Beeldvorming
We gaan in dit blog nog even door op het maken van beelden.
U heeft het intussen wel door: bij deze oefeningen gaat het om aandacht.. Als u aandacht schenkt aan alles wat u tegenkomt, onthoudt u het beter.
Bij het maken van beelden heeft u tevens fantasie nodig. Dus hoe meer fantasie u heeft des te gemakkelijker u belangrijke dingen onthoudt.
En het aardige is dat ieder van ons over een flinke portie fantasie beschikt. Misschien is het nog niet paraat, maar u kunt het trainen; elke dag, op elk uur, in alle omstandigheden.
Wanneer u leest moet u niet proberen u de tekst letterlijk in te prenten. U kunt de inhoud als een reeks beelden voorstellen. U beleeft de handeling mee.
Er is wel een nadeel: als u later de film ziet zult u teleurgesteld zijn, want het moet al gek lopen als uw beelden van het boek niet veel leuker, spannender en veel omvattender zijn dan ze in de film worden vertoond. Toon Hermans, die een en al creativiteit was, toonde eens zijn teleurstelling over de TV. “Het zuigt al de fantasie uit je weg”.
Als u luistert kunt u er naar streven de woorden in duidelijke beelden zichtbaar te maken. Dat is moeilijk want het gaat altijd heel snel.
Gebeurtenissen die u verwacht kunt u al zo duidelijk voor uw geestesoog zien, alsof u reeds midden in die situatie zit.
U moet bijvoorbeeld iemand een belangrijke mededeling overbrengen. Het zou werkelijk fataal zijn als u dat zou vergeten. U stelt zich het gezicht van de ander voor. Hoe zal hij/zij reageren? Zal hij blij zijn of is het iets waardoor hij zich zorgen moet maken. Hoe zult u het bericht overbrengen?
Het komt er op neer dat u alles wat u onthouden wilt, in duidelijke beelden voor u ziet. Tegelijk worden uw oplettendheid en belangstelling groter. Maar dat heeft u waarschijnlijk in de voorgaande weken al gemerkt.
U heeft deze oefeningen nodig omdat we het in het volgende blog gaan hebben over associatie. Het verbinden van beelden aan elkaar. Daarvoor hebben we nu de basis gelegd.
Ons geheugen komt tot stand doordat we gebeurtenissen vastleggen in beelden. Het bijzondere is nu dat hoe meer die beelden met eerdere gebeurtenissen verbonden zijn, hoe beter ons geheugen is. Dus hoe meer tentakels we maken om iets te onthouden, hoe beter het op z'n plaats blijft zitten. En daarvoor gaan we associëren oftewel beelden combineren. (Dit is een simplistische beschrijving van de werkelijkheid. Later hoop ik dit beter te formuleren.)
Een fijne week .
|