Dragon-aardappelsalade:
voor 8 personen
1½ kg krieltjes 3 eetlepels dragonazijn 1 theelepel mosterd 1 theelepel poedersuiker 3 eetlepels zonnebloemolie 6 eetlepels olijfolie 1 gesnipperde rode ui 2 eetlepels fijngeknipte bieslook, 3 eetlepels fijngehakte dragon peper en zout
Kook de krieltjes in water met zout in ongeveer 15 minuten beetgaar. Roer intussen een sausje van de azijn, de mosterd, de poedersuiker, zout, peper en de olie en roer de ui en de kruiden erdoor. Schep dit sausje door de warme krieltjes en laat de smaken ongeveer 3 uur intrekken.
Frisse witte kool salade:
500 gr. witte kool (fijngesneden) 1 ui, gesnipperd 5 el mayonaise 1 tl mosterd 1 el peterselie 1 el bieslook snufje tijm
Meng de kool met de ui, bieslook, tijm, mayonaise en mosterd. Doe de salade in een kom en laat tenminste 1 uur in de koelkast staan. Bestrooi bij het serveren met de peterselie.
Huzarensalade:
1 kg aardappelen 1 blikje erwtjes en worteltjes 200 gr. ham 1 appel 5 augurken 4 el zilveruitjes 1 grote ui 5 el mayonaise 2 el augurkenazijn
Kook de aardappelen (of kook de dag ervoor teveel) en laat ze afkoelen. Maak ze zo fijn als je de salade wilt laten zijn. Laat het blik erwtjes en worteltjes uitlekken en snijd de worteltjes in stukjes. Snijd de ham in blokjes en hak de appel, augurk, zilveruitjes en ui fijn. Meng alles luchtig door de aardappelen. Vermeng de mayonaise met het augurkennat en schep dit door de huzarensalade. Laat de smaken een uurtje intrekken. Garneer met tomaat, augurk, zilveruitjes en hardgekookt ei.
Bonte maissalade:
6 tomaten 1 kleine komkommer 1 blik maiskorrels 1 kleine ui sap van 1 citroen 8 el olie zout en peper knoflookpoeder 4 el gehakte peterselie
Was en droog de tomaten en snijd ze in stukjes. Was de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en snijd de helften in dunne schijfjes. Laat de maiskorrels uitdruipen en bewaar 1 el van het vocht. Schil en hak de ui. Meng het citroensap met olie, ui, sap van de mais, zout, peper en knoflookpoeder. Leg de stukjes tomaat midden in een kom, schik de komkommerschijfjes eromheen en strooi langs de rand de maiskorrels. Giet de slasaus er overheen en daarover de gehakte kruiden. Lekker bij gegrillde worstjes, varkenskarbonades.
Kipsalade:
4 kipfilets 1 ltr. water 2 bouillontabletten 1/2 tl zout 1 grote appel citroensap 1 zure augurk 2 el zure room 4 el mayonaise mierikswortel zout en peper suiker enkele blaadjes sla
Breng het water met de bouillontabletten en zout aan de kook. Leg de kipfilet erin, breng het opnieuw aan de kook en laat de kip heel zachtes gaar trekken in 20 minuten. Laat daarna afkoelen. Snijd het kippenvlees en de appel in blokjes, besprenkel de appel met citroensap en snijd de augurk in stukjes. Meng dit alles in een kom. Roer de zure room door de mayonaise en roer er naar smaak mierikswortel, zout, peper, citroensap en suiker door. Giet deze saus over het kippenmengsel en laat het 15 minuten staan. Bekleed 4 schaaltjes met blaadjes sla en schep er het kipslaatje op.
Kipsalade met banaan en kerrie:
3 kipfilet 1 tuinkruidenbouillontablet 1/2 komkommer 3 harde tomaten peterselie 2 gekookte aardappelen 2 rijpe bananen 4 el olie 2 el citroensap 1/2 tl kerriepoeder zout en suiker 1/2 liter blik perziken
De kipfilet gaarkoken in 1/2 ltr. water met het bouillontablet en wat zout. Het kippenvlees in stukjes snijden/trekken. De ongeschilde komkommer in kleine blokjes snijden en de tomaten in stukjes. De peterselie fijnhakken. De stukjes kip voorzichtig omscheppen met de komkommerblokjes, stukjes tomaat, fijngehakte peterselie en de in blokjes gesneden gekookte aardappelen. Vermengen met een sausje van de fijngeprakte bananen, de olie, het citroensap, kerriepoeder, wat zout en iets suiker. Het slaatje in een schaal doen en garneren met uitgelekte schijfjes perzik.
Thais
Twee weken geleden kocht ik op de markt een aantal rode pepers die ik aan het drogen ben. Zo worden ze intenser van smaak. Nadeel is wel dat ze er op het laatst niet erg fraai meer uit zien. Ik gebruikte er een paar: ik had zin in heet. En wat anders dan Thais, waar de smaken vaak zo goed combineren met het hete van de chili pepers. De volgende recepten zijn voor één person.
Garnalensalade:
5 rauwe garnalen, schoongemaakt. 1/2 rode peper (of meer), fijngesneden half sjalotje gesnipperd bosui gesnipperd stengel bleekselderij in kleine stukjes 1 el lichte sojasaus 1 el vissaus sap van een halve citroen 1 tl palmsuiker snufje zout vier of 5 little gem blaadjes Bak de garnalen gaar, gooi de rest van de ingrediënten (behale de sla) door elkaar en dien dan op de sla op.
|