Foto
Over ons: woonachtig in Brugge, gepensioneerd, hobby:wandelen
  • Zie andere blogs: klik op een link hier onder.
  • Eliane & Herman op de Camino Frances, 2010
  • Eliane & Herman op de Via de la Plata, 2011
  • Eliane & Herman op de Camino del Norte, 2012
  • Archief per dag
  • 11-06-2014
  • 10-06-2014
  • 09-06-2014
  • 08-06-2014
  • 07-06-2014
  • 06-06-2014
  • 04-06-2014
  • 27-05-2014
  • 19-05-2014
  • 29-04-2014
  • 11-04-2014
    Inhoud blog
  • Etappe 5: Golegã - Tomar 33km
  • Etappe 4: Santarem - Golegã, 31km
  • Etappe 3: Azambuja - Santarem, 32 km
  • Etappe 2: Vila Franca de Xira - Azambuja, 20 km
  • Etappe 1: Lissabon - Vila Franca de Xira, 38 km
    Eliane & Herman op de Camino Portugués, 2014

    11-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 5: Golegã - Tomar 33km

    's Morgens is de tafel mooi gedekt wanneer we in de eetkamer komen, het is een aangenaam verblijf, samen met de spanjaarden nemen we afscheid van het lieftallig koppel en de honden. We lopen het stadje uit langs witte huisjes, soms zijn er verwijzingen naar paarden te zien, één keer per jaar wordt het stadje omgetoverd tot een bruisend centrum van de paardenwereld, dat duurt ongeveer 8 dagen. We volgen de pijlen door landelijke gehuchten en akkers, met veel paardenfarms, zand- en asfaltwegen wisselen af. Opmerkelijk is het vervallen landgoed Quinta da Cardiga, een herenhuis, 12e eeuws, donatie aan de tempeliers, oorsprongelijk was het terrein van een kasteel, het pand werd gerenoveerd in de 16e eeuw in een Renaissance landelijk paleis. In Vila Nova Barquina, in een klein cafétje zitten enkele mannen buiten op de bank, we houden halt, terwijl we iets eten en drinken vertellen ze wat over hun leven. In Antalaia moeten we door een groot bos, doorkruisen ecalyptusbomen, midden het bos is een groot deel afgebrand, geen pijlen meer, het is zoeken naar de juist weg. Na ongeveer 8 à 10km komen we terug op de weg, gelukkig is er een cafè, voor wat rust en versterking, het is drukkend warm. We volgen de pijlen naar Tomar, soms is het heel druk op de weg, nog enkele kleine steden en zien Tomar voor ons. Hier stappen we naar een tourist info, ze wijst ons de weg naar een privé Alberque, geen tweepersoonskamers meer, zelf zoeken dan. In Pensão Residensial União is er plaats voor ons in een mooie kamer, mijn hiel is bedekt met een grote blaar, ik krijg 2 verbandkisten van de uitbater (een lieve man) om te verzorgen.

    11-06-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)
    10-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 4: Santarem - Golegã, 31km

    Het historisch centrum van Santarem is een van de grootste van Portugal, deze stad ligt op een plateau, gelegen op de rechteroever van de rivier de Taag. We verlaten deze mooie stad, al dalend over Middeleeuwse kasseien, krijgen we een prachtig uitzicht op de Taag. Eens terug in de landelijke omgeving, komen we aan de opsplitsing van beide pelgrimswegen (naar Fatima en Santiago). We volgen de gele pijlen, lopen tussen de wijngaarden, kleine paden wisselen elkaar af, het is er zeer rustig. Na ongeveer 11km in Vale de Figueira, in een eerste cafè genieten we van een heerlijk ontbijt. Na weer wat op krachten te zijn gekomen verlaten we het dorp, lopen langs citrusboomgaarden, eucalyptusbomen, kurkeiken ...door de taagvallei met wijngaarden en weilanden met paarden, gelukkig is er soms wat schaduw, het is super warm geworden. In Opción is er een splitsing, we kiezen richting Pombalinho e Azinhaga, passeren verschillende kleine steden, het is er soms druk, de plaatselijke bevolking geniet van de zon. We steken de rio Almonda over, hier wordt het heel druk, auto's razen ons voorbij, een zeer gevaarlijke weg, ongveer 7km tot in Golegã. Hier is het zoeken voor overnachting, tot we iemand opbellen ... een lieve vrouw komt ons ophalen met de fiets, we volgen haar naar een mooie privé Albergue Solo Duro (Casa da Tia Guida) met een grote tuin en 2 grote honden, in een prachtige kamer kunnen we relaxen. Wanneer we klaar staan om te gaan eten, komt er een groep spanjaarden met de fiets binnen, voor pelgrims met de fiets is er een afzonderlijke plaats voorzien. Het was een lastige dag door de warmte!!! 

    10-06-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)
    09-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 3: Azambuja - Santarem, 32 km

    We verlaten de tearoom naast de Alberge, volgen de dubbele pijlen, via een voetgangersbrug over het station. Op een aardepad tussen het riet is het nog rustig, we lopen door de aluviale vlakte van de Taag, door de rijke bodem groeit alles hier zeer goed. Passeren grote landbouwvelden waarop tomaten worden geteeld, (Lissabons groetenmarkt) het is er zeer druk, grote machines rijden op en af, er wordt veel aandacht aan besteed. Voorbij grote landgoederen komen we aan enkele kleine dichtbevolkte dorpjes, in Valada passeren we een eerste café, en kunnen versterking goed gebruiken. Het is zeer warm geworden en zijn ongeveer halverwege, we lopen op de dijk van het overstromingsgebied de Taag, onder de eucalyptusbomen kan een beetje schaduw goed doen. We lopen opnieuw tussen akkervelden met vooral tomaten, wijngaarden of mais, niets van schaduw en ook geen café, het is zweten, meer dan 35 graden. In de verte zien we de flatgebouwen van Santarem, gelegen op een heuvel (130m), de dubbele hangbrug over de Taag is duidelijk zichtbaar. We komen aan een kleine vliegtuig basis, een auto rijdt ons voor, ik heb pijn aan mijn voet, Herman aan zijn heup. Wij wandelen er naar toe, die is heel vriendelijk, en krijgen elk een redbull om wat op krachten te komen. Nog 4 km naar onze eindbestemming, Santarem is een mooie stad, we bellen aan Santa Casa de Misericórdia, na onze inschrijving volgen we haar door een tuin, we zijn gans alleen en kunnen kiezen tussen 4 kamertjes met afz. badkamer 'Avonds eten we in een restaurant, in Portugal is eten en drinken spotgoedkoop.

    09-06-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)
    08-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 2: Vila Franca de Xira - Azambuja, 20 km

    Naast het pension kunnen we ontbijten, en zijn klaar voor etappe 2. We lopen voorbij een arena voor stierengevechten, op verkeerswegen, parallel tussen de Taag,  langs vlakke landbouwgronden, een spoorlijn en een autostrade. Enkele pelgrims met de fiets komen terug en wensen ons veel moed. Links en rechts zien we flats en industriêle parken, voorbij een kruispunt stopt een auto naast ons, en stuurt ons naar de drukke N3, we stappen verder en volgen de gele pijlen, alles is zeer goed gemarkeerd. In Vila Nova de Rainha, maken we een koffiepauze, het is bewolkt maar kunnen toch buiten zitten. We vervolgen onze route via de N3, met aan beide zijden industrie en grote gebouwen. Na ongeveer 7 km komen we in Azambuja, hier zijn caracollefeesten, in een grote tent is het heel druk. We lopen door het centrum, op een hoek wijst een pijl ons naar een privé Alberge, (Residencial Flôr da Primavera) een telefoontje ... en we kunnen binnen, het is een prachtig huis. Wanneer we terugkomen na ons avondeten, ontmoeten we een Duits koppel, die hier ook slapen. Het was een korte etappe op vlakke wegen, het weer bewolkt met af en toe wat zon. 

    08-06-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)
    07-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 1: Lissabon - Vila Franca de Xira, 38 km

    De camino start achter de kathedraal, (van het hotel is het ongeveer 10 à 15 minuten). We lopen door het oude Lissabon, heel smalle straatjes, met kleine winkeltjes, soms zeer druk en heel veel lawaai. De gele pijlen wijzen naar beneden naar de rivier de Taag, we komen aan het Parque das Naçôes (een oud expo gebied) en zien voor het eerst de gecombineerde routeaanduiding, de gele - voor de Camino Santiago, en de blauwe pijlen voor de Camino de Fatima, komen voorbij de brug (de Vasco da Gama) over de Taag 17,2 km de langste brug van Europa. Landinwaards volgen we de rivier Tranção, een zijriviertje van de Taag, lopen door een moerassig natuurgebied, waar de insecten zeer actief zijn, in de verte tegen de heuvels zien we enkele dorpen. In Póvoa de Santa, zien we een eerste café, genieten van een lekkere café con leché en kunnen onze honger wat stillen. We vervolgen onze weg door de natuur, hier zijn mooie houten paden gemaakt, het is er plezant en rustig om te wandelen, komen langs de spoorlijn, tot het station van Alverco, via een voetgangersbrug steken we de treinsporen over. In Alverco do Rabatejo volgen we nu de drukke N10 (3 km) tot in Alhandra door het centrum terug langs de Taag (4km) tot in Vila Franca de Xira. In het centrum is het zoeken naar overnachting, aan het station vinden we plaats in het pension Ribatejana, aan de overkant kunnen we avondeten. Onze eerste dag was zeer vermoeiend en lastig, voortdurend op asfalt lopen, en zeer warm.

    07-06-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)
    06-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Lissabon

    Lissabon is een stad van extremen, dure boetieks en bedelaars. De kathedraal is hier het belangrijkste gebouw (onze credencial halen we hier af, en krijgen onze eerste stempel), bezoeken ook het klooster met Romeinse en Moorse overblijfselen. Het kasteel van S. Jorge is één van de belangrijkste trekpleisters voor toeristen. De lift is heel bijzonder, brengt de mensen naar een hoger gelegen Carmoplein. De wijk Baixa krijgt ook veel aandacht, ook het ocenario (aquarium) is een aanrader. Lissabon is een prachtige stad, er valt heel wat te beleven.

    06-06-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)
    04-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Lissabon

    In Brussel is het hevig aan het regen, wanneer rond 18,00 uur het vliegtuig opstijgt, om 19,30 uur (lokale tijd) landen we in Lissabon, 2,30 uur vliegen, ons uurwerk zetten we een uur achteruit. We nemen de bus naar ons hotel, een begeleider noteert de stopplaatsen van de toeristen, zo geraakt iedereen ter bestemming. Nu nog ons hotel opzoeken, we verblijven hier 2 dagen om Lissabon te bezoeken.

    04-06-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)
    27-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lissabon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 27 januari boeken we onze heenvlucht Brussel-Lissabon aan een voordelige prijs (112,95€), alsook onze terugvlucht Santiago-Brussel (184,84€).

    In de achtste eeuw werd de stad veroverd door de Moren. Onder hun bewind kende de stad een enorme bloei. Er werden huizen en moskeeên gebouwd, evenals een nieuwe omwalling rond het centrum. Dankzij zijn centrale ligging werd de stad in 1255 benoemd tot hoofdstad. 

    We verblijven 2 dagen in het 
    toeristische Lissabon, na 3 overnachtingen in Hotel Dom Sancho I, beginnen we op 7 juni onze 4e pelgrimstocht.

    Foto: De Basilica da Estrela

    27-05-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)
    19-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De etappes

       Lissabon – Porto (343 km) 

    1. Lissabon – Vila Franca de Xira:   38 km

    2. Vila Franca de Xira – Azambuja:   20 km

    3. Azambuja – Santarém:   32 km

    4. Santarém – Golegã:   31 km         

    5. Golegã – Tomar:   33 km

    6. Tomar – Alvaiázere:   32 km

    7. Alvaiázere – Rabaçal:   33 km

    8. Rabaçal – Coimbra:   30 km

    9. Coimbra – Mealhada:   23 km

    10. Mealhada – Agueda:   26 km

    11. Agueda – Albergaria:   16 km

    12. Albergaria – São João da Madeira:   29 km

         (hier de bus genomen naar Porto).

         Porto – Santiago (252km)

    14. Porto (Maia) – Vilarinho (Rates):   27 km

    15. Vilarinho (Rates) – Barcelos:   28 km

    16. Barcelos (Portela) – Ponte de Lima:   36 km

    17. Ponte de Lima – Rubiães:   21 km

    18.Rubiães – Valença (Tui):   21 km

    19. Valença – Redondela:   32 km

    20. Redondela – Pontevedra:   20 km

    21. Pontevedra – Caldas de Reis:   24 km

    22. Caldas del Reis – Padrón:   19 km

    23. Padrón – Santiago:   24 km   

     

    19-05-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De weg volgens de gids van John Brierley: Lisbon - Porto - Santiago



    Klik hier op
    : Grotere kaart weergeven
    Klik op een markering voor een korte beschrijvng.

    19-05-2014 om 00:00 geschreven door eliane


    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !





    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!