India, het land van de moskeeën.
Naast de vele tempels werden ook een reeks interessante moskeeën opgericht in India, zij het veel minder in aantal (verhouding hindoe - moslim = 82% - 11%). Reeds in Delhi werden we geconfronteerd met de het Qutab Minar moskeeëncomplex met zijn 73 m. hoge minaret en met de Vrijdagmoskee aan het eind van Chandni Chowk, DE winkelstraat van Oud-Delhi.
In Fatehpur Sikri vestigde keizer Akbar eind 1500 zijn hoofdstad en in zijn gloriedagen hield hij er een vijfduizend koppen tellende harem op na. Hij was tolerant tegenover de andere wereldreligies, zodat in de zeer opvallende Grote Moskee (Jama Masjid) met de grootste toegangspoort van heel Azië (de Buland Darwaza) invloeden terug te vinden zijn uit de islam, het christendom en het hindoeïsme.
Ook het min of meer "vreedzaam" (onder het waakzaam oog van een massa militairen) naast elkaar samenwonen van de Grote Moskee naast de Gouden Tempel in Varanasi blijft ons bij. - en ook de 800 kilogram goud die aan het torendak is gesmeerd. - en het feit dat we de hulp hebben moeten inroepen van een vriendelijke Indiër om te kunnen ontsnappen aan de wirwar van de smalle straatjes, die samen de souks vormen. Anders liepen we er misschien nog in rond.
|