Het gebeurt op zaterdag 15 mei 1971 om 21.50 uur. Een explosie aan boord van het zendschip van Radio Noordzee. Het achterdek vat vlam. DJ Alan West rent het dek op en ziet nog net een rubberbootje wegvaren. In paniek snelt hij terug naar de studio en roept om hulp. Het liedje Melting Pot van Blue Mink wordt plots onderbroken door de boodschap: "May day, may day, the MEBO II is on fire, SOS, SOS, we had an explosion on board, may day, may day, we need help!"
Blusboten zijn snel ter plaatse. Er vallen geen gewonden, maar het achterschip brandt volledig uit. De geëvacueerde bemanning keert om 2.20 uur terug aan boord, de zendapparatuur wordt weer ingeschakeld. De luisteraars kunnen weer opgelucht ademhalen. Maar wat was er gebeurt en wie zat erachter?
De verdenking van Radio Veronica ligt voor de hand. De radiopiraat verloor enkele dagen geleden een kort geding tegen de nieuwe concurrent Radio Noordzee, die van de rechter ook Nederlandstalige uitzendingen mocht verzorgen. Dit was onverteerbaar voor Veronica, temeer daar zij de eigenaren van de MEBO II (de Zwitsers Erwin Meister en Edwin Boillier) een half jaar eerder uit de financiële problemen hielden door 1 miljoen gulden te lenen, op voorwaarde dat Noordzee niet in het Nederlands zou uitzenden.
Veronicadirecteur Bull Verweij besluit het schip, naar eigen zeggen zonder geweld, de haven van Scheveningen te laten binnenslepen. De MEBO II zou dan immers binnen de nationale wateren verkeren en zodoende onder de Nederlandse wetgeving vallen. Op advies van zijn reclameadviseur en aandeelhouder Norbert Jürgens huurt hij voor 25.000 gulden drie duikers in om het klusje te klaren. Het duikersteam, onder leiding van 'Captain Tom' (Tom van der Linden) die indertijd het Veronica zendschip bevoorraadde, brengt echter een wijziging in het plan.
Zo komt het dat het schip niet geweldloos wordt binnengehaald, maar op een drastischer wijze onschadelijk wordt gemaakt. Als een geluk bij een ongeluk treffen de twee duikers die zich aan boord begeven met hun bom de waterleiding en niet de olieleiding, zoals hun bedoeling was. Dit heeft de schade aanzienlijk beperkt.
Ver komt het rietal na de noodlottige daad niet. Diezelfde nacht worden zij opgepakt en verhoord. Twee dagen na de aanslag, op 17 mei, houdt de politie opdrachtgever Jürgens aan.
Het verontwaardige Veronicapersoneel eist een verklaring van de directie. "Die idioot beloofde dat hij het schip van zijn anker zou halen, zodat ik het naar de haven kon laten slepen. Ik wist niets van de explosieven", verklaart Veronicadirecteur Bull Verweij. Toch wordt ook hij de volgende dag gearresteerd; volgens de rechter had de directeur deze risicovolle affaire niet aan een ander moeten overlaten. "Terecht", vindt Bull achteraf: "De bom, dat spijt me nog steeds. Er hadden doden kunnen vallen." De 61-jarige Verweij krijgt net als adviseur Jürgens en de drie andere duikers op 21 september een gevangenisstraf van 1 jaar.
Uiteindelijk pakt de actie averechts uit. Het levert Radio Noordzee veel sympathie op en het station wint enorm aan populariteit. Voor de overheid vormt het incident, waar kranten over de hele wereld mee koppen, aanleiding om de zeezenders nu eens definifief met wetgeving aan te pakken. Op 31 augustus 1974 treedt de anti-piratenwet in werking. Het blijft de vraag, volgens vele voormalige medewerkers van Radio Veronica en Radio Noordzee, of de wet er zonder de bomaanslag ook in 1974 was gekomen ...
Reacties op bericht (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek