Ik ben Mia Van den Bergh
Ik ben een vrouw en woon in Aarschot (Belgiƫ) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 14/05/1954 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Reizen, Fietsen, Wandelen.
In mijn vrije tijd help ik vrijwillig en kosteloos aan het internetmagazine Reisreporter.be. Het delen van reisnieuws, tips en ervaringen via het internet lijkt me een ideale manier om aan juiste ongecensureerde informatie te komen.
Getest en goedgekeurd: actieve wandelvakantie in Oostenrijk met Intersoc
Na meer dan vier decennia gewijd aan het onderwijs, staat een langverwachte verandering op mijn horizon: vakanties buiten de schoolpieken om. Ik snak naar rustigere periodes en voordeligere reizen. Daarbij komt mijn verlangen om nieuwe, avontuurlijke leeftijdsgenoten te ontmoeten die zich willen laven aan het genieten. Om deze redenen heb ik een Discover-vakantie geboekt bij Intersoc in het pittoreske Oostenrijkse Bad Hofgastein.
Waarom een Discover / wandelvakantie in Oostenrijk? De keuze voor een Discover-wandelvakantie in Oostenrijk heeft diverse overwegingen. Een brede selectie aan begeleide en vrije activiteiten, Nederlandstalig personeel en vrijwilligers, volpension en niet te vergeten: kosteloze medische zorg door Nederlandstalige verpleegkundigen en dokters in het hotel. Voor in geval van natuurlijk!
Duurzaam reizen: de slaaptrein als comfortabele optie De roep om duurzaamheid heeft mij niet onberoerd gelaten, vooral niet nadat mijn dochter er herhaaldelijk over had gesproken. Gelukkig kan ik die levensstijl ook toepassen op deze reisbestemming. Vanuit Brussel-Zuid maak ik een comfortabele reis naar Oostenrijk per slaaptrein. Samen met een reisgenoot deel ik een coupé voor twee, hef ik het glas op onze reis met een welkomstdrankje en bespreek ik de plannen voor de komende dagen. De voordelen van 's nachts reizen en kunnen slapen worden duidelijk wanneer we zonder enige inspanning, ontspannen en fris aankomen in Wels. Vanaf daar scheidt slechts de trein naar Bad Hofgastein ons nog van onze bergvakantie.
Op ontdekking in Bad Hofgastein Een vriendelijke Nederlandssprekende dame verwelkomt ons bij de balie van het Intersoc Astoria Hotel. Ze biedt kort inzicht in de mogelijkheden in de omgeving en legt uit wat we kunnen doen met de Bad Hofgastein-regiopas. Deze pas omvat veel: toegang tot bergliften, gratis toegang tot thermale baden en de mogelijkheid om voor slechts € 1,50 per reis met de bus te gaan. Ons verblijf is all-inclusive, wat betekent dat alle maaltijden en drankjes inbegrepen zijn, afgezien van speciale bieren, cocktails en exclusievere wijnen. De schone en frisse kamers doen ons direct thuisvoelen.
Onze wandelvakantie in Oostenrijk kan beginnen De eerste dag beginnen we rustig en verkennen we het aangenaam verrassende dorpje. Bad Hofgastein is een charmante plek met levendigheid, schilderachtige winkels en straten omzoomd met veilige wandel- en fietspaden. Een mooi park, een berglift, een wellnessparadijs en nog veel meer liggen op loopafstand. En niet te vergeten het gezellige dorpsplein met terrassen waar we van ons eerste aperitief genieten!
Adembenemende uitzichten De volgende dag begint bij de Stubnerkogelbahn. Op 2.228 meter hoogte heb je een adembenemend 360-graden panoramisch uitzicht op de omliggende bergketens. Dit schouwspel aanschouw je het beste vanaf het uitkijkplatform. Daarnaast is er een hangbrug van 140 meter lang. Voordat ik de moed bij elkaar raap om eroverheen te lopen, moet ik mezelf eerst overtuigen. En dan, met een kloppend hart, waag ik de stap. Een beetje wiebelen in het midden, maar uiteindelijk een prachtige ervaring. Boven op de berg prijkt een kruisbeeld en in de buurt bewonderen we een streetart-tekening op een pilaar. Eerlijk gezegd had ik hier meer van verwacht.
Bewegen is nu aan de orde. We keren te voet terug naar het middelste station. Via een schilderachtig pad dalen we af door deze betoverende natuur. Koeien en paarden grazen hier vrij en onbezorgd. Als dierenliefhebber kan ik niet anders dan even sociaal doen met deze beesten, al wordt er altijd geadviseerd voorzichtig te zijn. Onderweg komen we een karakteristieke Oostenrijkse man tegen, een ontmoeting die we niet konden laten passeren zonder een foto. Terug beneden vinden we een gezellig terras waar we van een drankje genieten terwijl we de zon en het uitzicht absorberen. Dit is eveneens een essentieel onderdeel van een wandelvakantie in Oostenrijk!
Na het doorbladeren van enkele folders in het hotel, zijn we nieuwsgierig naar de Liechtensteinklamm. Deze opmerkelijke wandelkloof is zeker de moeite waard. Via een houten pad en een indrukwekkende cirkelvormige trap, genaamd de Helix, dalen we 30 meter af in de diepte. Hier volgen we de grillige loop van een rivier, begeleid door het bulderende geluid van het woeste water, tot aan de waterval. Daarna keren we op dezelfde weg terug. Stevige bergschoenen zijn hier een must.
Zweven langs de mooiste waterval Bad Gastein Grenzend aan ons dorp ligt Bad Gastein. Ook hier gaan we op verkenning. De grandeur van de statige huizen trekt meteen de aandacht. Het lijkt wel een filmset. Maar wat je hier niet kunt negeren, is de imposante waterval waar de Wasserfallweg dwars doorheen loopt. Om deze waterval vanuit een nieuw perspectief te zien, maken we gebruik van de zipline 'Flying Waters'. We vliegen over een afstand van 330 meter en een hoogte van 90 meter langs het neerstortende en spetterende water. Een indrukwekkende belevenis die zeker zorgt voor een stoot adrenaline. Tussen onze avonturen door genieten we van gezellige drankjes en maaltijden. Aanraders zijn onder andere Bar & Bistronomy die Weitmosserin en Betty's Bistro. Ook bij het hippe en moderne Luke's Wohnzimmer was het bijzonder lekker en plezierig.
De Graukogel, bekend om zijn talrijke alpendennen die soms wel meer dan 300 jaar oud zijn, staat ook op onze agenda. Met behulp van de stoeltjeslift worden we omhoog gebracht. Tijdens deze rit horen we de stilte van de natuur en bewonderen we het fotogenieke landschap. Eenmaal boven begint een korte wandeling van slechts 45 minuten: de Zirbenweg. Langs de route zijn ligbedden en schommels gemaakt van het heilzame hout van de alpenden geplaatst. Een leuke toevoeging voor jong en oud.
E-biken in de bergen Tijd om de natuur op een andere manier te ontdekken. We hebben gekozen voor e-bikes en maken een actieve en plezierige fietstocht. Zonder al te veel moeite klimmen we over een geasfalteerde weg naar het Annencafé, waar we onze eerste rustpauze nemen. Vervolgens gaan we verder over een grindweg naar de Rastötzenalm, gelegen op een hoogte van 1.740 meter. Moe maar voldaan leveren we aan het einde van de dag de fietsen weer in.
Relaxen in wellnessparadijs Alpentherme Hoewel we actieve vijftigplussers zijn die graag avonturen beleven tijdens onze Oostenrijkse wandelvakantie, willen we onszelf ook wel eens in de watten leggen. Natuurlijk brengen we een bezoek aan de eerder genoemde thermale baden in hartje Bad Hofgastein. De 36.000 vierkante meter van de Alpenthermen blijken een ware oase van welzijn voor lichaam en geest. De Gastein Alpentherme is onderverdeeld in verschillende thermale zones, waardoor zowel rustzoekers als actieve gasten aan hun trekken komen. Een tip: voor een massage in de Relax World of verwennerij in de Beauty World is het aan te raden om van tevoren te reserveren.
Besluit Discover-vakantie Ter afsluiting van mijn eerste wandelvakantie buiten de schoolvakanties in Oostenrijk: Oostenrijk en Bad Hofgastein zijn werkelijk paradijselijk. Dankzij het Intersoc Discover-pakket zijn er talloze mogelijkheden voor actieve senioren, variërend van individueel tempo tot gezamenlijke activiteiten. De Nederlandstalige begeleiding is een meerwaarde en het volpension verblijf is een echte verlichting. We hebben een fantastische week beleefd, genoten van de natuur, het mooie weer, interessante excursies, heerlijk eten en gezellige terrasjes. Een aanbeveling voor iedereen! En ja, ik zie mezelf zeker terugkeren met kinderen of kleinkinderen! Tegenwoordig noemen ze dat een 'multigeneratievakantie'!
Uitgetest: met drie generaties op wintersport in Zwitserland
Uitgetest: met drie generaties op wintersport in Zwitserland
Het is al een tijdje een trend in de wintersport: de 3G-vakantie. Ouders, grootouders en kleinkinderen (drie generaties) trekken samen besneeuwde bergen in. En, hoewel niet al onze kleinkinderen helden op skilatten zijn en wij niet altijd staan te springen voor een afdeling van de zwarte piste, trekken ook wij op wintersport met drie generaties.
Op wintersportvakantie: jong geleerd is oud gedaan We trekken naar het Zwitserse Flims voor een Oekkie-skivakantie met Intersoc. Buiten de schoolvakanties verblijven onze kleinkinderen tot 6 jaar gratis en ook wij betalen wat minder. Bovendien is het een stuk rustiger, met meer ruimte op de skipistes en minder wachtrijen aan de skiliften. Daarnaast genieten de kleinkinderen zowel overdag als ’s avonds van de kinderopvang, de leuke animatie en de verwennerijen. De allerkleinsten krijgen een après-ski in ’t klein; denk aan lekkere vieruurtjes en speciale drankjes. De oudere kinderen profiteren dan weer van de leuke shows en de speciale kinderbar.
Zorgeloos op vakantie met de hele familie Niet alleen de kleinkinderen genieten tijdens de vakantie, ook mama en papa en wij - oma en opa – profiteren ten volle van onze reis. Terwijl de kleinkinderen hun eerste skilessen krijgen van Nederlandstalige monitoren, sjezen wij zorgeloos de pistes af of trekken de bergen in voor een deugddoende wandeling. En ook ’s avonds genieten we elk op ons eigen tempo: wanneer de kleinkinderen slapen, genieten wij dankzij de oppas- of schoentjesdienst nog van een glaasje aan de bar. Met de schoentjesdienst luisteren de monitoren aan de kamerdeuren waar een kinderschoentje staat. Wanneer ze een huilende baby of een ongerust kind horen, word je meteen verwittigd. Loopt er tijdens je vakantie toch iets mis? Geen nood, er is altijd medische begeleiding aanwezig in het hotel. Zo hoef je met een ziek kind niet ver te lopen en word je snel geholpen.
Uitgebreide mogelijkheden voor minder actieve skiërs En ook voor ons, de minder actieve skiërs, zijn er meer dan voldoende ontspanningsmogelijkheden. Zo maken we een gezellige wandeling naar de Caumasee en Il Spir; de Zwitserse Grand Canyon. Vanaf het uitkijkplatform Il Spir hebben we een adembenemend uitzicht op de Rijnkloof zo’n 400m onder ons. Op slechts 10 minuten wandelen van ons hotel Grand Hotel Surselva ligt het helderblauwe Caumameer. Het bevroren meer is werkelijk uniek en zeker een bezoekje waard! Daarnaast biedt de regio ook veel alternatieven voor kindvriendelijke winterwandelingen; maak net als wij een onvergetelijke sledetocht of ga mee op een betoverende fakkeltocht. Als Bourgondiërs worden onze verwachtingen in Flims eveneens ingelost: ’s avonds genieten we van een lekker glaasje wijn en proeven we een van de vele specialiteiten, zoals Bergkäse, enkele sneetjes heerlijk gezouten Bündnerfleisch of een stukje hertenworst.
Laat het duidelijk zijn; tijdens onze wintersportvakantiegenieten we met de hele familie van een vakantie zoals die hoort te zijn: zonder zorgen en vol lachende gezichten! Alle voordelen van de Oekkie-vakantie vind je terug op de Intersoc-website.
Vorig jaar kochten ruim tweeduizend Belgen een appartement of een villa aan de Costa Blanca. De 244 km lange Spaanse kuststrook, waar volgens de promotiebrochures, minstens 300 dagen per jaar de zon schijnt. Dat zou best eens kunnen kloppen. Daarom vliegt vriend reisreporter Tom begin oktober naar Alicante. Terwijl het in België regent, gaat na een vlucht van 2,5 uur voor hem de zonnebril op.
De regio rond Alicante met populaire badplaatsen als Benidorm, Calpe, Denia en Torrevieja wordt steeds populairder bij onze landgenoten voor een tweede verblijf. Nieuwsgierig hoe ze dat aanpakken maar vooral hoe ze hun tweede woonst 'beleven' trok vriend en reisreporter Tom naar Spanje om één en ander uit te zoeken. Hieronder lees je zijn relaas.
Alles goedkoper, behalve … De komende drie dagen staan een aantal ontmoetingen op het programma met projectontwikkelaars. Ook spreek ik enkele Belgen die hier iets hebben gekocht. Eén van hen is Serge. ‘Alles is hier goedkoper,’ zegt hij tevreden, ‘behalve de boetes’. Zijn villa staat op het golfresort La Finca aan de zuidkust. Een project van Trivee en lid van Provia, een samenwerkingsverband, waar de meeste projectontwikkelaars van de provincie Alicante / Costa Blanca bij zijn aangesloten (provia.es).
Nederlandstalige dokters Serge (57) is een gepensioneerde beroepsmilitair, die de laatste zes jaar van zijn loopbaan in Washington heeft doorgebracht. ‘Terug in België kon mijn vrouw zich moeilijk aanpassen aan het weer,’ zegt hij, ‘zo zijn we hier beland. Het weer was belangrijk, maar we wilden ook niet terechtkomen op een plaats waar soms maanden alle luiken dicht zijn. De medische voorzieningen zijn hier ook uitstekend, zelfs met Nederlandstalige dokters. Ik mis alleen een goede slager, vooral voor het broodbeleg’.
Levenskwaliteit verhogen De stranden zijn nog gezellig druk. Het mooie weer is een belangrijk verkoopargument. Al de projectontwikkelaars zeggen mij dat zij in de eerste plaats een verhoging van de levenskwaliteit verkopen. Mijn vooroordeel dat vooral gepensioneerden kopen, blijkt niet te kloppen. Juist door alle online mogelijkheden is er een toenemende belangstelling van de werkende 50-plusser met wat geld op de spaarrekening.
Zeezicht of goedkoper De dag na aankomst ontmoet ik Bart Stevens. Een 46-jarige Vlaming die 23 jaar geleden besloot dat zijn toekomst in Zuid-Europa lag. Hij is nu manager bij VAPF, een succesvolle projectontwikkelaar in deze regio. Bart legt mij uit dat er een verschil is tussen de noord- en de zuidkust van Costa Blanca. ‘In het noorden liggen de bergen dicht bij de kust, het zuiden is vlak. Daarom kun je in het noorden enkele kilometers van zee wonen en toch genieten van zeezicht’. Woningen in het zuiden zijn daarom vaak net iets goedkoper.
Van zeerovers naar overwinteraars Om in de sfeer te komen gaan we koffie drinken pal aan zee. Op een terras in Dénia, ongeveer 90 km ten noorden van Alicante. Een eeuwenoud vissersdorp met nog een tastbare geschiedenis zoals een wachttoren uit de 15e eeuw om de zeerovers op afstand te houden. Nu is Dénia uitgegroeid tot een populaire plaats voor overwinteraars, waaronder veel Belgen. En op dit zonovergoten terras van café Mala Vita met eersteklas zeezicht betaal ik voor mijn koffie mét croissant slechts 2,25 euro.
Geen uitgestorven periodes Bart laat meteen zien dat hij goed is ingeburgerd. Hij neemt geen croissant, maar kiest de Spaanse snack ‘pan con tomate’, een stuk geroosterd brood met tomatenpuree. ‘De Belgen,’ zegt hij, ‘zijn de woonmogelijkheden van de Costa Blanca sinds een tiental jaren echt beginnen te ontdekken. De voordelen zijn legio, met het fantastische klimaat natuurlijk op de eerste plaats. Bovendien is hier het hele jaar door leven. Er bestaan, in tegenstelling tot veel andere toeristische bestemmingen, geen uitgestorven periodes’.
Bankgarantie Volgens de cijfers van Provia betalen de meeste Belgen voor een appartement aan de Costa Blanca tussen de 180 000 en 350 000 euro en voor een villa tussen de 300 00 en 600 000 euro. Maar prijzen tussen de 1 en 2 miljoen euro zijn ook geen uitzondering. Zeer belangrijk is dat de Provia-leden aan hun klanten een bankgarantie geven. Bij een faillissement tijdens de bouw is de klant zijn geld nooit kwijt.
32 vluchten per week Een sterke Belgische troef voor de Costa Blanca, benadrukt Bart, is het aantal vluchten vanuit ons land naar Alicante. Liefst 32 per week, ook ‘s winters. ‘Dat is een enorm pluspunt omdat veel van mijn klanten regelmatig op en neer vliegen tussen hun huis in België en in Spanje’. In Dénia laat hij mij nog een project zien dat in aanbouw is. Golf Suites La Sella ligt 6 km van de zee, maar heeft dankzij de ligging op een berg wel zeezicht. Vanaf Dénia vertrekken trouwens ferry’s naar Ibiza, Mallorca en Formentera.
Advocaat nodig Het kopen van een huis gaat in Spanje anders dan in België. Je gaat uiteindelijk wel met de verkoper naar de notaris, maar je laat het contract eerst wel goed nalezen door een advocaat. Die controleert ook allerlei zaken, die een notaris in België normaal doet. De advocaat zorgt er ook voor dat de buitenlandse koper een NIE-nummer krijgt. Dat is een fiscaal-identificatienummer dat je bij heel wat administratieve rompslomp nodig hebt.
Paella met kreeft In het kustplaatsje Moreira weet Bart wel een goed adresje waar we een verrukkelijke paella met kreeft kunnen eten. Lachend zegt hij: ‘Dat bedoel ik nu met levenskwaliteit’. In het restaurant Amantes kijken we weer uit over de zee. Verderop zie ik ‘de rots van Calpe’ uitsteken. Daar ken ik zelf verschillende mensen die onze streken definitief hebben verruild voor een leven ginds.
Met handbagage naar het licht Op ‘De heuvel van de zon’ (Cumbre del Sol) kijken Bob en An uit Oost-Vlaanderen al 11 jaar uit over de zee. ‘We zijn hier minstens één week per maand’, vertelt An. ‘Met het op en neer vliegen hebben wij geen enkele moeite. We hebben enkel handbagage. Het voelt steeds als thuiskomen. Het valt mij altijd weer op hoe mooi het licht hier is. In België heb ik af en toe het gevoel dat de wolken op de grond hangen. We hebben hier ook een hechte vriendenkring. We zijn niet de enige Belgen in deze buurt’.
Hobby belangrijk ‘Je kan hier ook prima online werken’, voegt echtgenoot Bob (58) toe. ‘Als je niet werkt,’ zegt An, ‘is het wel belangrijk om een hobby te hebben’. Zelf heeft ze in de villa een ruimte ingericht als atelier. Ze heeft nog een belangrijke tip voor potentiële kopers: ‘Veel Belgen en Nederlanders, heb ik al gemerkt, houden van grote ramen om een zo mooi mogelijk uitzicht te hebben. Maar hier is dat niet slim. Met grote ramen betaal je je hier blauw aan airco’.
Benidorm overweldigend De meest bekende toeristenplaats aan deze Spaanse costa is natuurlijk Benidorm met 70 000 inwoners. Tijdens het hoogseizoen ‘groeit’ dat naar 400 000. En ze zijn daar nog lang niet uitgebouwd. Voor de liefhebbers is er een prachtig strand en veel entertainment. Je houdt ervan of je vindt het vreselijk. In elk geval is het overweldigend. Ik huur een e-mountainbike en binnen 5 minuten rijd ik Benidorm uit en het natuurpark Sierra Helada in. Rust, uitzicht en verlaten baaitjes zijn mijn beloning.
Internationale scholen Aan de zuidkust, 6 km landinwaarts, ontmoet ik Patricia Quesada. Haar familie heeft met hun bouwfirma Euromarina in 50 jaar tijd een complete plaats gecreëerd met 35 000 inwoners, afkomstig uit vele landen. Gemakshalve heeft de plaats de naam van de familie gekregen. ‘De grote meerderheid woont hier permanent’, zegt Patricia. ‘Voor de kinderen zijn er twee internationale scholen, een Britse en een Noorse. Het strand, Guardamar, is vlakbij. Velen fietsen er zelfs naartoe’.
Golfdorp Las Colinas Drie kwartier rijden van de luchthaven van Alicante rijd ik naar mijn gevoel de wereld uit en Las Colinas binnen. Een golf- en countryclub met 18 holes op een domein van 600 hectaren, waarvan de helft nationaal park. Ook het bebouwde gedeelte is rijkelijk van groen voorzien. Het domein telt maar liefst duizend wooneenheden. Vanzelfsprekend heeft elke villa een zwembad. De appartementen delen per groep (community) één of twee zwembaden. De 24 uur security moet voor een veilig gevoel zorgen.
Volledige inrichting De Nederlandse Julia Sawires van de projectontwikkelaar Somium leidt mij rond in Las Colinas. ‘Zodra de verkoop gesloten is,’ vertelt ze, ‘kunnen de klanten met al hun vragen bij mij terecht. Of het nu gaat om extra stopcontacten of een buitenkeuken. Wij kunnen de villa’s en de appartementen ook volledig inrichten tot en met de handdoeken aan toe’. Na een verblijf van twee uur krijg ik al het idee dat je hier zorgeloos kan leven. De prijskaartjes voor de woningen variëren van 250 000 euro tot 5 miljoen.
Zeewater 23 graden Terug in Alicante wandel ik door het historisch centrum, met bijna op elke hoek een terras. Via de jachthaven beland ik uiteindelijk bij het zandstrand van de stad. Veel mensen zie ik daar genieten alsof het hoogzomer is. Zowel op het strand als in zee. Een Britse toerist weet mij te vertellen dat de watertemperatuur 23 graden is en dat op 6 oktober, op slechts 2,5 uur vliegen van huis. Heerlijk!
Met meer dan 170 skiliften, 2.000 kilometer langlaufloipen en 250 kilometer skipistes is het Zwarte Woud voor de skiër, snowboarder en langlaufer een echt winterwonderland. Wandelaars komen er ook helemaal aan hun trekken. Het aroma van glühwein en andere typische winterlekkernijen zorgen bovendien voor dat gezellige wintergevoel!Lees verder>>
De kerstmarkt van Aken is in één woord betoverend. Elk jaar opnieuw wordt de buurt rond het stadhuis omgebouwd tot een sfeervol kerstparadijs waar zelfs de kerstman jaloers op zou zijn. Je krijgt er zowaar een warm gevoel van, een hele prestatie bij zulke koude temperaturen. Het kan natuurlijk ook aan dat glaasje Glühwein gelegen hebben. Lees verder >>
Koning Winter is weer in het land, wat betekent dat het ene na het andere wintersportgebied opnieuw de deuren opent. In Oostenrijk ontdekten we een verborgen schat voor winterse levensgenieters: Ramsau am Dachtstein. Het gebied blijkt uiterst geschikt voor beginners op de latten!Lees verder >>
De IJslandse hoofdstad Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. De stad straalt een speciale en gezellige sfeer uit. Terwijl we door de straten struinen overvalt ons een echt sixtiesgevoel. Reisreporter Valerie ging op ontdekking in deze uitzonderlijke hoofdstad! Lees verder>>
10 redenen voor een reis door het authentieke wijnlandschap van Cataloniƫ
Naast het bruisende Barcelona en het zuiderse klimaat, is de Spaanse streek Catalonië ook gezegend met unieke wijndomeinen. Al meer dan 2500 jaar lang wordt er wijn verbouwd in verschillende regio’s waardoor het gebied zich als één van de meest toonaangevende wijnregio’s in Europa profileert. Maar er zijn nog redenen om de streek nu al op je bucketlist te zetten! Lees verder >>
Porto is de tweede grootste stad na hoofdstad Lissabon, maar dat merk je er niet aan. Evenmin dat het een opdringerige toeristische trekpleister is. De rustieke sfeer in de smalle steegjes, lekkere wijntjes, indrukwekkende uitzichten en de gastvrije inwoners zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen. Zonnebril op en genieten!Lees verder >>
Wij, echte Belgen, en dus echte bierliefhebbers, slaan zelden een pintje af in het buitenland. Maar bestellen loopt niet altijd even vlot en al zeker niet als Engels niet je moedertaal is. Daarom zijn er steekkaarten waarmee je in maar liefst 17 landen een heerlijk biertjes kan bestellen. Hoe? Dat verneem je hier: reisreporter.be/2016/10/zo-bestel-pintje-17-landen/