Place Pigalle krijgt ander uitzicht
Lebbeke, Wieze en Belle veranderen constant van uitzicht. Wie daaraan twijfelt, doet er goed aan zijn/haar wandelschoenen aan te trekken en zich hectometer na hectometer, al dan niet met stijgende pijn in de kuiten, te verbazen over wat hier verandert. Bouwpromotoren vinden al langer gaten om op te vullen, niet zelden met open armen verwelkomd door besturen op zoek naar een evenwichtig financieel beleid.
Mochten onze voorvaderen in een uiteraard minder moment van bewustzijn, alsnog besluiten ‘neemel’ te verlaten en af te dalen op Moeder Aarde, ze zouden nogal ‘verschieten’. Ook het uitzicht van de Jules De Buckstraat, waar een eeuw geleden nog een ‘bèèrpoemp’ een van de gevels sierde, is sterk veranderd.
De Buck was een pastoor die tijdens de nadagen van Wereldoorlog II, naar Frankrijk gevluchte Lebbekenaars hielp repatriëren, met een actie die vandaag op VRT niet alleen Het Journaal zou halen, maar ook Ter Zake. Het leverde hem, in de tweede helft van vorige eeuw, een eigen straatnaam op en verwees tegelijk de ‘Klein Ployts’ (Kleine Plaats) naar de vooral mondelinge overlevering. Ook al nemen Lebbeekse anciens vandaag nog altijd graag die verdwenen straatnaam in de mond. Ze herinneren zich overigens ook dat Martin Van den Broeck, bekend wegrenner en pistier, er samen met zijn vrouw de dorstigen laafden. Wat Frans Verhaevert, alias ‘Frans Toiës’, bediende bij de Liberale Mutualteit en Ziekenbond, hen voorgedaan had. En weten ook nog dat decennia geleden ook het Gildenhuis (met zaal) er een oord van lafenis was.
Place Pigalle
De ‘Klein Ployts’ kreeg niet zo lang geleden overigens de naam ‘Place Pigalle’ mee. Op een warme zomeravond kon je er, dankzij o.a. ’t Toreken, ‘De Klein Ployts’, Bakkerij De Weerdt, ‘Deeziken’ en het Steakhouse, met veel goede wil overigens een uurtje op een terras in Parijs wanen.
We stevenen echter opnieuw af op verandering. De vzw Parochiale Werken, eigenaar van ’t Toreken, de sinds kort leegstaande café ‘De Klein Ployts’ en het al lang leegstaande winkelpand ‘Wannekken van Tens’, ooit de enige zaak waar ‘koytseball’n’ en nogal wat prullaria te koop waren, koestert (ver)bouwplannen. Tussen beide leegstaande gebouwen ligt een perceel grond, eigendom van de gemeente, braak. Het perceel ligt sinds enige tijd achter slot en grendel. En is, van horen zeggen, niet te koop.
Toreken blijft bestaan
Sinds enkele maanden circuleren geruchten over mogelijke bestemmingen van de gebouwen. Er was zelfs sprake dat het Toreken gesloopt zou worden. “De vzw koestert plannen”, zegt pastoor-moderator Geert Leenknegt, “Van een definitieve vorm is echter nog geen sprake. Wel staat nu al vast dat ’t Toreken blijft bestaan. Midden volgend jaar stopt de familie Klinckaert wel de uitbating. Daarnaast wordt onderzocht of de mogelijkheid bestaat om ‘De Klein Ployts’ in het Toreken te integreren.”
Bron : "KRAMIEK" nr 11 - november 2023
|