Eindelijk hebben wij deze ranke klimplant teruggevonden. Ooit hadden wij de Hardenbergia gekocht en de verkoper vertelde ons met alle zekerheid dat deze klimmer winterhard was. Maar niet dus Hij kan wel overleven bij een vorst van -8°graden. Na lang zoeken heb ik eindelijk de zaden gevonden. Het zal wel een tijdje duren vooraleer deze ontkiemen. De Hardenbergia is oorspronglijk van het zuiden. Is inderdaad groenblijvend en de bloei begint al in de late winter. Ik heb verschillende zaden en ga ze op evenveel manieren uitproberen. Misschien hou ik er een dagboek van bij op onze blog. Ik weet het nog niet.
Deze geranium is een nachtgeurende. Geel bloeiend en raar maar waar ze geurd naar banaan. Weinig water geven. Ooit heb ik deze gekregen van een zeer goede vriend van me en de plant doet het zeer goed.
Beste plantenliefhebbers als je vragen heeft over tuinplanten. Stel ze gerust. Dagelijks bekijken wij onze Blog. Een paar keer zelfs s'morgens, s'midags en s'avonds. Ook reactie's zijn altijd welkom. En natuurlijk leren wij graag altijd bij. groetjes en een zalig paasei gewenst. Greet & Chris
Mensen die graag buitengewone tuinbeelden bekijken. dan kan men terecht bij tuin & beeld op 29/30 april en 1mei de opbrengst van het inkomgeld gaat naar socialewerken.
Eindelijk een éénjarigen die iedereen zou moeten hebben. Deze komt uit zuid-Afrika maar het gedraagd zich als een vaste-plant. De verzorging is simpel af en toe water wat mestsoffen en dat is het . Je kan de nemesia echt overal planten. In de zon in de schaduw in de zon geuren de nemesia wel beter niet alle nemeisia geuren. de mango de fruticans onder ander wel en daar raad ik aan om deze in de volle zon te planten. De bloei is bijna het ganse jaar rond. en zekker als ze in de veranda staan. in de winter vrij droog houden. Maar als het sterke planten zijn dan kunnen ze wel tegen de natte.
Deze morgen heb door mijn serre gelopen. En het resultaat mag gezien geworden. De Nemesia's staan zeer behoorlijk. De temperaturen zijn aan de lage kant. Maar in de serre kan deze al oplopen tot 30°graden als de zon uitzit. Ook de geuren komen vrij bij zomersetemperaturen de bloempjes moeten eerst opgewarmd worden vooraleer ze geuren. Nog 10 dagen en wij staan op Celles. De eerste bloembak is al gevuld. Er mag dan wat nachtvorst zijn maar de Nemesia is wel sterk genoeg om het te overleven. Eindelijk zou iedereen Nemesia moeten aanplanten zie Nemesia's
Hallo een hele mond vol Phlox paniculata Créme de Menthe. Dit is een bont bladige phlox met wit/roze bloei. De bloei begint in de zomer komt ongeveer 30 cm hoog en heel bossig. Een nogal sterke phlox om witziekte te voorkomen, moet de Phlox ook genoeg meststoffen krijgen in het voorjaar en tijdens de zomer.
Tabaksplant of in het latijn Nicotiana. Waar ik nu over schrijf is de Nicotiana Sylvister. Een siertabak van een man hoog ofwel een 180cm groot. De bloemen geuren vooral in de avond en in de nacht. Op een terras in een grote bloempot en genieten tijdens een zwoele zomeravond. Ook inmens mooie nachtvlinders zijn liefhebbers van deze éénjarig plant. Ik moet wel vertellen dat de tabaksplant in het algemeen veel meststof nodig heeft om tot een mooie plant te komen. Een aanrader voor mensen die s'avonds graag genieten op terras.
Er is al veel gezegd en geschreven over de verzorging van rozen. Ons ervaring is dat rozen niet altijd hoeft strak te worden gesnoeid. Enkel snoeien wij de rosebottels uit omdat wel veel kracht neemt van de roos zelf. Maar als men genoeg voeding geeft, heeft de roos daar ook heel weinig last van. Welke voeding is goed? De goedkoopste dat wil zeggen gewone organische meststof. In de handel is er inderdaad rozenmeststof en ik beweer niet dat dit slecht is voor de roos integendeel, maar het is wel slecht voor de geldbeugel. Zeker als je veel rozen heeft staan. In november leggen wij een bedje aan van oude stalmest aan de voet van de rozen. Het liefst paardenmest omdat daar het minst schadelijke stoffen in zitten. in maart ruimen we de weinige resten op en vanaf april geven wij elke maand flink wat gedroogde koe of paardenmest aan de rozen die wij in de grond verwerken.
Lonicera Purpussii is een naaktbloeier. Dit wil zeggen dat deze struik eerst bloemen maakt en dan pas blad maakt. Een leuke onderbreking tijdens de donkere wintermaanden. De geur is naar mijn neus een geur van citroen. De vorm is grillig en op jeugdige leeftijd lijkt de stuik al meer dan honderd jaar te zijn. Men kan de hoogte zelf bepalen. het leukste is dat de struik dicht bij huis staat. Zodat men niet te ver moet lopen om de geur op te snuiven.
acnistus australis struik kan wel een 150 cm hoog worden. Deze struik kan bloeien tot aan de vorst. Maar dat moeten wij nog uitzoeken of dit wel klopt.
Deze struik/plant lijkt sterk op de brugmansia(trompetplant). Maar blauw en redelijk winterhard. De bloemen bloeien op tweejarig hout en snoeien is niet aangeraden enkel de lange takken kunnen ingekort worden. Ook dit is een nieuwigheidje voor ons en proberen wij die eerst eens uit.
deze plant is eindelijk een knol. Is familie van de arondskelk, en komt uit de himalya eerst de bloei en dan het blad De Sauromatum venosum kan heel goed tegen een graadje vorst. maar de vochtigheid is het probleem. Kan ook omschreven worden als een droogbloeier. Dus er hoeft geen water aan te pas komen om te bloeien. Het is eerstejaar dat wij deze plant in bezit hebben dus moeten wij afwachten wat het heeft.
De primula is nu volop aan het bloeien. Een teken van de lente? het verwerpen van de winter? Ik weet het niet zo. maar één ding staat vast. Elk jaar is het uitkijken naar de Primula warfhdal superb een kleintje met fijne tweekleurige bloemen wit met aan het einde een lichtroze bloemrandje. net zoals de rest van onze primula's is deze voor de rotstuin.
Ook de hosta kan in de rotstuin tussen heel veel grit( dat zijn schilvertjes van rotsen maar zeer zeer klein) om zo de slakken op afstand te houden. een plaatsje in de schaduw. de bloem van de hosta minor komt ongeveer 25cm hoog en steekt daaruit ver uit de bladeren.
Primula peggy wilson deze primula is beginen bloeien vanaf eind maart Een primulatje voor de rotstuin of in een ondiepe schaal op de terrastafel. Eens iets anders dan de gewone voorjaarsbloeiers. Alhoewel dat het ook te combineren is met paaslelietjes.
Laat ons allen hopen dat het een goeie zomer word geen hitte golf maar aangename dagen. En is er een mindere zonnige dag dan kunnen wij altijd genieten van een mooi opgevulde bloembak. Als er iemand vragen heeft over hoe te vullen of andere problemen heeft met bloembakken. Vuur gerust u vragen op ons af met een e-mail. Wij beantwoorden ze met plezier. Zodat u een ganse zomer kan genieten van de bloemenpracht Greet & Chris
Wij hebbeen niet alleen rozen, maar ook éénjarigen en vaste planten. het gros van de vasteplanten zijn zeer geschikt voor de rots tuin. Natuurlijk kunnen de vaste planten zeer gemakelijk in schalen en of bloembakken gehouden worden. Verschilende Primula's Kleine campanula's Mini wilgjes. Ook zijn wij vertrouwd met het vullen van bloembakken met buiten gewone pelargoniums (geraniums) Wij staan u graag vrijblijvend bij met raad en daad.