potloodtekeningen (om te vergroten, klik op de prenten)
02-01-2025
Odysseus
Odysseus
Held uit de Griekse mythologie, centrale figuur in de Ilias en in de Odyssee van Homerus, Koning van Ithaka, bedenker van het spreekwoordelijk geworden 'paard van Troje' in de Trojaanse oorlog.
Leo Tolstoj
Leo Tolstoj
Leo graaf Tolstoj - Russisch schrijver (1828-1910) Edelman, christelijk doch anti-kerks geïnspireerd, correspondent van Mahatma Ganghi, predikte het 'lijdzaam verzet' volgens de Bergrede. Hij schreef o.m. Oorlog en Vrede, Anna Karenina, Bekentenis en De Kreutzer Sonate. Het commentaar van Dirk Biddeloo (*): "Een treffend portret dat meteen de beschouwelijke aard van de schrijver aantoont. Tolstoi was een wellicht wat naïeve wereldverbeteraar, die het opnam voor de armen, maar wel op een landgoed woonde. Dit landgoed is thans eigendom van de Russische staat, maar wordt beheerd door de achterkleinzoon van Tolstoi. Het gebod "gaat en vermenigvuldigt u" werd door de vruchtbare schrijver letterlijk opgevolgd, want van hem is bekend dat hij bij heel wat boerinnetjes kinderen verwekt had.Zijn laatste woorden: "het huwelijk gaat eenvoudig niet samen met schrijven." [(*) Zie de rechter kolom].
Sophocles
Sophocles
(496 A.X.-406 A.X.) Groot Grieks tragediedichter samen met Euripides en Aeschylos. Tot zijn werk behoren de tragedies Koning Oedipus en Antigone.
Anton Tsjechov
Anton Tsjechov
Dirk Biddeloo: "De Russische schrijver Anton Tsjechov (1860-1904) is beroemd om zijn vaak tragi-komische verhalen, maar ook om zijn toneelstukken. Net als Tolstoi was hij erg begaan met het lot van minder bedeelden. Hij ondernam ook een reis naar Sachalin in het oosten van Rusland, waar hij de strafkampen bezocht en zijn ervaringen daarover te boek stelde. "Sachalin is een hel." concludeerde de sociaal bewogen arts, die zelf op 44-jarige leeftijd overleed aan TBC. Zijn laatste woorden waren niet te vergelijken met de ultieme -bittere- ademtocht van zijn collega Tolstoi. Tsjechov liet een glas champagne aanrukken, dronk het op, smakte genoeglijk en zei toen: "haaa, wat is dit lekker." Daarna gaf hij de geest (en de pijp aan Maarten)."
Isaac Bashevis Singer
Isaac Bashevis Singer
Pools joods schrijver (1904-1991), in 1943 Amerikaans staatsburger geworden, ontving de Nobelprijs Literatuur in 1978.
Boris Pasternak
Boris Pasternak
Russisch schrijver (1890-1960), beroemd geworden met de roman Dokter Zjivago, verschenen in 1958. In dat jaar won hij ook de Nobelprijs voor Literatuur, die hij echter van zijn regering niet in ontvangst mocht nemen .
01-01-2025
Sergej Prokofieff 6
Sergej Prokofieff 6
Sergej Prokofieff 5
Sergej Prokofieff 5
Sergej Prokofieff 4
Sergej Prokofieff 4
Sergej Prokofieff 3
Sergej Prokofieff 3
Sergej Prokofieff 2
Sergej Prokofieff 2
Sergej Prokofieff
Sergej Prokofieff
Russisch componist (1891-1953). Wereldvermaard zijn Peter en de wolf, een compositie voor kinderen van Prokofieff, alsook zijn pianoconcerto's.
Franz Liszt 2
Franz Liszt 2
Franz Liszt
Franz Liszt
Hongaars componist (1811-1886), pianovirtuoos en wonderkind. Is berucht om zijn moeilijk uitvoerbare pianowerken.
Jorge Luis Borges
Jorge Luis Borges
Argentijns dichter en schrijver (1899-1986), tevens literatuurprofessor. Sinds 1956 blind geworden, dicteerde hij zijn verhalen aan zijn moeder of aan vrienden.
Hermann Hesse
Hermann Hesse
Duitstalig Zwitsers schrijver-dichter (1877-1962). Waarschuwde reeds in 1923 tegen het opkomende nazisme en fascisme en ving later vervolgde schrijvers thuis op. Hesse's werk is sterk geïnspireerd door de Oosterse spiritualiteit en behandelt vooral de persoonlijk groei. Tot zijn bekendste werken behoren Siddharta (1922) en De steppenwolf (1927). Hij kreeg de Nobelprijs Literatuur in 1946.
Albert Camus.
Albert Camus.
Frans schrijver en existentialistisch filosoof (1913-1960). Le mythe de Sisyphe en L'Homme révolté zijn de titels van zijn filosofische werken, handelend over de absurditeit van het bestaan en over de opstand; L'étranger, La Peste en La Chute zijn bekende romans van hem. Camus ontving de Nobelprijs Literatuur in 1957.
Modest Moessorgsky 2
Modest Moessorgsky 2
Modest Moessorgsky
Modest Moessorgsky
Russisch componist (1839-1881), vooral bekend om De schilderijententoonstelling, een zestiendelige suite voor piano. [Tekening naar een doek van Ilya Repin]. Dirk Biddeloo: "Deze grote componist had in wezen geen echte muzikale opvoeding genoten. Hij schreef veelal voor piano, maar eveneens liederen en opera's. Ook nam hij de teksten van enkele door hem gecomponeerde opera's voor zijn rekening. Moessorgski was officier, maar nam ontslag uit het leger om zich volledig te kunnen concentreren op muziek. Toen hij het hem nagelaten familiekapitaal had opgebruikt, aanvaardde hij een betrekking als ambtenaar bij respectievelijk het ministerie van verkeer en van boswezen. Vreemd genoeg deed hij dit werk heel graag. Later verloor hij evenwel zijn betrekking en lieten zijn vrienden, waaronder Rimski-Korsakov, hem in de steek. De Rus geraakte steeds meer aan de drank en stierf totaal vereenzaamd in een kliniek, nadat hij eerst, als gewezen officier, nog een fles vodka soldaat had gemaakt..."