Niet enkel klavieren zijn via midi te gebruiken. Er bestaat practisch voor elk instrument een mogelijkheid om dit met een ander midi instrument of met computer te koppelen. Het meest voorkomend zijn de keyboards. Hier op het eerste zicht 3 klavieren die uiterlijk gezien zowat hetzelfde kunnen. Nochtans gaat het hier om 3 totaal verschillende toepassingen. (klik op de afbeelding om ze beter te kunnen bekijken)
Midi - controller Daar komt op zich geen noot muziek uit. Het is een commandopost waarmee de speler bevelen geeft naar computer en/of andere midi instrumenten. Wie zijn computer ( laptop of pc) als muziek- maker, -verwerker , -recorder enz wil gebruiken heeft aan dit instrument voldoende. Het is trouwens ook de goedkoopste oplossing. De meeste controllers hebben 49 toetsen. Dit is normaal voldoende om dit klavier als commandopost te gebruiken of om afzonderlijke stukken muziek te spelen en deze op te nemen in een computer en later samen weer te geven. Voor een life optreden of muzikant dus minder geschikt. Er bestaan ook modellen met 61 toetsen. Hetzelfde dus als bij een gewoon klavier en dat is voor een huis tuin en keuken muzikant al wat beter.
Synthesiser Dit is een instrument waarmee een muzikant zelf geluid kan samenstellen die niet door een normaal instrument kunnen gespeeld worden. Denk maar aan de muziek van Michel Jarre. Alle geluidseffecten in films worden tegenwoordig bijna uitsluitend met synhesisers gemaakt. Dit is een instrument voor specialisten en artiesten en ervaren muzikanten. Dit soort klavieren worden ook gebruikt als uitbreiding naast een gewoon orgel of muziekklavier. Ook worden soms muziekstukken gespeeld op een midicontroller die de gespeelde noten (toetsaanslagen) verdeeld over verschillende instrumenten.
Muziekklavier Dit wordt het meest gebruikt voor normale weergave van normale instrumenten. Hierop vind men een hele reeks speelbare instrumenten , begeleidingsrithmes en kant en klare arrangementen. Hier is ook de grootste keuze aan merken en type's. Ook de prijzen lopen ver uit elkaar. Van minder dan 100 euro tot een paar duizend euro.
Wie met computermuziek wil beginnen kan dus best een heel goedkoop muziekklavier of midicontrollerklavier aanschaffen om eventueel later naar een prof. model over te gaan. Al die snufjes en vele knopjes zijn verleidelijk maar zo lang men niet echt kan spelen heeft men daar niets aan. Men kan dan net zo goed cd's afspelen. Lukt het niet zijn er niet teveel aan verloren gegaan.
24-07-2007 om 00:00
geschreven door frodomin 
|