Het radioamateurisme bestaat uit luisteramateurs en zendamateurs. De luisteramateur luisterd naar uitzendingen van allerlei aard. Dat kunnen omroepstations zijn, of zendamateurs, maar ook vliegtuigen, kustwacht enz.. Een luisteramateur heeft geen vergunning nodig en hoeft ook geen examen af te leggen. hij mag geen uitzendingen doen.
Een zendamateur mag uitzenden op de voor de amateur voorziene frequentie banden. Er bestaan twee soorten vergunningen. Dat is de 'basisvergunning' ook instapvergunning genaamd, en de HAREC vergunning. De basisvergunning is een primeur voor België. De HAREC(Hamonised Amateur Radio Examen Certificat) is in gebruik over de hele wereld en laat de houder van dergelijke vergunning toe om wereldwijde uitzendingen te doen op de voorbestemde banden.
Examen is noodzakelijk voor beide vergunningen maar de moeilijkheidsgraad verschild sterk. Zo heb je voor de basisvergunning een cursusboekje dat een 30 tal blz. telt en voor iedereen haalbaar is en geen technische kennis vereist. Voor de HAREC vergunning daarentegen is er een examenpakket voorzien waarbij er toch enige kennis van electronica en electro techniek noodzakelijk is. Het verschil voor een leek is, dat de eerste een weekcursus is en de andere een jaarcursus. Voor de instapvergunning kan je terrecht bij een plaatselijke UBA afdeling die regelmatig een cursus uitschrijft. Daar kan je via een praktische proef een certificaat behalen waarmee je in Brussel bij het BIPT een examen kan afleggen. De manier van examen afnemen is voor beide gelijk alleen de stof verschilt. Het gaat via de PC waar je meerkeuzevragen oplost. Ben je niet geslaagd kan je later het nogmaals overdoen.
Wat doen we zoal Er zijn heel veel facetten in deze hobby. Zo kan een uitzending gebeuren met de seinsleuten in morse-code(CW) Of gewoon een uitzending via een microfoon in het gesproken woord(SSB). Er zijn er nog meer, de laatste jaren is er heel wat gedigitaliseerd, zo ook de modes. De verbeterde versie van onze aloude telex wordt door de amateur gebruikt, zij dan nu draadloos!!(RTTY). Een digitaal signaal wordt uitgezonden via de soundcard van een PC met een zeer kleine bandbreedte(PSK). Via de computer worden er over de zender beelden in kleur verzonden(SSTV), gewoon draadloos door de ether.
We hebben ook de mogelijkheid om uit te zenden over hoge(HF), zeer hoge(VHF), ultra hoge(UHF) en super hoge(SHF) frequenties. Dit in verschillende modes.
Zo zijn er uitzendingen die gebruik maken van de weerkaatsing op de maan(moonbounce). Of weerkaatsing op meteoren(meteor scatter)
De omschrijving van een amateurstation is enkel in grote lijnen te schetsen. De basisuitrusting voor een luisterstation is een ontvanger, een antenne en een PC. Dergelijke ontvanger is speciaal ontworpen om deze hobby te bedrijven en vermijden automatisch verboden frequentiebanden zoals politie en brandweer enz.. Een nieuwe ontvanger kost al direct 500 à 600 euro. Er worden ook regelmatig toestellen in occasie aangeboden aan schappelijke prijzen.
Het aanbod van zenders is enigzins groter, alleszins voor de HAREC vergunning. De kostprijs bedraagt tussen de 600 en de 5000 euro. Een grote diversiteit van toebehoren is beschikbaar zoals antennes, versterkers, filters enz.. De PC is niet meer weg te denken omdat elke uitzending in een logboek dient te worden bijgehouden gedurende 2 jaar. Een enorme diversiteit aan amateur-software is ter beschikking. Eigenlijk is deze hobby gebaseerd op techniek en vele radioamateurs bouwen dan ook aan hun eigen station. Vervaardigen van antennes en randapparatuur enz.
Ook het soort station verschilt, zo heb je VHF stations die enkel uitzenden op de zeer hoge frequenties en HF stations die eerder de lage frequenties gebruiken. Er worden wedstrijden georganiseerd en men kan awards behalen. Zo kan je bijvoorbeeld een award verdienen wanneer je met alle landen van de wereld een verbinding hebt gemaakt. En zo zijn er diverse mogelijkheden. Bedenk dat er in mijn logboek sinds 1984 meer dan 22000 verbindingen in staan genoteerd.
Satelieten zijn ook geen onbekende instrumenten bij de zendamateurs. Er zijn diverse satelieten in omloop die gebouwd zijn door en voor de zendamateur. ISS is voorzien van antennes voor zendamateurisme en betaald door amateurs over heel de wereld(80.000euro). Dirk Fremout en Frank De Winne zijn trouwens zendamateurs.
Wist je dat de amateur over een eigen postverdeling beschikt? Wel, elke verbinding die we maken wordt bevestigd met een raport, een QSL kaart genoemd. Op dergelijke kaart staan de gegevens van de verbinding zoals datum, uur, frequentie en signaalsterkte. Ook is er op te vinden met wat voor een station je werkt enz.. Er zijn simpele kaarten maar ook heuse postkaarten met streekinformatie enz.. Deze kaarten worden verzameld op de maandelijkse bijeenkomsten en naar een centraal bureau gestuurd. Vandaar worden ze gesorteerd per land en naar de diverse landen doorgestuurd. Men kan ook zelf rechtstreeks naar het tegenstation een raport(QSL) sturen.
We koppelen ook het nuttige met het aangename. Zo is een radioamateurstation inzetbaar tijdens rampen en als hulp bij diverse gebeurtenissen waar veiligheid van prioritair belang is. Gelukkig gebeuren er hier niet veel rampen alhoewel tijdens de ramp met de Harald of Free Enterprice de radioamateur gezorgd hebben voor de communicatie tussen rode kruis en hulpdiensten omdat het telefoonnet overbelast was. In de USA tijdens de aanval op de twintowers waren ook daar de radioamateurs van kapitaal belang.
Ook prominenten zagen het belang. Zo was koning Housein van Jordanië, koning Juan Carlos en nog heel wat andere bekenden, radioamateur.
Dit is niet alles over het radioamateurisme, er is nog veel meer......Je mag me gerust wat vragen stellen, je vindt ergens wel mijn e-mail adres.
Toch denk er vooral om dat wij geen CB'ers zijn want dat is nog heel wat anders.