Toespraak aan het Politiemonument - september 2007xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wanneer men over de Tweede Wereldoorlog spreekt gaan de gedachten meestal onmiddellijk naar Auschwitz-Birkenau de uitroeiingkampen van de Joden
Ik buig mijn hoofd zeer diep voor het onnoemelijk leed dat het Joodse volk is aangedaan. Devervolging van de Joden blijft een smet die voor eeuwig kleeft op de geschiedenis van de 20ste eeuw.
Het komt echter te weinig onder de aandacht dat duizenden moedige mannen en vrouwen hun nek hebben uitgestoken en zich verzet hebben tegen de Duitse bezetting.
Op gevaar van hun eigen leven ontplooiden ze een waaier van activiteiten:
Burgerlijk verzet met o.a. het tijdig verwittigen van razzias en het bezorgen van onderduikadressen aan de Joodse medeburgers; de sluikpers die, wegens de strenge censuur op de kranten, in haar clandestiene blaadjes kritiek gaf op de bezetter en alzo het moreel opvijzelde. Spionage over de militaire aanwezigheden, versturen van weerberichten voor de RAF. In 1942 kwam 80% van de inlichtingen over de Duitse radarinstallaties uit België. Organiseren van ontsnappingslijnen om Engelse en Franse militairen over de Pyreneeën via Spanje naar Gibraltar te brengen. Bijstaan van ondergedoken werkweigeraars.
Gewapend verzet door het plegen van aanslagen op Duitse legertransporten, sabotage van treinsporen en hoogspanning- en telefoonpylonen.
Dankzij het gewapend verzet kwam de haven van Antwerpen ongeschonden in de handen van de bevrijders.
Zwaar zouden de weerstanders echter boeten. Verraden door incivieken werden tientallen van hen gearresteerd en naar Breendonk, Buchenwald, Ravensbrück, Gross-Rosen of naar andere concentratiekampen gevoerd. Ze werden er gefolterd, vernederd en werden - ondervoed - verplicht tot onmenselijke dwangarbeid. Velen van hen zouden er sterven van ontbering en uitputting.
41.257 Belgen zijn erkend als Politiek Gevangene waarvan 13.958 postuum. Onder hen 88 politieagenten uit Groot-Antwerpen.
Laten wij het offer dat zij brachten nooit vergeten.
|