OKRA telt in Vlaanderen 225.000 leden.Ze lonkt naar alle 55-plussers. De O staat voor openheid en ontmoeting. De K van christelijk (de bloem is met een k.) als bron van inspiratie en motivatie. De R voor respekt voor alle ouderen en andere generaties. De A voor actief in het leven staan en als het moet actie voeren. OKRA -leden ontmoeten elkaar voortaan in het plaatselijk Trefpunt.
Door een groter aantal kooksel en de ontkeuring van de tussenproducten wordt een minder gekleurd en zuiverder sap verkregen.Hiezrmee kunnen suikers van superieure kwaliteit geproduceerd worden. Deze zijn voornamelijk bestemd voor de fabrikatie van specialiteiten ,zoals klontjes,griessuiker, enz.
Zo verkrijgt men "suiker van het 1ste kooksel" De stroop wordt opgevangen en een tweede en derde maal gekookt en gecentrifugeerd,wat "suiker van het 2de en 3de kooksel oplevert.De overgebleven stroop de melasse,wordt gebruikt voor de bereiding van alcohol,veevoeder,gist of citroenzuur.
Na deze behandeling bekomt men een halfvast mengsel van stroop en kristallen;de vulmassa.Deze gaat in centifuges ,waar de stroop en de suikerkristallen gescheiden worden.
Kristallisatie. De verdamping van de stroop wordt voort gezet in de kookapparatuur.Dit gebeurd onder een vacuum en er ontstaat een overzadiging die de vorming van suikerkristallen veroorzaakt.
De kolommen worden verwarmd met stoom onder een druk 52 tot 3kg/cm2).Voor de de verwarming van de 2de kolom wordt, onder een lagere druk,de stoom gebruikt die afkomstig is van de verdamping in de eerste kolom. Wat het calorieverbruik betreft ,is dit verdampingssysteem het voordeligste dat er bestaat.
Verdamping. Om de suikerconcentratie te verhogen wordt het sap ingedampt.De verdampingsinstallatie bestaat uit een reeks hoge kolommen die gegroepeerd zijn in een aantal verdampingslichamen.
Kalkzetting, carbonatatie en filtratie. Dez uitlogingvloeistof bevat een grote hoeveelheid suiker maar ook heel wat onzuiverheden.Voor de zuivering worden kalk en koolzuurgas gebruikt. Dongebluste kalk (CaO) doet de onzuiverheden neerslaan. Het koolzuurgas (CO2) verbindt zich met de kalk om calciumcarbonaat te vormen.Dit laatste fixeert de onzuiverheden en doet ze bezinken.
Dez bieten worden mechanisch gekopt en gerooid.De bladeren en de bietenkoppen dienen als veevoeder, de wortels worden op tractoren en vrachtwagens geladen en naar de suikerfabriek overgebracht.
Daar worden de bieten gewogen en neemt men uit elke vracht een staalje om het suikergehahte te bepalen.Tergelijke tijd weegt men ook het tarra ,of het gewicht van de grond die nog aan de bieten kleeft.