Pelgrimstocht
Zonhoven-Lourdes-Santiago de Compostela
Foto

Waarom deze Pelgrimstocht. Ik ben als voorzitter van Rode Kruis Zonhoven een uitdaging aangegaan met de vrijwilligers van afdeling Zonhoven. De uitdaging was als volgt: als de Rode Kruis vrijwilligers uit Zonhoven méér dan 2.750 stickers zouden verkopen, dan zou  ik via Lourdes naar Santiago de Compostela fietsen. Het aantal is gehaald tijdens de stickerverkoop periode dus start ik op 28 mei 2007 met deze tocht. Ik word tot Lourdes vergezeld door mijn echtgenote Mary en vanaf Lourdes naar Santiago rijdt mijn zoon met me mee.

Foto
Over mijzelf
Ik ben Peter
Ik ben een man en woon in Zonhoven (België) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 26/08/1946 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fietsen en Reizen en wandelen met mijn twee honden..
Foto
Over mijzelf
Ik ben Mary
Ik ben een vrouw en woon in Zonhoven (België) en mijn beroep is Huisvrouw.
Ik ben geboren op 29/10/1946 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fietsen en Reizen.
Ik fiets met Peter mee tot Lourdes.
Over mijzelf
Ik ben Manuel
Ik ben een man en woon in Leusden (Nederland) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 11/08/1969 en ben nu dus 54 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Sporten & Reizen.
Ik rij vanaf Lourdes mee met m´n vader.
Inhoud blog
  • Dag 60 Sevilla -Zonhoven
  • Dag 59 Sevilla
  • Dag 58 Sevilla
  • Dag 57 La Palma de Condor-Sevilla
  • Dag 56 Aracena-La Palma de Condor
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    03-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 7 Auxerre-Vézelay

    ZONDAG 3 JUNI 2007

    Dag 7 Auxerre-Vézelay
    Vertrek 09.15 Aankomst 15.15
    Afstand km 59,33
    Hoogste snelheid 45,70
    Gem. snelheid
    Fietstijd 3u52min
    Slaapplaats Pelgrimshuis 15,00 euro zonder ontbijt

    Toen we vanochtend wakker werden scheen zowaar het zonnetje. Vertrokken in korte broek (wauw) om 9.15u. Het is een heel werk om alles weer in te pakken en te organiseren, en we hebben ook nog wat gekletst met 2 mannen die lopend onderweg waren en dan gaat de tijd snel. De tent moest ook nog een beetje drogen dus die hebben we opgehangen op een pingpong tafel. Het droogt vrij snel dus tegen de tijd dat wij hadden gedoucht, gegeten en ingepakt was hij alweer opgedroogd. Op de camping stonden verschillende pelgrims, zowel lopers als fietsers. Naast ons stond een Duitse man. Ook hij was onderweg en had een tent bij zich. De meeste pelgrims slapen toch op de camping. Mocht het nog zover komen (wat betreft de gezondheid) dat we volgend jaar naar Rome gaan fietsen dan nemen we ook een tent mee maar dan een grotere als die we nu hebben. Dit is gewoon een noodtentje en niet voor iedere nacht.Het begin van de route was makkelijk. Wel een
    geleidelijke steiging maar niet zwaar. Konden lekker doortrappen met een snelheid van 20km p/u. We reden de meeste tijd langs een kanaal. De omgeving was wederom schitterend, vooral ook omdat het zonnig en warm was. Dat doet dan gelijk al heel anders aan. Eigenlijk was het best wennen aan die warmte.Tussen de middag een pizza gegeten want wederom geen menu van de dag.Daarna was het helaas niet meer zo makkelijk. Klimmetjes van 2, 21/2 en 1km lengte wisselden elkaar af.
     Om 15.15u aankomst in Vézelay. Dat was een hele klim naar boven. Het fietsboek adviseerde zelfs om bepakte fietsen maar beneden te laten staan ivm de moeilijkheidsgraad van de steil naar bovenlopende straat. Iedereen keek ons bewonderend na want het was echt steil en we wilden toch proberen om al fietsende boven te komen. Bij het VVV, wat ongeveer op de helft van de straat lag, geïnformeerd naar pelgrimskamers. Dezen waren gelegen in een voormalig klooster bij zusters. Het kostte 15 euro voor ons beiden. Je moet wel pelgrim zijn en een pelgrimspas hebben om hier binnen te mogen. Het zijn ook allemaal oudere dames die hier de boel runnen. Erg vriendelijk. We hebben een kamer voor samen, er staan 5 bedden maar het is rustig dus we boffen wederom. In de keuken staat van alles zoals Nescafé, rijst, gewone koffie + apparaat, soep, pakken chili con carne, suiker, enz. dit alles vrij te pakken en te gebruiken. Je kunt hier ook koken want alles is daarvoor aanwezig. Het is een groot gebouw met vele kamers en een dakterras met stoeltjes en een tafel en wat droogrekjes dus gauw even een wasje gedaan en opgehangen. Douches en toiletten apart op de gang. Ideaal, vooral omdat we samen de kamer bewonen. Gisteren was het wel erg druk geweest en was alles vol. De basiliek gaan bekijken. Erg mooi en oud. Een biertje gedronken en nog even naar beneden gewandeld. Erg veel is er hier verder ook niet te doen. Het plaatsje is leuk met die steile straat en de winkeltjes en de vele kunstgaleries. Gelukkig was er nog 1 winkeltje waar we onze kwark, stokbroodje en wijn konden kopen. In de koelkast stond ook nog rollade, paté en worst maar daar hadden we geen trek in en bovendien was het maar de vraag: hoe lang staat dit hier al. We houden ons maar gewoon aan ons eigen menuutje van brood, kaas en wijn. Op het dakterras gegeten. Heerlijk hoor, lekker op een stoeltje met tafel buiten in het zonnetje.
    Nu zit ik weer op de kamer te schrijven want de zon is van het terras verdwenen en het werd een beetje fris en vochtig. Het droogrekje maar even mee naar binnen genomen want buiten droogt het natuurlijk ook niet.
    Nu kruipen we maar weer lekker in onze lakenzak want de dagen zijn toch erg vermoeiend, zeker nu de zon zo lekker schijnt want dat breekt je toch wel af hoor, en de nacht is kort.
    Morgen krijgen we weer verschillende zware klimmen voor onze kiezen dus: oogjes dicht en snaveltjes toe.

    Wetenswaardigheden over Vézelay:
    Vézelay ligt in het departement Yonne, regio Bourgondië, op een ca. 300 m hoge heuvel boven de Cure, een zijrivier van de Yonne. In de straten ziet u boekwinkels, antiquairs en kunstgaleries.
    Basiliek Sainte-Madeleine
    De voormalige kloosterkerk is opgericht in 864 en werd één van de belangrijkste ontmoetingsplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Vanaf de elfde eeuw kwamen er veel gelovigen naar de vermeende relikwieën van Maria Magdalena. In de twaalfde eeuw werden deze relikwieën door de paus erkent waardoor het aantal bezoekers fors groeide.
    In 1280 neemt het grote aantal pelgrims die deze kerk bezochten drastisch af. Men meende de echte relikwieën van Maria Magdalena te hebben gevonden. De relikwieën in Vézelay werden vervolgens als nep beschouwd.
    Toen veel pelgrims de relikwieën kwamen aanbidden, heeft men de kerk vergroot. In 1120 verwoestte een brand het schip. Men herstelde de kerk en voegde rond 1145 een voorhal toe. Het schip is romaans terwijl het koor in gotische stijl is gebouwd in 1215.
    Het kolossale inwendige is met zijn hoogte van 18 meter en zijn lengte van 62 meter een meesterwerk van de Romaanse architectuur. Omdat men moest vrezen dat de muren mettertijd naar buiten zouden wijken, werden in de vroege 13de eeuw steunberen aan de buitenkant aangebracht die de enorme druk van de gewelven moesten verwerken. In de zestiende eeuw werd de basiliek door protestanten beschadigd en ook de revolutie liet zijn sporen na. Nadat de abdij in 1796 was verkocht als staatseigendom, werd het klooster afgebroken. De Sainte.-Madeleine was in een erg slechte staat toen zij tussen 1840 en 1859 werd gerestaureerd door Viollet-le-Duc.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    We zijn de 20de week van 2024
    Mijn favorieten
  • Foto´s Pelgrimstocht, Deel 1 Zonhoven-Lourdes
  • Foto´s Pelgrimstocht, Deel 2 Lourdes-Santiago-Fátima-Sevilla
  • Mauritius
  • Indonesie
  • seniorennet.be
  • Startpagina Camino de Santiago
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Archief per jaar
  • 2008
  • 2007
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!