quilts
vroeger en nu
Inhoud blog
  • quilting beyond time and space
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    08-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    [bewerk] Geschiedenis

    De geschiedenis van het quilten gaat al heel ver terug. De oudste quilt die is gevonden, dateert uit de Romeinse tijd.

    Tijdens de kruistochten droegen de kruisvaarders gequilte jassen om zich te beschermen tegen de kou en de ruwe harnassen.

    In Europa werd het quilten vooral gebruikt voor de functionaliteit van het eindproduct en waren de motieven zeer eenvoudig. Pas later werd er meer aandacht besteed aan het uiterlijke en werden ze rijker versierd.

    In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa het quilten mee naar Amerika. Daar ontwikkelde het quilten zich verder, zowel op het gebied van patronen als technieken.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    08-12-2006, 14:55 geschreven door cascara
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    HERKOMST van het quilten

    Met dank aan www.quilten.nl

    De herkomst van het quilten ligt in Noord-Azië. De oudste quilt, gedateerd tussen 100 voor Chr. en 200 na Chr. is rond 1925 gevonden door een wetenschappelijke expeditie. Hij lag op de vloer van een graftombe in Noin-Ula, zuidwestelijk van het Baykalmeer (Siberië).

    Volgens overlevering brachten de kruisvaarders gequilte kledingstukken terug naar Europa. Als voorbeeld hadden de hemden gediend, die de Arabieren uit het Nabije Oosten droegen, als bescherming tegen de ruwe harnassen en de kou.
    De Europeanen gebruikten deze techniek bij het maken van dekens. Aanvankelijk waren deze dekens zeer eenvoudig, maar na verloop van jaren werden de quilts steeds rijker bewerkt.

    Over heel Europa vind je voorbeelden uit de quilt-geschiedenis. In de schatkamer van de Kathedraal van Chartres is een kinderkledingstuk uit 1410 te bewonderen; in de Levens Hall in Engeland ligt een lappendeken uit 1708 en in ons land is de oudst bekende quilt, een poppendeken uit 1680, te zien in het Utrechts Museum. In een boedelbeschrijving uit de tijd van de Franse Revolutie wordt een appliqué-quilt genoemd, behorend tot de uitzet van Marie-Antoinette.

    Of het nu weelderige quilts of eenvoudige lappendekens waren, alle Europese quilts werden volgens eenzelfde methode gemaakt. De bovenlaag was een enkel stuk stof (whole-cloth) dat met steekjes was verbonden met de andere lagen stof. Deze werkwijze werd door de emigranten meegenomen naar de Nieuwe Wereld.
    In tegenstelling hiermee werden de Amerikaanse quilts samengesteld uit blokken, bestaande uit geometrische figuren. De inspiratie voor deze blokken kwam van verschillende bronnen; uit de natuur (ocean waves), uit de bijbel (star of Bethlehem), uit de geschiedenis (presidents wreath), van Romeinse en Arabische motieven (baby-block).

    Gedurende de lange winteravonden werd de top genaaid. Vaak van oude kleren of restanten stof. Zo gauw de wegen in het voorjaar weer begaanbaar werden, gingen de kolonisten bij elkaar op bezoek. Aanleiding hiertoe was meestal een sociale gebeurtenis, een huwelijk of doopfeest.
    De genaaide tops werden dan meegenomen en werden tijdens zo'n logeerpartij door alle aanwezige vrouwen en meisjes verwerkt tot dekens. Later werden er bij speciale gebeurtenissen bijeenkomsten georganiseerd, de quilting-bee. Men maakte dan een freedom-quilt, bij gelegenheid van de 21e verjaardag van een zoon; of een mourning-quilt, om een overleden familielid te gedenken; en ter gelegenheid van de verloving van een jong paartje werd een marriage-quilt gemaakt (de 13e quilt van de uitzet).

    Toen gedurende de Industriële Revolutie de goedkopere katoen te koop kwam, waren de Amerikaanse vrouwen in staat hun quilts te maken van speciaal gefabriceerde stoffen voor puur decoratieve doeleinden.

    De patchworktraditie beleefde een opleving in de dertiger jaren van deze eeuw vanwege de crisistijd. Alle overbodige luxe werd losgelaten en deze zuinigheid duurde tot na de Tweede Wereldoorlog.
    In de late zestiger jaren werden de verloren gegane maar niet vergeten quilts weer gewaardeerd om hun artistieke kwaliteiten en als deel van de Amerikaanse erfenis.

    De eerste belangrijke tentoonstelling van antieke quilts werd gehouden in het Whitney Museum in New York in 1971. Daarna was deze expositie te zien in Parijs en Amsterdam. Hierdoor ontstond weer een grote belangstelling voor het quiltgebeuren. Velen werden geïnspireerd en maken prachtige werkstukken.
     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (14 Stemmen)
    08-12-2006, 14:54 geschreven door cascara
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 04/12-10/12 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!