Inhoud blog
  • Wilt u ook stoppen met roken?
  • Brief aan iemand die wil stoppen met roken.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • karnas-boebel
  • beurs
  • beurs
  • Archief per maand
  • 12-2005
  • 08-2005
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Effekes je site bekeken,en een groetje
  • roken
  • zrerez
  • Dank u wel
  • Vraagjes

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Stoppen met roken?

    Lijdensweg van een rook-stopper en de zoektocht naar houvast om vol te houden tijdens te strijd tegen de afhankelijkheid.
    30-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brief aan iemand die wil stoppen met roken.

    http://www.rooksignaal.be

    http://www.komopenstop.be/

    Goede vriendin Denise,

    Ik ben even gaan kijken op de hierboven vermelde sites. Het zijn sites die mensen die willen stoppen met roken, bijstaan.

    Ik ga er nu geen tijd in steken.

    Ik denk dat ik beter spreek, van uit eigen kennis en ervaring.

    Ik vermeld hier even dat elke gelijkenis met bestaande toestanden en/of personen, op zuiver toeval berust.

    En ook dat ik de pagina niet zal beveiligen zodat eenieder de tekst kan vergroten, verkleinen of kopiëren, als hij of zij dat wil.

    Ook de naam Denise is toevallig gekozen, het had evengoed Julien kunnen zijn of Kim, dat zowel voor mannelijk als voor vrouwelijk kan gebruikt worden.

    En nu zijn we eindelijk vertrokken.  Daar gaan we dan, ....

    Mijn vader heeft mij 30 of 35 jaar geleden betaald omdat ik zou stoppen met roken. Wist je dat, Denise?

    Ons vader -ik heb ook een zuster vandaar: ‘ons’ vader- had van zijn dokter -ook een kettingroker- de raad gekregen om met roken te stoppen.

    Vader klaagde vanaf zijn dertigste -dat is zolang ik mij kan herinneren- van slechte bloedcirculatie in zijn benen. Hij ging regelmatig naar de dokter en die mat de doorstroming van het bloed in de aders van zijn benen. Vader heeft heel lange tijd bloedsomloop bevorderaars ingenomen.

    Op een zeker ogenblik gaf zijn dokter hem dus de raad om te stoppen met roken en mijn vader is gestopt van de ene dag op de andere. Tussen haakjes: zijn dokter rookt nog altijd voort.

    Ik rookte toen al een achttal jaar op mijn twintigste. Waarschijnlijk was ik er vroeg bij maar was zeker niet alleen. In het eerste voorbereidend jaar in de technische school rookte zeker de helft van de leerlingen van de klas. Wel moet ik u zeggen dat wij aanvankelijk de rook niet inhaleerden.

    Dat inhaleren heb ik geleerd tijdens een vakantiereis. Bij de groep was ik één van de jongste met mijn dertien jaar.

    Oudere gasten zegde mij: "Gij haalt niet in; dan heb je toch niks aan roken!"

    -Wat is dat dan, dat inhalen, waar je 'iets' zou aan hebben?

    Wij kregen dat prompt gedemonstreerd en we gingen het van dat moment af, ook steeds doen.

    Ik herinner me nog het rot gevoel van in het begin, maar gaande weg bouwde je er een weerstand tegen op en ging je het beter vinden en weer wat later noemde je het zelfs goed of lekker.

    Mijn vader was dus gestopt en hij bood mij 500F per week dat ik niet rookte. Wanneer ik dat toch deed moest ik 70F betalen per sigaret.

    Ik mocht zelf bepalen wanneer ik startte en hij zou mij gedurende 5 weken 500F betalen min -zoals reeds gezegd- zoveel maal zeventig frank als ik sigaretten gerookt zou hebben. Verder zou hij zijn bijdrage stilaan afbouwen 4 weken 400F, 3 weken 300F, 2 weken 200F en één week 100 frank en dan niets meer.

    Samen is dat 16 weken ondersteuning of een kleine 4 maanden en 5.500 BEF en dat bleek voldoende om mij te helpen stoppen met roken.

    Ik werkte toen in een kliniek aan een nieuwbouw. Ik was de baas van de ploeg loodgieters, op een bepaald ogenblik vijf man + één metser. Wij stonden ook in voor het onderhoud van het sanitair in de rest van de kliniek.

    Ik ben daar beginnen werken op mijn negentien, eerst een paar dagen alleen om me in te werken. Stilaan, naar gelang de behoefte en de mogelijkheden, kwamen er mannen bij.

    Denise, je kan je het misschien niet voorstellen hoe zo’n negentienjarige zich voelt in zo’n groot gebouw en met zoveel mensen. Je moet er proberen met plans en aanwijzingen van aannemer, architect en technische raadgever, zo’n installatie te verwezenlijken.

    Ik kan u verzekeren dat, het jaar dat ik daar werkte, een heel intensief jaar was. Elk moment van de dag was voor mij een mogelijkheid om iets te presteren en de dagen waren lang. Wij werkten altijd van 7 tot 7 en ik nam ook werk mee naar huis om dingen klaar te maken om de dag daarop het werk vlotter te doen verlopen.

    Iets wat me nog meer aanzette tot presteren was een uitspraak van iemand; die zei dat dit werk voor mij een proef was en als ik het er goed van afbracht, dat er dan anderen en mogelijk zelfs nog grotere projecten, zouden volgen.

    Denise, ik vertel je dit niet zomaar, ik vertel dit omdat de periode van het stoppen met roken toen liep. Misschien had ik geluk dat het in die periode van intens werken viel?

    Misschien wel, ... maar het heeft er ook voor gezorgd dat ik terug ben gaan roken.

    Als loodgietersbaas moest ik regelmatig/onregelmatig met de meestergast van de aannemer rondlopen door het gebouw om met hem te bespreken wat er de komende dagen en weken te gebeuren stond en hoe we dat het best zouden kunnen aanpakken zonder teveel voor elkaars voeten te lopen.

    Die meestergast was een niet-roker maar hij had wel steeds een klein pakje groene St. Michel op zak en tijdens zo’n rondgang door het gebouw presenteerde hij vaak een sigaret en hij rookte er zelf ook één. In het begin bedankte ik beleefd maar later nam ik er al eens één aan. Dat gebeurde misschien met drie weken tussentijd en later misschien eens tweemaal in de week.

    Het deed mij nadenken over het feit of het wel geoorloofd was om altijd sigaretten aan te nemen zonder ooit zelf eens te kunnen trakteren.

    Na verloop van tijd vond ik ‘uiteraard’ dat dat niet door de beugel kon en ik kocht me ook eens een pakje sigaretten, niet om te roken -ik rookte immers niet meer- maar om ook eens te kunnen trakteren!!!

    Ik weet niet meer hoe lang ik met dat pakje op zak heb rondgelopen, Denise, wel weet ik dat het werk op een bepaald ogenblik niet zo goed vlotte en dat ik naar een sigaret greep en een uur later -vlotte het nog niet- dus, ... nog een sigaret en nog één, ... een kwartier later nu!!!

    Toen was het hek van de dam en ben ik terug gaan roken.

    Het moest altijd wel stiekem gebeuren, want ons vader mocht dat niet weten!

    Het komt mij nu eigenaardig voor -nu ik definitief niet meer rook- dat ik toen heb gedacht dat te kunnen doen zonder dat mijn ouders en anderen daar iets van merkten. Immers wie rookt stinkt uren voor de wind. Zelfs wanneer je maar even in een ruimte komt waarin gerookt wordt, stinken uw kleren verschillende dagen naar de rook. Het is, althans voor een niet roker, onmogelijk te verbergen dat je rookt, zelfs al is het maar zo nu en dan.

    Denise, ik sla nu enkele jaren over, ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt. De jaren gaan voorbij, je hebt drukke bezigheden, overal verplichtingen die je denkt te moeten nakomen en je probeert dat ook te doen. De stress doet je steeds meer roken en ook al voel je de signalen, zoals pijn in de kuiten bij het wandelen wel, je denkt te moeten blijven roken, omdat je er behoefte aan voelt en je hoort ook van anderen zeggen dat stoppen zo moeilijk is en de slaagkans klein, zelfs met het gebruik van ondersteunende middeltjes, die je voor veel geld kan kopen bij de apotheker. Twintig, dertig jaar zijn zo voorbij gegaan al rokend zonder dat je er veel erg in had.

    Op een dag werd ik verkouden, Denise, tenminste dat is wat ik dacht dat er gaande was, ik moest hoesten en snotteren de hele dag, ........en soms ook tijdens de nacht.

    Een oud gezegde indachtig, dat een goeie verkoudheid een cyclus heeft van zes weken op en zes weken af, bleef ik geduldig wachten op het einde. Dat einde kwam niet. Niet na twaalf weken, niet na dertien en ook niet na veertien weken. Hoe lang kan je wachten voor je iets onderneemt?

    Voor mij, Denise, voor mij, die als zelfstandige minstens 12 uur moest werken per dag om enigszins uit de kosten te geraken, voor mij was dat tot ik ook de hele nacht lag te hoesten of toch nagenoeg de hele nacht. Dan pas vroeg ik raad aan mijn huisarts, die mij medicamenten voorschreef. Achteraf bleken die goed te zijn, maar de voorgeschreven dosering klopte niet, om een werkbaar resultaat te bekomen.

    Ik weet niet of ik het allemaal goed beschrijf, opdat jij dingen daarin zou erkennen die jezelf ook hebt ervaren Denise, ... maar ik rookte nog in die tijd!

    Nu ja, roken was dat eigenlijk niet, ... ik stak een sigaret op, ... dat wel, ... maar dan moest ik die laten oproken zonder eraan te trekken want bij de eerste trek, begon ik te hoesten en kon daarmee niet ophouden, voor dat de sigaret en de rook al lang waren verdwenen.

    Ik herinner het mij nog vrij goed, ik moest een warmwatertoestel plaatsen bij iemand met maar één arm! De persoon lachte zelf met zijn handicap: "Als je een handje hulp nodig hebt, dan weet je het maar te zeggen, hé ! "

    Telkens ik een sigaret opstak begon hij te hoesten -hij was vroeger ook roker geweest en mankeerde nu iets ernstigs aan de longen- en hij moest het lokaal verlaten omdat hij zelfs niet tegen het passief meeroken kon.

    Op dat ogenblik kon ik er ook niet tegen maar ik wilde toch nog roken en het steeds opnieuw proberen ... of het nog niet beter ging, weet je wel?

    De long-specialist, waarnaar ik was verwezen door mijn huisarts, vertelde mij dat ik astma had.

    Hij zei me, dat die astma niet van het roken kwam maar dat roken wel irritaties veroorzaakt en dat het dus zeker wel beter is, .......... om te stoppen met roken!!!!!!!

    Ik kon het niet opbrengen om te stoppen met roken, .... toen niet, ... in die tijd en het werd mij eigenlijk nog moeilijker gemaakt door de medicijnen die de specialist me voorschreef, want zie, die waren zo goed dat ik niet meer moest hoesten wanneer ik een sigaret opstak. Eigenlijk was er nu geen noodzaak meer om te stoppen met roken.

    Waarom ik dan toch stopte? En waarom ik het toen deed ... ?

    Dat is het onderwerp van een volgend stukje, Denise, waarin ik je zal trachten uit te leggen, hoe ik het deed, ..... en misschien verklap ik ook waarom ik dat deed.

    Zelfvertrouwen of gebrek daaraan en/of zelfbedrog:

    Veel rokers zeggen van zichzelf dat ze niet kunnen stoppen met roken. Dit klopt niet. Het is een drogreden om niet te moeten stoppen.

    Vele duizenden is het wel gelukt, waarom zou het jou niet lukken?

    Ik neem aan, dat het mogelijk is, dat je voor jezelf de moed niet vindt om de miserie van het stoppen -die er zeker zal zijn- te dragen. Wel ik heb daar het volgende op gevonden; ... doe het voor iemand anders!

    De eerste die in aanmerking komt om voor te stoppen met roken is je man, je kind en/of je kleinkind maar voor mijn part mag jij het doen voor Claudia Schiffer of voor Koen Crucke. Het speelt helemaal geen rol voor wie je ‘t doet, ... als je ‘t maar doet !!!

    Ik kan u verzekeren dat ge over deze simpele opmerking best niet te vlug zou overstappen.  Denk er maar eens rustig over na en probeer het.  Het is veel gemakkelijker om voldoende moed te verzamelen, wanneer je dat doet voor iemand anders dan dat je voor jezelf kan opbrengen.

    Veel rokers -je kan dat ook lezen in de lezersbrieven op de site komopenstop.be- beweren bezig te zijn met te stoppen. Dat is een redenering die niet klopt. Het is ook een drogreden om niet te moeten stoppen. Het is het één of het ander; Men is ook niet een beetje zwanger, heb ik ooit ergens gelezen.

    Maar goed, ik heb het zelf ook jaren gedaan, bezig geweest met te stoppen!!!!

    Reduceren:

    Ik ben jaren geleden begonnen met minder te roken. Roken volgens een strikt schema. Tot een zestal sigaretten per dag en om dat te kunnen halen, stelde ik altijd het roken even uit, want zes is niet veel en elke sigaret is 1/6 van uw rantsoen. Als ik goed reken is dat de helft van 1/3 of anders gezegd 16.5%.

    De laatste tijd dat ik rookte, rookte ik nooit voor 16h en dan pas opnieuw na het nieuws omstreeks 19h30. Door het steeds uitstellen, had ik dikwijls, wanneer ik moest gaan slapen, nog enkele sigaretten over die ik dan vlug achter elkaar oprookte.

    Maar je kan meer doen:

    Je kan het reduceren nog verder opvoeren door andere sigaretten te roken dan je gewoon bent en ... die je dus niet smaken.
    Iedere roker kent wel de goedbedoeld aangeboden sigaret wanneer je in een gezelschap zit met andere rokers, ge neemt die uit beleefdheid aan en je rookt ze ook op maar eigenlijk moet ge u inspannen om te verbergen hoe slecht ge die sigaret wel vindt.  Wel van dat fenomeen maakte ik dus gebruik om minder te roken.

    Verder kan je elke volgende keer dat je sigaretten koopt ook kiezen voor een lichtere soort tabak of voor sigaretten met meer gaatjes in, waardoor je omgevingslucht inademt en hopelijk voor jou, is dat dan geen rook.

    Ik heb dat zo gedaan. Op het laatst vraag je je af, waarom je eigenlijk nog rookt want je hebt er niets aan.  Hoe zou het ook kunnen, je ademt uiteindelijk gewoon lucht in.

    Maar zelfs dan, wil het nog niet zeggen dat stoppen gemakkelijk is geworden, oh neen.

    Denise, ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt, dat ik mijn sterkste argument nog wat achter houd.
    Je mag ook niet verwachten van mij dat ik weet wat jij als overtuigenste item zal ervaren of aanvoelen. Ik vind dat ik vrij systematisch verschillende elementen moet aandragen die verband houden met het stoppen met roken, in de hoop dat je hier of daar iets gaat tegenkomen dat bij jou het besef gaat opwekken om nu te stoppen met roken. 

    Wat denk je ervan wanneer ik zeg dat jij tijdens je leven een huis hebt opgerookt; je hoeft me niet te geloven; reken het zelf maar eens na!

    Nu kan je zeggen: "Och D, voor het geld moet ik het niet laten". Goed, maar je zou met dat geld ook andere dingen -misschien aangenamere- hebben kunnen doen dan je zelf langzaam aan, te vergiftigen, ... niet?

    Een goede drie weken voor ik op controle moest bij mijn long-specialist, stopte ik met roken. Ik wilde ‘clean’ naar de dokter gaan in december 2000.

    Het was niet gemakkelijk maar ik heb het volgehouden. Ik denk dat het me gelukt is omdat ik me voorhield om na het bezoek bij de dokter, recht naar het winkeltje op de hoek te stappen om er twee pakjes Bastos rood met filter te kopen en er direct een sigaret van op te steken.

    Denise, ik heb dat zo gedaan, ... het was een grote ontgoocheling want die lekkere sigaretten van weleer, waren niet lekker meer, ... na drie weken niet roken en na een redelijke tijd ‘vreemde’ en steeds 'lichtere' sigaretten gerookt te hebben.

    Goed, ik had ze gekocht en ik zou ze ook oproken. Ik maakte zonde van het geld dat ik uitgegeven had aan iets waar ik niets aan had, maar weggooien ... ?

    Wanneer ze opgerookt waren, heb ik er geen nieuwe meer gekocht en heb ik ook niet één sigaret meer gerookt. Ergens in januari 2001 was het voor altijd gedaan.

    Wanneer ik in juli 2001 naar de dokter ging heb ik bij het binnenkomen gezegd: "Dokter, ik ben gestopt met roken en ... met werken".

    Merk op, Denise, dat ik ‘reeds’ na zes maanden wist dat het stoppen definitief was, anders had ik het niet gezegd.

    Ik moet hierbij wel vermelden dat velen zeggen dat het goed is om vooraf zoveel mogelijk mensen in te lichten van uw voornemen om te stoppen met roken.

    Langs de ene kant kunnen zij u ondersteunen bij uw poging bv. door in jouw omgeving niet te roken en anderzijds kan het voor jou een stimulans zijn om vol te houden. Indien je niet slaagt lijd je immers gezichtverlies tov. van velen. (nvdr)

    Ik heb toen -of was het eerder- van de dokter een boekje gekregen dat handelde over de werking van de longen.

    Ik heb ook enkele boekjes gekocht oa. over allergieën want astma is een allergie.

    Ondertussen zijn we drie en een half jaar verder en heb ik een uitleg op mijn computer staan van één-of-andere professor die wetenschappelijk heeft bewezen dat roken het ontstaan van astma kan veroorzaken. De wetenschap staat niet stil!

    Een ogenblik ik ga dat artikel even ophalen!

    Zie hieronder het hoger vernoemde artikel.

    Roken verhoogt risico op astma, vooral bij vrouwen

    26/10/2004

    Rokers hebben meer kans om astma te ontwikkelen Wel was gekend dat
    roken bestaande astmaproblemen kan verergeren. De Finse onderzoekers Piipari
    e.a. konden voor het eerst een oorzakelijk verband aantonen. De onderzoekers
    vonden een verhoogd risico om astma te ontwikkelen bij rokers en bij
    ex-rokers. De kans was gestegen met respectievelijk 33 en 49 %. Het risico
    is evenredig met het aantal sigaretten per dag of het totaal aantal ooit
    gerookt.
    Een tweede opmerkelijk feit dat blijkt uit de Finse studie is het
    verschil tussen de twee geslachten. Mannen hebben een verhoogd risico van
    34%, bij vrouwen is dat 140%. "Wij wisten reeds dat vrouwen gevoeliger zijn
    voor de schadelijke effecten van sigaretten uit studies over longcarcinoom,
    maar de grootte van het verschil heeft ons toch verrast", zegt Piipari.

    European Respiratoy Journal, november 2004

    Bloedcirculatie:

    Weet jij hoe belangrijk de bloedcirculatie is voor je lichaam, Denise?

    Het is het bloed dat voedingsstoffen en zuurstof moet brengen tot bij de spieren -en ook naar je ‘briljante’ hersenen natuurlijk- om die de mogelijkheid te geven om te werken. Het bloed moet anderzijds afvalstoffen ophalen en afvoeren.

    Wel, het zijn de rode bloedlichaampjes die zorgen én voor het transport van zuurstof én voor het transport nicotine en de teer wanneer je rookt en wanneer zo’n rood bloedlichaampje nicotine heeft opgenomen, dan kan het onmogelijk nog instaan voor het transport van zuurstof.

    Je moet zo’n bloedcel voorstellen als een draagtas of een kruiwagen, wanneer die vol is met het één kan het andere er niet meer bij. Zie je het?

    Het is door het gebrek aan zuurstof dat uw benen pijn doen als ze zich moeten inspannen. En ook, doordat er vuil bloed door je aders loopt ontstaat er een neerslag op de binnenwanden van die aders die, na verloop van jaren, gedeeltelijk of geheel dichtslibben. Wat op zijn beurt weer de bloedcirculatie bemoeilijkt of -in het slechte geval- uiteindelijk, die circulatie doet stilvallen.

    Het schijnt dat, afhankelijk van je rookgedrag en van je lichamelijke prestaties, dat de rode bloedlichaampjes tot één derde verhinderd kunnen zijn om hun werk te doen, omdat ze bezig zijn met het verwerken en afvoeren van teer en nicotine en de vele andere giftige stoffen die in sigarettenrook voorkomen.

    Dit wil eveneens zeggen dat uw spieren constant -voortdurend- tot 1/3 gebrek hebben aan zuurstof en dat is 33%. En dat dat niet zo maar even is, wijl je een beetje bladeren opstookt in je tuin -hetgeen overigens nu niet meer toegelaten is- neen, ... het is voortdurend, jaren aan één stuk door, bijna zonder tussenpozen .... misschien zelfs zoals in mijn geval, gedurende ... 41 jaar!

    En dan verschiet ge ervan dat er gevolgen zijn, als resultaat van je verkeerd gedrag?

    Hoe kan je eigenlijk zo dom zijn om dat te denken?

    Ja Denise, en het kan, ... en duizenden, ja .... zelfs miljoenen mensen zijn in dat geval.

    Er zijn voor het moment, Denise, ongeveer 6.5 miljard mensen op de aarde en weet je dat ongeveer de helft (50%) ervan rookt, dan is dat 3.25 miljard mensen die, zoals ook jij, zichzelf bedriegen.

    Op dat punt moet je je eigenlijk niet schamen, ... ik zou zeggen, ... ge zijt niet alléén.

    Seksualiteit: Ik moet je toch niet vertellen dat seksualiteit voor een groot stuk gedragen wordt door de bloedcirculatie? Goed, er zullen een hele hoop andere factoren zijn die eveneens een rol spelen bij seksualiteit; de bloedcirculatie is zeker ook heel belangrijk.

    Voor mij mag je blijven roken, ik ... heb daar helemaal geen last van dat jij rookt, maar wat vindt je echtgenoot daarvan of je aanhouder? Ik bedoel hier helemaal niet mee dat je die ook hebt, ik stel alleen maar de vraag: wat als.....?

    Longen :

    Weet jij wel uit welk materiaal je longen zijn gemaakt, Denise? Neen?

    Ik heb ook gewerkt in A, in een ziekenhuis en daar was een zekere dokter X werkzaam.

    Het was een bijzonder man, hij was namelijk in heel veel dingen geïnteresseerd. Soms kwam hij naar onze atelier en hij zag er wat wij deden en hij stelde er vragen over en vaak wilde hij zelf ook dingen uitproberen.

    Op een keer, waren wij bezig met een ketel leeg te laten en wij hadden het over druk. Ik zei dat het soms nodig was om in een leiding te blazen, om er het water uit te verwijderen.

    Ik wilde laten horen dat ik er ook iets van wist en ik wees op de wet van Pascal.

    - Neen zei X, het is de wet van Boyle en Mariotte.

    - Ach ja, dokter; "Een druk op een gas uitgeoefend plant zich voort in alle richtingen, met dezelfde kracht en dezelfde snelheid."

    -Juist D, dat is hem en ook: het volume van een bepaalde gasmassa is, bij gelijkblijvende temperatuur, omgekeerd evenredig met de daarop uitgeoefende druk.

    Het ging daarna over de kracht die je kan gebruiken om en leiding leeg te blazen.  En om te bewijzen dat die kracht -de druk die je kan voortbrengen door met je longen te persen- niet zoveel was als ik dacht, werd er een proefje gedaan.

    De dokter liet mij in een darmpje blazen dat op een-of-andere manier verbonden was met een bloeddrukmeter. Het resultaat werd dan omgerekend naar millimeter waterkolom.

    Ik durf er nu mijn hand niet voor in het vuur steken maar ik herinner mij wel dat het heel weinig was.

    1kgr/cm2 is de normale luchtdruk = 76 mm kwikkolom en dat is gelijk aan -let hier goed op Denise- ... gelijk aan 10m33 waterkolom. Wanneer je blaast en je kan het water slechts 50 cm hoger blazen dan is dat dus bijna niets. Het is minder dan 1/20, dus minder dan 5% van één kgr/cm2.

    De dokter vond het heel normaal en hij vroeg mij of ik wist uit welk materiaal longen gemaakt zijn.

    -Neen, dat wist ik niet. Ik had me dat ook nog nooit afgevraagd.

    -En gij Denise weet gij het?

    -Ik geloof het niet Denise want anders zoudt ge niet roken!

    Ik meen het nu te kunnen uitleggen, uit welk materiaal longen zijn gemaakt en dat is iets wat ik nog nooit ergens heb gelezen. Volgens mij is dat nochtans het krachtigste argument om niet te roken. Om er niet aan te beginnen in de eerste plaats; en om er zo snel mogelijk mee te stoppen in de tweede, als je de eerste raad in de wind hebt geslagen.

    Longen zijn een soort van membraan. Een membraan scheidt twee dingen van elkaar. Denk aan de 'roden bol', het expatievat van de centrale verwarming, waar lucht van water gescheiden zijn door een membraan.

    Het longen-membraan heeft aan de ene kant lucht -de binnenzijde van de longen- en aan de andere kant, bloed. Het membraan is een scheidingswand die belet dat het één -de lucht- in het ander -het bloed- zou terecht komen en vice-versa, hetgeen in beide gevallen dodelijk zou zijn, als dat zou gebeuren.

    De scheidingswand is echter selectief, Denise, want hij geeft aan de zuurstof -ongeveer 1/5 van de lucht- de kans om door te dringen in, of over te gaan in, het bloed. Anderzijds mag het koolzuur uit het bloed door de membraan in de lucht van de longen terecht komen zodat we die even later kunnen uitademen.

    Ziet ge nu uit welk, toch wel zeer bijzonder materiaal, onze longen zijn opgebouwd? Het is niet moeilijk te begrijpen dat dokter X wist dat ge met longen geen grote druk kan opbouwen. Een dokter zal tijdens zijn opleiding zeker wel longen te zien krijgen -in het echt-.

    Het is wel verwonderlijk dat er ook dokters zijn die roken!

    Heb je nood aan nog een sprekender beeld om je het materiaal voor te stellen waaruit ook jou longen zijn gemaakt, Denise?

    Wel, als je morgen ochtend een eitje eet bij je ontbijt, ... let dan eens extra op tijdens het pellen van dat ei.

    Een ei heeft een luchtbel en die is afgescheiden van het wit van ei door ... juist ... door een membraan die uitwisseling mogelijk maakt van zuurstof en koolzuur, net zoals dat in onze longen gebeurt, Denise.

    Let eens op dat vliesje, gewoonlijk moet je het met een extra handeling verwijderen, terwijl het vlies dat rond het wit van ei zit meestal met het pellen mee verwijderd wordt. De luchtbel dient eigenlijk om het uitzetten en krimpen van de ei-inhoud bij temperatuursveranderingen, op te vangen.

    Merk op dat het vliesje rondom het ei, onder de schaal, eigenlijk ook een selectief membraan is met dezelfde eigenschappen. Het ademen gebeurt door de kalkschaal en door het vlies dat zich onder de schaal en onder de luchtbel bevindt.

    Neem vervolgens een sigaret Denise; steek ze op; haal diep in en blaas vervolgens de rook -of wat er dan nog van overblijft- door uw zakdoek. Er is veel kans dat je niets zal zien.

    Doe vervolgens dit ... houdt uw zakdoek voor uw sigaret wanneer je trekt zodat de rook na de filter, eerst bij je zakdoek komt.

    Je kan dan zien wat er in de sigarettenfilter blijft zitten maar ook dat er nog veel vuiligheid door de filter in uw zakdoek terecht komt en wanneer die er niet is, in uw longen.

    En wanneer je die vuiligheid ziet en je kijkt nog eens terug naar dat vliesje van onder die luchtbel van je ontbijt-ei, Denise, dan moet je toch wel erg dom zijn om zelfs nog maar één sigaret te roken, wat ... één trek is al te veel !!!!

    Andere voorbeelden.

    Ben je niet klaar met de voorstelling van het materiaal waaruit de longblaasjes bestaan? Geloof je me niet, ... wanneer ik de vergelijking maak met dat ei-vliesje?

    Er wordt in ons lichaam nogal wat gebruik gemaakt van gelijkaardige materiaal. Denk aan het materiaal waaruit onze aders en slagaders zijn gemaakt.

    Het is niet zo dat elke lichaamscel rechtstreeks is aangesloten op een bloedvat. Het is geen water- of gasleiding zoals je die in huizen of elders, aantreft, waar op het uiteinde van de leiding een kraan staat waar je water of gas kan aftappen. Neen de overdracht van suikers en zuurstof gebeurt door de wand van het bloedvat alsook, in ruil voor dat afleveren, het opnemen van afvalstoffen uit de spieren.

    Bloedvaten komen we in onze voeding niet zoveel tegen, er is dan ook een beter voorbeeld om je een goede voorstelling te geven van het hier bedoelde materiaal.

    Onze dikke en dunne darm.

    Door onze darmen loopt het verterend voedsel -het verteringsproces heeft niet alleen plaats in onze maag, dat proces verloopt eigenlijk van in de mond tijdens het kauwen, tot wat rest, het lichaam verlaat-, aan de buitenkant van de darm stroomt er bloed en er is uitwisseling door de wand van de darm van voedsel en afvalstoffen. Het is dus weer een voorbeeld van hetzelfde materiaal en we kunnen regelmatig vaststellen hoe dat er uit ziet.

    Worsten kunnen gemaakt worden van verschillende vleessoorten, maar het velletje rond de worst is -naar mijn mening- altijd varkensdarm.

    -Soms lijken dat wel fietsbanden !!!

    -Ik vermoed dat het verschil in sterkte komt doordat het materiaal van de darm verschilt al naargelang waar hij zich bevindt. Begin en uiteinde of dichter bij het één dan wel bij het ander.

    Neem nu Zwarte saucisse, dat ken je toch? Heb je ook al opgemerkt dat daar schijnbaar twee velletjes rond zitten?

    Wel dat komt doordat men de buitenzijde van de worst afplakt met darm die opengesneden is omdat hij niet groot genoeg is om er de worst mee te omspannen. Men gebruikt meerdere darmstrippen waarmee men steeds de vorige een deel overlapt.

    -Vindt je dat velletje ook een fietsband?

    -Neen meestal zijn die heel dun en breekbaar.

    -Ze zijn ook meestal gerookt en relatief oud, ... vandaar.

    Men gebruikt dat materiaal daarvoor, juist om de bijzondere eigenschap van de doorlaatbaarheid. Vocht verlaat de worst door het vel en de rook komt er door, in de worst. Zie je het?

    Het is een techniek die ook in de scheikundige nijverheid wordt toegepast om bijvoorbeeld de verschillende fracties in een vloeistof te scheiden. De term waarmee men dit systeem benoemd, ontsnapt me voor het ogenblik; ik zal hem bij gelegenheid eens opzoeken.

    Vitaya:

    Stoppen met roken is niet gemakkelijk, Denise.

    Je mag dan wel willen stoppen omdat je overtuigd bent van de noodzaak, het blijft altijd moeilijk!!!!

    Misschien kan ik door te spreken uit mijn ervaring en uit wat ik over de zaak gelezen heb, je voorbereiden op het ontwenningsproces. Misschien kan ik u de realiteit laten inzien, zodat je geen te hoge verwachtingen hebt en je tegelijkertijd de dringendheid inziet om er ‘nu’ aan te beginnen.

    Elk uitstel -al is het maar één dag- is verloren tijd, Denise, tijd die nooit terug komt !!!!

    Toen ik gestopt was -ik weet niet meer juist hoelang, ik vermoed enkele weken- was er een programma op Vitaya over stoppen met roken.

    Er was daar een ‘plezante’ dokter die kwam vertellen dat je het snelst iets voelt van verbetering, in gang gezet door te stoppen met roken, aan je bloedsomloop. Na het stoppen met roken voel je ‘reeds na twee jaar’ verbetering in de bloedsomloop in je benen bv..

    Ik dacht dat ik niet goed hoorde. Is dat nu de perfecte manier om een goedwillend mens aan te moedigen bij het stoppen met roken?

    Het heeft mij heel wat tijd gekost, voor ik begreep wat die dokter eigenlijk bedoelde, hoewel hij juist daarna de uitleg gaf. Waarschijnlijk kwam dat doordat ik op dat ogenblik nog volop aan het vechten was tegen mijn verslaving.

    Dat dat snel was legde hij uit als, relatief snel in vergelijking met andere nadelige gevolgen van het roken, die veel meer tijd nodig hebben om te verbeteren.

    Als voorbeeld haalde de man cijfertjes aan, over de kans op long- en keelkanker enz. maar ook over de kans op hart- en vaatziekten van een roker tegenover die van een niet-roker.

    Het is zo dat iemand die rookt een verhoogde kans heeft op die zaken en bij wie stopt met roken, neemt die kans weer af.

    Wel, uit de cijfertjes van de statistieken blijkt dat het risico op die kankers en op hart- en vaatziekten veel meer tijd nodig hebben om te verkleinen, dan twee jaar.

    Duidelijk zichtbaar verkleint risico zie je pas na vijf of tien jaar of nog later. Zo is de hoge kans op longkanker, na 5 jaar niet roken, met 50% gedaald, ... ik zou zeggen, met maar 50%.

    Nu kan je zeggen, och als dat zo zit, dan hoeft het voor mij niet meer! Ik zal wel zien wat er komt!

    Maar je kan het echter ook anders bekijken en wel zo dat het juist een reden is om ‘onverwijld’ te stoppen met roken. Immers hoe langer je rookt, hoe langer je ook op verbetering zal moeten wachten wanneer je stopt met roken.

    Zie je, iemand die één jaar matig heeft gerookt kan verwachten dat zijn lichaam de vuiligheid in één jaar tijd ook kan opruimen. Het is zonder meer duidelijk dat het lichaam van iemand die 41 jaar intensief heeft gerookt, meer tijd ter opruiming van de rotzooi, zal behoeven.

    Veel zal natuurlijk ook afhangen van andere activiteiten dan roken, van de persoon in kwestie. Gezond eten en drinken en voldoende beweging zullen zeker een invloed hebben op de snelheid waarmee het lichaam herstelt, van wat in de loop der jaren, fout is gegaan.

    Verwachtingen:

    Het is eigenlijk heel spijtig dat het zo is, maar het is niet anders. Wie rookt voelt dadelijk -onmiddellijk- de invloed van het roken. Het is niet zo verwonderlijk dat opium bv. wordt gesnoven en sigaretten worden gerookt. Het resultaat is enorm snel voelbaar, eigenlijk direct, wijl ge nog snuift of rookt, net gelijk een spuit die intraveneus (rechtstreeks in de bloedbaan) wordt toegediend.

    Trouwens de medicijnen tegen astma zijn puffers waarmee je medicijn inhaleert. Hele kleine doseringen -honderd maal kleinere dan met het gebruik van pillen- hebben snel en krachtig resultaat.

    Wanneer je dat vergelijkt met de ontwenningsverschijnselen en de tijd die nodig is om enige fysieke verbetering te voelen, dan is dat schrijnend.

    Laat het voor u die dit leest een motivering zijn om ‘ONVERWIJLD’ te stoppen met roken.

    Onverwijld, niet zoals bij de splitsing van BHV. natuurlijk.

    De ontwenning:

    Je kan de ontwenning splitsen in twee delen.

    De ontwenning van de nicotine en ander verslavende vergiften.

    De ontwenning van de gewoonte en/of de handeling.

    Het ontwennen van de verslavende vergiften is eigenlijk vrij kort. Ik heb geen dagboek bijgehouden waarin ik dagelijks mijn bevindingen neerschreef. Maar ik herinner me toch nog wel goed hoe verschrikkelijk het was, die ontwenning. Een constant haast onbedwingbaar neiging tot roken. Je kan -zeker bij aanvang- bijna aan niets anders meer denken dan aan roken en aan sigaretten.

    Veel eerder had ik het geprobeerd om te stoppen met roken, maar steeds had ik een pakje sigaretten bij de hand gehouden voor het geval dat ... . Misschien dat jij dat ook wel kent, Denise.

    En, ... dat ene sigaretje zou het toch ook niet maken, ... ik had er al zoveel duizenden gerookt, dat het op ‘eentje’ niet meer aan kwam.

    De spierpijn moet ik zeker vermelden, uw hele lichaam doet pijn. En wanneer je dan sigaretten bij de hand hebt, ... dan ga je misschien al gauw toch weer roken, ... eentje maar, ... dat zal de pijn wat verzachten.

    Masochistisch aangelegde personen kunnen dat misschien doen, het heeft wel iets, wanneer je na een zekere tijd niet meer gerookt te hebben, je terug een sigaret opsteekt ... .

    Ik voel het terug Denise, ik heb het verschillende malen gedaan, een flinke teug rook en dan diep inhalen ... terwijl ik in het huis hiernaast het rolluik ging optrekken, ik draaide Denise, ... ik kon niet meer lopen en ook niet blijven staan, ik zou vallen. Ik moest neerhurken op onze koer en me tegen een muur aandrukken om niet weg te draaien en tegen de grond te smakken. En zelfs dan was het nog moeilijk om me recht te houden.

    Ik kan niet zeggen dat ik dat gevoel aangenaam vond, ... neen, zeker niet, en ik moest gaan werken en ik was zo draaierig ... het was net alsof ik stomdronken was.

    Ik weet niet of autorijden in die toestand wel verantwoord was en het werken op daken en in dakgoten!!!!

    Maar na enkele minuten verbeterde mijn toestand, zodat ik in staat was redelijk normaal te functioneren.

    Toen ik werkelijk gestopt was met roken, had ik geen sigaretten meer bij de hand.

    Ik was me er wel bewust van dat ik op elk moment van de dag en van de nacht ergens sigaretten kon gaan kopen, maar de stap om dat ook te doen is al wat groter dan wanneer je ergens een pakje sigaretten binnen bereik hebt liggen.

    Ik kan u echt niet vertellen hoe lang het geduurd heeft, maar op een zekere dag stel je vast dat je van de hele voorbijë dag niet aan een sigaret gedacht hebt.

    De dag daarop zal je misschien wat meer aan roken denken, maar indien je volhoudt, ... dan komen er meer van die dagen dat je niet aan roken denkt en na verloop van tijd is de meerderheid van de dagen zo.

    Het afkikken van nicotine valt eigenlijk wel mee ... achteraf bekeken dan toch. En dan is er dat gevoel van overwinning!!!!!!!

    Dat is moeilijk te beschrijven. Dat gevoel is zo aangenaam ..... dat je moet oppassen om niet terug beginnen te roken, ... om later weer terug te kunnen stoppen, .... enkel en alleen om dat overwinningsgevoel weer te voelen.

    Op de parking van een suppermarkt komt een jonge man vragen of ik een vuurtje heb voor hem? Ik vertel hem dat ik al twee jaar niet meer rookte en er kwam een wat oudere man voorbij, die in het voorbijgaan zei, dat hij dertig jaar geleden gestopt was.

    Zelfs na dertig jaar, genoot de man ervan dat hij er in geslaagd was om te stoppen met roken en hij was blij om dat nog eens te kunnen zeggen.

    Opgepast, er is ook nog de gewoonte/handeling.

    Ook daar moet je zien van af te geraken en dat is misschien nog moeilijker en duurt langer!

    Gelegenheden zoals eten, ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds.

    -Je kan toch niet, niet eten?

    -Ja, dat is waar, je kan niet niet eten, ... toch niet voor al te lange tijd maar ik beweer wel dat vasten gedurende een bepaalde tijd heel nuttig kan zijn.

    Wie stopt met roken wordt zwaarder. Dit heeft twee oorzaken: 1) uw voedsel smaakt veel beter dan vroeger en 2) ter compensatie van de sigaret ga je meer eten en ook snoepen.

    Dit zijn echter dingen waar je je voorlopig niet veel moet van aan trekken. Je zal wel andere zorgen hebben nu.

    Buiten dat zijn er een hele hoop omstandigheden die je beter mijdt. Zo is bijvoorbeeld alcohol een heel verraderlijke vriend. Ik weet wel dat dat voor jou niet het geval is, maar er zijn er ook anderen.

    Zo is koffie en thee te mijden om de cafeïne en de theïne die een beetje familie zijn van nicotine.

    Het is beter om veel, heel veel water te drinken, dat zuivert.

    Ook groepen rokers bv. bij sportverenigingen -je kan er vaak geen hand voor de ogen zien van de rook- zijn heel gevaarlijk. Gaan wandelen met uw hond kan een probleem zijn als jij de gewoonte hebt om te roken tijdens die wandeling. Misschien passeer je wel een sigarettenzaak?  Ik vertel hier uit hervaring!

    Heel veel sociale contacten zoals werkvergaderingen, oudervergadering op de school van uw kind, sportmanifestaties, bioscoop bezoek en daarna het café bezoek, zijn allemaal dingen die je beter -zeker tijdelijk- vermijdt.

    Och, wanneer je dat alles vermijdt, ... wanneer je tijdelijk alle sociale contacten verbreekt, .... dan nog blijven er omstandigheden waarbij je denk: "Als ik nu maar eens een sigaret had, ... ik stak ze op."

    Ik kan u verzekeren dat het op zulke momenten goed is om geen sigaretten bij te hebben of binnen bereik !!!!!!!!!

    Wij hadden indertijd een werknemer ‘de Charel’, -mijn vader schreef op zijn loonbriefje Karel-, hij zei eens, misschien twintig jaar nadat hij was gestopt met roken, :" Als ik niet wist dat roken schadelijk was D, ... ik begon dadelijk terug."

    Dat is iets waar wij rokers, die gestopt zijn met roken, moeten mee zien te leven.

    Het zij zo!!!!!!!!!!!!! Het is niet anders.

    Besluit:

    Onverwijld stoppen met roken van de ene dag op de andere, is het beste. Algemeen wordt aangenomen dat je best begint op een speciaal moment bv. bij aanvang van je vakantie. Dat is belangrijk, omdat op dat ogenblik je leven eigenlijk zo-wie-zo grondig verandert.

    Ik kom nog even terug op wat ik eerder schreef in mijn brief, Denise, om te trachten toch enigszins positief te eindigen.

    Wanneer je denkt dat jij niet kan stoppen met roken dan is dat een drogreden om niet te moeten stoppen, ... je weet nog wel.

    Wel, je kan de mensheid indelen in twee groepen; een rokende groep en een niet-rokende.

    Denise, ge moet een schakelaar in je hoofd omdraaien waarmee je overschakelt van de ene, naar de andere groep.

    Er zijn hypnotiseurs die instaat zijn om die suggestie in je geest op te wekken. Als dat bij jou lukt, dan kan je stoppen zonder de nadelige gevolgen ervan, te ervaren.

    Het kost geld en is niet zonder risico. Het mislukken kan liggen aan de onbekwaamheid van de hypnotiseur of aan jouw vatbaarheid voor dergelijke zaken of beter, het ontbreken daarvan.

    Denise, je kan ook zelf die suggestie aannemen en de schakelaar in je hoofd omdraaien. Ik zeg u dat jij het kan. Ik ben heel zeker.

    Je moet het alleen doen en ik hoop dat ik je daarbij heb geholpen om dat in te zien.

    Een randverschijnsel bij hulp die anderen aanbieden is dat ze geld kost. Dat op zich, kan voor sommigen al helpen.

    -Het heeft zoveel gekost, ... dus moet het helpen!

    Over de echte waarde van de aangeboden middelen en hun fysiek effect ... daar kan ik niet veel over vertellen, maar ik zou ze zeker, niet overschatten als ik jou was.

    Het is ook alweer lang geleden, ... ik kwam in onze jaarlijkse vakantie bij een andere dan onze gewone apotheker terecht en daar stonden zowaar sigaretten op de toog.

    Ik dacht: "Dat is straf, ... dat nu ook de apothekers al sigaretten gaan verkopen!"

    Ik had niet zo dadelijk begrepen dat het hier ging om wel heel speciale sigaretten, -om er het roken mee af te leren- en ik kocht een pakje.

    Ik heb daar dik spijt van gehad want na de eerste sigaret gerookt te hebben smaakte er mij niets meer en zeker niet een ‘echt lekkere sigaret’.

    Ik weet niet meer hoe lang ik die vieze smaak heb meegedragen maar toch zeker wel de hele verlof maand, ... door die ene sigaret. Maar, ik was een harde en ik heb flink doorgepaft, tot die vuile smaak vervangen was door die andere vuile smaak waar ik zo van hield en ik ben nog jaren daarna blijven roken.

    Ik meen dat al dergelijke middeltjes zo ongeveer werken als de stimulans die mijn vader mij indertijd heeft gegeven.

    De liefde voor geld doet mensen soms rare dingen doen. Er zijn er die daarvoor geldtransporten overvallen of treinen die allerlei kostbaarheden vervoeren of vliegtuigen en banken; er zijn er die er mensen voor vermoorden.

    Anderen zullen ervoor -zoals ik- stoppen met roken -ook al was het maar tijdelijk- terwijl nog anderen zullen stoppen met roken alleen maar omdat ze zoveel geld hebben uitgegeven voor middeltjes om te stoppen met roken.

    Uiteindelijk zal jij het toch ‘zelf’ moeten doen, Denise!

    Veel geluk met het stoppen!!! Vriendelijke groeten, Denise.

    En wanneer ik je de volgende keer terug zie, hoop ik dat het zal zijn zonder sigaret.

    Anders moet jij misschien ook maar eens met je vader gaan praten !!!

    Ik heb gezegd.

    Ik moet mij verontschuldigen, geloof ik.

    Bij het nalezen zie ik dat mijn stukje eigenlijk geschreven is voor mannen en over mannen. Ik heb op zeker ogenblik de naam Julien veranderd in Denise zonder al te veel aan het verhaal te wijzigen. Vergeef het me.

    Ik vind eigenlijk dat anderen, misschien wel vrouwen, een stukje moeten schrijven waarin zij wijzen op specifieke vrouwelijke drijfveren die er kunnen zijn om met roken te stoppen.

    We hebben hoger kunnen lezen dat vrouwen gevoeliger zijn -vrouwen zijn zo-wie-zo gevoeliger dan mannen-, ........... ook voor de schadelijke stoffen die in tabak zitten. Die laatste gevoeligheid uit zich niet alleen in de vatbaarheid voor astma.

    Wanneer je een vrouw hoort spreken, hoort ge vaak aan de vermannelijkte stem, dat zij naar alle waarschijnlijkheid, rookt.

    Wanneer je een rijtje vrouwen ziet, dan kan je vaak, voortgaande op het gelaat alleen, er de rooksters uithalen.

    De huid van een rokende vrouw veroudert sneller, wordt donkerder -grauwer-, en rimpelt meer.

    Dat moeten elementen zijn die -specifiek vrouwen- kunnen motiveren om te stoppen met roken. Misschien zijn er meer, misschien zijn er nog belangrijker?

    Het is nu aan u vrouwen, om een stukje te schrijven, speciaal voor vrouwen, waarin je die elementen opneemt die specifiek voor jullie belangrijk zijn.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!