Espresso wat betekent "uitdrukkelijk"met als bijkomende betekenis "snel" heeft in Italië zijn doorbraak gekend rond 1900. In Italië spreken ze van "un caffè" en heeft een mooie schuimlaag, een diepbruine crema ( vetten en suikers die door de hoge kracht uit de koffie worden geperst.) Een klein lepeltje suiker blijft erop drijven. De kombinatie van de koffie met de suiker en het laagje crema is overheerlijk.Probeer de drie smaken tegelijkertijd te degusteren.
Op espresso gebaseerde koffies :
doppio espresso : een dubbele espresso caffè machiato : een espresso met melkschuim caffè americano : een espresso in een grote tas , heet water toevoegen, lijkt op onze koffie. cappuccino : espresso met gestoomde melk en melkschuimin een kopje van 160 ml. ristretto : een esprsso met een een kleiner volume water = zeer sterk. caffè corretto : een espresso met een scheutje brandy,grappa of sambuca caffè latte : een grote koffie met een scheut melk , gewoonlijk 50/50 caffè lungo : een espresso die wat langer bhijft doorlopen zodat het volume groter wordt.
in een bar , probeer je koffie al rechtstaand uit te drinken.