Alles over relaties
Hou de liefde levend
16-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slijtage aan je relatie: wat kun je doen?

De periode waarin de kinderen minder zorg vragen, en uiteindelijk het ouderlijk huis verlaten, is even slikken voor wie gewend is te moederen. Het leven vraagt nu een ander tempo. Voor werkmieren, regelneven en stresskippen is dit een flinke omschakeling. Toch zijn de meeste koppels blij met de verminderde werkdruk. Al missen ze de vrolijke drukte van het gezin. Als ook het betaalde werk afneemt, komt er meer tijd voor gezamenlijke activiteiten. Meer tijd samen betekent meer tijd voor de liefde. Hoe voorkom je slijtage?

Samen iets doen is niet genoeg

Activiteiten zijn niet het antwoord op de mogelijke slijtage van het partnercontact. De actieve plussers die zich storten op nordic-walking en kookcursussen, verbeteren niet vanzelf hun contact. Moet je dan maar in relatietherapie? Dat hoeft niet. Je kunt zelf dingen ondernemen en vooral: elkaar opnieuw leren kennen door goede gesprekken te voeren.

Loskomen van elkaar

Stellen die de neiging hebben erg veel rekening te houden met elkaar moeten juist wat loskomen van elkaar. Ook als je ouder bent geworden is het belangrijk om je eigenheid te voeden. Alleen dan blijft het uitdagend om elkaar opnieuw in het vizier te krijgen.

Nieuwe jeugd

Wie dat vermijdt, ervaart vroeg of laat een innerlijke leegte. Wie zijn interesses verliest, raakt uitgeblust en dat werkt door op het partnercontact. De stille tevredenheid kan op den duur verstikkend werken. Wat hebben we elkaar eigenlijk te zeggen? De leegte die men ervaart wakkert het verlangen aan naar een nieuwe jeugd. Men ontwikkelt fantasieën over een nieuwe partner die het gebrek aan kleur en diepgang in het gevoelsleven kan compenseren.

Nieuw levenstempo

De kunst van het ouder worden is dat je het nieuwe levenstempo weet te waarderen. Met minder ondernemingsdrang, mogelijk minder seksuele lust en een tragere tred. Dat lijkt een achteruitgang op alle fronten. Maar dat hoeft niet zo te zijn, voor wie oog heeft voor de eigenheid van deze levensfase. Waarin het lichaam achterblijft, is de geest vooruitgegaan.

Jezelf relativeren

Oudere stellen zijn vaak milder gestemd en hebben minder hooggespannen verwachtingen. Er is wederzijds respect gegroeid en begrip voor elkaars eigenheden. Dit komt niet voort uit berusting, maar ontstaat vanuit de doorleefde ervaring van het samenzijn. Je relativeert jezelf en ervaart je eigenheid als deel van het grotere geheel van de relatie. Je bent wijzer geworden. 

Meer praten helpt

Er is nu tijd om zaken uit het verleden samen te verwerken, om wat je hebt gedaan een plaats te geven en elkaar te vergeven - indien nodig. Terugblikken en vooruitkijken. Nog steeds genoeg om over in gesprek te raken. Soms met weinig woorden.

Een inkijkje in je gevoelsleven

Oud worden brengt een nieuwe zingeving met zich mee. Het kan leiden tot een nieuwe, tedere intimiteit. Deze heeft nog maar bij vlagen het vurige karakter van weleer, maar kan net zo intens zijn omdat er de tijd is om gevoelens dieper door te laten dringen. Wie vanaf de start zijn relatie heeft opgevat als een mogelijkheid tot groei, zal hier geen moeite mee hebben. Het unieke inkijkje wat de ander je geeft in zijn persoonlijke leven, blijft aantrekkelijk. Ook als de uiterste houdbaarheidsdatum nadert, kan je relatie nog steeds een gezamenlijk kunstwerk zijn.

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (3)

04-01-2020
Liefdeskruiden.nl
Vergeet nog te vermelden dat wij ook veel schrijven over liefde, seksualiteit en ouder worden op https://liefdeskruiden.nl

04-01-2020 om 16:30 geschreven door Liefdeskruiden.nl


Liefdeskruiden.nl
(Waarin het lichaam achterblijft, is de geest vooruitgegaan.) Prachtig omschreven en zo waar!

04-01-2020 om 16:29 geschreven door Liefdeskruiden.nl


18-04-2019
Goedemiddag blogmaatje
Leuk hoor dit onderwerp.

Goedemiddag lieve blog vrienden. We gaan deze week richting het Paasfeest. Vandaag is Witte donderdag, HET LAATSTE AVONDMAAL.Goede vrijdag en stille zaterdag. Naar de opstanding van Jezus Christus vanuit het graf.Voor de redding en verlossing van de zielen van alle mensen die naar God de Schepper terug willen keren.Fijn dat ik uw blogje mocht bezoeken te zien wat u bezighoudt. Aan alle jarigen van deze week van Harte gefeliciteerd. Zieken knap spoedig op en sterkte toegewenst. Mensen die het moeilijk hebben de troost en bemoediging Image and video hosting by TinyPic De teksten is leven voor de ziel van de mens. Het is krachtig, troostend, levend, licht, vrede, rust en liefde. Er is hoop lieve mensen naar een betere leven. Mijn blogje is toegankelijk voor iedereen. Bent u op zoek naar meer blog vrienden? Voeg u er gezellig bij hoor. U bent van harte welkom. Voel je vrij.Image and video hosting by TinyPicPASEN: kruispunt van het leven. Het weer in Noord-Holland is nu zonnig en winderig. Is heerlijk vandaag vergeleken met gisteren een behoorlijke koude wind. Ik moest handschoenen aan. Bedankt voor uw tegenreactie en dat ik je blogje mocht bezoeken en ook mijn blogje. U bent van harte welkom. Een warme lieve groet. Gezegende donderdag en week toegewenst.

18-04-2019 om 16:25 geschreven door bemoedigendewoorden




Inhoud blog
  • Relatietherapie: hoe werkt dit?
  • Slijtage aan je relatie: wat kun je doen?
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 09/12-15/12 2019
  • 15/04-21/04 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!