<< Oog om oog,tand om tand>>,dat was de strafmaat die tijdens de middeleeuwen werd toegepast. Men kon ook op bedevaart gaan of soms kon men zijn straf afkopen.
Maar vanaf ca 1750 dacht men daar anders over.Via eenzame opsluiting,boetedoen en penitentie kwamen sommigen tot inkeer.Er kwamen ook werkhuizen,rasphuizen en spinhuizen.De dwangarbeid was geboren.En België speelde een voortrekkersrol!
In het Gevangenismuseum zie je de evolutie van de vrijheidsberoving als straf,zoals deze in België van toepassing was,en dit met al zijn bijkomende aspecten (cellen, hygiêne, voedsel, ontsnappingen, drugs, censuur,wandelen in kooien,sleutels, uniformen,kunst in de gevangenis, enz.)
Het Gevangenismuseum heeft aandacht voor volgende gebieden:
* Ze wil er voor zorgen dat het publiek op een aangename wijze een beter inzicht krijgt in de evolutie van afwijkend gedrag,in de ingewikkelde wereld van de justitie en de penible sfeer van de strafinrichtingen. * Dit krijgt gestalte door een vaste tentoonstelling en tijdelijke tentoonstellingen,door het organiseren van studiedagen,workshops,colloquia,evenementen,ezv. * Zij wil hiervoor een collectie verzamelen en beheren zodat periodiek nieuwe aspecten kunnen worden belicht en tentoongesteld. * Zij wil dit doen op een wijze die wetenschappelijk verantwoord is (d.w.z. onderzoek,presenteren en informeren.