Inhoud blog
  • Wat schenk ik mijn Valentijn?
  • Villa Forano
  • Proficiat!
  • Kaas & Wijn
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    passione di vino
    wijnproeverijen van betaalbare wijnen
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Villa Forano

    Bonum vinum laetificat cor hominis, een lekkere wijn maakt een mens echt blij. Een waarheid als een koe. 

    Gisteren enkele schitterende wijnen gedronken van een wijnhuis uit de Marche. De Marche is de streek die zich net onder ToscaniĆ« bevindt aan de oostkust. Villa Forano zo noemt het wijnhuis en al meteen bij de eerste wijn, hun Rosso piceno, was de toon gezet. Een mooie mix van 60% Montepulciano en 40% Sangiovese die zich duidelijk laat merken in de neus en in de smaak. Zachte toetsen van rood fruit en peper, lichte tannines die bijna versmolten zijn, en een mooie ronde en zachte afdronk. De wijn heeft 9 maanden houtrijping gehad en daarna 4 maanden flesrijping, als dit hun basiswijn is, dat belooft. 

    De tweede wijn was een Bulciano, hier is de mix verandert naar 80% Montepulciano en 20% Sangiovese. De druiven zijn manueel geplukt, de wijn heeft na een fermentatie van circa 30 dagen nog tussen de 16 en de 24 maanden op vat gelegen om daarna minstens 8 maanden in de fles verder te rijpen. De neus is initieel een explosie van krieken, pruimen, een zoete toets die ik niet direct kan thuisbrengen en een zachte bloemige geur als van viooltjes. In tweede instantie komen meer gerookte geuren naar boven en de aanwezigheid van vanille, vermoedelijk van de houtlagering. De smaak is vol en rond met toetsen van amandel en zelfs iets lederachtig. De alcohol is ruim aanwezig (+14%) maar stoort niet en ook de tannines zijn reeds mooi versmolten.

    Dan zetten we een klein stapje terug (voor zover je van terug kan spreken) en we proeven een Montelipa, een mix van Sangiovese (50%), Lacrima (25%) en Vernaccia Nera (25%). Deze laatste druif is bij ons niet zo bekend, maar wordt in de Marche vaak gebruikt om schitterende rode schuimwijnen (methode traditionelle) te maken. Vier maanden houtlagering heeft deze wijn gehad en je merkt dat de mix van druiven resulteert in een stevige, robuuste wijn. Diep robijnrood, bijnaop het zwarte af, een mooie neus van zwarte bessen en framboos, een lichte pepertoets en ondanks de 'slechts' vier maanden houtrijping zijn de tannines nog  aanwezig, nog niet helemaal versmolten maar ook weer niet storend.

    Als laatste drinken we een Almajano, ook hier dezelfde mix van druiven al wordt het percentage Lacrima hier elk jaar aangepast in functie van de oogst. Deze wijn heeft tot drie jaar tijd gehad om te kunnen rijpen in houten vaten en vervolgens nog 8 maanden op fles verder kunnen ontwikkelen.

    Het resultaat is een prachtig volle, fluwelige wijn met een warme alcohol toets, prachtig versmolten tannines en een lange finale met toetsen van peper en vanille.

    Als je in de buurt bent van Appignano zeker de moeite om even om te rijden.

    Vanavond staan er nog twee restjes klaar van de wijnen die gisteren gedecanteerd werden, wat kan een mens nog meer wensen.

    Tot een volgende keer en bovenal geniet van een goed glas wijn!


    30-01-2011 om 13:51 geschreven door maarten, passione di vino

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!