Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Opties deel 2
  • Wat is een optie
    Mijn favorieten
  • beursbeeld
  • prijsgoud
  • zilver
  • """"Optiecursus""""
    beleggen met opties
    19-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een optie


    Het woord optie is gekend in ons taalgebruik. Meestal hoor je het in de zin van "daar kun je een optie op nemen". Stel : je  twijfelt nog over het kopen van een stuk grond. Er zijn 2 stukken grond in de aanbieding en je twijfelt. Je wilt er nog een weekje rustig over nadenken. Er zijn echter nog kandidaat kopers die in dezelfde stukken grond geïnteresseerd zijn. Nu zijn er diverse mogelijkheden:

    1. Je hapt toch toe en koopt één van de twee stukken. Je bent zeker dat het stuk van u is. Het nadeel is dat je er morgen misschien spijt van hebt en toch liever het ander stuk had gekocht.

    2. Je koopt niets en wacht een week. In die week heb je goed kunnen nadenken en je bent eruit geraakt welke van de 2 stukken je echt wil. Nadeel: Wat doe je als beide stukken reeds verkocht zijn? Daar sta je dan!

    3. Voor beide voorgaande nadelen bestaat er een oplossing: Je neemt een optie op beide stukken grond voor 1 week. Zo vang je 2 vliegen in 1 klap: Je krijgt je week bedenktijd en niemand anders kan de stukken kopen.

    Als tegenprestatie zal de verkoper een vergoeding voor die optie vragen, want deze regeling is voordelig voor de optienemer maar nadelig voor de verkoper. Stel dat je uiteindelijk geen enkel van de 2 stukken koopt en dat ook de mogelijke andere kopers intussen hebben afgehaakt. Voor dit risico zal hij een billijke vergoeding vragen. Zo zijn beide partijen tevreden.

    Met aandelen op de beurs is het net zo. Als je een optie koopt, heb je het recht om aandelen te kopen tegen een vastgestelde prijs op een vastgesteld tijdstip. Iedere optie heeft een prijs.

    Je merkt dat we al heel wat parameters hebben:

    1. een optie
    2. aantal aandelen
    3. een recht
    4. vastgestelde prijs
    5. vastgesteld tijdstip

    Deze 5 zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden:

    1. Een optie hangt samen met een aandeel (bvb. Dexia-aandelen), m.a.w. bij een optie heb je altijd een onderliggende waarde (naast aandelen kan dit ook een index= groep van aandelen zijn bvb. BEL20 of AEX)

    2. Meestal slaat 1 optie op 100 aandelen (is niet altijd zo).

    3. Als je een optie koopt, koop je een recht. Je hoeft dus de aandelen niet te kopen. Zoals je na een week ook geen stuk land hoeft te kopen. Het al dan niet uitoefenen van de optie zal afhangen van de waarde van de onderliggende aandelen.

    4. Aandelen worden altijd verhandeld tegen een bepaalde prijs, bvb. 1 Dexia aandeel kost op een bepaald moment  ong. 6€. De mogelijkheid bestaat dan dat je een optie koopt voor 100 aandelen Dexia aan 5€, of aan 6€ of 7€. U begrijpt dat de kostprijs van de optie in de drie gevallen verschillend zal zijn. Later zijn we hoe dat bepaald wordt.

    5. Een optie loopt maar een bepaalde tijd. Op een bepaald moment vervalt een optie. Dit wordt de vervaldag of expiratiedatum genoemd. Zo kan je opties Dexia kopen met expiratiedatum december2009, maart2010, juni2010,... .

    Alle hierboven vernoemde begrippen worden in de volgende artikels verder uitgewerkt. Verder verklaren we de begrippen PUT en CALL opties, het verschil tussen het kopen en verkopen of schrijven van opties en de verschillende looptijd ervan.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    20-10-2009
    Welkom
    Klik op de afbeelding Free Image Hosting at www.ImageShack.us Welkom bij de bloggersfamilie. Reeds een goed begin, doe zo verder en maak er iets mooi van met een verhaaltje, een paar fotos of een reisverslag. Wij komen later nog wel eens zien. Een prettige week verder.

    20-10-2009 om 09:58 geschreven door miekemous en maatje




    Archief per week
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/10-25/10 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!