-0003- In de jaren 60 was de "Seven Oaks" in Leuven een studentenkroeg met een kroegbaas die ook jazz- en bluesconcerten organiseerde. Daar leerden we gitarist Willy Donni kennen- geregeld met trompettist Henri Carels, pianisten Jean-Lou Vanderborght of Eddie Murlot, drummers Rudy Frankel of "Tony Dynamite" Charlie Pauwels. Donni won in 1962 een speciale prijs tijdens het Eerste Adolphe Sax Festival in Dinant, met Jacques Bély op tenorsax, José Bedeur op bas en Bruno Castellucci op drums. Terloops- ook dat jaar 1962 kwam tenorsaxofonist Coleman Hawkins Dinant bezoeken. In 1963 speelde Donni met de nu legendarische Chuck Berry, samen met Roger Vanhaverbeke, Willy Albimoor en Eddie Hunton- van dat concert bestaan trouwens TV-opnamen. Donni was uitbater van de Begijnenzolder in Mechelen, speelde in Parijs in de "Caveau de la Huchette" en de "Slow Club", dikwijls met Amerikaanse gastsolisten op toer. In 1965 kwam blueszanger Eddie Boyd met het American Folk Blues Festival naar Europa- en die besloot zich in België te vestigen. In 1966 spelen Donni en Boyd tijdens het toen werelfbefaamde jazzfestival van Comblain-la-Tour. Donni nam verschillende nummers op, al dan niet op plaat uitgebracht. Op 6sep1966 trad Eddie Boyd op met Donni, Wim Hunaerts en Remy Casseur tijdens het Golden River City Jazzfestival te Kortrijk. Op 14jan1967 zijn dezelfde muzikanten te gast voor Erik Carrette, een concert dat de fundering was voor de "Banana Peel" in Ruiselede. Intussen zijn 40 jaar verstreken en speelde Willy Donni met tientallen "grote" artiesten. In "Banana Peel" kwam Willy terug ondermeer met Benny Waters (2feb75), met Mighty Flea Connors (1oct78), met Hal Singer (22oct78), met Wild Bill Davis (11oct80), nogmaals met Benny Waters (23nov80). Zeldzaam is het singeltje "Blues for Eddy Merckx", op 9sep74 live opgenomen te Mechelen met George Probert, Andy Lee, Willy Donni, Eddy Murlot en Charlie Pauwels. De jazztraditie leeft voort in de familie: zoon André Donni nam op 13apr83 enkele titels op als "the youngest jazz clarinet player in the world". Voor het detail van de loopbaan van gitarist Willy Donni (en voor héél wat méér jazz plus filosofische bemerkingen) verwijzen we naar "Willy's Blog".
Eerder hadden we het over jazztrompettist en rallyrijder Johnny Claes. In het jazzmilieu circuleerde nog een Belgisch racepiloot: Jean Blaton als jazzmuzikant, alias Jean Beurlys in het rallymilieu. Hij was een succesvol bouwondernemer, en racepiloot vooral voor Ferrari in de jaren 60 en 70, dikwijls gekoppeld aan Willy Mairesse. Van 1958 tot 1968 nam hij deel aan elke "24 Uren van Le Mans": Beurlys eindigde 8 keer in de top tien. In totaal stond hij 15 keer aan de start van die 24 Uren. In 1966 won hij de "Grand National" op het circuit van Zolder.
Blaton was een levensgenieter, speelde tennis met vriend Paul Frère, en in zijn vrije tijd was hij jazzgitarist en orgelist. "The Finest in Belgian Jazz" (2002, Jempi Samyn, Sim Simons) vermeldt Blaton zonder enig commentaar op pagina 81. "The Jazz Discography" van Tom Lord citeert 1 opname van Jean Beurlys in 1969, en 6 opnamen onder Jean Blaton in de periode 1943-1980. In een volgend schrijven trachten we de opnamen van Blaton/Beurlys te ordenen, vooral aan de hand van de "Belgian Jazz Discography" van Pernet (1999).
In de krant "Het Laatste Nieuws" stak er maandag 17 september 2007 een gratis bijlage: "The Red Bulletin"- een krantje voor de F1 liefhebbers. Op pagina 6 worden "Zes van de beste vergeten Belgen" inzake Formule 1 geciteerd. Ondermeer Johnny Claes: hij deed mee aan 23 Formule 1 wedstrijden, behaalde in 1950 zijn eerste overwinning de 'Grand Prix des Frontrières' in de buurt van Chimay, in 1953 won Claes Luik-Rome-Luik, werd derde in 1955 in de rally Luik-Sofia-Luik. In 1951 kreeg hij samen met Jacky Ickx de Nationale Trofee voor Sportverdienste.
Claes was ook een getalenteerd jazzmuzikant: trompettist en bandleader van de Clay Pigeons. Eigenaardig genoeg wordt Claes niet vermeld in het boekje "The Finest in Belgian Jazz" (2002) van Jempi Samyn en Sim Simons zaliger. - "Jazz Records" (1897-1942) van Brian Rust vermeldt "Johnny Claes and his Clay Pigeons" met 10 opgenomen titels voor Columbia, telkens opgenomen in Londen: 2 op 12jul1941 met ondermeer Nat Gonella in een 12-mansband, 4 op 18oct1941 en nog eens 4 op 15jan1942. - "Belgian Jazz Discography" (1897-1999) van Robert Pernet is heel wat vollediger en gedetailleerder: Pernet citeert ook dezelfde opnamen als Rust, maar nog heel wat meer, te veel om hier te vermelden. Claes had saxofonist en latere clubeigenaar Ronnie Scott in zijn orkest in 1944-45.
Op enkele compilatie-cd's kan je soms wel een nummer vinden van Claes met zijn orkest. Wie details heeft kan ze ons laten weten.
Terloops- Claes werd geboren in Londen op 11aug1916, zijn ouders waren wegens de oorlog uitgeweken naar Engeland, hij overleed in Brussel op 3feb1956 aan tbc.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!