Inhoud blog
  • ALFABETISCHE PERSONENLIJST (hoofdstukken 5 tot 8)
  • ALGEMENE OPMERKING
  • 8.4. Bijlagen
  • 8.3. Enkele activiteiten bij voorouders, afstammelingen en aanverwanten
  • 8.2 Afstammelingen van Stoffel Martens
    Inhoud blog
  • ALFABETISCHE PERSONENLIJST (hoofdstukken 5 tot 8)
  • ALGEMENE OPMERKING
  • 8.4. Bijlagen
  • 8.3. Enkele activiteiten bij voorouders, afstammelingen en aanverwanten
  • 8.2 Afstammelingen van Stoffel Martens
    Zoeken in blog

    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vijf eeuwen familie Martens

    03-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOOFDSTUK 8 Synthese vijf eeuwen familie Martens 8.1 Voorouders

    Hoofdstuk 8 Synthese vijf eeuwen familie Martens

    8.1 Voorouders van huidige jongeren

    8.1.1 Van waar komen de voorouders

    Van de 14 generaties die Mira, Simon, Louise, Fil en Tuur Martens zijn voorafgegaan en waar betrouwbare informatie over beschikbaar is, werden 164 voorouders geïdentificeerd (bijlagen 8.1 en 8.2). Voor de eerste generatie is enkel de naam bekend van Stoffel Martens, geboren aan het einde van de XVe eeuw en omstreeks 1554 overleden, wellicht te Lovendegem. In de tweede generatie is er naast Jan, zoon van Stoffel, die omstreeks 1575 overleed te Merendree, ook de voorvader Marten Claeys gekend, schoonvader van Jacob, zoon van Jan. Vanaf generatie drie zijn meerdere personen geïdentificeerd.

    Tijdens de XVIe eeuw lag de bakermat van de stam Martens te Merendree en vervolgens, met Jacob, te Hansbeke. Zijn vrouw Livina Claeys werd omstreeks 1563 wellicht te Hansbeke geboren. Van de familie Sutterman, die met 5 generaties deel uitmaakt van de stam Martens, werden de verst bekende voorvaders, eerst Jan en nadien zijn zoon Joos, eveneens te Hansbeke geboren in de XVIe eeuw. Gheert Lamme werd eveneens te Hansbeke geboren tijdens de XVIe eeuw. Te Bellem werden de voorvaders Willem en Pieter Steyaert eveneens geboren in dezelfde eeuw. Of Livina Rijckaert, echtgenote van Willem Steyaert, eveneens te Bellem werd geboren is niet zeker. Jan Van Renterghem, een betovergrootvader van Maria F. De Brauwer, zag rond die tijd het levenslicht te Nevele, zoals ook het geval was met Jan Speeckaert en Barbara Braus, schoonouders van Jan Martens, zoon van Jacob. Tenslotte was er te Nevele nog Lieven Loontiens, overgrootvader van Olivier De Brauwer. De bakermat van de familie Martens was tijdens de XVIe eeuw dus reeds gelegd in de gemeenten Lovendegem, Merendree, Hansbeke, Bellem en Nevele door de families Martens, Sutterman, Steyaert, Rijckaert, Van Renterghem, Loontiens, Speeckaert, Braus en Claeys.

    Tijdens de XVIIe eeuw verbleef de hoofdstamlijn Martens te Bellem, evolueerde de familie Sutterman verder te Hansbeke, waar ook meerdere generaties van de families Maenhout en Maenhoudt en de familie De Brauwer resideerden, deze laatste met een tijdelijke overstap naar Nevele, waar toen ook Christoffel Bogaert geboren werd en zal trouwen met de Hansbeekse Anna Lamme, die zoals haar vader Jan, haar moeder Livina De Meyere en haar grootvader Joos De Meyere tijdens die eeuw wellicht te Hansbeke geboren werden. Nog tijdens de XVIIe eeuw zijn er te Hansbeke Jacob Van Vinckt, zijn zoon Petrus Van Vynckt en schoondochter Livina De Brabanter en zijn kleindochter Pieternella Van Vynckt uit wiens huwelijk met Jan Lamme een dochter Livina Lamme geboren werd die, zoals haar latere echtgenoot Petrus Sutterman, nog voor het einde van de XVIIe eeuw te Hansbeke geboren werd. Ook andere voorouders van de geslachten Sutterman en Maenhout leefden toen te Hansbeke: Egidius Van Heyste, zijn dochter Joanna Van Heyste en haar man Abraham Maenhout, zijn kleindochter Livina Maenhout en haar man Petrus Sutterman en zijn achterkleinkinderen Livina Lamme en Petrus Sutterman.

    Ook de gemeenten Vosselare, met de geboorte van Marie Thérèse De Meyere, en Poesele, met de geboorte van Maurice Van Der Plaetse, latere grootouders van Maria Therèse Bafort en haar echtgenoot Joannes Baptiste De Waele, worden een basis voor de stam Martens. Te Nevele woonden tijdens de XVIIe eeuw de afstammelingen van Lieven Loontiens: zijn dochter Anna en haar echtgenoot Lieven Van Renterghem, hun dochter Judoca Van Renterghem en haar man Joos De Brauwer en hun kleinzoon Olivier De Brauwer die in de XVIIIe naar Hansbeke verhuisde om er te trouwen met Petronilla Bogaert. De ouders van Olivier De Brauwer, Jan De Brauwer en Joanna Willems, alsook zijn grootvader Joos Willems, werden trouwens te Hansbeke geboren.

    Tijdens de XVIIe eeuw situeren de voorouders van de familie De Backer zich eerst te Mariakerke en nadien te Wondelgem: eerst Petrus gehuwd met Anna Goosen, daarna hun zoon Gerard en Elisabeth Buysse en hun kleinzoon Livinus, gehuwd met Marie De Wevere.

    De XVIIe eeuwse bakermat voor de stam Martens kan duidelijk gelokaliseerd worden in de gemeenten Bellem, Hansbeke, Nevele, Vosselare, Poesele en Wondelgem. De lijst van familienamen wordt uitgebreid met deze van Maenhout, Maenhoudt, De Brauwer, Bogaert, Van Vinckt, Van Vynckt, Van Heyste, De Brabanter, Lamme, De Meyer, Van Der Plaetse, Willems, De Backer, Goosen, Buysse en De Wevere.

    Tijdens de XVIIIe eeuw kwam de hoofdstamlijn Martens opnieuw van Bellem naar Hansbeke, in het kielzog van Judocus en zijn Hansbeekse vrouw Petronilla Lamme, waar ook Petrus Sutterman, zijn zoon Boudewijn met zijn te Bellem geboren echtgenote Joanna De Pauw en zijn kleindochter Maria Rosa, echtgenote van Carel Martens, woonden. In dezelfde gemeente waren er verder nog de afstammelingen Maenhout, met eerst Judocus, echtgenoot van Norbertina Martens, en nadien hun dochter Carola Maenhout. August Hanssens, echtgenoot van Carola Maenhout, woonde te Nevele, maar overleed te Hansbeke in de XIXe eeuw. De te Nevele geboren Olivier De Brauwer overleed in 1724 te Hansbeke, nadat hij er gehuwd was met Petronella Bogaert. Hun dochter Maria Francisca werd er geboren en huwde met Joannes Martens, zoon van Judocus.

    In het nabije Poesele en Nevele leefden een aantal voorouders tijdens de XVIIIe eeuw. Bernard Bafort en Jeanne Marie Mortier werden respectievelijk te Nevele en te Poesele geboren. Te Nevele waren er nog Maurice Cackaert en Catharina Van Der Plaetse en Francies De Waele uit Poesele huwde met Monica Ledeganck. Het zijn allen voorouders van Maria De Waele, echtgenote van Marcel Martens.

    Bij de familie De Backer werd Joannes geboren te Wondelgem,waar hij ook overleed. Zijn vrouw Anna Maria Apers was afkomstig van Oostakker. Hun zoon Pieter Francies werd geboren te Wondelgem maar woonde samen met zijn vrouw Livina De Groote te Oostakker.

    De XVIIIe eeuwse bakermat van de huidige stam Martens omvat nu ook Poesele en Oostakker. Als bijkomende familienamen duiken op: De Pauw, Hanssens, Bafort, Cackaert, De Waele, Ledeganck, Apers en De Groote.

    Tijdens de XIXe eeuw plaatste de hoofdstamlijn met Carel, zijn zoon Petrus-Francies en zijn kleinzoon Emiel Martens zich volledig te Hansbeke. De voorvaders van Eugenie Coddens, tweede echtgenote van Petrus-Francies, woonden te Aalter, Lotenhulle en Bellem. Ook haar moeder Amelia De Zutter werd geboren te Aalter. Emma Mestdagh, echtgenote van Emiel Martens, werd geboren te Landegem. Haar voorouders Mestdagh woonden gedurende generaties te Meigem, maar eveneens te Astene, Drongen, Bellem, Vinkt en Hansbeke. Haar moeder Rosalia Cathoir was afkomstig van Merendree, met voorouders te Hansbeke,Drongen en Bellem.

    Charel De Waele, vader van Maria, werd te Poesele geboren, maar vestigde zich te Nevele met Maria Virginia Hanssens die zoals haar vader Edward en haar moeder Clementina Van Heule in die gemeente geboren werd. Haar moederlijke grootvader Bernard Van Heule was nochthans te Drongen geboren bij het begin van de XIXe eeuw, evenals haar grootmoeder Antoinette Blanchard. De ouders en grootouders van Charles De Waele werden tijdens de XIXe eeuw geboren te Poesele: vader Joannes Baptiste De Waele en moeder Marie Theresia Bafort en de grootvaders Joannes De Waele en Jean Baptiste Bafort. Zijn grootmoeder Marie Therèse Cackaert was geboren te Nevele.

    Met de geboorte van Judocus De Backer, zijn zoon Desiderius en zijn kleinzoon Karel De Backer, vader van Josette, is de ontwikkeling van deze familietak tijdens de XIXe eeuw volledig te Oostakker te plaatsen. De respectievelijke echtgenotes Sophie Haeck, Leonie Van Callenberghe en Marie De Clercq, evenals haar ouders Theofiel De Clercq en Serafina Audenaert, woonden in de zelfde omgeving, namelijk Oostakker en Desteldonk.

    Kaart van Zuidelijk Meetjesland met lokaties voorouders van Laurent Martens

     (doc)
    1 XVe Lovendegem

    2 XVIe Merendree, Hansbeke, Bellem, Nevele

    3 XVIIe idem + Vosselare, Poesele

    4 XVIIIe + Drongen, Astene, Poeke, Meigem, Merendree, Aalter, Vosselare, Vinkt

    5 XIXe + Aalter, Lotenhulle, Landegem, Drongen

    6 XXe + Deurle

    Ook een aantal voorouders van Lieve Cornelis, echtgenote van Karl Martens, kunnen gelokaliseerd worden in de XIXe eeuw. Haar overgrootvader Emile Cornelis is geboren te Vladslo en zijn echtgenote Elisabeth D’Haene is afkomstig van Pervijze.Beiden overleden te Diksmuide. Lieve haar overgrootouders aan moeders zijde, August Vanheste en Pauline Gaudeyne, zijn beiden geboren en overleden te Aartrijke. De overgrootouders Karel Kempinck en Clementina Eeckeloo vestigden zich eveneens te Aartrijke, hoewel Karel geboren was te Zedelgem. Haar overgrootouders Louis Verleye en Augusta Alleyn zijn beiden geboren en overleden te Brugge.

    In de XIXe eeuw is de geografische basis van de gekende voorouders van de familie Martens nauwelijks gewijzigd in Oost-Vlaanderen, met toevoeging van Drongen en Desteldonk. De voorouders van de familie Robert Cornelis – Paula Vanheste voegen

    er een West-Vlaamse dimensie aan toe met Diksmuide, Aartrijke, Brugge, Pervijze en Zedelgem. De lijst met familienamen in de kwartierstaat van de huidige generatie Martens wordt uitgebreid met een lange lijst: Coddens, De Zutter, Mestdagh, Cathoir, Van Heule, Blanchard, Haeck, Callenberghe, De Clercq, Audenaert, Cornelis, D’Haene, Vanheste, Gaudeyne,Kempinck, Eecklo, Verleye en Alleyn.

    Voor alle huwelijken die tijdens de XXe eeuw binnen de hoofdstamlijn Martens tot stand kwamen (Emiel Martens en Emma Mestdagh, Marcel Martens en Maria De Waele, Laurent Martens en Josette De Backer, Karl Martens en Lieve Cornelis) en die de voorouders zijn van de jongste generatie mannelijke afstammelingen Simon, Fil en Tuur Martens is hiermede de oorsprong te leggen in het Oost-Vlaamse Meetjesland en recenter in een aantal West-Vlaamse plaatsen van Diksmuide tot Brugge.

    8.1.2 Meervoudige familierelaties bij voorouders

    In de hoofdstamlijn van Stoffel tot Fil en Tuur Martens, in het bijzonder voor de generaties tussen Jacob Martens, kleinzoon van Stoffel, en Marcel Martens, overgrootvader van Fil en Tuur, komen een aantal meervoudige familierelaties voor. Onderstaand schema, beperkt tot de namen van 47 voorouders van Laurent Martens, illustreert dit bijzonder duidelijk.

    Jacob Martens en Livina Claeys zijn driemaal voorouders van Laurent Martens, waarvan tweemaal langs hun zoon Pieter en éénmaal langs hun zoon Jan:

    -uiteraard langs de mannelijke hoofdstamlijn Martens, over Pieter, Guilliame, Joannes, Judocus, Joannes, Carel, Petrus-Francies, Emiel en Marcel Martens;

    -langs zoon Pieter en verder dezelfde lijn tot aan Joannes Martens en Maria De Brauwer. Hun kleindochter Carola Maenhout, dochter van Norbertina Martens, huwde met Augustinus Hanssens. Maria Virginia Hanssens, kleindochter van August Hanssens, kreeg door haar huwelijk met Charles De Waele een dochter Maria, moeder van Laurent Martens;

    -Sara Martens, dochter van Jan en kleindochter van Jacob, heeft door haar huwelijk met Joos Sutterman eveneens een bijdrage gegeven, vermits haar betachterkleindochter Maria Rosa Sutterman trouwde met Carel Martens.

    Gheert Lamme die in 1625 als schepen van Hansbeke een verklaring aflegde waaruit blijkt dat hij de baljuw Jacob Martens nog gekend had, en met afstammelingen in cursief aangeduid in onderstaand schema, komt langs zijn zoon Jan en schoondochter Livina De Meyere zelfs voor in 4 onderscheiden tracés van de voorouders van Carlos,Arlette en Laurent Martens:

    -Petronilla Lamme, achterkleindochter van Gheert of Gherolf, huwde met Judocus Martens in de hoofdstamlijn ;

    -Livina Lamme, oudere zus van Petronilla, huwde met Petrus Sutterman. Haar kleindochter Maria Rosa Sutterman huwde met Carel Martens, de kleinzoon van Judocus;

    -Anna Lamme, een kleindochter van Gheert, is de grootmoeder van Maria F. De Brauwer. Maria trouwde met Joannes Martens, zoon van Judocus . Hun zoon Carel zette de directe mannelijke lijn verder;

    -Anna Lamme is ook nog een overgrootmoeder van Norbertina Martens, een oudere zus van Carel. Norbertina’s achterkleindochter Maria Virginia Hanssens kreeg een dochter Maria uit haar huwelijk met Charles De Waele. Maria De Waele huwde met Marcel Martens en is de moeder van Carlos, Arlette en Laurent .

    Joannes Martens en Maria Francisca De Brauwer zijn derhalve gemeenschappelijke voorouders van Marcel Martens en Maria De Waele:

    -Marcel Martens is hun betachterkleinzoon in de hoofdstamlijn Martens;

    -Maria De Waele is een generatie verder verwijderd, als betachterkleindochter van Judocus Maenhout en Norbertina Martens, dochter van Joannes en Maria Francisca.

    Anders uitgedrukt: Carel Martens, overgrootvader van Marcel, is een broer van de betovergrootmoeder van Maria De Waele.

    Wellicht is Gheert Lamme nog verwant langs een vijfde tracé, namelijk langs Barbara Speeckaert, echtgenote van Jan Martens. Na haar overlijden werd Gheert immers op 25-6-1636 aangesteld als maternele voogd van haar negen minderjarige kinderen.

    De naam Maenhout komt drie keer voor in dit schema, maar mogelijke familiebanden tussen deze Maenhout’s werden niet onderzocht. Dit is evenmin het geval voor mogelijke verwantschap tussen Joanna Steyaert en haar schoonmoeder Anna Steyaert, beide van Bellem. Wel is bekend dat Boudewijn Maenhout, oom van Livina Maenhout, gehuwd was met Clausijntje Martens, kleindochter van Jacob en dochter van Gheeraart.

    De families Hanssens en Van Vynckt hebben nog andere bindingen met de stam Martens die hoger reeds besproken werden.

    (schema) 
                     Jacob Martens
    x Livina Claeys

                        (1560-1618)   (1563-1637)

    Pieter Martens x Anna Steyaert            Jan Martens x Barbara Speeckaert

    (1602-1653)      (1600-1668)               (1590-1646)   (1594-1636)

                                                                                           Gheert

                                                                                             Lamme

    Guilliame x   Joanna             (+1647)   Sara Martens x Joos Sutterman

      Martens     Steyaert                      (1617-1692)   (1596-1680)

    (1628-1709)  (1631-1702)

                                                                              Jan Lamme x Livina De Meyer

                                                                                     (+1676)  (+1679)

            Joannes x Joanna

            Martens   Maenhout

         (1656-1729)  (1657-1691)                      Petrus  x  Livina

                                                                                                                                      Sutterman    Maenhoudt 
                                                        (°1650)  (1658-1717)

    Christ x Anna Lamme       Jan Lamme x Petronella 

    Bogaert  (1659-1706)                  Van Vynckt 

    (1655-                   (1662-1740) (1662-1742)

    1721)

    Petra x Olivier  JudocusxPetronilla Lamme   Livina Lamme x Petrus Sutterman

    Bogaert De Brauwer Martens                    (1689-1719)   (1687-1773)

    (1678-   (1701-  (1686-1725) ( 1694-1720) 

    1724)       1760)

    Maria F.De Brauwer x Joannes Martens   Boudewijn Sutterman x Joanna De Pauw

    (1724-1806)          (1719-1801)                              (1728-1794)

    Judocus Maenhout x Norbertina Martens  Carel Martens x Maria Rosa Sutterman

      (1748-1826)       (1751-1821)         (1766-1837)    (1771-1830)

    Carola Maenhout x August Hanssens Petrus-Francies Martens x Eugenie Coddens

      (1791-1861)     (1792-1887)             (1810-1900)       (1836-1898)

    Edward Hanssens x Clementine Van Heule       Emiel Martens x Emma Mestdagh

      (1830-1889)      (°1838)                 (1871-1955)      (1878-1964)

    Maria Virginie Hanssens x Charles De Waele

            (1880-1913)        (1872-1938)

                 Maria De Waele        x              Marcel Martens

                   (1906-1997)                        (1903-1989)

                         Laurent Martens x Josette De Backer
                                  (°1938) 
     (°1937)

     David Martens x Ann Van Der Haegen       Karl Martens x Lieve Cornelis   
          (°1963)      (°1964)                  (°1965)       (°1966)

    8.1.3 Enkele familiekenmerken van deze voorouders

    Huwelijken

    Huwelijken van voorouders met de familienaam Martens

    Echtpaar

    geboorte-jaar

    jaar

    huwe- lijk

    leeftijd

    bij

    huwelijk

    leeftijd

    bij over-

    lijden

    jaren

    huwe-

    lijk

    andere

    huwelijken

    Jacob Martens

    en

    Livina Claeys

    (1565)

    (1563)

    (1585)

    (25)

    (22)

    (58)

    (74)

    33

    Livina

    hertrouwde

    Jan Martens

    en

    Barbara Speeckaert

    1590

    1594

    (1617)

    27

    24

    (56)

    (42)

    19

    Jan

    hertrouwde

    Pieter Martens

    en

    Anna Steyaert

    1602

    na1600

    1624

    22

    (22)

    51

    (65)

    29

    wellicht

    enig huwelijk

    Sara Martens

    en

    Joos Sutterman

    1617

    1596

    1647

    30

    51

    75

    84

    33

    derde huw.

    van Joos

    tweede huw

    van Sara

    Guilliame Martens

    en

    Joanna Steyaert

    1628

    1631

    (1653)

    25

    22

    81

    71

    49

    enig

    huwelijk

    Joannes Martens

    en

    Joanna Maenhout

    1656

    1657

    1682

    26

    25

    73

    34

    9

    Joannes

    hertrouwde

    Judocus Martens

    en

    Petronilla Lamme

    1686

    1694

    1715

    29

    21

    41

    26

    5

    Judocus

    hertrouwde

    en 2e vrouw

    hertrouwde

    Joannes Martens

    en

    Maria F De Brauwer

    1719

    1724

    1744

    25

    20

    82

    82

    57

    enig huwelijk

    Norbertina Martens

    en

    Judocus Maenhout

    1751

    1748

    1785

    37

    34

    70

    81

    36

    enig huwelijk

    Carel Martens

    en

    Marie R Sutterman

    1766

    1771

    1807

    41

    36

    71

    79

    30

    enig

    huwelijk

    Petrus-Fr. Martens

    en

    Eugenie Coddens

    1810

    1836

    1864

    54

    28

    90

    62

    34

    tweede

    huwelijk

    van Petrus

    Emiel Martens

    en

    Emma Mestdagh

    1871

    1878

    1901

    30

    23

    84

    86

    54

    enig huwelijk

    Marcel Martens

    en

    Maria De Waele

    1903

    1906

    1930

    27

    24

    86

    91

    59

    enig huwelijk

    Huwelijken van voorouders buiten mannelijke lijn Jacob Martens

    echtpaar

    geboorte-

    jaar

    jaar

    huwelijk

    leeftijd

    bij

    huwelijk

    leeftijd

    bij

    overlijden

    jaren

    huwelijk

    Jan De Brauwer x
    Joanna Willems

    1600

    1628

    28

    (45)

    2

    Petrus De Backer
    Anna Goossen

    v 1609

    1639

    30

    (65)

    max 35


    Abraham Maenhout x
     Joanna Van Heyste

    1633

    1634

    1656

    23

    22

    (43)

    21


    Petrus Van Vinckt x

    Livina De Brabanter


    1629

    1637




    1659


    30

    22


    47

    39




    17


    Joos De Brauwer x

    Judoca V.Renterghem


    1629

    1639




    1670


    41

    31


    54

    40




    9


    Petrus Sutterman x

    Livina Maenhoudt


    1650

    1658




    1675


    25

    17




    59




    max 42


    Christoffel Bogaert x

    Anna Lamme


    1655

    1659




    1689


    34

    30


    66

    47




    17



    Jan Lamme x

    Pieternel V. Vynckt



    1662

    1662





    1687



    25

    25



    78

    80





    47


    Livinus De Backer x

    Marie De Wevere


    1687




    1714


    27


    42




    max 15


    Joannes De Backer x

    Anna Maria Apers


    1725




    1757


    32


    60




    max 24


    Judocus Mestdagh x

    Francisca De Meyer


    1757

    1757


    1779


    22

    22


    62

    78


    40

    Carolus De Decker x

    Carolina Saveris

    1759

    1757

    1786

    27

    29

    68

    61

    32

    Pieter Cathoir x

    Anna De Coster

    1770

    1766

    1795

    25

    29

    60

    45

    16

    Jacob Martens x

    Ther. V. Maldeghem

    1787

    1787

    1811



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 03/09-09/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007

    Archief per week
  • 03/09-09/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!