Laten we het nu eens hebben over de voeding van onze duifjes. Duiven zijn graaneters, wat niet betekent dat ze ook geen lekker sla of koolblaadje lusten,wat zeker aan te raden is. In de handel, zijn er meerdere graanmengelingen beschikbaar, en dit naargelang het seizoen. Aangezien, we nu in november zijn, en de ruiperiode nog bezig is, geef ik nog altijd ruimengeling.Dit vanwege het vetgehalte wat zeer belangrijk is voor de vernieuwing van het vederkleed van onze duifjes. Wie aan winterkweek doet, (bijna iedereen trouwens) dient vanaf nu over te schakelen op kweekmengeling. Dan hebben we ook nog zuiveringsmengeling, wordt vooral gegeven de eerste dagen na de vlucht om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Deze zuiveringsmengeling wordt een dag op voorhand klaar gemaakt en gemengd met biergist en look, goed laten drogen en daarna gedurende een paar dagen toedienen. Er bestaat ook nog speciaal eten voor de weduwenaars, om hen klaar te stomen voor de vlucht .Weduwenaarsmengeling.. Ook voor onze jonge duiven bestaan er speciale mengelingen. Onze weduwduivinnen moeten het vaak gedurende het ganse speelseizoen stellen met gerst, en dit om hen kalm te houden.
Ik zou iedereen die wilt starten met de duivensport aanraden te beginnen met jonge duiven. Doe eerst eens een rondvraag in je buurt wie goede duiven heeft zitten. Ga eens langs bij die liefhebber en vraag hem of hij geen jongen wil verkopen van de derde kweekronde. Begin met een 20 tal jongskes. Vraag aan die liefhebber wat goede raad in verband met de voeding en de algemene verzorging. Lees zeker een paar goede boeken over de duivensport.
Wat,heb je allemaal nodig om te kunnen starten met de duivensport?
Wel,eerst en vooral de toelating van het gemeentebestuur. Eén, of liefst meerdere hokken. Een, hok voor jonge duiven. Een hok voor oude duiven. Een hok of een ren voor duivinnen. En nu nog het voornaamste! duiven.
Laat ik beginnen met me voor te stellen,en iedereen te bedanken die mijn website of blog bezoekt.
Mijn schuilnaam is dus RAVI.Ik ben 54 jaar en reeds 38 jaar postbode.Dat betekent s'morgens vroeg uit de veren en in de namiddag vrij, zodat ik dus tijd heb om mijn hobby (duivensport) te beoefenen. Je kunt jullie afvragen waarom ik gekozen heb voor duiven,wel dat heeft alles te maken met mijn kinderjaren.Ik ben opgegroeid op den boerenbuiten waar iedereen dieren had en natuurlijk ook duiven.Vroeger waren er in iedere straat meerdere duivenmelkers.De naam duivenmelken komt omdat duiven hun jongen de eerste dagen na hun geboorte voeden met een melkachtige substantie,vandaar de naam. Thuis hadden we vogels, kippen, fazanten, konijnen, eenden, pauwstaarten (sierduiven)een hond en een kat.Op zekere dag kreeg ik van mijn buurman mijn eerste duiven.Geen sierduiven deze keer, maar wel (reisduiven).Die eerste duiven zaten in een ren bij mijn vogels,en vlogen dus niet buiten. Na zowat 10 jaar te hebben gekweekt met verschillende soorten vogels en zelfs deelgenomen te hebben aan tentoonstellingen om toch maar de mooiste te hebben, ben ik in 1990 overgeschakeld op duiven. Die overschakeling is er gekomen op aanraden van mijn collegas op het werk.Toen waren we nog met 6 a 7, nu ben ik ondertussen alleen. it om maar te zeggen dat de duivensport achteruit boert. Belgie, was en is nog steeds de bakermat van de duivensport. Zowat 50 jaar geleden waren we nog met 250000 liefhebbers, nu nog amper met 50000. Hoe dat komt, zult u zich afvragen,wel er zijn verschillende redenen hievoor. De meeste mensen gaan hedentendage wel 3 a 4 keer per jaar op verlof.Dat de duivensport te duur is, kan ook een reden zijn .Geen vergunning krijgen van het gemeentebestuur. Werkomstandigheden,waardoor men te weinig tijd heeft voor zijn hobby. Laat me besluiten als volgt, ideale hobby voor gepensioneerden die graag omgaan met dieren Tot volgende keer graag.