SOCIALE HULPVERLENING AAN DRANKZUCHTIGEN EN TOXICOMANEN VZW
TELEFOON
Alle dagen, dag en nacht-voor alle informatie over AA: 03/239 14 15
Specifiek voor "De Nieuwe Brug" en Oost- en West-Vlaanderen: 09/225 86 29
- Buiten de vergaderuren verbinding met antwoordapparaat. Voor de vergaderingen worden telkens de oproepen beluisterd en wordt er het gepaste gevolg aan gegeven. Daarna worden de oproepen gewist.
- Tijdens de vergaderingen wordt het antwoordapparaat uitgeschakeld en is er rechtstreeks persoonlijk contact mogelijk.
- De oproeper kan zo ook informatie krijgen over groepen (AA, Al-Anon, Alateen) die meer in zijn/haar buurt liggen.
SOCIALE HULPVERLENING AAN DRANKZUCHTIGEN EN TOXICOMANEN VZW
12 STAPPEN
Eerste Stap
"Wij hebben toegegeven dat wij machteloos stonden tegenover de alcohol - dat ons leven stuurloos was geworden."
Tweede Stap
"Wij zijn gaan geloven dat een Macht groter dan wijzelf ons weer geestelijk gezond kon maken."
Derde Stap
"Wij hebben het besluit genomen onze wil en ons leven toe te vertrouwen aan de hoede van God, zoals wij persoonlijk Hem opvatten."
Vierde Stap
"We hebben een diepgaande en onbevreesde morele inventaris van onszelf opgemaakt."
Vijfde Stap
"Wij hebben tegenover God, tegenover onszelf en tegenover een ander mens de juiste aard van onze misstappen toegegeven."
Zesde Stap
"We waren volkomen bereid om God al deze karaktergebreken te laten wegnemen."
Zevende Stap
"Wij hebben Hem nederig gevraagd onze tekortkomingen weg te nemen."
Achtste Stap
"Wij hebben een lijst gemaakt van allen die wij hadden gekwetst en zijn bereidwillig geworden het bij allen weer goed te maken."
Negende Stap
"Wij hebben waar mogelijk het rechtstreeks bij deze mensen weer goedgemaakt, tenzij dit hen of anderen zou krenken."
Tiende Stap
"We zijn doorgegaan met het opmaken van onze persoonlijk inventaris en als wij fout waren hebben wij dat meteen toegegeven."
Elfde Stap
"Wij hebben ernaar gestreefd door gebed en bezinning ons bewuste contact met God, zoals wij persoonlijk Hem opvatten, te verbeteren, biddend om Zijn wil jegens ons te kennen en om de kracht die uit te voeren."
Twaalfde Stap
"Bij het geestelijk ontwaken als gevolg van deze stappen hebben wij getracht deze boodschap aan alcoholisten door te geven en deze principes bij al ons doen en laten toe te passen."
SOCIALE HULPVERLENING AAN DRANKZUCHTIGEN EN TOXICOMANEN VZW
12 TRADITIES
Traditie 1
"Ons gemeenschappelijk welzijn behoort op de eerste plaats te komen; persoonlijk herstel hangt af van de eenheid in AA."
Traditie 2
"Voor het doel dat wij als groep nastreven bestaat er slechts één uiteindelijk gezag: een liefhebbende God zoals Hij zich in ons groepsgeweten kan uiten. Onze leiders zijn slechts dienaren die ons vertrouwen genieten; zij regeren niet."
Traditie 3
"Het enige vereiste voor AA-lidmaatschap is een verlangen op te houden met drinken."
Traditie 4
"Elke groep behoort autonoom te zijn; behalve in aangelegenheden die andere groepen of AA als geheel betreffen."
Traditie 5
"Elke groep heeft slechts één hoofddoel: zijn boodschap uit te dragen aan de alcoholist die nog steeds lijdt."
Traditie 6
"Een AA - groep mag nooit enig initiatief, verwant of van buiten, tot het hare maken, financieren of er de naam van AA aan lenen, om te voorkomen dat problemen met geld, eigendom en prestige ons van ons hoofddoel afleiden."
Traditie 7
"Elke AA - groep dient volledig in eigen behoefte te voorzien onder afwijzing van bijdragen van buitenaf."
Traditie 8
"'Anonieme Alcoholisten' behoort steeds niet professioneel te blijven , maar onze dienstencentra mogen bijzondere medewerkers in dienst nemen"
Traditie 9
"AA als zodanig mag nooit georganiseerd worden, maar wij kunnen diensten of comités in het leven roepen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn aan hen die zij dienen."
Traditie10
"'Anonieme Alcoholisten' heeft geen mening over onderwerpen buiten AA; daarom mag de naam van AA nooit betrokken worden bij enig publiek meningsverschil."
Traditie 11
"Onze gedragslijn inzake " public relations " is meer gebaseerd op aantrekkingskracht dan op reclame; ten aanzien van pers, radio, T.V. en film moeten wij altijd onze persoonlijke anonimiteit handhaven."
Traditie 12
"De anonimiteit is de geestelijke grondslag van al onze tradities en herinnert er ons steeds aan dat wij aan beginselen de voorrang moeten geven boven personen."
SOCIALE HULPVERLENING AAN DRANKZUCHTIGEN EN TOXICOMANEN VZW
24 UUR
Alleen vandaag zal ik proberen juist deze dag door te brengen, en mijn hoofd niet te breken op mijn ganse levensprobleem.
.....
Alleen vandaag wil ik niet bevreesd zijn. In geen geval wil ik bevreesd zijn om van het schone te genieten, en er vast van overtuigd zijn als ik iets aan de wereld geef, de wereld mij ook iets zal schenken.
.....
Alleen vandaag zal ik 24 uur leven zonder alcohol. Ik kan dat.
SOCIALE HULPVERLENING AAN DRANKZUCHTIGEN EN TOXICOMANEN VZW
GEBED
God geef mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik kan veranderen en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.
Zoals vele trends die uit Amerika overgewaaid kwamen (jazz, sigaretten, juke-box, enz...) bereikte ook AA het Gentse. AA was de eerste zelfhulpgroep die zich in Gent vestigde. De eerste groep had zijn lokaal 'MILKBAR' aan het Graaf Van Vlaanderenplein. Een zekere Pol was de stichter. Roger, Laurent, Frans, Jo en andere actieve AA-ers hebben hem gekend. Vanuit deze 'MILKBAR' ontstonden de meeste andere groepen in het Gentse: - Groep 201: Voskenslaan, zaterdagavond - Keerpunt 1: Korenmarkt, later Voskenslaan, donderdagavond - Vrijheid: Prinsenhof, later Fluweelstraat, maandag- en donderdagavond. Uit de Groep 201 groeide 'De Nieuwe Brug' in 1970. Uit 'De Nieuwe Brug' kwam vanaf 1976 'Omar II' (Afsnee) en 'Vriendschap' (Mariakerke) erbij en vanaf 1977 de groep in Oostakker. Uit de groep 'Vrijheid' ontstonden de groepen 'Doe Stille Voort' in Heusden en 'Hernieuwing' vroeger Parallelweg, nu het Van Beverenplein. Onder impuls van pater De Reys uit Antwerpen werd door Firmin 'Samen Sterk' in Melle gesticht. De groep 'De Eerste' in de Casa Rosa in Gent is de laatst gestichte groep in 2006. In de lokalen van 'De Nieuwe Brug' is er ook een Franstalige groep (iedere woensdagavond). Enkele jaren terug werd daar ook een Engelstalige groep opgestart, maar die heeft helaas niet lang bestaan. Op dit ogenblik bestaan er in de stad Gent, 10 groepen met in totaal meer dan 200 AA-ers. Het is de bedoeling dat uit bestaande groepen nieuwe ontstaan. Die ontstaan soms door innerlijke onenigheden, maar ook uit pionierszucht of nog andere motieven. Wanneer een AA-er met een andere AA-er een nieuwe groep wil starten dan kunnen zij onmiddellijk zelf met een vergadering beginnen. Met deze filosofie kan AA nooit verdwijnen en zal dus nog lang bestaan in Gent en omstreken.
Omschrijving van AA
'Anonieme Alcoholisten' is een gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme. Het enige vereiste voor lidmaatschap is een verlangen op te houden met drinken. Er zijn geen geldelijke verplichtingen voor AA-lidmaatschap; wij voorzien in onze eigen behoeften door eigen bijdragen. AA is niet gebonden aan enige sekte, genootschap, politieke partij, organisatie of instelling; wenst zich niet te mengen in enig geschil; steunt of bestrijdt geen enkel doel. Ons hoofddoel is nuchter blijven en andere alcoholisten helpen nuchterheid te bereiken.
Al-Anon en Alateen in Gent
1960: Start van de Nederlandstalige vergaderingen in België. In het begin werden de Al-Anonvergaderingen geleid door AA-ers. In maart 1970 werd het AA-boek '12 Stappen en 12 Tradities' aangepast aan de Al-Anoninzichten. Tot op heden is deze publicatie de basis van de Al-Anonwerking Rond die periode ontstonden ook de eerste goedgekeurde drukwerken en literatuur van Al-Anon. Op 25 november 1973 ontstond op de Nieuwbrugkaai de eerste Al-Anongroep 'Beter Inzicht'. 1974: verschijnen van het boek 'Leven met een Alcoholist'. Pas rond 1978 verscheen 'Hoop voor Kinderen van Alcoholisten'. Alateen 'Nieuwe Brug' ontstond rond 1975 en werd begeleid door Christiane. Na veel ups en downs en een mooie bloeiperiode kende de groep in 2004 een stille dood door gebrek aan leiding en leden. (Onlangs werd wel het voornemen geopperd om een nieuwe start te proberen.) (Het is niet bij een voornemen gebleven. Op 12/02/2009 is in De Nieuwe Brug voor Alateen "'t Prieeltje" gestart. Zij vergaderen elke 2de en 4de donderdag van 20.00u tot 22.00u.) Ondertussen groeide Al-Anon met op woensdag de groep 'De Nieuwe Brug', de donderdaggroep 'Alleen Vandaag' en op vrijdag 'Oase' sinds 1980. De dag van vandaag zijn er nog 2 Al-Anongroepen, met vergaderingen op donderdag (wekelijks) en de vrijdag (1ste, 3de en 5de vrijdag van de maand). Ondanks de vele mensen met gezinsproblemen zien we heel wat nieuwe leden komen, maar moeten we spijtig genoeg vasstellen dat er nog weinig volharden en een inspanning willen (of kunnen) leveren om een (blijvende) oplossing voor hun probleem te vinden.