Veere (Zeeland)
Komen er enkele keren per jaar, nu de foto's, en misschien een filmpje bij elkaar.
05-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis stadhuis Veere
De bouw van het stadhuis begon in 1474 onder leiding van de Vlaming Evert Spoorwater en is gebouwd door de familie Keldermans uit Mechelen, die ook het stadhuis van Middelburg bouwde. De zwaar aangetaste beelden van de gevel werden bij de restauratie van het stadhuis in de jaren 1931-1934 vervangen door nieuwe beelden, vervaardigd door O.W. Wenckenbach. De oude gevelbeelden staan nu in de Schotse huizen
 
In 1591 werd begonnen met de bouw van de huidige toren naar ontwerp van adriaan de Muer uit Brugge. In 1597 werd de windvaan aangebracht. Deze windvaan in de vorm van een schip, is 2 meter lang en 1,65 meter hoog.
In 1751 werd het oorspronkelijke bordes van het stadhuis vervangen door de huidige opgang. De tekst ‘Gehoorsaemheydt Godts en der Overheyt weert der Menschen ongeluck’, die reeds in het oude bordes was gebeiteld, werd ook in het nieuwe bordes opgenomen. Na de revolutie van 1795 werd het woord ‘Overheyt’ in ‘Wetten’ veranderd.
















04-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kern Veere

De kern Veere ligt aan het Veerse Meer.

De kern beschikt over een beschermd historisch stadsgezicht. In de 12e of 13e is Veere ontstaan, al droeg het toen de naam Campveere. De stad kwam onder meer tot bloei door de invloed van de adellijke familie Borssele en door het feit dat Veere in 1541 de stapelplaats van Schotse wol in Nederland werd.

 Tijdens de Bataafse republiek verloor Veere de handelsfunctie en werd het weer een vissershaven. Door de Deltawerken is het Veerse Meer ontstaan waardoor Veere een aantrekkelijke plaats werd voor toeristen en recreanten

***************

Nu gewoon een serie foto's, van afgelopen zaterdag.

Een eerste of ander een hernieuwde kennismaking.

Later komt het nogmaals voorbij.




































Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historie van de gemeente Veere

De gemeente Veere is op 1 januari 1997 ontstaan uit de vroegere gemeenten Domburg, Mariekerke, Valkenisse, Veere en Westkapelle. Tot de gemeente behoren de kernen Aagtekerke, Biggekerke, Dishoek, Domburg, Gapinge, Grijpskerke, Koudekerke, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Vrouwenpolder, Westkapelle en Zoutelande. Ook liggen er verspreid over de gemeente nog verschillende buurtschappen. Er wonen 22.000 mensen in de gemeente. Een groot deel van de gemeente is overwegend agrarisch. Het andere deel bestaat uit kustgebied, bestaand uit bossen, duinen en strand. De kustlijn is 34 kilometer lang.

Een belangrijke inkomstenbron in de gemeente komt uit de recreatieve en toeristische sector. Jaarlijks zijn er bijna drie miljoen toeristische overnachtingen in de gemeente. Er zijn veel hotels, campings, minicampings en maar liefst 3065 recreatieve woningen. Vooral de kustplaatsen Vrouwenpolder, Oostkapelle, Domburg, Westkapelle en Zoutelande ontvangen jaarlijks veel badgasten.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begin

VEERE

Als wij familie of kennissen over hebben Willen ze meestal een rondje Walcheren doen, de boulevard in Vlissingen, Domburg, de stormvloedkering, daarna Veere, de oude stad van Middelburg en weer naar Souburg, waar wij wonen.

En het gekke is, dat wij daar ook van genieten, maar ook gewoon tussendoor er eens gaan kijken.

En natuurlijk het bekenste is het stadhuis, met zijn toren.








Archief
  • Alle berichten

    Welkom op de blog MOOI VEERE.
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!