Beurs/ Beleggen / Sparen voor pensioen




E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Financiën
03-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZEER OUD WORDEN ZONDERZORGEN

 

ZEER OUD WORDEN

 

                    ZONDER ZORGEN .

Pierre CALLU

 

 

 

 

INHOUD :

 

Inleiding .

 

1 . Beleggen is een zaak van Lange Termijn .

 

2 . Waarom op Lange Termijn sparen ?

 

3 . Over hoeveel dient U te beschikken als u 65 jaar oud bent ?

 

4 . Hoeveel moet geld op Lange Termijn opbrengen ?

 

5 . Het wonder van de Samengestelde Intrest .

 

6 . Wat mag een Adviseur kosten en waar hem te vinden ?

 

7 . In wat beleggen ? In indexfondsen en vastgoed .

 

Besluit : Vergeet ook Tontine/Aanwas niet   !

 

 

Bijlagen :

 

-         Leeftijdstabellen .

 

-         Voorbeelden van Indexen .

 

-         Voorbeelden van Tonine – Aanwas .

 

-         Pensioensparen .

 

-         Fondsen met Kapitaalsbescherming .

 INLEIDING

 

Desondanks hun veronderstelde bekwaamheid kunnen de politici het probleem van de pensioenen niet aan . Zij hebben wel een oplossing gevonden voor zichzelf door zichzelf een extravet pensioen toe te kennen .

 

De rest – buiten sommige gelukkige ambtenaren - moet maar hun plan trekken en wordt overgeleverd aan de “erkende financiële instellingen “ die er dan maar gretig gebruik van maken om o.m. hun minderwaardige structurele beleggingsfondsen – al dan niet met waarborg -  kwijt te geraken . De door zichzelf gebombardeerde experten van beleggingen hebben zich , ondanks hun eveneens vette pree om het goed te doen , als debutanten laten vangen door de rommelhypotheken van de Amerikanen . EEN ONVERGEEFELIJKE FOUT DIE ZELFS HUN DESKUNDIGHEID OM DE MENSEN TE ADVISEREN IN BELEGGINGEN IN VRAAG STELT .

Niemand weet welke financiële instellingen met welke hypotheken opgezadeld zitten . Elkeen zwijgt en liegt . Zo is men tot de situatie gekomen dat zelfs de Banken elkaar niet meer vertrouwen ( en met reden ) . En a fortiori : waarom zouden wij ze dan nog vertrouwen ? Temeer dat zij voor hun “ meestal totaal nutteloze adviezen” meer binnenrijven dan de klant zelf .

 

Bent u zo roekeloos om uw geld “ waar u zo hard voor gewerkt hebt “aan “de financiële instellingen “ toe te vertrouwen” om te beleggen in hun gestructureerde fondsen, weet dan dat u VOOR U DE EERSTE FRANK verdient eerst de inflatie moet ophoesten (geraamd in 2008 op zeker 4 %) , dan moet u uw raadgever-bankier-verzekeraar (een slordige 2,5 % per jaar ) “ voor zijn fameuze adviezen” vergoeden én daarna houden de Banken manu militari de eventuele belastingen in voor de Staat (en dat is eigenlijk het nuttigste dat zij doen in gans deze operatie ) en TEN SLOTTE komt u op de VIERDE PLAATS de LAATSTE in de rij , te wachten naar eventuele resterende kruimels .

 

Gelukkig zijn er methodes waarbij u , mits een kleine inspanning , zelf uw lot in handen kunt nemen en KUNT VERDIENEN OP UW SPAARCENTEN . Dit uiteenzetten is de bedoeling van dit boek . Er zijn weinig middelen om op een praktisch zekere manier zonder zorgen rijk of welstellend te worden , maar die bestaan !!!!

 

Over de beurs kunt u elke dag duizenden bladzijden lezen , bijna 100 % van wat u leest is gewoon waardeloos, maak u dan ook niet moe hun gedroom te lezen  : er zijn maar twee soorten adviseurs , de eerste weten dat zij het niet weten hoe de beurs werkt en de tweede soort zijn zij die het nog niet weten , dat zij het niet weten . Er is dan nog een ander soort “ adviseurs “ , die zijn in feite geen adviseurs , maar gewoon verkopers , die verkoopscijfers opgelegd krijgen door hun financiële instellingen .

                                                                                                                              2

Dit boekje is bruikbaar voor minstens 98 % van de Belgen ( althans 98 % van die Belgen die centen hebben of zullen hebben ) . Maak u geen illusies door te denken dat u betere resultaten zult behalen door naar adviseurs te luisteren en zeker niet door te luisteren naar hen , die hun raadpleging “ gratis “ geven . Het woord gratis bestaat heden ten dage niet meer . Er zit altijd iets achter . Maak u ook geen illusies door dagelijks het economisch en beursnieuws te lezen . Ik zeg niet dat het niet nuttig is – het houdt de geest soepel , maar de grote meerderheid  van de Belgen zullen door hun vermeende verworven kennis er nog geld aan verliezen . Over de beurs kunt u morgen het tegenovergestelde lezen van wat u vandaag aan het lezen bent . Voor de verbetering van uw beurskennis kunt u evengoed het parochieblad te lezen , temeer dat dit laatste soort lectuur uw gemoedsrust niet stoort .

 

Wil u toch uw kennis over de beurs, beleggen en pensioensparen aanscherpen , lees dan de geschriften van Thierry DEBELS ,  Emiel VAN BROEKHOVEN en   Roland VER DER ELST , alle drie van harte aanbevolen .

 

 

 

 

 

 

Het CBFA , de “waakhond” voor het Bank en verzekeringswezen heeft  duidelijk laten kennen dat er dringend gesleuteld dient te worden aan de Financiële kennis van den “ Belg” . Hun collega’s van Duitsland, Engeland, Frankrijk…. hebben hetzelfde verkondigd over de financiële kennis van hun ingezetenen . Er zal wel ergens een ERNSTIG probleem zijn .

 

 

 

Deze LECTUUR zal hopelijk een kleine bijdrage worden tot het oplossen van dit volgens hen schrijnend en volgens mij duur gebrek . In de uiteenzetting zal u vernemen hoe er enorm geprofiteerd wordt van deze tekortkoming door allerlei zeer hebzuchtige en machtige  instellingen. Het is dan ook de bedoeling u enkele ESSENTIELE wenken te geven met wat U dient rekening te houden bij “het beleggen” .

 

 

                                                                                                                                            3

 

1 . BELEGGEN IS EEN ZAAK DIE MOET BEKEKEN WORDEN , ENKEL EN ALEEN MET EEN LANGETERMIJNVISIE

 

 

Sparen, beleggen , zelf speculeren moet ALTIJD op lange termijn bezien worden . U kunt wel soms door een korte speculatie eens een goede zaak doen , doch tenzij u onder andere een goede chartrist bent  of een goede fundamenteel analist ( en dan nog ) ,  zult  u uiteindelijk met weinig winst , ja zelfs met verlies eindigen . De winst , die u eventueel rekenkundig maakt , wordt meestal opgegeten door de beurskosten . Zo werken de 95 % van de zogenaamde daytraders met verlies . Dit betekent : daytraden is een slechte stiel , blijf er maar vanaf . Als 95 % van de cafébazen verlies maken , wordt geen cafébaas !!! Doe iets anders : probeer het dan eens als bakker .

 

 

Ik herhaal omdat het essentieel is : als u uw geld belegt , denk op lange termijn ( minimum 10 à 15 jaar ) dezelfde termijn waaraan u denkt als u een onroerend goed koopt .

 

 

 

 

 

 

2 . WAAROM MOET U OP LANGE TERMIJN SPAREN ?

 

Simpel : omdat u steeds ouder wordt en aldus steeds langer geld nodig hebt .

 

U gelieve de sterftetafels van 2000 -2002 te bestuderen, zeker wanneer u een dame bent . Bekijkt u ze maar regelmatig  , dan weet u wat u te wachten staat .

 

 

                                                                                                              3

 

 

Wist u                                                                                                    

 

-         dat HEDEN TEN DAGE 27 % van onze Dames 90 jaar worden , dat is meer dan één dame op vier . Proficiat , Dames , maar let op uw centen !!!

 

-         dat EEN op ACHT van onze Dames de 94 halen , een reden te meer om op uw centen te letten .

 

-         Voor de mannen mag men telkens 5 jaar aftrekken van vorige cijfers (27 % worden 85 , 12 % worden 90 jaar) .

 

 

 

Kom dan ook  niet vertellen dat een persoon van 60 te oud is om op lange termijn te beleggen . Neem daar nog bij dat de kennis van geneeskunde de laatste jaren MET SPRONGEN vooruit gaat en dit gegeven ook de zekerheid om ouder te worden , vergroot .

 

 

 

Uit het dagelijks leven gegrepen : een dame van 60 jaar zal volgens de aangehaalde sterftecijfers gemiddeld 84,5 jaar oud worden . Als zij het geluk heeft daar te geraken , blijft zij gemiddeld nog bijna 7 jaar  leven . Geraakt zij dan ook aan 92, zoals  bijna een vijfde van haar vrouwelijke soortgenoten die in hetzelfde jaar geboren werden ,  dan heeft zij nogmaals bijna 4 jaar voor de boeg . Aan 96 jaar geraakt , heeft zij gemiddeld nog bijna 3 jaar te doen en denk niet dat zij alleen overblijft aan 96 jaar : 7 procent van DE VROUWEN  ZULLEN IN hetzelfde schuitje zitten  t.t.z. zij worden 96 jaar  . Het zal u maar overkomen !!! Maak maar dat er genoeg centen overblijven !!

 

 

 

 Wij raden dan ook aan en zeker aan de Dames  – de Heren leven gemiddeld 5 jaar minder lang - in te schrijven in een paar cursussen over geldbeheer en beleggen .

De dames hebben wel het voordeel dat de natuur met alles rekening houdt  : het is algemeen aanvaard dat  de vrouw  een betere belegger is dan de man .

                                                                                                                                                     4

 

 

 

 

3 . OVER HOEVEEL MOET U BESCHIKKEN ALS U 65 JAAR OUD BENT ???

 

 

We kunnen hier niet in detail gaan , maar in het algemeen wordt aangenomen dat u op 65 jarige leeftijd 22 à 25 maal de som moet gespaard hebben , dat u jaarlijks wenst uit te geven BOVEN uw pensioen .

 

 

 

Dus u wenst maandelijks 1 000 € meer uit te geven dan wat u trekt van de staat , dan hebt u minimaal op 65jarige leeftijd nodig :

1 000 € x 22 x 12 =  264 000 € (iets meer dan 10 miljoen) .

Wenst u over 1 500 € per maand boven uw pensioen te beschikken , zorg dan maar voor een spaarpot van 1 500 € x12 x 22 = 396 000 €. En zo gaat u maar verder………

 

 

 

Dit zijn zeker geen overdreven sommen , die u bovendien best aan de kant houdt. Tegen de tijd dat u 90 jaar oud zult geworden zijn , zullen de kassen van het OCMW waarschijnlijk , wegens de eigenaardige manier van toekenningen de dag van vandaag , totaal leeg zijn . Het gemiddeld pensioen in België is langs de lage kant , zeker voor een zelfstandige en zelfs wanneer u van een hoog pensioen geniet , neem toch maar enkele voorzorgen : wie weet wat de “ hoge pensioenen” te wachten staat . De staat heeft er slechts een flauw benul van welke verplichtingen zij  op pensioengebied heeft , laat staan dat zij een idee heeft wie dat zal betalen . Optimistisch zijn over de “ capaciteiten van de overheid “  is totaal misplaatst : zij gedraagt zich als een volleerde knoeier wat betreft het beheer van uw pensioenbijdragen . Ik adviseer dan ook de pensioenkasbeheerders dit artikel te lezen .

                                                                                                              5

 

 

 

Pensioensparen en levensverzekeringen hebben zeker hun nut door hun fiscale aftrekbaarheid . Spijtig genoeg komt “ het nut “ OOK TEVEEL ten goede aan de Financiële Instellingen , die het vertikken de werkelijk goede producten ( voor de klant althans ) te promoten . Die brengen immers voor hen te weinig op . En het feit dat zij blijkbaar weinig geïnteresseerd zijn in het welzijn van hun klanten , zal dit binnen enkele decennia honderdduizenden armen , vooral zeer oude arme mensen , bijcreëeren !!!!

Als u wilt over genoeg spaargeld beschikken om waardig te leven als u zeer oud wordt , zult u er zelf moeten voor zorgen .

 

 

 

Het goed nieuw is dat er genoeg goede producten slapend aanwezig zijn op de markt of er zijn gemakkelijk genoeg goede producten te creëren , zodat een iets gegoede persoon gemakkelijk zijn zeer oude dag in welstand kan slijten . Maar niemand zal het werk voor u doen . U zult het beheer zelf moeten in handen nemen , wel eventueel bijgestaan door een adviseur , doch u zult zelf overal inlichtingen moeten vragen EN ZELF ALLES CONTROLEREN en zeker nagaan wanneer die man iets beloofd heeft , het wel verwezenlijkt wordt . Als u rustig u eens zelf zou bezig houden met uw geld in plaats van anderen te geloven , dan zal het rendement in meetkundige rij stijgen .

 

 

 

 

 

 

4 . HOEVEEL MOET LANGETERMIJNSPAREN OPBRENGEN ?

 

 

 

Een investering op lange termijn moet u minstens 7 % per jaar gemiddeld opbrengen (of zo’n 4 à 5 % zonder inflatie) , anders klopt er iets niet , met andere woorden als u dit vooropgesteld resultaat niet haalt is meestal iemand anders met uw winst gaan lopen .

                                                                                                              6

 

 

 

Dit wil zeggen :

-         Spaarboekjes buiten . Brengt niemendal op : 0 tot 1 % NA inflatie . Tenzij u van plan bent  kortelings uitzonderlijke uitgaven te doen , volstaat normaal in België met haar huidige sociale voorzieningen een bumper van 3 maand inkomen in reserve te hebben ( voor zelfstandigen 6 maand ) . Hebt u meer op uw spaarboek , dan is er iets mis met uw beheer . U dient op te treden .

-         Beleggingsfondsen : dat is ook zo iets doms , in België althans. De folders zijn zo ingewikkeld opgesteld dat het voor een normale mens gewoon onbegrijpelijk is wat men u tracht te verpatsen en dat heeft uiteraard zijn reden . Een van de belangrijkste ongeschreven regel in beleggen is : beleg nooit in wat u niet VERSTAAT . Dit is advies van zowel Warren BUFFET en Peter LYNCH . Buffet heeft het met zijn beleggingen gebracht tot de rijkste mens ter wereld en Lynch wordt beschouwd als de beste fondsbelegger ooit .                                                                                                                        

Bovendien brengen de Belgische beleggingsfondsen slechts 4,5 % gemiddeld op ( Dit jaar slechts 3,5 % , aldus onlangs werd dit gemeld door de Tijd ), dit is inflatiegezuiverd hoogstens op lange termijn beschouwd 1,5 à 2 % . De beleggingsfondsen bestaan meestal uit een deel obligaties en een deel opties (of een deel uit aandelen en een deel uit obligaties ) . Obligaties kopen is uiterst eenvoudig , in enkele uren kent u de knepen en koopt u zelf best zonder tussenkomst van een adviseur ( die zijn of haar tussenkomst meestal buiten uw weten royaal doet vergoeden ) , aldus eveneens LYNCH ( die tegen zijn eigen winkel spreekt ) en wat betreft opties , daar zou ge best afblijven , te speculatief .

 

 

Dat was een klein uitweidinkje over een paar beleggingsproducten , later zullen we het uitgebreider over hebben .

                                                                                                             7

 

 

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (1)

12-11-2008
Al een hele brok info, Pierre. Avondgroetjes.

e16a4ace.gif

12-11-2008, 19:40 geschreven door Mandysblog


T -->

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!