Op 22 januari 1970 krijgt Veronica concurrentie van Radio Nordsee. Het station start Engels- Duitstalige uitzendingen vanaf de MEBO II, voor de Nederlandse kust. Op 2 februari wordt Jan van Veen ontslagen bij Veronica. Rob Out wordt programmaleider. Vanaf 1 mei start Veronica met nachtuitzendingen in het weekend. In juli start het live zondagmiddag programma Sangria. Op 24 september gaat de nieuwe concurrent Nordsee uit de lucht. Veronica heeft Meister en Bollier (eigenaren van de MEBO II) een geldbedrag geleend om uit de financiële problemen te komen op voorwaarde dat Nordsee geen Nederlandstalige uitzendingen start. Een door Veronica betaalde kapitein wordt op de MEBO II geïnstalleerd.
Op 5 januari 1971 wordt de Veronica kapitein van de MEBO gelokt en Edwin Bollier neemt de macht op de MEBO over. Op 6 maart starten de Nederlandstalige uitzendingen met ex-Veronica dj's Joost de Draaijer en Jan van Veen, aangevuld met Ferry Maat. Op 10 maart spant Veronica een kort geding aan tegen Nordsee om het eigendomsrecht van de MEBO II te regelen. De rechter stelt Nordsee in het gelijk. Op 15 mei 1971 wordt door drie duikers springstof geplaatst op de MEBO II waardoor het schip enige tijd later in brand staat. Op 17 mei wordt Veronica aandeelhouder Norbert Jürgens gearresteerd. Hij heeft de drie duikers betaald. Op 18 mei wordt Bull Verweij door Ria Bremer indringend geïnterviewd voor AVRO's Televizier. Op 19 mei wordt Veronica directeur Bull Verweij gearresteerd. Mede door de bomaanslag is de goodwill bij een deel van de Nederlandse regering verdwenen. Veronica vreest dat de regering nu toch zou kunnen ingrijpen tegen de zeezenders. Op 31 juli start de actie "Veronica blijft, als u dat wilt". Miljoenen stickers worden verspreid. Het strijdlied "U moet wat doen , het is voor Veronica" wordt op single uitgebracht. Het Veronica team komt met het Veronica strijdlied zelfs in het TROS TV programma "Op Losse Groeven" dat wordt gepresenteerd door Veronica dj Chiel Montagne. De actie is een daverend succes en het blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking achter Radio Veronica staat. In september start Veronica met de wekelijkse uitgave van het Veronica blad. Het blad wordt gelanceerd met een gratis proefnummer dat onder andere bij alle platenzaken verkrijgbaar is. Op 30 september verschijnt het eerste officiële nummer.
Op 29 februari 1972 is het B-day op 192, de hele dag worden Beatles platen gedraaid. Op 31 juli overlijd mede-directeur Dirk Verweij tijdens een zakenreis. Op 30 september verhuist Radio Veronica naar 538 meter, omdat de ontvangst op de 192 meter steeds slechter wordt door uitzendingen van Beromunster. Om 12.30 uur verlaat Veronica de 192 met de jingle "192 vaarwel". Het is de bedoeling dat er de komende dagen een looptape op 192 meter te horen is om luisteraars door te verwijzen naar 538 meter. Maar nog geen dertig seconden na het verlaten van de 192 door Veronica schakelen de technici op de MEBO II de tweede middengolf zender in en start Radio Noordzee 2 via de 192 meter. De engelse dj Tony Allan opende de uitzending in gebroken nederlands: "Welkom bij een serie uitzend-testingen van Radio Noordzee twee. Ik wens de directie en medewerkers van Radio Veronica het beste toe voor de komende jaren". Om 13.00 uur worden de programma's van Radio Veronica hervat op de nieuwe golflengte 538 meter. Het is Lex Harding die de luisteraars in heel Nederland welkom heet. Na een paar dagen werden de programma's van Radio Noordzee 2 op de 192 meter gestaakt.
Om de acties tot behoud van Veronica kracht bij te zetten wordt op 18 april 1973 een grote demonstratie in Den Haag tot behoud van de zeezenders georganiseerd. Maar het noodlot slaat toe. In een zware storm slaat de Norderney op 2 april 1973 van haar ankers en loopt vast op de kust van Scheveningen. Technicus Ruud Doets sprak de laatste woorden voor de zender uit de lucht ging: "Tot onze spijt moeten we onze uitzendingen staken omdat we te dicht het strand naderen, alles is goed aan boord en we hopen dat het overspringen straks ook goed zal gaan, we hopen u weer spoedig muziek te kunnen verzorgen en aan alle vrouwen ... sterkte". Om 22.30 uur die avond strand de Norderney voor de kust van Scheveningen. Om 10.00 uur de volgende ochtend stappen de bemanningsleden veilig aan wal. Op 4 april wordt het geplande Hilversum III programma van Henk Terlingen vanaf de gestrande Norderney door de NOS leiding vlak voor de uitzending verboden. Terlingen laat als reactie in zijn programma een paar hartgrondige vloeken horen, maakt grappen over een uitzending vanuit een patakraam aan zee en draait op de achtergrong Veronica jingles. Het programma van Terlingen wordt later door de NOS leiding definitief geschrapt. Ronan O'Rahilly bied zijn Mi Amigo aan voor (tijdelijke) uitzendingen van Radio Veronica, als Veronica technici zijn zender en generator repareren. Op 12 april is Radio Veronica terug vanaf de Mi Amigo op 259 meter. Rob Out en Tineke presenteren vanaf 12 uur het eerste officiële programma op 259 meter en bedanken Ronan O'Rahilly voor het ter beschikking stellen van zijn schip en zender. Op 18 april om 4 uur 's morgens wordt de Norderney vlot getrokken en om 5 uur ligt het zendschip weer op haar ankerplaats. Vanaf 10 uur is Radio Veronica te ontvangen via de 259 en 538 meter. 18 april is ook de dag van de grote demonstratie tot behoud van de zeezenders in Den Haag. Honderdduizenden mensen demonstreren voor het behoud van hun zenders en lopen in een lange tocht van het Malieveld naar het Binnenhof. Op 20 april stopt Veronica de uitzendingen vanaf de Mi Amigo. Op 9 juli 1973 wordt de Veronica Omroep Organisatie opgericht. Via de programma's wordt nu opgeroepen om lid te worden van de VOO.
Op 20 augustus 1974 informeert Verkeer & Waterstaat Veronica via een persbulletin over de definitieve sluitingsdatum van de zender. 31 augustus 1974 werd definitief de laatste dag voor Radio Veronica. De week ervoor wordt elk uur voorafgegaan door een Veronica jingle en daarbij de vermelding hoeveel uur tot de close down. Op 31 augustus 1974 tussen 17 en 18 uur wordt het laatste uur van de zeezender Radio Veronica uitgezonden gepresenteerd door Rob Out. Het uur begint de jingle: "Dit is het laatste uur". Het hele uur worden toepasselijke platen gedraaid zoals onder andere: Verdronken vlinder, Power to all our friends en You were my friend. Tevens is het nummer "Strom maar , beuk maar" gemaakt door Veronica fan Geert de Bruin te horen. In zijn slot toespraak bedankt een geëmotioneerde Oom Bull iedereen en om 17.53 uur start de emotionele slot toespraak van Rob Out. Het Wilhelmus volgt en de bekende Veronica-filler. Halverwege deze filler wordt op 31 augustus 1974 om 18.00 uur de 538 zender aan boord van de Norderney voor het laatst uitgeschakeld ..... Diezelfde avond om 19.30 uur komen de opvarenden van de Norderney met het bevoorradingsschip de Ger Anne aan in de haven van Scheveningen. Ze worden toegejuicht door een enorme menigte Veronica fans die hen staat op te wachten. Het is voorbij voor de grootste zeezender aller tijden.....
In de volgende alinea's worden de jaren 70 meer uitgebreid beschreven. Met een overzicht van de nummer 1-hits uit de Veronica Top 40 en een gedetailleerde beschrijving van het wel en wee van Radio Veronica hopen we u tevreden te kunnen stellen.
Een volledige lijst met de nummer 1-hits uit de Top 40 van 1970
3, 10 en 17 januari: The Cats met Marian 24 en 31 januari: Shocking Blue met Mighty Joe 7, 14, 21 en 28 februari: DC Lewis met Mijn gebed 7 en 14 maart: Creedence Clearwater Revival met Who'll stop the rain 21 maart: The Beatles met Let it be 28 maart en 4 april: Melanie & The Edwin Hawkins Singers met Lay down 11, 18, 25 april, 2, 9, 16 en 23 mei: Simon & Garfunkel met El condor pasa 30 mei en 6 juni: Creedence Clearwater Revival met Up around the bend 13 en 20 juni: The Moody Blues met Question 27 juni en 4 juli: Shocking Blue met Never marry a railroad man 11, 18, 25 juli, 1, 8 en 15 augustus: Mungo Jerry met In the summertime 22, 29 augustus, 5, 12 en 19 september: Golden Earring met Back home 26 september, 3 en 10 oktober: The Kinks met Lola 17, 24, 31 oktober, 7, 14 en 21 november: Les Humphries Singers met To my Father's house 28 november en 5 december: The Cats met Where have I been wrong 12 en 19 december: Tee Set met She likes weeds 26 december: geen Top 40 verschenen
Het eerste lustrum van de Veronica Top 40 wordt gevierd met een receptie in het Veronica-gebouw. Dit gebeuren wordt bezocht door een honderdtal artiesten die in de loop der jaren met een plaat in de Top 40 hebben gestaan.
Programmaleider Jan van Veen is voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld. Dit blijkt uit een eenregelig communiqué van de directie van Radio Veronica, de gebroeders Verweij. Als reden wordt opgegeven dat het de heer van Veen de laatste tijd wat teveel was geworden alle bij Veronica voorkomende werkzaamheden in zijn eentje uit te voeren. Die werkzaamheden zullen nu door van Veen gedeeld worden met de andere vier discjockeys Rob Out, Gerard de Vries, Klaas Vaak en Tom Collins. "Een kleine reorganisatie" noemt men het bij Veronica. Het gerucht gaat dat Jan van Veen, sinds hij programmaleider werd, te autoritair in zijn optreden is geworden. Discjockeys klaagden over de sfeer. Eddy Becker en Joost de Draaijer verhuisden na ruzies met van Veen van Veronica naar Hilversum 3. Jan van Veen toonde zich gisteren uiterst verbaasd over het directiebesluit. Hij wil eerst maar eens afwachten tot de derde broer Verweij, Dirk, uit het buitenland terug is. Dirk Verweij is de schoonvader van Jan van Veen. Jan van Veen:"Ik wil eerst wel eens weten wat hij er van denkt".
Stan Haag roept in één van zijn Jukebox-uitzendingen voor de grap wie er tegen het Veronica-elftal wil voetballen. Nou, de reactie daarop was geen grap: binnen enkele dagen zijn er 200 aanvragen van sportieve voetballers, die het wel tegen Veronica willen opnemen. Stan Haag vindt dat hij ook maar de gevolgen van zijn grap moet dragen en hij neemt de organisatie van het Veronica-elftal voor zijn rekening.
Op 1 april wordt Rob Out officieel benoemd tot programmaleider. Een maand later op 1 mei, wordt beslist om in het weekend 24 uur per dag uit te zenden. Iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht presenteert Will Luikinga, onder de naam Will Weyman het programma "Nachtklup" tussen 2 en 6 uur.
Door toeval wordt Arend Langenberg nieuwslezer bij Veronica. Op een feestje in Amsterdam komt hij Freek Simon tegen, een nieuwslezer die dan al op het Veronicaschip werkzaam is. Hij is op zoek naar een nieuwe collega en brengt Arend in contact met Veronica. Na een gesprek met Rob Out en een stemtest wordt Arend aangenomen en komt hij in 1970 aan boord van de Norderney. Zijn vader kan zich hier toch wel in vinden en zegt: "Ok, als je maar een zwemvest aantrekt". De ene week bivakkeert Arend een hele week op de Norderney en de andere week is hij vrij. Het is het begin van zijn carrière als nieuwslezer.
De eerste Nieractie van Veronica heeft ruim 1 miljoen gulden opgebracht. Radio Veronica heeft met de verkoop van twee lp's met bijdragen van uitsluitend Nederlandse artiesten, die daarvoor hun royalties hebben afgestaan, enkele andere acties en acties van scholieren en studenten een bedrag van 1 miljoen gulden bijeengebracht voor de Nederlandse Nierstichting. Het bedrag werd door directeur D. Verweij gistermiddag tijdens een bijeenkomst in Hilversum op symbolische wijze overhandigd aan de voorzitter van de vereniging tot steun aan de Nierstichting Nederland, de heer B. J. F. Steinmetz.
24 september 1970: Verdwijnen van Radio Veronica lijkt ons onverstandig
Het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Erkende Reclamebureaus (VEA) heeft bij de Ministerraad bezwaar gemaakt tegen het eventueel verdwijnen van Radio Veronica door ministeriële maatregelen. Tevens blijkt 80% van de Nederlandse bevolking het voortbestaan van Radio Veronica te steunen.
Uit de adviesraden van de NOS en de omroepen moet volgens de Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk (CRM), Marga Klompé, een werkgroep worden samengesteld om onderzoekingen te verrichten hoe Hilversum 3 een meer volwassen gezicht kan krijgen. Tevens moet de werkgroep in haar beschouwing de programmering van Radio Veronica in het oog houden. Op deze manier zou het mogelijk zijn een alternatief te maken voor het zo populaire Radio Veronica, waarna maatregelen tegen deze zeezender kunnen worden getroffen.
Een volledige lijst met de nummer 1-hits uit de Top 40 in 1971
2, 9, 16 en 23 januari: George Harrison met My sweet Lord 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari: Gilbert O'Sullivan met Nothing rhymed 6, 13, 20, 27 maart en 3 april: Peter Maffay met Du 10, 17 en 24 april: Orchestre Manuel de Falla met Mozart Symphony no. 40 in G minor 1 en 8 mei: The Sweet met Funny funny 15 en 22 mei: Gilbert O'Sullivan met Underneath the blanket go 29 mei en 5 juni: The Rolling Stones met Brown Sugar 12 juni: Georgie Fame & Alan Price met Rosetta 19, 26 juni en 3 juli: Dave & Ansil Collins met Double Barrel 10 en 17 juli: Vader Abraham & Wilma met Zou het erg zijn, lieve opa 24, 31 juli en 7 augustus: Jacques Herb & De Riwi's met Manuela 14, 21, 28 augustus, 4, 11, 18 en 25 september: Peret met Borriquitto 2, 9, 16 en 23 oktober: Rod McKuen met Soldiers who want to be heroes 30 oktober, 6, 13 en 20 november: Middle Of The Road met Soley soley 27 november: Rod McKuen met Without a worry in the world 4 en 11 december: Les Poppys met Non non rien n'a changé 18 en 25 december: Mouth & MacNeal met How Do You Do
Eéndagsvliegen uit 1971 (artiesten die met één single op nummer 1 in de Top 40 terecht zijn gekomen en met geen enkele andere single die lijst hebben gehaald) zijn: Orkest Manuel de falla met Mozart sympho,y no. 40 in G minor, Dave 1 Ansil Collins met Double Barrel en De Riwi's met Manuela
Het programmaschema van Veronica wordt totaal omgegooid. In het gedrukte exemplaar van de Top 40 wordt het nieuwste programmaschema feestelijk afgedrukt en ziet er als volgt uit:
Zaterdag 06.00 - 09.00 Ook Goeiemorgen ~ Klaas Vaak 09.00 - 12.00 Tom Collins Show ~ Tom Collins 12.00 - 13.00 Goud van Out ~ Rob Out 13.00 - 18.00 De Nationale zaterdagmiddaggebeurtenis, 13.00 - 16.00 De Veronica Top 40 en van 16.00 tot 18.00 de Tipparade ~ Lex Harding & Klaas Vaak 18.00 - 19.00 Juke-Box ~Stan Haag 19.00 - 20.00 Lexjo ~Lex Harding 20.00 - 21.00 Goed Nieuws 21.00 - 23.00 Amerikaanse Top 100 ~ Hans Mondt 23.00 - 01.00 Tineke ~ Tineke 01.00 - 03.00 Parels van Will ~ Will Luikinga 03.00 - 06.00 Nachtklup ~ Dick Klees
Zondag 06.00 - 09.00 Ook Goeiemorgen ~ Klaas Vaak 09.00 - 10.00 Men vraagt en wij draaien ~ Frans Nienhuis 10.00 - 11.00 Koffietijd met Tineke ~ Tineke 11.00 - 12.00 Sportief zijn, beter worden ~ Henk van Dorp 12.00 - 13.00 Top 20 ~ Chiel Montagne 13.00 - 13.15 Indola ~ Tineke 13.15 - 17.00 Will Wil Wel ~ Will Luikinga 17.00 - 18.00 Met de benen op tafel ~ Gaston Huismans 18.00 - 19.00 Juke-Box ~ Stan Haag 19.00 - 20.00 Wil Wou Wel ~ Will Luikinga 20.00 - 21.00 Klassiek verzoekplatenprogramma ~ Rob van Dijk 21.00 - 23.00 Engelse Top 50 ~ Hans Mondt 23.00 - 01.00 Tineke ~ Tineke 01.00 - 03.00 Parels van Will ~ Will Luikinga 03.00 - 06.00 Nachtklup ~ Dick Klees
Maandag 06.00 - 09.00 Ook Goeiemorgen ~ Klaas Vaak 09.00 - 10.00 Muziek terwijl u werkt 10.00 - 12.00 Tom Collins show ~ Tom Collins 12.00 - 14.00 Chiel Montagne ~ Chiel Montagne 14.00 - 15.30 Lex Harding Show ~ Lex Harding 15.30 - 16.00 Spar 16.00 - 17.00 Rob Out Show ~ Rob Out 17.00 - 18.00 Sportief zijn, beter worden ~ Henk van Dorp 18.00 - 19.00 Juke-Box ~ Stan Haag 19.00 - 20.00 Lexjo ~ Lex Harding 20.00 - 21.00 Rythm and Blues ~ Harry Knipschild 21.00 - 23.00 Hans Mondt Show ~ Hans Mondt 23.00 - 01.00 Tineke ~ Tineke 01.00 - 02.00 Parels van Will ~ Will Luikinga
Dinsdag 06.00 - 09.00 Ook Goeiemorgen ~ Klaas Vaak 09.00 - 10.00 Muziek terwijl u werkt 10.00 - 12.00 Tom Collins show ~ Tom Collins 12.00 - 14.00 Chiel Montagne ~ Chiel Montagne 14.00 - 16.00 Lex Harding Show ~ Lex Harding 16.00 - 17.00 Rob Out Show ~ Rob Out 17.00 - 17.15 Clearasil Time 17.15 - 18.00 Rob Out Show ~ Rob Out 18.00 - 19.00 Juke-Box ~ Stan Haag 19.00 - 20.00 Lexjo ~ Lex Harding 20.00 - 21.00 Country and Western ~ Karel van de Kemp 21.00 - 23.00 Hans Mondt Show ~ Hans Mondt 23.00 - 01.00 Tineke ~ Tineke 01.00 - 02.00 Parels van Will ~ Will Luikinga
Woensdag 06.00 - 09.00 Ook Goeiemorgen ~ Klaas Vaak 09.00 - 10.00 Muziek terwijl u werkt 10.00 - 12.00 Tom Collins show ~ Tom Collins 12.00 - 14.00 Chiel Montagne ~ Chiel Montagne 14.00 - 16.00 Lex Harding Show ~ Lex Harding 16.00 - 18.00 Rob Out Show ~ Rob Out 18.00 - 19.00 Juke-Box ~ Stan Haag 19.00 - 20.00 Lexjo ~ Lex Harding 20.00 - 21.00 Latijnse Hits ~ Mimo 21.00 - 23.00 Hans Mondt Show ~ Hans Mondt 23.00 - 01.00 Tineke ~ Tineke 01.00 - 02.00 Parels van Will ~ Will Luikinga
Donderdag 06.00 - 09.00 Ook Goeiemorgen ~ Klaas Vaak 09.00 - 10.00 Muziek terwijl u werkt 10.00 - 12.00 Tom Collins show ~ Tom Collins 12.00 - 14.00 Chiel Montagne ~ Chiel Montagne 14.00 - 16.00 Lex Harding Show ~ Lex Harding 16.00 - 18.00 Rob Out Show ~ Rob Out 18.00 - 19.00 Juke-Box ~ Stan Haag 19.00 - 20.00 Lexjo ~ Lex Harding 20.00 - 21.00 Meet the beat ~ Harry Knipschild 21.00 - 23.00 Hans Mondt Show ~ Hans Mondt 23.00 - 01.00 Tineke ~ Tineke 01.00 - 02.00 Parels van Will ~ Will Luikinga
Vrijdag 06.00 - 09.00 Ook Goeiemorgen ~ Klaas Vaak 09.00 - 10.00 Muziek terwijl u werkt 10.00 - 12.00 Tom Collins show ~ Tom Collins 12.00 - 14.00 Chiel Montagne ~ Chiel Montagne 14.00 - 16.00 Lex Harding Show ~ Lex Harding 16.00 - 18.00 Rob Out Show ~ Rob Out 18.00 - 19.00 Juke-Box ~ Stan Haag 19.00 - 20.00 Lexjo ~ Lex Harding 20.00 - 21.00 Country and Western ~ Karel van de Kemp 21.00 - 23.00 Hans Mondt Show ~ Hans Mondt 23.00 - 01.00 Tineke ~ Tineke 01.00 - 03.00 Parels van Will ~ Will Luikinga 03.00 - 06.00 Nachtklup ~ Dick Klees
Het gebeurt op zaterdag 15 mei 1971 om 21.50 uur. Een explosie aan boord van het zendschip van Radio Noordzee. Het achterdek vat vlam. DJ Alan West rent het dek op en ziet nog net een rubberbootje wegvaren. In paniek snelt hij terug naar de studio en roept om hulp. Het liedje Melting Pot van Blue Mink wordt plots onderbroken door de boodschap: "May day, may day, the MEBO II is on fire, SOS, SOS, we had an explosion on board, may day, may day, we need help!"
Blusboten zijn snel ter plaatse. Er vallen geen gewonden, maar het achterschip brandt volledig uit. De geëvacueerde bemanning keert om 2.20 uur terug aan boord, de zendapparatuur wordt weer ingeschakeld. De luisteraars kunnen weer opgelucht ademhalen. Maar wat was er gebeurt en wie zat erachter?
De verdenking van Radio Veronica ligt voor de hand. De radiopiraat verloor enkele dagen geleden een kort geding tegen de nieuwe concurrent Radio Noordzee, die van de rechter ook Nederlandstalige uitzendingen mocht verzorgen. Dit was onverteerbaar voor Veronica, temeer daar zij de eigenaren van de MEBO II (de Zwitsers Erwin Meister en Edwin Boillier) een half jaar eerder uit de financiële problemen hielden door 1 miljoen gulden te lenen, op voorwaarde dat Noordzee niet in het Nederlands zou uitzenden.
Veronicadirecteur Bull Verweij besluit het schip, naar eigen zeggen zonder geweld, de haven van Scheveningen te laten binnenslepen. De MEBO II zou dan immers binnen de nationale wateren verkeren en zodoende onder de Nederlandse wetgeving vallen. Op advies van zijn reclameadviseur en aandeelhouder Norbert Jürgens huurt hij voor 25.000 gulden drie duikers in om het klusje te klaren. Het duikersteam, onder leiding van 'Captain Tom' (Tom van der Linden) die indertijd het Veronica zendschip bevoorraadde, brengt echter een wijziging in het plan.
Zo komt het dat het schip niet geweldloos wordt binnengehaald, maar op een drastischer wijze onschadelijk wordt gemaakt. Als een geluk bij een ongeluk treffen de twee duikers die zich aan boord begeven met hun bom de waterleiding en niet de olieleiding, zoals hun bedoeling was. Dit heeft de schade aanzienlijk beperkt.
Ver komt het rietal na de noodlottige daad niet. Diezelfde nacht worden zij opgepakt en verhoord. Twee dagen na de aanslag, op 17 mei, houdt de politie opdrachtgever Jürgens aan.
Het verontwaardige Veronicapersoneel eist een verklaring van de directie. "Die idioot beloofde dat hij het schip van zijn anker zou halen, zodat ik het naar de haven kon laten slepen. Ik wist niets van de explosieven", verklaart Veronicadirecteur Bull Verweij. Toch wordt ook hij de volgende dag gearresteerd; volgens de rechter had de directeur deze risicovolle affaire niet aan een ander moeten overlaten. "Terecht", vindt Bull achteraf: "De bom, dat spijt me nog steeds. Er hadden doden kunnen vallen." De 61-jarige Verweij krijgt net als adviseur Jürgens en de drie andere duikers op 21 september een gevangenisstraf van 1 jaar.
Uiteindelijk pakt de actie averechts uit. Het levert Radio Noordzee veel sympathie op en het station wint enorm aan populariteit. Voor de overheid vormt het incident, waar kranten over de hele wereld mee koppen, aanleiding om de zeezenders nu eens definifief met wetgeving aan te pakken. Op 31 augustus 1974 treedt de anti-piratenwet in werking. Het blijft de vraag, volgens vele voormalige medewerkers van Radio Veronica en Radio Noordzee, of de wet er zonder de bomaanslag ook in 1974 was gekomen ...
De regering heft een wetsvoorstel ingediend bij het Nederlandse Parlement. Eventuele straf voor het illegaal meewerken aan de piratenzenders na invoering van deze wet: 6 maanden gevangenisstraf en een boete van 5000 gulden (2269 euro).
Op 19 juli wordt het definitieve bestuur van de Vereniging Medewerkers Veronica gekozen. Lies Timmerman wordt penningmeester, Juul geleick secretaris, José van Groningen vice-voorzitter en Rob Out is de voorzitter. De plannen om een actie op touw te zetten onder het mom "Veronica blijft als u dat wilt" worden afgerond. In eerste instantie worden er 500.000 kaarten voor deze actie gedrukt, hetgeen later veel te weinig bleek te zijn. Op 31 juli om 12.00 uur wordt via de 192 meter de officiële start gegeven van de actie Veronica blijft als u dat wilt" gegeven door programmaleider Rob Out. De landelijke promotie is bij voorbaat al een groot succes. 3 weken later, om precies te zijn op 19 augustus, is er een mijlpaal bereikt: 1 miljoen kaarten zijn retour gekomen bij Radio Veronica. Uiteindelijk komen er ruim 2 miljoen kaarten retour voor de actie.
8 september 1971: Doen we een blad of een magazine?
Veronica besluit om een eigen blad uit brengen. deze week verschijnt er een zogenaamd 0-nummer. Dit wordt in een oplage van 100.000 stuks gratis verstrekt aan alle belangstellenden. Op 21 september wordt het eerste nummer van het Veronicablad uitgebracht. In dit eerste nummer staan onder andere een interview met John Entwistle van The Who, op veler verzoek de hitlijsten overzichtelijk bij elkaar in het hart van het blad. Verder een interview met Pierre Kartner die op dat moment het brein is achter 90% van de hits van eigen bodem. Ook nog de The American Hot One Hundred, de releases van deze week, een overzicht van de veronica Drive-In Shows en andere popgebeurtenissen. Will wil wel over de hond, Sportief zijn ... en beter worden. Het nummer kost 0,45 cent. Een kwartaal abonnement bedraagt 4,95 Nederlandse gulden.
23 december 1971: De generator is aan vervanging toe
Tot nu toe wordt alle elektriciteit aan boord geleverd door een 43Kw generator. In de haven van Scheveningen is een nieuwe dieselgenerator van 120Kw aangekomen. Deze zal als vervanger in dienst gesteld worden voor de oude generator aan boord van de Norderney.