Een nieuwe woonst - een nieuw begin
Foto
Inhoud blog
  • Klimaatbeleid
  • Spijtig ... hieeel spijtig !
  • Een dag niet gelachen, is ... een verloren dag
  • Feestende jongeren
  • Lebbeke bij nacht
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    26-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spijtig ... hieeel spijtig !

    ..

    Kaatsclub Wieze Sportief beleeft Mort subite *

    “Na Tollembeek, Buizingen en in een niet zo ver verleden Bever, verdween nu ook Wieze Sportief van het kaatstoneel”, lazen we begin juli in Het Nieuwsblad. Het nog lopende seizoen kwam het fanionteam na degradatie uit in Nationale 2. Met wisselend maar uiteindelijk fataal resultaat.

    Een duidelijke vorm van mort subite, hoewel zich al langer terug in de tijd tekenen manifesteerden die het verdwijnen van deze lokale en tegelijk volkse sport aankondigden”, laat een geëmotioneerde betrokkene De Kramiek weten. Het clubbestuur zag immers tegelijk sponsors afhaken en het aantal supporters uit de klassieke habitat langs de Schrovestraat  slinken om andere oorden op te zoeken. Probleem is echter dat de kaatssport in Lebbeke, Wieze en Denderbelle, maar ook buiten die drievuldigheid, al decennialang klappen moet incasseren. Oorzaak?  Een veranderende wereld. Of we dat willen of niet.

    Vijftig en beduidend meer jaar geleden omarmden toen lagere jongensscholen in deze Denderregio, o.a. de Lebbeekse gemeenteschool, het kaatsen. De naam bal pelote alleen al liet hun ‘poulains’ kennismaken met de Franse cultuur. Het correct gebruik van de termen ‘bovvèès’/movvèès’ was noch min noch meer dan een stevige stap vooruit in de kennis van het Frans.  Un pas en avant.  Sterspelers, niet zelden Franstaligen, gestimuleerd door zwartgeldbetalingen onder tafel  zakten bovendien af naar onze kontreien.

    Er ging toen in de jongensscholen geen enkel recreatief moment voorbij, of de oudere leerlingen serveerden na een streep hoofdrekenen, een flard semi-Nederlands en een bezoek van de lokale (onder)pastoor, ‘ballekkesop. De harde bal zo lang mogelijk zonder de grond te raken tegen een muur laten weerkaatsen, werd als adembenemend ervaren. Wie kon bewijzen in het bezit te zijn van een ‘lèèr’n ‘koëtswant’, veelal aangekocht op de ‘Klein Ploëts’, bij ‘Wannekken van Tens/Tens Wannekken’, bezorgde de eigenaar meteen promotie tot de sportieve elite van de school.

    Ook tijdens de weekends vierde de kaatssport hier toen hoogtij. Geen cafébaas overigens die verzuimde een trapeziumvormig terrein af te bakenen voor zijn voordeur. Ook al benaderden de witgekalkte lijnen van geen kanten de officiële afmetingen. Slaagde de pientere waard er echter in bekende figuren, in Lebbeke o.a. ‘Prospèèrekken’, te engageren als ‘koëtselegger’, groeide een kaatstreffen vrij regelmatig uit tot een belevenis die de tapkranen continu in beweging zette.

    De tand des tijds maakte aan dat lokaal sportgebeuren met bal en want echter een eind. Die aftakeling  blijft vandaag voortduren. Nogal wat cafés verdwenen ondertussen en vooral het voetbal veroverde de speelplaatsen.

    Wieze Sportief overleefde, uitsluitend dankzij sponsoring. Tot vandaag.  Jammer. Enkel de miniemenploeg zou het seizoen nog afmaken op de ruime brok asfalt in de Schrovestraat en daarna emigreren naar ‘Eddersem’.  Aalstenaars zijn sterk in het recupereren.

    *Denderbellenaar Dirk Van den Abbeele schreef met 650 jaar kaatsen in het gewest Dendermonde de geschiedenis van het kaatsen in onze regio, met uiteraard aandacht aan de sport in Wieze, Denderbelle en Wieze.  Een standaardwerk. Van den Abbeele, zelf tot 1993 in de sport actief, is wekelijks present op de vrijdagmarkt in Denderbelle.

    Bron : "KRAMIEK" nr 7 - juli 2024

     







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 09/09-15/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!