Het oude Tallinn bestaat uit een bovenstad (Toompea) en een benedenstad. Wie de toren van de Olafskerk beklimt, ziet goed hoe hoog Toompea zich boven de benedenstad verheft. In Toompea is net als in de tijd van de Denen de zetel van de regering gevestigd.
Een wandelingetje rond de burcht is de moeite waard, want dan ervaart u goed een enorm bouwwerk de Denen hier ooit hebben neergezet. Uiteraard is er in de loop der tijd het nodige aan veranderd en bijgebouwd. Zo is het roze pand aan de voorkant een 18de-eeuwse toevoeging van Catharina de Grote.
Stadsmuren en torens
Indrukwekkend zijn de stadsmuren en vele stadstorens in Tallinn. Van de oorspronkelijk veertig torens staan er nog zo'n twintig overeind, en van de 2,5 kilometer middeleeuwse muur is nog 1,85 kilometer te bewonderen. Aan de voet van de muur in Müürivahe wordt een aardige dagelijkse markt gehouden met veel gebreide artikelen.
Daar vlakbij liggen de twee torens van de Viru-poort, die als het ware de toegang vormt tot het winkelgebied. Aan de andere kant van de benedenstad liggen de 'drie zusters' (Nunna, Sauna en Kuldjala), torens die beklommen kunnen worden. Iets verderop staat nog een groepje schilderachtige torens.
Het is op zo'n dag een vluchtige kennismaking, en daarbij een constand motregentje, maar het was zeker de moeite waard, wie weet voor de toekomst,.
*
|