Veere (Zeeland)
Komen er enkele keren per jaar, nu de foto's, en misschien een filmpje bij elkaar.
04-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begin

VEERE

Als wij familie of kennissen over hebben Willen ze meestal een rondje Walcheren doen, de boulevard in Vlissingen, Domburg, de stormvloedkering, daarna Veere, de oude stad van Middelburg en weer naar Souburg, waar wij wonen.

En het gekke is, dat wij daar ook van genieten, maar ook gewoon tussendoor er eens gaan kijken.

En natuurlijk het bekenste is het stadhuis, met zijn toren.






Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historie van de gemeente Veere

De gemeente Veere is op 1 januari 1997 ontstaan uit de vroegere gemeenten Domburg, Mariekerke, Valkenisse, Veere en Westkapelle. Tot de gemeente behoren de kernen Aagtekerke, Biggekerke, Dishoek, Domburg, Gapinge, Grijpskerke, Koudekerke, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Vrouwenpolder, Westkapelle en Zoutelande. Ook liggen er verspreid over de gemeente nog verschillende buurtschappen. Er wonen 22.000 mensen in de gemeente. Een groot deel van de gemeente is overwegend agrarisch. Het andere deel bestaat uit kustgebied, bestaand uit bossen, duinen en strand. De kustlijn is 34 kilometer lang.

Een belangrijke inkomstenbron in de gemeente komt uit de recreatieve en toeristische sector. Jaarlijks zijn er bijna drie miljoen toeristische overnachtingen in de gemeente. Er zijn veel hotels, campings, minicampings en maar liefst 3065 recreatieve woningen. Vooral de kustplaatsen Vrouwenpolder, Oostkapelle, Domburg, Westkapelle en Zoutelande ontvangen jaarlijks veel badgasten.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kern Veere

De kern Veere ligt aan het Veerse Meer.

De kern beschikt over een beschermd historisch stadsgezicht. In de 12e of 13e is Veere ontstaan, al droeg het toen de naam Campveere. De stad kwam onder meer tot bloei door de invloed van de adellijke familie Borssele en door het feit dat Veere in 1541 de stapelplaats van Schotse wol in Nederland werd.

 Tijdens de Bataafse republiek verloor Veere de handelsfunctie en werd het weer een vissershaven. Door de Deltawerken is het Veerse Meer ontstaan waardoor Veere een aantrekkelijke plaats werd voor toeristen en recreanten

***************

Nu gewoon een serie foto's, van afgelopen zaterdag.

Een eerste of ander een hernieuwde kennismaking.

Later komt het nogmaals voorbij.




































05-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis stadhuis Veere
De bouw van het stadhuis begon in 1474 onder leiding van de Vlaming Evert Spoorwater en is gebouwd door de familie Keldermans uit Mechelen, die ook het stadhuis van Middelburg bouwde. De zwaar aangetaste beelden van de gevel werden bij de restauratie van het stadhuis in de jaren 1931-1934 vervangen door nieuwe beelden, vervaardigd door O.W. Wenckenbach. De oude gevelbeelden staan nu in de Schotse huizen
 
In 1591 werd begonnen met de bouw van de huidige toren naar ontwerp van adriaan de Muer uit Brugge. In 1597 werd de windvaan aangebracht. Deze windvaan in de vorm van een schip, is 2 meter lang en 1,65 meter hoog.
In 1751 werd het oorspronkelijke bordes van het stadhuis vervangen door de huidige opgang. De tekst ‘Gehoorsaemheydt Godts en der Overheyt weert der Menschen ongeluck’, die reeds in het oude bordes was gebeiteld, werd ook in het nieuwe bordes opgenomen. Na de revolutie van 1795 werd het woord ‘Overheyt’ in ‘Wetten’ veranderd.
















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen, en een beetje buiten

Begane grond - De Vierschaar

 
In dit vertrek werd tot 1811 recht gesproken door het stadsbestuur. De baljuw (rechter) was gezeten rechtsachter in het vertrek onder de baldakijn met daarop het beeld van Vrouwe Justitia. De pilaren aan weerskanten zijn zogenaamde ‘Salomonische’ of gehoornde pilaren. Ze verwijzen naar de wijsheid en rechtvaardigheid zoals in de bijbel aan koning Salomo was toegedicht. Voor de baljuw lag de bijbel waarop de verdachten moesten zweren altijd de waarheid te zullen spreken. Bij een rechtszitting had de baljuw een pruik op zijn hoofd en een staf in zijn hand.
 
Dieven en vechtersbazen konden in de zestiende eeuw worden veroordeeld om op eigen kosten een bronzen hand te laten maken. Dit was een symbool voor het afhakken van een hand zoals dat in de daarvoor liggende eeuwen in Zeeland gebruikelijk was voor dit soort vergrijpen. De vuisten werden aan de schouw opgehangen ter eeuwige gedachtenis aan hun misdaad. De twee brandmerkijzers met het gestileerde stadswapen van Veere (twee torens) en de letter ‘S’ (van ‘stelen’) werden gebruikt om misdadigers van een kenmerk te voorzien. Met de hand‑ en halsboeien werden misdadigers vastgezet. De voetboei met het houten blok, een ‘blok aan het been’ was bestemd als schandestraf. Met de pieken, hellebaarden en mensenvangers was de toenmalige burgerwacht uitgerust. 
De beker in de wandvitrine is de verguld zilveren beker van Maximiliaan. Deze beker is gemaakt in Vlaanderen omstreeks 1546 in opdracht van keizer Karel V, die hem schonk aan Maximiliaan van Egmond, graaf van Buren. Maximiliaan van Egmond was naar Duitsland getrokken om de keizer te helpen in zijn strijd tegen de protestanten. Hij ontmoette de keizer bij Ingolstadt in Duitsland. Deze ontmoeting is op de beker afgebeeld. Boven op de beker staat de oorlogsgod Mars met een schild waarop het wapen van de stad Veere is afgebeeld. De beker werd in 1551 door Maximiliaan van Bourgondie, heer van Veere, aan de stad geschonken en lange tijd bewaard in het foedraal van corduaans leer. Op deze lederen beker in de vitrine staat de spreuk: Bewaert o Heer de stad der Veer, voor storm en wijnt, hoogh watervloet, dat zij niet meer comt in de neer, want Ghij alleen zijt ons behoet. Het gemeentebestuur van Veere heeft in 1881 en 1883 geprobeerd deze beker te verkopen. De Kroon heeft die besluiten vernietigd.
Bij een bezoek aan Veere drinkt de koningin, als markiezin van Veere, traditioneel een slok wijn uit de beker van Maximiliaan.
Eerste verdieping - De Raadzaal
 
Dit vertrek wordt nu nog gebruikt voor het voltrekken van huwelijken en voor representatie. Tot 31 december 1996 vonden hier de maandelijkse vergadering van de gemeenteraad van Veere plaats

Binnen mocht niet geflitst worden.

Meer over Veere

http://www.veere.nl/index.php?mediumid=13&pagid=4323





















06-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Schaapskudde
Klik op de afbeelding om de link te volgen

VIDEO ****** VIDEO ****** VIDEO ****** VIDEO

De Schaapskudde van Kaljouw Landschapsbeheer via de Kaai en Markt in Veere (Z) op weg naar de dijk langs het Kanaal door Walcheren
De Kudde telt ca. 200 schapen en Lammeren.


<<<<<<<< Op foto klikken voor Video


07-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook afgelopen zaterdag.





08-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat foto's van een paar jaar terug

Veerse zeildagen, historische markt,het Veerse mee.

Foto's van de afgelopen jaren

Gewoon gezellig.














12-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veere Bastion.

Met de versterking van Veere is vermoedelijk in de jaren veertig van de veertiende eeuw begonnen. In zijn boek “Vondsten in Veere” vermeldt prof.dr. P. Henderikx, dat in 1346 Veere voor het eerst aangeduid wordt als: “Die veste ter Veere”.

Het is zeer waarschijnlijk dat men in de daarop volgende tijd voortdurend bezig is geweest met de vestingwerkzaamheden


Voor ons was het ook de eerste keer dat wij het bolwerk. de stenen beer, en het wallengebied bezochten.

Binnenkort gaan we er eens uitgebreidt kijken, zo zie je, je vindt altijd weer wat nieuws.


















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wallen gebied

De poort in, de tunnel door, het trapje op, en een pracht gebied ligt voor je open.

 
















13-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling door groen en stadje.


***





16-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote Kerk Veere

Een Kerk met geschiedenis.

Het monument de Grote Kerk Veere ligt aan de zuidoost rand van de historische kern Veere. De kerk, voltooid in 1521, is een symbool van een geschiedenis van glorie en verval die heden tot stilstand is gebracht. Nadat Veere haar trouw zwoer aan de Prins van Oranje volgde in 1572 de invoering van de protestantse eredienst. Kerksieraden werden verkocht en het schip en transept van de Grote Kerk werden afgescheiden van het koor.

Zie ook de tekst op de foto's.

 


















Archief
  • Alle berichten

    Welkom op de blog MOOI VEERE.
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!