, zoals verteld door René. Het gebeuren speelt zich af omstreeks 1900. Samen met twee andere verhalen die zich afspeelden toen Emiel reeds gehuwd was, en die nonkel Emiel tijdens het eerste kwart van de XXe eeuw effectief als blijvende indrukken heeft nagelaten bij Michel De Muynck,een zoontje van zijn jongere zus Irma en bij Carlos Martens,kleinzoon van zijn oudere broer Joannes, illustreren deze verhalen dat Emiel zich graag amuseerde, op tijd een druppel of een pintje luste, maar zich ook wel eens erg boos kon maken.
Een familie-anecdote
René kon het in zijn oude dag nog smakelijk vertellen.
Ze waren alle twee nog niet getrouwd, hij en Emiel, de volwassen zonen van Petrus Martens. Op een warme nazomerse dag hadden ze samen tot in de vooravond op het land gewerkt en ze hadden het goed gedaan: geploegd in rechte voren, geëgd tot alle kluiten gebroken lagen op een effen veld, met brede armzwaaien de wintertarwe gezaaid en het zaad ondergesleepd en gerold. Hun gezicht en hun nek waren verbrand door de stekende zon. De namiddagkoffie had hun dorst weinig kunnen stillen, de kan was ledig en de avondlucht bleef zwoel.
Ze spanden de paarden voor de driewielkar en trokken naar huis. De paarden dampten van het zweet. Miel en René ook. Aan het einde van de Veldstraat zei Emiel knipogend tegen René: Kom we gaan er eerst eentje pakken bij Lina. René knikte instemmend en draaide de Vaartstraat in naar de vaart toe. Ze stapten binnen In het Boldershof, de afspanning op de hoek van Hammestraat.
Lina schonk ze twee volle pinten bier die ze dorstig in één teug leeg dronken. Toen lieten ze de paarden een emmer water drinken. Hun dorst bleef. Ze bestelden nog een pint. In twee teugen was ze weer leeg. Ze dachten aan de zware namiddag die ze hadden doorgemaakt en aan de emmer van de paarden. Lina, zei René, schenk ze nog eens vol en ze dronken een derde pint in drie teugen. Ze tapten een paar moppen om Lina aan het lachen te krijgen misschien gaf ze er dan zo eentje. Maar dat deed ze niet.
Ze trokken dan maar naar huis, de paarden stapvoets en zij goed gezeten. Het alaam, en zelfs het sluitbord van de kar, hadden ze op een naburige akker achtergelaten voor s anderdaags. René zat op de voorloper en mende de paarden. Emiel zat met zwaaiende benen op de rand van de karrebak achteraan, met de rug naar René toe. Ze waren plezierig en zongen er eentje vanuit vaders tijd.
Bij het binnenrijden van het dorp liet René de paarden draven. De driewielenkar botste van links naar rechts over de straatstenen. De broers zwaaiden met brede armen naar de verbaasde gezichten van de vele dorpsmensen die in de mooie nazomerse avond buiten aan de deur kavelden. Maar René voerde blijkbaar iets in het schild. Ter hoogte van het klooster trok hij in volle vlucht plots de hefboom over en gaf met de schouders een felle duw tegen de kipbak, die natuurlijk omsloeg. Emiel was verrast door het onverwacht maneuver, tuimelde van de kar en lag spartelend op straat met de benen in de lucht. Hij sakkerde en wreef over zijn gekneusde knieën.
René lachtte dat hij schokte. Aan de kerk hield hij kar en paarden stil. Pieter De Vreese uit Het Gemeentehuis die het ook had zien gebeuren, kwam naar René toe en vroeg vermanend: Maar waarom haalt gij zon streken uit met uw broer. Waarom? glimlachte René, Wel, van t zelfde laken een broek, hé hij heeft het met mij ook een keer gedaan. Toen ging hij zijn broer op de been helpen en trakteerde met een laatste pint in Het Huis van Vinderhoute.
Carlos Martens, pastoor Munkzwalm
Stam Martens, Jg 1, nr 3, 1970
Emiel Martens maakt deel uit van de generatie XI in de afstamming van Stoffel Martens. De bijgevoegde lijst met 54 generatiegenoten van Emiel Martens(bijlage 6.2) behelst vooral de namen van alle broers, zussen en schoonbroers en schoonzussen van Emiel. De twee dochters en de schoonzoon van zijn tante Eugenie Martens, uit haar huwelijk met Pieter Josef De Schuyter zijn vermeld bij deze generatie, maar niet hun halfbroer en halfzus uit het tweede huwelijk van Pieter De Schuyter met Francisca Lambrecht, die eveneens te Hansbeke opgroeiden. Verder zijn er de kinderen van Lieven-Bernard Moens uit Wondelgem en Joanna Maria Van Nieuwenhuyse uit Oostakker. Emiel was slechts ver verwant met hen maar vermits de
zus van Joanna Van Nieuwenhuyse gehuwd was met de oom van Emiel zullen de families toch wel kontakten onderhouden hebben. Nog te Hansbeke waren er de kinderen van Maria Anna Martens en Judocus Lambrecht, alsook de uit Aalter afkomstige en bemiddelde schoonzoon Charles-Jean De Seille die met zijn vrouw Monica Lambrecht een kasteeltje bewoonde in de Voorstraat, dicht bij de gronden van Goed ter Elst.
In het naburige Bellem waren er de 8 kinderen van Carolus Francies Van Vynckt en Carolina Martens, tevens kleinkinderen van Pieter-Francies Van Vynckt en Maria Catharina Martens.
Te Nevele waren in generatie XI de kinderen van de verwante Augustinus Hanssens en Carola Maenhout. Twee van deze kinderen maakten langs hun huwelijk later de terugkoppeling naar de stam Martens: Maria Martens, oudste zus van Emiel, zal huwen met Emiel Hanssens, een zoon van Bruno en Rosalie Heyde en Marcel Martens, zoon van Emiel, zal huwen met Maria De Waele, achterkleindochter van het echtpaar Edward Hanssens en Clementina Van Heule.
Te Aalter zijn er de kinderen van de ver verwante Angelus Martens en Sophia Saey. Het zijn leeftijdsgenoten van Emiel en de twee zonen weken uit naar Amerika.
6.2.2 Zijn huwelijk , zijn gezin en zijn bedrijvigheden
De 30-jarige Emiel Martens en de 23-jarige Emma Mestdagh huwden te Hansbeke voor de wet op 14 februari 1901, één jaar na het overlijden van zijn vader Petrus.Het burgerlijk huwelijk had plaats voor Pieter-Jan De Muynck, schepen en ambtenaar van de burgerlijke stand, in aanwezigheid van schoonbroer Emiel Hanssens, broer René Martens, Emiel Olivier en Bruno Vriendt. De schoonouders Constant Mestdagh en Rosalie Cathoir ondertekenden eveneens de huwelijksakte. De akte van de burgerlijke stand vermeld ook dat op 9 februari 1901 een huwelijkskontrakt werd afgesloten voor notaris Herteleer te Lotenhulle. Aimé De Muynck, zoon van Pieter-Jan die het huwelijk registreerde als schepen van de burgerlijke stand, zou 2 jaar later trouwen met Irma Martens, een jongere zus van Emiel.
Het kerkelijk huwelijk van Emiel en Emma werd door pastoor Hippoliet De Herde ingezegend op 18 februari voor de getuigen René Martens, jongste en nog ongehuwde broer van Emiel, en Camiel Baele, halfbroer van Emma Mestdagh. De huwelijksfoto maakt duidelijk dat Emiel een knappe jonge bruid gekozen had.
Emma werd op 17 maart 1878 geboren te Landegem als dochter van Constant Mestdagh (1832-1913) en Rosalia Cathoir(1849-1918). Uit haar eerste huwelijk met Joos Baele had Rosalia Cathoir een zoon Camiel Baele(1876-1953). In haar tweede huwelijk kreeg Rosalia vier dochters , met name Emma, Marie Melanie, Maria en Clémence ( zie XIXe eeuw). In 1905 zal Maria, de 5 jaar jongere zus van Emma, trouwen met Florimond Van de Wattijne en te Hansbeke blijven wonen. Ook Clémence Mestdagh zal na haar huwelijk met Arthur De Vogelaere te Hansbeke blijven en haar zus Marie Melanie woonde in het Dorp van Hansbeke na haar huwelijk met de slager Polydoor Van Vynckt. Rosalie Cathoir zou aan het einde van de eerste wereldoorlog samen met haar dochter Emma Mestdagh en haar schoonzoon Emiel op de vlucht geslagen zijn voor het oorlogsgeweld. Op 19 october was de kerk van Hansbeke grotendeels vernietigd door de aftrekkende Duitse troepen. Rosalie zou op 28 october 1918 gestorven zijn in een schuur te Aalter,wellicht als gevolg van de Spaanse griep. Twee weken later, op 11 november 1918, kwam de wapenstilstand.
Gezinsfiche
Emiel Martens X Emma Mestdagh
zv Petrus en Eugenia Coddens dv Constant en Rosalia Cathoir
° Hansbeke 22-05-1871 ° Landegem 17-03-1878
Hansbeke 14-02-1901
+ Hansbeke 19-05- 1955 + Hansbeke 30-05-1964
Kinderen
1. Rachel Hilaire Van Couter
zv Alfons en Emerentia Christiaens
° Hansbeke 12-12-1901 ° Zwevezele 17-03-1896
x
Hansbeke 06-11-1924
+ Brugge 28-12-1988 + Gent 15-02-1976
2. Marcel Maria De Waele
dv Karel en Virginia Hanssens
° Hansbeke 18-09-1903 ° Nevele 22-02-1906
x
Nevele 30-12-1930
+ Hansbeke 23-05-1989 + Hansbeke 21-06-1997
2. Mireilla Julien Van Nieuwenburg
zv Philemon en Maria Cloth. Zaman
°Hansbeke 03-02-1913 ° Landegem 11-04-1905
x
Hansbeke 26-07-1934
+ Gentbrugge 08-12-1977
Na hun huwelijk hebben Emiel en Emma zich aanvankelijk gevestigd op een hofstede langs een vertakking van de Reibroeckstraat (nu Nieuwe Tuinstraat)waar hun kinderen geboren werden. Door de voorouderlijke verdelingsakte van 14 september 1893 was de 22-jarige Emiel door schenking immers eigenaar geworden van één zevende van de onroerende bezittingen van zijn vader Petrus voor een geschatte waarde van 19.301,27 frank. Naast een geldelijke opleg van 5.431,27 frank ontving Emiel de onroerende goederen beschreven in de verdelingsakte (bijlage 5.5) onder de artikels 14 tot 18 en afkomstig uit de erfenis van zijn grootouders Carel Martens en Maria Rosa Sutterman zoals blijkt uit de verkavelingsakte verleden op 28 october 1850 voor notaris Van Doorm te Poeke:
- een partij land te Hansbeke genaamd den Binnelare sektie A nummers 1043 en 1044 groot 59a10ca;
- een partij zaailand te Hansbeke genaamd het Leen met een dreef lopend van deze partij zuidwaarts naar de Laagstraat, gekend ten kadaster sektie A nummers 1041 en 1049 groot 73a50ca;
- een langwerpig partijken zaailand te Hansbeke genaamd den kleinen tuin sektie A nummer 1051 groot 24a10ca;
- een hofstede bestaande in woonhuis, schuur, stallingen en afhangens te Hansbeke op het klein Kauterken sektie A nummers 1053, 1054, 1055, 1056, 1057 en 1058a samen groot met den slag gelegen ten zuiden en alhier geheel medegaande 55a30ca, thans gekend op t kadaster sektie A nummers 1055a, 1057a, 1057b en 1058b;
- een partij zaailand genaamd den tuinkouter gelegen te Hansbeke sektie A nummer 1088a groot 1ha70a80ca, vroeger gekend op t kadaster sektie A deel van nummer 1085, deel van nummer 1086 en nummer 1088.
Het geheel behelsde een hofstede met 3ha82a80ca grond in eigendom.
In 1916 kwam het voorouderlijk bedrijf Goed ter Elst vrij nadat het verpacht was geweest aan de familie Van Vynckt. Wellicht betrof het hier het echtpaar Bernard Van Vynckt-Melanie Coopman, waarvan de op Goed ter Elst opgegroeide dochter Maria (Mietje) Van Vynckt(°Hansbeke 12-02-1881) als ongehuwde vrouw later een winkeltje uitbaatte op het dorp te Hansbeke. Het Goed ter Elst was in het bezit gekomen van Maria Martens, oudste zus van Emiel. Tijdens het interbellum kon de hoeve aangesloten worden op het electriciteitsnet. Volgens de voorouderlijke verdelingsakte van 14 september 1893 betrof het een schone en welgelegen hofstede genaamd Goed ter Elst met schuur, stallingen, wagenhuis, ovenbuur en gronden met een gezamenlijke oppervlakte van 14ha59a30ca. Sommige in 1886 geregistreerde perceelsnamen uit de nalatenschap van Joannes-Francies Martens klinken meer dan een eeuw later nog bekend in de orenvan de huidige generaties Martens: De Leentjes, het stuk achter de Kluize, het klein rot, het lang rot, het groot rot en den flakkenmoortel.
In de naamlijsten van de kommuniekantjes, tijdens de oorlogsjaren opgesteld door de pastoor, komen de namen van de oudste kinderen van Emiel Martens en Emma Mestdagh voor. De oudste dochter Rachel komt voor op de lijst met 47 namen van 1914, samen met Raymond Verhelst, de latere schepen en echtgenoot van Maria Martens. Marcel Martens staat bij de 54 kommuniekanten van 1915 en zijn nichtje Maria Martens deed haar plechtige kommunie in 1916 met een groep van maar liefst 75 Hansbeekse twaalfjarigen.
Hoewel zijn grootvader Carel en zijn vader Petrus actief bij de gemeentepolitiek betrokken waren, was dit niet het geval bij Emiel of zijn broers. Anders was het gesteld met een ganse reeks familieleden en verwante tijdgenoten :
-Pieter-Joseph De Schuyter, echtgenoot van zijn tante Eugenie Martens, alsook diens zoon Henri De Schuyter;
-Désiré De Muynck, schoonbroer van zijn zus Irma Martens, alsook diens vader Pieter-Joseph De Muynck;
-zijn schoonbroer Emiel Hanssens, tweede echtgenoot van zus Maria Martens, alsook diens oom Charles-Louis Hanssens en zijn grootvader August Hanssens;
-zijn schoonbroer Serafien Van Vynckt, eerste echtgenoot van zijn zus Maria, alsook hun zoon Charles Van Vynckt ;
-zijn zoon Marcel Martens ;
-Hendrik De Maegd, schoonzoon van Emiels broer Charles ;
-Raymond Verhelst, echtgenoot van Maria Martens en schoonzoon van zijn broer René;
-Kamiel Baele, halfbroer van zijn vrouw Emma Mestdagh , alsook zijn zoon Cesar Baele ;
-Basiel Muys, schoonbroer van zijn dochter Rachel Martens
-Leon Van der Plaetse,neef van de eerste echtgenote van zijn vader Petrus Martens.
Emiel was een sterke kerel die graag bij de mensen kwam en op tijd en stond een goede pint bier of een jenevertje dronk. Dit wordt niet enkel geillustreerd door de familie-anecdote uit zijn vrijgezellentijd zoals verteld door zijn jongste broer René, maar ook door de herinneringen aan De Vlaamse Leeuw in de herberg In de Statie omstreeks 1927 geobserveerd en in 1970 kleurrijk genoteerd door Carlos Martens en nog door het wedervaren uit de eerste wereldoorlog van zijn neefje Michel De Muynck over De drubbel die hij niet kreeg bij zijn zus Irma.
De oudste dochter Rachel trouwde reeds in 1924, 22 jaar oud. Eind 1930 trouwde ook hun zoon Marcel en alhoewel Emiel slechts 59 jaar en Emma slechts 52 jaar oud waren, beslisten Emiel en Emma Goed te Elst over te laten aan hun enige zoon Marcel. Zij bouwden een herenhuis op enkele honderden meter van het erf, dichter bij het dorp aan de steenweg op Merendree. Hun nog ongehuwde dochter Mirella was slechts 17 en verhuisde mee.
De Leeuw van Vlaanderen
Nonkel Miel, zoon van Petrus, noemde zichzelf gaarne De Leeuw van Vlaanderen. Ik heb dikwijls aan ons ma gevraagd waarom. Maar toen ik hem persoonlijk aan het werk gezien had, ik was toen een jaar of tien, moest ik het nooit meer vragen. Ik wist het. Ons ma kan nu nog alle details vertellen van deze machtsdemonstratie. Ze heeft er nog deugd van.
t Was op een 1 december, het feest van Sint-Elooi. De Hansbeekse boeren en smeden hadden hun patroon gevierd godvruchtig, met een plechtige heilige mis lustig en breughels, met een boerenfeestdis in de bovenzaal van het gemeentehuis: tomatensoep met ballekens, boelie met wortelkens, rosbief met erwtjes en patatten en de klassieke pintjes bier. Na het feestmaal ging het in kleine groepen zon beetje van het ene herbergkapelleke naar het andere Onze pa was ook op het feest.
Na de klas had ik de kachel in ons café mogen aansteken want ons ma verwachtte de boeren ook In de statie. Als mijn werk gedaan was mocht ik mij wat blijven oefenen op het biljart. t Was vroeg donker en er waren al enkele boeren binnengekomen, die nog trachtten een kaartje te leggen onder de brandende lamp. Na een tijdje was mijn pa er ook met nonkel Miel en Richard Codde van rechtover de deur. Ik zou allicht geen maat krijgen om een partijtje biljart te spelen en dan deed ik maar voort op mijn eentje.
Nonkel Miel zag er wat slechtgezinds uit. In t café van Filemond Zutterman had hij al een woordenwisseling gehad met Theofiel Corijn en hij was er nog niet over uitgepraat. Dat hoorde ik tussen twee stoten in. Allé Maurice, geeft er ons eentje zei Richard Codde. Ze gingen bij de toog staan. Ma was zeker juist bezig met de kaarters en pa ging bestellen. Hij stapte op de trede achter de toog.t Moest zeker Goliathbier geweest zijn want hij tapte niet, hij moest erom naar de kelder. Hij schakelde het licht in de kelder aan en toen hij weer boven was met de drie fleskens wilde hij t kelderlicht weer uitdraaien, maar vergiste zich van schakelaar ent was enkele ogenblikken pikdonker in t café.
Het moet nu wel lukken op t ogenblik van de vergissing ging de voordeur open en wie binnen kwam was Theophiel Corijn en nog een paar mannen. Nonkel Miel schoot in een plotse koleire : Verdomme, zijde gij dat geweest?. Hij vloog naar de voordeur zijn rechter vuist schoot uit roef-roef en Corijn lag bij de deur onder de tafel. Ons zo in t donker zetten, verdomme.
Ik drumde angstig in een hoekje, met biljartstok en krijt in de hand. Een paar kaarters waren rechtgesprongen. Pa had een fleske laten vallen van t verschieten. Ma stond aan de kaarterstafel te lachen dat ze schokte.
Corijn lag nog met een bloedneus onder tafel toen er nog volk binnenkwam. Daar was Jan Gooreman bij. Die nam het onmiddellijk op voor zijn vriend Corijn. k Zal ik de leeuw ne keer aanpakken riep hij. Hij begon zijn vest uit te spelen, maar hij had zijn tweede arm nog niet uit de mouw of hij lag ook al met een bloedneuw tegen het biljart. Ik had stok en krijt laten vallen en was angstig naar ma toegelopen. Die stond maar te lachen. Het was een herrie van belang : over en weer geroep, geschreeuw en geschater over die stomme lamp.
De deur ging opnieuw open en dr was nog volk: Karel De Jaegher, Arthur Van Couter en dokter De Waele. Wat gebeurt er hier, Martha? vroeg de dokter. Dat ge juist van pas komt om de gekwetsten te verzorgen zei ma lachend. Het was allemaal niet zo erg de slachtoffers konden weer rechtkruipen. Nonkel Miel stond te glunderen
naast depilaar die ons hele café schraagde. Allé Goliath riep ons pa, kom aan de toog, uw Goliathbier staat uitgeschonken. Goliath, wat kan die jong riep nonkel Miel spottend. De Leeuw van Vlaanderen, dat is een anderse
En klauwaerts en leliaerts lachten en dronken op de vergissing. En ik wist het nu De Leeuw van Vlaanderen had zijn tanden getoond en geklauwd.
Carlos Martens, pastoor te Munkzwalm
Stam Martens, Jg 2, nr 1, 1970
De druppel, die hij niet kreeg
Emiel Martens, mijn peter, was een sterke kerel met machtige handen. Eens heb ik het zelf ondervonden toen ik van hem de felste rammeling uit mijn leven kreeg. In de jaren van de eerste wereldoorlog was ik nog een heel jonge kapoen. We woonden toen achter de spoorweg langs de steenweg op Merendree in het groot huis waar sedert lang Arthur Van Couter woont. Telkens als mijn peter Emiel van het dorp naar zijn hofstede Goed ter Elst terugkeerde, moest hij onvermijdelijk langs ons huis voorbij. Iedereen die Emiel in zijn dolle jaren gekend heeft, wist dat hij nooit een druppeltje of een glas geweigerd heeft. Zijn laatste trekpleister was bij zijn zuster Irma, ons ma, die de goedheid zelf was, en steeds voor Emiel een kosteloze druppel inschonk. Hoewel Emiel dikwijls reeds goed beladen binnenkwam kreeg hij toch altijd zijn laatste druppeltje, soms ook nog wel eens een tweede.
Op een zekere namiddag zag ik mijn peter, een beetje waggelend, ons huis verlaten en ik kon niet nalaten hem spottend toe te roepen, wellicht met inslaande woorden want mijn peter bezag woedend de snotneus die hem dierf uitlachen. Wellicht was ik die namiddag echt deugnietachtig want ik draaide rondom hem met een berispend spotlachje en riep voortdurend: Peter zat; peter zat. Mijn peter trachtte mij met zijn grote handen te grijpen maar tevergeefs ik was hem met mijn jonge benen telkens te vlug af. Ik sprong en danste voor zijn grote voeten Peter zat, peter zat terwijl ik hem uitdagend dichterbij liet komen om dan weer spottend weg te spurten Peter zat, peter zat. Voor mij was het een leuk spelletje maar mijn peter was niet van plan het mee te spelen. Hij werd razend om mijn deugnietachtige spotternij en trachtte mij te achterhalen.
We waren aan de landweg gekomen die naar het erf leidde terwijl ik nog steeds dansend voor hem uitsprong in de richting van zijn hoeve. Dat was mijn ongeluk. Mijn peter was buiten adem en liet me schijnbaar begaan, terwijl hij met grote stappen achter mij aankwam. We waren reeds dicht bij de hoeve. Plots bleef hij staan en ik meende dat hij grijnslachte: Mirza Mirza riep hij in de richting van het hof. Zijn grote zwarte hond kwam op het roepen aangelopen. Pakt hem pakt hem verdomme vloekte Emiel. Het dolle beest sprong blaffend rondom mij, zodat ik vol schrik bleef staan. Toen kreeg mijn peter me te pakken, wierp me in het korenveld, hield me onder zijn knie en gaf me de felste rammeling uit mijn leven terwijl ik honderden sterretjes voor de ogen zag. Hoe ik daarna thuis geraakt ben is voor mij een raadsel gebleven. Toen ik bovendien de volgende dag met twee blauwe ogen naar school moest, werd ik door de schoolmeester en door mijn schoolmakkers uitgelachen. Ik was er niet fier om en zo kreeg ik mijn tweede straf voor mijn kwajongensstreken.
Maar mijn peter kreeg ook zijn straf door toedoen van ons ma. Zoals gewoonlijk, kwam Emiel ook s anderdaags bij ons in de keuken binnen, dorstig naar zijn druppeltje. Wellicht was hij de gebeurtenis van de vorige dag niet vergeten, want hij dierf niet spreken tegen ons ma en loerde veelbetekenend naar de jeneverfles die op het schouwtablet stond. Het werd een gesprek zonder woorden tussen ons ma en mijn peter. Mijn ma zei evenmin een woord en haar sprekende ogen wezen naar de deur. Men hoorde de klok tiktakken terwijl seconden werden afgeteld. Mijn peter knikte zwijgend in de richting van de fles ons ma knikte, zonder één woord, in de richting van de buitendeur. Toen slikte Emiel zijn speeksel moeizaam door zijn droge keel en verdween gelaten onder een zoete glimlach van zijn zuster Irma. Vanuit het bovenvenster zag ik mijn peter langs de veldweg naar de hoeve gaan. Mirza kwam blij en kwispelend toegelopen maar kreeg een schop in zijn achterste. De hond keek verbaasd naar zijn meester en liep toen met de staart tussen de achterpoten en met hangende oren achter hem aan.
Een halve eeuw is voorbijgegaan maar dit tafereeltje zal ik nooit vergeten: mijn peter die droef en zwijgzaam, om de druppel die hij niet gekregen had, naar het erf stappend met Mirza achter zich aan, schuw om de onverdiende schop. Daar is een speciale God voor de drinkers zegt een Vlaams spreekwoord en daarom ben ik ervan overtuigd dat mijn peter ergens in de hemel verblijft. Eens hoop ik er ook
te mogen belanden. Het paradijs van mijn peter bestaat zeker niet zonder een drinkzaal zodat ik beslist niet lang zal hoeven te zoeken om hem terug te vinden. Vast en zeker betaal ik hem daar de enige druppel die zijn zuster, in haar ganse leven, hem geweigerd heeft, want de felle rammeling die hij me met zijn machtige handen toediende had ik reeds na korte tijd vergeten en vergeven. Maar de les heb ik goed onthouden: Mijn peter was steeds een goeierd en ik had met hem niet mogen spotten, ook al waggelde hij op zijn benen na de laatste druppel die hij bij het huiswaarts keren steeds van ons ma, zijn zuster Irma, kreeg.
Stam Martens,Jg 2, nr 1, 1970 Michel De Muynck, Etterbeek
6.2.3 Hun oude dag
Toen Emiel en Emma hun rentenierswoning betrokken hadden zij vier kleinkinderen van hun oudste dochter Rachel: Georges, Georgette, Lucien en de pasgeboren Lisette Van Couter. Tussen 1931 en 1944 zouden nog 8 kleinkinderen volgen.
Op weg naar de kleuter- en lagere school tot 1950, kwam hun kleinzoontje Laurent Martens er vier keer per dag voorbij, komend van of terugkerend naar Goed ter Elst. Als student aan de Universiteit Gent heeft Laurent er van 1956 tot 1961, na het overlijden van grootvader Emiel, een slaapkamer en een studeerkamer betrokken, op een paar minuten wandelafstand van het station.
Grootmoeder Emma kwam niet zo vaak naar Goed ter Elst bij haar zoon Marcel, schoondochter Maria en de drie kleinkinderen Carlos, Arlette en Laurent. Emiel was een frequenter bezoeker, vooral in de late namiddag of vooravond.In de twee levendige en statige pasfotos van Emiel en Emma op rust , zijn nog duidelijk de jonge trouwers van 1901 te herkennen, maar niet meer De Leeuw van Vlaanderen waarvan sprake in het verhaal van Carlos Martens.
Op zaterdag 3 maart 1951 vierden Emiel en Emma hun gouden bruiloft, omringd door alle kinderen en kleinkinderen en een aantal verwanten. Na een kerkdienst, waarbij bij het verlaten van de kerk door de vele belangstellenden bloemen werden aangeboden, werd het feest verdergezet ten huize van de jubilarissen. De groepsfoto, die vanop de spoorwegberm werd genomen voor de versierde woning, werd later met commentaar en met de namen van alle aanwezigen gepubliceerd in het tijdschrift Het Land van Nevele, Jg 28 nr 4, onder de titel Uit het Oude fotoalbum: Gouden Bruiloft te Hansbeke van de echtelingen Emiel Martens en Emma Mestdagh, 1951. De vijf jongste kleinkinderen zitten op de eerste rij. Op de tweede rij met negen stoelen zitten de twee jubilarissen met hun drie kinderen en hun respectievelijke echtgenoten, alsook Maria Mestdagh, zus van Emma. Daarachter staan 19 personen waaronder nog 7 kleinkinderen en de echtgenoten van de twee gehuwde kleinkinderen, alsook René Martens de jongste broer van Emiel,en verder nog een zus en de halfbroer van Emma met hun echtgenoten. Na het feestmaal werd door één van de oudere kleinkinderen Van Couter een komische parodie opgevoerd van een speech van de Gentse socialistische politicus Edward (Edjen) Anseele.
Vier jaar na het gouden huwelijksjubileum overleed Emiel Martens thuis te Hansbeke op 9 mei 1955, 84 jaar oud. Emma Mestdagh overleed op 30 mei 1964, 9 jaar na haar man,88 jaar oud. Ze was tot aan haar overlijden in de woning gebleven die zij samen met Emiel in 1930 had gebouwd. Hoewel ze slechts zelden verder kwam dan bezoekjes aan haar zus, haar dochters en haar zoon, bleef zij als dagelijkse trouwe lezer van Het Laatste Nieuws bijzonder goed geïnformeerd omtrent het reilen en zeilen in de wereld.
Overlijdensbericht Emiel Martens 9 mei 1955
Bidprentjes bij uitvaartplechtigheden van Emiel Martens en van Emma Mestdagh
In 1905 huwde Florimond Van De Wattyne, geboren te Hansbeke op 22 october 1884 als zoon van de smid Louis Van De Wattyne en Mathilde Bultinck, met Maria Mestdagh, zus van Emma en schoonzus van Emiel Martens. Zij gingen voor twee dagen op huwelijksreis naar Antwerpen en reden met de koets rond de dokken. Zij woonden eerst naast de ouders van Florimond, ten zuiden van het station. In 1921 bouwden zij een woning ten noorden van het station, aan de weg naar Merendree. Als smid specialiseerde Florimond zich in kluizen en kachels. Het echtpaar bleef kinderloos. Tante Maria was een regelmatige bezoekster bij haar zus Emma Mestdagh. Zij woonden slechts een paar honderd meter van elkaar.
Dat er een lange en nauwe band bestand tussen de families Martens en Van De Wattijne blijkt uit de voorouderlijke verdelingsakte van Petrus Martens ondertekend op 14 september 1893 ten huize van Petrus op De Meren. Onderaan de akte prijkt immers de handtekening van Louis Van De Wattijne, hoefsmid, die optrad als getuige. Zijn zoontje Florimond was toen slechts 9 jaar oud.
In juni 1975 werden de 90-jarige Florimond en de 92-jarige Maria, samen met de familie, op het gemeentehuis ontvangen naar aanleiding van de 70ste verjaardag van hun huwelijk, een platina bruiloft. In de pers verscheen een foto, genomen voor het gemeentehuis(nu politielokaal), samen met burgemeester Boudewijn de Bousies Borluut, het schepencollege en een vijftigtal genodigden waaronder Marcel en Maria Martens en hun kinderen Carlos, Arlette en Laurent, alsook Mireilla Martens.
In juni 1980 was het opnieuw feest, maar dan voor een zeer uitzonderlijk Radiumjubileum, met fotos die Hansbeke in de nationale pers brachten. In De Standaard verscheen op 6 juni 1980 een foto, genomen in hun beste kamer. alsook een foto waarbij zij samen een borrel dronken op 75 jaar wel en wee.
Minder dan een half jaar later, op 29 october 1980, was een ander unicum te melden in de kranten, vergezeld van dezelfde foto van twee drinkende oudjes. Onder de titel Samen tot in de dood werd medegedeeld dat Florimond vrijdagmorgen omstreeks 4 uur thuis gestorven was en dat Maria hem acht uur later was gevolgd.
6.3 Maria Philomena Martens (1864-1950 ) dv Petrusen afstammelingen
6.3.1 Haar jeugd en huwelijk met Serafien Van Vynckt
De oudste dochter van Petrus Martens en Eugenie Coddens werd op 29 april 1864 geboren op De Meren te Hansbeke, slechts 3 maand na het huwelijk van haar ouders. Zij kreeg de namen Maria Philomena Pauline Martens.
Tussen 1865 en 1877 werden nog vijf broers en twee zussen geboren. Toen zij in 1882 huwde, pas 18 jaar oud, was haar vader Petrus reeds 72 jaar oud en haar moeder Eugenie slechts 46. De broertjes en zussen van Maria waren tussen 17 en 5 jaar. Vijf jaar later, in 1887, zou haar oudste broer Henri overlijden en zou de volgende broer, Petrus-Joannes, eveneens in het huwelijk treden.
Het blijft onduidelijk hoe het gebeurd is dat op 26 september 1882 de 18-jarige Maria Martens in het huwelijk is getreden met de 60-jarige Serafien August Van Vynckt. Had zij thuis vastgesteld dat het grote leeftijdsverschil tussen haar vader en haar moeder een goed huwelijk niet in de weg stond, zodat zij zich niet liet afschrikken van een echtgenoot die maar liefst 42 jaar ouder was dan zijzelf, of mikte zij zo vroeg op een ruime erfenis? Klopt het verhaal dat Serafien Van Vynckt Maria Martens reeds kende toen zij nog in de wieg lag en dat hij toen reeds aan haar vader Petrus zou gezegd hebben dat hij er later mee zou trouwen?
De vader van Maria zal wel goed vertrouwd geweest zijn met de familiale toestand van zijn aanstaande schoonzoon , de grondeigenaar en rentenier Serafien Van Vynckt, zoals beschreven in vorig hoofdstuk(5.5.2). Zijn grootmoeder Maria Catharina Martens, echtgenote van Pieter Van Vynckt, was een dochter van Carolus Martens. Zijn vader Carolus Van Vynckt had uit een eerste huwelijk met Carolina Martens, dochter van Jacobus, slechts twee oudere ongehuwde kinderen in leven. Serafien was de enige trouwende afstammeling uit het tweede huwelijk van zijn vader met de bemiddelde Theresia Lippens uit Ursel. Toen Serafien trouwde waren zijn ouders reeds overleden .
Op 7 juli 1884 kregen Maria en Serafien een eerste zoon René, op 9 juni 1986 gevolgd door de geboorte van Charles. Dit zijn de oudste kleinzonen van Petrus Martens. Op 24 october van dat jaar werd Serafien samen met zijn schoonvader Petrus Martens mede-eigenaar van Goed ter Elst. Het jaar daarop, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 october 1887, werd Petrus Martens, schoonvader van Serafien, niet verkozen op zijn éénpersoonslijst. De nieuwkomer en schoonzoon Serafien Van Vynckt, afkomstig uit Bellem, werd wel verkozen op de lijst met Pieter-Jan De Muynck, die eerste schepen werd. Charles-Louis Hanssens werd eveneens verkozen op dezelfde lijst. Emiel Hanssens, de zoon van Charles-Louis zijn broer Bruno, zal in 1893 de tweede echtgenoot worden van Maria Martens. August Aimé De Muynck, zoon van eerste schepen Pieter-Jan, zal in 1903 trouwen met Irma Martens, dochter van Petrus.
Op 5 maart 1890 overleed Serafien Van Vynckt op 67-jarige leeftijd en kwam een einde aan zijn politiek mandaat. Op 14 september 1893 zal zijn weduwe Maria Martens door de voorouderlijke verdelingsakte van haar vader Petrus volledig eigenaar worden van Goed ter Elst.
Personen in genealogie van Serafien Augustus Van VYNCKT en Maria MARTENS
I.1 M Van VYNCKT, Serafien 14-09-1822 Bellem 05-03-1890 Hansbeke
I.2 V MARTENS, Maria P.P. 29-04-1864 Hansbeke 05-12-1950 Hansbeke
II.1 M Van VYNCKT, René 07-07-1884 Hansbeke 14-04-1949 Gent
II.2 V CLAERHOUT, Louise 17-05-1889 Lotenhulle 06-10-1961 Gent
III.1 M Van VYNCKT, Henri 28-07-1912 Gent
III.2 V D'HAENENS, Elisab. 05-03-1915 Sint-Denijs-Westrem
IV.1 M Van VYNCKT, Pierre 05-05-1953 Gent
IV.2 V Van VYNCKT, Marie L.25-10-1954 Gent
III.3 M Van VYNCKT, Carlo 24-11-1913 Gent
III.4 V DELAHAYE, Micheline22-12-1921 Oostakker
IV.3 V Van VYNCKT, Renée 08-11-1952 Gent
IV.4 V Van VYNCKT, Cécile 10-04-1954 Gent
III.5 M Van VYNCKT, Albert 13-06-1915 Gent
III.6 M Van VYNCKT, Léon 12-11-1916 Gent
III.7 V DELIE, Henriette 19-01-1915 Gent
IV.5 M Van VYNCKT, Marc 05-06-1947 Gent
IV.6 M Van VYNCKT, Christ. 19-02-1949 Gent
IV.7 M Van VYNCKT, Guy 25-02-1951 Gent
IV.8 V Van VYNCKT, Colette 15-02-1954 Gent
III.8 V Van VYNCKT, Marie-L30-09-1921 Gent 04-10-1930 Gent
III.10 V Van VYNCKT, Jeanne21-12-1924 Gent
III.9 M DELIE, Jean 24-12-1913 Gent
IV.9 M DELIE, Martine 11-06-1949 Gent
IV.10 M DELIE, Yvan 01-07-1951 Gent
IV.11 M DELIE, François 15-05-1955 Gent
IV.12 V DELIE, Anne 15-10-1958 Gent
II.3 M Van VYNCKT, Charles 09-05-1886 Hansbeke 03-11-1973 Hansbeke
Maria was slechts 26 jaar, maar reeds welstellend, wanneer zij alleen achterbleef met haar zoontjes René, 6 jaar, en Charles, 4 jaar. Zij waren 9 en 7 jaar oud wanneer hun moeder opnieuw in het huwelijk trad. Haar zoon Charles bleef vrijgezel en is steeds bij zijn moeder blijven wonen tot aan haar overlijden in 1950. Hij had de studies voor dierenarts aangevat maar niet beëindigd en beheerde de familiale eigendommen. Na het overlijden van Maria Martens werd Charles ondermeer eigenaar van Goed ter Elst. Zoals zijn vader had Charles Van Vynckt belangstelling voor de gemeentepolitiek en had van 1912 tot 1958 ononderbroken zitting in de gemeenteraad, dus vanaf de leeftijd van 26 tot 72 jaar. Van 1921 tot 1946 was hij zelfs zonder onderbreking schepen. Hij werd voor het eerst verkozen bij de raadsverkiezingen van 15 october 1911 en bleef in de raad tijdens de oorlog 1914-1918, waarvoor hij blijkbaar niet opgeroepen werd. Na de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht behaalde hij voor de verkiezingen van 24 april 1921 122 stemmen, dit is meer dan zijn lijsttrekker burgemeester Bauduyn de Bousies. Hoewel hij slechts 35 jaar was, werd hij tweede schepen. Bij de verkiezingen van 10 october 1926 kon hij inzake voorkeurstemmen niet op tegen de rijzende ster Baziel Muys, kandidaat van de Boerenbond. Toch behield hij zijn mandaat van schepen onder de burgemeester Antoine de Bousies-Borluut.
Na de verkiezingen van 16 october 1938 werd Charles zelfs eerste schepen en moest de 49-jarige Baziel Muys bij staking van stemmen voor het ambt van tweede schepen de duimen leggen tegen de 66-jarige brouwer Honoré Van Hecke. Ook tijdens de tweede wereldoorlog kon Charles zich als schepen handhaven. Bij de verkiezingen van 24 november 1946 zal een afzonderlijke lijst van Baziel Muys de meerderheid halen, zodat de herkozen Charles Van Vynckt zijn schepen-ambt verloor. Bij de daaropvolgende verkiezingen werd Charles lijsttrekker van de oppositie, maar de meerderheid werd nog versterkt. Het zal pas in 1958 zijn, wanneer Charles niet meer meespeelde, dat zijn neven Marcel Martens en Raymond Verhelst de meerderheid hielpen breken en nadien schepen werden. Charles overleed te Hansbeke op 3 november 1973, 87 jaar oud. Hij was alleen blijven wonen in het ouderlijk huis, samen met een huishoudster.
De oudste zoon René Van Vynckt was kandidaat-notaris. Hij huwde op 3 augustus 1911 te Bellem met de 22-jarige Louise Claerhout, dochter van Henri en Leonie De Schuyter (verwant met Pieter Josef De Schuyter en Eugenie Martens) en vestigde zich te Gent als wisselagent. Zij kregen 4 zonen en 2 dochters die allen te Gent geboren werden. Zoon Albert werd jezuit en missionaris in Congo, o.m. aan het Institut Christ-Roi te Lenfu. Dochter Marie-Louise was slechts 9 jaar toen zij overleed. René kreeg 12 kleinkinderen. Voor Maria Martens waren dit 12 achterkleinkinderen uit de stam Van Vynckt.
Henri Van Vynckt, zoon van René, was 40 jaar wanneer hij op 12 juli 1952 te Sint-Denijs-Westrem huwde met Elisabeth DHaenens. Hij volgde zijn vader op als wisselagent te Gent en onderhield contacten met de familie Martens te Hansbeke, vooral om geldzaken te regelen. Twee andere zonen van René en kleinzonen van Maria, werden arts: Carlo die op 30 november 1950 te Gent huwde met Micheline Delahaye en lange jaren de kliniek De Winne aan de Coupure leidde, en Léon die op 3 augustus 1946 in het huwelijk trad met Henriette Delie. Ook kleinzoon Christian werd arts en kleinzoon Guy behaalde het diploma van burgerlijk ingenieur. Jeanne Van Vynckt, jongste dochter van René, was reeds op 29 april 1948 te Gent gehuwd met Jean Delie, geneesheer-specialist en broer van Henriette.
Deze familietak woonde te Gent, deed universitaire studies en werd grotendeels verfransd. Vooral Carlo Van Vynckt en zijn echtgenote Micheline Delahaye en later hun dochters Renée en Cécile, behielden na het overlijden van hun grootmoeder en overgrootmoeder Maria Martens en van haar zoon Charles Van Vynckt en na de verkoop van Goed ter Elst nog regelmatig contact met de familie Martens te Hansbeke, in het bijzonder door hun buitenverblijf gelegen naast Goed ter Elst.
6.3.2 Tweede huwelijk met Emiel Hanssens
Op 12 januari 1893, bijna 3 jaar na het overlijden van Serafien Van Vynckt, hertrouwde Maria, nu met haar leeftijdsgenoot Emiel Hanssens, zoon van Bruno en Rosalie Heyde. Haar beide ouders leefden toen nog. Emiel Hanssens stamde eveneens uit een begoede familie en was de enige erfgenaam in zijn tak van de familie Hanssens.In zijn huwelijksakte werd als beroep grondeigenaar vermeld. In hoofdstuk V worden zijn voorouders uit de XIXe eeuw besproken, met vader Bruno, grootvader August en overgrootvader Josef. In de voorouderlijke verdelingsakte van zijn schoonvader Petrus op 14 september 1893 wordt de toen 31-jarige Emiel Hanssens vermeld als grondeigenaar zonder beroep. Zijn echtgenote Maria was 3 maanden voor de geboorte van hun dochter Anna Hanssens goed bij kas vermits zij een aanzienlijk deel van de onroerende goederen van haar vader aanvaardde en haar 6 jongere broers en zussen gedeeltelijk cash uitbetaalde (bijlage 5.5).
Sinds 1849 zetelden drie opeenvolgende generaties Hanssens in de Hansbeekse gemeenteraad. Grootvader August was zowel voor als na Marias vader Petrus schepen geweest. Oom Charles-Louis was raadslid toen Emiel en Maria trouwden. Drie jaar na zijn huwelijk werd ook de grondeigenaar Emiel Hanssens raadslid en bleef dit van 1986 tot aan zijn overlijden in 1909. Drie jaar later, bij de eerstvolgende raadsverkiezingen, zou hij opgevolgd worden door zijn stiefzoon Charles Van Vynckt.
Een kwartierstaat met 6 generaties toont aan dat Emiel Hanssens en Maria Martens in de XVIIIe eeuw gemeenschappelijke voorouders hadden: Joannes Martens en Maria Francisca De Brauwer. Joannes Martens en Maria Francisca De Brauwer waren bovendien verwant met Serafien Van Vynckt, de eerste echtgenoot van Maria Martens. Carolina Martens, eerste echtgenote van Serafiens vader Karel-Frans, was immers een kleindochter van dezelfde Joannes Martens.
Joannes Martens x Maria De Brauwer
Judocus Maenhout x Norbertina Martens Carel Martens x Maria R Sutterman
August Hanssens x Carola Maenhout Petrus Martens x Eugenie Coddens
Bruno Hanssens x Rosalie Heyde
Emiel Hanssens x Maria Martens
Personen in parenteel van Emiel HANSSENS en Maria MARTENS
I.1 M HANSSENS, Emiel 12-12-1862 Hansbeke 08-04-1909 Hansbeke
I.2 V MARTENS, Maria P.P. 29-04-1864 Hansbeke 05-12-1950 Hansbeke
II.2 V HANSSENS, Anna 16-12-1893 Hansbeke 22-06-1949 Gent
II.1 M DASSONVILLE, Victor 02-04-1896 Gent 14-02-1966 Knokke
III.1 M DASSONVILLE, Paul 23-11-1924 Gent
III.2 V MONNIER, Marie-Louise 25-09-1922 Tournai
IV.1 V DASSONVILLE, Marie-Paule29-12-1956 Tournai
II.4 V HANSSENS, Irène 02-04-1895 Hansbeke
II.3 M Van ACKER, Charles-Lo. 22-04-1894 St Ghislain
III.4 V Van ACKER, Marie-Louise01-06-1928 Gent
III.5 M Van ACKER, Edmond 18-06-1929 Gent
III.6 V Van DAMME, Suzanne 16-02-1930 Zaffelare
IV.2 M Van ACKER, Philippe 21-08-1960 Gent
IV.3 M Van ACKER, Charles-Louis07-03-1962 Gent
II.5 M HANSSENS, Leon 21-12-1897 Hansbeke 22-08-1958 Rymenam
II.6 V MASSART, Rose 25-08-1896 Sint Joost 08-04-1969 Etterbeek
III.8 V HANSSENS, Louise-Marie 16-02-1924 Etterbeek
III.7 M DUMOULIN, Alfred 06-12-1923 Seraing
IV.4 M DUMOULIN, Philippe 29-07-1954 Crehen
III.9 M HANSSENS, Carlo 05-09-1925 Etterbeek
III.10 V NEHORAY, Nelly 21-09-1926 Ukkel
IV.5 V HANSSENS, Chantal 30-10-1950 Ukkel
IV.6 M HANSSENS, Bruno 20-04-1957 Schaarbeek
IV.7 V HANSSENS, Muriel 21-11-1958 Schaarbeek
IV.8 M HANSSENS, Carlo 10-03-1960 Schaarbeek
IV.9 M HANSSENS, Daniel 30-04-1963 Schaarbeek
IV.10 M HANSSENS, Eric 21-11-1964 Schaarbeek
II.7 M HANSSENS, Robert 04-06-1899 Hansbeke 15-01-1900 Hansbeke
Minder dan een jaar na het huwelijk van Maria met Emiel Hanssens werd hun dochter Anna geboren. Anna was 30 jaar oud toen zij op 17 november 1923 te Hansbeke in het huwelijk trad met de te Gent geboren Victor Dassonville, zoon van Victor en Hortensia Farvaque. Hun enige zoon Paul huwde te Doornik op 25 juni 1955 en vestigde zich aldaar.
Dochter Irène trouwde op 15 mei 1926 te Hansbeke met Louis Van Acker, zoon van Carolus Ludovicus en Marie Kohlis. Zij kregen een dochter die apotheker werd en ongehuwd bleef, en een zoon Edmond die op 15 september 1956 te Zaffelare huwde met Suzanne Van Damme. Uit dit huwelijk werden 2 kinderen geboren te Gent.
Leon Hanssens werd beroepsofficier en huwde op 3 april 1923 te Etterbeek met Rose Massart. Uit het huwelijk van hun dochter Louise-Marie met de arts Alfred Dumoulin te Etterbeek op 16 juni 1950 werd een zoon geboren. Hun zoon Carlo Hanssens werd geneesheer-specialist en huwde op 3 november 1949 met Nelly Nehoray. Zij kregen 6 kinderen.
Door haar tweede huwelijk kreeg Maria Martens nog 4 kinderen, 5 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen, wat samen met de afstammelingen uit het eerste huwelijk in totaal 11 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen opleverde, waarvan geen enkel te Hansbeke is blijven of komen wonen. Ook deze afstammelingen werden grotendeels verfranst.
Op 14 februari 1901 was de 38-jarige Emiel Hanssens getuige bij het huwelijk van zijn schoonbroer Emiel Martens met Emma Mestdagh. In mei 1908, minder dan een jaar voor zijn overlijden, werd Emiel Hanssens met grote sier dooppeter van Laurent De Waele. Deze broer van Maria De Waele, de latere echtgenote van Marcel Martens, was een zoon van M. Virginie Hanssens, een nicht van Emiel Hanssens. Virginie en Emiel waren kleinkinderen van Augustinus Hanssens.
Emiel Hanssens,die een levensgenieter was en graag een glas dronk, overleed reeds op 8 april 1909, slechts 46 jaar oud. Maria had toen 5 kinderen. René en Charles Van Vynckt uit haar eerste huwelijk waren respectievelijk 25 en 23 jaar oud en nog ongehuwd. De kinderen Hanssens waren tussen 16 en 12 jaar oud.
6.3.3 Maria Philomena Martens als weduwe
Na het overlijden van Emiel Hanssens bleef de 45-jarige grondeigenares Maria Martens wonen in het grote herenhuis met inrijpoort op Hansbekedorp, naast de woning met maalderij en herberg In de statie van haar jongere broer Joannes. Zij woonde echter niet alleen vermits er ook nog haar twee ongehuwde volwassen zonen waren uit haar eerste huwelijk en drie tieners uit haar tweede huwelijk. Verder was er de 83-jarige Charles Hanssens, oom van haar tweede man.
De volgende jaren van de nog jonge weduwe Maria Martens werden gekenmerkt door een opéénvolging van belangrijke familiale gebeurtenissen:
1911: huwelijk van zoon René Van Vynckt met Louise Claerhout die verhuizen naar Gent
1912: geboorte van eerste kleinzoon Henri te Gent
inwonende zoon Charles wordt gemeenteraadslid
1913: geboorte van kleinzoon Carlo
1915: geboorte van kleinzoon Albert, de latere missionaris-jesuït
1916: geboorte kleinzoon Leon Van Vynckt
1918: de oudste zoon van haar overleden broer Charles sneuvelt te Merkem
de woning van Maria wordt zwaar beschadigd bij de aftocht van de troepen
1920: overlijden van Petrus-Joannes Martens, haar broer en buurman
1921: haar zoon Charles Van Vynckt wordt schepen en blijft dit tot 1958
geboorte van kleindochter Marie-Louise Van Vynckt
1923: huwelijk te Hansbeke van dochter Anna Hanssens met Victor Dassonville
huwelijk te Etterbeek van zoon Leon Hanssens met Rose Massart
1924: geboorte van kleindochter Jeanne Van Vynckt te Gent
geboorte van kleinzoon Paul Dassonville te Gent
geboorte van kleindochter Louise-Marie Hanssens te Etterbeek
1925: geboorte van kleinzoon Carlo Hanssens te Etterbeek
1926: huwelijk te Hansbeke van dochter Irène Hanssens met Louis Van Acker
1928: geboorte van kleindochter Marie-Louise Van Acker te Gent
1929: geboorte van kleinzoon Edmond Van Acker te Gent
De eerste achterkleinkinderen meldden zich aan na de tweede wereldoorlog: Marc Van Vynckt in 1947 en Christian Van Vynckt en Martine Delie in 1949.
Maria Martens overleed op 5 december 1950, aan de gezegende leeftijd van 86 jaar en na een beroerd en rijkgevuld leven. Haar ongehuwde zoon Charles Van Vynckt bleef alleen achter, met inwonende huishoudster, in het grote huis op Hansbekedorp. Hij zal er overlijden op 3 november 1973. Goed ter Elst werd eigendom van kleinzoon Carlo Van Vynckt, die het goed verkocht nadat Arlette Martens en Julien Bruggeman zonder opvolger en als laatste gebruikers uit de stam Martens aan het einde van de jaren tachtig met pensioen gingen.
6.4 Petrus-Joannes Martens (1867-1920 ) zv Petrus en afstammelingen
6.4.1 Petrus-Joannes Martens (1867-1920) en Leonie De Vreese
Petrus-Joannes, meestal Joannes of Wannes genaamd, werd op 23 januari 1867 geboren op DeMeren te Hansbeke, als zoon van Petrus-Francies Martens en Eugenie Coddens. Hij was slechts 15 wanneer zijn 18-jarige zus Maria in 1882 trouwde met Serafien Van Vynckt. Ook Joannes was er vlug bij vermits hij slechts 20 jaar was toen hij op 9 februari 1887 te Hansbeke in het huwelijk trad met de 21-jarige Leonie De Vreese. Op een foto van Joannes kan een duidelijke gelijkenis met zijn jongere broer Emiel vastgesteld worden.
Joannes Martens Leonie De Vreese
Leonie was opgegroeid in de afspanning Het Gemeentehuis tegenover de kerk, als tweede van de zeven kinderen van Pieter De Vreese, vlaskoopman, en Rosalie Leusen. De grootouders van Leonie,aan vaders zijde, waren landbouwers te Drongen, waar haar vader Pieter geboren werd. Ook haar moeder Rosalie was geboren te Drongen. Petrus De Vreese en Rosalie Leusen trouwden te Drongen op 6 october 1824 en pachtten van de Hansbeekse kasteelheer Frans-Gisleen Borluut de herberg tegenover de kerk, die tevens een boerderij was. De genealogie van Antoon De Vreese, grootvader van Leonie, is weergegeven in hoofdstuk V.
In 1884 zal niet enkel de familie De Vreese maar het ganse dorp op stelten gestaan hebben toen Pieter Moens vermoord werd na het verlaten van de herberg van Pieter De Vreese, en nadat deze laatste geweigerd had hem in de herberg te laten overnachten.Hun 18-jarige dochter Leonie, die reeds op haar slaapkamer was toen het slachtoffer en de verdachten de herberg verlieten, werd als getuige opgeroepen. Omdat zij op straat gerucht hoorde keek zij samen met haar broer Edmond door één van de bovenvensters, maar blijkbaar hadden zij niemand herkend.
Emma De Vreese, de oudste zus van Leonie, trad op 3 juni 1886 in het klooster bij de Zusters Franciscanessen te Gent, maar Leonie zag een andere toekomst voor zich vermits ze het jaar nadien in het huwelijk trad met Joannes Martens. Zij vestigden zich in de herberg In de Statie. Deze afspanning met stallingen en erf was op 16 maart 1867, het geboortejaar van zoon Joannes, door Petrus Martens aangekocht aan de kinderen van het verwante echtpaar Ludovicus Onghena- Sofie Moens uit Oostakker en de herberg werd sinds 1867 uitgebaat door Blandinus De Baets. Joannes en Leonie zullen deze herberg blijven uitbaten tot na de eerste wereldoorlog, wanneer hun zoon Maurice met zijn vrouw Martha De Grauwe de zaak overnamen.
Kinderen van Petrus-Joannes MARTENS
I.1 M MARTENS, Petrus-Joannes 23-01-1867 Hansbeke 25-02-1920 Gent
I.2 V De VREESE, Leonie Amelie 30-08-1866 Hansbeke 07-03-1944 Gent
II.1 V MARTENS, Anna M.E. 10-12-1887 Hansbeke 11-04-1889 Hansbeke
II.2 M MARTENS, Petrus Maurice 07-12-1888 Hansbeke 23-01-1940 Hansbeke
II.3 V De GRAUWE, Martha 20-04-1888 Hansbeke 27-04-1980 Hansbeke
II.4 V MARTENS, Maria A.M. 23-02-1890 Hansbeke 25-12-1890 Hansbeke
II.6 V MARTENS, Adèle M.B. 11-02-1891 Hansbeke 08-05-1948 Gent
II.5 M GYSELBRECHT, Hector 27-12-1886 Aalter 09-01-1957 Gent
II.8 V MARTENS, Bertha 14-02-1892 Hansbeke 10-09-1969 Gentbr.
II.7 M GHYSELINCK, Alberic 15-12-1886 Oosterzele 14-03-1936 Gentbr.
II.9 V MARTENS, Clara 27-04-1893 Hansbeke 30-04-1952 St-Amand.
Tussen december 1887 en april 1893 worden 6 kinderen geboren. De oudste dochter Anna was slechts een jaar en vier maand oud toen zij overleed. Vier maand voor haar overlijden, en precies een jaar na de geboorte van Anna, werd Petrus Maurice geboren. Het derde kind Maria overleed na 10 maand. Daarna volgden nog drie meisjes waarvan Clara, de jongste, ongehuwd zou blijven.
Door de voorouderlijke verdelingsakte van 14 september 1893 kwam Joannes in het bezit van volgende onroerende goederen:
- een partij zaailand te Hansbeke sektie A nummer 1357 groot 60a50ca;
- een schoon en groot woonhuis met stallingen en erf te Hansbeke bij de statie sektie A nummers 1307b en 1308c samen groot 6a60ca;
- een partij zaailand te Hansbeke, Kluize, sektie B nummer 916a groot 15a70ca;
De waarde van deze gronden en gebouwen werd geraamd op 14.663,29 frank en Joannes kon bovendien aanspraak maken op een geldelijke opleg van 5.637,98 frank van zijn zus Maria.
Joannes was herbergier, fruithandelaar en drukker, maar wellicht ook een echte levensgenieter. In Mensen van Vlees en Bloed is een foto opgenomen van 1899, met de leden van de Veloclub Stillekens aan waarbij Joannes poseert met een twintigtal leden . Joannes was ook uitgever van postkaarten. Op een prentkaart van omstreeks 1905 zijn voor de afspanning In de Statie 14 personen te herkennen, waaronder Joannes Martens en zijn echtgenote Leonie De Vreese, evenals zijn zoon Maurice en zijn dochters Adèle, Bertha en Clara (zie hoofdstuk V).
In 1918,bij de aftocht aan het einde van de eerste wereldoorlog, werd In de Statie grotendeels vernietigd door artillerievuur tijdens de beschieting van de Hansbeekse stationswijk, waarbij ook de kerktoren vernietigd werd. Joannes en Leonie vonden samen met hun nog ongehuwde dochters Bertha en Clara een tijdelijk onderkomen te Gent bij hun dochter Adèle die op 14 december 1916 gehuwd was met Hector Gyselbrecht. Zij openden een koffiehuis in de Vlaanderenstraat. Joannes overleed te Gent op 25 februari 1920. Zijn weduwe Leonie De Vreeze verhuisde later naar de Heuvelpoortstraat, waar ze samen met haar jongste ongehuwde dochter een winkel van kinderkleding uitbaatte. Leonie De Vreese overleed er op 7 maart 1944.
6.4.2 Maurice Martens (1888-1940 ) zv Joannes en afstammelingen
Huwelijk van Maurice Martens en Martha De Grauwe
Op 3 mei 1916, in volle oorlogstijd, trouwde de 28-jarige Petrus Maurice Martens in de parochiale kerk Sint-Pieter en Paulus te Hansbeke met de 28-jarige Martha Maria Rosalia De Grauwe, oudste dochter van vlaskoopman Eugeen Napoleon en Maria Theresia Vande Reviere. Het huwelijk werd ingezegend door E.H. Alfons Bruggeman, pastoor. Maurice was de enige zoon van koopman Joannes Martens die samen met zijn vrouw Leonie De Vreese in de afspanning In de Statie woonden. Martha De Grauwe woonde samen met haar ouders aan de overzijde van de spoorweg in het Huis van Commerce.
Maurice Martens Martha De Grauwe
Onder de titel Trouwen in oorlogstijd beschrijft Albert Martens in Het Land van Nevele niet enkel dat Maurice en Martha samen school liepen op het dorp en er hun plechtige communie deden, maar hij heeft het ook over hun vrijage en het trouwfeest. Op de trouwdag las Clement De Craene, secretaris van de Zangmaatschappij Ste Cecilia en schoolmeester te Hansbeke, aan de feesttafel een huwelijksgedicht voor, namens de zanggroep waarvan Maurice lid was.
Trouwen in oorlogstijd
Al de gevoelens van t menschelijk herte
Zijn door den oorlog gestoord en in strijd,
Duizenden mannen staan ginds in de verte
Kappend en kervend vol haat en vol nijd;
Tallooze vaders zijn lang reeds vertrokken
Van wenende vrouw en van snikkende kind,
Jeugdige mannen zijn wreedlijk onttrokken
Aan t oog en aan t herte van het liefje bemind!
Maar hier is t geen bitter en hopeloos lijden
Zooals men op t akelig oorlogsveld ziet,
Geen haat en geen wraak of geen wanhopig strijden
Maar zonnige zoetheid die t herte geniet:
t Is liefde hier en vuriglijk lieven en minnen,
t Is trouwfeeste vieren met ouders en kind,
t Is trouwen vol liefde naar hert en naar zinnen,
t Is vieren een paar dat zich wederzijds mint!
Hier hoort men de flesschen klakkend ontkorken
In plaats van t geknal van t vernielend geschut,
Hier hoort men als wapens de lepels en vorke,
In t bord, waar elk naar verlangen uit put.
Hier stroomen zoo zoetjes uit flesschen en kannen
De edele wijn en het schuimende bier.
Verblijdend de gasten, zoo vrouwen als mannen,
In stee van het bloed door het oorelogsvier!
Hier zoekt men niet wreedlijk het mensdom te dunnen
Met roer en kanon en met moordende hand,
Maar talrijke kinders het leven te gunnen,
Vereenigd door God in een heiligen band.
Ja eere en roem zij de dappere Belgen
Die streden en strijden met t wapen in dhand,
Maar lof ook aan hen die door nieuwere telgen
Bereiden en sterken de toekomst van t land!
En k wensch nu als tolk van ons maatschappije
Gôe reis aan der vrienden huwelijksboot,
Een gunstigen wind en een sluimrende rije
Bevrijd steeds van mijn en gevreesde duikboot,
Dat dooivaar alras een koppel matroosjes
Gelieve te schenken aan t minnende paar,
Een koppelken kindjes zoo blozend als roosjes
Met t herte van moeder en t aanzicht van vâar!
Na hun huwelijk vestigden Maurice en Martha zich aanvankelijk in Huis van Commerce bij de ouders van Martha, waar de twee oudste kinderen geboren werden. Na de herstelling van de oorlogsschade vestigden Maurits en Martha zich vanaf 1920 In deStatie waar zij niet enkel de herberg maar ook een fruithandel en een maalderij runden. Maurice kocht zowel fruit aan bij landbouwers als bij opkopers in een 10-tal gemeenten. Dagloners hielpen vooral bij het sorteren en verpakken. In 1924 werd een dagloner vergoed aan 10 frank per dag, waarvan 4 frank in natura. Tegen 1931 was hun loon gestegen tot 20 frank per dag. Toen werd vooral fruit uitgevoerd naar Groot-Brittanië, Ierland, Denemarken en Duitsland. Het spoorwegstation speelde hierbij een belangrijke rol. In de crisisjaren 1931-32 stortte de uitvoer in elkaar en de handel werd gericht op het binnenland, vooral als toeleverancier voor de confituurfabriek Materne te Jambes, alsook naar markten te Brugge en Gent.
Na het vroegtijdig overlijden van Maurice op 23 januari 1940, slechts 51 jaar oud en na de gedeeltelijke vernietiging van In de statie door Duitse Stukas op 26 mei 1940 en de herstelling tijdens hetzelfde jaar, zal Martha de zaak blijven uitbaten tot 1950. Haar dochter Jeanne trad reeds vanaf 1943 als vertegenwoordiger op in een nieuwe vestigingsplaats bij fruithandelaar Henri Denaeghel te Brugge. Zij huwde er in 1944 met de zoon, fruithandelaar Geeraart Denaeghel. Het jonge gezin Denaeghel-Martens kwam zich in 1948 te Hansbeke vestigen en nam na enige tijd de volledige leiding van de fruithandel in handen.
Het gezin Martens-De Grauwe
Uit het huwelijk van Maurice Martens en Martha De Grauwe werden tussen 1917 en 1927 7 kinderen geboren, waarvan er twee reeds voor hun eerste verjaardag zijn overleden. Twee zonen werden priester en één dochter trad in het klooster. De oudste dochter en de jongste zoon stichtten een gezin.
Maurice Martens en Martha De Grauwe kregen 3 kleinkinderen Denaeghel en 2 kleinkinderen Martens. Hun 13 achterkleinkinderen dragen de familienamen Martens, Denaeghel, Dossche, Rédelé, Verledens en Lejeune.
Personen in parenteel van Maurice MARTENS
I.1 M MARTENS, Petrus Maurice 07-12-1888 Hansbeke 23-01-1940 Hansbeke
I.2 V De GRAUWE, Martha 20-04-1888 Hansbeke 27-04-1980 Hansbeke
II.1 M MARTENS, Carlos 26-02-1917 Hansbeke 17-04-1990 Nukerke
II.3 V MARTENS, Jeanne 25-03-1918 Hansbeke
II.2 M DENAEGHEL, Gerard 25-11-1916 Brugge 20-10-1999 Hansbeke
III.1 M DENAEGHEL, Jackie 07-03-1945 Brugge
III.2 V SIMOEN, Thérèse 15-08-1947 Eeklo
IV.1 M DENAEGHEL, Jeroen 29-03-1971 Gent
III.3 M DENAEGHEL, Jan 09-03-1946 Brugge
III.4 V HEYSE, Monique 28-05-1949 Nazareth
III.6 V DENAEGHEL, Anne-Marie 14-11-1948 Hansbeke
III.5 M DOSSCHE, Albert 25-10-1943 Sint-Martens-Latem
IV.2 V DOSSCHE, Tineke 02-06-1971 Deinze
III.8 V DENAEGHEL, Katrien 29-12-1953 Deinze
III.7 M RéDELé, Paul 14-05-1953 Hansbeke
IV.3 M RéDELé, Pieter 14-06-1976 Gent
IV.4 V RéDELé, Siska 12-10-1977 Gent
IV.5 V RéDELé, Katrijn 28-08-1979 Gent
IV.6 M RéDELé, Jan 15-07-1987 Gent
III.10 V DENAEGHEL, Karolien 11-03-1957 Deinze
III.9 M VERLEDENS, Eric 15-06-1955 Kuurne
IV.7 V VERLEDENS, Nele 14-09-1979 Gent
IV.8 V VERLEDENS, Liesbet 28-04-1981 Gent
IV.9 V VERLEDENS, Barbara 12-07-1984 Gent 10-07-1985 Gent
IV.10 V VERLEDENS, Charlotte 17-09-1986 Gent
II.4 M MARTENS, Hector 24-04-1919 Hansbeke 23-12-1919 Hansbeke
II.5 M MARTENS, Cyriel 30-04-1920 Hansbeke
II.6 V MARTENS, Adèle Julia 29-12-1921 Hansbeke
II.7 V MARTENS, Alice 06-11-1923 Hansbeke 08-03-1924 Hansbeke
II.8 M MARTENS, Albert 07-05-1927 Gent
II.9 V ANNé, Annie 07-04-1931 Tielrode
III.11 M MARTENS, Peter 15-11-1954 Deinze
III.12 V DICK, Linda 11-08-1958 Gent
IV.11 M MARTENS, Wouter 07-11-1981 Antwerpen
III.14 V MARTENS, Geertrui 06-10-1955 Deinze
III.13 M LEJEUNE, Luc 11-01-1955 Gent
IV.12 M LEJEUNE, Bart 07-12-1981 Bwandaka Congo
IV.13 V LEJEUNE, Inge 23-09-1984 St-Amandsberg
In Jg 2 ,nr 2 van Stam Martens brengt Carlos Martens, zoon van Maurice, een familie-anecdote uit de jaren 20, waarin zijn vader Maurice de hoofdrol speelde:
Was hij soms ook een dichter?
Als onze pa s avonds in zijne goeien was leerde hij ons zingen en voordragen. Hij had er een handje van weg. Ik zie ons nog zitten in die winteravonden met drie of vier in onze tabbaard en met de blote voetjes op het onderstel van de Leuvense stoof mondjes open want onze pa zong van De appeltjes van het Meetjesland of droeg voor van De Appeldieven of Moederliefde van Daar brandt een huis de vlammen blaken Ik wist niet waar hij het allemaal haalde tot ik het meende te weten na de veldslag van die zondagavond.
Elk jaar was er in die tijd een grote biljartprijskamp in ons café. We hadden de grootste en de beste carambole-biljart van het hele dorp. Ik was die avond grote supporter van onze pa want met René Olivier was hij toch de beste van Hansbeke. Er was zeer veel volk in het café spelers en kijkers. En opeens midden een beslissende partij oorverdovend lawaai in het achterhuis precies inbraakgeluiden van mensen die alles overhoop wierpen
Wie er het alarm gaf weet ik niet meer maar met de overtuiging van we zullen hem gaan hebben stormden ze naar het achterhuis : onze pa en René Olivier de biljartkeu onderste boven in de hand als een zware knuppel, gereed voor de veldslag Er liepen er nog mee René De Rooze en andere en ik er achteraan
Onze pa had de moed de lichtschakelaar aan de draaien en tussen de benen door zag ik wat ik nog nooit had gezien een vreemde kat in huis een rosse kater met de witte melkkan over de kop razend geworden omdat hij niet zag in het donker blazend en springend van links naar rechts. Hij vond blijkbaar het deurgat niet liep tegen tafel en stoelen had al glazen en borden omvergeworpen
Onze pa besloot er een kloppartij van de maken en gaf het signaal de biljartkolven gingen de lucht in sloegen rechts en links erop en erneven tot onze pa de gelukkigste slag gaf met de kolf van de keu tegen de keukenlamp donker glasgerinkel en geklop in het wilde tot het lawaai stilviel Als er kaarslicht kwam uit de nabije kamer overschouwden ze triomfantelijk het slagveld gebroken geweerkolven kapotte borden en glazen omvergelopen stoelen maar de rosse kater lag dood naast de stoof de kop verpletterd in de melkkan
De biljartwedstrijd ging verder onze pa heeft het eindspel voor de eerste plaats verloren zijn beste keu was er immers aan Als hij dan op één van de volgende avonden rond de stoof met een nieuw fabeltje voor de dag kwam van
onze kat kan ratten vangen ja voorwaar dat kan zij fijn,
maar ze kan ook beter langen en dat zou niet mogen zijn
en lachend eindigde met en ze liep de trappen op met de melkkan op de kop dan had ik dat kinderlijk geloof dat onze pa niet alleen een goede biljartspeler was, maar ook een vlugge en goede dichter!
In Jg 2, nr 3 van Stam Martens brengt Albert Martens, jongste zoon van Maurice, herinneringen uit de jaren 30 aan zijn vader Maurice als toneelspeler.
Herinneringen aan mijn pa als toneelspeler
Mijn pa was lid van de toneelbond Willen is kunnen te Hansbeke en, naar men zei, een goed toneelspeler zowel in een dramatische rol als in een klucht. Ons ma was minder te spreken over deze liefhebberij want onze pa was vele winteravonden uithuizig om te repeteren. Ik meen dat ze slechts zelden een toneelopvoering heeft bijgewoond. Toch kon ze nog hartelijk lachen om de dolle fratsen van De Sergeant en de Recruut waarmede Fons De Cocker als de dikke, dranklustige sergeant en ons pa als de domme, plattelandse recruut een propvolle zaal lokten.
Van kleinsaf heb ik de toneelrollen van mijn pa meebeleefd. Ik herinner mij vaag een toneelopvoering die op me een sterke indruk heeft gemaakt. Ik en mijn zus Adèle zaten op de derde of vierde rij.Men voerde een drama op waarvan ik me de titel niet meer herinner. De acteurs droegen prachtige kostuums. Mijn pa had waarschijnlijk heel veel kwaad gesticht want in het laatste bedrijf werd hij weggeleid en achter de schermen dood geschoten. Ik meende dat het allemaal echt gebeurde. Ik huilde en mijn zus, die nochtans een paar jaar ouder was, weende mee. De mensen die rondom ons zaten trachtten ons te kalmeren en zeiden dat ons pa niet dood was maar ik geloofde het niet want ik had toch gezien hoe ze hem wegsleepten en ik had het geweerschot gehoord. We bleven schreien tot uiteindelijk pa genoodzaakt was in levende lijve ons te komen overtuigen dat het allemaal niet echt was geweest. Tijdens de pauze bracht hij ons vlug langs de Kattewegel naar huis.
Ik was al heel wat groter toen ik mijn pa, thuis bij het instuderen van zijn rol, moest behulpzaam zijn als souffleur en tegenspeler. Ik liep toen ook mee naar de repetities in de ledige zaal waar de stoelen waren opgestapeld en we ons warmden rond een oude kachel. Ik meen dat mijn pa me niet altijd graag meenam want hij moest dan wel altijd seffens na de repetitie met mij naar huis komen. Op het theater met een scheve tafel en wat stoelen werden de toneelstukken ingespeeld, de eerste avonden met het boekje in de hand omdat men de tekst nog niet uit het hoofd kende. Ik leerde er de spelers van dichtbij kennen: Gaston Geiregat die het spel van zijn medemaat corrigeerde en zelf meestal de rol van de slechterik uit het stuk speelde, René De Boever in zijn oude mannetjes rollen, Gerard Van Hove als knecht met de eeuwige vaagborstel, Alfons De Cocker als cafébaas die bijna nooit zijn tekst kon en dan maar improviseerde, Pol Bockaert als de champetter van het dorp, en nog veel anderen.
Meester Snellings, die als koster de openingszang aanleerde, zat meestal in de souffleurbak onder de theatervloer. In de zaal kon men hem soms horen als hij nadrukkelijk de tekst voorzegde als iemand haperde. Zo herinner ik me dat ons pa in een drama op een bepaald ogenblik moest uitroepen Het ligt me als een steen op het hart terwijl hij daarbij, zoals het was aangeleerd, een toelichtend gebaar moest maken. Tijdens de zondagsvertoning beging ons pa echter een fout. Hij stond bot op zijn tekst en zei tot tweemaal toe: Het ligt me als een steen als een steen maar bleef steken niettegenstaande hij reeds met de linkerhand op zijn hart drukte terwijl hij met zijn rechterduim wanhopig naar de souffleur knipte. Thuis hebben we hierom dikwijls gelachen, met de linkerhand op ons hart en met de rechterduim knippend terwijl we zeiden Het ligt als een steen als een steen .
Eens heb ik, in 1935, zelf medegespeeld in een drama Broederhaat. Mijn pa was toen voor één keer mijn grootvader terwijl Octaaf Martens mijn vader en Gaston Geiregat mijn slechte oom was die in het tweede bedrijf ons hoeve in brand stak. Omdat ik er bleek en geschrokken moest uitzien werd ik door de grimeur witgepoeierd. We waren het brandende huis uitgevlucht en kwamen in mijn grootvaders woonkamer binnengelopen toen ik opeens moest vragen Vader, vader, waar is moeder? zodat mijn vader plots tot het besef kwam dat zijn vrouw in het ineenstortende huis achtergebleven en levend verbrand was.
Toneelspelen was voor ons pa telkens een ware belevenis. Hij deed het graag en zag graag anderen spelen. Toen ik met mijn schoolmakkers René Eggerick en Laurent Lawaisse na de grote kermis te Hansbeke met het achtergebleven zaagmeel van circus Minnaert en met fruitbakken in ons magazijn een piste had aangelegd waarin we clown speelden, heb ik mijn pa een paar keren betrapt toen hij ons glimlachend door de deurkier gadesloeg en wellicht in zijn binnenste een kriebelingske gevoelde om met ons mede te spelen.
Drie roepingen in één gezin
Carlos Martens, de oudste zoon van Maurice, werd geboren te Hansbeke op 26 februari 1917 en werd priester gewijd te Gent op 20 april 1941.Zijn vader was het jaar voordien overleden. Aanvankelijk werd hij leraar aan het Sint-Jozef Klein Seminarie te St Niklaas(1941-1942) en aan het St Vincentiuscollege te Eeklo(1942-1949). Nadien werd hij onderpastoor te Zele(1949-1956) en te Oudenaarde(1956-1958)en pastoor te Hundelgem(1958-1965), Munkzwalm(1956-1958) en te Elsegem(1973-1984) waar hij om gezondheidredenen ontslag nam. Hij overleed als pastoor-emeritus te Nukerke(Maarkedal) op 17 april 1990. Hij had een vlotte en poëtische pen.
CyrielMartens werd geboren te Hansbeke op 30 april 1920 enwerd priester gewijd te Gent op 16 april 1944. Hij werd kandidaat wiskunde aan de KULeuven(1946) en leraar wiskunde aan het Sint-Antonius College te Ronse (1946-1980).In 1966 werd hij bovendien aalmoezenier in de rust- en verzorgingstehuizen De Samaritaan en Jericho te Nukerke. Door zijn tussenkomst studeerden meerdere Hansbeekse kinderen te Ronse. Laurent Martens werd gedurende 6 jaar, van 1950 tot 1956, intern aan datzelfde college en kon er ervaren dat Cyriel een uitstekend wiskunde-leraar was. In 1962 zal Cyriel, samen met zijn broer Carlos, te Oostakker het huwelijk van zijn oud-leerling Laurent Martens met Josette De Backer inzegenen.
Huwelijk van Laurent Martens en Josette De Backer ingezegend door Cyriel Martens
Adèle is op 7 november 1956 in het klooster getreden,gevolgd door haar professie op 15 mei 1959. Na missioneringswerk is zij later teruggekeerd naar Hansbeke om er haar moeder Martha De Grauwe tijdens haar laatste levensjaren te verzorgen. In Stam Martens Jg 3 nr 2 verscheen onderstaand artikel van Albert Martens .
Adèle Martens, missiezuster
Adèle Julia Martens, dochter van Maurice en Martha De Grauwe, kleindochter van Joannes Martens en Leonie De Vreese, werd te Hansbeke op 29 december 1921 geboren in het ouderlijk huis, thans molenhuis, aan het station. Ze werd er op 30 december gedoopt door onderpastoor A. De Laere. Jules Vandereviere, verwante langs moeders zijde, was peter en Adèle Martens, haar tante langs vaders zijde, werd meter. Ze doorliep het lager onderwijs in de Vrije Meisjesschool der Zusters Franciscanessen te Hansbeke en vatte daarna de studies aan voor froebelonderwijzeres in de Normaalschool der O.L. Vrouw Presentatie te St Niklaas, waar ze haar einddiploma behaalde op 15 juli 1939. Tot aan het uitbreken van de tweede wereldoorlog in mei 1940 was ze gezelschapsdame bij de advocatenfamilie De Guchteneer-Wambacq te Laken en tijdens de moeilijke oorlogsjaren was zij achteréénvolgens interimaris te Petegem-Deinze, Bellem en Aalter(-Brug). In 1944 werd ze als froebelonderwijzeres vast benoemd aan de Vrije Meisjesschool te Maria-Aalter waar ze gedurende 10 jaar
onderwees. In 1954 werd ze vast benoemd aan de Vrije Meisjesschool in haar geboortedorp Hansbeke.
Na haar tweede bedevaart naar Lourdes in de zomer van 1956 maakte ze haar late roeping tot missiezuster bekend. Ze trad op zondag 7 november 1956 in het missiehuis De Jacht van de Zusters Missionarissen van St Augustinus te Heverlee en werd er gekleed op 14 mei 1957. De professie tot zuster Marie Carlos vond er plaats op 15 mei 1959.
Na een korte verlofperiode in familiekring te Hansbeke vertrok ze te Rotterdam op 24 juli 1959 met de Maasdam van de Holland America Line naar New-York, waar ze aankwam op 3 augustus 1959. Ze verbleef gedurende ruim een jaar in het convent te Yonkers waar ze de gelegenheid had de Engelse taal grondig aan te leren, te schrijven en te spreken. Op woensdag 29 maart 1961 vertrok Sister Marie Carlos naar Christiansted op het eiland St Croix, Virgin Islands, waar ze de inlandse kinderen in de St Marys School onderwees. In de kapel van het klooster te Christiansted deed ze de Hernieuwing van de Geloften op 15 mei 1962.
Op 15 november 1964 vertrok ze naar Roseau op het eilandje Dominica, West Indies, waar ze sociaal werk verrichtte en in de St Martinusschool ongeveer 500 meisjes, tussen 5 en 8 jaar, onderwees. Ze legde in de kapel van het klooster te Roseau haar eeuwige geloften af op 15 mei 1965. Zuster Carlos kwam in verlof, na omstreeks 10 jaar afwezigheid, op zaterdag 1 februari 1969. Ze landde per vliegtuig Loftleidir van de Icelandic Airlines op het vliegveld van Luxemburg. Ze verbleef gedurende 7 maand in België en in familiekring en reisde voor de tweede maal af naar haar missiepost op zaterdag 6 september 1969. In Stam Martens, Jg 1,nr 2, beschrijft Carlos Martens kleurrijk deze afreis uit Luxemburg, alsook het begeleidend gezelschap: mama Martha, oudere zus Jeanne, broers Carlos, Cyriel en Albert, en neef Peter. Vanaf maandag 7 september 1970 oefende Adèle haar apostolaat uit in het stadje Plymouth op het eilandje Montserrat van de Kleine Antillen.
Met pauselijke toelating van 3 februari 1988 is Adèle overgegaan naar het seculier Edward Poppe-Instituut, Apostelenhuizen Gent.
Jeanne Martens
Jeanne huwde met Gerard Denaeghel uit St Pieters Brugge. Zij vestigden zich te Hansbeke-dorp, aanvankelijk aan de steenweg op Merendree en vervolgens in de Nevelestraat, en zetten de groothandel in fruit van vader Maurice Martens verder. Ze kregen twee zonen en drie dochters. De oudste zoon Jan Denaeghel werd geboren te Brugge maar groeide op te Hansbeke en werd intern op het Sint-Antoniuscollege te Ronse. Na studies regent en ontwikkelingswerk in Congo, werd hij leraar wiskunde aan het zelfde Sint-Antoniuscollege waar ook zijn oom Cyriel en zijn oom Albert(deeltijds) leraar waren en waar Laurent Martens zijn humaniora had doorlopen. Hun eerste kleinkinderen, Jeroen Denaeghel en Tineke Dossche werden geboren in 1971. Dit zijn de oudste achterkleinkinderen van Maurice Martens en Martha De Grauwe. Meteen was er een vrouwelijk viergeslacht: Martha De Grauwe Jeanne Martens Anne-Marie Denaeghel Tineke Dossche.
Albert Martens
De jongste zoon Albert Martens, geboren te Hansbeke op 13 augustus 1925, behaalde het diploma van burgerlijk ingenieur aan de KULeuven en trad op 1 augustus 1953 te Tielrode in het huwelijk met Annie Anné, dochter van Norbert en Julia Croket. Albert specialiseerde zich in de grondmechanica en was werkzaam in de diensten van het Ministerie van Openbare Werken, gevestigd binnen de Universiteit Gent. Hij gaf ook deeltijds les aan het St Antonius College te Ronse.
Albert en Annie woonden vele jaren te De Pinte en hun kinderen Peter en Geertrui werden geboren te Deinze. Pas later hebben zij zich te Gent gevestigd.
Albert Martens is de bezielende kracht achter omvangrijk opzoekingswerk betreffende de families Martens. Van 1969 tot 1971 publiceerde Albert het familieblad Stam Martens. Verder schreef hij een bijzonder uitgebreide reeks artikelen voor talrijke heemkundige tijdschriften.
In Mensen van Toen Jg 3 nr 3, publiceerde Albert Martens ondermeer een artikel met de voorouderreeks van zijn kleinzoon Wouter Martens.
Peter, enige zoon van Albert en Annie Anné, huwde op 4 juli 1978 te De Pinte met Linda Dick, dochter van Adolf en Jeanine Ronsmans. Hun enige zoon Wouter werd op 7 november 1981 geboren te Antwerpen. Joannes Martens(1867-1920) is de betovergrootvader van Wouter in mannelijke lijn. Petrus Martens(1810-1900) en Eugenie Coddens(1836-1898) zijn zijn oud-ouders. Bij zijn geboorte in 1981 was Peter de enige naamdrager Martens, dus in directe mannelijke lijn , die in de zesde generatie afstamde van Petrus. In 2006 is Peter de enige naamdrager in direkte mannelijke lijn als vijfde generatie t.o.v zijn betovergrootouders Joannes Martens, zoon van Petrus, en Leonie De Vreese.
Vertrekkend van Petrus Martens en Eugenie Coddens als oud-ouders zijn in 2006 naast Wouter Martens nog zeker drie naamdragers Martens in de zesde generatie in directe mannelijke lijn: Simon(°1987) , Fil(°2002) en Tuur(°2002) Martens, kinderen van Karl en Lieve Cornelis en kleinkinderen van Laurent en Josette De Backer.
Petrus Martens (1810-1900) X Eugenie Coddens (1836-1898)
28-01-1864
Joannes(1867-1920) Emiel (1871-1955)
Maurits(1888-1940) Marcel(1903-1989)
Albert (°1927) Laurent(°1938)
Peter (°1954) Karl (°1965)
Wouter (°1981) Simon (°1997)
Fil (°2002)
Tuur (°2002)
6.4.3 Adèle Martens (1891-1948 ) dv Joannes en afstammelingen
Adèle Maria Bertha Martens werd op 11 februari 1891 te Hansbeke geboren. Haar broer Maurice was toen 2 jaar oud. Precies één jaar later werd haar zus Bertha geboren en nog een jaar later haar jongste zus Clara. Adèle was 25 toen zij op 14 december 1916 huwde met de 30-jarige Hector François Gyselbrecht, 7 maanden na het huwelijk van haar broer Maurice. Hector was weduwnaar van Adelaide Ackx. Hector was toen hotelier in La Cloche, een koffie- en logementshuis op de hoek van de Limburgstraat met de Langekruisstraat aan de Sint-Baafskathedraal te Gent.
Adèle en Hector kregen twee dochters en een zoon die geboren werden en opgroeiden te Gent. Simonne huwde met Leo Marivoet en kreeg twee kinderen. Paula huwde met de Gentenaar André Moens en kreeg er eveneens twee kinderen. Aimé Gyselbrecht trouwde met Josette Henrotay van Etterbeek en kreeg drie zonen en een dochter die geboren werden te Gent. Tot ver in de jaren vijftig zakte Hector, weduwnaar sinds 1948, regelmatig af naar Hansbeke en kwam hij ook op bezoek naar Goed ter Elst. Wanneer hij in 1957 overleed hadden zijn kinderen de beroepsactiviteiten in Cour StGeorges of Sint Jorishof reeds overgenomen en had hij 7 kleinkinderen.
Personen in parenteel van Carolus Ludovicus GYSELBRECHT
I.1 M GYSELBRECHT, Carolus L.
I.2 V HEYE, Marie Ludovica
II.1 M GYSELBRECHT, Hector 27-12-1886 Aalter 09-01-1957 Gent
II.2 V ACKX, Adelaide Francisca
II.3 V MARTENS, Adèle M.B. 11-02-1891 Hansbeke 08-05-1948 Gent
III.2 V GYSELBRECHT, Simonne 17-09-1917 Gent
III.1 M MARIVOET, Leo 07-04-1912 Asse 05-03-1953
IV.1 M MARIVOET, Edward 17-06-1941 Gent
IV.2 V GILSON, Nadine 08-03-1944 Gent
V.1 M MARIVOET, Luc 19-08-1963 Gent
V.2 M MARIVOET, Thierry 13-05-1968 Gent
IV.4 V MARIVOET, Marie-Thérèse 23-06-1944 Gent
IV.3 M De BAETS, Marnix 02-08-1940 Ede,Nederland
V.3 V De BAETS, Katrien 14-10-1964 Gent
III.4 V GYSELBRECHT, Paula 08-05-1920 Gent
III.3 M MOENS, André 08-04-1909 Gent
IV.5 M MOENS, Jan 30-09-1941 Gent
IV.6 V Van LOO, Veronique 13-08-1948 Eeklo
V.4 V MOENS, Isabelle 30-08-1969 Gent
IV.8 V MOENS, Anne-Marie 21-05-1943 Gent
IV.7 M WALRAEDT, Jean 02-02-1938 Etterbeek
V.5 M WALRAEDT, Philippe 31-05-1966 Gent
III.5 M GYSELBRECHT, Aimé 19-12-1923 Gent
III.6 V HENROTAY, Josette 23-04-1924 Etterbeek
IV.9 M GYSELBRECHT, Patrick 19-02-1948 Gent
IV.10 V GYSELBRECHT, Martine 11-04-1949 Gent
IV.11 M GYSELBRECHT, Philippe 21-04-1952 Gent
IV.12 M GYSELBRECHT, Alain 09-11-1959 Gent
Het Sint Jorishof, oudste hotel te Gent en eigendom van de stad, gelegen tegenover het Gentse stadhuis in de Borluutstraat, werd sinds 1934 beheerd door Hector Gyselbrecht. In 1940 stichtte hij samen met zijn vrouw Adèle en zijn oudste dochter Simonne een personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid voor het beheer van Cour St Georges. Na het overlijden van Adèle Martens werd zijn tweede dochter Paula vennoot en zoon Aimé werd vennoot na het overlijden van zijn vader. In 1970 waren de aandelen volledig in handen van de gezusters Simonne en Paula Gyselbrecht, respectievelijk gehuwd met wijlen Leo Marivoet, ingenieur, en André Moens, oogarts. Beiden woonden dichtbij het hotel in prachtige oude patriciershuizen, respectievelijk Hoogpoort 46 en Borluutstraat 7(bijlage 6.3).
Aimé Gyselbrecht werd de belangrijkste aandeelhouder, alsook afgevaardigd-bestuurder en directeur van het Europahotel te Gent, dat geopend werd op donderdag 22 mei 1969. De directie van het hotel berustte toen bij het echtpaar Aimé Gyselbrecht-Josette Henrotay, zoon en schoondochter van wijlen Hector Gyselbrecht en Adèle Martens. Jan Moens,zoon van André Moens en Paula Gyselbrecht,werd op 1 april 1969 directeur van het hotel-restaurant Esso Motor te Casteau, nabij de plaats waar in 1968 de Navo-basis werd opgericht.
De 12 kleinkinderen en aangetrouwde kleinkinderen van Adèle Martens en Hector Gyselbrecht dragen de familienamen De Baets, Gilson,Gyselbrecht, Marivoet, Moens, en Walraedt.
6.4.3 Bertha Martens (1892-1969 ) dv Joannes en afstammelingen
Bertha Martens werd geboren en groeide op te Hansbeke in de afspanning In deStatie. Zij was 26 jaar oud toen de afspanning aan het einde van de eerste wereldoorlog zwaar beschadigd werd en toen zij met haar ouders naar Gent ging wonen, bij haar getrouwde zus Adèle. In de Vlaanderenstraat heeft ze met haar ouders enige tijd een koffiehuis uitgebaat. Op 15 november 1923 huwde ze te Gent met Alberic Ghyselinck, brouwer afkomstig van Oosterzele. De brouwerij stond in de St Lievensstraat te Gent. Later werden ze handelsagenten van de brouwerij Concordia te Geraardsbergen en betrokken dan het depothuis langs de Brusselse steenweg nabij het Arsenaal te Gent. Hun enige zoon Albert kreeg drie zonen uit zijn huwelijk met Liliane De Bruycker.
Personen in parenteel van Alberic GHYSELINCK
I.1 M GHYSELINCK, Alberic 15-12-1886 Oosterzele 14-03-1936 Gentbrugge
I.2 V MARTENS, Bertha 14-02-1892 Hansbeke 10-09-1969 Gentbrugge
II.1 M GHYSELINCK, Albert 07-05-1927 Gent
II.2 V De BRUYCKER, Liliane 04-04-1931 Gent
III.1 M GHYSELINCK, Marc 18-08-1949 Gent
III.2 M GHYSELINCK, Guy 26-04-1952 Gent
III.3 M GHYSELINCK, Dirk 16-05-1957 Gent
In Stam Martens Jg 1, nr 1 schetste Albert Martens een kenmerkend beeld van zijn tante Bertha.
Ten huize van . . . Bertha Martens
Ik had het in mijn paperassen nagepluisd en tot mijn verrassing vastgesteld dat tante Bertha, jongste zuster van mijn vader Maurice, dochter van Joannes Petrus en Leonie De Vreese, de oudste genaamde Martens in leven is. Ze woont op de bovenverdieping van een prachtige villa met een brede groene tuin, ge
6.5 Emma Martens (1869-1946 ) dv Petrus en afstammelingen
Het gezin van Henri Sierens en Emma Martens, dochter van Petrus-Francies en Eugenia Coddens, bestond uit 9 kinderen, geboren en opgegroeid te Nevele-dorp. De brouwer Henri Sierens was 35 jaar ouder dan zijn vrouw Emma. Het parenteel van zijn grootvader Karel en zijn vader Joseph Sierens is weergegeven in hoofdstuk V. In 1970 hadden Henri en Emma 12 kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen. Twee zoontjes zijn zeer vroeg gestorven , één dochter bleef ongehuwd en een andere dochter bleef kinderloos. Bij hun afstammelingen komen volgende familienamen voor: Baetens, Christiaens, Claeys, Colle, De Cuyper, De Tremerie, De Waele, De Vos, Helms, Liétar, Melkebeke, Van Daele, Van Den Bon, Van Hoecke, Verbanck, Verstraete, Volckaert en Sierens.
Op 24 november 1892 kreeg Henri Sierens bij notaris Timon De Seille volmacht om zijn schoonbroer Emiel Martens, verblijvende in Amerika, te vertegenwoordigen bij de voorouderlijke verdelingsakte die op 14 september 1893 verleden werd voor dezelfde notaris. Zijn vrouw Emma Martens was er aanwezig als begunstigde en kreeg 5 partijen zaailand te Hansbeke en te Aalter met een gezamenlijke oppervlakte van 4ha26a60ca en geschat op een waarde van 18.386,58 frank, te vermeerderen met een toeslag van 914,68 frank.
Hun oudste dochter Anna Sierens werd geboren te Nevele op 23 october 1890 toen haar moeder 21 en haar vader 56 jaar oud was. Anna huwde met Aimé Van Daele uit Vinderhoute, waar zij zich ook vestigden en twee dochters kregen. Aimé was er zonder onderbreking van 1 augustus 1933 tot 31 december 1970, hetzij 38 jaar, gemeenteraadslid. Van 13 november 1944 tot 6 juni 1945 en van 9 september 1969 tot 31 december 1970 was hij schepen. Van 7 juni 1945 tot 31 december 1958 was hij burgemeester, hetzij 13,5 jaar zonder onderbreking. Bovendien was Aimé voorzitter van de Commissie van Openbare Onderstand (thans OCMW) van 1 juli 1959 tot 30 juni 1971. Hij overleed op vrijdag 28 mei 1971 te Vinderhoute, 83 jaar en 9 maand oud. De afscheidsrede bij de begrafenisplechtigheid op 2 juni 1971, in de parochiekerk Sint Bavo, werd uitgesproken door de burgemeester van Vinderhoute (bijlage 6.4).
Hun tweede dochter Maria trouwde met Irené Claeys en vestigde zich te Drongen. Zij kregen twee zonen, Carlos en Flory Claeys. Ingenieur-architect Flory Claeys ontwierp ondermeer de woning van Bertha Martens, echtgenote Ghyselinck en haar zoon Albert te Gentbrugge. Petrus Martens(1810-1900) was overgrootvader van Flory Claeys en van Albert Ghyselinck. Hun respectieve grootmoeder Emma Martens en grootvader Joannes Martens waren broer en zus en deze verre band was blijkbaar nog sterk genoeg bij de keuze van een architect. Hun derde dochter Clara trouwde met een vlaming die uitweek naar Wallonië, maar voor haar levenseinde koos zij toch weer Vlaanderen.Hun dochter Clémence huwde te Nevele met de beenhouwer Evarist Verstraete en kreeg er vier dochters. Hun afstammelingen zijn verspreid over Nevele, Lotenhulle, Oostende,Tielt, Gent, Oudenaarde, Vichte en Kortrijk. Clémence werd 100 jaar. Jozef Sierens huwde met Adrienne Van De Bon uit Oostkamp. Hij werd brouwer bij Bellem-brug, waar zijn grootvader geboren was. Met zijn vrachtwagen voor het vervoer van bier transporteerde hij ook sporadisch fruit voor rekening van Maurice Martens te Hansbeke. Overdadig drankgebruik was wellicht niet vreemd aan zijn vroegtijdige dood in 1945.
Meldenswaardig is nog het huwelijk van de zoon Henri Sierens met Maria De Waele. Maria De Waele(°1907) was een dochter van Basiel De Waele, die een landbouwbedrijf uitbaatte te St Martens-Leerne, en een kleindochter van Joannes Baptiste De Waele en dus een nicht van haar naamgenote Maria De Waele(°1906), dochter van Karel. In 1927 huwde Maria De Waele(°1907) met Henri Sierens(°1905),een neef van Marcel Martens(°1903). Drie jaar later huwde Marcel Martens met Maria De Waele(°1906), een nichtje van de met zijn neef Henri getrouwde Maria De Waele(°1907). Hebben Marcel en Maria elkaar misschien voor het eerst ontmoet in 1927 op het trouwfeest van hun respectievelijke neef en nicht? Hoe dan ook, op een feestelijke foto genomen ter gelegenheid van het huwelijksfeest in 1927 staan de 24-jarige Marcel Martens en de 21-jarige Maria De Waele naast elkaar. Na het vroegtijdig overlijden van de bierhandelaar Henri Sierens in 1934, waarbij Maria De Waele achterbleef met drie kinderen beneden zes jaar, is Maria hertrouwd met Maurice Libioulle uit
Wallonië. De afstammelingen van Henri Sierens en Maria De Waele, twee dochters en een zoon, vestigden zich in de streek.
Petrus Martens x Eugenie Coddens
(1810-1900) (1836-1898)
Henri Sierens x Emma Martens Emiel Martens x Emma Mestdagh
(1834-1907) (1869-1946) (1871-1955) (1878-1964)
Henri Sierens x Maria De Waele Marcel Martens x Maria De Waele
(1905-1934) (°1907) (1903-1989) (1906-1997)
Basiel De Waele x Robijt Karel De Waele x Virginie Hanssens
(1872-1938) (1880-1913)
Joannes Baptiste De Waele x Maria Theresia Bafort
(1838-1918) (1841-1927)
1927 Familiefoto bij huwelijk Henri Sierens-Maria De Waele
zittend eerste rij: Henri Sierens, Emma Martens, Henri Sierens,Maria De Waele
mevr De Waele-Robijt, Basiel De Waele
middenrij vierde van links: Laurent De Waele
midden achteraan:Marcel Marcel, zoon van Emiel, Maria De Waele, dochter van
Karel(nog ongehuwd) en er voor Maria Martens, dochter van René
Personen in parenteel van Henri SIERENS en Emma MARTENS
III.1 M SIERENS, Henri 31-07-1834 Nevele 14-02-1907 Nevele
III.2 V MARTENS, Emma Maria 07-01-1869 Hansbeke 17-02-1946 Lovendegem
IV.2 V SIERENS, Anna 23-10-1890 Nevele
IV.1 M Van DAELE, Aimé-Edw. 06-08-1887 Vinderh. 28-05-1971 Vinderhoute
V.2 V Van DAELE, Denise 18-11-1924 Vinderhoute
V.1 M COLLE, Adrien 15-08-1922 Waasmunster
V.4 V Van DAELE, Monique 08-05-1927 Vinderhoute
V.3 M De TREMERIE, Maurice 24-05-1913 Gent
VI.1 M De TREMERIE, Marc 04-06-1950 Gent
VI.2 V De TREMERIE, Martine 01-06-1955 Gent
VI.3 V De TREMERIE, Viviane 05-06-1957 Gent
IV.4 V SIERENS, Maria 22-11-1891 Nevele
IV.3 M CLAEYS, Irené 23-07-1881 Drongen 13-11-1965 Drongen
V.5 M CLAEYS, Carlos 12-11-1916 Drongen 13-08-1917 Drongen
V.6 M CLAEYS, Flory 12-11-1916 Drongen
V.7 V De CUYPER, Yolande 02-06-1920 Lotenhulle
VI.4 M CLAEYS, Guy 28-12-1946 Gent
VI.5 M CLAEYS, Christian 09-03-1948 Gent
VI.6 V BAETENS, Ingrid
VI.7 V CLAEYS, Martine 22-06-1951 Gent
IV.6 V SIERENS, Clara 07-01-1893 Nevele 06-01-1968 Nazareth
IV.5 M De VOS, Julien August08-05-1880 Nokere 20-04-1961 Marchienne
V.8 M De VOS, Jacques M.E. 17-07-1932 Charleroi
V.9 V HELMS, Edith Friederike18-02-1932 Krugerdorf
VI.8 V De VOS, Suzanne Angela28-04-1963 Nieuwpoort
VI.9 V De VOS, Ingrid Clare 20-11-1964 Nieuwpoort
IV.7 M SIERENS, Josef 30-06-1894 Nevele 22-02-1945 Bellem
IV.8 V Van Den BON, Adrienne 15-03-1900 Oostkamp
IV.9 V SIERENS, Leonce-Marie 25-03-1896 Nevele 09-06-1896 Nevele
IV.11 V SIERENS, Clemence 02-06-1897 Nevele 1997
IV.10 M VERSTRAETE, Evarist 15-03-1892 Nevele 11-11-1967 Deinze
V.11 V VERSTRAETE, Diane 17-07-1920 Nevele
V.10 M VERBANCK, Roger 21-05-1916 Lotenhulle
VI.11 V VERBANCK, Monique 19-12-1942 Oostende
VI.10 M STRUYVE, Roger 19-12-1942 Oostende
VI.12 M VERBANCK, Hervé 10-07-1948 Tielt
VI.13 M VERBANCK, Filip 01-06-1962 Gent
V.13 V VERSTRAETE, Antoinette26-01-1923 Nevele
V.12 M LIETAR, Daniel 29-07-1920 Oudenaarde
VI.14 M LIETAR, Paul 14-08-1946 Oudenaarde
VI.15 V Van HOECKE, Claudine
VII.1 M LIETAR, Christophe 22-04-1971 Oudenaarde
VI.16 V VANHOECKE, Claudine
VI.17 V LIETAR, Martine 08-06-1950 Bevere-Oudenaarde
V.15 V VERSTRAETE, Edith 15-04-1927 Nevele
V.14 M CLAEYS, Charles
V.17 V VERSTRAETE, Nicole 12-02-1935 Nevele
V.16 M CHRISTIAENS, Hervé 19-04-1939 Vichte
VI.18 M CHRISTIAENS, Luc 22-05-1969 Kortrijk
IV.12 M SIERENS, Antoine Emile11-12-1898 Nevele 03-01-1900 Nevele
IV.14 V SIERENS, Suzanne 20-09-1900 Nevele
IV.13 M MELKEBEKE, Jan B.A. 06-10-1891 Heldergem 21-11-1959 Gent
IV.15 V SIERENS, Germaine 12-12-1901 Nevele
IV.16 M SIERENS, Henri 28-10-1905 Nevele 12-02-1934 Nevele
IV.17 V De WAELE, Maria xx-12-1907 St-Martens-Leerne
V.19 V SIERENS, Ivette 07-01-1928 Nevele
V.18 M DEVOS, Felicien 18-02-1924 Poeke 17-07-1967 B-Maria-Leer
6.6Charles Martens (1873-1901) zv Petrus en afstammelingen
6.6.1 Het gezin Charles Martens- Maria Coleta Van Hoecke
Toen Charles of Carolus-Josef op 25 september op De Meren geboren werd had hij reeds twee oudere zusjes en twee broers. Zijn vader was 63 jaar oud en zijn moeder 37. Na hem zouden nog een zus en een broer volgen. Wanneer hij trouwde hadden Maria, Joannes en Emma reeds het ouderlijk nest verlaten en was zijn broer Henri overleden. Charles, alsook zijn zus Irma en zijn broer René, was nog minderjarig en vertegenwoordigd door de ad hoc voogd Eduard Coddens wanneer zijn vader Petrus op 14 september 1893 overging tot de voorouderlijke verdeling van de onroerende goederen. Charles had evenwel reeds de ouderlijk woning verlaten en werd 5 dagen later vader van een zoontje Octaaf. Door de voorouderlijke verdeling werd Charles samen met Irma en René mede-eigenaar van de hofstede De Meren met 12ha75a grond, geschat op een waarde van 56.189 frank.
Maria Coleta Van Hoecke, de moeder van de kleine Octaaf, was een dochter van Charles en Maria Theresia De Schuyter. Charles Martens en Maria Coleta Van Hoecke kregen drie zonen en één dochter. Wanneer hun oudste zoon Octaaf op 19 september 1893 geboren werd te Bellem was Charles slechts 20 en Maria Coleta slechts 18 jaar oud. De tweede zoon Raymond werd geboren te Gent en pas nadien huwden zij op 22 december 1897 te Hansbeke, waar zij zich ook vestigden en waar hun zoon René en hun dochter Irène geboren werden. Wellicht werd het huwelijk uitgesteld omdat zij als minderjarigen geen toestemming kregen van hun ouders. Uit de telling van 1901 blijkt dat Charles Martens en Maria Coleta Van Hoecke in de wijk Hamme een herberg uitbaatten, voordien op naam van Bernard Union en Virginia De Decker. Bij de volgende telling van 1906 is deze herberg gesloten.
Charles was slechts 27 jaar oud wanneer hij in 1901 overleed . Maria Coleta bleef achter als weduwe met vier kinderen tussen 1 en 7 jaar oud. Haar schoonzus Maria Martens was ook zeer jong weduwe geworden maar zeer welstellend, terwijl Maria Coleta in een veel zwakkere financiële positie verkeerde. Nauwelijks 10 maanden na het overlijden van Charles Martens hertrouwde Maria Van Hoecke te Hansbeke, op 23 respectievelijk 26 februari 1902, met Josef De Boever(°Hansbeke 9-2-1871, + Brugge 7-11-1963), zoon van Karel en Maria Theresia Lievens. Zij kregen nog 6 kinderen: Madeleine, gehuwd met Gustaaf Fobe; Leon Alfons gehuwd met Martha De Boever; Adrienne gehuwd met Valentijn Bruggeman; Julien; Antoon gehuwd met Maria Cathoir en Gabrielle gehuwd met Henri Dierick.
Op 2 januari 1903 trouwde Leontine Van Hoecke, een jongere zus van Maria Coleta, met René Martens, de jongste broer van Charles.
Personen in parenteel van Charles Josef Maria MARTENS en Maria Coleta VAN HOECKE
I.1 M MARTENS, Charles J.M. 25-09-1873 Hansbeke 25-04-1901 Hansbeke
I.2 V Van HOECKE, Maria Coleta 01-02-1875 Hansbeke 13-10-1949 Hansbeke
II.1 M MARTENS, Petrus Octaaf 19-09-1893 Bellem 28-09-1918 Merkem
II.2 M MARTENS, Raymond 10-12-1896 Gent 27-11-1954 South Bend
II.3 V WILLE, Andréa 27-04-1900 Hansbeke
III.2 V MARTENS, Edith H.M. 17-09-1927 Misahawaka
III.1 M CHAMBERLIN, Edgard Wil.01-08-1923 Misahawaka
IV.1 M CHAMBERLIN, Mark Alan 09-04-1954 Kansas City
IV.2 M CHAMBERLIN, John Michael06-05-1957 South Bend
IV.3 M CHAMBERLIN, Glen David 10-11-1961 South Bend
IV.4 M CHAMBERLIN, Daniel Wayne21-11-1962 Indianapolis
III.4 V MARTENS, Gabrielle I.F 24-02-1929 Mishawaka
III.3 M TRAXLER, James Theodore17-10-1929 Minneapolis
IV.5 V TRAXLER, Lisanne Marie 22-01-1957 Chicago,Ill
IV.6 M TRAXLER, Peter Raymond 23-07-1958 Chicago,Ill
IV.7 V TRAXLER, Martine Sara 08-02-1960 Chicago,Ill
IV.8 V TRAXLER, Karen Louise 20-08-1961 Stamford,Cal
IV.9 V TRAXLER, Madeleine Renée10-01-1963 Evanston,Ill
III.5 M MARTENS, Siegfried C.J.29-03-1934 Hansbeke
III.6 V MILLER, Donna Jean
III.8 V MARTENS, Elfrieda M.C. 10-10-1936 Landegem
III.7 M BERTHER, Donald Duane 08-04-1936 Milwauki,Wisconsin
IV.10 V BERTHER, Elisabeth Maria22-12-1960 Milwauki,Wisconsin
IV.11 M BERTHER, Michael Raymond26-01-1962 Milwauki,Wisconsin
IV.12 M BERTHER, Donald Bernard 18-03-1963 Milwauki,Wisconsin
IV.13 V BERTHER, Kristin Sue 12-06-1964 Milwauki,Wisconsin
II.5 V MARTENS, Irène M.T. 14-10-1898 Hansbeke
II.4 M De MAEGD, Hendrik Achiel 09-03-1893 Hansbeke 29-01-1968 Gent
III.10 V De MAEGD, Rosa 13-07-1925 Mishawaka
III.9 M JAMINE, Herman 12-04-1921 Hasselt
IV.14 V JAMINE, Maria 22-07-1950 Gent
IV.15 M JAMINE, Antoon 28-04-1958 Gent
II.6 M MARTENS, René 18-07-1900 Hansbeke 1978 Hansbeke
II.7 V MARTENS, Anna 14-10-1898 Hansbeke
III.11 M MARTENS, Octaaf 27-12-1928 Gottem
III.12 V MARTENS, Francine 21-11-1931 Hansbeke
III.13 M MARTENS, Roger 25-05-1937 Hansbeke 1992 Hansbeke
III.14 M MARTENS, Georges 11-03-1941 Hansbeke
III.15 V Van BIESBROECK, Liliane15-11-1945 Gent
III.17 V MARTENS, Godelieve 14-07-1942 Hansbeke
III.16 M VERWEE, Pierre 02-07-1941 Gent
6.6.2 Petrus Octaaf Martens (1893-1918 ) zv Charles
De oudste zoon Octaaf werd op 19 september 1893 geboren te Bellem. In 1913 werd hij geloot om zijn militaire dienst te doen in het 24ste linieregiment. Hij bleef gemobiliseerd tijdens de eerste wereldoorlog. Het 24ste linieregiment streed te Halen, Hofstade, Walem en Dendermonde. Op 21 october 1914 vocht het te Diksmuide en op 22 april 1915 leed het zware verliezen te Steenstrate.In september 1918 geraakte het regiment verwikkeld in hevige loopgravengevechten. Op 28 september 1918, pas 25 jaar oud, sneuvelde Octaaf te Merkem aan het Ijzerkanaal bij het bloedig bevrijdingsoffensief. Hij werd begraven op het militair kerkhof van Houthulst, met de graven van 1826 Belgen en 81 Italianen. Deze begraafplaats werd in 1923 zeer stijlvol opgericht en heeft een totale oppervlakte van 5,24 ha.
grafzerk nr J402 op militair kerkhof van Houthulst
Pas op 27 augustus 1919 werd voor Octaaf te Hansbeke een uitvaartplechtigheid gehouden, absente corpore. Aan de buitengevel van de kerk van Hansbeke is een gedenkteken 1914-1918 opgericht met een halfverheven beeldhouwwerk van de Gentse beeldhouwer Oscar Sinia, naar een ontwerp van Valentin Vaerwijck. Een plaat vermeldt de namen van 7 gesneuvelde strijders. Naast de naam van Martens Petrus staat de datum 9-5-1918. Dit is niet in overeenstemming met de datum van 28-09-1918 in het burgerlijke overlijdensregister van Hansbeke.
6.6.3 Raymond Martens (1896-1954 ) zv Charles
De tweede zoon Raymond werd op 10 december 1896 te Gent geboren. Hij was 4 jaar wanneer zijn vader overleed en 22 jaar wanneer zijn broer Octaaf sneuvelde aan het front. In 1920 vertrok Raymond naar South-Bend, Indiana, waar hij twee dorpsgenoten Adolf Fobe en Arthur Vermeire kende. Hij werkte er ondermeer in de Studebaker Company. In 1926 keerde hij terug naar België om een bruid te zoeken en te trouwen. Op 18 november 1926 huwde hij te Hansbeke met Andréa Anna Wille, dochter van Charles-Louis en Hortensia Marie Langeraert. Getuigen bij dit huwelijk waren René Martens, jongere broer van Raymond, en Kamiel Wille, broer van Andréa.
Andréa was op 27 april 1900 geboren te Hansbeke als de jongste van 9 kinderen. Sinds 1885 baatten de vlaskoopman Charles-Louis Wille en de mutsenmaakster Hortensia Langeraert het Boldershof/Huis van Commerce uit aan het stationsplein. Charles-Louis Wille overleed in 1920. De woning werd in 1974 gesloopt en vormt nu het zuiderdeel van de autoparking aan het station.
In 1970 kwam de 70-jarige Andréa Wille, weduwe sinds 1954, op familiebezoek in België. Bij die gelegenheid had Albert Martens een gesprek met Andréa. Een stukje van haar levensverhaal werd toen gepubliceerd in het tijdschrift Stam Martens.
Op bezoek bij . . . Andréa Wille . . . op bezoek
Ze schreef het in één van haar laatste brieven: Ik kom naar België op St Pietersfeestdag 29 juni 1970. Het werd een dagje later; vertrokken uit South-Bend, Indiana op 30 juni landde ze via New-York op het vliegveld te Zaventem op woensdag 1 juli 1970, ontroerend begroet door de meeste van haar naaste familieleden en kennissen. Ze nam haar intrek bij haar enige nog levende broer Aimé, wonende Vaartstraat 3 te Hansbeke. Ik liet haar een tijdje op adem komen en telefoneerde haar donderdagavond voor een eerste kennismaking langs de telefoondraad. Ze begroette me hartelijk met een Hello en sprak zeer goed nederlands met een Amerikaanse tongval. Eén van haar eerste indrukken die ze weergaf betrof haar verbazing over het zuivere gecultiveerde nederlands waarmede de kinderen van de familie tot haar spraken. We maakten een afspraak, thuis bij haar broer Aimé, op maandagavond 6 juli om zes uur.
Toen ik er stipt aankwam was ze nog niet terug van een namiddagbezoek bij Gustaaf Fobe en Madeleine De Boever, halfzus van haar man Raymond. Ze liet wel een tijdje op zich wachten terwijl ik in de koele keuken een praatje maakte met een vriendelijke Martha, vrouw van Aimé. Een beetje luidruchtig kwamen ze tenslotte langs de achterdeur binnen, Aimé die chauffeur had gespeeld en Andréa met een dame, maar Amerikaans van aard en uitzicht, die me werd voorgesteld als Florence Landuyt, dochter van Karel en Marie Wille, geboren en verblijvend in Amerika.
De begroeting met Andréa verliep vrij vlot en hartelijk. Het was mijn eerste persoonlijke kennismaking. Ze droeg een mooi bebloemd kleed en een zilverachtig netje over haar witte haartooi. Ze deed gulhartig en joviaal als een echte Amerikaanse waardoor onmiddellijk een aangename sfeer groeide. Ik zei haar lachend dat ik haar even kwam intervieuwen voor een artikel in een familieblad over haar en haar familie in Amerika. Daar is niet zoveel over te schrijven zei ze maar ik wimpelde haar antwoord af en kreeg ruim de gelegenheid tot vragen stellen waarop ze vriendelijk inging met een vloed van zinnen, hier en daar gemengd met enkele amerikaanse woorden. Eigenlijk liep ze op de in chronologische volgorde gestelde vragen voorop zodat ik haar vroeg of ik met het allereerste begin mocht aanvangen.
Ik weet reeds zei ik dat u als jongste van de bende mocht studeren. Ze knikte Ik liep vijf jaar school aan het Provinciaal Handels- en Taalinstituut in de Savaanstraat te Gent en sprak na verloop van tijd goed Engels en Frans. Reeds toen had ik een oogje op Raymond, mijn toekomstige man glimlachte ze terwijl ze onbewust met een luciferdoosje speelde waarmede ze me een vuurtje gaf toen ik een Bastos-sigaret opstak. Vertrok u onmiddellijk naar Amerika toen u met Raymond trouwde vroeg ik. Het verliep wel enigszins anders antwoordde ze, Raymond vertrok reeds in 1920 naar South Bend waar hij bij Adolf Fobe en Arthur Vermeire belandde en werkte er o.a. in de Studebaker Company. Raymond kwam in 1926 terug naar België en we huwden te Hansbeke op 18 november 1926.
En toen vertrok u samen naar Amerika zei ik terwijl ik mijn stompje sigaret in de asbak doodduwde. Ja, het werd een lange bootreis, we vierden luidruchtig Kerstavond 1926 in de salons van de boot en kwamen in South Bend aan tussen Kerstdag en Nieuwjaar bij mijn schoonzuster Irène Martens, gehuwd met Hendrik De Maegd, die toen een schattig dochtertje hadden, Rosa, geboren te Mishawaka, Indiana op 13 juli 1925.
Uw twee oudste dochters, Edith en Gaby, werden eveneens in Mishawaka geboren; woonde u daar?. Nee, we hebben steeds in South Bend gewoond, maar in Mishawaka, niet al te ver van South Bend, was er een Belgische dokter in het St Josephs Hospital. Mijn oudste dochtertje Edith werd er geboren op 17 september 1927 en mijn tweede dochtertje Gaby op 24 februari 1929. In Amerika ontstond toen een grote crisisperiode vervolgde Andréa. Ik kwam met mijn twee dochtertjes naar België terug in 1930 en noodgedwongen kwam mijn man eveneens terug in 1931.
U hebt toen blijkbaar in Hansbeke gewoond want uw zoon Siegfried werd te Hansbeke geboren op 29 maart 1934. Ja, in een kruidenierswinkel langs de steenweg op Nevele, nu Dorp Zuid, maar tevoren hadden we ons gevestigd ook in een kruidenierswinkel in de Scholenstraat te Oostende. U zijt wel dikwijls verhuisd zei ik want uw jongste dochter Elfrieda werd geboren te Landegem op 10 october 1936. Ja, zo is t antwoordde ze we woonden er toen in de Kerkstraat, weeral in een winkel van likeuren en kruidenierswaren.
In 1937 vertrok Raymond terug naar South Bend terwijl ik onze ganse inboedel verkocht in een openbare verkoping op 3 mei 1937; enkele maanden na Raymonds afreis volgde ik hem met de vier kinderen, respectievelijk 10, 8, 3 en 1 jaar. De crisisperiode in Amerika liep toen wellicht reeds naar zijn einde zei ik, halvelings vragend. Ja beaamde Andréa en er hing een opgeluchte klank in haar stem, Raymond vestigde zich eerst als farmer omstreeks de periode november 1938-mei 1940 en werkte verder ondermeer in de Electrion Company; voor ons kwamen toen de betere jaren.Ze presenteerde me een lange Amerikaanse sigaar King Edward die ik met een vuurtje uit haar luciferdoosje opstak. Nog drie andere sigaren duwde ze gul in het borstzakje van mijn vest.
Over haar kinderen, waar ze trots op is, sprak ze in één adem door terwijl ik luisterde en aantekeningen maakte. De jaren verliepen en de kinderen werden stilaan groot. Mijn oudste dochter Edith volgde Middelbaar Onderwijs en was secretaresse tot ze op 10 juli 1953 huwde in de Sacred Heart Church van de Notre Dame University te South Bend met Edgard Chamberlin, geboren te Mishawaka op 1 augustus 1923, zoon van George en Bernice Edgar. Edgard behaalde de Bachelors of Arts Degree en de Master Degree in Library Sciences aan de Indiana University te Bloomington en is thans Executive Director van de Kaskaskia Library System te Belleville. Ze hebben 4 zonen.
Gaby behaalde de Bachelors of Arts Degree in Arts and Letters aan de St Mary University te South Bend toen ze haar man leerde kennen, James Traxler, die aan de nabijgelegen Notre Dame University studeerde. James werd geboren te Minneapolis, Minnesota op 17 october 1929, als zoon van Theodore Bernard en Mary Butler. Hij behaalde de Bachelors of Arts Degree aan de University of St Johns te Minnesota en zijn Doctor of Science Degree aan de Notre Dame University te South Bend. Gaby en James huwden eveneens in de Sacred Heart Church te South Bend op 17 april 1956. James is thans Research Specialist en overste van een groep scheikundigen bij de International Minerals and Chemicals te Libreville in Illinois. En ze hebben vijf kinderen, 4 dochters en een zoon voegde ik er aan toe Liliane, Peter, Martine, Karen en Madeleine terwijl Andréa me verbaasd toeknikte.
Maar intussen stierf mijn man op 27 november 1954 te South Bend. In Andréas stem klonk een zachte ondertoon Raymond was pas 58 jaar en overleed veel te vroeg. Gaby was nog niet afgestudeerd, Siegfried was toen twintig en Elfrieda achttien jaar oud. Er kwamen toen nieuwe problemen. Siegfried nam de last van ons gezin op zich en oefende het beroep uit van pipe-fitter zodat Gaby en Elfrieda verder konden studeren. Siegfried is zon goeie jongen. Hij is pas onlangs gehuwd op 6 september 1969 te Missigan City met een schat van een vrouwtje, Donna Joan Miller, geboren te Missigan City op 19 mei 1942, dochter van Fred en Mary Rose Bencsics.
Aimé schonk een fris glas bier uit dat ik gretig in twee grote teugen ledig dronk want het was warm en dorstig. En hoe verliep het met Elfrieda? vroeg ik. Andréa haalde diep adem Elfrieda studeerde aan de St Joseph School of Nursing te South Bend en kwam in kennis met haar man toen ze studeerde voor een Degree in Nursing Science aan de Marquette University te Milwaukee, Wisconsin. Ze is verpleegster. Ook zij huwde in de Sacred Heart Church te South Bend op 13 februari 1960 met Donald Berther, zoon van Bernard en Dorothy Sweet. Donald behaalde aan dezelfde universiteit een Bachelors of Arts Degree in Business Administration en is Stock Broker (wisselagent) bij de Leewi and C° firm, lid van de New-York Stock Exchange. U weet wel hoeveel kinderen ze hebben lachtte Andréa. Zeker, verklaarde ik terwijl ik een laatste maal aan het sigarenstompje zoog vier kinderen, gelijk verdeeld, 2 dochters en 2 zoons, Elisabeth, Michael, Donald en Kristin.
Het is wel jammer dat uw eigen kinderen, met een kleine uitzondering voor Gaby, geen nederlands kennen zei ik. Hoe komt dat? Hebt u in de huiskring geen nederlands gesproken?. We spraken nog wel nederlands toen de kinderen klein waren maar eens terug in Amerika heb ik hen in het amerikaans toegesproken om hun deze taal te leren opdat ze op school geen hinder zouden hebben ondervonden. Toch hoop ik dat ze zich blijvend abonneren op het familieblad Stam Martens zei ik nog . Bij het inbladeren leren ze wellicht opnieuw wat nederlands en blijven hierdoor toch nauw verbonden met de families uit België terwijl Siegfried zich kan interesseren aan zijn voorouders. Ik wens hem een flinke zoon zodat de stam Charles Martens-Maria Van Hoecke zich voortplant. Ik hoop het met u antwoordde Andréa want ik ben reeds 70 jaar oud en ik verlang zeer innig naar een zoon van Siegfried.
Nu Siegfried getrouwd is woont u alleen in het ouderlijk huis, hoe brengt u de dagen door vroeg ik. Ik heb het schilderen geleerd aan de South Bend Art Center en schilder af en toe; eens heb ik in een groepstentoonstelling enkele werkjes ten toon gesteld en nog verkocht ook lacht ze; verder ben ik ad interim gezelschapsdame en tegelijk sociale assistente, als u het zo noemen wilt, bij oude dames die hulp nodig hebben. Andréa zei ik nog u hebt nu Vlaanderen en uw geboortedorp teruggezien na 33 jaar afwezigheid. Zoudt u hier nog willen terugkeren, voor altijd. Zeer zeker antwoordde ze zonder aarzelen mijn afreis is wel voorzien op 4 augustus maar misschien kom ik wel nog terug, voor immer.
Als ik met de wagen het hof afreed, wuifde ze me na met een Amerikaanse Good bye.
6.6.4 Irène Martens dv Charles
Irène Maria Theresia Martens werd geboren te Hansbeke op 14 october 1898 en huwde er op 18 october 1923 met Hendrik Achiel De Maegd. Hendrik was een zoon van Arthur De Maegd en Rosalie Van Holsbeke. Na hun huwelijk migreerden ze naar South Bend, Indiana. Toen woonde de nog ongehuwde Raymond Martens, broer van Irène, alsook enkele andere oud-Hansbekenaren, in hetzelfde stadje. Op 13 juli 1925 werd hun enige dochter Rosa De Maegd geboren te Mishawaka. Eind 1926 boden zij de eerste opvang aan de pasgehuwde broer Raymond Martens die zijn bruid Andréa Wille was gaan halen te Hansbeke.
De grote crisis van 1930 bracht het echtpaar Raymond Martens-Andréa Wille tijdelijk terug naar België. Hendrik De Maegd kwam met zijn echtgenote Irène Martens en met hun dochtertje Rosa definitief terug naar België en naar Hansbeke. Van 1937 tot 1946 was hij er broodbakker en uitbater van café In de Vrede te Hansbekedorp. Deze woning werd in 1974 gesloopt en vormt nu het noordelijk deel van de parking aan het station.
Tijdens de tweede wereldoorlog was Hendrik De Maegd blijkbaar in goeden doen met de bezetter. Door een besluit van 28 mei 1941 droeg de bezetter de bevoegdheid van de gemeenteraden over aan het schepencollege. Ingevolge een verordening van 7 maart 1941 moesten bovendien schepenen die meer dan 65 jaar oud waren ontslag nemen, zodat tweede schepen Honoré Van Hecke zijn ambt verloor. Wanneer op 18 februari 1943 secretaris-generaal Romsee ook nog ontslag verleende aan burgemeester Antoine de Bousies bleef te Hansbeke enkel Charles Van Vynckt, zoon van Maria Martens, over als enig lid van het schepencollege. Bij hetzelfde besluit werd Georges DHaenens, schoenmaker en postbode, benoemd tot burgemeester van
Hansbeke. Tijdens het schepencollege van 3 maart 1943 legde Hendrik De Maegd, bakker, in aanwezigheid van eerste schepen Van Vynckt, in handen van de nieuwe burgemeester de eed af en werd hij als tweede schepen aangesteld. De familie Martens was derhalve goed vertegenwoordigd: eerste schepen Charles Van Vynckt was een zoon van Maria Martens en tweede schepen Hendrik De Maegd was een schoonzoon van Charles Martens, broer van Maria en van Emiel. Dit college zetelde in 1943 zestien maal, in 1944 nog zeven maal, de laatste maal op 10 juli. Op 10 september 1944, enkele dagen na de bevrijding van Gent, en één dag nadat Poolse bevrijders te Hansbeke kwamen, nam het oude schepencollege het roer terug in handen. Naast eerste schepen Charles Van Vynckt, die zijn ambt ononderbroken hadden kunnen blijven uitvoeren, kwamen de oorspronkelijke burgemeester en de tweede schepen terug in functie. De woning van Hendrik De Maegd werd beklad door bevrijdingshooligans en als gevolg van hun oorlogsverleden, waarvan nochthans vooral positieve herinneringen overblijven, heeft de familie De Maegd-Martens de gemeente verlaten.Hun dochter Rosa De Maegd huwde later met Herman Jaminé(°Hasselt 12-4-1921) en zij kregen een zoon en een dochter die beide te Gent geboren werden. Henri De Maegd is op 29 januari 1968 te Gent overleden.
6.6.5 René Martens (1900-1978) zv Charles
Charles Martens en zijn jongste broer René waren gehuwd met twee zussen: Maria Coleta en Leontina Maria Van Hoecke, dochters van Charles Van Hoecke en Maria Theresia De Schuyter. René Martens, zoon van Charles, werd op 18 juli 1900 te Hansbeke geboren, minder dan een jaar voor het plotse overlijden van zijn vader. Nadat zijn moeder hertrouwd was werkte René als jonge man op de hoeve De Meren, bij zijn oom en naamgenoot René Martens en zijn tante Leontine Van Hoecke. Zijn tweevoudige nicht Anna Martens (°1904) hielp er ook als jonge vrouw op het landbouwbedrijf van haar ouders. Neef en nicht konden het blijkbaar goed stellen met elkaar en maakten intiem kennis zodat Anna in 1928 zwanger werd. Hun zoontje Octaaf werd op 27 december 1928 geboren te Gottem. René en Anna trouwden en vestigden zich te Hansbeke aan de Vaartstraat tegenover de Veldstraat. Zij kregen vijf kinderen.
Een kwartierstaat toont overduidelijk aan dat René en Anna Martens de zelfde grootouders hadden: de echtparen Petrus Martens-Coddens en Charles Van Hoecke-De Schuyter.
6.7 Irma Martens (1875-1943 ) dv Petrus en afstammelingen
Irma Martens was de jongste dochter van Petrus en Eugenie Coddens. Zij was nog minderjarig wanneer zij samen met haar broers Charles en René mede-eigenaar werd van De Meren, waar zij na het overlijden van haar ouders nog woonde met haar broer René. Zij huwde op 2 januari 1903 met Aimé De Muynck, zoon van Pieter-Jan en Marie Galens. Dat de familie De Muynck een belangrijke rol speelde te Hansbeke werd reeds aangetoond in vorig hoofdstuk. De grootvader van Aimé, Pieter-Nicolaes De Muynck, was gehuwd met Monica Schaubroeck, zus van de Hansbeekse burgemeester Pieter Jan Schaubroeck en werd gemeenteraadslid. Pieter-Jan De Muynck, vader van Aimé, was handelaar en werd schepen. Ook Désiré, oudere broer van Aimé, kwam in de gemeenteraad. De familie De Muynck was kerkmeester van vader op zoon, met drie opeenvolgende generaties van schatbewaarder van het bureel van de kerkmeesters: eerst Pieter Nicolaus (1836-1873), vervolgens Pieter Jan (1873-1903) en tenslotte Aimé van 1903 tot in 1919 toen de familie wegtrok uit Hansbeke.
Aimé De Muynck en Irma Martens huwden tegelijkertijd als Irmas jongste broer René en Leontine Van Hoecke. Het wettelijk huwelijk ging door op 2 januari 1903. Het kerkelijk huwelijk werd er ingezegend op 5 januari 1903. Getuigen waren Joannes Martens, oudste levende broer van Irma, en Romanie De Muynck, zuster van Aimé.
Uit dit huwelijk werden 6 kinderen geboren te Hansbeke. Ze bouwden een herenhuis met magazijn dicht bij het dorp aan de steenweg op Merendree. Deze woning werd na hun vertrek gekocht en bewoond door Arthur Van Couter. Hun zoon Michel bracht in 1970 in het familieblad Stam Martens een verhaal omtrent zijn oom Emiel Martens die op de terugweg van het dorp naar Goed ter Elst bij zijn zus Irma een vaste stopplaats maakte voor een laatste druppel.
Blijkbaar floreerde hun aardappelhandel niet al te best en na 1919 vestigden Aimé De Muynck en Irma Martens zich met hun kinderen te Etterbeek. Ook daar verliepen de zaken niet altijd schitterend.
Hun oudste zoon Leon De Muynck huwde te Baasrode met Pauline Albrechts en overleed te Brussel. Dit huwelijk bleef kinderloos . De oudste dochter Andréa huwde op 19 mei 1934 te Etterbeek met Jean-Baptiste Maroten. Ze kregen één dochter, die huwde te Brussel op 8 augustus 1956, en één kleinzoon. Zoon Armand huwde op 18 augustus 1934 te Brussel met Sibyl Van Valkenbergh en kreeg twee zonen die in 1970 nog ongehuwd waren. Armand was slechts 36 jaar toen hij overleed. De familienaam De Muynck werd overgedragen door Michel die op 6 juli 1935 te Brussel in het huwelijk trad met Yvonne Gillet uit Hermalle-sous-Argenteau. Ze kregen twee zonen en een dochter. Hun oudste zoon William huwde op 19 september 1964 met de Leuvense Marguerite Wagemans en kreeg twee zonen. De jongste zoon René trad op 27 juli 1943 te Sint-Jans-Molenbeek in het huwelijk met Philoméne Schreyens. Ze kregen één dochter.
Personen in parenteel van Pieter-Jan De MUYNCK, vader van Aimé
III.1 M De MUYNCK, Pieter-Jan 11-10-1836 Hansbeke 27-11-1903 Hansbeke
III.2 V GALENS, Marie Pelagie 17-02-1848 Vinderhout05-01-1879 Hansbeke
IV.2 V De MUYNCK, Marie Valerie 08-07-1867 Hansbeke
IV.1 M De BOEVER, August 26-12-1862 Hansbeke
IV.4 V De MUYNCK, Leonie Rosalie 07-10-1868 Hansbeke
IV.3 M Van OVERBEKE, Joseph P. 20-08-1865 Bellem
IV.5 M De MUYNCK, Pieter Emiel 16-01-1870 Hansbeke 23-01-1873 Hansbeke
IV.6 M De MUYNCK, Désiré Martin 11-11-1871 Hansbeke 24-06-1926 Hansbeke
IV.7 V VERHELST, Maria E.C. 1875
V.1 V De MUYNCK, Irène 18-03-1910 Hansbeke
V.2 V De MUYNCK, Rachel 01-03-1912 Hansbeke
V.3 V De MUYNCK, Yvonne 21-04-1916 Hansbeke
IV.8 V De MUYNCK, Emilie Romanie 04-02-1874 Hansbeke
IV.9 M De MUYNCK, Edward Remi 02-05-1875 Hansbeke 11-05-1875 Hansbeke
IV.10 M De MUYNCK, Aimé August 11-06-1876 Hansbeke 09-08-1953 Rekkem
IV.11 V MARTENS, Irma Maria 11-12-1875 Hansbeke 05-04-1943 St-Jans-Mo
V.4 M De MUYNCK, Leon Petrus 05-10-1903 Hansbeke 06-01-1965 Brussel
V.5 V ALBRECHTS, Pauline 16-03-1906 Baasrode
V.7 V De MUYNCK, Andréa E.V. 16-02-1905 Hansbeke
V.6 M MAROTEN, Jean-Baptiste 21-11-1911 Anderlecht
VI.2 V MAROTEN, Irma Josée 19-03-1935 Etterbeek
VI.1 M WAUTY, Simon 22-08-1935 Elsene
VII.1 M WAUTY, Pascal 17-04-1960 Sint-Agatha-Berchem
V.8 M De MUYNCK, Armand Désiré 28-11-1910 Schaarb 22-07-1967 Schaarbeek
VI.3 M De MUYNCK, Raymond 06-09-1935 Etterbeek
VI.4 M De MUYNCK, André 26-03-1938 Etterbeek
V.10 M De MUYNCK, Michel E.J. 24-05-1908 Hansbeke
V.11 V GILLET, Yvonne 31-05-1911 Hermalle-sous-Argenteau
VI.5 M De MUYNCK, William 15-05-1938 Elsene
VI.6 V WAGEMANS, Marguerite 26-04-1939 Leuven
VII.2 M De MUYNCK, Annick 27-09-1966 Anderlecht
VII.3 M De MUYNCK, Thibault 25-11-1967 Anderlecht
VI.7 V De MUYNCK, Michèle 22-09-1944 Brussel
VI.8 M De MUYNCK, Armand 25-09-1944 Brussel
VI.9 V Van der STRAETEN, Nelly
V.12 M De MUYNCK, Gaston René 04-02-1910 Hansbeke
V.13 V LEJUSTE, Catherine 08-01-1911 St Joost ten N
V.14 M De MUYNCK, René 25-03-1913 Hansbeke
V.15 V SCHREYENS, Philomène 06-06-1945 Etterbeek
Alle afstammelingen van Aimé De Muynck en Irma Martens vestigden zich in het Brusselse (Schaerbeek, St Joost ten Node, Etterbeek, St Jans Molenbeek). Hun adresopgave wijst op verfransing.
6.8 René Martens(1877-1960) zv Petrus en afstammelingen
6.8.1 Het gezin René Martens en Leontine Van Hoecke
René Serafien Martens werd als jongste zoon van Petrus en Eugenie Coddens op 25 januari 1877 geboren op De Meren te Hansbeke. Na het overlijden van zijn vader in 1900 en na het huwelijk van zijn broer Emiel in 1901 bleef hij samen met zijn zuster Irma op het ouderlijk bedrijf dat reeds op 14 september 1893 de onverdeelde eigendom geworden was van de minderjarige Charles, Irma en René Martens. De voorname hofstede met woonhuis, schuur, stallingen en verdere afhangens werd samen met 12ha76a grond geraamd op een waarde van 56.189 frank. De percelen zijn gedetailleerd beschreven in de verdelingsakte (bijlage 5.5).
Op 2 januari 1903, dezelfde dag als zijn zuster Irma die trouwde met Aimé De Muynck, trad René in het huwelijk met Leontina Maria Paulina Van Hoecke. Zij huwden te Hansbeke op 2 januari 1903 voor de wet en het kerkelijk huwelijk werd ingezegend op 5 januari 1903. Emiel Martens, broer van René, en Leonie Van Hoecke, zuster van Leontine, waren getuigen. Leontine Van Hoecke was een dochter van Charles en Maria Theresia De Schuyter en was te Hansbeke geboren op 25 augustus 1879. Leontine moet de familie Martens wel goed gekend hebben. Haar zus Maria Coleta was immers gehuwd met Charles Martens, oudere broer van René. Charles was echter vroegtijdig gestorven in 1901 en Maria Coleta was enkele maanden later hertrouwd.
1903 huwelijk René Martens en Leontine Van Hoecke
Na zijn huwelijk bleef René samen met Leontina op De Meren wonen, ten zuiden van het dorp langs de steenweg op Nevele. Ze kregen er 7 dochters waarvan de jongste, Elisabeth, vereerd werd met het meterschap van koningin Elisabeth. Hun dochter Lea overleed in het pensionaat te Vinderhoute, slechts 15 jaar oud. De jongste dochter Elisabeth, die niet de beste gezondheid had, bleef ongehuwd bij haar ouders wonen.
Hun oudste dochter Anna, geboren op 2 februari 1904, durfde het aan om met haar neef René Martens te trouwen, de jongste zoon van haar oom Charles Martens en van haar Maria Van Hoecke, haar tante aan moeders zijde . Het feit dat hun eerste kind, tevens het eerste kleinkind van René en Leontine, op 27 december 1928 in Gottem geboren werd, kan er op wijzen dat deze verbintenis aanvankelijk niet de ouderlijke goedkeuring kreeg.
Personen in parenteel van René Seraphinus MARTENS en Leontine Van HOECKE
I.1 M MARTENS, René Seraphinus 25-01-1877 Hansbeke 01-09-1960 Hansbeke
I.2 V Van HOECKE, Leontine P. 25-08-1879 Hansbeke 13-07-1970 Drongen-Luch
II.2 V MARTENS, Anna 02-02-1904 Hansbeke
II.1 M MARTENS, René 18-07-1900 Hansbeke
III.1 M MARTENS, Octaaf 27-12-1928 Gottem
III.2 V MARTENS, Francine 21-11-1931 Hansbeke
III.3 M MARTENS, Roger 25-05-1937 Hansbeke
III.4 M MARTENS, Georges 11-03-1941 Hansbeke
III.5 V Van BIESBROECK, Liliane 15-11-1945 Gent
III.7 V MARTENS, Godelieve 14-07-1942 Hansbeke
III.6 M VERWEE, Pierre 02-07-1941 Gent
II.4 V MARTENS, Maria G.G. 10-04-1905 Hansbeke 2004
II.3 M VERHELST, Raymond 20-10-1902 Oedelem 01-07-1980 Deinze
III.8 M VERHELST, Sylveer 27-07-1937
III.9 V MORTIER, Angèle 03-02-1940 Gent
IV.1 V VERHELST, Martine 30-12-1964 Deinze
IV.2 V VERHELST, Christine 31-12-1967 Deinze
IV.3 V VERHELST, Dorine 25-05-1970 Deinze
IV.4 V VERHELST, Katrien
III.11 V VERHELST, Mariette M.R.02-10-1937 Hansbeke
III.10 M LIBBRECHT, Etienne 13-06-1939 Drongen
IV.5 M LIBBRECHT, Lieven 27-12-1965 Drongen
II.6 V MARTENS, Eliza 17-08-1906 Hansbeke
II.5 M VERHELST, Maurice 25-11-1941 Hansbeke
III.12 M SCHERPEREEL, Julien 13-08-1944 Merendree
III.13 V VERHELST, Antoinette 25-11-1941 Hansbeke
IV.6 M SCHERPEREEL, Hans 15-09-1969 Knokke
II.8 V MARTENS, Emma 02-02-1909 Hansbeke 2004 Hansbeke
II.7 M STROBBE, Julien 14-09-1909 Hansbeke 1984 Hansbeke
III.15 V STROBBE, Edith 19-07-1937 Hansbeke
III.14 M VERBEKE, Hector 21-03-1939 Knesselare
IV.7 V VERBEKE, Colette 09-11-1961 Beernem
IV.8 M VERBEKE, Dirk 01-04-1964 Beernem
IV.9 V VERBEKE, Ingrid 16-06-1965 Beernem
III.16 M STROBBE, René 05-08-1938 Hansbeke
III.17 V Van De KERKHOVE, Rita 06-09-1949 Aalter
II.9 V MARTENS, Lea 18-08-1910 Hansbeke 03-02-1926 Vinderhoute
II.11 V MARTENS, Andréa C.E. 28-10-1912 Hansbeke 09-02-2006 Drongen
II.10 M BEELAERT, André B.B. 02-11-1912 Drongen
III.18 V BEELAERT, Eliane 12-03-1937 Drongen 17-07-1939 Drongen
III.19 M BEELAERT, Oscar 08-02-1939 Drongen
III.20 V Van der VENNET, Suzanne10-04-1939 Drongen
IV.10 M BEELAERT, Christiaan 23-06-1966 Gent
III.21 M BEELAERT, Willy 12-02-1945 Drongen
III.22 V SERGEANT, Julia 21-07-1946 Gent
IV.11 V BEELAERT, Nancy 12-06-1968 Gent
II.12 V MARTENS, Elisabeth 02-04-1916 Hansbeke
René overleed op 1 september 1960 op de ouderdom van 83 jaar en 7 maand.
Dit parenteel, met 22 kleinkinderen en aangetrouwde kleinkinderen van René en Leontine wijst nog op een bijkomende verwantschap. Sylveer Verhelst, kleinzoon van René Martens, trad in het huwelijk met Angèle Mortier. Angèle is verwant met de familie Mortier-Paula Haesaert. Paula Haesaert, oud-schepen van Gent en geboren te Merendree, is verwant met Leontine De Poorter, tweede echtgenote van Charles De Waele en stiefmoeder van Maria De Waele, echtgenote van Marcel Martens, zoon van Emiel.
In het tweede nummer van Stam Martens bracht Albert Martens verslag uit van een bezoek bij de 90-jarige Leontine Van Hoecke, weduwe van René Martens.
Ten huize van Leontine Van Hoecke
Langs de steenweg naar Nevele, Rho 1 Hansbeke, aan de laatste bocht op de rand van het dorp, staat een villa in gele gevelsteen met op de zuidkant een aanpalende woonkamer onder een plat dak. De villa werd in opdracht van René Martens gebouwd in 1937-38. Daar woont Leontine Van Hoecke met haar jongste ongehuwde dochter Liesbeth. Leontine is de oudste aanverwante van de Stam Martens en de laatste overlevende van haar generatie.
Doorheen de ruit kan men in het voorbijrijden een glimp opvangen van Leontine, die ietwat achteraan in haar zetel naast de Leuvense stoof zit. Meestal kijkt ze aandachtig naar de beweging op straat en op de omliggende akkers. Als ik het ijzeren hekje openduw knik ik naar haar toe; blijkbaar kent ze mij niet van op afstand want ze staart me verwonderd aan. Liesbeth scharrelt wat in de moestuin en komt met een brede glimlach naderbij.
Hallo, Leontine zeg ik als we de woonkamer binnentreden, blijf maar rustig in uw zetel zitten. Leontine houdt zich zeer flink voor haar hoge ouderdom. Zelden komt ze buiten en wordt door Liesbeth met de beste zorgen omringd. Ik haal de familiealbum uit het valiesje en Leontine zet een ander brilletje op. Ze kijkt geïnteresseerd naar de fotos. Als ze haar trouwfoto ziet, heft ze even het hoofd op en zegt: We trouwden, René en ik, op dezelfde dag als Renés jongste zuster Irma met Aimé De Muynck.
Bij het kiekje van haar zeven kinderen aan de ingangsdeur van het kloostergebouw lacht ze gemoedelijk: Toen ik mijn eerste kindje kreeg, een meisje, beweerde René schertsend dat hij er nu wel eens zeven wilde, zeven dochters!. En zo is dan waarachtig gebeurd. De zevende dochter, geboren op 2 april 1916, kreeg een koninginnenaam. Bij de doopplechtigheid met klokkengelui was Gravin de Bousies-Borluut aanwezig die de koningin-meter verving. Schepenen August Geirnaert was peter. Ze noemt ze allemaal in de juiste volgorde: Anna, Maria, Eliza, Emma, Lea, Andrea en Elisabeth.
Als ze het doodsprentje ziet zegt ze met een lichte trilling in haar stem: Ons Leaatje, ze stierf in het pensionaat te Vinderhoute toen ze pas 15 jaar oud was. Ik draai vlug het blad om en toon haar glimlachend de foto van haar en René, genomen ter gelegenheid van haar gouden bruiloftsfeest in 1953. Die foto herinnert ze zich heel goed en toch is het weeral 16 jaar geleden, zegt ze, René stierf zeven jaren later in 1960.
Ze wijst naar een oude foto, naast het venster dat uitkijkt op de naastliggende boomgaard en de hofstede waar ze 35 jaren hebben gewoond. René te paard verduidelijkt ze overbodig toen hij ongeveer 30 jaar oud was.
Liesbeth heeft intussen een tas heerlijk-geurende koffie ingeschonken en presenteert een koekje. Ik slurp even aan de hete koffie en verbrand me de tong. Gij hebt verschillende achterkleinkinderen, Leontine zeg ik Weet ge hoeveel precies?. Ik heb het getal reeds op de tong omdat ik denk dat ze het niet weet, maar vliegensvlug antwoordt ze: Tien. En twee viergeslachten in vrouwelijke lijn voegt Liesbeth er aan toe.
Ik vergat u nog geluk te wensen met uw negentigste verjaardag verontschuldigde ik me, ge zijt één van de oudste tien van Hansbeke, heb ik vernomen, laat ons hopen dat ge honderd jaar moogt worden. Dan luiden we de feestklokken in de bevlagde kerktoren en organiseren we een massale familiebijeenkomst waarop niemand zal willen ontbreken want dan zijt ge, Leontine, de eerste eeuwlinge van de stam Martens.
Leontine overleed bij haar dochter Andréa te Drongen-Luchteren op 13 juli 1970.
Voor Stam Martens, Jg 2, nr 1, schreef haar kleindochter Antoinette Verhelst een In Memoriam.
In Memoriam Leontine Van Hoecke
en men zo bang is om alleen en stil te zijn
in het vertrouwde huis, waar iemand ons ontbreekt
die nooit meer komen zal, en waar men gaat van raam
tot raam, en aan den hemel om genade smeekt.
André Demedts
Met mijn grootmoeder verdwijnt de oudste aanverwante van de Stam Martens. Ze was één van de acht kinderen van Charles Van Hoecke en Maria-Theresia De Schuyter. Ze werd in de Veldstraat te Hansbeke op 25 augustus 1879 geboren en huwde op 5 januari 1903 met René Martens, jongste zoon van Petrus en Eugenie Coddens.
De verste herinnering die me bijgebleven is dateerd uit het einde van de bange oorlogsjaren 1940-44. Toen het grommend geluid van de overvliegende vliegtuigen in de verte te horen was, liep ik als klein meisje door de boomgaard naar de schuilplaats die grootvader achter in de tuin uitgedolven had. In de nabijheid van mijn grootouders voelde ik me veilig.
Wat me ook zeer goed is bijgebleven is de manier waarop grootmoeder het sprookje van Roodkapje kon vertellen. Voor deze gelegenheid mocht ik per uitzondering met haar naar de rechtervleugel van haar mooie villa. In het salon was het sprookje van Roodkapje op een lange kader en met mooie kleuren uitgebeeld. We gingen dan samen in de grote zetel zitten en grootmoeder begon in het lang en het breed te vertellen over het brave meisje dat zoveel van haar grootmoe hield. Telkens kwam het er dan op neer dat ik altijd braaf moest zijn, zoniet zou met mij hetzelfde gebeuren als met Roodkapje.
Een droevige periode uit grootmoeders leven was de tijd dat haar gezicht langzamerhand verslechterde. Als diep christelijke vrouw zocht ze steun bij de Heer. Vele keren heb ik haar dan met grote liefde tot aan de kerk gebracht. Gelukkig stelde men in de kliniek vast dat haar blindheid nog te genezen was. Een gelukte operatie schonk grootmoeder het gezicht terug.
De bezorgdheid van bomma kende geen grenzen. Toen ik voor de eerste maal met een paar nichten en vriendinnen naar een vlaamse kermis mocht te Landegem, beloofden we plechtig tegen het vallen van de avond(hetgeen in die tijd nog negen uur betekende) thuis te zijn. Onze jonge harten waren één en al vreugde toen we, na die prettige namiddag, aan het station te Hansbeke van elkaar afscheid namen. Met lichte tred en denkend aan die aangename uurtjes werden de laatste paar honderd meter naar Rho 2 afgelegd. Aan de vierweegse gekomen werd ik uit mijn gepeins opgeschrikt. Grootmoeder stond mij op te wachten daar het reeds tien over negen was hetgeen zij blijkbaar te laat vond. Tijd om te stoppen was er dus zeker niet meer over en de volgende dagen ben ik ook maar uit de omgeving gebleven.
Toen we twee jaar geleden grootmoeder voor ons huwelijksfeest gingen uitnodigen werden we voor de zoveelste keer rijkelijk ontvangen. De glazen werden getikt op de toekomstige achterkleinkinderen welke ze zoals al haar andere met veel liefde zou omringen. Toen we haar dan de vraag stelden of we haar ten stelligste mochten verwachten gaf niet zijzelf het antwoord, maar tante Elisabeth liet ons verstaan dat bomma al van jaren was en dat ze waarschijnlijk niet zouden komen. Onze lieve tante Betty had zich vergist. Voor de zoveelste keer leverde grootmoeder, niettegenstaande haar hoge leeftijd, het bewijs nog jong van hart te zijn. Ze was die dag bij haar geliefde familie en niemand was daarvan verwonderd. Grootmoeder had het me dikwijls gezegd dat ze ernaar verlangde op die dag nog aanwezig te kunnen zijn.
Ons laatste samenzijn was kortelings voor ze is heengegaan. Toen heeft ze ons stevig de hand gedrukt en vast in de ogen gekeken alsof ze wist dat het de laatste maal zou zijn. We danken haar voor de liefde en genegenheid die we steeds van haar mochten ontvangen en daarvoor zullen we haar dan ook nooit vergeten. Zoals ze altijd hoopte zullen we alles doen om bestwil.
6.8.2 Maria Martens dv René
Maria Martens huwde met Raymond Verhelst,de te Oedelem geboren zoon van August en Maria Grammens, en vestigde zich op een landbouwbedrijf te Hansbeke, wijk Reybroek. Ze kregen een zoon en een dochter. Zoon Sylveer huwde met Angèle Mortier, zette het ouderlijk bedrijf verder en kreeg 4 dochters. Dochter Mariette huwde met de drukker Etienne Libbrecht en vestigde zich te Drongen, waar ze een zoontje kregen.
Raymond Verhelst zetelde van 1959 tot 1976 in de gemeenteraad te Hansbeke, waarvan 9 jaar als eerste schepen: van 1959 tot 1961 en van 1965 tot 1970. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 12 october 1958 kwam hij voor het eerst op als tweede op de lijst 1 Katholieke Volkspartij van kandidaat-burgemeester Boudewijn de Bousies-Borluut. Cesar Baele en Marcel Martens stonden op dezelfde lijst. De lijst 2 Vrije Volkspartij werd aangevoerd door uittredend burgemeester Baziel Muys. De nieuwe lijst van graaf de Bousies behaalde een nipte meerderheid en de lijsttrekker werd voorgedragen als burgemeester. Raymond Verhelst, met slechts 45 voorkeurstemmen, zou eerste schepen worden. Marcel Martens, met 83 voorkeurstemmen, en Cesar Baele, met 73 voorkeurstemmen, waren echter van oordeel dat zij meer rechten konden doen gelden wegens hun veel hoger aantal voorkeurstemmen. Uiteindelijk kwam een akkoord uit de bus om halfweg de schepenmandaten te wisselen.
Bij de aanloop naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 11 october 1964 waren nogal wat moeilijkheden met de lijstvormingen. Uiteindelijk kwamen de uittredende schepenen Marcel Martens en Cesar Baele op de tweede en derde plaats van de oppositielijst van Basiel Muys en bleef Raymond Verhelst op de tweede plaats van de lijst van uittredend burgeeester de Bousies. De lijst de Bousies kon haar meerderheid behouden en Raymond Verhelst, die opnieuw eerste schepen werd in vervanging van Marcel Martens, kon met 172 voorkeurstemmen zijn persoonlijke score sterk verbeteren. Marcel Martens met 130 stemmen, en Cesar Baele met 84 stemmen, verbeterden hun resultaat maar kwamen in de oppositie terecht en verloren uiteraard hun schepen-ambt.
Bij de verkiezingen van 11 october 1970 kwam de Bousies op met een CVP-lijst en versterkte zijn meerderheid. Raymond Verhelst werd verkozen als lijstduwer en was geen kandidaat meer om opnieuw schepen te worden. Bij de volgende verkiezingen, na de fusie met Nevele, Landegem, Merendree, Poesele en Vosselare, was Raymond 74 jaar en speelde niet meer mee.
Maria Martens werd bijna 100 jaar oud.
6.8.3 Eliza Martens dv René
Eliza Martens, die ruim een jaar jonger was dan Maria, trouwde met Maurice Verhelst, de jongere broer van haar schoonbroer Raymond. Ze vestigden zich op het ouderlijk bedrijf De Meren langs de steenweg op Nevele. Haar ouders René Martens
en Leontine Van Hoecke hadden er naast een nieuwe woning betrokken.
Antoinette Verhelst, de enige dochter van Maurice en Eliza Martens, werd geboren op 25 november 1941. Zij trouwde met Julien Scherpereel van Merendree en hun zoon Hans werd geboren te Knokke. Later vestigden zij zich te Hansbeke en tenslotte opnieuw te Merendree. Mariette schreef het hoger weergegeven In Memoriam voor haar grootmoeder Leontine.
Na de op ruststelling van Maurice Verhelst en Eliza Martens hield De Meren op te functioneren als landbouwbedrijf en na hun overlijden werden de bedrijfszetel en de bijhorende gronden verkocht, meteen het einde van een landbouwbedrijf dat gedurende twee en een halve eeuw familiebezit was van de stam Martens.
6.8.4 Emma Martens dv René
Emma huwde met de fruitkweker Julien Strobbe en vestigde zich eveneens te Hansbeke, in Daele. Ze kregen een dochter Edith en een zoon René.
Na zijn huwelijk met Rita Van De Kerckhove zette René Strobbe de activiteiten in de fruitsector verder.Hun zoon Geert runt een fruitbedrijf te Nevele. Dochter Edith huwde met Hector Verbeke uit Knesselare en hun kinderen werden geboren te Beernem.
Door het huwelijk van Julien Strobbe en Emma Martens ontstaat een verre verwantschap van de stam Martens met de families Van Hecke en Van Overbeke.Leon Strobbe, broer van Julien, trouwde met Paula Van Hecke, zus van Josepha.
Personen in parenteel van Petrus-Frans Van HECKE
I.1 M Van HECKE, Petrus-Frans
I.2 V BULTINCK, Francisca
II.1 M Van HECKE, Charles-Louis 06-12-1839 Hansbeke 13-12-1908 Hansbeke
II.2 V De VLIEGHER, Octavie 13-07-1898 Hansbeke
III.1 M Van HECKE, Honoré 07-02-1871 Hansbeke 19-07-1957 Hansbeke
III.2 V GOOSSENS, Marie-Clothilde 19-12-1869 Temse
IV.2 V Van HECKE, Josepha 01-04-1911 Hansbeke
IV.1 M Van OVERBEKE, André
V.1 M Van OVERBEKE, Henri 1937 Hansbeke
V.2 M Van OVERBEKE, Luc 18-03-1938 Hansbeke
IV.4 V Van HECKE, Paula 22-12-1915 Hansbeke
IV.3 M STROBBE, Leon 27-01-1915 Hansbeke 07-10-1993 Hansbeke
V.3 M STROBBE, Pierre 1939 Hansbeke
III.3 M Van HECKE, Baziel 10-05-1873 Hansbeke
III.4 M Van HECKE, Octaaf 07-03-1875 Hansbeke
III.5 M Van HECKE, Prudent 16-08-1876 Hansbeke
III.6 M Van HECKE, René 21-03-1880 Hansbeke
III.7 V Van HECKE, Marie-Angelina 18-10-1884 Hansbeke
Charles-Louis Van Hecke en zijn zoon Honoré waren brouwers in de Veldstraat, nu Warandestraat, te Hansbeke. De brouwerij Buitenlust werd ontmanteld voor de tweede wereldoorlog, in de jaren 1938-1939. Charles-Louis Van Hecke zetelde van 1873 tot aan zijn overlijden in 1908 in de gemeenteraad. Hij was schepen van 1879 tot 1884 en vervolgens burgemeester van 1884 tot 1908. Zijn zoon Honoré was lid van de gemeenteraad van 1912 tot 1921 en vervolgens van 1927 tot 1952. Hij was schepen tijdens de periode 1939-1946.
Door het huwelijk van Josepha Van Hecke met André Van Overbeke kwam ook een relatie tot stand met de afstammelingen van Jan-Frans Van Overbeke en zijn zoon de koopman Jan-Baptiste Van Overbeke. Deze laatste zetelde ononderbroken in de Hansbeekse gemeenteraad van 1831 tot 1874 en was burgemeester van 1847 tot 1860. Zijn zoon Karel was gemeenteraadslid gedurende de periode 1876-1890. Zijn kleinzoon Henri zetelde van 1912 tot aan zijn overlijden in 1935. Zijn achterkleinzoon Antoine was gemeenteraadslid voor de periode 1939-1941. Deze laatste werd bij besluit van 22 september 1941 door secretaris-generaal Romsee tot schepen benoemd. Na zijn huwelijk op 24 december 1941 verhuisde hij naar Brugge. Marcel Van Overbeke was gedurende vele jaren gemeentesecretaris te Hansbeke.
Henri en Luc Van Overbeke, kleinzonen van Henri Van Overbeke en van de brouwer Honoré Van Hecke, zijn leeftijdsgenoten en Hansbeekse buren van Laurent Martens, waarmee zij in de kleuter- en lagere school zaten. Later waren zij samen lid van de plaatselijke KSA en nadien van de studentenclub De papeters.
Personen in parenteel van Jan-Frans Van OVERBEKE
I.1 M Van OVERBEKE, Jan-Frans
I.2 V Van de VOORDE, M.C.
II.1 M Van OVERBEKE, Jan-Baptiste 11-09-1786 Lotenhulle 03-02-1874 Hansbeke
II.2 V MOENS, Sophie
III.1 M Van OVERBEKE, Karel 19-05-1828 Hansbeke 05-09-1910 Hansbeke
III.2 V THOL, Paulina
IV.1 M Van OVERBEKE, Joseph P. 20-08-1865 Bellem
IV.2 V De MUYNCK, Leonie Rosalie 07-10-1868 Hansbeke
IV.3 M Van OVERBEKE, Henri M.D. 05-08-1869 Bellem 18-08-1935 Hansbeke
IV.4 V BRUGGHEMAN, Maria S.J. 1874 Ursel
V.1 M Van OVERBEKE, Marcel 02-01-1902 Hansbeke
V.2 M Van OVERBEKE, J.H.L.M. 21-05-1906 Hansbeke
V.3 M Van OVERBEKE, Antoine J.M. 21-03-1909 Hansbeke 31-10-1984 Gent
V.4 V De CORTE, Gaby
V.5 M Van OVERBEKE, André
V.6 V Van HECKE, Josepha 01-04-1911 Hansbeke
VI.1 M Van OVERBEKE, Henri 1937 Hansbeke
VI.2 M Van OVERBEKE, Luc J.M. 18-03-1938 Hansbeke
Dit parenteel toont dat de familie Martens niet enkel met de familie Van Overbeke verwant is langs de familie Strobbe, maar ook langs de familie Bruggheman (zie hoger) en de familie De Muynck. Leonie De Muynck, die op 8 februari 1893 te Hansbeke trouwde met Joseph Van Overbeke, zoon van Karel of Charel, was de dochter van Pieter-Jan De Muynck en Marie Pelagie Galens. Haar jongere broer Aimé De Muynck huwde op 2 januari 1903 met Irma Martens, dochter van Petrus en zus van Emiel Martens.
6.8.5Andréa Martens dv René
Na haar huwelijk met André Beelaert vestigde Andréa Martens zich te Drongen-Luchteren. Hun oudste dochter Eliane stierf in 1939, slechts 2 jaar oud. Hun zonen Oscar en Willy huwden en kregen kinderen. Samen met hun nicht Mireilla Martens, dochter van Emiel, waren André Beelaert en Andréa Martens in 2005 nog de enige levende kleinkinderen of aangetrouwde kleinkinderen van de in 1900 overleden stamvader Petrus Martens. In 2005 konden André en Andréa samen met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen te Drongen-Luchteren hun platina bruiloft vieren. Zeventig jaar huwelijk ging niet onopgemerkt voorbij. Het jubilerend paar kwam met hun foto in de krant.
Andréa Martens overleed te Gent op 9 februari 2006 en werd op 15 februari begraven in de St Gerolfkerk te Drongen.
Marcel werd op 18 september 1903 geboren te Hansbeke als zoon van Emiel Martens en Emma Mestdagh en als kleinzoon van Petrus-Francies Martens en Eugenie Coddens. Hij werd geboren op een hoeve langs de weg richting Reibroek, anderhalf jaar na de geboorte van zijn zus Rachel. Zijn tweede zus Mireilla zal slechts 10 jaar later geboren worden. In 1916 verhuisde het gezin van Emiel Martens en Emma Mestdagh naar Goedter Elst.
Meerdere ooms en tantes van Marcel, alsook neven en nichtjes, woonden in de onmiddelijke buurt. In het parenteel van zijn grootvader Petrus-Francies Martens komen 42 kleinkinderen en 29 echtgenoten van kleinkinderen voor. Twintig kleinkinderen dragen de familienaam Martens. De geboortedata van de kleinkinderen liggen gespreid tussen 1884 en 1916. Bij zijn overlijden in 1900 had Petrus 22 kleinkinderen waarvan 3 reeds overleden. Dat de familie aanvankelijk nog sterk streekgebonden was wordt duidelijk geillustreerd doordat 30 kleinkinderen van Petrus geboren werden te Hansbeke en 9 in het aangrenzend Nevele. Toch kwam de mobiliteit op gang vermits er slechts 3 van de te Hansbeke geboren kleinkinderen gehuwd zijn met iemand die in dezelfde gemeente geboren was. De aangetrouwden kwamen uit meerdere gemeenten in Oost- en West-Vlaanderen, en ook uit Brabant en Wallonië.
In de generatie XII uit het parenteel van Stoffel Martens, generatie waartoe Marcel Martens behoort (bijlage 6.5), zijn 100 personen opgenomen. Hierbij zijn 70 kleinkinderen of echtgenoten van kleinkinderen van Petrus Martens en Eugenie Coddens. Deze worden afzonderlijk besproken met hun ouders. Opvallend is dat de nummer XII.50, René Martens, huwde met zijn nicht Anna Martens, nummer XII.63 in de lijst. Een andere merkwaardigheid is dat Maria De Waele, echtgenote van Marcel Martens, niet in dit parenteel is opgenomen. Zij behoort immers tot de generatie XIII in een andere familielijn van de afstammelingen van Stoffel Martens.
Bij de groep van kleinkinderen van Petrus Martens behoren er enkele die reeds gestorven waren toen Marcel Martens geboren werd . Meerdere neven en nichten stierven in hun kinderenjaren: Anna Martens was één jaar en 4 maanden toen zij stierf(1889), Maria Martens overleed aan 10 maand(1890), Leonce-Marie Sierens aan 3 maand (1896), Robert Hanssens aan 7 maand(1900) en Antoine Sierens aan één jaar en 2 maand(1900).
Naast broer en zus en neven en nichten omvat de generatielijst meerdere verder verwante familieleden :
-de kleinkinderen van Pieter Josef De Schuyter en Eugenie Martens en afstammelingen uit het tweede huwelijk met Francesca Lambrecht;
-de kinderen van Bruno Hanssens en Rosalie Heyde, waaronder Emiel Hanssens, tweede echtgenoot van Maria Martens uit generatie XI, en waarvan de broer en de zus overleden in 1864, respectievelijk 4 jaar en 6 maanden oud;
-de kinderen van Edward Hanssens en Clementina Van Heule, waaronder Maria Virginie Hanssens en Charles De Waele, ouders van Maria De Waele en schoonouders van Marcel Martens;
-de kinderen van Jules Boute en Elisa Maria Martens te Aalter, met 2 kindersterften.
Aan het einde van de eerste wereldoorlog was Marcel 15 jaar oud. Hij zal dus zeer bewust het relaas aanhoord hebben over zijn neef Petrus Octaaf Martens die als 25-jarige aan het einde van de oorlog sneuvelde aan het Ijzerkanaal te Merkem.
In generatie XII dragen 21 van de 100 vermeldde personen de naam Martens, waaronder 6 jongens en 15 meisjes. In 2006 is er nog slechts één van deze groep in leven en in goede gezondheid: Mireilla Martens woonachtig te Gentbrugge, dochter van Emiel en kleindochter van Petrus.
6.9.2 Huwelijk met Maria De Waele
Enkele kilometers van Goed ter Elst waar Marcel opgroeide, werd Maria De Waele geboren op de wijk Veldeken te Nevele ,als oudste dochter van Charel en Virginia Hanssens. Maria is slechts 7 jaar wanneer haar moeder Virginie Hanssens korte tijd na de geboorte van een derde kind overleed. Maria verbleef enige tijd op een franstalig pensionaat te Lotenhulle, bij de Soeurs de la Présentation Notre Dame. Zij moet er wel bijzonder haar best gedaan hebben vermits zij in februari 1920 een carte dhonneur kreeg met 99 bonnes notes op 100 voor la piété, lapplication, la bonne conduite, la politesse et les travaux à laiguille.
In tussentijd was haar vader Karel De Waele hertrouwd met Leontine De Poorter . Maria groeide op te Nevele, op een hoeve in de wijk Veldeken, van een kleuter tot een aantrekkelijke jonge vrouw . Marcel Martens groeide op tot een slanke jongeman en liet zich enkele jaren na de eerste wereldoorlog graag fotograferen in militaire uniform.
Maria De Waele Marcel Martens
Op 30 december 1930 traden Marcel en Maria in het huwelijk en vestigden zich op Goed ter Elst. Reeds in 1927 staan zij samen op een foto, ter gelegenheid van het huwelijk van Henri Sierens, neef van Marcel, en Maria De Waele, nicht van Maria.
Marcel Martens en Maria De Waele
6.9.3 De families De Waele- Hanssens De Poorter
Maria De Waele is de dochter van Charel en Virginia Hanssens en kleindochter van Joannes Baptiste De Waele en Maria Theresia Bafort. De familie De Waele is afkomstig van Poesele waar zij reeds omstreeks 1800 de hoeve Goed ten Briele uitbaatte. De familie Hanssens woonde te Nevele. De voorouders van deze families zijn besproken bij de XIXe eeuw.
Karel De Waele, zoon van Marcel De Waele en Lucrèce De Schepper, kleinzoon van Maurice De Waele en Maria De Vogelaere en achterkleinzoon van Karel De Waele en Virginia Hanssens, draagt nu in Poesele, het geboortedorp van zijn betovergrootvader Joannes Baptiste De Waele, de familienaam verder over. In Poesele woont eveneens een afstammeling op het voorouderlijk bedrijf van Joannes Baptiste De Waele aan de Bredeweg 34. De huidige bewoner Ivan Cocquyt is de zoon van Maria De Waele en Cyriel Cocquyt, de kleinzoon van Jan De Waele-De Meyer en de achterkleinzoon van Joannes Baptist De Waele en Marie Theresia Bafort. Nadat op 11 october 1970 de laatste gemeenteraadsverkiezingen van Poesele plaatsvonden vooraleer het dorp werd opgeslorpt door Nevele, werd de 22-jarige Ivan Cocquyt er de jongste eerste schepen van België.
In het parenteel van Francies De Waele komen minstens 5 personen voor met lokale politieke mandaten:
Joannes De Waele, burgemeester te Poesele (zoon van Francies)
Joannes Baptiste De Waele, raadslid te Poesele(zoon van Joannes)
Marcel Martens, schepen te Hansbeke (schoonzoon van Charel De Waele)
Ivan Cocquyt, schepen te Poesele(kleinzoon van Jan De Waele)
André Claeys, schepen te Deinze(achterkleinzoon van Joannes Baptist De Waele)
Goed ten Briele Bredeweg Poesele
Personen in parenteel van Bernard BAFORT, betovergrootvader van Maria De WAELE
I.1 M BAFORT, Bernard omstr 1759 Nevele
I.2 V MORTIER, Jeanne Marie omstr 1788 Poesele
II.1 M BAFORT, Jean Baptiste 23-03-1813 Poesele
II.2 V Van Der PLAETSE, Rosalia 21-05-1812 Poesele
III.2 V BAFORT, Marie Theresia 23-01-1841 Poesele 28-02-1927 Poesele
III.1 M De WAELE, Joannes Baptiste 04-03-1838 Poesele 04-11-1918 Vynckt
IV.1 M De WAELE, Charel 16-11-1872 Poesele 09-01-1938 Nevele
IV.2 V HANSSENS, Maria Virginia 19-01-1880 Nevele 14-10-1913
V.2 V De WAELE, Maria Rosalie 22-02-1906 Nevele 21-06-1997 Hansbeke
V.1 M MARTENS, Marcel Joseph 18-09-1903 Hansbeke 23-05-1989 Hansbeke
V.3 M De WAELE, Laurent 17-05-1908 Nevele 26-04-2001 Nevele
V.4 V CALLENS, Juliette 15-07-1916 Aarsele 01-05-2006 Nevele
V.5 M De WAELE, Maurice Nevele
V.6 V De VOGELAERE, Maria 23-03-1923 Nevele 04-06-2004 Deinze
IV.3 V De POORTER, Marie Leontine 10-11-1872 Hansbeke 01-08-1960 Nevele
IV.5 V De WAELE, Rosalie Poesele
IV.4 M NIEUWLANDT, Karel
IV.7 V De WAELE, Elodie Poesele
IV.6 M De ROO, Gentiel
IV.8 M De WAELE, Baziel
IV.9 V ROBYT
IV.10 M De WAELE, Walburg Poesele
IV.12 V De WAELE, Martha Poesele
IV.11 M RANSON, August Balgerhoeke
IV.13 M De WAELE, Jan Poesele
IV.14 V De MEYER, Sidonie Poesele
Uit het parenteel van Joannes Baptiste De Waele kan afgeleid worden dat hij maar liefst drie kleindochters had met de naam Maria De Waele, telkens de oudste dochter van drie zonen Jan, Baziel en Karel:
-Maria De Waele uit Poesele, dochter van het echtpaar Jan De Waele-De Meyer, die huwde met Cyriel Cocquyt en op het ouderlijk bedrijf te Poesele bleef ;
-Maria De Waele uit St Martens-Leerne, dochter van het echtpaar Baziel De Waele -Robijt, die huwde met Henri Sierens uit Nevele en na diens overlijden hertrouwde met Maurice Libioulle die overleed te Gesves;
-Maria De Waele uit Nevele, dochter van Karel De Waele en Virginie Hanssens, die huwde met Marcel Martens en zich te Hansbeke vestigde.
Grootouders Joannes Baptiste De Waele en Marie Theresia Bafort
De grootouders van Maria De Waele, aan vaders zijde, werden beide geboren te Poesele. De bewaard gebleven fotos, en het Personalausweis-Eenzelvigheidsbewijs van Joannes Baptiste De Waele zijn te situeren in september 1915, tijdens de Duitse bezetting, toen Joannes Baptiste reeds 77 jaar oud was.
Joannes Baptiste De Waele Marie Theresia Bafort
grootvader van Maria grootmoeder van Maria De Waele
De bewaard gebleven bidprentjes leren ons dat de 80-jarige Joannes Baptiste De Waele overleed te Vinkt(wellicht bij zijn dochter, echtgenote De Roo) op 4 november 1918. Zijn schoondochter Maria Virgina Hanssens was toen reeds 5 jaar overleden en zijn kleindochter Maria De Waele was 12 jaar. Joannes Baptiste was lid van de gemeenteraad en verder nog lid van de confrerie van het H. Sacrament,van de Voortplanting des geloofs, van het broederschap van t H.Hert,enz.. Toen zijn weduwe Marie Theresia Bafort negen jaar later te Poesele overleed, 86 jaar oud, was ze lid van de Confrerie van den Zoeten naam, van het H. Hert van Jesus en van de Voortplanting des Geloofs.
Bidprentje Joannes Baptiste De Waele Bidprentje Marie Theresia Bafort
1918 1927
Het merkwaardigste document is een tweetalig duits-nederlands identiteitsbewijs, gedateerd op 30 september 1915, met de eigenhandige handteekening van J B De Waele, ondertekend door de Bürgermeister van Poesele en met een stempel van Deinze, gelegen binnen de Kreis Gent. De landbouwer Joannes Baptiste was toen 77 jaar oud en 1 m 74 cm groot.
Het gezin De Waele-Bafort kreeg 5 zonen en 3 dochters. De drie dochters huwden respectievelijk met Karel Nieuwlandt(Hansbeke), Gentil De Roo(te Vinkt met de familie Claeys) en August Ranson(Balgerhoeke en Poesele). De zoon Cyriel bleef ongehuwd en de zoon Walburg (of Boer) huwde maar bleef kinderloos. De familienaam De Waele werd doorgegeven langs de echtparen Karel De Waele-Hanssens (Nevele), Basiel De Waele-Robijt(St Martens-Leerne) en Jan De Waele-De Meyer(Poesele).
Charles of Karel De Waele vestigde zich na zijn huwelijk met Virginia Hanssens op een hofstede te Nevele, wijk Veldeken. Virginia had nog twee broers ( Camiel Hanssens-Bonamie en Jan Hanssens-Verrijssel-Maenhout) en ook nog drie zussen die trouwden en kinderen kregen met respectievelijk Adolf Verhelst, Theoduul De Smet en Hildefons Loontjens.
Door het huwelijk van Maria De Waele, dochter van Charel en Virginia Hanssens, met Marcel Martens, kwam een binding tussen de families Martens en Hanssens tot stand. Het parenteel wijst op nog andere verbanden:
- Etienne Hoste, kleinzoon van Kamiel Hanssens, huwde met Yolande Van Couter. Hilaire Van Couter, oom van Yolande, was gehuwd met Rachel Martens, zus van Marcel;
- Gerard Verhelst, zoon van een zus van Virginia Hanssens, huwde met Gaby Callens, een zus van Juliette Callens, echtgenote van Laurent De Waele en schoonzus van Marcel Martens;
- de kinderen van Kamiel DHaenens-Loontjens en kleinkinderen van Hildefons Loontjes-Hanssens, waaronder Rachel DHaenens die nog te Hansbeke woont, zijn langs hun groottante Virginia eveneens verwant aan de stam Martens. De vader van Virginie was een overgrootvader van Rachel en ook van de kinderen van Marcel Martens.
Onderstaand schema verduidelijkt de dubbele relatie tussen de families Hanssens en Callens, langsheen de families De Waele, Martens en Verhelst.
Edward Hanssens x Clementina Van Heule
(1830-1889) (°1838)
Adolf Verhelst x Marie-Elodie Karel De Waele x Virginie Hanssens
Hanssens (1872-1938) (1880-1913)
Gerard x Gaby Marcel MartensxMaria De Waele Laurent De Waele x Juliette
De personen in het parenteel van Edward Hanssens en Clementina Van Heule zijn weergegeven in bijlage 6.6 . De personen in het parenteel van Francies De Waele en Monica Ledeganck zijn weergegeven in bijlage 6.7 .
19-01-1880 geboorteregister Nevele Marie Virginia Hanssens
Marie Virginia Hanssens werd op 19 januari 1880 om acht uur sochtends geboren te Nevele, als dochter van Edward Francies Hanssens (vijftigjarige landsman geboren te Nevele) en Clementina Van Heule (veertigjarige landbouwster geboren te Nevele). De geboorte werd geregistreerd door Louis Buysse, schepen en gedelegueerden ambtenaar des burgerstands. De schrijver Cyriel Buysse(1859-1936), zoon van Louis, was toen 21 jaar.
Karel De Waele en Virginia Hanssens Bidprentje Virginia Hanssens 1913
Virginia Hanssens Charel De Waele
Na het overlijden van Virginia Hanssens bleef Charel De Waele als weduwnaar achter met drie kinderen van minder dan tien jaar. Hij hertrouwde met Leontine De Poorter, maar uit dit tweede huwelijk werden geen kinderen geboren. Door dit tweede huwelijk ontstond ook een band met de families Vanderhaegen en Haesaert te Merendree.
Personen in parenteel De POORTER
I.1 M De POORTER
I.2 V MAENHOUT
II.2 V De POORTER, Marie Leontine 10-11-1872 Hansbeke 01-08-1960 Nevele
II.1 M De WAELE, Charel 16-11-1872 Poesele 09-01-1938 Nevele
II.4 V De POORTER
II.3 M VANDERHAEGEN, Alfons
II.5 M De POORTER, René
II.6 M De POORTER, Oscar
De woning en bedrijfsgebouwen van de hoeve van Charel De Waele te Nevele, wijk Veldeken, waren gelegen op de tracé van de autosnelweg Brussel-Oostende zodat Charles tijdens de jaren dertig onteigend werd en dichtbij een andere woning en bedrijfsgebouwen moest oprichten. Wegens de tweede wereldoorlog zal de snelweg daar pas omstreeks 1950 afgewerkt en pas in 1956 door koning Boudewijn ingereden worden.
Charles De Waele- Overlijdensbericht Bidprentje
Leontine De Poorter Charles De Waele 1938 Karel De Waele 1938
Laurent,Maurice, Maria
Charel De Waele overleed op 9 januari 1938, toen hij 66 jaar oud was, aan de gevolgen van een verwonding in het oor, veroorzaakt door een takje. Voor de tweede wereldoorlog waren nog geen antibiotica beschikbaar zodat de ontsteking niet kon gestopt worden. Zijn derde kleinkind Laurent Martens werd twee weken na het overlijden van Charel De Waele geboren te Hansbeke. Zijn meerderjarige zonen Laurent en Maurice De Waele waren nog ongehuwd en bleven met hun 66-jarige stiefmoeder Leontine op het ouderlijk bedrijf te Nevele. De kinderen van Maria De Waele en Marcel Martens behouden nog duidelijke herinneringen aan de oorlogsjaren, toen zij als kind wel eens te Nevele-Veldeken bleven overnachten. Een zeldzame keer kwam meetje Leontine in een gesloten koets op bezoek naar Goed ter Elst.
Leontine De Poorter overleed op 1 augustus 1960 thuis te Nevele-Veldeke, bij haar gehuwde stiefzoon Laurent De Waele, haar schoondochter Juliette Callens en hun drie kinderen Noël, Noëlla en Mireille De Waele.
6.9.4 Het gezin en bedrijf van Marcel Martens en Maria De Waele
Tussen november 1931 en januari 1938 kregen Marcel en Maria drie kinderen, alle drie geboren op Goed terElst: Carlos, Arlette en Laurent.
Intussen baatten Marcel en Maria een gemengd middelgroot landbouwbedrijf uit met 12 ha grond, een dozijn melkkoeien, het bijhorend jongvee, varkens, kippen en ook nog kalkoenen en 2 paarden. Aanvankelijk gebeurde dit met de hulp van 2 jonge knechten en een meid . Bij het begin van de jaren vijftig volstond één knecht en nadien dreef het bedrijf vooral op de familiale arbeidskrachten. Op sommige periodes was het er wel een drukke bedoening met talrijke dagloners: bij het planten en rooien van aardappelen, bij het wieden , bij de graanoogst en aardappeloogst, bij de fruitpluk en bij het dorsen gedurende de wintermaanden. Veel tijd ging naar de drie dagelijkse melkbeurten voor twaalf koeien en naar de verzorging van varkens. Mechanisatie en rationalisatie leidde reeds voor 1960 tot een gezinsbedrijf waar enkel nog beroep gedaan werd op gemechaniseerd loonwerk.
Na de lagere school te Hansbeke wachtten voor Carlos en Arlette 3 jaar in een franstalig internaat: voor Carlos te Ledeberg en te Mont-Saint-Guibert, voor Arlette te Ledeberg.
Marcel was niet erg kerkelijk ingesteld maar de zondagsmis was voor hem toch een niet te missen sociaal gebeuren waar alle vrienden en bekenden uit het dorp samenkwamen. Daar, en nadien in de dorpscafés, werden de vaste contacten gelegd met andere landbouwers en handelaars, maar vooral met de duivenliefhebbers, de voetbalsupporters en de kaarters. Marcel was een fervent duivenliefhebber en daar ging de meeste vrije tijd naar, vooral tijdens het speelseizoen. Het was ook het onvermijdelijk gespreksonderwerp met de meeste bezoekers. Bij grote duivenprijskampen kon het s zondagsvoormiddags op Goed ter Elst een drukke bedoening zijn met talrijke duivenwachters die de horizon in het oog hielden om in de verte, uit de juiste richting, de geschelpte te zien aankomen en zijn duik naar de pier te bewonderen. Op de radio moesten de berichten omtrent het al dan niet lossen van de duiven met grote aandacht en vooral stilzwijgend gevolgd worden.
Kaartspelen was overwegend een winterse activiteit, deels in het kaarterslokaal op café en deels op winterse avonden thuis met enkele vrienden waaronder Omer De Groote, Maurice Hoste en Michel Cathoir.
1939 1948
Carlos,Laurent,Arlette Laurent en Carlos met vader Marcel op duivenhok
6.9.5 Gemeentepolitiek
De kinderen van Marcel Martens en Maria de Waele werden al vlug geconfronteerd met de dorpspolitiek, zonder eerst de begrijpen waarom hun vader, die graag voor zijn mening uitkwam, voor de Graven was en niet voor de Muizen. Leden van de familie waren nochtans in beide kampen te vinden. Uiteindelijk bleek dat Marcel , als landbouwer, iets had tegen de Boerenbond, en dus ook tegen een burgemeester die mede dank zij die steun de meerderheid achter zich gekregen had. De geschiedenis gaat terug tot de vooroorlogse periode. De landbouwer Baziel Muys zetelde sinds 1927 in de gemeenteraad. Hij werd verkozen op de lijst van graaf Antoine de Bousies-Borluut, burgemeester, met een steeds groeiend aantal voorkeurstemmen. Toch werd hij steeds geweerd voor een schepenambt. Bij de na-oorlogse verkiezingen van 24 november 1946 kwam Baziel Muys op met een eigen lijst, behaalde 5 van de 9 verkozenen en werd benoemd tot burgemeester. Zes jaar later wist hij zijn positie nog te verstevigen.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 12 october 1958 kwam de oppositie met een vernieuwde lijst Katholieke Volkspartij aangevoerd door de jonge graaf Boudewijn de Bousies-Borluut. Marcel Martens kwam voor het eerst op en stond op de achtste en voorlaatste plaats op deze nieuwe lijst. Uittredend burgemeester Baziel Muys was lijstrekker bij de Vrije Volkspartij. Als 20-jarige net nog niet stemgerechtigde universiteitsstudent heeft Laurent dit verkiezingsgebeuren van dichtbij kunnen observeren. Op de lijst de Bousies stonden naast Marcel Martens nog 2 verwante kandidaten : de landbouwer Raymond Verhelst, echtgenoot van Maria Martens, en de handelaar Cesar Baele, zoon van de halfbroer van Emma Mestdagh, weduwe van Emiel Martens. Op de lijst Muys kwamen ook wel een paar bekenden voor: de 89-jarige uittredend schepen Leon Van der Plaetse was verwant aan Dorothea Van der Plaetse, eerste echtgenoot van Petrus Martens en de metser Oscar De Bruyne was gehuwd met Martha die geregeld in het huishouden kwam helpen op Goed ter Elst. De lijsttrekker Baziel Muys was door zijn huwelijk met Esther Van Couter een schoonbroer van Rachel Martens, zus van Marcel. De 72-jarige Charles Van Vynckt, ongehuwde zoon van Maria Martens, die sinds 1912 ononderbroken in de gemeenteraad zitting had en bij de vorige verkiezingen nog lijsttrekker was, kwam niet meer op.
Dank zij de stemmentrekkers Marcel Martens en Cesar Baele behaalde Boudewijn de Bousies-Borluut 5 zetels en werd bij K.B. van 24 december 1958 tot burgemeester benoemd. Hij stelde aan zijn fraktie voor landbouwer Raymond Verhelst en werkopzichter René Eggerick tot schepenen te verkiezen. Dit viel evenwel niet in goede aarde bij Marcel Martens en Cesar Baele die met respectievelijk 83 en 73 voorkeurstemmen een veel betere score gehaald hadden bij de verkiezingen. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt door de mandaten op te splitsen. Op 25 januari 1962 verkoos de raad Marcel Martens als eerste schepen en Cesar Baele als tweede schepen.
1959 Praalkoets De Papeters bij inhuldiging burgemeester Boudewijn de Bousies.Laurent Martens leidt het paard van de vierende studentenclub.
Walter Dhaenens, Henri Van Overbeke en Etienne Hoste zitten in de koets.
De vertrouwensbreuk met Boudewijn de Bousies omwille van zijn voorstel van schepenen liet sporen na bij de volgende verkiezingen op 11 october 1964. De uittredende schepenen Marcel Martens en Cesar Baele aanvaardden respectievelijk de tweede en de derde plaats op de lijst van oppositieleider Baziel Muys, intussen 75 jaar oud. Door hun persoonlijk electoraal succes, met respectievelijk 130 en 84 voorkeurstemmen, werden beide rechtstreeks verkozen. Ze slaagden er evenwel niet in om de meerderheid van burgemeester de Bousies te breken, zodat zij voor 6 jaar in de oppositie belanden en hun schepenambt moesten inleveren.
Bij de verkiezingen van 11 october 1970, de laatste voor de fusie met Nevele, was de inmiddels 67-jarige Marcel Martens geen kandidaat meer. Uittredend burgemeester de Bousies kwam toen op als lijsttrekker van de CVP.
6.9.6 Op latere leeftijd
Gouden huwelijksjubileum
Op 27 december 1980 werden Marcel en Maria, met familie en vrienden, door burgemeester en schepenen ontvangen op het Hansbeekse gemeentehuis. Speeches werden uigewisseld en het glas geklonken ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum. Daarna ging het richting Bellem, een andere oude bakermat van de familie Martens, om er samen met broers en zussen, kinderen en kleinkinderen, neven en nichten, feest te vieren.
Een groepsfoto, met een deel van de feestvierders toont een aantal naaste familieleden:
op de eerste rij zittend: Maurice De Waele, Laurent Martens, Carlos Martens, Maria De Waele, Marcel Martens, Arlette Martens
middengroep staand: Laurent De Waele, Rita De Waele en Antoine Van De Walle, Josette De Backer, Maria De Vogelaere echtg Maurice De Waele, Anna Bruggeman, Gerard Van Vynckt echtg Arlette De Waele, Lucrèce De Schepper echtg Marcel De Waele, Rita De Waele, Marcel De Waele, David Martens, Mireilla Martens, Georges Lauwers echtg Noëlla De Waele, Rachel Martens, Omer Mekers echtg Mireilla De Waele, Julien Bruggeman, Juliette Callens echtg Laurent De Waele
laatste rij: Myriam Bruggeman, Karl Martens, Ingrid Bruggeman, Fabienne Martens, Frances Martens, Noëlla De Waele, Mireilla De Waele.
De drie kinderen en hun respektieve echtgenoten, alsook de zes kleinkinderen tussen 21 en 15 jaar oud, staan op de foto. Ook de twee broers van Maria en de twee zussen van Marcel waren aanwezig. De schoonbroers Hilaire Van Couter en Julien Van Nieuwenburg waren toen reeds overleden.
Bellem, 27-12-1980 Drie generaties Martens in mannelijke lijn
Marcel en Maria, Laurent en Josette, David en Karl
Marcel en Maria, respectievelijk 77 en 74 jaar oud, genoten toen nog van een uitstekende gezondheid.
1980 Marcel Martens 1980 Maria De Waele
Afscheid van duivensport
Toen Marcel 80 jaar werd voelde hij dat hij het moeilijker kreeg om zijn duifjes te verzorgen zoals hij gedurende 60 jaar gedaan had. Hij beslistte vrij onverwacht afscheid te nemen van zijn geliefde hobby, die soms voorrang had gekregen boven familiale en professionele activiteiten, door zijn 55 duiven te verkopen op een openbare veiling te Adegem.
In de aankondiging in De duivenbode-De vrije druif werden over twee volle bladzijden alle duifjes voorgesteld. Bij de voorstelling van de stal Marcel Martens werden vier stelregels vooropgesteld die Marcel zijn ganse leven had verdedigd:
-wees voorzichtig bij de aankoop van duiven bij grote namen;
-spelen voor het plezier en niet speciaal voor het geld;
-jonge duiven niet te lang spelen, zeker stoppen voor half augustus;
-een goede melker moet durven het percentage van zijn ingekorfde duiven, en dus de prijzen, op tafel leggen.
Tijdens de massaal bijgewoonde veiling, na het behalen van een prachtig palmares in 1982, werd voor zijn topduiver t Doorslagen een prijs van 20.000 BEF (500 ) geboden, wat meer was dan een maandloon uit die tijd. De andere duifjes veranderden van eigenaar aan prijzen tussen 1.000 en 5.000 BEF.
Afscheid
Blijkbaar had hij het voelen aankomen,nog voor zijn kinderen het gemerkt hadden. Enkele maanden na de veiling begon Marcel te sukkelen met zijn gezondheid en later werd hij bedlegerig. Na veel pijn, waarbij hij met grote zorg werd bijgestaan door zijn echtgenote Maria en zijn dochter Arlette, is hij op 23 mei 1989 op 86-jarige leeftijd, thuis overleden. Hij had toen zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Op maandag 29 mei werd hij begraven in de familiegrafkelder te Hansbeke.
Overlijdensbericht Marcel Martens
Bidprentje Marcel Martens
Reeds voor het overlijden van Marcel was de gezondheid van Maria erg verzwakt. Na intensieve zorgen thuis, bij Arlette Martens en Julien Bruggeman, overleed zij op 21 juli 1997, ruim 91 jaar oud. Zij had toen acht achterkleinkinderen, waarvan de jongste, Mira Martens, minder dan één jaar oud was. Maria werd op zaterdag 28 juni bijgezet in de familiegrafkelder te Hansbeke.
Overlijdensbericht Maria De Waele
Bidprentje Maria De Waele
Begraafplaats Hansbeke : grafzerk Marcel Martens-Maria De Waele
Rachel Martens, oudste dochter van Emiel en Emma Mestdagh, werd geboren te Hansbeke op een hofstede dicht bij de weg naar de wijk Reibroek, hofstede waar zij enkele jaren na haar huwelijk zou terugkeren. Haar broer Marcel werd er 2 jaar later geboren en haar zus Mireilla was 12 jaar jonger. Vanaf 1916 groeide Rachel op in Goed ter Elst aan de steenweg op Merendree. Rachel was nog geen 23 jaar toen zij op 6 november 1924 te Hansbeke huwde met haar dorpsgenoot Hilaire Van Couter. De ouders van Hilaire waren afkomstig uit Zwevezele, maar zij hadden zich te Hansbeke gevestigd op de hoeve tegenover herberg Oud Gemeentehuis. Dit was voorheen de heerlijke hoeve waar baljuw Jacob Martens en zijn vrouw Vijntjen Claeys vanaf de tweede helft van de XVIe eeuw hadden gewoond, en nadien tijdens de XVIIe eeuw ook nog hun zoon Geeraert Martens met zijn echtgenote Philippina De Meyere en hun dochter Livina Martens met haar echtgenoot Arendt Van Wassenhove.
Na hun huwelijk bleven Hilaire Van Couter en Rachel Martens aanvankelijk in de buurt van het ouderlijk bedrijf van Hilaire wonen, waar Hilaire ook bleef meewerken. Pas nadat de familie Martens het bedrijf waar Rachel geboren was met enige moeite opnieuw pachtvrij had kunnen maken, het goed was immers verhuurd aan Arthur De Vogelaere-Mestdagh, schoonbroer en schoonzus van vader Emiel Martens-Mestdagh, konden Hilaire en Rachel de hoeve betrekken waar Rachel geboren was. Hun 3 zonen en 4 dochters werden te Hansbeke geboren tussen 1925 en 1944 en groeiden er ook op. De vier oudste kinderen verlieten het dorp na hun huwelijk terwijl de 3 jongste in Hansbeke bleven wonen. Hilaire en Rachel woonden nog steeds op dezelfde hofstede wanneer hun 16 kleinkinderen geboren werden gedurende de jaren 1952 tot 1971.
Personen in parenteel Van COUTER-CHRISTIAENS (onvolledig)
I.1 M Van COUTER Alfons
I.2 V CHRISTIAENS Emerentia
II.1 M Van COUTER, Hilaire 17-03-1896 Zwevezele 15-02-1976 Gent
II.2 V MARTENS, Rachel 12-12-1901 Hansbeke 28-12-1988 Brugge
III.1 M Van COUTER, Georges 31-08-1925 Hansbeke
III.2 V CLAEYS, Florette 27-08-1927 Landegem
IV.2 V Van COUTER, Linda 04-08-1952 Landegem
IV.1 M De MEULENAERE, Jean Claude16-08-1953 Gent 22-05-1999 Gent
V.1 M De MEULENAERE, Tim 16-03-1978 Gent
V.2 V De MEULENAERE, Els 20-07-1980 Gent
IV.3 M Van COUTER, Luc 22-08-1954 Landegem
IV.4 V DIERICK, Martine 12-07-1958 Deinze
V.3 M Van COUTER, Anouck 14-06-1980
V.4 V Van COUTER, Julie 13-06-1986
V.5 M Van COUTER, Thomas 11-04-1989
IV.5 M Van COUTER, Johan 26-04-1956 Gent
IV.6 V Van HOECKE, Carine 21-01-1956 Gent
V.6 M Van COUTER, Niels 19-08-1985
IV.8 V Van COUTER, Pascale 09-02-1967 Gent
IV.7 M Van De VIJVER, Philippe 07-02-1962 Gent
V.7 M Van De VIJVER, Jeffrey 06-12-1986 Gent
V.8 M Van De VIJVER, Kelly 11-06-1990 Gent
III.4 V Van COUTER, Georgette E. 17-11-1926 Hansbeke
III.3 M Van De SOMPEL, Emiel 15-07-1925 Hansbeke 11-07-2006 Gentbrugge
IV.10 V Van De SOMPEL, Marleen 26-05-1956 Gent
IV.9 M De WULF, Luc 03-03-1957 Gent
V.9 V De WULF, Sofie 28-04-1984
V.10 M De WULF, Jan 26-04-1987
IV.11 M Van De SOMPEL, Frank 02-12-1958 Gent
IV.12 V FOCKEDEY, Suzanne 02-08-1958 Gent
V.11 M Van De SOMPELE, Sam 16-10-1983 Gent
V.12 M Van De SOMPELE, Bert 10-11-1984 Gent
IV.13 V LEGIEST, Anne 02-08-1958 Gent
III.5 M Van COUTER, Lucien Emile 26-01-1928 Hansbeke
III.6 V COUSSEMENT, Elsa 11-07-1927 Merendree
IV.14 M Van COUTER, Filip 13-04-1959 Tielt
IV.15 V De SMET, Martine 29-12-1959 Gent
V.13 V Van COUTER, Mimsie 14-07-1993 Gent
V.14 V Van COUTER, Saidja 31-05-1995 Gent
IV.16 V Van COUTER, Katrien 11-05-1964 Gent
III.8 V Van COUTER, Lisette 29-09-1930 Hansbeke
III.7 M D'HARTE, Roger 29-02-1929 Drongen
IV.17 M D'HARTE, Howard 29-04-1957 Gent 05-07-1988 Hansbeke
V.15 V D'HARTE, x xx-xx-2003
IV.18 V D'HARTE, Gina 15-04-1960 Gent
IV.19 M D'HARTE, Bernard 02-12-1933 Hansbeke
III.9 M TIETENS, Philibert 03-01-1921 Hansbeke 27-02-1995 Brugge
IV.20 M TIETENS, Cédric 04-11-1960 Gent
IV.21 M TIETENS, Dirk 24-03-1963 Gent
IV.22 V CELLARIUS, Christine 12-07-1957 Duitsland
V.17 M TIETENS, Benjamin 06-02-1997 Mutare, Zimbabwe
III.11 M Van COUTER, Xavier F.M. 23-06-1939 Hansbeke
III.12 V CARON, Bea 12-03-1945 Meigem
IV.23 V Van COUTER, Nathalie 13-01-1971 Sint-Denijs-Westrem
IV.24 M JACKSON, Howard
V.18 V JACKSON, Hannah 20-02-2000 Brightston
IV.26 M Van COUTER, Steven 17-09-1977 Deinze
III.14 V Van COUTER, Mariette 28-03-1944 Hansbeke
III.13 M QUINTYN, Willy 21-05-1939 Gent
IV.28 V QUINTYN, Katy 27-10-1965 Gent
IV.27 M De PAUW, Rudi 26-05-1965 Aalter
V.19 M De PAUW, Ruben 27-12-1990 Gent
V.20 M De PAUW, Simon 22-03-1994 Gent
IV.30 V QUINTYN, Nancy 14-11-1968 Gent
IV.29 M BOTTERMAN, Johan 18-03-1963 Aalter
V.21 M BOTTERMAN, Fabian 28-06-1994 Gent
V.22 M BOTTERMAN, Robin 20-02-1997 Gent
II.3 M Van COUTER, Germain
II.4 V BUYSE, Clara
III.16 V Van COUTER, Yolande 1933 Hansbeke
III.15 M HOSTE, Etienne 2004 Drongen
II.6 V Van COUTER, Esther
II.5 M MUYS, Baziel
II.8 V Van COUTER
II.7 M BUYSE, Odiel
II.10 V Van COUTER, Céline 09-11-1903 10-12-1987 Hansbeke
II.9 M MUYS, Cyriel 23-01-1905 Hansbeke 06-09-1955 Hansbeke
II.11 M Van COUTER, Michel
II.12 V De WISPELAERE, Anna
II.13 M Van COUTER, Arthur
II.14 V VERMEIRE, Madeleine 1906 10-2005
II.15 M VAN COUTER, Firmin
II.16 V BUYSSE, Martha
1956: een vrouwelijk viergeslacht
overgrootmoeder Emma Mestdagh, grootmoeder Rachel Martens,
moeder Georgette Van Couter, dochtertje Marleen Van De Sompel
Geen enkel lid van het gezin Van Couter-Martens bekleedde een lokaal politiek mandaat. Toch zetelden tijdens het leven van Rachel Martens niet minder dan 13 verwanten in de gemeenteraad (10 verwant met de familie Martens, 2 met de familie Van Couter en 1 met de familie Van Couter-Martens), samen goed voor maar liefst 256 jaar zitting in de gemeenteraad:
Henri De Schuyter (Raad 1885-1909, schepen 1903-1909)
zoon van grootoom Pieter-Jan De Schuyter-Eugenie Martens
Serafien Van Vynckt (Raad 1887-1890)
echtgenoot van tante Maria Martens
Emiel Hanssens (Raad 1896-1909)
echtgenoot van tante Maria Martens
Leon Van Der Plaetse(Raad 1904-1926 en 1939-1964 en schepen 1947-1958)
verwant aan grootvader Petrus-Francies Martens
Désiré De Muynck (Raad 1908-1926)
schoonbroer van tante Irma Martens
Charles Van Vynckt (Raad 1921-1958, schepen 1921-1946)
half-neef,zoon van Emma Mestdaghs halfbroer Camiel Baele
Adolf Van de Sompel (Raad 1965-1976, raad Nevele 1977-1983)
schoonbroer van dochter Georgette Van Couter
Personen in genealogie van Achiel Van De SOMPEL
I.1 M Van De SOMPEL, Achiel 14-10-1894 Lochristi 02-12-1953 Hansbeke
I.2 V METTENANXT, Emma 29-07-1897 Hansbeke
II.1 M Van De SOMPEL, Emiel 15-07-1925 Hansbeke 11-07-2006 Gentbrugge
II.2 V Van COUTER, Georgette E. 17-11-1926 Hansbeke
II.3 M Van De SOMPEL, Gerard 28-02-1929 Hansbeke
II.4 V PAUWELS, Adeline
II.5 M Van De SOMPEL, Adolf 15-01-1923 Hansbeke 22-05-2003 Hansbeke
II.6 V BAUWENS, Paula
I.3 V BONNARENS, Maria-Julia
II.7 M Van De SOMPEL, Hugo Hansbeke
II.8 V MUYSHONDT, Greta
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 12 october 1958 waren 5 van de 9 verkozenen verwant aan Rachel Martens: Marcel Martens, Cesar Baele en Raymond Verhelst op de lijst 1 van Boudewijn de Bousies-Borluut die de meerderheid haalde en uittredend burgemeester Baziel Muys en schepen Leon Van Der Plaetsen op lijst 2, die hun meerderheid verloren. Bij de volgende raadsverkiezingen van 11 october 1964 waren de partijkaarten grondig herschikt. Lijst 1 van uittredend burgemeester Boudewijn de Bousies-Borluut, waarop enkel nog één familielid Raymond Verhelst kandideerde, behield nipt de meerderheid. De 4 verkozenen op lijst 2 waren allen verwant aan Rachel Martens: haar schoonbroer en oud-burgemeester Baziel Muys, haar broer en uittredend schepen Marcel Martens, haar neef en uittredend schepen Cesar Baele en de nieuwkomer Adolf Van de Sompel, schoonbroer van haar dochter Georgette Van Couter. Theoretisch was het dus mogelijk dat bij het voordragen van een burgemeester en bij de verkiezing van de schepenen tijdens deze twee opéénvolgende legislaturen 1958-1964 en 1965-1970 5 verwante raadsleden het op een akkoordje hadden kunnen gooien om samen een alternatieve meerderheid te vormen en zowel het ambt van burgemeester als beide schepenmandaten in de wacht te slepen. De realiteit is dat gedurende de XXe eeuw de familie tot 1970 steeds met één of twee personen zitting had in het 3-hoofdig college van burgemeester en schepenen van de gemeente Hansbeke. In chronologische volgorde waren dit Henri De Schuyter en Leon Van der Plaetse, Désiré De Muynck en Charles Van Vynckt,Hendrik De Maegd, Baziel Muys, Raymond Verhelst, Marcel Martens en Cesar Baele.
Van zijn altijd vriendelijk-glimlachende en zachtsprekende doopmeter Rachel herinnert Laurent Martens zich vooral de jaarlijkse nieuwjaarsbezoekjes. Hierbij kwam nooit één woord omtrent de gemeentepolitiek over de lippen . Met een aantal familieleden op de ene lijst en een aantal op de andere lijst werd het onderwerp wellicht schroomvallig vermeden. Na het overlijden van haar man Hilaire in 1976, verbleef tante Rachel meestal in de woning van haar jongste dochter Mariette en haar schoonzoon Willy Quintijn, de bezielende kracht achter de tentoonstellingen en publicaties van Oud-Hansbeke. Zij overleed op 28 december 1988 in het AZ te Brugge, precies 87 jaar oud.
De kinderen van Hilaire Van Couter en Rachel Martens vestigden zich te Hansbeke en te Gent en omgeving. Eén kleindochter woont in Engeland en een kleinzoon doet ontwikkelingswerk in Lesotho en Mozambique.
6.10.2 Mireilla Martens (°1913) dv Emiel
Wanneer Mireilla Martens op 3 februari 1913 te Hansbeke geboren werd, waren haar zus Rachel en haar broer Marcel respectievelijk bijna 12 en 10 jaar oud. Ze was 3 jaar toen het gezin verhuisde naar Goed ter Elst. Zij was pas 11 jaar toen haar zus in het huwelijk trad en 17 toen ook haar broer Marcel trouwde en Goed ter Elst betrok. Eind 1930 verhuisde zij samen met haar rentenierende ouders Emiel en Emma naar een nieuwgebouwde woning dichter bij het dorp en dicht bij het treinstation, aan de steenweg op Merendree. Reeds jong leerde zij er een jonge burgerlijk ingenieur Julien kennen die slechts een paar honderd meter verderop woonde. Julien Van Nieuwenburg was de zoon van de uit Beernem afkomstige Hansbeekse stationsschef Philemon Van Nieuwenburg. Julien studeerde in 1928 af aan de Universiteit Gent. In de puntenlijst en examenresultaten van de Grade dingénieur civil(1re épreuve) van 1927, teruggevonden in het archief van de universiteit, prijkt de naam van Julien Van Nieuwenburg de Landegem als eerste van zijn klas en met grande distinction. De volledige vernederlandsing kwam er pas in 1930.
Mireilla was net 21 jaar wanneer zij op 26 juli 1934 huwde met de 29-jarige Julien Van Nieuwenburg. Julien werd technisch directeur bij de SV Metalunion te Gentbrugge en het jonge gezin vestigde zich dichtbij de dagelijkse werkplaats. Zij kregen er twee zonen: Eric en Dirk. Eric behaalde het diploma van architect aan Sint-Lucas en vestigde zich te Destelbergen. Dirk studeerde te Gent af als burgerlijk ingenieur. Hij behaalde verder het diploma van doctor in de toegepaste wetenschappen en doceerde aan de Universiteit Gent. Hij vestigde zich te Sint-Martens-Latem.
1993 Mireilla Martens 80 jaar , met haar zonen Eric en Dirk Van Nieuwenburg
Personen in parenteel van Philemon VAN NIEUWENBURG en Maria ZAMAN
I.1 M VAN NIEUWENBURG, Philemon
I.2 V ZAMAN, Maria Clothilde Verrebroek
II.1 M VAN NIEUWENBURG, J.A.V. 11-04-1905 Landegem 08-12-1977 Gentbrugge
II.2 V MARTENS, Mireilla 03-02-1913 Hansbeke
III.1 M VAN NIEUWENBURG, Eric 27-03-1938 Gent
III.2 V De LANDSHEER, Marita 23-05-1943 Hamme
IV.1 M VAN NIEUWENBURG, Bruno 20-07-1968 Sint-Denijs-Westrem
IV.2 V De TEMMERMAN, Natalie 22-10-1970
V.1 M VAN NIEUWENBURG, Gillis 04-2001 Gent
V.2 M VAN NIEUWENBURG, Louis 01-08-2005 Gent
IV.3 M VAN NIEUWENBURG, Koenraad 30-04-1974
IV.4 V DANNEELS, Annabel 20-09-1974 Gent
V.3 M VAN NIEUWENBURG, Eli 04-2005 Gent
III.3 M VAN NIEUWENBURG, Dirk 15-05-1946 Gent
III.4 V SIAU, Rita 21-10-1947 Melle
IV.5 M VAN NIEUWENBURG, Yves 11-02-1967 Gent
IV.6 V HULSELMANS, Els 04-12-1971 Gent
V.4 V VAN NIEUWENBURG, Maxine 05-2006 Gent
Nadat hij op rust was is Julien Van Nieuwenburg thuis plots overleden op 8 december 1977, 72 jaar oud. Na de uitvaartplechtigheid kwam de familie voor een afscheidsmaal samen in het toen nog door een afstammeling van de stam Martens beheerde Sint-Jorishof tegenover het Gentse stadhuis.
Overlijdensbericht Julien Van Nieuwenburg
In Stam Martens, Jg 1, nr 3 verschenen in 1970 twee lijsten met enerzijds de toen nog in leven zijnde en volgens leeftijd gerangschikte 38 kleinkinderen en aangetrouwde kleinkinderen van Petrus Martens en Eugenie Coddens en anderzijds onderstaande lijst van 11 toen in leven zijnde kleinkinderen van Petrus met de naam Martens. Uit deze laatste lijst is in 2006, 36 jaar later, enkel Mireilla Martens nog in leven en in goede gezondheid. Emma Martens overleed in 2004 en Andréa overleed op 9 februari 2006.
Kleinkinderen van Petrus Martens met naam Martens (maart 1970)
voornaam
voornaam
vader
naam
echtgeno(o)t(e)
geboortedatum
Irène
Charles
Henri De Maegd
14-10-1898
René
Charles
Anna Martens
18-07-1900
Rachel
Emiel
Hilaire Van Couter
12-12-1901
Marcel
Emiel
Maria De Waele
08-09-1903
Anna
René
René Martens
02-02-1904
Maria
René
Raymond Verhelst
10-04-1905
Eliza
René
Maurice Verhelst
17-08-1906
Emma
René
Julien Strobbe
02-02-1909
Andréa
René
André Beelaert
28-10-1912
Mireilla
Emiel
Julien Van Nieuwenburg
03-02-1913
Elisabeth
René
02-04-1916
In 2006 is Mireilla de laatste levende kleindochter van Petrus Martens. Als kranige en levenslustige 93-jarige woont zij nog op zelfstandige basis te Gentbrugge in de woning waar haar kinderen Eric en Dirk Van Nieuwenburg opgroeiden. Zelfs bij een onaangekondigd bezoekje geniet zij nog van haar beste champagne en van een leuke babbel.
de 6 kleinkinderen van Marcel Martens ten huize van Laurent en Josette Martens met van links naar rechts :
David Martens, Fabienne Martens, Frances Martens, Myriam Bruggeman
Karl Martens en Ingrid Bruggeman,samen met Hendrik en Paul De Backer (tweede en derde van links), neefjes van David en Karl.
6.11.1 Carlos Martens zv Marcel
Carlos Martens werd op 23 november 1931 geboren op Goed ter Elst te Hansbeke, minder dan 11 maanden na het huwelijk van Marcel en Maria De Waele.
Na de lagere school ging Carlos 2 jaar naar het franstalig internaat van het St Gregorius-college te Ledeberg en vervolgens een jaar bij de broeders Maristen te Mont-St Guibert in Wallonië. Vanaf zijn zestiende, met bijna twee jaar onderbreking voor legerdienst, was Carlos medewerker op Goed ter Elst te Hansbeke. Hij werd er ook leider van de plaatselijke afdeling van de Landelijke Jeugd, toen nog BJB genoemd.
Na zijn huwelijk met Anna Bruggeman vestigde hij zich aanvankelijk als landbouwer op het gemengd melkveebedrijf dat hij overgenomen had van zijn schoonouders in de Sterrestraat te Aalter. Vervolgens werd hij technisch-commercieel vertegenwoordiger in de Westvlaamse mengvoedernijverheid en ook makelaar in immobiliën.
De oudste dochter Frances studeerde psychologie aan de KULeuven en werd vervolgens, evenals haar man, actief in het onderwijs in het Gentse. Hun drie dochters Sanne, Liese en Ulrike lopen school te Gent.
De jongste dochter Fabienne bouwde na haar huwelijk met Koen De Schepper te Nevele het bedrijf DSM (De Schepper-Martens) uit, vooral gespecialiseerd in de installatie van keukens. Met veel succes bouwden zij verkoopspunten uit doorheen gans Vlaanderen. Bij de opening in 2006 van nieuwe toonzalen, Vaart links te Nevele, stelden Koen en Fabienne ook de generatielijn voor: van de grootouders met de smid Honoré De Geetere, over ouders André De Schepper-Antoinette De Geetere naar Koenraad De Schepper-Fabienne Martens tot de kinderen Sofie en Tim.
Personen in parenteel van Carlos MARTENS
I.1 M MARTENS, Carlos 23-11-1931 Hansbeke
I.2 V BRUGGEMAN, Anna 21-07-1935 Aalter
II.2 V MARTENS, Frances 19-08-1959 Aalter
II.1 M NACKAERT, Patrick
III.1 V NACKAERT, Sanne 06-07-1988 Gent
III.2 V NACKAERT, Liese 24-03-1991 Gent
III.3 V NACKAERT, Ulrike 11-01-1993 Gent
II.4 V MARTENS, Fabienne 30-06-1962 Aalter
II.3 M De SCHEPPER, Koenraad
III.4 V De SCHEPPER, Sofie 10-02-1984
III.5 M De SCHEPPER, Tim 29-11-1995
I.3 V HANDEKIJN, Rita 21-06-1939
Als zestiger verkoos Carlos het Spaanse zuiden en vestigde zich met Rita Handekijn te Torrevieja ten zuiden van Alicante, aan de Costa Blanca .
6.11.2 Arlette Martens dv Marcel
Arlette werd op 18 maart 1933 geboren op Goed ter Elst te Hansbeke, als dochter van Marcel en Maria De Waele. Na drie jaar franstalig internaat de Ledeberg bleef Arlette als medewerkster op Goed ter Elst . Ze werd ook leidster van de plaatselijke afdeling van de BJB-sters.
18-9-1959 Dubbel huwelijk Julien Bruggeman-Arlette Martens en
Carlos Martens-Anna Bruggeman
zittend vooraan rechts Katrien Denaeghel (°1953), dochtertje van Jeanne Martens
Arlette huwde op 18 september 1959 met Julien Bruggeman, zoon van Jules en Silvie De Schrijver, oudere broer van Anna. Samen met Julien Bruggeman nam Arlette Goedter Elst over van haar ouders. Ruim een jaar na hun huwelijk werd de tweeling Ingrid en Myriam Bruggeman geboren te Gent.
Myriam studeerde af als verpleegster-vroedvrouw en was vervolgens verbonden aan het Sint-Lucas-ziekenhuis te Gent. Haar echtgenoot Johan Kröhle is leraar technisch onderwijs aan het Don Bosco-instituut te Gent. Zij stichtten een gezin te Evergem- Sleidinge en hun kinderen lopen school te Gent.
Ingrid is medisch secretaresse aan Sint-Lucas. Haar levenspartner Jo Lefebure is architect bij de stad Gent.
Personen in parenteel van Jules BRUGGEMAN
I.1 M BRUGGEMAN, Jules 02-10-1897 Aalter 24-04-1986 Aalter
I.2 V De SCHRIJVER, Silvia 15-12-1992 Aalter 10-09-1984 Aalter
II.1 M BRUGGEMAN, Julien 27-12-1928 Ruiselede
II.2 V MARTENS, Arlette 18-03-1933 Hansbeke
III.2 V BRUGGEMAN, Ingrid 15-12-1959 Gent
III.1 M LEFEBURE, Jo
III.4 V BRUGGEMAN, Myriam 15-12-1959 Gent
III.3 M KRÖHLE, Johan 07-1960
IV.1 M KRöHLE, Pieter-Jan 24-06-1987 Gent
IV.2 M KRÖHLE, Willem 16-03-1989 Gent
II.4 V BRUGGEMAN, Anna 21-07-1935 Aalter
II.3 M MARTENS, Carlos 23-11-1931 Hansbeke
II.5 M BRUGGEMAN, Eduard
II.6 V WILLEMS
II.7 M BRUGGEMAN, Aimé
II.8 V GIJSSELS, Julia Hansbeke
Arlette en Julien waren de laatste beroepslandbouwers en de laatste bewoners van de familie Martens op Goed ter Elst. Nadien vestigden zij zich langs de steenweg op Merendree in de woning die in 1930 gebouwd werd door Emiel Martens en Emma Mestdagh en vervolgens bewoond werd door Marcel Martens en Maria De Waele.
6.11.3 Laurent Martens zv Marcel
Laurent Martens werd op 23 januari 1938 geboren op Goed ter Elst te Hansbeke, als jongste zoon van Marcel en Maria De Waele. Zijn kleinkinderen zijn de enige Martens in afstamming van Emiel die de familienaam kunnen overdragen naar volgende generaties.
De hoofdstamlijn Laurent Martens, met kinderen David en Karl en kleinkinderen Louise, Mira, Simon, Fil en Tuur, wordt voorgesteld in hoofdstuk 7.
6.11.4 Generatiegenoten van Carlos, Arlette en Laurent Martens
De gegevensbank van de stam Martens telt 152 personen in de generatie XIII uit het parenteel van Stoffel Martens. Carlos, Arlette en Laurent Martens maken deel uit van deze generatie( bijlage 6.9). Telkens teruggaand tot een voorouder met de naam Martens, kunnen hierbij volgende groepen onderscheiden worden :
- 2 achterkleinkinderen van Pieter Josef De Schuyter en Eugenie Martens, met de familienaam Bruggheman
- 10 kleinkinderen van Serafien Van Vynckt en Maria Martens, met de familienamen Van Vynckt, DHaenens, Delahaye en Delie
- 11 kleinkinderen van Emiel Hanssens en Maria Martens, met de namen Dassonville, Monnier, Farvaque, Van Acker, Dumoulin, Hanssens en Nehoray
- 17 kleinkinderen van Petrus-Joannes Martens en Leonie De Vreese, met de familienamen Martens, Denaeghel, Anné, Marivoet, Gyselbrecht, Henrotay, Ghyselinck en De Bruycker
- 23 kleinkinderen van Henri Sierens en Emma Maria Martens met de namen Colle, Van Daele, De Tremerie, Claeys, De Cuyper, De Vos, Helms, Verbanck, Verstraete, Christiaens, Devos, Sierens en Volckaert
- 25 kleinkinderen van Emiel Martens en Emma Mestdagh met als familienamen Van Couter, Claeys, Van De Sompel, Coussement, DHarte, Tietens, Caron, Quintyn, Martens, Bruggeman, Handekijn, De Backer, Vannieuwenburg, De Landsheer en Siau.
- 17 kleinkinderen van Charles Martens en Maria Coleta Van Hoecke met als familienamen Chamberlin, Martens, Traxler, Miller, Berther, Jaminé, De Maegd, Van Biesbroeck en Verwee
- 10 kleinkinderen van Aimé De Muynck en Irma Martens met de namen Wauty, Maroten, De Muynck, Wagemans en Van der Straeten
- 15 kleinkinderen van René Martens en Leontine Van Hoecke met de familienamen Verhelst, Mortier, Libbrecht, Scherpereel, Verbeke, Strobbe, Van De Kerkhove, Beelaert, Van der Vennet en Sergeant
- 15 achterkleinkinderen van Augustinus Hanssens en Carola Maenhout of betachterkleinkinderen van Judocus Maenhout en Norbertina Martens met de namen De Waele, Callens, De Vogelaere, Hoste, Hanssens, De Cocker, Dhaenens en Loontjens
- 7 kleinkinderen van Jules Boute en Elisa Martens met de familienamen Cottignie, Sevenoo, Heeckhout en De Reviere.
De achterkleinkinderen van Petrus-Francies Martens vertegenwoordigen een groep van 127 personen.
De gemeente Hansbeke is 30 maal vermeld als geboorteplaats (of 44 maal voor de fusiegemeente Nevele) en Gent, inclusief fusiegemeenten, komt 34 maal voor. Dit laatste cijfer is reeds deels beïnvloed door de opkomst van bevallingen in een materniteit. Verder is er een concentratie in Oostrozebeke en zijn er de afstammelingen van Raymond Martens en Andréa Wille in de VS. Bij deze generatie is geboortesterfte onbestaand, maar 4 kinderen zijn overleden voor zij 10 jaar oud waren. De geboortedata van deze groep van 152 generatiegenoten liggen gespreid tussen 1904 en 1946.
Bijlage 6.1 Afstammelingen in XXe eeuw van Petrus Martens(1810-1900) en
Eugenie Coddens(1836-1898)
I.1 M MARTENS, Petrus-Francies 04-03-1810 Hansbeke 30-01-1900 Hansbeke
I.2 V Van Der PLAETSE, D.C. 06-09-1831 Nevele 13-07-1859 Hansbeke
II.1 M MARTENS, xxx 01-07-1859 Hansbeke 01-07-1859 Hansbeke
I.3 V CODDENS, Eugenie 29-09-1836 Bellem 18-10-1898 Hansbeke
II.3 V MARTENS, Maria P.P. 29-04-1864 Hansbeke 05-12-1950 Hansbeke
II.2 M Van VYNCKT, Serafien A. 14-09-1822 Bellem 05-03-1890 Hansbeke
III.1 M Van VYNCKT, René 07-07-1884 Hansbeke 14-04-1949 Gent
III.2 V CLAERHOUT, Louise 17-05-1889 Lotenhulle 06-10-1961 Gent
IV.1 M Van VYNCKT, Henri 28-07-1912 Gent
IV.2 V D'HAENENS, Elisabeth 05-03-1915 Sint-Denijs-Westrem
V.1 M Van VYNCKT, Pierre 05-05-1953 Gent
V.2 V Van VYNCKT, Marie Louise 25-10-1954 Gent
IV.3 M Van VYNCKT, Carlo 24-11-1913 Gent
IV.4 V DELAHAYE, Micheline 22-12-1921 Oostakker
V.3 V Van VYNCKT, Renée 08-11-1952 Gent
V.4 V Van VYNCKT, Cécile 10-04-1954 Gent
IV.5 M Van VYNCKT, Albert 13-06-1915 Gent
IV.6 M Van VYNCKT, Léon 12-11-1916 Gent
IV.7 V DELIE, Henriette 19-01-1915 Gent
V.5 M Van VYNCKT, Marc 05-06-1947 Gent
V.6 M Van VYNCKT, Christian 19-02-1949 Gent
V.7 M Van VYNCKT, Guy 25-02-1951 Gent
V.8 V Van VYNCKT, Colette 15-02-1954 Gent
IV.8 V Van VYNCKT, Marie-Louise 30-09-1921 Gent 04-10-1930 Gent
IV.10 V Van VYNCKT, Jeanne 21-12-1924 Gent
IV.9 M DELIE, Jean 24-12-1913 Gent
V.9 V DELIE, Martine 11-06-1949 Gent
V.10 M DELIE, Yvan 01-07-1951 Gent
V.11 M DELIE, François 15-05-1955 Gent
V.12 V DELIE, Anne 15-10-1958 Gent
III.3 M Van VYNCKT, Charles 09-05-1886 Hansbeke 03-11-1973 Hansbeke
II.4 M HANSSENS, Emiel 12-12-1862 Hansbeke 08-04-1909 Hansbeke
III.5 V HANSSENS, Anna 16-12-1893 Hansbeke 22-06-1949 Gent
III.4 M DASSONVILLE, Victor 02-04-1896 Gent 14-02-1966 Knokke
IV.11 M DASSONVILLE, Paul 23-11-1924 Gent
IV.12 V MONNIER, Marie-Louise 25-09-1922 Tournai
V.13 V DASSONVILLE, Marie-Paule 29-12-1956 Tournai
IV.13 V FARVAQUE, Hortensia
III.7 V HANSSENS, Irène 02-04-1895 Hansbeke
III.6 M Van ACKER, Charles-Louis 22-04-1894 St Ghislain
IV.14 V Van ACKER, Marie-Louise 01-06-1928 Gent
IV.15 M Van ACKER, Edmond 18-06-1929 Gent
IV.16 V Van DAMME, Suzanne 16-02-1930 Zaffelare
V.14 M Van ACKER, Philippe 21-08-1960 Gent
V.15 M Van ACKER, Charles-Louis 07-03-1962 Gent
III.8 M HANSSENS, Leon 21-12-1897 Hansbeke 22-08-1958 Rymenam
III.9 V MASSART, Rose 25-08-1896 Sint Joost 08-04-1969 Etterbeek
IV.18 V HANSSENS, Louise-Marie 16-02-1924 Etterbeek
IV.17 M DUMOULIN, Alfred 06-12-1923 Seraing
V.16 M DUMOULIN, Philippe 29-07-1954 Crehen
IV.19 M HANSSENS, Carlo 05-09-1925 Etterbeek
IV.20 V NEHORAY, Nelly 21-09-1926 Ukkel
V.17 V HANSSENS, Chantal 30-10-1950 Ukkel
V.18 M HANSSENS, Bruno 20-04-1957 Schaarbeek
V.19 V HANSSENS, Muriel 21-11-1958 Schaarbeek
V.20 M HANSSENS, Carlo 10-03-1960 Schaarbeek
V.21 M HANSSENS, Daniel 30-04-1963 Schaarbeek
V.22 M HANSSENS, Eric 21-11-1964 Schaarbeek
III.10 M HANSSENS, Robert 04-06-1899 Hansbeke 15-01-1900 Hansbeke
II.5 M MARTENS, Henricus-Joannes 28-08-1865 Hansbeke 02-05-1887 Hansbeke
II.6 M MARTENS, Petrus-Joannes 23-01-1867 Hansbeke 25-02-1920 Gent
II.7 V De VREESE, Leonie Amelie 30-08-1866 Hansbeke 07-03-1944 Gent
III.11 V MARTENS, Anna M.E. 10-12-1887 Hansbeke 11-04-1889 Hansbeke
III.12 M MARTENS, Petrus Maurice 07-12-1888 Hansbeke 23-01-1940 Hansbeke
III.13 V De GRAUWE, Martha 20-04-1888 Hansbeke 27-04-1980 Hansbeke
IV.21 M MARTENS, Carlos 26-02-1917 Hansbeke 17-04-1990 Nukerke
IV.23 V MARTENS, Jeanne 25-03-1918 Hansbeke
IV.22 M DENAEGHEL, Gerard 25-11-1916 Brugge
V.23 M DENAEGHEL, Jackie 07-03-1945 Brugge
V.24 V SIMOEN, Thérèse 15-08-1947 Eeklo
VI.1 M DENAEGHEL, Jeroen 29-03-1971 Gent
V.25 M DENAEGHEL, Jan 09-03-1946 Brugge
V.26 V HEYSE, Monique 28-05-1949 Nazareth
V.28 V DENAEGHEL, Anne-Marie 14-11-1948 Hansbeke
V.27 M DOSSCHE, Albert 25-10-1943 Sint-Martens-Latem
VI.2 V DOSSCHE, Tineke 02-06-1971 Deinze
V.30 V DENAEGHEL, Katrien 29-12-1953 Deinze
V.29 M RéDELé, Paul 14-05-1953 Hansbeke
VI.3 M RéDELé, Pieter 14-06-1976 Gent
VI.4 V RéDELé, Siska 12-10-1977 Gent
VI.5 V RéDELé, Katrijn 28-08-1979 Gent
VI.6 M RéDELé, Jan 15-07-1987 Gent
V.32 V DENAEGHEL, Karolien 11-03-1957 Deinze
V.31 M VERLEDENS, Eric 15-06-1955 Kuurne
VI.7 V VERLEDENS, Nele 14-09-1979 Gent
VI.8 V VERLEDENS, Liesbet 28-04-1981 Gent
VI.9 V VERLEDENS, Barbara 12-07-1984 Gent 10-07-1985 Gent
VI.10 V VERLEDENS, Charlotte 17-09-1986 Gent
IV.24 M MARTENS, Hector 24-04-1919 Hansbeke 23-12-1919 Hansbeke
IV.25 M MARTENS, Cyriel 30-04-1920 Hansbeke
IV.26 V MARTENS, Adèle Julia 29-12-1921 Hansbeke
IV.27 V MARTENS, Alice 06-11-1923 Hansbeke 08-03-1924 Hansbeke
IV.28 M MARTENS, Albert 07-05-1927 Gent
IV.29 V ANNé, Annie 07-04-1931 Tielrode
V.33 M MARTENS, Peter 15-11-1954 Deinze
V.34 V DICK, Linda 11-08-1958 Gent
VI.11 M MARTENS, Wouter 07-11-1981 Antwerpen
V.36 V MARTENS, Geertrui 06-10-1955 Deinze
V.35 M LEJEUNE, Luc 11-01-1955 Gent
VI.12 M LEJEUNE, Bart 07-12-1981 Bwandaka Congo
VI.13 V LEJEUNE, Inge 23-09-1984 St-Amandsberg
III.14 V MARTENS, Maria A.M. 23-02-1890 Hansbeke 25-12-1890 Hansbeke
III.16 V MARTENS, Adèle M.B. 11-02-1891 Hansbeke 08-05-1948 Gent
III.15 M GYSELBRECHT, Hector 27-12-1886 Aalter 09-01-1957 Gent
IV.31 V GYSELBRECHT, Simonne 17-09-1917 Gent
IV.30 M MARIVOET, Leo 07-04-1912 Asse 05-03-1953
V.37 M MARIVOET, Edward 17-06-1941 Gent
V.38 V GILSON, Nadine 08-03-1944 Gent
VI.14 M MARIVOET, Luc 19-08-1963 Gent
VI.15 M MARIVOET, Thierry 13-05-1968 Gent
V.40 V MARIVOET, Marie-Thérèse 23-06-1944 Gent
V.39 M De BAETS, Marnix 02-08-1940 Ede,Nederland
VI.16 V De BAETS, Katrien 14-10-1964 Gent
IV.33 V GYSELBRECHT, Paula 08-05-1920 Gent
IV.32 M MOENS, André 08-04-1909 Gent
V.41 M MOENS, Jan 30-09-1941 Gent
V.42 V Van LOO, Veronique 13-08-1948 Eeklo
VI.17 V MOENS, Isabelle 30-08-1969 Gent
V.44 V MOENS, Anne-Marie 21-05-1943 Gent
V.43 M WALRAEDT, Jean 02-02-1938 Etterbeek
VI.18 M WALRAEDT, Philippe 31-05-1966 Gent
IV.34 M GYSELBRECHT, Aimé 19-12-1923 Gent
IV.35 V HENROTAY, Josette 23-04-1924 Etterbeek
V.45 M GYSELBRECHT, Patrick 19-02-1948 Gent
V.46 V GYSELBRECHT, Martine 11-04-1949 Gent
V.47 M GYSELBRECHT, Philippe 21-04-1952 Gent
V.48 M GYSELBRECHT, Alain 09-11-1959 Gent
III.18 V MARTENS, Bertha 14-02-1892 Hansbeke 10-09-1969 Gentbrugge
III.17 M GHYSELINCK, Alberic 15-12-1886 Oosterzele 14-03-1936 Gentbrugge
IV.36 M GHYSELINCK, Albert 07-05-1927 Gent
IV.37 V De BRUYCKER, Liliane 04-04-1931 Gent
V.49 M GHYSELINCK, Marc 18-08-1949 Gent
V.50 M GHYSELINCK, Guy 26-04-1952 Gent
V.51 M GHYSELINCK, Dirk 16-05-1957 Gent
III.19 V MARTENS, Clara 27-04-1893 Hansbeke 30-04-1952 St-Amandsb
II.9³ V MARTENS, Emma Maria 07-01-1869 Hansbeke 17-02-1946 Lovendegem
II.8³ M SIERENS, Henri 31-07-1834 Nevele 14-02-1907 Nevele
III.21 V SIERENS, Anna 23-10-1890 Nevele
III.20 M Van DAELE, Aimé-Edward 06-08-1887 Vinderhoute28-05-1971 Vinderhoute
IV.39 V Van DAELE, Denise 18-11-1924 Vinderhoute
IV.38 M COLLE, Adrien 15-08-1922 Waasmunster
IV.41 V Van DAELE, Monique 08-05-1927 Vinderhoute
IV.40 M De TREMERIE, Maurice 24-05-1913 Gent
V.52 M De TREMERIE, Marc 04-06-1950 Gent
V.53 V De TREMERIE, Martine 01-06-1955 Gent
V.54 V De TREMERIE, Viviane 05-06-1957 Gent
III.23 V SIERENS, Maria 22-11-1891 Nevele
III.22 M CLAEYS, Irené 23-07-1881 Drongen 13-11-1965 Drongen
IV.42 M CLAEYS, Carlos 12-11-1916 Drongen 13-08-1917 Drongen
IV.43 M CLAEYS, Flory 12-11-1916 Drongen
IV.44 V De CUYPER, Yolande 02-06-1920 Lotenhulle
V.55 M CLAEYS, Guy 28-12-1946 Gent
V.56 M CLAEYS, Christian 09-03-1948 Gent
V.57 V BAETENS, Ingrid
V.58 V CLAEYS, Martine 22-06-1951 Gent
III.25 V SIERENS, Clara 07-01-1893 Nevele 06-01-1968 Nazareth
III.24 M De VOS, Julien August 08-05-1880 Nokere 20-04-1961 Marchienne
IV.45 M De VOS, Jacques M.E. 17-07-1932 Charleroi
IV.46 V HELMS, Edith Friederike 18-02-1932 Krugerdorf
V.59 V De VOS, Suzanne Angela 28-04-1963 Nieuwpoort
V.60 V De VOS, Ingrid Clare 20-11-1964 Nieuwpoort
III.26 M SIERENS, Josef 30-06-1894 Nevele 22-02-1945 Bellem
III.27 V Van Den BON, Adrienne 15-03-1900 Oostkamp
III.28 V SIERENS, Leonce-Marie 25-03-1896 Nevele 09-06-1896 Nevele
III.30 V SIERENS, Clemence 02-06-1897 Nevele
III.29 M VERSTRAETE, Evarist 15-03-1892 Nevele 11-11-1967 Deinze
IV.48 V VERSTRAETE, Diane 17-07-1920 Nevele
IV.47 M VERBANCK, Roger 21-05-1916 Lotenhulle
V.62 V VERBANCK, Monique 19-12-1942 Oostende
V.61 M STRUYVE, Roger 19-12-1942 Oostende
V.63 M VERBANCK, Hervé 10-07-1948 Tielt
V.64 M VERBANCK, Filip 01-06-1962 Gent
IV.50 V VERSTRAETE, Antoinette 26-01-1923 Nevele
IV.49 M LIéTAR, Daniel 29-07-1920 Oudenaarde
V.65 M LIéTAR, Paul 14-08-1946 Oudenaarde
V.66 V Van HOECKE, Claudine
VI.19 M LIéTAR, Christophe 22-04-1971 Oudenaarde
V.67 V VANHOECKE, Claudine
V.68 V LIéTAR, Martine 08-06-1950 Beveren-Ouden
IV.52 V VERSTRAETE, Edith 15-04-1927 Nevele
IV.51 M CLAEYS, Charles
IV.54 V VERSTRAETE, Nicole 12-02-1935 Nevele
IV.53 M CHRISTIAENS, Hervé 19-04-1939 Vichte
V.69 M CHRISTIAENS, Luc 22-05-1969 Kortrijk
III.31 M SIERENS, Antoine Emile 11-12-1898 Nevele 03-01-1900 Nevele
III.33 V SIERENS, Suzanne 20-09-1900 Nevele
III.32 M MELKEBEKE, Jan B.A. 06-10-1891 Heldergem 21-11-1959 Gent
III.34 V SIERENS, Germaine 12-12-1901 Nevele
III.35 M SIERENS, Henri 28-10-1905 Nevele 12-02-1934 Nevele
III.36 V De WAELE, Maria xx-12-1907
IV.56 V SIERENS, Ivette 07-01-1928 Nevele
IV.55 M DEVOS, Felicien 18-02-1924 Poeke 17-07-1967 Bachte Mari
V.70 M DEVOS, Johan 27-07-1953 Gent
V.71 M DEVOS, Christian 18-11-1956 Deinze
V.72 V DEVOS, Martine 02-03-1958 Deinze
V.73 V DEVOS, Anne Marie 25-08-1960 Deinze
V.74 V DEVOS, Veronique 24-11-1961 Deinze
IV.58 V SIERENS, Rosa 08-06-1931 Nevele
IV.57 M DEVOS, Julien 26-06-1918 Poeke
V.75 V DEVOS, Maria Theresa 03-10-1956 Deinze
V.76 V DEVOS, Christiane 03-10-1956 Deinze
V.77 M DEVOS, Marc 31-05-1961 Deinze
IV.59 M SIERENS, Norbert 05-09-1933 Gent
IV.60 V VOLCKAERT, Paula 12-10-1937 Nazareth
V.78 M SIERENS, Frank 30-12-1962 Deinze
V.79 V SIERENS, Anne 19-04-1966 Deinze
II.10 M MARTENS, Emiel 22-05-1871 Hansbeke 09-05-1955 Hansbeke
II.11 V MESTDAGH, Emma 17-03-1878 Landegem 30-05-1964 Hansbeke
III.38 V MARTENS, Rachel 12-12-1901 Hansbeke 28-12-1988 Brugge
III.37 M Van COUTER, Hilaire 17-03-1896 Zwevezele 15-02-1976 Gent
IV.61 M Van COUTER, Georges 31-08-1925 Hansbeke
IV.62 V CLAEYS, Florette 27-08-1927 Landegem
V.81 V Van COUTER, Linda 04-08-1952 Landegem
V.80 M De MEULENAERE, Jean Claude 16-08-1953 Gent 22-05-1999 Gent
VI.20 M De MEULENAERE, Tim 16-03-1978 Gent
VI.21 V De MEULENAERE, Els 20-07-1980 Gent
V.82 M Van COUTER, Luc 22-08-1954 Landegem
V.83 V DIERICK, Martine 12-07-1958 Deinze
VI.22 M Van COUTER, Anouck 14-06-1980
VI.23 V Van COUTER, Julie 13-06-1986
VI.24 M Van COUTER, Thomas 11-04-1989
V.84 M Van COUTER, Johan 26-04-1956 Gent
V.85 V Van HOECKE, Carine 21-01-1956 Gent
VI.25 M Van COUTER, Niels 19-08-1985
V.87 V Van COUTER, Pascale 09-02-1967 Gent
V.86 M Van De VIJVER, Philippe 07-02-1962 Gent
VI.26 M Van De VIJVER, Jeffrey 06-12-1986 Gent
VI.27 M Van De VIJVER, Kelly 11-06-1990 Gent
IV.64 V Van COUTER, Georgette 17-11-1926 Hansbeke
IV.63 M Van De SOMPEL, Emiel 15-07-1925 Hansbeke 11-07-2006 Gentbrugge
V.89 V Van De SOMPEL, Marleen 26-05-1956 Gent
V.88 M De WULF, Luc 03-03-1957 Gent
VI.28 V De WULF, Sofie 28-04-1984
VI.29 M De WULF, Jan 26-04-1987
V.90 M Van De SOMPEL, Frank 02-12-1958 Gent
V.91 V FOCKEDEY, Suzanne 02-08-1958 Gent
VI.30 M Van De SOMPELE, Sam 16-10-1983 Gent
VI.31 M Van De SOMPELE, Bert 10-11-1984 Gent
V.92 V LEGIEST, Anne 02-08-1958 Gent
IV.65 M Van COUTER, Lucien Emile 26-01-1928 Hansbeke
IV.66 V COUSSEMENT, Elsa 11-07-1927 Merendree
V.93 M Van COUTER, Filip 13-04-1959 Tielt
V.94 V De SMET, Martine 29-12-1959 Gent
VI.32 V Van COUTER, Mimsie 14-07-1993 Gent
VI.33 V Van COUTER, Saidja 31-05-1995 Gent
V.95 V Van COUTER, Katrien 11-05-1964 Gent
IV.68 V Van COUTER, Lisette 29-09-1930 Hansbeke
IV.67 M D'HARTE, Roger 29-02-1929 Drongen
V.96 M D'HARTE, Howard 29-04-1957 Gent 05-07-1988 Hansbeke
VI.34 V D'HARTE, x xx-xx-2003
V.97 V D'HARTE, Gina 15-04-1960 Gent
VI.35 M D'HARTE, Bernard
V.98 M D'HARTE, Bernard 26-11-1969 Gent
IV.70 V Van COUTER, Odette 02-12-1933 Hansbeke
IV.69 M TIETENS, Philibert 03-01-1921 Hansbeke 27-02-1995 Brugge
V.99 M TIETENS, Cédric 04-11-1960 Gent
V.100 M TIETENS, Dirk 24-03-1963 Gent
V.101 V CELLARIUS, Christine 12-07-1957 Duitsland
VI.36 M TIETENS, Benjamin 06-02-1997 Mutare, Zimbabwe
IV.71 M Van COUTER, Xavier 23-06-1939 Hansbeke
IV.72 V CARON, Bea 12-03-1945 Meigem
V.102 V Van COUTER, Nathalie 13-01-1971 St-Denijs-Westrem
V.104 V Van COUTER, Nathalie 14-01-1971 Gent
V.103 M JACKSON, Howard
VI.37 V JACKSON, Hannah 20-02-2000 Brightston,UK
V.105 M Van COUTER, Steven 17-09-1977 Deinze
IV.74 V Van COUTER, Mariette 28-03-1944 Hansbeke
IV.73 M QUINTYN, Willy 21-05-1939 Gent
V.107 V QUINTYN, Katy 27-10-1965 Gent
V.106 M De PAUW, Rudi 26-05-1965 Aalter
VI.38 M De PAUW, Ruben 27-12-1990 Gent
VI.39 M De PAUW, Simon 22-03-1994 Gent
V.109 V QUINTYN, Nancy 14-11-1968 Gent
V.108 M BOTTERMAN, Johan 18-03-1963 Aalter
VI.40 M BOTTERMAN, Fabian 28-06-1994 Gent
VI.41 M BOTTERMAN, Robin 20-02-1997 Gent
III.39 M MARTENS, Marcel 18-09-1903 Hansbeke 23-05-1989 Hansbeke
III.40 V De WAELE, Maria Rosalie 22-02-1906 Nevele 21-06-1997 Hansbeke
IV.75 M MARTENS, Carlos 23-11-1931 Hansbeke
IV.76 V BRUGGEMAN, Anna 21-07-1935 Aalter
V.111 V MARTENS, Frances 19-08-1959 Aalter
V.110 M NACKAERT, Patrick
VI.42 V NACKAERT, Sanne 06-07-1988 Gent
VI.43 V NACKAERT, Liese 24-03-1991 Gent
VI.44 V NACKAERT, Ulrike 11-01-1993 Gent
V.113 V MARTENS, Fabienne 30-06-1962 Aalter
V.112 M De SCHEPPER, Koen
VI.45 V De SCHEPPER, Sofie 10-02-1984
VI.46 M De SCHEPPER, Tim 29-11-1995
IV.77 V HANDEKIJN, Rita 21-06-1939
IV.79 V MARTENS, Arlette 18-03-1933 Hansbeke
IV.78 M BRUGGEMAN, Julien 27-12-1928 Ruiselede
V.115 V BRUGGEMAN, Ingrid 15-12-1959 Gent
V.114 M LEFEBURE, Jo
V.117 V BRUGGEMAN, Myriam 15-12-1959 Gent
V.116 M KRÖHLE, Johan 07-1960
VI.47 M KRÖHLE, Pieter-Jan 24-06-1987 Gent
VI.48 M KRÖHLE, Willem 16-03-1989 Gent
IV.80 M MARTENS, Laurent 23-01-1938 Hansbeke
IV.81 V De BACKER, Josette 21-09-1937 Oostakker
V.118 M MARTENS, David K.M. 25-06-1963 Ames,Iowa,USA
V.119 V Van Der HAEGEN, Ann 10-09-1964 Zottegem
VI.49 V MARTENS, Louise 07-05-1998 Gent
V.120 M MARTENS, Karl R.L. 16-12-1965 Gent
V.121 V CORNELIS, Lieve 30-06-1966 Diksmuide
VI.50 V MARTENS, Mira 05-07-1996 Gent
VI.51 M MARTENS, Simon 20-11-1997 Gent
VI.52 M MARTENS, Tuur 24-05-2002 Gent
VI.53 M MARTENS, Fil 24-05-2002 Gent
III.42 V MARTENS, Mireilla 03-02-1913 Hansbeke
III.41 M Van NIEUWENBURG, Julien 11-04-1905 Landegem 08-12-1977 Gentbrugge
IV.82 M Van NIEUWENBURG, Erik 27-03-1938 Gent
IV.83 V De LANDSHEER, Marita 23-05-1943 Hamme
V.122 M Van NIEUWENBURG, Bruno 20-07-1968 St-Denijs-Westrem
V.123 V De TEMMERMAN, Natalie 22-10-1970
VI.54 M Van NIEUWENBURG, Gillis xx-04-2001 Gent
VI.55 M Van NIEUWENBURG, Louis 01-08-2005
V.124 M Van NIEUWENBURG, Koenraad 30-04-1974
V.125 V DANNEELS, Annabel 20-09-1974 Gent
VI.56 M Van NIEUWENBURG, Eli xx-04-2005 Gent
IV.84 M VANNIEUWENBURG, Dirk 15-05-1946 Gent
IV.85 V SIAU, Rita 21-10-1947 Melle
V.126 M VANNIEUWENBURG, Yves 11-02-1967 Gent
V.127 V HULSELMANS, Els 04-12-1971 Gent
II.12 M MARTENS, Charles J.M. 25-09-1873 Hansbeke 25-04-1901 Hansbeke
II.13 V Van HOECKE, Maria Coleta 01-02-1875 Hansbeke 13-10-1949 Hansbeke
III.43 M MARTENS, Petrus Octaaf 19-09-1893 Bellem 28-09-1918 Merkem
III.44 M MARTENS, Raymond 10-12-1896 Gent 27-11-1954 South Bend
III.45 V WILLE, Andréa 27-04-1900 Hansbeke
IV.87 V MARTENS, Edith H.M. 17-09-1927 Mishawaka,Wisc
IV.86 M CHAMBERLIN, Edgard Wilbur 01-08-1923 Mishawaka,Wisc
V.128 M CHAMBERLIN, Mark Alan 09-04-1954 Kansas City
V.129 M CHAMBERLIN, John Michael 06-05-1957 South Bend,Wisc
V.130 M CHAMBERLIN, Glen David 10-11-1961 South Bend,Wisc
V.131 M CHAMBERLIN, Daniel Wayne 21-11-1962 Indianapolis
IV.89 V MARTENS, Gabrielle I.F. 24-02-1929 Mishawaka, Wisc
IV.88 M TRAXLER, James Theodore 17-10-1929 Minneapolis
V.132 V TRAXLER, Lisanne Marie 22-01-1957 Chicago,Ill
V.133 M TRAXLER, Peter Raymond 23-07-1958 Chicago,Ill
V.134 V TRAXLER, Martine Sara 08-02-1960 Chicago,Ill
V.135 V TRAXLER, Karen Louise 20-08-1961 Stamford,Calif
V.136 V TRAXLER, Madeleine Renée 10-01-1963 Evanston,Ill
IV.90 M MARTENS, Siegfried C.J. 29-03-1934 Hansbeke
IV.91 V MILLER, Donna Jean
IV.93 V MARTENS, Elfrieda M.C. 10-10-1936 Landegem
IV.92 M BERTHER, Donald Duane 08-04-1936 Milwauki,Wisc
V.137 V BERTHER, Elisabeth Maria 22-12-1960 Milwauki,Wisc
V.138 M BERTHER, Michael Raymond 26-01-1962 Milwauki,Wisc
V.139 M BERTHER, Donald Bernard 18-03-1963 Milwauki,Wisc
V.140 V BERTHER, Kristin Sue 12-06-1964 Milwauki,Wisc
III.47 V MARTENS, Irène M.T. 14-10-1898 Hansbeke
III.46 M De MAEGD, Hendrik Achiel 09-03-1893 Hansbeke 29-01-1968 Gent
IV.95 V De MAEGD, Rosa 13-07-1925 Mishawaka,Wisc
IV.94 M JAMINé, Herman 12-04-1921 Hasselt
V.141 V JAMINé, Maria 22-07-1950 Gent
V.142 M JAMINé, Antoon 28-04-1958 Gent
III.48 M MARTENS, René 18-07-1900 Hansbeke
IV.96 M MARTENS, Octaaf 27-12-1928 Gottem
IV.97 V MARTENS, Francine 21-11-1931 Hansbeke
IV.98 M MARTENS, Roger 25-05-1937 Hansbeke
IV.99 M MARTENS, Georges 11-03-1941 Hansbeke
IV.100 V Van BIESBROECK, Liliane 15-11-1945 Gent
IV.102 V MARTENS, Godelieve 14-07-1942 Hansbeke
IV.101 M VERWEE, Pierre 02-07-1941 Gent
II.15 V MARTENS, Irma Maria 11-12-1875 Hansbeke 05-04-1943 St-Jans-Mol
II.14 M De MUYNCK, Aimé August 11-06-1876 Hansbeke 09-08-1953 Rekkem
III.49 M De MUYNCK, Leon Petrus 05-10-1903 Hansbeke 06-01-1965 Brussel
III.50 V ALBRECHTS, Pauline 16-03-1906 Baasrode
III.52 V De MUYNCK, Andréa E.V. 16-02-1905 Hansbeke
III.51 M MAROTEN, Jean-Baptiste 21-11-1911 Anderlecht
IV.104 V MAROTEN, Irma Josée 19-03-1935 Etterbeek
IV.103 M WAUTY, Simon 22-08-1935 Elsene
V.143 M WAUTY, Pascal 17-04-1960 Sint-Agath
III.53 M De MUYNCK, Armand Désiré 10-04-1906 Hansbeke 21-01-1942 Brussel
III.54 V Van VALKENBERGH, Sibyl J. 28-11-1910 Schaarbeek 22-07-1967 Schaarbeek
IV.105 M De MUYNCK, Raymond 06-09-1935 Etterbeek
IV.106 M De MUYNCK, André 26-03-1938 Etterbeek
III.55 M De MUYNCK, Michel E.J. 24-05-1908 Hansbeke
III.56 V GILLET, Yvonne 31-05-1911 Hermalle-s
IV.107 M De MUYNCK, William 15-05-1938 Elsene
IV.108 V WAGEMANS, Marguerite 26-04-1939 Leuven
V.144 M De MUYNCK, Annick 27-09-1966 Anderlecht
V.145 M De MUYNCK, Thibault 25-11-1967 Anderlecht
IV.109 V De MUYNCK, Michèle 22-09-1944 Brussel
IV.110 M De MUYNCK, Armand 25-09-1944 Brussel
IV.111 V Van der STRAETEN, Nelly
III.57 M De MUYNCK, Gaston René 04-02-1910 Hansbeke
III.58 V LEJUSTE, Catherine 08-01-1911 St Joost ten N.
III.59 M De MUYNCK, René 25-03-1913 Hansbeke
III.60 V SCHREYENS, Philomène 12-03-1914 Brussel
IV.112 V De MUYNCK, Catherine 06-06-1945 Etterbeek
II.16 M MARTENS, René Seraphinus 25-01-1877 Hansbeke 01-09-1960 Hansbeke
II.17 V Van HOECKE, Leontine P. 25-08-1879 Hansbeke 13-07-1970 Drongen
III.61 V MARTENS, Anna 02-02-1904 Hansbeke
III.63 V MARTENS, Maria G.G. 10-04-1905 Hansbeke
III.62 M VERHELST, Raymond 20-10-1902 Oedelem
IV.113 M VERHELST, Sylveer 27-07-1937
IV.114 V MORTIER, Angèle 03-02-1940 Gent
V.146 V VERHELST, Martine 30-12-1964 Deinze
V.147 V VERHELST, Christine 31-12-1967 Deinze
V.148 V VERHELST, Dorine 25-05-1970 Deinze
V.149 V VERHELST, Katrien
IV.116 V VERHELST, Mariette 02-10-1937 Hansbeke
IV.115 M LIBBRECHT, Etienne 13-06-1939 Drongen
V.150 M LIBBRECHT, Lieven 27-12-1965 Drongen
III.65 V MARTENS, Eliza 17-08-1906 Hansbeke
III.64 M VERHELST, Maurice 24-12-1905 Oedelem
IV.118 V VERHELST, Antoinette 25-11-1941 Hansbeke
IV.117 M SCHERPEREEL, Julien 13-08-1944 Merendree
V.151 M SCHERPEREEL, Hans 15-09-1969 Knokke
III.67 V MARTENS, Emma 02-02-1909 Hansbeke
III.66 M STROBBE, Julien 14-09-1909 Hansbeke
IV.120 V STROBBE, Edith 19-07-1937 Hansbeke
IV.119 M VERBEKE, Hector 21-03-1939 Knesselare
V.152 V VERBEKE, Colette 09-11-1961 Beernem
V.153 M VERBEKE, Dirk 01-04-1964 Beernem
V.154 V VERBEKE, Ingrid 16-06-1965 Beernem
IV.121 M STROBBE, René 05-08-1938 Hansbeke
IV.122 V Van De KERKHOVE, Rita 06-09-1949 Aalter
V.155 M STROBBE, Geert
III.68 V MARTENS, Lea 18-08-1910 Hansbeke 03-02-1926 Vinderhoute
III.70 V MARTENS, Andréa C.E. 28-10-1912 Hansbeke 09-02-2006 Gent
III.69 M BEELAERT, André B.B. 02-11-1912 Drongen
IV.123 V BEELAERT, Eliane 12-03-1937 Drongen 17-07-1939 Drongen
IV.124 M BEELAERT, Oscar 08-02-1939 Drongen
IV.125 V Van der VENNET, Suzanne 10-04-1939 Drongen
V.156 M BEELAERT, Christiaan 23-06-1966 Gent
IV.126 M BEELAERT, Willy 12-02-1945 Drongen
IV.127 V SERGEANT, Julia 21-07-1946 Gent
V.157 V BEELAERT, Nancy 12-06-1968 Gent
III.71 V MARTENS, Elisabeth 02-04-1916 Hansbeke
Bijlage 6.2 Generatie XI in parenteel van Stoffel Martens (onvolledig)
Generatiegenoten van Emiel Martens
XI.1 M MOENS, Pieter 15-07-1838 Hansbeke 14-10-1884 Hansbeke
XI.2 M MOENS, Joseph 21-12-1839 Hansbeke 21-02-1859 Hansbeke
XI.3 M MOENS, Lieven 23-08-1841 Hansbeke
XI.4 M MOENS, Francies 23-08-1841 Hansbeke
XI.5 M MOENS, Edmond 25-11-1844 Hansbeke
XI.6 V MOENS, Coleta 11-06-1846 Hansbeke
XI.7 MOENS, x 15-02-1848 Hansbeke 15-02-1848 Hansbeke
XI.8 M RANSCHAERT, Joseph
XI.9 V MOENS, Rosalia 07-06-1850 Hansbeke 07-02-1878 Hansbeke
XI.10 MOENS, x 21-10-1852 Hansbeke 21-10-1852 Hansbeke
XI.11 M BRUGGHEMAN, Carolus
XI.12 V De SCHUYTER, Marie C. 02-1844
XI.13 V De SCHUYTER, Eugenie
XI.14 M MARTENS, x 01-07-1859 Hansbeke 01-07-1859 Hansbeke
XI.15 V MARTENS, Maria P.P. 29-04-1864 Hansbeke 05-12-1950 Hansbeke
XI.16 M MARTENS, Henricus-Joannes 28-08-1865 Hansbeke 02-05-1887 Hansbeke
XI.17 M MARTENS, Petrus-Joannes 23-01-1867 Hansbeke 25-02-1920 Gent
XI.18 V De VREESE, Leonie Amelie 30-08-1866 Hansbeke 07-03-1944 Gent
XI.19 M SIERENS, Henri 31-07-1834 Nevele 14-02-1907 Nevele
XI.20 V MARTENS, Emma Maria 07-01-1869 Hansbeke 17-02-1946 Lovendegem
XI.21 M MARTENS, Emiel 22-05-1871 Hansbeke 09-05-1955 Hansbeke
XI.22 V MESTDAGH, Emma 17-03-1878 Landegem 30-05-1964 Hansbeke
XI.23 M MARTENS, Charles J.M. 25-09-1873 Hansbeke 25-04-1901 Hansbeke
XI.24 V Van HOECKE, Maria Coleta 01-02-1875 Hansbeke 13-10-1949 Hansbeke
XI.25 M De MUYNCK, Aimé August 11-06-1876 Hansbeke 09-08-1953 Rekkem
XI.26 V MARTENS, Irma Maria 11-12-1875 Hansbeke 05-04-1943 Sint-Jans-Mol
XI.27 M MARTENS, René Seraphinus 25-01-1877 Hansbeke 01-09-1960 Hansbeke
XI.28 V Van HOECKE, Leontine P. 25-08-1879 Hansbeke 13-07-1970 Drongen-Lucht
XI.29 V Van VYNCKT, Regina 11-12-1806 Bellem
XI.30 V Van VYNCKT, Maria Theresia 27-01-1808 Bellem 16-10-1884 Hansbeke
XI.31 V Van VYNCKT, Amelia 24-04-1809 Bellem 13-07-1816 Bellem
XI.32 V Van VYNCKT, Rosalia 23-02-1811 Bellem 24-10-1875 Hansbeke
XI.33 M Van VYNCKT, C.L. 08-06-1813 Bellem 06-04-1894 Hansbeke
XI.34 M Van VYNCKT, Petrus 12-09-1814 Bellem 05-12-1814 Bellem
XI.35 M Van VYNCKT, x 21-11-1815 Bellem 21-11-1815 Bellem
XI.36 V Van VYNCKT, Eugenie 04-07-1817 Bellem 22-07-1817 Bellem
XI.37 V LAMBRECHT, Rosalia 08-04-1820 Hansbeke 24-04-1820 Hansbeke
XI.38 V LAMBRECHT, Francisca 10-03-1822 Hansbeke 18-12-1869 Hansbeke
XI.39 M DESEILLE, Charles-Jean 09-11-1829 Aalter 06-10-1895 Merendree
XI.40 V LAMBRECHT, Monica 03-10-1824 Hansbeke 05-04-1903 Merendree
XI.41 M LAMBRECHT, Josephus 10-02-1826 Hansbeke 19-04-1839 Hansbeke
XI.42 M HANSSENS, Edwardus 13-06-1826 Nevele
XI.43 M HANSSENS, Carolus L. 04-07-1827 Nevele 11-01-1916 Hansbeke
XI.44 M HANSSENS, Bruno 10-12-1828 Nevele 21-07-1864 Hansbeke
XI.45 V HEYDE, Rosalie 13-01-1825 Hansbeke 01-04-1897 Hansbeke
XI.46 M HANSSENS, Edwardus F. 17-09-1830 Nevele 10-08-1889 Nevele
XI.47 V Van HEULE, Clementina 26-10-1838 Nevele
XI.48 M VEREECKEN, Jan Baptist 26-07-1810 Evergem
XI.49 V HANSSENS, Maria Virginie 20-09-1832 Nevele
XI.50 M HANSSENS, Petrus 24-09-1??? Hansbeke
XI.51 M BOUTE, Jules 05-08-1858 Aalter 12-04-1934 Aalter
XI.52 V MARTENS, Elisa Maria 08-03-1873 Aalter 16-08-1938 Aalter
XI.53 M MARTENS, August 14-08-1876 Aalter
XI.54 M MARTENS, Theophiel 21-01-1879 Aalter
Bijlage 6.3 Het Sint Jorishof te Gent (Hector Gyselbrecht en Adèle Martens)
Het oudste gedeelte van Gent is in feite gebouwd op een eiland tussen de Schelde en de Leie. In 1180 bouwde Filip van den Elzas het Gravensteen. De laken- en linnennijverheid breidden zich gevoelig uit en zeeschepen brachten er de pracht en rijkdom van verre landen. Tijdens de twaafde en dertiende eeuw kwamen belangrijke bouwwerken tot stand. Om er enkele te vernoemen: de crypte van de St Baafskathedraal(1150), de romaanse refter van de St Baafsabdij(12e eeuw), het Gravensteen(1180), de St Niklaaskerk(vanaf 1200), het Geraard Duivelsteen(1245) en de St Jacobskerk(vanaf 12e eeuw) en het Belfort.
Benevens de St Baafskathedraal, het Gravensteen, de St Niklaaskerk en het Belfort met de Hallen, is het Sint Jorishof één van de oudste gebouwen van de stad Gent. De oude naastgelegen Halle en het oorspronkelijk gebouw dateren van 1228. Het is gelegen in het oude stadscentrum onder de schaduw van de drie beroemde torens (St Niklaaskerk, Belfort, St Baafskathedraal), tegenover het vermaarde stadhuis(toenmalig Schepenhuis) op de hoek van de later doorgetrokken Borluutstraat en Hoogpoort.
De voornaamste bouwwerken uit de Hoogpoort zijn de oude Halle en het Gildehuis St Joris, thans St Jorishof, waar de gilde van de Schutters van St Joris gevestigd was. De St Jorisgilde van Gent en haar gildehuis werd genoemd naar de legendarische figuur Sint Jooris, ook Sint Gregorius of St George, patroon van Engeland en Portugal. Waarschijnlijk werd hij in Lydda(Palestina) geboren. Tijdens de vervolgingen van de christenen door keizer Dioletianius zou hij in 303 na Christus onthoofd zijn.
Het verhaal van Sint Joris met de draak was in de middeleeuwen zeer populair. De figuur van St Joris heeft ook een voorname rol gespeeld in de beeldende kunst. Het is niet verwonderlijk dat de toenmalige schuttergilde te Gent zich naar hem en hun Gildehuis Het Sint Jorishof noemde. In het Sint Jorishof zijn twee prachtige kunstbrandramen, aangebracht aan de zijingang, te bewonderen. Zij stellen Sint Joris voor met licht gespreide benen, geharnast met open visierklep en een indrukwekkend zwaard geklemd in de beide handen, terwijl aan zijn voeten de overwonnen draak in bloedend rode kleuren ligt neergeveld. Deze glasramen werden ontworpen door Coppejans, professor aan de Gentse Academie.
Vanaf het begin van zijn bestaan was het Gildehuis Sint Joris een gasthof, het oudste gasthof van Europa, beroemd door gans Noord-Europa. Het Sint Jorishof beschikt over een enig geschiedkundig verleden. In de XVe eeuw was het de zetel van de Staten-Generaal van Vlaanderen welke er hun vergaderingen hielden. Op 11 februari 1477 tekende Maria van Bourgondië, dochter van Karel de Stoute, er het beroemd Keurrecht waarbij alle Vlaamse gemeenten het recht verwierven zelfstandig te zijn en over het recht te beschikken hun eigen wetten te stemmen. In de bewaard gebleven gothische zaal voorzien van een monumentale schouw richtte Maria van Bourgondië op 27 april 1477 een groot banket in voor de gevolmachtigden van Keizer Frederikus III welke haar hand kwamen vragen voor de prins, zoon van de keizer. Bij deze gelegenheid werd een afbeelding van de Leeuw van Vlaanderen, symbool van de vrijheid van de stad, op de monumentale schouw aangebracht. Alle bijzondere personaliteiten welke de hoofdstad van Vlaanderen bezochten, verbleven met hun gevolg in het Sint Joris Hotel. Keizer Karel vertoefde er herhaaldelijk en de Franse keizer Napoleon bracht er de nachten van 2 en 3 februari 1805 door.
Het Sint Jorishof, eigendom van de stad Gent, werd sinds 1934 beheerd door Hector Gyselbrecht die voordien het koffiehuis La Cloche aan de St Baafskathedraal uitbaatte en in 1916 hertrouwd was met Adèle Bertha Maria Martens, dochter van Joannes en Leonie De Vreese. In 1940 richtte hij samen met zijn vrouw Adèle en zijn oudste dochter Simonne een pvba op die het gasthuis beheerde en waarvan hij de directie verder waarnam. Na het overlijden van Adèle Martens in 1948 kwam ook de tweede dochter Paula in de pvba en na het overlijden van Hector in 1957 werd de zoon Aimé deelgenoot. In 1970 waren de deelbewijzen van de pvba volledig in handen van de gezusters Simonne en Paula Gyselbrecht, respecxtievelijk gehuwd met wijlen ingenieur Leo Marivoet en oogarst André Moens.Beide woonden dicht bij het hotel in prachtige patriciershuizen, respectievelijk Hoogstraat 46 en Borluutstraat 7. Inmiddels was een bijgebouw aan het hotel toegevoegd.
Bijlage 6.4 Afscheidsrede bij het graf van Aimé Van Daele (schoonzoon van Emma Martens)
Uitgesproken op 2 juni 1971 door de burgemeester van Vinderhoute
Diepbeproefde familie Van Daele
Dames en Heren, Waarde dorpsgenoten
Het is met veel spijt dat de ganse gemeente, op de vooravond van haar jaarlijks gemeentefeest, de droeve mare van het overlijden van haar oud-burgemeester, de heer Aimé Van Daele, heeft vernomen. Wij wisten reeds geruime tijd dat zijn gezondheid wankelbaar was, nadat hij een paar jaar geleden reeds een ernstige ziekte, dank zij zijn sterk gestel, zegevierend had doorgemaakt. Hoewel wij deze laatste weken vernomen hadden dat geen hoop op een volledige genezing mocht worden gekoesterd, waren we nochtans met verslagenheid getroffen toen wij het heengaan van deze, voor ons Vinderhoutenaars, zo vertrouwde figuur vernamen.
De heer Van Daele had zich inderdaad, als het ware, met Vinderhoute vereenzelvigd. In onze gemeente geboren en opgewassen, heeft hij er zijn ganse leven doorgebracht als een toonbeeld van werkzaamheid, plichtbewustzijn en bereidwilligheid. Hij was niet slechts een voorbeeldig echtgenoot en familievader, maar hij leefde ook mee met al wat de dorpsactiviteiten betreft en stelde het op prijs, bij iedere gelegenheid, geregelde contacten met de bevolking in te stellen en te onderhouden. Het is dan ook niet te verwonderen dat hij, bijna 40 jaar geleden, in de actieve gemeentepolitiek trad en dat het vertrouwen van zijn medeburgers hem achtereenvolgens met de functies van gemeenteraadslid, schepen en burgemeester had belast. Gedurende jaren was hij verder voorzitter van de Commissie van Openbare Onderstand.
Bij het vervullen van deze taken bleef hij steeds dezelfde bescheiden en minzaam persoon, met gezond verstand, die al zijn vermogens ten dienste van de gemeenschap stelde en die altijd bereid gevonden werd om zijn medeburgers in al de mate van het mogelijke behulpzaam te zijn en ze bij te staan. Bij het uitoefenen van de talrijke taken die hem gedurende zijn schoon en rijkgevuld leven werden opgedragen, mag van hem worden gezegd dat hij door en door gewetensvol, eerlijk en goed was, en, op het einde van zijn leven gekomen, had hij met volle recht mogen verklaren dat hij steeds, in alle omstandigheden, zijn plicht had vervuld, wat op dat ogenblik de grootste voldoening moet zijn die men nog kan genieten. Hij was dan ook een van de zeldzame mensen van wie mag worden gezegd dat zij alleen maar vrienden en geen vijanden kennen.
Helaas, wij hadden gehoopt hem nog enkele jaren in ons midden te mogen behouden maar Gods wil heeft er anders over beschikt. Noch de beste medische hulp, noch de genegene toewijding waarmee zijn familieleden hem tijdens zijn ziekte bijstonden,hebben kunnen beletten dat het uur van het afscheid zou aanbreken. Hij heeft zelf aangevoeld, in volle bewustzijn, dit hij dit aardse leven zou verlaten en heeft dit offer met de meeste gelatenheid en sereniteit gebracht, in het lijden gebleven zoals hij zijn ganse leven was geweest:steeds even vriendelijk en voorkomend om, zo weinig mogelijk, last aan anderen te berokkenen.
Een goed, een eerlijk man, die als voorbeeld in menig opzicht voor velen kan worden gesteld, is uit ons midden verdwenen. De ganse gemeente treurt om zijn heengaan. De achtbare familieleden mogen dan ook overtuigd zijn dat ik, als burgemeester, in volle oprechtheid mag verklaren dat alle Vinderhoutenaars zijn afsterven als een persoonlijke rouw beschouwen. Het is derhalve daarom dat ik hun de betuiging van de diepgevoelde deelneming van al mijn medeburgers aanbied.
Zijn naastbestaanden verliezen in hem een geliefde en voorbeeldige echtgenoot, vader en grootvader. Al de Vinderhoutenaars treuren om het heengaan van een trouwe vriend die zij voortaan zullen moeten missen en die zij niet vlug zullen vergeten. Moge het medeleven van onze ganse dorpsgemeenschap er toe bijdragen om het leed van de diepbeproefde familie in zekere mate te lenigen.
Hij ruste in vrede!
Bijlage 6.5 Generatie XII in parenteel van Stoffel Martens (onvolledig)