Zoals vele trends die uit Amerika overgewaaid kwamen (jazz, sigaretten, juke-box, enz...) bereikte ook AA het Gentse. AA was de eerste zelfhulpgroep die zich in Gent vestigde. De eerste groep had zijn lokaal 'MILKBAR' aan het Graaf Van Vlaanderenplein. Een zekere Pol was de stichter. Roger, Laurent, Frans, Jo en andere actieve AA-ers hebben hem gekend. Vanuit deze 'MILKBAR' ontstonden de meeste andere groepen in het Gentse: - Groep 201: Voskenslaan, zaterdagavond - Keerpunt 1: Korenmarkt, later Voskenslaan, donderdagavond - Vrijheid: Prinsenhof, later Fluweelstraat, maandag- en donderdagavond. Uit de Groep 201 groeide 'De Nieuwe Brug' in 1970. Uit 'De Nieuwe Brug' kwam vanaf 1976 'Omar II' (Afsnee) en 'Vriendschap' (Mariakerke) erbij en vanaf 1977 de groep in Oostakker. Uit de groep 'Vrijheid' ontstonden de groepen 'Doe Stille Voort' in Heusden en 'Hernieuwing' vroeger Parallelweg, nu het Van Beverenplein. Onder impuls van pater De Reys uit Antwerpen werd door Firmin 'Samen Sterk' in Melle gesticht. De groep 'De Eerste' in de Casa Rosa in Gent is de laatst gestichte groep in 2006. In de lokalen van 'De Nieuwe Brug' is er ook een Franstalige groep (iedere woensdagavond). Enkele jaren terug werd daar ook een Engelstalige groep opgestart, maar die heeft helaas niet lang bestaan. Op dit ogenblik bestaan er in de stad Gent, 10 groepen met in totaal meer dan 200 AA-ers. Het is de bedoeling dat uit bestaande groepen nieuwe ontstaan. Die ontstaan soms door innerlijke onenigheden, maar ook uit pionierszucht of nog andere motieven. Wanneer een AA-er met een andere AA-er een nieuwe groep wil starten dan kunnen zij onmiddellijk zelf met een vergadering beginnen. Met deze filosofie kan AA nooit verdwijnen en zal dus nog lang bestaan in Gent en omstreken.
Omschrijving van AA
'Anonieme Alcoholisten' is een gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme. Het enige vereiste voor lidmaatschap is een verlangen op te houden met drinken. Er zijn geen geldelijke verplichtingen voor AA-lidmaatschap; wij voorzien in onze eigen behoeften door eigen bijdragen. AA is niet gebonden aan enige sekte, genootschap, politieke partij, organisatie of instelling; wenst zich niet te mengen in enig geschil; steunt of bestrijdt geen enkel doel. Ons hoofddoel is nuchter blijven en andere alcoholisten helpen nuchterheid te bereiken.
Al-Anon en Alateen in Gent
1960: Start van de Nederlandstalige vergaderingen in België. In het begin werden de Al-Anonvergaderingen geleid door AA-ers. In maart 1970 werd het AA-boek '12 Stappen en 12 Tradities' aangepast aan de Al-Anoninzichten. Tot op heden is deze publicatie de basis van de Al-Anonwerking Rond die periode ontstonden ook de eerste goedgekeurde drukwerken en literatuur van Al-Anon. Op 25 november 1973 ontstond op de Nieuwbrugkaai de eerste Al-Anongroep 'Beter Inzicht'. 1974: verschijnen van het boek 'Leven met een Alcoholist'. Pas rond 1978 verscheen 'Hoop voor Kinderen van Alcoholisten'. Alateen 'Nieuwe Brug' ontstond rond 1975 en werd begeleid door Christiane. Na veel ups en downs en een mooie bloeiperiode kende de groep in 2004 een stille dood door gebrek aan leiding en leden. (Onlangs werd wel het voornemen geopperd om een nieuwe start te proberen.) (Het is niet bij een voornemen gebleven. Op 12/02/2009 is in De Nieuwe Brug voor Alateen "'t Prieeltje" gestart. Zij vergaderen elke 2de en 4de donderdag van 20.00u tot 22.00u.) Ondertussen groeide Al-Anon met op woensdag de groep 'De Nieuwe Brug', de donderdaggroep 'Alleen Vandaag' en op vrijdag 'Oase' sinds 1980. De dag van vandaag zijn er nog 2 Al-Anongroepen, met vergaderingen op donderdag (wekelijks) en de vrijdag (1ste, 3de en 5de vrijdag van de maand). Ondanks de vele mensen met gezinsproblemen zien we heel wat nieuwe leden komen, maar moeten we spijtig genoeg vasstellen dat er nog weinig volharden en een inspanning willen (of kunnen) leveren om een (blijvende) oplossing voor hun probleem te vinden.
Hier kan je reageren op of vragen stellen over de blog of onderdelen ervan. Dat kan natuurlijk ook in het gastenboek. In elk geval bedankt voor uw bezoek en nog een fijne dag.