Satelliet woorden
Actuator
De motor en het terugkoppelcircuit voor besturing van de schotelbewegingen. Onderdeel van een draaibare schotelopstelling.
ADR
ASTRA DIGITALE RADIO, dit is een voorziening van de ASTRA waarbij op de hulpdraaggolven (subcarriers) van de analoge transponders langs digitale weg hoogwaardige stereo radio-programma's worden uitgezonden. ADR komt overeen met het Musicam (MPEG-1) geluidsprocede.
AFC
Automatic Frequentie Control = Automatische frequentie (bij-)regeling.
AFSTANDSBEDIENING
Niet alleen satelliettuners maar ook andere apparatuur worden doorgaangs draadloos bediend. Een andere benaming voor afstandsbediening is ook "Remote Control".
AGC
Automatic Gain Control = Automatische regeling van de versterking.
Alphacrypt
De opvolger van Irdeto Allcam SE. Decodeert zowel Irdeto als Betacrypt.
APID (Audio PID)
audio program identification
APOGEUM
Na de lancering komt een satelliet in een zo gunstig mogelijk ellipsvormige (GTO) baan. De ellipsvormige baan heeft als hoogste punt (het Apogeum) op zo'n 36000 km. De snelheid van de Satelliet heeft op dit punt een snelheid van 1597 m/sec. Daarna wordt hij weer door de aarde aangetrokken en komt op het PERIGEUM (het punt van de ellipsvormige baan dat het dichtst bij de aarde ligt met z'n 400 km).
Aston Seca
De CAM (decodeermodule) voor het decoderen van de Seca Mediaguard codering zoals gebruikt door Canal+ Nederland B.V.
Astra
Inmiddels een 7-tal satellieten geparkeerd op 19.2 gr Oost. Eigendom van de S.E.S uit Luxemburg. Het 2e geostationaire slot van Astra is op 28.2 gr Oost.
ATMOSFERISCHE VERLIEZEN
Een klein deel van de uitgezonden energie komt daadwerkelijk aan op aarde. Tussen zend- en ontvangstantenne verliest het signaal maar liefst 205dB (in de KU-band) aan sterkte. Binnen de dampkring is een deel van de verliezen te wijten aan electronenabsorbtie door zuurstofmoleculen en door waterdamp. Door de lagere frequentie in de C-band zijn hier de verliezen wat geringer.
ATTENUATION
Dit is de verzwakking van een elektrisch signaal of lichtbron.
AV-bus
De vroegere DIN-aansluiting op TV's, bedoeld voor videorecorders, satellietontvangers en en/of HiFi-installaties, is inmiddels vervangen voor de Scart-bus. De Scartconnector is een 21 polige, vrij vierkanten connector.
Azimuth
Een schotel moet wanneer het op één satelliet gericht staat, aan twee waarden voldoen; het moet een elevatie- en een azimuth waarde hebben. De azimuth-waarde wordt uitgedrukt in kompasgraden en geeft aan in welke kompasrichting de satelliet staat. Via wiskundige berekeningen (goniometrie van de boldriehoeks-meting) kunnen deze waarden, gegeven uw woonplaats en de gewenste satelliet berekend worden.
B-FRAME
Dit is bij MPEG een voorgeschreven manier van digitale beeldopbouw. Bij zo'n "bi-directioneel" frame worden componenten van zowel voorafgaande als komende beelden meegewogen.
BANDBREEDTE
Is een gebied (spectrum) waarbinnen een signaal (elektromagnetische trilling) door een zender/ontvanger goed kan worden verwerkt (doorgelaten wordt). Voor de meeste satellieten is dit een breedte van zo'n 27 MHz. Voor sommige 36 MHz. Een andere benaming is overdrachtscappaciteit.
BASEBAND (Basisband)
Wordt bij D2MAC of VideoCrypt aangeboden als basissignaal. Nadat een analoog signaal door de ontvanger is ontvangen en versterkt, kan het verder uitgeplozen worden. D.w.z. het audio eraf zodat er alleen video overblijft (CCIT de-emphasis filtering). (Video ) uitgangssignaal van ca 50 Hz-6 MHz op een monitor zichtbaar.
BDB
British Digital Broadcasting. "Kabel" concurrent van BSkyB.
BEAM
Bundel of gebied (gericht). Beam-antennes zijn richtantennes. Beam in deze betekenis; verzorgingsgebied van de satelliet op aarde. Zo kunnen er verschillende soorten verzorgingsgebieden zijn, b.v. elliptische of circelvormige gebieden. Deze vorm hangt af van de invalsrichting vna het signaal, en de openingshoek van de zendantenne. Zo onderschijdt men global-beams, hemisphere-beams, zone-beams en spot-beams.
BER
Dit staat voor Bit Error Rate(Bitfoutratio), en is het totaal aantal ontvangen digitale pakketjes gedeeld door het totale aantal pakketjes per tijdseenheid. Uiteraard spreken we hier alleen over bij DIGITALE signalen. Er zijn twee soorten BER, nl: BER-in en BER-out oftewel voor- of nafoutcorrectie.
Betacrypt
Een variant binnen het Irdeto coderingssysteem. Wordt gebruikt door de Duitse provider Premiere World
BLOK-CONVERTER
Microgolf-omzetter, ook wel block-downconverter. Dit onderdeel zet een compleet frequentiebereik om naar een ander. B.v. 10,9...11,7 GHz naar een eerste MF van 950...1750 MHz.
BLOKKEN
Bij DVB wordt het beeld bloksgewijs gecodeerd. Als er tijdens de ontvangst hiervan storingen zijn kunnen defecte blokken in het beeld teruggevonden worden.
BNC
Bajonet Nut Connector. Dit is een Hoogfrequente coaxiale stekerverbinding.
Bootloader
De bootloader is het eerste programma dat gestart wordt bij het aanzetten van je receiver. Deze bootloader zorgt er vervolgens voor dat het operating system van de receiver wordt gestart. Dat operating system noemen we ook wel de firmware van de receiver.
C-BAND
Dit zijn de satellietfrequenties in het gebied 3.7 t/m 4.1 GHz.
C-MAC
Relatief nieuwe overdrachtsnorm voor tvsignalen met grotere bandbreedte (15 MHz), zoals die bij satellieten beschikbaar is (in tegenstelling tot aardse zenders). Bij deze norm worden de afzonderlijke beeldcomponenten gemultiplext. De C staat voor het audiomodulatiesysteem, terwijl MAC staat voor Multipexed Analogue Components.
C/N-VERHOUDING
Carier to Noise Ratio (ook wel afgekort tot CNR) Dit is een verhouding in dB's tussen het signaal en de (systeem) ruis. Het spreekt voor zich hoe beter de verhouding (ruisgetal F), hoe beter en vaak duurder de apparatuur. Bij analoge signalen dient het ontvangen signaal 12dB hoger te zijn dan het c/n getal, en voor digitale signalen is dit 9dB. Anders gezegt; De verhouding v/d (gewenste) signaalsterkte tot de (ongewenste en onvermijdelijke) aanwezige storende ruis-component.
CA
Cloud Analysis of wolkenanalyse
CAM
Een Conditional Access Module (CAM) is de bouwsteen waarin het CA systeem is ondergebracht. CAM's kunnen als losse modules worden geleverd, maar soms zijn ze ook vast in de receiver ingebouwd. Embedded CAM noemt men dat. De CAM bevat ook alle software die nodig is voor de communikatie met je kaart. Conditional Acces Module wil niets anders zeggen dat het een uitwisselbaar -decodeer en versleutel- gedeelte van een digitale ontvanger is. Dit tbv de smartcards
CARRIER
Draaggolf; aanduiding voor het hoogfrequente signaal waarop het informatie bevattende signaal wordt gemoduleerd.
CASSEGRAIN
De cassegrain is een te vergelijken schotel als de primefocus (van een sterrenkijker ontleende constructie). De LNB wordt middels een hyperbolische hulpreflector aangestraald. Door deze construktie is het rendement verder opgelopen tot wel zo'n 70%.
CET
Central Europenean Time (Centrale Europese Tijd). Engeland (GMT/UCT) +1 uur.
CHANNEL
Kanaal of frequentiegebied voor een specifieke (radio, TV, telex) uitzending. TV-kanaal is 6 MHz breed, AM radio 15 KHz, FM 300 KHz, Satelliet 27-36 MHz.
CHROMINANTIE
Kleurinformatie bij de overdracht van een kleurentelevisiesignaal.als deel van het gedemoduleerde TV-signaal.
CIRCULAIRE POLARISATIE
Om wederzijdse beinvloeding en storing te voorkomen, wordt bij deze polarisatie (elektrische vector) het signaal links- dan wel rechtsdraaiend (roterend) gepolariseerd. uitgezonden of ontvangen.
CLAMPING
Begrenzende schakeling of limiter, soms het signaal op een zeker niveau vastleggend.
CLARKE BELT
Zie ook Geostationaire baan. Gordel of baan om de aarde waarop geo-stationaire satellieten kunnen worden gesitueerd.
CLUSTER
Een groep satellieten op dezelfde nominale baanpositie.
Coax
Om het satelliet-signaal voldoende sterk naar de in de huiskamer opgestelde ontvanger te krijgen is een speciale transport-kabel nodig; COAX-KABEL. Deze kabel dient m.b.v. speciale pluggen aangesloten te worden en dient voor satelliet-ontvangst van een zeer goede kwaliteit te zijn. Ook moet de kabel vakkundig behandeld worden.
COINCIDENTIE
Komt veel voor in het voor- en najaar. Dit is , vanuit de ontvangstschotel gezien, het in 1 lijn "zien" van satelliet en de zon. Schotelbezitters vinden dit niet fijn, omdat dit niet alleen spikes veroorzaakt maar soms ook nog ergere schades. Ook de warmte wordt immers teruggekaatst naar het brandpunt van de schotel, en daar bevindt zich ook de LNB.
Common Interface
Common Interface (CI) is een PCMCIA module die in een satelliet ontvanger geplaatst kan worden, die is uitgevoerd met een slot (insteekplaats) volgens de Common Interface standaard. Common Interfaces zijn o.a. voor Irdeto, Seca (aston), Viaccess, Nagravision, Conax, Cryptoworks, enz.
COMPOSITIESIGNAAL
"Composite Baseband" Door de satelliettuner gemoduleerd audio/videosignaal. Met dit signaal kan een videoapparaat rechtstreeks via de AV-bus (scart) worden aangestuurd, of indirect via de antenne-ingang, na remodulatie.
Compressie
Het verkleinen van de omvang van een digitaal bestand, bijvoorbeeld om het sneller te kunnen versturen. Compressie heeft soms kwaliteitsverlies tot gevolg.
Conax
Een coderingssysteem dat vooral in de scandinavische landen veel gebruikt wordt.
Cryptoworks
Een relatieve nieuwkomer. Het Cryptoworks coderingssysteem is door Philips ontwikkeld.
D2-MAC
Multiplexed Analogue Components, door Frankrijk en Duitsland overeengekomen nieuwe televisienorm voor hogkwalitatieve beeld- en geluidsoverdracht per satelliet. In Engeland had men de voorkeur voor de C-MAC variant. Ten opzichte van de bekende PAL en SECAM systemen gewijzigd overdrachtsysteem, dat naast een betere beeldkwaliteit ook 'n hoge mate van flexibiliteit mogelijk maakt. Zo kunnen meerdere audiokanalen tegelijk worden uitgezonden, plus bv. een meer uitgebreide of nieuwe data- en informatieservice.
D2-MAC DECODER
Dit apparaat heeft men nodig, om een in D2-Mac uitgezonden programma op 'n gewone tv te kunnen bekijken en wordt doorgaans via de scart- of AVbus aangesloten.
DAB
Digitale Audio Broadcasting.
DATASTREAM
Het totale digitale TV signaal incl. geluid, EPG, teletekst ed.
dB
Decibel. Logaritmische maat voor de verhouding van twee signalen. Internationale dimensieloze eenheid, bedacht door Alexander Graham Bell, om de verhouding aan te geven tussen 2 elektrische vermogens, spanningen, stromen of geluidsniveau's. 1 Bell (B)= 10 decibel.
dBi
Antennewinst ten opzichte van een isotrope (in alle richtingen dezelfde eigenschappen vertonend) straler.
dBm
Vermogensverhouding t.o.v. een milliwatt.
DBS
(Direct Broadcasting Satellite). Een omroepsatelliet met een hoog zendvermogen (vaak met een spotbeam), die met relatief kleine paraboolantennes te ontvangen zijn.
DBS-BAND
Het frequentiegebied in de KU-band tussen 11.75 en 12.5 GHz. Dit gebied is voor broadcastsatellieten.
dBu
Spanningsverhouding t.o.v. een microvolt.
dBW
Logaritmische vermogensverhouding en geeft de verhouding van een signaal in dB's ten opzichte van 1 W.
De-emphasis
Ten einde tijdens het transport van het analoge signaal vanaf het grondstation via de satelliet naar uw ontvangst-installatie een extra ruis-onderdrukking te krijgen wordt aan de zenderkant een pre- en aan de de ontvangerkant een de-emphasis toegepast. Bij een juiste keuze van de filterwaarden kunt u daardoor een winst in de signaal/ruis verhouding van wel 12 dB bereiken.
DE-EMPHASIS
Voordat een analoog signaal de zendantenne verlaat is hier een extra ruisonderdrukking aan toe gevoegd. Dit wordt Pre-Emphasis genoemd. Nadat het sinaal uw schotel bereikt heeft, en de ontvanger ingaat, wordt dit door de De-Emphasis schakeling getransporteerd. Het kan een beetje vergeleken worden met de "Dolby" schakeling van uw cassettedeck. Bij geringe uitsturing werkt het netwerk als een laag doorlaatfilter met variabele kantelfrequentie, waarvan het 3-dB-punt naar lagere frequenties verschuift.
DE-INTERLASER
Dit is een apparaat, om een geinterlinieerd beeldsignaal (halfbeeld) om te zetten in een progressief, niet geinterlinieerd beeldsignaal, (volbeeld).
DE-MODULATOR
Een schakeling (detector) om het gemoduleerde (informatie bevattende) signaal van de draaggolf te scheiden (de-moduleren).
DECLINATIEHOEK
Dit is de hoek tussen de pool-as en satellietantenne. Deze hoek bedraagt aan de evenaar 0° en neemt met de breedtgraad toe.
Decoder 1
Een apparaat dat vaak extern aan een satelliet-ontvanger gekoppeld wordt om een versleuteld (gecodeerd) signaal weer zichtbaar te maken.
Decoder 2
Is een schakeling (descrambler) om versleutelde/verminkte (encoded) signalen weer zichtbaar te maken. Dit kan zowel in- als extern met uw ontvanger verbonden worden. IN moderne ontvangers is een decoder vaak geintregeerd of als losse CI beschikbaar.
DEMPER (satslope)
M.a.w. een verzwakker om de eventuele te sterke signalen kleiner te maken voor een goed signaal voor de ontvanger. Meestal worden deze dempers gewoon tussen de coax en de ontvanger opgenomen.
DESCRAMBLER
Schakeling om gecodeerde tvprogramma's aan de ontvangerkant weer te kunnen decoderen. Dit zijn veelal schakelingen om de programma-aanbieders het mogelijk te maken, om kijkgelden voor de geleverde programma's te kunnen innen .
DFS
Deutscher Fernmelde Satelliet. De eerste duitse communicatiesatelliet, de Kopernikus
DIGIBOX (enkel bij kabel distributie)
(Digi-Box, decoder, set-top-box, settopbox) De Digibox® is de decoder die nodig is om de digitale signalen leesbaar te maken voor het TV-toestel. Dit apparaat ter grootte van een DVD speler moet aangesloten worden op de TV om interactieve digitale televisie op uw scherm te krijgen. De Digibox® maakt online diensten mogelijk via TV, zoals winkelen, e-mailen, spelletjes spelen, informatie opvragen en uw bankzaken regelen.
DIGICORDER (enkel bij kabel distributie)
(Digi-Corder, decoder, set-top-box, settopbox) De Digicorder® is een elektronisch apparaat ter grootte van een DVD speler die moet aangesloten worden op de TV om interactieve digitale televisie op uw scherm te krijgen, het maakt de digitale signalen leesbaar voor het TV-toestel. De Digicorder® maakt online diensten mogelijk via TV, zoals winkelen, e-mailen, spelletjes spelen, informatie opvragen en uw bankzaken regelen. U kan met uw Digicorder® ook opnemen in digitale kwaliteit. De Digicorder® houdt in combinatie met de dienst FlexView® rekening met eventuele verschuivingen in het uitzendschema. U beschikt over de mogelijkheid om een opgenomen programma te bekijken terwijl een opname nog aan de gang is, alsook tijdens het kijken de uitzending te pauzeren en daarna gewoon verder te kijken. U kunt ook vooruitspoelen tot dat u weer mee bent met de real-time uitzending.
DIGITAAL
Niet geleidelijk , maar stapsgewijs variabel getransporteerd, uitgezonden of weergegeven signaal, meestal twee (binair) niveau's, een 0 of een 1. Door combinaties zijn er onuitputtelijke mogelijkheden.
DigiTAG
Digital Terrestrial Television Action Group
Digitenne
Digitenne is een systeem om door de ether digitale televisie- en radiosignalen en data te kunnen versturen en te ontvangen. Eén van de grote voordelen hiervan is dat u met een kleine antenne overal beeld, geluid en data kunt ontvangen met een superieure kwaliteit. Digitenne is een initiatief van Nozema (Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij), de NOS, VESTRA en Canal+.
DIPOOL
Symmetrisch geconstrueerde antenne.
DISCRIMINATOR
Dit is een schakeling, waarmee uit frequentie- of faseveranderingen amplitudeveranderingen kunnen worden afgeleid.
Diseqc
Besturingsinstallatie voor complexe buiteninstallaties. Een door Philips in samenwerking met de Eutelsat organisatie ontwikkelde standaard voor besturing van complexe buiten-installaties. Kan zowel draaibare opstellingen als multifeed LNB(F)'s en een eenvoudige vaste schotel-opstelling door één kabel, via seriële commando's, besturen.
DISH
Engelse term voor schotelantenne.
DISPERSAL
Door het gebruik van dezelfde frequenties uit diverse hoeken. En het spreiden (zo ver mogelijk uit elkaar) voorkomt men in het gehele gebied storingen. Deze verspreiding wordt Dispersie genoemd.
DITHERING
Dispersal of dispersie. Dit is het proces waarbij het satelliet TV signaal over de beschikbare bandbreedte wordt uitgesmeerd/verstrooid, teneinde storing van terrestrische (=aardse) microgolfzenders te voorkomen (energie dispersie).
DOMSAT
Domestic Satellite. Benaming van de tvsatellieten van de VS.
DOWNCONVERTER
Schakeling die de ingangsfrequentie in het GHz-bereik om naar het MHz-bereik. De kwaliteit van de ontvangstinstallatie hangt grotendeels van het ruisgetal van de downconverter af.
Downlink
Het signaal dat vanuit de satelliet naar de ontvanger wordt uitgezonden. In de andere richting (van aarde naar satelliet) wordt de uplink genoemd.
DOWNLINK BUDGET
Berekening van frequentie, zendvermogen en ontvangstkwaliteit via de satelliet en ontvangstpositie.
DSR
Digital Satelite Radio, ongecompresseerde radiosignalen. In tegenstelling van ADR dat wel gecompresseerde signalen kent zal dit geen lang leven meer hebben. dit is in feite een achterhaalde wijze van het verzenden van radio-signalen..
DTC
Direct To Car. Satellietradio voor directontvangst.
DUAL LNB
De oude LNB (Low Noise Blockconvertor) dat d.m.v. het omschakelen van het spanningsniveau twee frequentiebanden kon verwerken. Hij werd vooral gebruikt in de combinatie FSS/Telecomband.
DUAL-BAND-LNC
Converter voor de frequentiebereiken 10,95...11,75 GHz en 12,5...12,75 GHz. Deze frequentiebereiken worden omgeschakeld d.m.v. de voedingsspanning (14 of 18 V).
DVB
DVD staat voor Digital Video Broadcasting, oftewel digitale satelliet TV.
DVB
Digitale Video Broadcasting. Dit is een relatieve nieuwe uitzendnorm als uitbreiding op de MPEG-2 norm. Hierdoor kunnen meerdere programma's digitaal in één frequentie worden uitgezonden, het is een uitbreiding van de bekende MPEG-2 norm. CANAL Digitaal werkt volgens deze norm,
EACEM
European Association of Consumer Manufactures
EBU
European Broadcasting Union. De vereniging van de belangrijkste Europese publieke omroepen
ECLIPS
Zons- of maansverduistering. In dit geval verblijft de satelliet in de schaduw van de aarde waardoor de zonnepanelen geen energie meer kunnen leveren. Als beveiliging of backup dienen de accu's aan boord van de satelliet. Wanneer een satelliet niet zogenaamd "eclipsbeveiligd" is (d.m.v. accu's) valt hij van tijd tot tijd uit.
ECS
European Communication Satellite. De eerste ECS satelliet F1 (Flightobject 1) in het 11 GHz-bereik werd op 16 juni 1983 gelanceerd. Deze ECS had 12 transponders met elk een bandbreedte van 82 MHz en kon alleen ontvangen worden met schotels met een diameter van 4 meter of groter.De latere benaming van ECS F1 werd Eutelsat I.
EIRP
Equivalent/Effectieve Isotropically Radiated Power. dus m.a.w. equivalent gelijkmatig rondom afgestraald vermogen. Het uitzendvermogen van een transponder na het verlaten van de zendschotel, uitgedrukt in dBW t.o.v. 1 Watt als een denkbeeldige, puntvormige stralingsbron.
ELEKTROMAGNETISCH(E)
Elektromagnetische trillingen spectrum: Golven die zich met de snelheid van het licht door de ruimte verplaatsen. Het totale gebied van frequenties waarbij deze wijze van voortplanting mogelijk is wordt het elektromagnetisch spectrum genoemd.
Elevatie
Dit is de hoek die de antenne met het horizontale aardvlak moet maken, warbij de schotel 'omhoog kijkt'. Deze hoek wordt in meetkundige graden uitgedrukt. Zie ook AZIMUTH.
EPG
EPG staat voor Electronic Program Guide (elektronische programmagids).
ESA
European Space Agency, ofwel Europese Ruimtevaart Organisatie. ESA is een consortium van meerdere Europese bedrijven.
ESOC
Europese Satelliet Organisatie in Darmstadt
EUROCRYPT
Een veelgebruikte coderingsvorm bij D2MAC (M en S varianten). Vooral tussen 5gr Oost en 5 gr West wordt deze vorm veel gebruikt door Scandinavische en Franse zenders.
EUTELSAT
European Telecommunication Satellite Organisation, een samenwerkingsverband van de Europese PTT-bedrijven, waaronder KPN.
F-connector
Een speciale voor zeer hoge frequenties geconstrueerde plug, wordt bij consument satelliet-installaties veel gebruikt voor de coaxkabel.
F/D VERHOUDING
Verhouding tussen brandpuntafstand en diameter van een schotel. Ook wel f/D-ratio of focus/diameter-ratio genoemd.
FCC
Federal Communications Commission. Hoogste telecommunicatie-instantie van de VS en is verantwoordelijk voor alle vergunningaanvragen en juridische zaken op telecommunicatie-gebied
FEC
FORWARD ERROR CONTROL. Een methode om transport-fouten bij digitale satelliet-ontvangst te corrigeren. Werkt volgens een VITERBI algoritme, die in een snele micro-processor het signaal weer corrigeert. Deze methode heeft het additionele voordel dat de C/N bij digitale ontvangst kleiner mag zijn dan die voor analoge ontvangst (z.g. decoder-gain). De FEC geschiedt aan de hand van extra uitgezonden corectie-bits.
Feedhorn
Bij een parabool-antenne worden alle invallende signalen in één brandpunt gebundeld. Omdat evenwel de golflengte van de microgolven (ongeveer 25mm) niet oneindig klein is t.o.v. de schotel-afmetingen onstaat er geen brandpunt, maar een brandwolk, dat bovendien niet homogeen gevuld is met energie. De feedhorn heeft tot taak de energie nog verder te bundelen, zodanig dat het optimaal op de antenne in de lnb terecht komt. Bij een bepaalde schotel-constructie behoort een bepaalde feedhorn; bij meting aan antennes meet men dus altijd de kwaliteit van de feedhorn mee.
FILTER
Een electronische schakeling die niet bruikbare signalen onderdrukt, en de andere juist doorlaat.
Firmware
De firmware is de operatingsystem software van je receiver, vaak kan je deze patchen (aanpassen)
FOCUSHOEK
De openingshoek van de feedhoorn. Wanneer je eigen oog bv de feedhoorn is, en de kijkrichting naar het schotelopervlak is, is het de bedoeling om een zo groot mogelijk deel van het schoteloppervlak te zien. Hierdoor kan een zo optimaal mogelijk deel van de signalen naar de lnb worden gestuurd.
Footprint
Dit is een gebied op het aardoppervlak waarbinnen een bepaalde veldsterkte heerst. Een footprint bepaalt dus, gegeven de ontvangst-lokatie, hoeveel de veldsterkte ter plaatse zal zijn. Verschillende satellieten hebben verschillende footprints en sommige hebben er zelfs meer dan één, zoals de EutelSat; de SUPERBEAM heeft een veel kleinere footprint dan de WIDEBEAM.
FM
Frequentie modulatie
FRAME (s)
Bij analoge, bv PAL/NTSC, signalen wordt -afhankelijk van het aantal Hertz- een beel in 2 keer geschreven. Dit zijn dus 50 of 60 halve beelden. De 2 gedeeltes van het totale beeld, worden frames genoemd. Bij digitale tv wordt het beeld in groepjes (ook frames) geformeerd uitgezonden. Bekende soorten groepjes zijn de B, I, en P-frames.
FREQUENTIE
Het aantal periode per seconden. Frequentie f=1/T (T=trillingstijd).
FSS
Fixed Satellite Services, ofwel geostationaire satellieten. Dit zijn satellieten, die met dezelfde snelheid en richting als de rotatie van de aarde, op een hoogte van ca. 36.000 km boven de evenaar meebewegen, zodat ze, ten opzichte van de aarde, stilstaan.
FSS-BAND
De fss-band is ook een onderdeel van de KU-Band. Het gebied van deze band loopt van 10.7 t/m 11.75 GHz.
Geostationairebaan
Deze baan is een denkbeeldige cirkel, 35.786 km boven het aardoppervlak, waarop alle vaste satellieten zich bevinden. Dit is de plaats waarbij de satelliet ten opzichte van de aarde stilstaat; een voorwaarde voor vaste schotel-ontvangst.
HELICAL ANTENNE
Spiraalvormige antenne.
HEMT
Dit staat voor High Electron Mobility Transistor. Het grootste kenmerk van deze transistortechniek is een zeer geringe ruis.
HERTZ
Hz. Internationale eenheid voor frequentie. Een steeds herhalend verschijnsel met een periode van een seconde heeft een frequentie van een Hertz.
HIGH-BAND
Frequentiegebied tussen 11.7-12.75 GHz.
HOME BOX OFFICE
Amerikaanse organisatie voor distributie van o.a. bioscoopfilms, tegen betaling beschikbaar voor kabel-abonnees.
HOME-FREQUENTIE
Home-Frequentie is de thuisfrequentie (transponder) van een digitale operator. Vanuit deze frequentie worden allerlei zaken zoals de plaats van e.v.t andere transponders en EPG gegevens.
HOORNSTRALER
Ook wel feed, bundelt de door de schotel gereflecteerde signalen en leidt deze naar de LNC of de daarvoor gemonteerde polarisator.
HOTBIRD
Bijnaam voor een satelieten groep van de Eutelsat, op 13 gr Oost.
HPA
High Power Amplifier ofwel krachtversterker.
I-FRAME
Een voor MPEG2 voorgeschreven manier van digitale beeldopbouw. Het i-frame beval alle informatie uit het beeld. Andere frames zoals b- en p-frames bevatten een beperkte informatie.
IC
Integrated Circuit. Een electronische schakeling met halfgeleiders (transistoren) in uiterst compacte vorm (chip).
IDCS
International Data Collection System om meteorologische gegevens te verzamelen.
Impulse Pay Per View
Impulse pay per view of interactive pay per view (ippv) is een uitbreiding op gewoon ppv. Je betaalt niet meer voor een evenement, maar je wordt afgerekend op de tijd dat je van de service gebruik maakt.
INCLINATIE
De hoek tussen het baanvlak van een satelliet en het evenaar/equatorvlak van de aarde.
INDUSTRIE-BAND
Frequentiegebied tussen 10.7 en 10.95 GHz. De frequenties waar opeens de Astra 1 gebruik van maakte.
INTELSAT
International Telecommunication Satellite Organisation. Ook de door deze organisatie gebruikte satellietsysteem voeren dezelfde naam. Deze satellieten zijn veelal bestemd voor telecommunicatiedoeleinden maar ook tv-programma's voor communicatie over de gehele wereld.
Irdeto
Een organisatie, opgericht door Ir. den Toonder (vandaar de naam), die zich bezig houdt met het ontwikkelen van systemen voor beveiligde datadistributie, zoals ppv (pay per view) en ippv (interactive of impulse pay per view). De meest bekende providers die gebruik maken van Irdeto zijn: Premiere World, Canal +, Telepiu, Stream en Nova.
ISCCP
International Satellite Cloud Climatology Project ter bestudering van wolken en klimaat.
ISP
Internet Service Provider
ITC
Independent Television Commission
ITU
International Telecommunication Union.
J17
J17 is een van de de-emphasis normen waarmee het analoge geluid gecorrigeerd wordt. Andere normen zijn bv Wegener/Panda (bij Technisat TMSP), 50uS of 75uS.
KA-BAND
Frequentiegebied tussen 18.3 en 21.2 GHz.
KELVIN
Internationale standaard voor temperatuur (K). Het absolute 0-punt is 0°K = -273°C, de temperatuur dat geen enkel molecuul leeft/beweegt.
KOP
Een algemene kreet voor LNB(F), oftewel de "kop van de schotel".
KU-BAND
Frequentiegebied tussen 10.7 en 18 GHz tbv satellietcommunicatie.
KWALITEIT
Verhouding van de antennewinst G van een antenne tot de ruistemperatuur T v/d bijbehorende converter. Hoe hoger de G/T-verhouding, des te beter de ontvangstkwaliteit.
L-BAND
Frequentiegebied tussen 1.55 en 1.9 GHz.
LEO
Low earth orbit.
LNA
Low Nois Amplifier. Een ruisarme (voor-)versterker waarin hoofdzakelijk gallium-arsenide transistoren worden gebruikt. De ruistemperatuur in deze wordt in Kelvin (K) opgegeven. Een LNA is er voornamelijk voor ontvangst in de C-band. Voor de Ku-band wordt in de meeste gevallen LNC's gebruikt.
LNB of LNC
Een kritisch stuk elektronika, dat in het brandpunt van de schotel het elektrische signaal zowel versterkt als in frequentie naar een voor coax hanteerbare vorm omzet. Belangrijk voor de LNB kwaliteit is het ruisgetal, dat moet zo laag mogelijk zijn. Tegenwoordig zijn waarden kleiner dan 1.0dB goed haalbaar. Een LNB bevat altijd een antenne.
LNBF
Dit is een LNB mt een aangebouwde feedhorn en polarisatie-keuze. Meestal zijn lnbf's alleen voor offset-schotel geschikt. Door deze integratie wordt een hoge mate van waterdichtheid en een goede compacte constructie bereikt. Doordat deze LNB twee antennes kent (één vor horizontaal, en één voor verticaal gepolariseerde signalen. De meeste lnbf's kiezen bij een voedings-spanning van 13 Volt verticaal en bij 18 Volt horizontaal gepolariseerde signalen. Zie ook UNIVERSELE LNBF.
LO
Local Oscilator. Dit is ook een onderdeel dat verpakt wordt in de LNB(F). Dit is het vaste frequentieblok om de frequentie naar beneden te transformeren. De LO wordt van de ontvangstfrequentie afgetrokken.
LOF
Dit staat voor Local Oscillator Frequentie. De frequentie v/d oscillator in de LNC omlaagmixen naar de eerste middenfrequentie.
LOW-BAND
Frequentiegebied tussen 10.7-11.7 GHz
Luminantie
Dat deel van het videosignaal dat uitsluitend helderheids-informatie bevat. Bij PAL en SECAM is dit het belangrijkste signaal; zowel in amplitude als in frequentie is dit signaal veeleisender dan het chrominantie (kleur) signaal.
LUXCRYPT
Luxcrypt was een coderingsvorm die door RTL 4, 5, SBS 6 en Veronica werd gebruikt toe zij nog in analoge vorm uitzonden.
MAC
Multiple Analog Components is de preciese benaming van deze afkorting. Dit is "de andere" manier van transport van tv beelden. De inmiddels meest bekende vorm is D2MAC en stamt uit begin 80-er jaren. D2MAC zou later HDMAC (bandbreedte 12 MHz) en HDTV worden, maar dit wil vooralsnog niet lukken. Sterker nog, het hele MAC gebeuren is inmiddels door DVB achterhaald.
MAC / D2MAC
MULTIPLE ANALOG COMPONENTS. Een alternatieve manier van transport van tv-signalen, die in het begin van der 80-er jaren ontwikkeld is. Het meest bekend is de D2MAC norm, die in versie twee nog van digitaal geluid voorzien is. HDMAC zou HDTV brengen, maar is nimmer van de grond gekomen. De MAC norm is inmiddels door de DVB norm achterhaald. Interessant is de BMAC variant, die gebruikt wordt om signalen gecodeerd uit te zenden. Geliefd bij o.a. het Amerikaanse leger.
MAGNETISCHE POLARIZER
De magnetische / ferriet polarizer heeft als taak de gewenste signalen door te laten, en de ongewenste niet. Omdat bij de meeste satellieten gepolariseerd wordt uitgezonden (horizontaal, vertikaal of circulair), om ruimte te besparen, kunnen er op 1 frequentie 2 signalen worden uitgezonden. De keuze van horizontaal of vertikaal ontvangst wordt bij een magnetische polarizer gemaakt om variabele stroom door een spoel te laten vloeien. Zo kan er traploos afgeregeld worden en naar een spikevrij beeld gekeken worden.
MAIN LEVEL
Is een kwaliteiscriterium voor digitale beeldoverdracht.
MARCONI-SYSTEEM
LNC waarbij de polarisatierichting via de voedingsspanning wordt omgeschakeld. Vertikale polarisatie: 14,5 V en horizontale polarisatie: 17,0 V.
MCPC
Multiple Carrier Per Channel. Elk station met signaal middels "eigen" uplink naar satelliet, waarna het in een pakket samen met andere stations op e e n kanaal middels een downlink naar uw ontvanger wordt gestuurd.
MDD
Meteorological Data Distribution.
MECHANISCHE POLARIZER
Bij de mechanische polarizer wordt de verdraaing verkregen om de antennes te kantelen. Hierbij zijn de verliezen wat beperkter dan bij de magnetische polarizer. De mechaniek heeft wel meer last van vocht en temperatuur.
MEDIUM-POWER-SATELLIET
Satellietsysteem met een zendvermogen van max. 100 W per transponder.
MESH SCHOTEL
De mesh schotel is een schotel voorzien van gaten in het oppervlak. Het voordeel van deze schotel is dat u er doorheen kijken kan en minder windlast heeft. Het nadeel is dat er ook een percentage aan signalen doorheen gaat en dus verlies is.
MHEG-5
Compressiemethode voor grafische aangelegenheden voor DVB-ontvangers. (www.MHEG5.com)
MHP
Multi Home Platform. Een onderdeel van DVB.
MICROGOLF
Dit is een electromagnetische trilling met een frequentie van 3 GHz of hoger ofwel een golflengte van 10 cm of kleiner.
MIEC
Meteorological Information Extraction Centre. Centrum voor bepaling van meteorologische parameters te Darmstadt.
MOA
Memorandum Of Agreement.
MODULATIE
Het aandeel van de informatie t.o.v. de draaggolf of carrier.
MODULATOR
Een apparaat of schakeling voor het moduleren.
MODULEREN
Ook wel modulatie en is de wijze van of be?nvloeding van een electromagnetische trillingsbron ( b.v. licht), radio- of TV zender, carrier voor het overbrengen van de informatie naar de ontvanger.
MONITOR
Een apparaat dat basisband signalen als TV-beelden kan weergeven.
MOSAIC
Meteosat Operational System for data Acquisition and InterChange. Integratie van de hoofdfuncties van het Meteosat-systeem.
MOU
Memorandum Of Understanding.
MOUNT
De mechanische constructie van een satelliet-ontvangstinstallatie, justeer-inrichting (juist instellen) voor azimuth en elevatie.
MPEG
MOVING PICTURES EXPERTS GROUP. De werkgroep die een norm voor digitale tv opgesteld heeft. De eerste versie ervan, MPEG-1 had nogal wat bijverschijnselen. De huidige norm, MPEG-2 is in dat opzicht veel beter en is ook onderdeel van de DVB-norm.
MUF
Maximum Usable Frquency, ofwel hoogst nog bruikbare frequentie.
Multi-Feed
Een recent populair geworden methode om m.b.v. een vast opgestelde schotel toch meerdere satellieten te kunnen ontvangen. Men heeft geen kostbare draai-mechanismes en besturingen nodig. Nadelen: beperkt draaibereik en de nodige verliezen.
Multicrypt
Dit is de benaming voor de universele receivers ofwel CI receivers die onder druk van de markt zijn ontstaan. Multicrypt receivers zijn dus receivers die m.b.v. losse CAM's meerdere verschillende coderingen kunnen verwerken.
Multiplexer
Bij digitale satelliet televisie worden verschillende programma's op één transponder ondergebracht door middel van een multiplexer.
NagraVision
Een coderingssysteem dat vooral veel gebruikt wordt door Spaanse en Turkse providers.
NID
network identification
NIT
Network Information Table. Het uit verschillende paketten bv "free to air" kanalen halen, en in een eigen "pakketje" plaatsen. Dit gebeurt o.a. in de Nokia MediaMaster, die lange tijd de enige was die dit kon.
NOISE TEMPERATURE
Ofwel ruistemp. Dit is de termische ruis van electronica apparaten, b.v. LNA/LNB, en wordt opgegeven in Kelvin ( K).
NTSC
NATIONAL TELEVISION STANDARD COMMITTEE. De Amerikaanse standaard voor analoge kleuren televisie. Was de eerste kleuren TV-standaard ter wereld. Wordt nog steeds grootschalig gebruikt. Heeft als nadeel hoe verder de zender verwijderd is van je ontvanger, des te meer kleur verschuiving men krijgt. Word al spottend ook wel eens "never the same color" genoemd.
NVOD
Near Video On Demand.
Offset Hoek
Dit is de hoek tussen de eigenlijke elevatie en feitelijke helling van een offset-schotel. Door deze hoeken kan een offset-schotel vrijwel verticaal worden opgesteld waardoor er bijvoorbeeld geen sneeuw op blijft liggen.
Offset Schotel
Een schotelconstructie waarbij de LNB niet in het hart, maar excentrisch is opgesteld. Een voor kleinere schotels veelgebruikte constructie die daar tot een hoger schotel-rendement leidt. Dit voordeel t.o.v. primefocus schotels neemt evenwel snel af naarmate de diameter groter wordt; het omslagpunt ligt rond de 120-150cm. De offsetschotel is ook veel gevoeliger voor met name regen.
OFFSET POLARISATIE
Als een satelliet niet geheel in zuidelijke richting staat, worden de vertikale en horizontale signalen, niet "waterpas" ontvangen. Dit houdt in dat de LNB ook niet precies waterpas hoeft te staan. Het ligt in de bedoeling dat de ontvangst in het verlende van het uitgezonden signaal komt. De hoek die daardoor de schotel en lnb moet maken t.o.v. van waterpas heet offsetpolarisatie.
OMROEPSATELLIET
Satelliet met een vermogen van meer dan 200 W per transponder, door iedereen te ontvangen.
OMT
T-stuk of polarisatie-scheidingsfilter.
OPEN TV
Dit is een besturingssoftwarenorm voor digitale ontvangers. Wellicht een toekomstige Europese norm die een groot aantal mogelijkheden heeft, zoals Elektronische Programma Gids (EPG) en abonnementsvormen.
Openings Hoek
Dit is de totale schotel-verdraaing in graden, waarbij de veldsterkte van een te ontvangen transponder niet meer dan 3dB varieert. Een grote openings-hoek kan ontvangst-storingen opleveren wanneer er een satelliet in de buurt van de te ontvangen satelliet opereert. Voorbeeld hiervan is de TELECOM II-B (5 graden west) die door de TELECOM II-A (8 graden west) bij kleine schotels gestoord kan worden. De openingshoek wordt groter naarmate de schotel-maat kleiner is en omgekeerd.
ORION
Een satelliet op 37.5 gr West die vooral gebruikt wordt voor feeds.
ORTHOMODE
T-stuk.
OSCAR
Orbit Satellite Carrying Amateur Radio. Satelliet met aan boord door gelicenseerde zendamateurs gebouwde apparatuur.
OSCILLATOR FREQUENTIE
Door het mengen met de frequentie v/d in de LNC ingebouwde oscillator wordt v/d ontvangstfrequentie van 10,950...11,750 GHz de eerste (satelliet-) MF van 950...1750 MHz gemaakt. Deze frequentie is voor de satelliet-tuner hanteerbaar en kan verder verwerkt worden. De "normale" oscillatorfrequentie van een LNC is 10 GHz; voor speciale toepassingen worden ook wel andere frequenties gebruikt. B.V. om verschil te maken tussen de polarisatierichtingen van het ASTRAsysteem: 10,259 GHz v en 9,95 GHz h in een 24-kanaalssysteem, resp. 10,25 GHz h en 9,65 GHz v.
OSD
ON SCREEN DISPLAY. Dit is een voorziening, waarbij via het tv-scherm instellingen van de satelliet-ontvanger zichtbaar worden gemaakt. Deze instellingen kunnen veelal via een afstands-bediening gewijzigd worden.
OTS
Orbital Test Satellite en was de eerste Europese communicatiesatelliet voor het 11 GHz bereik. OTS had 4 transponders (2x40 MHz en 2x120 MHz). Hij is experimenteel gebruikt op televisiegebied in de periode van mei '78 tot december '83. Ook werden via deze satelliet de eerste tv-programma's van het Britse Satellite Television plc. en het Franse Antenne2 doorgegeven aan Europese kabelnetten.
P-FRAME
Een in MPEG2 voorgeschreven mannier van digitale beeldopbouw. Dit P(redictive)-frame bevat maar een gedeelte van de totale beeldinhoud die uitsluitend uit verschillen moet bestaan uit voorgaande beelden.
Packet
Het kleinst denkbare gedeelte van het digitale data-transport. Een packet heeft een identifier (PID), waarbij de digitale satelliet-ontvanger kan onderscheiden of het packet beeld-, geluid- danwel anderssoortige informatie bevat.
PAL
Een norm voor het overdragen van kleursignalen. In Europa het meest gebruikt.
PAL PLUS
Het in Duitsland ontworpen PAL PLUS is uitontwikkeld toen men in Engeland een afwijzende houding aannam tegen D2MAC. Het aantal beeldlijnen t.o.v. het PAL-signaal is verminderd, daardoor onstaan die zwarte balken boven en onder in het beeld. In deze onstane ruimte wordt de zogenaamde helper informatie met het beeld meegezonden. De informatie heeft veelal betrekking tot de scherpteverbetering in breedbeelduitzendingen. Hiermee is nog steeds niet de kwaliteit beter dan de D2MAC uitzendingen en is het niet te gebruiken bij HDTV. PAL PLUS moet dus worden gezien als echte tussennorm. HDTV dat hetzelfde formaat als de filmbeelden heeft. Formaat 9:16 met 1250 beeldlijnen in Europa, 1125 in Japan, en 1050 in Amerika.
Panda
Een norm voor het comprimeren / decomprimeren van analoge geluids-signalen waarbij uiteindelijk winst wordt gemaakt zowel t.o.v. de signaal/ruis verhouding als bij de bereikbare dynamiek. Bij ASTRA (veel EUTELSAT programma's) inmiddels de meest gebruikte norm
PARABOOL
Een kromming, wiskundig bepaald, met het kenmerk dat alle evenwijdige binnenkomende/ invallende lijnen in 1 punt samenvallen (brandpunt).
Pay Per View
Met pay per view (ppv) wordt betaaltelevisie aangeduid. Films, sportwedstrijden etc. worden per stuk vrijgeschakeld wanneer je daarvoor betaalt.
PAY-TV-PROGRAMMA
Programma's die zonder er voor te betalen niet ontvangen mogen of kunnen worden (abonnee-tv).
PCR
Zorgt voor een juiste synchronisatie van beeld en geluid en tal van andere signaaltimingen. PCR is een onderdeel van een datapakket bij digitale (TV) transmissie.
PDUS
Primary Data User Station.
PERIODE
De tijd voor een volledige, steeds herhalende beweging, b.v. circulair of een slinger van een klok. Ook van sinus-blok-of driehoekvormige ( zaagtand) electrische spanning of stroom.
PFA
Prime Focus Antenna. Normale positionering van de feed (LNB/LNC) precies in het brandpunt van de paraboolantenne. Dit in tegenstelling tot een cassegrain-antenne.
PFD
Power Flux Density of vermogensfluxdichtheid, een maat voor relatieve signaalsterkte. Dit is het werkelijk gemeten, loodrecht op het aardoppervlak invallend vermogen. Hierbij wordt rekening gehouden met de signaaldemping tussen satelliet en ontvangstantenne; deze PFD heeft ongeveer een grootte van enkele pW (picowatt). PFD=EIRP-10log(4D?), EIRP= effectief afgestraald vermogen, D= afstand tussen satelliet en antenne.
PID
PACKET IDENTIFIER DATA. De digitale satelliet-ontvanger herkent aan de PID een groot aantal zaken, bijvoorbeeld of het packet wel bij het gekozen programma behoort en zoja of het packet geluid, beeld danwel data bevat en of het gecodeerd is.
Polar mount
Een mechanisme waarop de schotel bevestigd wordt, waarbij bij verdraaing van de schotel de elevatie automatisch zodanig wordt bijgesteld dat de twee uitricht-parameters voor een satelliet, AZIMUTH en ELEVATIE. altijd voor elke satelliet correct zijn.
POLARISATIE
Richten van de golfbeweging van de electromagnetische golven, om per kanaal meer programma's te kunnen verzenden. Zo kennen we lineaire polarisatie (horizontaal, vertikaal) en circulair (links- of rechtsdraaiend).
POLARISATIE-SCHEIDINGSFILTER (OMT)
Dit wordt gebruikt om de 2 verschillende polarisatierichtingen die bij de feed (LNB/LNC) aankomen, van elkaar te scheiden. Zo wordt bv. een lineair gepolariseerde golf gescheiden in een vertikale en een horizontaal component.
Positioner
Dit is vaak een apart kastje naast de ontvanger, dat commando's aan de actuator geeft en dus zorg draagt voor verdraaing van de schotel. Dit kastje bevat een CPU en geheugen om voor een aantal satellieten de precieze lokatie te kunnen onthouden. Sommige satelliet-ontvangers hebben een ingebouwde positioner.
POWERVU
Een vooral in de VS gebruikte coderingsvorm bij digitale TV.
PRE- en DE-EMPFASIS
De techniek om signaal/ruisafstand van een frequentie- of fasegemoduleerd signaal te verbeteren. Aan de zenderzijde wordt het signaal door een filternetwerk gestuurd, maar waar de hogere frequenties meer worden versterkt dan de lage. Dit heet pre-emphasis. Aan de ontvangerzijde wordt dit weer ongedaan gemaakt. Dit heet de-emphasis. Het signaal is weer in de oorspronkelijke vorm terug. Bij satellietuitzendingen is het grondstation zender terwijl de ontvanger bij de kijker/luisteraar staat. De transponders van de satelliet converteren het signaal alleen naar een juiste zendfrequentie en retouneren dit weer richting aarde, zonder dat er aan de modulatie van dit signaal iets veranderd is.
Primefocus schotel
In tegenstelling tot de offset-schotel is de LNB in het symmetrische hart van het systeem opgenomen. Doordat de LNB een stukje signaal afdekt is de versterking, vooral bij kleinere diameters, kleiner dan bij offset-schotels.
PROBE
Antenne
PSK
Phase Shift Keying ofwel fasemodulatie. Dit wordt o.a. bij DSR (Digitale Satelliet Radio) gebruikt.
PTFE
PolyTetra-FluorEthyleen, meer bekend onder de naam teflon en is een verliesarm, hoogwaardig diëlektricum.
PTY
Program TYping ofwel programmasoort-indentificatie en wordt gebruikt bij DSR.
QPSK
Modulatiemethode om efficient digitale informatie door de ether te sturen. Per hoogfrequentie sinus worden twee bitjes (digibits) overgezonden doordat er zowel in het amplitude- als in het fasedomein gewerkt wordt.
QUATRO LNB
Een LNB die in staat is d.m.v. een schakel-spanning of puls twee op zich 'opgerekte' frequentie-banden te kunnen ontvangen. Noodzakelijk voor iedere schotel-fanaat die alles vanaf de ASTRA 1D t/m ASTRA 1F qua frequenties bestrijken wil en voor ontvangst van digitale signalen.
RADIO FREQUENTIE
Het gedeelte van het electromagnetische spectrum dat voor draadloze communicatie wordt gebruikt ( 30KHz tot 300GHz).
RADOOM
Een kunstof koepel met daarin een satelliet/ radar-antenne met electrische richtapparatuur.
RDCS
Regional Data Collection System, regionaal, data-acquisitie systeem (acquisitie=verwerving).
Ruisgetal
Alle elektronika heeft als ongewenst neven-effect dat er ook ruis ontstaat. De kwaliteit van elektronika in dit opzicht wordt doorgaans als een ruisgetal weergegeven. Zie ook LNB.
RUISTEMPERATUUR
Zie noise temperatuur.
S-BAND
Frequentiegebied tussen 2.535 en 2.655 GHz.
S.T.T.
Satellite Television Technology door Bob Cooper jr. opgerichte organisatie voor bevordering van kennis betreffende satellietontvangst.
S/N
Signal-to-Noise ratio of Signaal/ruisverhouding. De verhouding van het nuttig vermogen tot het ruisvermogen en wordt opgegeven in dB's. De S/N-verhouding wordt via de demodulatiewinst uit de C/N-verhouding afgeleid. De S/N-verhouding mag in de praktijk niet beneden de 45dB komen.
SATELLIET
Een voorwerp of kunstmaan dat rond een hemellichaam cirkelt. Zo is de maan een satelliet van onze aarde.
Satelliet Freqenties
C-BAND; Een frequentiegebied dat grote schotels vergt. Ligt tussen 3,7 en 4,1 GHz. KU-BAND; Frequentiegebied voor satelliet-communicatie. Ligt tussen 10,7 en 18,0 GHz. FSS-BAND; Onderdeel van de KU-BAND, loopt van 10,7 t/m 11,75 GHz. DBS-BAND; Onderdeel van de KU-BAND, loopt van 11,75 tot 12,5 GHz. TELECOM-BAND; Onderdeel van de KU-BAND, loopt tussen 12,5 en 12,75 GHz.
SATELLIETRADIO
Met behulp van sub-carriers (hulp-draaggolven) worden er via satellieten zowel analoge als digitale radioprogramma's uitgezonden. Satelliet tuners de-modeleren deze signalen zodat ze met een hifi-installatie kunnen worden weergegeven.
SATELLIETRECEIVER
Dit is een ontvanger, die van de convertor afkomstige signalen (schotel) de-modelleerd en op maat maakt voor de tv.
SATELLIET TERMINAL
De ontvanger voor microgolven incl. de schotel, downconverter e.d. satellietsignalen b.v. in basisband, videosignalen kan omzetten.
SATFINDER
De satfinder is een apparaatje dat signaalsterkte meet en wordt tijdens het plaatsen van een schotel vaak gebruikt als hulpje. De satfinder wordt tussen de LNB en de tuner geplaatst.
SAW
Survace Acoustic Wavefilter. Oppervlaktegolf-filter.
Scart
Een door BARCO eind 60-er jaren toegepaste koppel-methode tussen video- en monitor apparatuur. Wordt in huidige consumenten-elektronika inmiddels grootschalig toegepast. De aansluitingen zijn genormeerd.
SCART-CONNECTOR
Syndicat des Constructors d'Appareils Radio Recepteurs et Televiseurs. Het Franse equivalent van de Duitse VDE. Een genormeerde koppeling tussen video- en monitorapparatuur.
SCHADUWWERKING
Belemmering van satellietontvangst door obstakels als bergen, gebouwen, bomen e.d.
SCPC
SINGLE CHANNEL PER CARRIER. Bij digitale tv worden doorgaans vele programma's op één draaggolf ondergebracht (zie multiplexer). Vooral voor feeds heeft men ook een methode bedacht waarbij slechts 1 programma op 1 draaggolf is ondergebracht, de z.g. SCPC.
SCRAMBLE
Het met opzet ongeschikt maken van TV-beelden voor normale ontvangst.
SDUS
Secondary Data User Station.
SECA
Seca is een dochteronderneming van Canal+, en houdt zich bezig met DVB technieken. Een andere benaming voor Seca is "Mediaguard", en is in Frankrijk 'n standaard. Mediaguard (Seca) is te vergelijken met Irdeto (cam). Canal+ wil tot een totaal standerisering komen en Seca ook graag in Nedeland als standaard invoeren.
Secam
Een andere televisienorm voor kleur-signalen. In Europa met name door Frankrijk en Griekenland, maar ook door de GOS gebruikt.
SEGMENT SPIEGEL
Dit is een paraboolspiegel (schotel) die uit afzonderlijke segmenten is opgebouwd / samengesteld.
SES
Société Européenne des Satellite. Eigenaar van de Astra satellieten, gevestigd in Luxemburg.
SFERISCHE ANTENNE
Een slechts in 1 richting gebogen schotel waarmee satellieten uit iets afwijkende richting zonder draaien v.d. antenne kunnen worden ontvangen.
SHF-OMZETTER
Een andere term voor LNC (Low Noise Converter).
SID
service identification
SIMULCRYPT
Een methode (een DVB vorm) om twee coderingsvormen op e e n programma te plaatsen. Hierdoor kunnen twee verschillende decoders dit programma ongecodeerd naar de tuner sturen.
SIS
Een coderingsvorm met name populair bij de EBU. SIS betekend Sound in Sync. SIS is niet ontwikkeld voor codering maar uit nood onstaan in de 70-er jaren bij een tekortkoming aan de studiovideorecorders. Het geluid wordt bij de horizontale terugslagpuls in digitaale vorm met het beeld opgeslagen.
Skew
Een fijnregel voorziening om de polariteit van de ontvangen zender optimaal af te stemmen. Deze fijn-regel-voorziening is met name bij draaibare installaties dringend gewenst, omdat bij schotel-verdraaing ook een rotatie van de LNB-antenne optreedt, zodat daarvoor ook moet worden gecorrigeerd.
Smartcard
Een chipkaart die over zowel een processor als over geheugen beschikt en waarvan de inhoud via de satellietsignalen m.b.v. de satellietreceiver beinvloed kan worden. Providers programmeren in feite jouw abonnementskaart om daarmee te bepalen welke zenders je wel of niet mag kijken.
SMPS
Dit staat voor Switch Mode Power Supply, of een geschakelde voeding in gewoon Nederlands. Een voedingssoort met een hoog rendement en weinig warmteontwikkeling.
SNG
SATELLITE NEWS GATHERING (ook wel ENG). Satelliet-techniek heeft snelle doorgifte van nieuws-beelden mogelijk gemaakt. Ter plaatse zorgt een mobiele uplink station via een satelliet voor verbinding met de tv-studio.
Spikes
Een door vrijwel iedereen als on-aangenaam ervaren verstoring van het beeld (en geluid). Openbaart zich in de vorm van witte danwel zwarte horizontale streepjes in het beeld. Indien dit verschijnsel zich voordoet, dan is uw schotel te klein om een goed signaal te krijgen.
SPLITTER
Een electronische schakeling (actief/passief) die er voor zorgt, dat 2 ontvangers op 1 antenne kunnen werken. Door gebruik van zo'n schakeling is er altijd wel een nadeel, nl. signaalverlies.
SPOT-BEAM
Het verzorgingsgebied van een satelliet word met spot-beam aangegeven, als het uitgestraalde vermogen op een relatief klein deel van het aardoppervlak wordt geconcentreerd .
SST
Sea Surface Temperature, de temperatuur van het zee-oppervlak.
STRALER
De antenne (golfgeleider-ingang) voor de converter.
Subcarrier
Hulpdraaggolf. De transport-methode voor het overbrengen van kleur en geluid. Het geluid wordt voor analoge modulatie eerst op een hulpdraaggolf FM gemoduleerd (bijv. 6,50MHz.) en het totale signaal wordt dan op micro-golfnivo opnieuw FM gemoduleerd.
Symbol Rate (SR)
Een getal dat aangeeft uit hoeveel digibits (zie QPSK) een digitaal gemoduleerde draaggolf bestaat. Bij een symbol-rate van 27,5MBps worden dus 55 miljoen bits per seconde overgezonden. Dit is inclusief de extra correctie-bits die nodig zijn om een verminkt signaal te kunnen herkennen.
SYNCHRONISATIE
Een schakeling waarmee bepaalde informatie overdracht bij een ontvanger " in de pas loopt" met zaken aan de zendtzijde.
Syster
Een oude coderingsvorm voor analoge tv-signalen, die lang weerstand aan hackers geboden heeft. SYSTER werd veel gebruikt door de Franse en Spaanse stations, komt nog sporadisch voor.
TCP/IP
Meest bekende en uniforme transportprotocol (internet protocol). Door gebruik van dit protocol, maakt elk transporterend netwerk onderling compatibel.
TDMA
Time Division Multiplex Acces. Wordt veelal toegepast bij datatransmissies.
TELECOM BAND
Is ook een onderdeel van de ku-band, maar dan voor telecom doeleinden. Het frequentiegebied ligt tussen 12.5 en 12.75 Ghz.
TEM
Transversal ElectroMagnetic wave. de leiding waarbij het energietransport plaatsvindt d.m.v. wisselende electrische en magnetische veldcomponenten, en waarbij in de lengterichting van de leiding geen veldcomponenten optreden.
TERRESTRISCH
Op aarde toegepast ( aards). Zie ook DVB-T.
TESUG
The European Satellite User Group.
THRESHOLD
Dit is de limiet waaronder een satelliet-ontvanger niet meer goed werkt, doordat er dan teveel spikes (meer dan 16%) optreedt bij analoge ontvangst. De treshold (in dB) geeft aan hoeveel het signaal (carrier) sterker moet zijn dan de ruis en is dus een belangrijk kwaliteits-criterium voor ontvangers.
TID
transponder identification
TORSIEMOMENT
Dit geldt bij de installatie van een antennevoet of antennemast. Eigenlijk het wrikken van het matiriaal door b.v. de wind. Torsiemoment (Nm) = windbelasting (N) x afstand (m).
Transponder
Dit is de in de satelliet gereserveerde zendruimte voor een bepaald station.
TRANSPORTSTREAM
Het uit veel programma's samengesteld digitaal signaal, die na modulatie, op een transponder wordt gezet.
TRIPLE BAND LNB
Een wat oudere lnb die de DBS, FSS en de Telecom band tezamen kon ontvangen.
TUNER
Dit is het ontvangstgedeelte van uw satellietontvanger. De tuner wordt afgestemd op 'n signaal en de ontvanger verwerkt het signaal verder. Dit is het demodeleren naar audio en video.
TVRO
TV Receive Only en is een term voor satellietontvangstinstallatie en bestaat uit een parabool antenne en een satelliettuner met eventuele decoders of descramblers.
TWTA
Traveling Wave Tube Amplifier (zendbuizen). Deze speciale zendbuizen (ook wel lopende golfbuizen) kunnen microgolven versterken.
UCT
Universal Time Code (de modernere naam voor GMT).
Universele LNBF
Dit is een LNBF die twee frequentie-gebieden (van 10.7 tot 11.75 en van 11.75 tot 12.75GHz.) kan ontvangen. Deze speciale lnbf is mede op aandringen van de ASTRA-beheerder (SES) ontworpen. De bandomschakeling geschiedt door middel van een 22KHz. toonimpuls en de omschakeling van de polarisatie volgens het 13 volt / 18 volt -regieme. Een ander kenmerk van deze lnbf is dat de local oscillator voor de hoge band geen 10.750GHz, zoals vroeger gebruikelijk was, maar in verband met mogelijke storingen naar 10.600GHz. terug is gebracht. Door dit laatste moet de satelliet-ontvanger wel tot 2150MHz. kunnen afstemmen, ten einde alle zenders van de hoge band op te kunnen ontvangen.
UPLINK
Het van het grondstation opgestraalde signaal richting de satelliet.
UTH
Upper Tropospheric Humudity, de relatieve luchtvochtigheid van het bovenste deel van de troposfeer.
VERMOGENS FLUXDICHTHEID
Zie PFD.
VERSLUIERING
Bewust gestoorde syngronisatiepulsen of supergeponeerde stoorsignalen boven op het videosignaal om het beeld niet direct zichtbaar te maken. Dergelijke methodes zijn niet te vergelijken met coderen.
VERZORGINGS GEBIED
Dit is eigenlijk een ander woord voor de z.g. voetprint. De gebieden waarbinnen de satelliet met een bepaalde schoteldiameter ontvangen kan worden.
Viaccess
Een van de nieuwere codeersystemen. Vooral veelgebruikt in Frankrijk.
VIDEO ON DEMAND
Na een tussenvorm Video Near On Demand komt Video On Demand sterk op. Alhoewel dit nog niet erg veel gebruikt wordt, heeft het veel pluspunten t.o.v. de huidige filmkanalen. Met Video On Demand kan op een zelf gewenst tijdstip een film d.m.v. een opgave van een bepaald nummer worden gestart.
VIDEOCRYPT 1 of 2
Een oude coderingsnorm voor PAL signalen. Videocrypt-1 is voornamelijk in engeland populair (SKY KANALEN) en Videocrypt-2 werd op het vasteland van Europa gebruikt.
Videoguard
Coderingssysteem, wordt voornamelijk gebruikt door het Engelse Sky.
VPID
video program identification
VSAT
Very Small Apeture Terminal.VSAT technologie is een catacommunicatieprotocol en wordt veelal door bedrijven voor satellietverbindingen voor computerdoeleinden gebruikt. Ze staan opgesteld in een stervormig netwerk.
VSWR
Staande golfverhouding en geeft aan hoeveel vermogen er e.v.t. door de antenne wordt gereflecteerd/geretourneerd de kabel in, wanneer deze niet optimaal is aangepast ( 1:1).
WARC
World Atministrative Radio Conference. Deze werd in 1977 opgericht en spraken in dat jaar de satelliet frequenties af.
WEFAX
Weerfax
WEGENER-SYSTEEM
Een in Amerika ontwikkelt systeem om meerdere geluidskanalen (o.a. stereo) met een betere signaal-ruisverhouding te kunnen doorgeven.
WIDE-BAND
Frequentiegebied tussen 0.5 en 3 GHz
WINDLAST
Dit is de druk die de wind op de schotel (antenne) uitoefend.
WMO
World Meteorological Organisation.
X-BAND
Militaire frequentieband tussen 7,2 en 7,7 GHz
Bluetooth
Bluetooth is een industriestandaard voor draadloze technologie
Bluetooth is vrij nieuwe techniek waarmee allerlei apparaten op korte afstand draadloos met elkaar kunnen communiceren. De Bluetooth chip is snel en de radiosignalen worden niet gestoord door voorwerpen die tussen de apparaten in staan, dit is bij infrarood wel zo. Bluetooth maakt kabeltjes voor stereo apparatuur en computers overbodig, maar is ook geschikt voor mobiele telefoons. Deze kunnen via Bluetooth met een computer communiceren of draadloos verbinding maken met een headset
Bluetooth wordt ondersteund door product- en toepassingsontwikkeling in een groot aantal marktsegmenten, inclusief softwareontwikkelaars, siliciumleveranciers, ontwikkelaars van handheld-apparaten, en fabrikanten van randapparatuur en camera's, mobiele pc's, consumentenelektronica, auto's, en test- en meetapparatuur.
Bedrijven die de Bluetooth technologie nu al in hun producten integreren en het gebruik ervan in de hele technologiewereld promoten zijn oa;
3Com, Agere, Ericsson, IBM, Intel, Motorola, Microsoft, Nokia en Toshiba, en nog honderden meer.
Wat kan Bluetooth voor u doen?
Met Bluetooth kunnen uw mobiele telefoon, PDA en pc allemaal hetzelfde adresboek, schema, en dezelfde takenlijst delen en zonder snoeren gesynchroniseerd blijven. Uw toetsenbord en muis kunnen tot op 10 meter afstand van uw computer werken. U kunt een handsfree headset met uw mobiele telefoon gebruiken zonder dat er hinderlijke snoeren aan uw oor hangen. U kunt een document naar een Bluetooth printer in de volgende kamer verzenden.
En dat is nog maar het begin. Bluetooth wordt door leidende technologiebedrijven geïmplementeerd, zodat het aantal Bluetooth-apparaten zal blijven groeien en u zelfs nog meer kunt doen.
Voor satelliet toepassing gaan zeker toestellen op de markt verschijnen zoals een master kaartlezer voor alle tv toestellen die een satelliet decoder hebben.
Of een smartcard lezer waarin bv 10 smartcards passen, aangezien het aantal diensten tegen betaling in de toekomst zeker uitgebreid gaat worden.
Coax kabel
De coaxkabel vormt de schakel tussen schotel en ontvanger. Een optimale kabelkwaliteit is dan ook van vitaal belang. Bij een juiste installatie zorgt een kabel van goede kwaliteit dat het sterke signaal - verkregen door nauwkeurige uitrichting van de schotel - de ontvanger met het minst mogelijke kwaliteitsverlies bereikt.
Een kabel van mindere kwaliteit heeft in de regel onvoldoende om te kunnen voorkomen dat signalen weglekken en storing veroorzaken bij een ander signaal. Bovendien kunnen ongewenste externe signalen binnendringen, die storing veroorzaken op de kanalen die u wenst te ontvangen. De bedrading van een installatie valt veel minder op als de kleur van de kabel overeenkomt met die van het gebouw. Maar ongeacht de kleur, is het zeer belangrijk dat de kabel bestand is tegen ultraviolet licht en geschikt is voor gebruik buitenshuis. Kabelsoorten die niet bestand zijn tegen UV-straling, worden erg snel poreus, en kunnen zelfs afbrokkelen, als ze worden blootgesteld aan zonlicht. De kabelgeleiding is van belang Een gebogen kabel, met maximale buiging aansluiting. Een knik in de kabel is uit den boze: op zo'n punt kan dat de ommanteling beschadigen, en dat kan weer storing veroorzaken. Wanneer de maximale buiging van coaxkabels niet bekend is, kan als vuistregel worden gehanteerd: niet meer buiging dan tien keer de kabeldiameter. De kabel moet stevig aan de schotel worden bevestigd, met kabelbundelbandjes (Ty-raps) of isolatietape. Het is daarbij van belang dat de Ty-raps of de tape - welke van de twee ook worden gebruikt - UV-bestendig zijn zodat ze op den duur niet verweren. Ty-raps en kabelklemmen mogen niet te strak zitten. Als de kabel te strak wordt 'opgesloten', kan storing optreden, waardoor de ontvangst van de signalen slechter wordt of zelfs helemaal wegvalt. Het best gebruik je verzilverde draad daar hoogfrequent enkel geleid op de buitenschil van de draad, in dit geval zilver en die heeft minder weerstand. Zorg dat je coax kabel een dubbele afscherming heeft.
Connectors
Bij het aanbrengen van F-connectors op de coaxkabel, mogen de draden van de kabelomvlechting beslist niet in verbinding komen met de kern van de kabel. Dat zou kortsluiting veroorzaken. De F-connector moet de juiste maat hebben voor de kabel, en wordt doorgaans op de kabel geschroefd, of met een krimptang aangebracht. Let op: geen draden van de afscherming bij de kern, in verband met impedantieverlies. Breekt je kabel geregeld af bij het strippen gebruik dan een aansteker om de isolatie te verwarmene tot deze doorzichtig word en dan met een tangetje de plastiek wegduwen, LET OP is heet.
Weersbestendigheid
De oorzaak van maar liefst negentig procent van de reparaties aan satellietontvangstsystemen is: Vocht in de kabel, in de F-connector of in de LNB. Het tegengaan van binnendringend water is dus opdracht nummer één voor de installateur die klachten wii voorkomen. Corrosie van de kern zal resulteren in storingen in de stroomvoorziening van de LNB. Kies daarom Coaxkabel met een galvanische corrosiebehandeling, bijvoorbeeld nikkel. Water in de kabel kan de signaalontvangst ernstig verstoren. Vooral de verbindingen van de kabel met de F-connectors zijn kwetsbaar en moeten daarom goed worden beschermd. Een van de snelste en goedkoopste manieren om de F-connector van de LNB weerbestendig te maken, is het gebruik van zelf-amalgamerende vulkaniserende tape, als er geen bijbehorende afschermtule is bijgeleverd.
Deze tape werkt het beste als de rol warm en droog in een broekzak wordt bewaard. Houd een stuk van vier centimeter tegen de connector, terwijl de rest over de halve breedte gespannen wordt gehouden. Trek dit stuk tape strak en wikkel het in dezelfde richting waarmee de F-connector is aangedraaid. Zorg dat de hele verbinding omwikkeld is met tape, vanaf het blootliggende schroefdraad op de LNB tot twee centimeter daaronder over de kabel. Zo werkt de beschermende tape het best en zal deze lang blijven zitten. Speciale plastic huizen (zie afbeelding), die gevuld zijn met een niet hardende gel en die om de connector en de kabel geklemd worden, zijn ook goed geschikt. Deze dienen wel volgens de voorschriften van de fabrikant te worden aangebracht. Om te voorkomen dat regenwater bij het aansluitpunt naar binnen loopt, moet vlak voordat de kabel de muur ingaat, een lus in de kabel worden gemaakt. Het gat in de muur kan worden gedicht met mastiek, zodat het nog beter beschermd wordt tegen binnenkomend water.
Kabelingangspunt
Gaten in de muur moeten van binnen naar buiten worden geboord om te voorkomen dat de pleisterlaag op de binnenmuur te veel beschadigd raakt. Door de gaten iets schuin naar beneden te boren, ontstaat extra bescherming tegen binnendringend water.
Component Video
Wat is component video ?
Component Video is de beste analoge aansluiting.
Steeds vaker ziet men dat de nieuwste generaties LCD/Plasma TV’s en DVD-spelers zijn uitgevoerd met zogenaamde component video in- en uitgangen. Toch wordt deze aansluiting niet vaak gebruikt terwijl er een behoorlijke winst in de beeldkwaliteit zit.
Component video vindt zijn oorsprong in de professionele studiowereld. Maar ook de beeldinformatie op een DVD-schijf wordt in component video weggeschreven. Om een DVD via een SCART aansluiting af te spelen op een TV scherm, wordt het semi-RGB signaal teruggerekend. Bij het terugrekenen van dit gecomprimeerde signaal heeft men altijd te maken met verliezen.
Voor het beste resultaat kan men dus beter de component video aansluiting gebruiken, welke wordt aangeduid met: Y/Cb/Cr, Y/Pb/Pr of YUV
DVI en HDMI
De twee nieuwe standaarden - die voorlopig nog niet het einde van de Scart-aansluiting betekenen - duiken steeds meer op als aanvulling in nieuwe, duurdere toestellen.
DVI of Digital Video Interface is een 24-pins connectie die bestaat in twee varianten: DVI-D en DVI-I. De D staat voor enkel digitaal, terwijl de I zowel digitale als analoge ontvangst ondersteunt.
Het tweede type interface HDMI geniet nu al de aandacht van meer dan 200 fabrikanten wereldwijd, en is vergelijkbaar met usb. De connectie bestaat uit 19 pinnen en is slechts 21 mm breed.
Geen kwaliteitsverlies
Alle audio- en videosignalen worden via HDMI getransporteerd, zonder dat ze aan kwalititeit hoeven in te boeten. Maar liefst acht audiokanalen kunnen doorgestuurd worden, en de bandbreedte voor video biedt plaats genoeg voor het transport van 1080 lijnen.
De bedrading tussen DVI en HDMI is compatibel, al moeten daarvoor wel een fysieke adapter gebruikt worden. HDMI kan alle DVI-signalen overdragen, maar omgekeerd kan DVI enkel de videosignalen van HDMI overdragen.
Minder bedrading
Een tweede groot voordeel, naast het behoud van de kwaliteit, is het verminderd aantal kabels. Wanneer je nu een dvd-speler, -recorder, settopbox en digitale televisie met elkaar verbindt, heb je soms wel tot tien verschillende draden liggen. Dat aantal kan nu drastisch teruggebracht worden.
Beveiligd beeldmateriaal
HDMI maakt overigens gebruik van een effectieve anti-kopieerbeveiliging, HDCP of High-Bandwidth Digital Content Protection. Dit werd ingevoerd om bijvoorbeeld hoge-definitie televisie te beveiligen tegen inbreuken op het auteursrecht. Een televisie-opstelling zal enkel het gedecodeerde beeldmateriaal kunnen afspelen wanneer de daarmee in verband houdende rechten zijn betaald.
Wat is DVI?
DVI staat voor (D)igital (V)ideo (I)nterface.
DVI is a new form of video interface technology made to maximize the quality of flat panel LCD monitors and high-end video graphics cards. It is a replacement for the P&D Plug & Display standard, and a step up from the digital-only DFP format for older flat panels. DVI is becoming increasingly popular with video card manufacturers, and most cards purchased include both a VGA and a DVI output port.
Wat zijn the DVI uitvoeringen?
Er zijn drie verschillende DVI connectoren:
1. DVI-D (Digitaal)
2. DVI-A (Analoog)
3. DVI-I (Integrated Digitaal/Analoog)
DVI-D - True Digital Video
DVI-D format is used for direct digital connections between source video (namely, video cards) and digital LCD (or rare CRT) monitors. This provides a faster, higher-quality image than with analog, due to the nature of the digital format. All video cards initially produce a digital video signal, which is converted into analog at the VGA output. The analog signal travels to the monitor and is re-converted back into a digital signal. DVI-D eliminates the analog conversion process and improves the connection between source and display.
DVI-A - High-Res Analoog
DVI-A format is used to carry a DVI signal to an analog display, such as a CRT monitor or an HDTV. Although some signal quality is lost from the digital to nalog conversion, it still transmits a higher quality picture than standard VGA.
DVI-I - The Best of Both Worlds
DVI-I format is an integrated cable which is capable of transmitting either a digital-to-digital signal or an analog-to-analog signal, but it will not work transmitting a digital-to-analog or analog-to-digital signal.
Like any other format, DVI digital and analog formats are non-interchangeable. This means that a DVI-D cable will not work on an analog system, nor a DVI-A on a digital system. Make sure that you know what format each part of your equipment is before you purchase any DVI cables. Only equipment with a DVI port labeled 'DVI-I' will accept both a DVI-D and DVI-A source signal.
What are single and dual links?
The DVI-D and DVI-I formats are available in either Single or Dual link connectors. These cables send information using a format called TMDS (transition minimized differential signaling). Single link cables use one TMDS 165Mhz transmitter, while dual links use two. The dual link effectively doubles the power of transmission and provides an increase of speed and signal quality; i.e. a single link 60-Hz LCD can display a resolution of 1920 x 1080, while a dual link can display a resolution of 2048 x 1536.
Gecodeerde stations
Iedereen die zich een satelliet ontvanger aanschaft heeft maar één doel voor ogen
Tv kijken via satelliet naar Kanaal digitaal en Tv Vlaanderen.
Tot men tot de ontdekking komt dat men deze zenders helemaal niet kan bekijken. Ze staan op zwart of anders gezegd het signaal is versleuteld en alleen open te krijgen met een officiële smartcard.
Men moet een smartcard te kopen van de betreffende provider om de zenders te kunnen bekijken.
In Europa zijn er tal van providers zoals
Kanaal digitaal, Tv Vlaanderen, D+, Premiere, BSkyB, Polsat, TV Cabo enz…
Van elke provider een smartcard + bijbehorend abonnement nemen kan op zich al aardig wat Euro’s kosten, want die abonnementen zijn prijzig.
Daarom dat sommige mensen zich aan het werk hebben gezet om deze gecodeerde zenders trachten te bekijken zonder smartcard of abonnement.
Vergelijk het met de computer krakers die programma’s openen zonder dat ervoor betaald word.
Op de markt bestaan er tal van satelliet decoders
De een al wat duurder dan de andere en dat heeft zo zijn redenen.
De FTA decoders, deze kunnen alleen Free To Air zenders ontvangen
De FTA decoders met ingebouwde Smartcard lezer, degene die ze bij Kanaal digitaal en Tv Vlaanderen gebruiken, hier moet een smartcard in of het toestel werkt niet.
De FTA decoders met CI gleuven , waarin een Cam Interface past
Deze cam’s worden in de decoder geschoven en kunnen op hun beurt een smartcard lezen.
Cams kunnen nog meer, straks gaan we daar over hebben.
Een gecodeerd tv signaal kan door elke satelliet decoder verwerkt worden, het enige wat ontbreekt is de software of de informatie hoe dit dient te gebeuren.
Op een smart kaart staat al deze informatie, een smartcard heeft een microprocessor aan boord, die leest en kan beschreven worden.
Deze informatie bestaat uit een aantal sleutels, waarmee de decoder werkt.
Deze sleutels of keys veranderen geregeld, zodanig dat iemand met een oude smartcard niet oneindig kan blijven zien.
Wie een smartcard + abonnement heeft krijgt deze keys automatisch geüpdate via zijn decoder, net zolang tot men een abonnement geldig is, men namelijk ook de kaart afzetten.
Nu bestaan er tal van manieren om de informatie die normaal op een smartcard staat toch naar uw decoder te brengen.
Men gaat deze keys namaken en zelf invoeren , nadeel is dat het geregeld moet aangepast worden, maar dat nemen we er graag bij.
Hoe gaat dit in zijn werk
1. De EMU, dat is de originele besturing software van de decoder die is aangepast aan de gecodeerde zenders, deze EMU moet dan overgezet worden naar de satelliet decoder en vervangt de originele software, dit is niet zonder risico
2. Gebruik maken van een beschrijfbare kaart zoals opos , waar de informatie op een blanco kaart geschreven word, deze kaart vervangt dan de smartcard
Hiervoor is een cardwriter nodig.
3. Een cam programmeren, want cams doen net hetzelfde als een kaart alleen kunnen ze meer opslaan.
4. Cardsharing, is uitsluitend voor Dreambox decoders, via het internet word een dreambox met werkende smartcard van bv canal x aangesloten op internet met een eigen ip adres.
100 km verder staat een andere dreambox met een internet aansluiting en die gaat zijn informatie via internet uit de andere dreambox halen.
In de 2de dreambox kan bv een kaart van Tv xx zitten.
Men bouwt een klein netwerk op, waarbij er gecommuniceerd word tussen de aangesloten dreamboxen.
Dreamboxen werken onder Linux en niet onder windows.
Is nu iedere provider te kraken ?
Helemaal niet .
Er bestaan een aantal systemen van versleuteling zoals:
Biss
Conax
Nagra
Nagra 2
Seca
Seca 2
Viaccess
Viaccess 2
AES
Cryptoworks
NDS/Videoguard keys
Er zijn op het internet een heleboel sites waar men de keys van een provider per systeem kan afhalen, een goed voorbeeld is de roemeense site http://www.rdi-files.com/
Satelliet/GSO Geschikt voor Satelliet Ontvangst
GSO techniek
Mensen willen vrij zijn om te kiezen. Ook als het gaat om de ontvangst van televisie- en radioprogramma's. Daarom is het van belang dat huizen en gebouwen Gereed zijn voor Satelliet Ontvangst (GSO).
Bij de installatie van een GSO-systeem in een renovatiepand, is de aanpassing van het bestaande coaxkabelsysteem doorgaans voldoende. Let wel: aanpassen van bestaande distributiesystemen is alleen mogelijk wanneer de buizen groot genoeg zijn om de coaxkabel te vervangen en indien noodzakelijk nieuwe kabels te leggen. Bij nieuwbouw kost het 'meenemen' van GSO bij de aanleg van kabelgoten en buizen overigens niet veel meer dan de materiaalkosten.
Deze tekst geeft u inzicht in de belangrijkste technische aspecten van GSO-installaties.
Het GSO-concept: slechts één schotel voor meerdere aansluitpunten voor satellietontvanger en/of pc. Desgewenst kan het kabel- of aardse signaal worden geïntegreerd.
De LNB
Om de volledige frequentieband van het ASTRA Satellietsysteem (10,70 - 12,75 GHz) in een GSO-netwerk te kunnen ontvangen, is een Universele Quatro LNB nodig. Deze heeft vier uitgangen, waarmee tegelijkertijd zowel beide polarisaties als frequentiebanden worden doorgegeven.
De Quatro LNB geeft de satellietsignalen vervolgens door via (gecascadeerde) multischakelaars, verbonden via een vierkabelige backbone.
De antenne
Om de beschikbaarheid van de satellietsignalen te verhogen en ter compensatie van ruis die ontstaat in de versterkers van de multischakelaars, beveelt ASTRA aan een wat grotere schotel te gebruiken dan normaal is voor DTH-ontvangst.
De multischakelaar
Er worden multischakelaars aangeboden met verschillende features. De keuze voor een bepaald type hangt af van het aantal te verdelen kanalen én het aantal gewenste aansluitingen op het GSO-netwerk. De verschillende features zijn:
- Vier of acht satelliet-ingangen;
- De mogelijkheid om aardse televisie (bijvoorbeeld regionale of lokale tv) of kabeltelevisie via de vier (of acht) kabels te verdelen;
- Een extra (vijfde of negende) ingang en uitgang voor verdeling van aardse televisie of kabeltelevisie;
- Met of zonder voedingsgedeelte;
- Met of zonder versterking (actief of passief);
- Zogenoemde stand-alone multischakelaars of multischakelaars geschikt voor cascadering;
- Verschillende aantallen uitgangen: vier, zes of acht.
Sommige multischakelaarsystemen bestaan uit een basisunit met een versterker, waar de sterkte van de binnenkomende signalen op één gelijk niveau kan worden gebracht. De grote keuze aan multischakelaars in verschillende uitvoeringen maakt het mogelijk om met deze verdeeltechniek vier tot vierhonderd aansluitingen te verzorgen. Een zorgvuldige planning en berekening van grotere verdeelsystemen is uiteraard vanzelfsprekend.
Voordelen van een multischakelaar distributiesysteem
De huidige en toekomstige beschikbare programma's en diensten van satellietsystemen kunnen worden doorgegeven door een vierkabelig multischakelaar distributiesysteem. Door gebruik te maken van de 14/18V en 22kHz switching criteria, kan de consument kiezen uit beide polarisaties en banden uit een totaal van 4800 MHz bandwijdte.
Ook bestaat de mogelijkheid om kabelontvangst en aardse ontvangst in het systeem te integreren. Hiervoor dienen multischakelaars te worden gebruikt met een extra ingang.
Ontwerp van het netwerk
Er zijn twee basisontwerpen voor distributiesystemen: Backbone en Star.
- Backbone-Netwerk
Een backbone-netwerk bestaat uit een aantal gecascadeerde multischakelaars, onderling verbonden door een vierkabelige backbone. In een flatgebouw loopt de vierkabelige backbone verticaal naar beneden vanuit de zolder of het dak met een multischakelaar op elke etage. Bij rijtjeshuizen loopt de vierkabelige backbone horizontaal met een multischakelaar in elk huis of in elk tweede huis.
- Sternetwerk
Bij een sternetwerk lopen kabels van de multischakelaar (of een aantal gecascadeerde multischakelaars) naar de verschillende huishoudens. Het multischakelaar kopstation wordt doorgaans geplaatst op een centrale plaats, zoals een zolder of onder een trap, bij voorkeur in een afgesloten kast.
Bij het ontwerp van het systeem moet met een nieuw aspect rekening worden gehouden: de beschikbaarheid van een retourpad voor interactieve diensten zoals pay-per-view en internet via de satelliet. Op dit moment dient de huidige telefoonlijn als retourpad. Een telefoonaansluiting zou dus dicht in de buurt van de satellietaansluiting moeten zitten.
Toevoegen en doorgeven van andere satellietsignalen
Programma's van andere satellieten kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan het ruime boeket van satellietsystemen door het gebruik van IF-conversie. Met een IF-converter kan een keuze worden gemaakt uit enkele transponderfrequenties op de andere satellieten, die zo worden omgezet dat ze naast elkaar komen te liggen en aldus een blok vormen.
Nadat in de Lage Band (horizontale polarisatie) een gedeelte door middel van een bandfilter is vrijgemaakt, kan daar het nieuwe frequentieblok in worden 'gemultiplext' met de nog aanwezige signalen. Vervolgens worden deze signalen aan de juiste ingang van de multischakelaar gekoppeld. De keus van het frequentiebereik, dat door middel van een bandfilter wordt vrijgemaakt, dient zorgvuldig te gebeuren, zodat geen belangrijke programma's verloren gaan.
Bij de planning van IF-conversie moet rekening worden gehouden met het feit, dat de omgezette analoge frequenties opnieuw in de ontvanger moeten worden geprogrammeerd.
Multischakelaar-distributie met acht kabels
Bij een klein multischakelaar-distributiesysteem met een beperkt aantal huishoudens, wordt IF-conversie een kostbare zaak. Een achtkabelige oplossing is dan een alternatief, waarbij een multischakelaar met acht ingangen moet worden gebruikt. De eerste vier ingangen (voor satelliet A) van de multischakelaar worden gebruikt voor de twee polarisaties en banden voor het ASTRA Satellietsysteem.
De resterende vier ingangen kunnen worden gebruikt voor de doorgifte van andere satellieten - met een maximum van vier banden of polarisaties. Voordat een achtkabelig multischakelaarsysteem wordt gepland, moet worden gecontroleerd of de ontvangers voldoen aan de benodigde switch-criteria om de signalen te selecteren van de multischakelaar-ingangen en dat de ontvangers ook zodanig kunnen worden geprogrammeerd.
EENKABELIG DISTRIBUTIESYSTEM EN IF-CONVERSIES
Bij sommige huizen waar al een kabel ligt, is het niet mogelijk gebruik te maken van een backbone of sternetwerk. Meestal is de kabel aangelegd volgens een boomstructuur, die van woning naar woning 'doorlust'. Als tijdelijke oplossing, tot het huis gerenoveerd wordt, zou deze kunnen worden gebruikt voor de doorgifte van een aantal transponderfrequenties en zonodig van andere satellieten. De totale capaciteit van een één kabelig systeem is slechts 1200 MHz. Het systeem kan dan maximaal 25 transponders doorgeven en niet worden uitgebreid.
Voordat een dergelijk conversiesysteem wordt geïnstalleerd, moet worden gecontroleerd of de digitale ontvanger kan omgaan met de veranderde transponderfrequenties.
Kruis polarisatie
Om te zorgen dat twee complete sets kanalen tegelijkertijd kunnen worden uitgezonden via een Satellietsysteem, worden de signalen op het moment van transmissie lineair gepolariseerd: verticaal en horizontaal. Voor optimale ontvangst dient de ontvangstsonde van de LNB precies in lijn te staan met de polarisatie van het binnenkomende signaal.
Alleen wanneer de LNB precies in lijn staat met de gewenste polarisatie, zal optimale signaalsterkte worden gerealiseerd (kruispolarisatie) en zullen programmasignalen met andere polarisatie niet zichtbaar zijn. De LNB is het eenvoudigst af te stellen met een selectieve signaalsterktemeter, die is afgestemd op een kanaal van de ongewenste polarisatie. De complete LNB moet vervolgens zo worden gedraaid dat het signaal met de ongewenste polarisatie minimaal is, of geheel verdwenen.
Door het toepassen van QPSK- modulatie op digitale signalen wordt het zendvermogen over de gehele bandbreedte van de transponder verspreid. Het digitale signaal is dus niet - zoals bij FM-gemoduleerde analoge signalen - rond het midden geconcentreerd (zie afbeelding). Tussen de aangrenzende FM-gemoduleerde analoge draaggolven kan de ongewenste polarisatie zichtbaar worden. Door te draaien aan de LNB en door de ongewenste draaggolf tot een minimum terug te brengen, kan de kruispolarisatie goed worden weggedraaid.
Tussen aangrenzende QPSK-gemoduleerde digitale draaggolven bestaat te weinig ruimte om draaggolven van de tegenovergestelde polariteit te kunnen waarnemen. Het is daarom raadzaam om de FM-gemoduleerde draaggolven te controleren bij het afstellen van de LNB.
Door de afwijkende manier waarop de QPSK-modulatie het uitgezonden vermogen over de bandbreedte van de transponder spreidt, ontstaat een overlapping van de frequenties (zie illustraties 1 en 2). Daardoor zijn digitale uitzendingen gevoeliger voor een niet-optimale positionering van de LNB.
Ontvanger keuze
Onderstaand overzicht heeft niet de pretentie 100% volledig te zijn,
maar is louter bedoeld als “sumiere” uitleg om de beginner wat te helpen bij het kiezen van een digitale ontvanger!
FTA ontvanger:
- (FTA = Free To Air = vrij te bekijken)
- ontvangt uitsluitend de vrije zenders, TV en radio.
- de mogelijkheid om later gecodeerde zenders te ontvangen bestaat niet.
- deze veelal goedkope ontvangers zijn simpel in bediening en aansluitmogelijkheden.
- je koopt hem meestal om nieuws en matig interessante uitzendingen te bekijken, veelal onderbroken door reclame.
Ontvanger met één of meerdere kaartlezers:
- deze worden gebruikt om gecodeerde betaalzenders, mits een geldige smartcard in de kaartlezer, te kunnen bekijken.
- ontvangt altijd de vrije zenders, TV en radio (FTA)
- toont alléén de gecodeerde zenders die door de ingebouwde decoder(s) en dito smartcard(s) ondersteund worden.
- sommige ontvangers kunnen gepatcht * worden zodat de interne kaartlezer meerdere coderingen aankan.
- geen mogelijkheid tot gebruik van CI-modules **.
CI ontvanger:
- zonder ingebouwde kaartlezer(s) maar met één of meerdere CI-slots ***. Verder de relevante mogelijkheden als hieronder…
CI ontvanger met kaartlezer:
- deze worden gebruikt om gecodeerde betaalzenders mits een geldige smartcard in de kaartlezer of een geldige smartcard in een CI-module ** te bekijken.
- is voorzien van één of meerdere CI-slots ***
- ontvangt altijd de vrije zenders, TV en radio (FTA)
- toont alléén de gecodeerde zenders die door de ingebouwde decoder(s) en/of CI-modules ** én dito smartcard(s) ondersteund worden.
- sommige ontvangers kunnen gepatcht* worden zodat de interne kaartlezer meerdere coderingen aankan
CI ontvanger met allcam kaartlezer ****:
- méér dan de reeds hierboven vermelde ontvangers zijn deze reeds voorzien van een universele interne kaartlezer voor meerdere coderingssystemen (embedded UCAS, AMON of Magic Module)...
- deze worden gebruikt om gecodeerde betaalzenders mits een geldige smartcard in de kaartlezer of een geldige smartcard in een CI-module ** te bekijken.
- is voorzien van één of meerdere CI-slots ***
- ontvangt altijd de vrije zenders, TV en radio (FTA)
- toont alléén de gecodeerde zenders die door de ingebouwde decoder(s) en/of CI-modules ** én dito smartcard(s) ondersteund worden.
Ontvangers verschillen ook in opties:
- interne harde schijf zodat er tegelijk gekeken en opgenomen kan worden.
- ontvangers met dubbele tuner en harde schijf zodat er naar één zender kan gekeken worden terwijl er een andere opgenomen wordt.
- aansluitingen voor dolby digitaal.
- aansluitingen voor PC.
- aansluitingen voor modem (NDS-betaaltelevisie: SKY digital).
- aansluitingen om de harddisk uit te lezen (scsi formaat of ethernet).
- vrije keuze in besturingssystemen van de ontvanger.
Waar je aan moet denken om de ontvanger op TV / AV / HI-FI installatie te kunnen aansluiten:
- UHF out om aan oudere TV toestellen zonder scart aan te sluiten, of om dezelfde zender op een 2de TV toestel te kunnen bekijken.
- Scart voor het aansluiten op het TV toestel.
- Scart voor het aansluiten aan een Video recorder.
- Cinch aansluitingen voor het aansluiten op de geluidsinstallatie.
- Dolby digitaal om de ontvanger ook aan de Homecinema AV versterker te koppelen middels coax of optische kabel.
- compatibiliteit ( overeenkomstige formaten en Normen) voor de desbetreffende aansluitingen
- degelijke stekker verbindingen en goede verbindingskabels gebruiken.
Mogelijk/Onmogelijk:
Mogelijk:
- meerdere TV’s op één ontvanger aansluiten om naar DEZELFDE zender te kijken.
Onmogelijk:
- meerdere TV’s op één ontvanger aan te sluiten om op de verschillende TV’s naar VERSCHILLENDE zenders te kijken.
* patchen : betekend de interne besturingssoftware van de ontvanger moedwillig wijzigen.
** CI-modules : Common Interface, of “decodeermodule”, ook vaak “PCMCIA” genoemd..
*** CI-slots : opening waar één of meerdere CI-modules kunnen ingebracht worden.
**** allcam kaartlezer : lezer die meerdere coderingen aankan.
Universele afstandbediening
Een universele afstandbediening werkt op meerdere apparaten. Door het invoeren van een code of door de "leer" functie ( indien aanwezig ) kun je hem op één of meerdere apparaten laten werken. De "leer" functie is het kopiëren van het signaal van de originele afstandbediening. Omdat universele afstandbedieningen voor enorm veel toestellen te gebruiken zijn hebben ze wel een aantal nadelen.
Ze moeten geprogrammeerd worden. Hoe dit gaat staat in de meegeleverde gebruiksaanwijzing.
Soms zitten de knoppen onlogisch ingedeeld, of is het opschrift bij de knoppen niet zo duidelijk. Dit komt omdat een knop meerdere verschillende functies kan hebben. Er bestaan tienduizenden verschillende consumenten apparaten. De fabrikant van een universele afstandbediening voorziet deze universele afstandbediening van zoveel mogelijk codes. De fabrikant heeft natuurlijk niet de beschikking over al die tienduizenden apparaten om de afstandbediening er op te testen. De vraag of universele afstandbediening XXX werkt op apparaat YYY kunnen wij dan ook nooit beantwoorden. Daarom mag een een universele afstandbediening ook uitgeprobeerd worden. Als hij niet voldoet kunt u hem terugsturen. Alleen de verzendkosten zijn dan voor uw eigen rekening.
Een universele afstandbediening is vooral handig als je geen 4 verschillende afstandbedieningen op de tafel wilt hebben liggen. Je kunt er in ieder geval de hoofdfuncties van de meeste apparaten mee bedienen.
Toelichting vervangende afstandsbedieningen
Kies het Apparaat waarvoor de afstandbediening gebruikt wordt: hier kiest u één van de drie mogelijkheden: televisie, video of satellietontvanger.
Typenummer Afstandbediening: als u dit niet kunt vinden, vult u dan in ieder geval wel het "typenummer apparaat" in.
Waar u het typenummer van de afstandbediening kunt vinden:
· soms op het front van de afstandbediening
· op etiket of ingeperst in de onderkant
· op het etiket in het batterijvakje
Meestal is dit typenummer een letter- cijfercombinatie,
bijv. 8331 IR (InfraRood) of RC 401 (Remote Control of TP270 (Tele Pilot), enz.
Merk Apparaat: dit spreekt verder voor zich. Dit is vereist om de juiste afstandbediening te kunnen vinden. Merken zijn bijv. Philips, Magnavox, ITT, Nokia, NordMende, Panasonic, Erres, Schaub Lorenz, Telefunken, Salora, Finlux, Audiosonic, Asa, Schneider, GoldStar, Imperial, Luxor, Orion en Seleco.
Typenummer Apparaat: probeer ook het typenummer van het apparaat te vinden en in te vullen. Dit maakt het voor ons makkelijker om de juiste afstandbediening te vinden.
Waar u het typenummer van het apparaat kunt vinden:
Televisie:
etiket op achterwand
op tv-chassis (is dan door rechthoekige opening in de achterwand te zien)
Videorecorder:
vaak ergens op voorzijde
of aan de achterzijde, soms door rechthoekige opening in achterzijde van de kast zichtbaar
Satelliet decoder:
vaak ergens op voorzijde
of aan de achterzijde, soms door rechthoekige opening in achterzijde van de kast zichtbaar
Scart kabel
SCART is de afkorting van Syndicat de Constructeurs d'Appareils Radiorecepteurs et Televireurs. Dit is een comite van Franse fabrikanten voor de consumenten elektronica. De SCART aansluiting wordt vooral gebruikt bij Radio, Televisie en Videorecorders.
Voordelen van scart
De voordelen van een SCART aansluiting zijn: Alle signalen mogen gelijktijdig worden aangeboden aan de stekerverbinding. In- en uitgangen zijn, waar noodzakelijk, van elkaar gescheiden. De video-ingang gaat voorbij aan de demodulator van het televisie toestel. Er is dus geen modulator nodig in het apparaat dat op de televisie wordt aangesloten. Door het weglaten van de modulatie-demodulatiefase wordt een betere beeldkwaliteit verkregen. Met behulp van het SCART bussysteem (en een eenvoudig schakelkastje) kunnen meerdere apparaten op de televisie aangesloten worden. Het rood-, groen- en blauwsignaal afkomstig van de videocamera en computer kan direct op de RGB-ingang van de televisie aangesloten worden.
Het hoogwaardige beeld van een DVD wordt negatief beïnvloed door een slechte kwaliteit aansluitkabels. Een "gewone" scartkabel voldoet uitstekend bij videokwaliteit. Om de weergave van uw DVD optimaal te kunnen benutten zijn de aansluitkabels van tegenwoordig van een veel hogere kwaliteit materiaal gemaakt, veelal herkenbaar aan de vermelding "Gold" of "HQ".Universele LNB
LNB
De LNB versterkt de binnenkomende RF-signalen en zet deze om op een lagere frequentieband, het zogeheten satelliet-intermediaire frequentiebereik (satelliet-IF), dat ligt tussen 950 en 2150 MHz. De omzetting van de frequentie en de versterking door de LNB moeten plaatsvinden zonder dat daar onnodige ruis aan wordt toegevoegd. De ruis die binnen de LNB wordt voortgebracht noemen we de ruiswaarde. Voor een LNB is de standaardwaarde 1dB. Om te vermijden dat te sterke signalen ontstaan bij de ingang van de satellietontvanger, mag de versterkingsfactor van de LNB niet hoger zijn dan 60Db. Een te sterk signaal kan leiden tot intermodulatie (vervorming van signalen door onderlinge beïnvloeding van hogere en lagere frequenties). Om alle frequenties te kunnen ontvangen van 10,70 tot 12,75GHz is een Universele LNB noodzakelijk. De Universele LNB heeft twee oscillatoren: 9,75GHz voor de lage band en 10,60 GHz voor de hoge band. Met behulp van een stuursignaal van 22kHz, afkomstig van de satellietontvanger, wordt de juiste band gekozen. De verticale en horizontale polarisaties worden bepaald door de 13 en 18Volt stuurspanning, eveneens afkomstig van de satellietontvanger.
DTH-ontvangst met Universele LNB
Een Universele LNB is essentieel voor de ontvangst van alle signalen van een satellietontvangstsysteem.
Satellieten in frequentieband
10,70 - 11,70 GHz
Satellieten in frequentieband
11,70 - 12,75 GHz
Band: laag
22kHz: uit
LNB invoerfreq. (GHz): 10,70 - 11,70
Local oscillator-freq. (GHz): 9,75
LNB uitgangfreq. (MHz): 950 - 1950
Band: hoog
22kHz: aan
LNB invoerfreq. (GHz): 11,70 - 12,75
Local oscillator-freq. (GHz): 10,60
LNB uitgangfreq. (MHz): 1100 - 2150
Single LNB
Op de Universele Single LNB kan slechts één satellietontvanger worden aangesloten. Sommige digitale ontvangers hebben een IF-doorlus, waarmee zowel een digitale als een analoge ontvanger op een Single LNB kan worden aangesloten. Ook in dit geval kan echter maar één ontvanger tegelijkertijd worden gebruikt.
Twin LNB
Op de twee uitgangen van een Universele Twin LNB kunnen twee ontvangers worden aangesloten, die onafhankelijk van elkaar functioneren. Op die manier kan de televisiekijker een bepaald programma kijken, terwijl hij - bijvoorbeeld - een ander programma opneemt op video.
Quad LNB
Deze LNB biedt de mogelijkheid van maximaal vier aansluitpunten voor satellietontvangst, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gebruikt voor televisie-, radio- of multimediagebruik.
Quatro LNB
De Universele Quatro LNB heeft vier uitgangen, waarmee tegelijkertijd zowel beide polarisaties als frequentiebanden worden doorgegeven. De vier uitgangen worden aangesloten op de ingangen van een multischakelaar, waarmee distributie van alle programmasignalen naar meerdere ontvangers mogelijk wordt. Let op dat de vier uitgangen aan de juiste ingangen van de multischakelaar worden aangesloten.
uitgang band polarisatie
1 hoog horizontaal
2 hoog verticaal
3 laag horizontaal
4 laag verticaal
Satelliet ontvangst in de Benelux !
De satellieten die voor ons van belang zijn(satellieten die TV-beelden uitzenden) staan allemaal boven de evenaar op een afstand van zo ongeveer 36.000 kilometer. Deze satellieten staan ten opzichte van de aarde op een vaste plaats, daarom zeggen we dat ze geostationair zijn.
(Satellieten voor bijvoorbeeld het GPS-positiebepalingssysteem draaien in banen om de aarde. Deze banen lopen over de noord- en Zuidpool, deze banen worden daarom polaire banen genoemd.)
Om de positie van een plaatst op de aarde aan te geven heeft men vroeger de aarde verdeeld in graden, dit bleek rekenkundig goed te werken, denk hierbij aan navigatie voor schepen en vliegtuigen. De aarde heeft men tussen de polen verdeeld in 180 graden te weten 90 graden Noorderbreedte en 90 graden zuiderbreedte.(Noorderbreedte ligt tussen Evenaar en de Noordpool, Zuiderbreedte ligt tussen Evenaar en Zuidpool) Over de evenaar heeft men de aarde verdeeld in 360 graden, te weten 180 graden oosterlengte en 180 graden westerlengte. De 0-graden meridiaan loopt van de noordpool tot de zuidpool en loopt over het plaatsje Greenwich bij Londen. (meridiaan= denkbare lijn die beide polen met elkaar verbindt) Deze informatie vind je ook in een goede atlas.
De positie van een geostationaire satelliet wordt aangegeven door de plek waar hij boven de evenaar staat, boven welke meridiaan hij staat.Bijvoorbeeld de Astra 1 satellieten staan op 19,2 graden oost. als je nu in de atlas kijkt dan kun je zien dat die satellieten boven de plaats Mbandaka in Kongo (Afrika) staat. De Sirius (5 graden oost) staat boven de Atlantische Oceaan in de buurt van Sao Tome (eilandje voor de westkust van Afrika.)
De aarde draait rondom de pool-as dus de geostationaire satellieten ook. Deze pool-as is voor de draaibare opstelling van belang. Wij laten de schotel draaien om de pool-as zodat we dezelfde baan gaan volgen. De pool-as loopt recht door de aarde van noordpool tot zuidpool.
De Azimuth is de hoek tussen het ware noorden en de richting waarin de satelliet van ons uit gezien staat. Azimuth wordt aangegeven in een hoek tussen 0 graden en 360 graden. Azimuth voor de Sirius satelliet is in Nederland ongeveer 180 graden.
De Elevatie is de hoek tussen het aardoppervlak en de richting waarin de satelliet staat, anders gezegd de hoek tussen aardoppervlak en de richting, in het verticale vlak, waarin de schotel moet kijken om de satelliet te kunnen ontvangen.
De Declinatie is de correctiehoek die we moeten toepassen omdat de satellieten niet oneindig ver weg staan maar op een relatieve korte afstand van de aarde staan. In onderstaande tekening geeft de rode lijn de pool-as op de rotor of polarmount weer en de gestippelde rode lijn de richting waarin de schotel dan kijkt. Zoals je kunt zien is de elevatie naar de satelliet een kleinere hoek. Om dit te corrigeren moeten we de schotel voorover laten kantelen op de polarmount en die hoek heet de declinatie. Deze declinatie is voor alle types schotel gelijk alleen bij off-set schotels zal deze waarde bij de offset hoek verrekend worden.
Hoe werkt satelliet ontvangst?
Een schotelsysteem is niet zo complex als het wellicht lijkt. Toch bestaan er veel vragen over deze manier van televisie kijken. Daarom is een korte uitleg op z'n plaats.
Een schotelinstallatie bestaat uit drie belangrijke onderdelen: De schotel zelf, de Low Noise Block of LNB en de receiver. Uiteraard is een televisietoestel een niet onbelangrijk onderdeel van het eindresultaat.
Uw T.V.
Elk televise is geschikt voor schotelontvangst. U kunt zowel door middel van een scartkabel als met een (bestaande) rf kabel het signaal doorgeven aan uw TV. Als u een video heeft, kunt u ook gewoon satellietprogramma's opnemen. Alles werkt precies hetzelfde als het zou werken met een normale kabelaansluiting of antenne.Uw bestaande kabelsignaal blijft u ook ontvangen.
De schotel
De schotel zelf dient als een "lens", die een satellietsignaal oppikt en reflecteert naar de aan de schotel bevestigde LNB. De grootte van de schotel beinvloedt de ontvangstkwaliteit. Dat wil niet zeggen dat u om ruisvrij te kunnen kijken een schotel van twee meter op uw dak hoeft te bevestigen. Voor ontvangst van de meest populaire Astra zenders volstaat een schotel van slechts zestig centimeter voor een perfect beeld. Grote schotels worden pas interessant als u wilt afstemmen op een minder sterk signaal, zoals de Scandinavische Thorsat.
De orientatie van een schotel is uiteraard afhankelijk van de zenders die u wilt ontvangen, maar de schotel zal altijd min of meer richting het zuiden opgesteld worden. Tevens moet bij het opstellen van een schotel rekening worden gehouden met een vrij "uitzicht" op het satelliet. Dit levert meestal geen problemen op, maar als u bijvoorbeeld op de begane grond in een steegje woont, heeft wellicht een probleem.
Het is niet zo dat om signalen van meerdere satellieten te ontvangen uw hele huis moet volhangen met schotels. Het is mogelijk om een motor te bevestigen aan uw schotel, zodat de schotel automatisch kunt laten draaien naar de gewenste positie. Met een dergelijke opstelling kunt u letterlijk honderden kanalen ontvangen.
Behalve de gewone, parabolische schotels bestaan er ook nog platte schotels. In plaats van een signaal te reflecteren, is een platte schotel als het ware gevuld met kleine antennes. Door het signaal van al deze antennes samen te voegen, ontstaat er een gecombineerde signaal die sterk genoeg is om in heldere TV beelden om te zetten. Deze schotels zijn bijzonder geschikt voor situaties waarin een normale schotel teveel op zou vallen of te groot zou zijn, zoals op historische panden of caravans.
De LNB
De LNB is de eigenlijke antenne van een schotelinstallatie. De door de schotel weerkaatste signaal wordt door de "feedhorn" gedeelte van de LNB opgevangen en door de LNB zelf omgezet in een lager frequentie, zodat het signaal door een kabel aan de receiver kan worden gevoerd.
Er zijn verschillende soorten LNB, zoals LNBs met een dubbele uitgang, waarmee U een schotel kunt gebruiken voor twee receivers (digitaal en analoog), en "high gain" LNBs voor de eerder genoemde platte schotels. In de regel voldoet een universele LNB voor de meeste toepassingen.
Een eenvoudige manier om twee signalen te ontvangen is door twee LNBs naast elkaar aan een schotel te monteren. Hierdoor kunt u op twee (naburige) satellieten tegelijk afstemmen, zonder veel geld uit te hoeven geven aan een motor. Dit "truukje" werkt bijvoorbeeld uitstekend om zowel Astra als Eutelsat te ontvangen op een 80cm schotel. Houd er wel rekening mee dat uw receiver twee ingangen moet hebben. Zoniet, zijn er schakelblokjes verkrijgbaar waarmee het alsnog mogelijk wordt twee signalen te ontvangen.
De ontvanger
De ontvanger zet een satellietsignaal in een bruikbaar televisiebeeld. Ontvangers worden in de regel geleverd met afstandsbediening en zijn eenvoudig te bedienen. Uw bestaande kabelsignaal wordt, precies zoals bij een videorecorder, gewoon doorgelust, zodat u ten allen tijde ook naar deze kanalen kunt kijken.
Er bestaan twee soorten ontvangers voor twee soorten signalen; digitaal en analoog. De modernere digitale ontvanger is ontwikkeld om digitaal gecomprimeerde kanalen te ontvangen. Digitale technieken leveren een scherper beeldkwaliteit op en maken het mogelijk meer kanalen op dezelfde satellieten te zetten. Wilt u naar de Nederlands commerciële en publieke zenders kijken, dan zult u moeten uitkijken naar een digitale ontvanger.
Overigens zijn zelfs de eenvoudigste analoge ontvanger voorzien van luxes als afstandsbediening, stereogeluid (via TV of versterker) en scartuitgangen.
Wat is DiSEqC ?
Met DiSEqC ( spreek uit daisek ) wordt er vanuit de ontvanger van alles bestuurd bij de schotel. DiSEqC 1.0 bestuurt de Switch. Versie 1.2 bestuurt de Rotor. Vanaf versie 2.0 is het ook mogelijk terugmeldingen van de aangestuurde schotel te krijgen. Een DiSEqC werkt door middel van modulatie op het 22Khz signaal.
Digital Satellite Equipment Control - werd ontwikkeld door o.a. EUTELSAT en Philips, met als doel een standaard te definiëren voor het aansturen van ontvangers en randapparatuur zoals rotors, LNB omschakelaars, etc. Hiermee kan men dus bijvoorbeeld twee schotels (b.v. een voor de Astra en een voor de Hotbird/EutelSat) aan 1 ontvanger hangen.
Waarom DiSEqC?
Oudere satelliet ontvangers (receivers) begonnen allerlei zelfbedachte varianten te gebruiken voor het aansturen van randapparatuur waarbij voor de gebruiker de vraag steeds groter werd: wat past nou bij wat?
Bepaalde satelliet ontvangers schakelen om met een 14/18 Volt spanning om te kunnen kiezen tussen de Horizontale en Vertikale polarisatie.
Een andere omschakeling, vaak gedaan met een een 22Khz tone-burst, is het kiezen tussen verschillende satellieten (2 LNB's al dan niet op 1 of 2 schotels).
Intussen is echter het bovenste frequentie bereik (11,7 tot 12,75 GHz) steeds interessanter voor b.v. digitale programma's. De daarvoor gebruikte universeel LNB's (10,7-11,7 en 11,7-12,75 GHz) gebruiken het 22kHz-Signaal ook om te schakelen tussen de twee frequentie bereiken.
Hierdoor vervalt een stuursignaal die we nodig hebben voor het aansturen van een omschakel mechaniek om te kunnen wisselen tussen 2 satellieten.
Met DiSEqC wordt alles anders, in onze digitale samenleving kunnen we namelijk ook digitale commando's doorgeven naar onze satellite apparatuur. DiSEqC is neerwaarts compatibel, dus oude randapparaten zijn ook nog bruikbaar. Hiermee bedoelen we dat een omschakelaar voor het schakelen tussen twee schotels, die voor DiSEqC 1.0 is bedoelt, prima samenwerken met een DiSEqC 2.0 receiver.
Andersom zou het wel eens kunnen zijn dat een DiSEqC 1.0 reciever niet overweg kan met een DiSEqC 2.0 omschakelaar ... dit is alleen proef-ondervindelijk te bepalen omdat sommige DiSEqC 2.0 apparatuur bijvoorbeeld wel of niet naar DiSEqC 1.0 commando's luistert.
TIP: Spreek dus met de dealer af dat je bepaalde apparatuur mag retourneren als het niet werkt!
Het DiSEqC-concept werkt verder met het concept van 14/18 Volt en een 22Khz tone-burst. Bij DiSEqC stuurt men vervolgens hierover de digitale commando's (zowel de reciever als de omschakelaar moeten dus wel in staat zijn DiSEqC te begrijpen).
DiSEqC is bruikbaar voor zowel analoge, digitale als analoge en digitale installaties.
DiSEqC varianten:
Mini-DiSEqC
Met behulp van de eerder genoemde Tone-Burst (= Mini-DiSEqC), kan met twee universele LNB's (voor zowel analoge als digitale satelliet-ontvangst) gewerkt worden, waarbij de omschakelaar steeds 1 van de twee LNB's kiest. Deze omschakelaar is een speciale DiSEqC schakelaar die met de 14/18 Volt en de 22 kHz Tone-Burst gestuurd worden.
DiSEqC 1.0
DiSEqC Versie 1.0 staat het toe dat we 4 schotels aan een reciever kunnen hangen, door aan de receiver (Master) een omschakelaar (slave) te hangen die met digitale commando's kiest welke LNB gebruikt dient te worden.
Het gebruikte signaal bestaat uit de volgende informatie:
- lage of hoge frequentie band
- vertikale of horizontale polarisatie
- welke LNB het gewenste programma dient op te vangen
Toepassingen van DiSEqC 1.0:
- Ontvangst met 1 satelliet (1 LNB dus) - 14/18 Volt
- Ontvangst van 1 satelliet die zowel digitale als analoge uitzendingen heeft - 14/18 Volt
- Ontvangst van 2 satellieten (2 LNB's dus) - 14/18 V + Tone-Burst
- Ontvangst van 4 satellieten (4 LNB's dus) - 14/18 V + Tone-Burst en Loop-Through
Er zijn intussen speciale LNB's die gebruik maken van een zogenaamd Loop-Through signaal waarbij het signaal van een 2de LNB doorgelust kan worden via de 1ste LNB. Dit soort toepassingen is al bruikbaar bij DiSEqc 1.0.
DiSEqC 1.2
Is een uitbreiding op 1.0, waarbij de receiver ook nog eens rotors kan aansturen voor het geautomatiseerd draaien van een schotel.
DiSEqC 2.0
Bij DiSEqC heeft men daarbij nog eens een terugkoppelingkanaal ingebouwd, die informatie geeft over het aantal aangesloten LNB's en de manier waarop ze aangesloten zijn. Met een tone-burst op een bepaalde frequentie, maken de LNB's en de omschakelaars aan de reciever kenbaar dat ze er zijn.
Toepassingen bij versie 2.0 (naast de toepassingen die we al bij 1.0 zagen):
- Ontvangst van maximaal 4 sattelieten
- Terugkopplingssignaal met info over het aantal en de soorten aangesloten LNB's
DiSEqC 2.1
Heeft als belangrijkste verschil dat we hiermee tot maximaal 64 satellieten kunnen ontvangen,... nou lijken met dat wel wat veel schotels voor aan de gevel van mijn huis, maar goed... het kan (stuur me s.v.p. een foto als jij 64 schotels aan de gevel hebt hangen!).
Welke DiSEqC versie heb ik nou nodig?
Als je maar 1 schotel, met 1 LNB en maar 1 satelliet wenst te ontvangen, maakt het niet zo veel uit welke DiSEqC de apparatuur ondersteund.
Als je 2 satellieten wenst te ontvangen, b.v. de Astra en de Hotbird (EutelSat) dan moet de reciever minimaal de mogelijkheid hebben 1 omschakelaar aan te sturen met DiSEqC. Een eventuele omschakeling met een Tone-Burst kan dan ook genoeg zijn.
Voor het gebruik van 3 of 4 satellieten heb je echter toch minimaal DiSEqC 1.0 of hoger nodig. Als de schotel draaibaar is m.b.v. b.v. een rotor, dan moet je minimaal DiSEqC 1.2 hebben.
Bijna ALLE omschakelaars zijn voorzien van DiSEqC 2.0, maar kunnen door de neerwaartse compatibiliteit ook overweg met receivers die lagere DiSEqC versies gebruiken. Althans: dat is de theorie. Praktisch blijkt dat men dat proef-ondervindelijk moet testen, dus het echte aansluiten ... spreek daarom altijd met de dealer af dat b.v. een omschakelaar terug gebracht kan worden als deze niet werkt.
De meeste DiSEqC omschakelaars in Europa zijn bedacht voor gebruik met de Astra en de Hotbird (Eutelsat), evenals de bijbehorende recievers. Voor de meeste omschakelaars kan men ervanuit gaan dat DiSEqC 1.0 voor de reciever toch wel een minimum is ...
Eerlijk gezegd hebben alle recentere recievers, of het nu analoog of digitaal is, ondersteuning voor minimaal DiSEqC 1.0 aan boord.
Stuursignalen.
Er worden meerdere stuursignalen gebruikt om met zo weinig mogelijk draden toch van alles te kunnen besturen bij de schotel. Allereerst is er de voedings spanning voor de LNB. Die is 13 of 18 volt om de polarisatie (vertikaal/horizontaal) te schakelen. Dan is er het 22Khz signaal om de LNB naar de hoge of lage band te schakelen. Dit 22Khz signaal wordt ook gebruikt voor de DiSEqC signalen. Voor het omschakelen van de Future IMT schotel LNB wordt er een 12 volt signaal met aparte draad gebruikt. Er zal voor de Future IMT binnen afzienbare tijd ook een DiSEqC besturing beschikbaar zijn die in de kabel wordt opgenomen, die uit het 22khz signaal een 12 volt signaal genereerd.
De schotel is samen met de LNB het belangrijkste onderdeel voor een degelijke ontvangst. En bestaat uit, het bevestigingsmateriaal, de schotel met daarop de Low Noise Block-converter of afgekort LNB. De LNB op de schotel is de ontvanger, en niet de satelliet decoder zoals wel eens word aangenomen, de decoder verlaagt enkel de frequentie en zet het digitale signaal om naar RGB.Omdat een LNB niet goed zal werken als hij niet aan de betreffende schotel is aangepast, zullen schotel en LNB op elkaar moeten zijn afgestemd. Dit betekent dat de schotel en de feedhorn dezelfde FID-verhouding moeten hebben, de verhouding van de focuslengte tot de diameter van de schotel. Een standaardwaarde voor deze verhouding is 0,65.
Als de schotel en de LNB van verschillende leveranciers afkomstig zijn, zorg dan dat de LNB precies past in de bevestigingsbeugel. De meeste bevestigingsbeugels zijn geschikt voor LNB's met een diameter van 40 mm. Voor LNB's met een diameter van 23 mm is derhalve een 'vulring' van 40 mm nodig. Schotels weerkaatsen het signaal dat hun oppervlak raakt, en sturen dit signaal vervolgens naar de feedhorn van de LNB. Een verbogen, gedeukte of misvormde schotel weerkaatst niet alle beschikbare signalen naar de feedhorn. Gevolg: de schotel werkt minder goed en de kans op storingen door naburige satellieten wordt groter, hetgeen weer invloed heeft op de beeldkwaliteit. Omzichtigheid en zorg zijn daarom van belang bij opslag, transport en installatie van satellietschotels. De locatie van de schotel in het gebied dat door de satelliet wordt bestreken (de footprint), bepaalt de minimale diameter van de schotel.
Informatie over de benodigde schoteldiameter voor thuisontvangst is hier onder te vinden. Schotels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, die elk hun eigen voordelen hebben.
Merk op: hoe groter de schotel, hoe beter de ontvangst en hoe minder gevoelig de ontvangst is voor weersveranderingen!
Zelf plaatsen van een schotel antenne......hoe doe ik dat?
Wie denkt dat zelf een schotel plaatsen zonder apparatuur niet lukt, heeft het mis, wie een beetje handig is kan dit klusje klaren in pakweg 3 a 4 uur, inclusief het aanleggen van de coax kabel tot aan je Tv toestel.
Allereerst loop je best eens rond in de onmiddellijke omgeving, op zoek naar schotels en let vooral op de richting naar waar deze gericht staan.
Zoek een herkennings punt dat je van bij jou thuis ook herkend.
Neem je satelliet decoder en een klein tv toestel met scart aansluiting mee naar de plaats waar je de schotel gaat plaatsen, want wij gaan hier de satelliet ontvanger als meet instrument gebruiken.
Satelliet ontvangers hebben een signaalsterkte uitlezing verwerkt in het beeld.
Deze uitlezing is nauwkeuriger omdat het percentage veel beter wordt aangeven t.o.v een satfinder met een kleine meter.
Zo is men ook 100 % zeker dat men op de juiste satelliet gericht staat, men kan naar hartelust uitzoeken wat het beste is en je bespaart er al snel 100 € mee uit.
Let wel de satelliet ontvanger moet reeds voorgeprogrammeerd zijn of in staat de signaal sterkte van een satelliet te meten. Ga desnoods bij een kennis je satelliet ontvanger programmeren.
Sluit de satelliet ontvanger via de scartkabel aan op de Tv, monteer de LNB op de schotel, sluit de coax kabel aan op LNB en de andere kant van de coax kabel op de satelliet ontvanger. Tip gebruik een aparte coax kabel voor het uitrichten van de schotel dan diegene die je straks gaat gebruiken voor je tv in de woonkamer, als er later nog een aanpassing dient te gebeuren kan dit snel en efficiënt.
Start alles op, Tv en satelliet ontvanger, zet de satelliet ontvanger op een betrouwbare en sterke zender bv; BVN op Astra (deze is Free To Air), op het tv scherm zal nu verschijnen "geen of no signal"
We gaan allereerst op zoek naar de positie van de Astra satelliet.
Neem de achterkant van de schotel antenne met de hand vast, ga er nooit voor staan (hindernis).
Richt naar de plaats waar je denkt dat de andere schotels in je omgeving naartoe staan. Beweeg rustig de schotel van links naar rechts en herhaal desnoods, ook de hoek van onder naar boven speelt een rol.
Hou er rekening mee dat het signaal digitaal is, duurt dus even voor dat je beeld krijgt, dit kan 1 a 2 seconden duren.
Je zal merken dat je vrij snel beeld op je tv toestel krijgt, zelfs met een 60 Cm schoteltje.
Bekijk nu hoe je schotel gericht staat en of er hindernissen zijn die de ontvangst kunnen storen, zoek de plaats uit waar er absoluut niks tussen satelliet en de schotel zit.
Nu je de ideale plaats weet om de schotel te plaatsen kan je de muurbeugels voor de schotel plaatsen, zorg dat ze 100 % waterpas staan.
Plaats de schotel op zijn beugels, nu je weet hoe de schotel +/- gericht moet staan, dat alles werkt, herhaal je wat je daarnet met de hand hebt gedaan.
Zorg ervoor dat je het Tv toestel goed kan zien, want daar moet de signaal sterkte op afgelezen worden, terwijl je de schotel optimaal uitricht.
100 % zal je nooit halen, tracht altijd de maximale ontvangst te krijgen, dit is mm werk.Schroef de schotel vast op de beugels.
Als laatste moet je enkel nog de polaristiehoek van de LNB bijregelen omdat die nooit recht op de schotel staat, deze moet altijd iets gedraaid staan op de houder (bv 15°). Hiermee kan je weer een paar % meer ontvangst krijgen, nadien LNB vastzetten en voila je kan satelliet kijken.
ASTRA & HOTBIRD samen
Wil je Astra en Hotbird tegelijk ontvangen op één schotel, dat kan.
Richt en regel je schotel optimaal uit naar Hotbird en plaats er met een speciale LNB houder een 2de LNB bij die als je achter de schotel gaat staan deze zich RECHTS bevind. De Hotbird LNB moet de middelste zijn omdat Hotbird een iets zwakker signaal heeft dan Astra .
Haal de kabel van de Hotbird LNB en zet die nu op de Astra LNB, regel de LNB voor Astra zodanig af dat je maximale ontvangst hebt. Eens alles uitgericht, geef je elke LNB een aparte coax kabel die aangesloten word op een DISEqC , dit is een elektronisch toestel dat gestuurd word door de satelliet ontvanger en schakelt tussen beide LNB's, de uitgang van de DISEqC gaat naar de coax voor de woonkamer waar straks de satelliet ontvanger moet komen te staan. Memo: vergeet niet in te geven in je satelliet ontvanger welke LNB bij welke satelliet hoort. BV Hotbird = A - Astra = B
*Vijs schroeven niet aan een kant vast maar wissel altijd om van links naar rechts anders kan de positie van de schotel wel eens van positie verschuiven.
Aansluiting van de LNB altijd dichtplakken met tape of beter nog een krimpkous, om waterdicht te maken.
De schroeven van je beugels kan je bewerken met verf of siliconen tegen roest, doch ik geef de voorkeur aan een pot vet waarbij je met een verfborstel het vet op de moer en schroefdraad wrijft, als er later wat happert kan men zonder veel moeite aan de schroeven.
Provider is de algemene benaming die wordt gebruikt door de organisatie die via satelliet, Tv en radio stations aanbieden.
Canaal digitaal, Tv Vlaanderen, Premiere, Polsat zijn providers.
Tot pakweg eind jaren 90 waren er enkel analoge uitzendingen op satelliet, die men nu nog kan ontvangen via Astra en Hotbird. Het aantal analoge stations is beperkt tot 30 per satelliet.
Analoge uitzendingen zijn vreselijk duur, men heeft namelijk per station 1 zender nodig.
Sinds de introductie van digitale Tv is dit veranderd.
Via digitale uitzendingen is men nu in staat om per zender, 8 stations mee te sturen.
Een groot verschil ten opzichte van de analoge uitzendingen.
Analoog: 30 Tv stations per satelliet
Digitaal: 240 Tv stations per satelliet .
Het digitale signaal word verstuurd als mpeg2 en dient te worden uitgelezen door een digitale ontvanger.
Er bestaan 3 soorten digitale ontvangers.
DST Digitale Sateliet Tv Voor sateliet intvangst Sateliet
DTT Digitale Terra Tv Voor Antenne ontvangst Terra
DCT Digitale Cable Tv Voor ontvangst via de kabel Cable
Alle toestel hebben eenzelfde functie, het ontvangen van het digitale signaal en omzetten naar een RGB signaal dat via een scart kabel naar uw tv toestel loopt. Het verschil van deze 3 types zit hem in de ontvangst (banden) frequenties.
Satelliet Tv is meestal te betalen om te kunnen kijken.
Providers gaan daarom het signaal coderen. (versleuteld)
Als codering worden tal van systemen gebruikt : Irdeto, Nagra, Seca 1 , Seca 2, Viaccess 1, Viaccess 2, Videoguard, Conax, Biss
Canaal digitaal en TV Vlaanderen gebruiken Seca 2.
Om naar deze gecodeerde uitzendingen te zien, moet men beschikken over een smartcard + abonnement van deze provider.
Op deze smartcard staan codes die omgezet worden in commando’s waarna uw ontvanger het digitale signaal probleemloos kan uitlezen.
Deze codes veranderen regelmatig, via uw ontvanger word de smartcard bijgewerkt, Daarom is het héél belangrijk dat u over de juist kaartlezer / schrijver beschikt, anders zou het wel eens kunnen gebeuren dat de codes niet op de smartcard terecht komen en het beeld op zwart gaat, als er een code wissel is.
Coderen doet men om verschillende redenen,
Satelliet is duur en dient betaald te worden, wie niet betaald mag niet kijken,
Doch net zoals er bij de computer hackers zijn, worden ook de codes van providers gekraakt, nadien verschijnen die dan op het internet, via Cams of zeer dure programeerbare kaarten kan men deze codes inbrengen en zo illegaal kijken.
Om dit tegen te gaan veranderen de codes geregeld. TPS uit Frankrijk past nu zijn codes zelfs om het uur aan.
Nog een reden om te coderen is het auteurs recht, providers moesten anders auteursrechten betalen voor alle inwoners die in het uitzendgebied zitten, reken maar uit, de helft van Europa.
Nu betaald men enkel voor de doelgroep, of het land waarop men zich richt.
De laatste reden is commercieel, men wil zo voorkomen dat mensen bv een serie of een film bekijken op een ander station dan de stations van hun eigen land, dit zou de reclame inkomsten danig in het gedrang brengen.
Dream Multimedia is in samenwerking met lokale distributeurs in Europa een hard offensief begonnen tegen de handel van illegale Dreambox kopieën. Het gaat hier hoofdzakelijk om kopieën en zogenaamde clones van de Dreambox 500S. In de Benelux zal Dream Multimedia de handel in illegale producten samen bestrijden met de lokale distributeurs Satellietland (Nederland) en Altsat (Belgie). Maar niet alleen in de Benelux worden acties tegen het verkopen van illegale Dreamboxen gehouden. In Spanje heeft Dream Multimedia begin deze maand een grote actie uitgevoerd tegen de handel en verkoop van illegale Dreamboxen.
"Dankzij eigen onderzoek en assistentie daarbij van diverse lokale distributeurs en overheden zijn hebben we zicht gekregen op diverse partijen die zich met deze handel bezig houden. Aan de hand hiervan zullen we mogelijke acties ondernemen. Onze Dreamboxen hebben een beveiligingshologram op de doos dat de echtheid van het product garandeert." aldus Dream Multimedia woordvoerder Tim Ziemann tegenover Satellietnieuws.nl
In Nederland heeft Satellietland al diverse acties tegen mogelijke handelaren in illegale Dream Multimedia producten ondernomen. Satellietland heeft daarbij van Dream Multimedia de volmacht gekregen om namens de Duitse fabrikant in Nederland te mogen optreden. Zo heeft Satellietland inmiddels strafrechterlijk aangifte gedaan tegen drie bedrijven. De bedrijven, zullen naast de strafrechterlijke zaak ook een civieelrechterlijke klacht te verwerken krijgen. Daarnaast heeft een recherchebureau controles uitgevoerd op diverse locaties waaronder diverse zwarte markten, ook die van Beverwijk. Ook de Douane is ingeschakeld om illegale import te voorkomen. Verder looft Dream Multimedia een beloning uit van 10.000 euro voor informatie die leid tot de arrestatie van malafide handelaars.
“De in- en verkoop van illegale Dream Multimedia producten is stafbaar. In Nederland zelfs specifiek strafbaar gesteld in het wetboek van strafrecht, artikel 337. Satellietland is onlangs gevolmachtigd om namens de fabrikant aangifte te doen bij justitie en de auteursrechten van de fabrikant te behartigen. Naast strafrechtelijke aangifte volgt in diverse gevallen een civielrechtelijke procedure tot het verhalen van geleden schade door de malafide handel in Dreambox kopieën.” laat Michel Weeren van Satellietland weten.
In Belgie voert Altsat namens Dream Multimedia actie tegen de handel van illegale Dreambox kopieën. Luc Ardyns, zaakvoerder van Altsat, stelt dat de namaak Dreambox 500s vanaf eind verleden jaar in België is opgedoken. Als eerste werden de illegalie kopieën aangetroffen in Brussel bij het Noordstation. Aldaar is altijd al een levende handel geweest van namaak artikelen en illegale kaarten betreffende satellietontvangst.
Maar het bleef in België niet alleen bij de handel op het Noordstation in Brussel. Onlangs werden grote reclame-acties gevoerd bij grotere landelijke winkelketens. Altsat stelde, namens Dream Multimedia, vast dat bij drie winkelketens in België bij aanlokkende acties waarin de Dreambox 500S onderdeel was namaak Dreambox modellen werden aangeboden. Speurwerk leerde dat twee Belgische bedrijven het spil zijn in de aanvoer van namaak Dreamboxen in België. Tegen deze bedrijven worden op dit moment ook juridische stappen ondernomen.
De namaak Dreamboxen zijn afkomstig uit China. China staat er op dit moment om bekend dat het zonder enige moeite op bestelling namaak artikelen vervaardigd van bekende en gewilde merkartikelen die in Amerika en Europa te koop zijn. De Westerse fabrikanten van dit soort artikelen houden daar ook rekening mee. Algemeen is bekend dat de goedkope productie van artikelen in China ook een keerzijde heeft. Als je namelijk daar een product laat fabriceren is de kans zeer groot dat je je eigen product maanden later onder diverse andere namen voor spotprijzen terugziet in de schappen van de winkels. Zo kan je bijvoorbeeld op de website www.made-in-china.com een keuze maken uit duizenden nagemaakte artikelen.
In het geval van de namaak kopieën van de Dreambox 500S is het overigens echte namaak dat in China is gemaakt. De Dreambox 500S is namelijk nooit in China geproduceerd. Dream Multimedia heeft de Dreambox 500S in Taiwan laten fabriceren door een bedrijf dat onder Duitse leiding staat.
Als het aan Canal Digitaal ligt dan zullen op korte termijn de zenders Flim 1.3, Boomerang en NASN aan het zenderpakket worden toegevoegd. Dit is op de dealerdag van afgelopen maandag in Nijkerk medegedeeld aan de aanwezige dealers. Deze zenders zullen, als alles volgens plan verloopt, via de Astra 1 positie worden uitgezonden. In feite hoeft Canal Digitaal in dat geval alleen extra transponderruimte nodig te hebben voor de zender Film 1.3 omdat de zenders Boomerang en NASN al via de Astra 1 satelliet worden uitgezonden en men gebruik wil maken van deze aanvoer om de zenders mogelijk in het Canal Digitaal pakket te plaatsen. Voor verdere uitbreiding van het zenderpakket in de directe toekomst wil men de Astra 3 satelliet gaan uitzetten. Hiermee zal echter moeten worden gewacht tot de marktintroductie van de Astra DUOLNB60 een feit is. De verwachting is dat dit juli 2007 het geval zal zijn wanneer naar verwachting de regionale omroepen de simulcast uitzendingen op Astra 1 en Astra 3 zullen beeindigen en alleen nog maar de op de Astra 3 te ontvangen zijn.
Voor de doorgifte van Film 1.3 is Canal Digitaal in onderhandeling met de eigenaar van de Flim/Sport zenders Chellomedia. Deze laatste wist overigens op de onlangs in Amsterdam gehouden IBC beurs al te melden dat deze bereid is om de zender Flim 1.3 voor satellietverspreiding beschikbaar te stellen, mocht daar ooit het verzoek toe komen. NASN staat al langer op het verlanglijstje van Canal Digitaal. Meer dan een half jaar geleden bracht het bedrijf al eerder naar buiten dat men deze Noord-Amerikaanse sportzender graag zou willen toevoegen aan het eigen zenderpakket. Nu deze zender via het Franse zenderpakket van Canal Satellite wordt doorgegeven lijkt de kans zeer groot dat de zender daadwerkelijk aan het zenderpakket van Canal Digitaal kan worden gaan toegevoegd. Boomerang is een zender uit de Turner stal waarop de oudere jongeren heel veel jeugdsentiment kan ophalen met tekenfilms uit het verleden.
Canal Digitaal liet op de dealerdag in Nijkerk weten voor alle drie zenders nog in onderhandeling te zijn. Zodoende kon men niet met zekerheid vertellen of deze zenders daadwerkelijk aan het zenderpakket toegevoegd kunnen worden en als dit wel het geval zou zijn wanneer dit zal gaan gebeuren. Ook de pakketten waarin de nieuwe zenders eventueel plaats zouden gaan nemen is nog niet bekend. Film1.3 zal beschikbaar komen voor abonnees van de Film/Sport kanalen, terwijl Boomerang waarschijnlijk in het Familiepakket zou terecht komen. In welk zenderpakket de Amerikaanse sportzender NASN geplaatst zal worden is nog onduidelijk.
De Britse zender Channel 4 heeft zich aangesloten bij een door de BBC en ITV voorgestelde Joint-Venture om voor Groot-Britannië een F r e e s a t-service op te richten. De aanvraag voor is door de BBC ingediend bij het Britse departement voor Media & Cultuur en heeft als doel om Free-To-Air satellietuitzendingen te verzorgen van alle nationale Britse zenders. Op die manier kunnen gebieden die in Engeland na de switchover van analoog naar digitaal in de ether, geen goede ontvangst meer hebben, verzekerd zijn van ontvangst. Het platform zal gaan concurreren met het Britse BSkyB en toegang bieden tot alle zenders die ongecodeerd uitzenden via de Britse Astra-2 satellieten.De BBC is een paar jaar geleden als eerste begonnen met onafhankelijk van Sky en dus ongecodeerd, uitzendingen te verzorgen via de Astra-2D. Officieel zijn er daarbij geen auteursrechtelijke problemen omdat deze satelliet-beam primair op de Britse Eilanden is gericht en daarbuiten officieel niet te ontvangen. Inmiddels hebben vorig jaar alle ITV-zenders (het 3e Engelse commerciële net dat echter een publieke uitzendlicentie heeft) zich bij de BBC gevoegd door ook FTA op de Astra-2D te gaan uitzenden. De Filmzender Film4, welke eerst als betaalzender fungeerde onder de naam FilmFour, is recent begonnen met Free To Air uitzendingen op de Astra-2D. Dit Filmkanaal is eigendom van Channel 4 en viel na de herlancering niet meer onder het contract van Sky en hoefde dus ook niet meer te coderen.
Omdat voor Channel 4 zelf, evenals de themakanalen zoals Entertainment 4 en More 4, nog een contract loopt met Sky Digital, moet er van worden uitgegaan dat het op zijn hoogst een maand of 18 zal duren voordat deze zenders ook ongecodeerd kunnen gaan uitzenden. Als BSkyB de codering als eis zal stellen, zit Channel 4 daar (m.u.v. dus van Film4) aan vast tot 2008.
Op 11.914 GHz (H), symbolrate: 27.500 en FEC: 3/4, zijn 10 Nederlandse regionale TV- en radiozenders bijgevoegd, Alle stations zenden ongecodeerd uit. Hieronder een overzicht:
- TV Noord
(V-PID: 516 / A-PID: 88)
- Omrop Frylân
(V-PID: 515 / A-PID: 86)
- TV Drenthe
(V-PID: 517 / A-PID: 90)
- TV Oost
(V-PID: 518 / A-PID: 92)
- TV Noord-Holland
(V-PID: 514 / A-PID: 84)
- TV Rijnmond
(V-PID: 513 / A-PID: 82)
- TV Gelderland
(V-PID: 519 / A-PID: 94)
- Omroep Zeeland Televisie
(V-PID: 520 / A-PID: 96)
- Omroep Brabant Televisie
(V-PID: 521 / A-PID: 98)
- Limburg L1ve
(V-PID: 512 / A-PID: 80)
Verder zijn van de zojuist genoemde omroepen ook de raiozenders ongecodeerd te ontvangen.In het Britse Sky Digital-pakket op 11.642 GHz (V), symbolrate: 27.500 en FEC: 2/3, is het Britse speelfilmkanaal Movies 24 nu ongecodeerd te ontvangen.
(V-PID: 2318 / A-PID: 2319)
De Nederlandse commerciële TV-zender Talpa gaat vanaf 16 december 2006 24 uur per dag uitzenden. Nickelodeon verhuist naar het kanaal van The Box. Talpa is zeer verheugd over de met MTV Networks bereikte overeenkomst. Ronald Goes, CEO van Talpa Media en algemeen directeur van Talpa TV: "Talpa TV wordt voor de kijker nu een completere zender en daar zijn we enorm blij mee! Vanaf de eerste dag hebben wij er geen geheim van gemaakt dat we graag 24 uur per dag zouden willen uitzenden. Vandaar dat we al in een vroeg stadium over een tweede, eigen 24-uurs zender hebben gesproken. De start van een tweede kanaal is overigens zeker niet van de baan. Maar we gaan nu eerst volop aan de slag om de 24-uurs zender optimaal neer te zetten." Hoe de dagprogrammering wordt ingevuld, wordt binnen enkele weken duidelijk. Ronald Goes: "De televisiezender speelt een belangrijke rol in de strategie van Talpa Media om een zo groot mogelijk publiek te bereiken via diverse mediaplatforms. Talpa TV is hiervoor als het ware onze etalage die we graag zo breed mogelijk maken. Onze mogelijkheden worden verruimd door nu ook overdag specifieke kijkergroepen te bereiken."
Vanaf 1 december 2006 zal in het Duitse Arena TividiSAT-pakket 3 Duitse themakanalen van het Duitse RTL gaan starten met uitzenden. Het gaat om RTL Crime, RTL Living en Passion. De kanalen zullen gecodeerd worden aangeboden.
In het voorjaar van 2007 zal er een Portugees TV-station starten met de naam Portugal Channel. Alles wat met Portugal te maken heeft komt hier aan bod. Te denkien valt aan cultuur, mode, en het eten en drinken aldaar. Het station zal ongecodeerd gaan uitzenden.
Er gaan 2 Duitse kanalen starten, het gaat om Auto-Moto-TV en Volksmusik.TV. Bekend is geworden dat deze station gecodeerd zullen worden uitgezonden. Deze kanalen zullen vanaf 2007 via satelliet worden aangeboden.
BBC Worldwide, de internationale afdeling van de Britse BBC, wil wereldwijd gaan starten met nieuwe TV-kanalen. BBC Prime zal binnenkort vervangen gaan worden door BBC Entertainment. Verder zal ook BBC Knowledge ook buiten Groot-Brittanië te ontvangen zijn. Tenslotte zal ook BBC Lifestyle en het kinderkanaal CBeebies in het nieuwe BBC-pakket wereldwijd te ontvangen zijn.
Volgens SES Astra moeten de Duitse publieke zenders ARD en ZDF in de toekomst ook gaan coderen vanwege sport- en filmrechten. SES Astra vermoedt dat sportorganisatoren en filmbedrijven in de toekomst dit gaan eisen, en dan zouden ARD en ZDF niet zonder een codering kunnen.
Astra wil de positie 23,5 graden oost ook voor op Nederland gerichte uitzendingen gaan gebruiken:
Als gevolg van de grote vraag naar satellietcapaciteit wordt onderzocht of er op middellange termijn op Nederland gerichte uitzendingen via de Astra positie 23,5 graden oost kunnen worden verzorgd.
NIEUWE stations
DMAX
Nieuwste telg van Discovery Channel, (duits)
Frequentie: 12246
Symbolrate: 27500
Fec: 3/4
Polarisatie: V (Verticaal)
Lijst: 175
FASHION TV
Fashion TV brengt mode en neemt de kijker mee naar de belangrijkste catwalks in de wereld. Met regelmatig portretten van modellen als Claudia Schiffer en Naomi Campbell. Verder non-stop reportages en fragmenten uit de shows van modehuizen als Chanel, Dior en Gaultier.
Frequentie: 10832
Symbolrate: 22000
Fec: 5/6
Polarisatie: H (Horizontaal)
Lijst: 42
FRANCE 24 (engelse versie)
Frequentie: 11538
Symbolrate: 22000
Fec: 5/6
Polarisatie: V (Verticaal)
Lijst: 52
AL JAZEERA ENGLISH
Frequentie: 11508
Symbolrate: 22000
Fec: 5/6
Polarisatie: V (Verticaal)
Lijst: 54
Abonnementen bij OLISAT worden afgeraden
Er wordt consumenten ten zeerste af om nog abonnementen af te sluiten bij OLISAT om zo Latijns-Amerikaanse zenders te kunnen zien. Olisat is een uit Italië afkomstige aanbieder van satelliet-tv welke naar eigen zeggen de rechten heeft verworven om de signalen van diverse Latijns-Amerikaanse zenders te verspreiden. Het gaat daarbij onder meer om TV Chile Int., Venevision, Telemundo (NBC), Aztec TV (Mexico), Bethel TV(Peru), Cubavision, Telefe (Argentinië), CNN Español en Solo Tango.
Dat zijn de kanalen die Olisat op hun websites noemt of die al dan niet voor langere tijd zijn doorgegeven. Deze kanalen zijn zéér gewild bij veel kijkers die een band hebben met Latijns-Amerika. 2 jaar geleden zou Olisat al 15.000 aanvragen hebben gehad terwijl ze toen nog maar pas bezig waren. Een inventatarisatie op diverse forums leert dat er best veel mensen geïnteresseerd zijn in deze kanalen, meestal vanwege Latijns-Amerikaanse connecties.
In de loop van de afgelopen jaren is Olisat echter helaas als zeer onbetrouwbaar gebleken. Diverse wisselingen van codering, frequentie en satellieten, het uit en aanzetten van kanalen en aankondigen van zenders die er nooit kwamen. De laatste tijd leek het de goede kant op te gaan maar helaas, afgelopen week zijn alle signalen op de Hotbird satelliet uitgezet en veel kijkers die duur voor hun zenders hebben betaald zitten nu zonder signaal!
Olisat heeft op hun website (www.olisat.com), die ook nog eens 'under construction' is, een statement gepubliceerd in het Spaans en het Italiaans dat als volgt is samen te vatten: 'Olisat heeft de verkoop van Smartcards tijdelijk stopgezet vanwege onwettige verspreiding van de kaarten, wij roepen u op met onze klantenservice in contact te treden als informatie heeft over deze wederverkopers. Wij hopen op deze manier onze diensten te kunnen beschermen en diegenen die illegaal gehandeld hebben te ontmaskeren'. Een 2e bericht op de site meldt dat om de genoemde redenen Olisat heeft moeten besluiten alle uitzendingen tijdelijk stop te zetten.
Het is dus duidelijk dat Olisat naar eigen zeggen problemen heeft met het verspreiden van de kaarten via hun dealernetwerk. Opmerkelijk is ook dat ze iedereen vragen met hun eigen klantenservice in Italië contact op te nemen, terwijl ze in veel Europese landen dealers hebben. Het geheel stopzetten van de uitzendingen kunnen echter niet rijmen met het feit dat er problemen zijn met een paar dealers die volgens Olisat de kaarten onwettig verhandelen.
In België en Nederland en zijn er diverse satelliet-winkels die een abonnement op Olisat leveren.
Wie graag Latijns-Amerikaanse zenders wil ontvangen búiten Olisat om, heeft hiertoe overigens wel een paar andere mogelijkheden al is het even zoeken.
SES Astra en Eutelsat bundelen krachten in Europa
SES GLOBAL en Eutelsat Communications gaan een joint-venture aan in een nieuwe Europese satellietinfrastructuur voor de uitzending van video, radio en gegevens naar mobiele apparatuur en voertuigontvangers.
Het nieuwe bedrijf zal op de S-band via de Eutelsat W2A-satelliet opereren. De S-bandfrequentie vertegenwoordigt een investering van ongeveer 130 miljoen euro.
VRT via satelliet
Op 19 januari 2006 ondertekenden TV Vlaanderen en de VRT een samenwerkingsovereenkomst voor een initiële periode van vier jaar. Dankzij dit akkoord maken Eén, Ketnet en Canvas hun opwachting op het nieuwe digitale satellietplatform TV Vlaanderen. Het volledige zenderpakket van TV Vlaanderen omvat meer dan 400 radio- en televisiezenders en kost 8,95 euro per maand. Om het satellietaanbod te ontvangen heeft u een schotelset nodig met o.a. een decoder en antenne.
De samenwerking met de VRT loopt door tot in Nederland. CanalDigitaal, het digitale zusterbedrijf van TV Vlaanderen, heeft ook Eén, Ketnet en Canvas in haar aanbod opgenomen.
Satelliet tv is iets waar je uren plezier aan kan beleven
Doch mensen die voor de eerste maal met een satelliet installatie in aanraking komen, gaan gegarandeerd op een aantal problemen en vragen stuiten die wij hier trachten uit te leggen.
Satelliet tv word meer en meer een alternatief voor de kabeldistrubutie, en laat ze bij Telenet maar reclame voeren voor hun digibox, wat satelliet te bieden heeft kunnen ze nooit evenaren.
Daarom is een woordje uitleg over satelliet wel op zijn plaats.
Radio en Tv signalen kan je vandaag nog altijd zo uit de lucht plukken.
Het enige wat je nodig hebt om Fm Radio en Tv te ontvangen is een antenne, die gericht staat op de zender.
Door de opkomst van de microchip en allerlei trucs met elektronica is de kwaliteit van het beeld en het geluid de laatste 20 jaar sterk toegenomen.
Doch nadelen blijven er altijd wel aan zulke systemen.
Het grootste nadeel, de ontvangst is beperkt, voor radio geldt een reikwijdte van +/- 100 Km , voor Tv +/- 50 Km.
Om Tv uitzendingen te verzorgen in een gebied met een straal van 50 Km zijn zéér sterke zenders nodig, die behoorlijk wat kosten en energie vreten.
Tv zenders hebben een zéér ruime bandbreedte, Fm radio daarentegen is veel smaller.
Een ander nadeel, het aantal zenders is beperkt,
Een mooi voorbeeld daarvan zijn de lokale radio’s, een aantal daarvan zijn moeten verdwijnen omdat er gewoonweg geen plaats was om ze allemaal comfortabel te laten uitzenden.
We leven in een moderne tijd en Tv stations beginnen stilaan de radio te verdringen en ze rijzen als paddestoelen uit de grond.
Bij Amerikanen en Japanners staat de tv s’morgens vroeg al op, daar luisteren ze naar talkshows, een verkapte vorm van radio maar dan met beeld.
Stilaan komt ook dit de fenomeen overgewaaid naar Europa.
In België hebben enkel de VRT Tv en de RTBf Tv een zender park om uit te zenden via de ether.
Toch kan je in België perfect TV maken zonder te beschikken over een zenderpark omdat in België de kabel tv sterk aanwezig is
Men stuurt dan een signaal met een (glasvezel) kabel naar de kabel tv maatschappij, die het op zijn beurt gaat uitzenden op de kabel, tot het in onze huiskamer komt.
Er bestaat echter nog een manier om radio en tv signalen over te brengen, namelijk straal verbindingen, dit zijn hoogfrequent uitzendingen die met een klein vermogen 150 Km kunnen overbruggen.
Het overzicht van alle in België gebruikte frequenties vind je hier.
Heel veel lokale radio’s maken hiervan gebruik, ze zenden hun signaal vanuit de studio door met een straalzender naar de plaats waar hun FM zender staat, die staat in sommige gevallen km’s verder. Als je ooit eens aan een zendmast van een lokale radio passeert kijk dan eens of je nergens een kleine schotel antenne ziet, zo ja weet je meteen dat zij gebruik maken van straalverbinding.
Maar niet alleen radio’s maken daar gebruik van, ook tv zenders doen dit.
De kabelmaatschapij maakt ook gebruik van straalzenders om bv het signaal van BBC Tv over te brengen van de kust tot in de Limburg.
Straalzenders zenden gericht en smalbandig uit, we spreken over een paar km in de breedte, de reikwijdte kan dan weer 150 km zijn.
Een vereiste is dat zender en de ontvanger elkaar kunnen zien, m.a.w er mag niks tussen zitten of er is geen signaalontvangst meer.
Ditzelfde principe word toegepast bij satelliet, met een verschil dat de zender 36 km boven ons hoofd hangt.
Vanop de grond stuurt men tv en radio signalen op naar de satelliet, die alles op zijn beurt netjes terug stuurt, maar nu met een zeer brede dekking..
Satelliet tv begon ergens in de jaren 60 als uitwisseling tussen 2 continenten, bv een Live boksmatch van Mohammed Ali konden we in Europa zien dankzij satelliet.
Toen begonnen ze meestal met dat logo te vertonen “Eurovision”
Langzaam aan kwamen er meer satellieten bij, die gebruikt werden voor uitzendingen van bv de ronde van frankrijk, olympische spelen, doorstraling van tv signalen naar zenders gespreid over het hele land, als vervanging van de straalzenders.
Tot men op een bepaalde dag merkte dat men via deze weg ook aan de gewone tv kijker iets te bieden had,
Denk maar aan plaatsen in Duitsland en Zwitserland waar mensen verstoken waren van de tv uitzendingen omdat bergen de ontvangst onmogelijk maakte.
Nu konden deze mensen eindelijk via satelliet tv kijken.
Uiteraard waren er buiten Duitsland en Zwitserland ook tv kijkers die dit doorhadden en op deze manier buitenlandse zenders binen haalden in hun huiskamer.
Het satelliet tijdperk was aangebroken.
We spraken toen nog van analoge satelliet uitzending, heden ten dage worden uitzendingen digitaal aangeboden,
Digitale tv kan per zender 8 stations tegelijk uitzenden naar onze ontvanger, terwijl analoge Tv maar 1 station heeft per zender.
Sinds de opkomst van commerciële aanbieders, de zogenaamde providers, kent satelliet een explosieve groei.
Satelliet providers bieden tal van tv en radio kanalen aan tegen betaling.
Een provider is vergelijkbaar met wat telenet aanbied op de kabel.
Er is wel een opmerkelijk verschil, bij satelliet zijn er tientallen providers aanwezig. Provider pakketten >
Daarnaast hangen er nogal wat satellieten boven ons hoofd die ervoor zorgen dat wij dit alles perfect kunnen ontvangen. De meest bekende satellieten zijn Astra, Hotbird, Eurobird,
Al deze satellieten hangen in een stationaire baan rond de aarde,
Satellieten hangen vrijwel altijd in groepen bij elkaar, bv op 19.2 oost bevinden zich Astra 1E, Astra 1F, Astra 1G, Astra 1H, Astra 1KR, Astra 2C , Alle satellieten voor Europa
Een schotel moet precies gericht staan op de satelliet, men tracht deze satellieten zo te positioneren dat ze vanuit de schotel naar de satelliet bezien allemaal op een lijn staan.
Canaal digitaal/Tv Vlaanderen zit op de 1G en 1H op 19.2 oost, wie BBC en ITV wil ontvangen zal zijn schotel moeten richten op Astra 2D op 28.2 oost, waarbij de ontvangst van Canaal digitaal/Tv Vlaanderen waarschijnlijk niet meer zal lukken.
Sateliet kijken in Vlaanderen
Wie tot voor kort in Vlaanderen woonde en via satelliet naar Vlaamse of Nederlandse zenders wou kijken keek aardig op, toen bleek dat zulks niet mogelijk was.
Met uitzondering van BVN en Limburg TV, was er niks te ontvangen in onze taal.
Terwijl elke bananen republiek een aantal TV zenders op satelliet heeft , was Vlaanderen weer de opvallende afwezige.
De reden lag voor de hand, overheersing van de kabel maatschappij.
Zenders zoals VTM, Kan 2, VT4, Vijf TV enz, hebben geen eigen etherfrequentie en zijn afhankelijk van de kabelmaatschappijen.
Wie deze zenders wou ontvangen was verplicht om zich te abonneren op de kabel distributie .
En de VRT zal je dan denken die hebben toch geld en eigen zenderpark.
Ja, dat wel maar de VRT is de VRT en met hun bekrompen geest zetten die liever een eigen DVB-T systeem op poten, met beperkte landelijke dekking, in plaats van te investeren in satelliet tv.
Nederlanders daarentegen kunnen al jaren dankzij “Canal digitaal“ genieten van hun favoriete stations via satelliet.
Vlamingen en Nederlanders die meenden Canal digitaal te ontvangen in Vlaanderen vielen naast het net.
In het eengemaakt Europa spelen plots de Auteursrechten een rol, Canal digitaal betaald enkel uitzendrechten op films voor het grondgebied van Nederland. Het heeft ook te maken met het respecteren van elkaars zend gebied, als iedereen op bv op Veronica de nieuwste film van Harry Potter gezien heeft dan gaan ze nadien niet nogmaals kijken via kanaal 2.
Canal digitaal zend daarom het signaal gecodeerd uit in Irdeto/Seca2, men heeft om het te decoderen een smartcard nodig of het beeld blijft zwart.
Canal digitaal geeft alleen abonnementen af aan mensen die in Nederland wonen, geen Nederlands adres geen abonnement.
Na jaren heeft Canal digitaal daar een mouw aangepast en is Tv-Vlaanderen ontstaan als zuster maatschappij van Canal digitaal.
Eindelijk kunnen Vlamingen hun vertrouwde zenders ontvangen via satelliet.
We hangen vanaf nu niet meer af van de peperdure kabeldistributie en kunnen die de deur uitgooien, want buiten de groepen VMMa, VRT, SBS, is er geen enkele meerwaarde.
Tenzij men natuurlijk gaat voor hun befaamde Digibox, die uiteraard niet gratis is 199 € + 25 € activatie kosten en om pakketen te bekijken moet je uiteraard bijbetalen.
Wie kieskeurig is, ziet snel in dat ook hier het aanbod om te huilen is en het draait altijd maar op een ding uit, bijbetalen voor alles en nog wat.
Dat is de reden waarom je meer en meer satelliet schotels ziet opduiken omdat de mensen zelf willen bepalen naar wat ze kijken en wanneer. Tenslotte dwingt Telenet zijn eigen abonees om een digitaal toestel aan te kopen, dus waarom niet meteen overschakelen op een sateliet decoder , die qua prijs hetzelfde is.
En dat het aanbod véle malen groter is op sateliet dan op de kabel bewijzen we met deze link. let op kan zéér traag inladen.
De voordelen van satelliet tv:
Prachtig en haarscherp beeld, met de opkomst van HD_TV haalt men zelfs cinema kwaliteit.
Het geluid is in digitale stereo, al dan niet voorzien van 2 of meer audio kanalen in andere talen,
Honderden Tv en radio stations te ontvangen.
Op termijn veel goedkoper dan kabel.
Nadelen van satelliet tv:
Net zoals bij de Digibox van Telenet of Belgacom Tv kan men maar 1 station tegelijk ontvangen, voetbal kijken en tegelijk een film opnemen met de video of DVD is er niet bij, tenzij de decoder is uitgerust is met 2 ontvangers en eventueel een Harde schijf om op te nemen.
Met de opkomst van digitale Tv’s welke de analoge uitzendingen stilaan verdringt zal dit heuvel zichzelf wel oplossen, maar voorlopig moeten we er nog even mee leven.
Satelliet_schotels zijn niet overal te plaatsen, ontsieren volgens sommigen.
Wie meerdere satellieten wil ontvangen moet behoorlijk wat investeren, in schotels en LNB’s of een draaiende installatie met motor. Doch zoiets hoeft niet in één keer.
Bij hevige regen of sneeuw valt het beeld wel eens uit, maar daar is wel wat aan te doen.
De 1ste keer!
Over satelliet is al een aardig wat geschreven, want na het opstarten van je satelliet setje zal je met heel wat vragen komen te zitten.
Een paar voorbeelden, naar wat kan ik kijken, kan ik Canaal digitaal/Tv Vlaanderen kijken, welke is de beste satelliet, wat zijn Cams, wat is een CI, moet ik een abonnement of niet, kan ik gratis kijken naar betaal zenders, wat is FTA.
De meest bekende satellieten zijn de Astra’s voor oa ; Canal digitaal en Tv-Vlaanderen, de Duitse zenders, + Engelse.
Er hangen meerdere Astra satellieten (cluster) in de lucht, min of meer op dezelfde plaats zodat we met één schotel wel 6 Astra satellieten in een klap ontvangen.
Naast Astra is er nog Hotbird, hiervan hangen er 8, voor de meer zuiderse zenders.
Dan heb je nog Arabsat, Hispasat, Nilesat, Sirius, Thor.
Laten we stellen dat Astra hier de meest bekeken satellietgroep is.
Indien u enkel wenst te kijken naar Nederlandse stations dan voldoet een schoteltje van 60 cm al.
Daarentegen wie ook BBC wil gaan zien, zal moeten gaan voor een 80 cm schotel op Astra 2D. Omdat Britse zenders enkel bedoeld zijn voor ontvangst boven Engeland. Hier coderen ze niet meer (vroeger wel) maar beperken hun zendsignaal sterkte (zwakker signaal) tot het grondgebied van Engeland, met een stuk overlapping van Nederland en Vlaanderen. Uitzondering is SKY tv, dat is een betalend pakket.
Wie al een stapje verder wil kan Hotbird erbij nemen, waar bijzonder interessante zenders zitten. Hiervoor moet men wel een schotel hebben van 80 cm. Hierbij stuit men al meteen op het 1ste probleem omdat Astra en Hotbird anders gepositioneerd staan. Met één schotel en één LNB moet je de keuze maken welke je wil gaan ontvangen.
Of kiezen voor een systeem met 2 LNB’s op één schotel uitgerust met een Disecq Switch (een elektronisch gestuurde om_schakelaar)
Waar moet je zoal op letten bij aan koop van een ontvanger.
De decoder of ontvanger, is het toestel dat het digitale signaal verwerkt.
Er zijn 3 types ontvangers: FTA , FTA met smartcard lezer, FTA met 2 CI sleuven. (* FTA = Free To Air, d.w.z. vrij te ontvangen stations)
Het beste ga je voor een ontvanger met 2 CI lades (Cam module Interface*) in plaats van een FTA ontvanger die alleen vrije stations kan weergeven.
De FTA ontvangers zijn altijd de goedkoopste.
Een Cam module Interface is een insteekbare module waarin een smartcard past, bv de Tv Vlaanderen of canaal digitaal kaart, de cam communiceert met de smartcard en geeft commando's aan de ontvanger hoe deze de signalen moet verwerken.
Naast het gebruik van een Smartcard kan een Cam nog wel wat meer, er zijn bepaalde kanalen te openen met zulke Cam modules.
Let op !! Een cam dien je extra aan te kopen.
Er bestaan ook FTA ontvangers waarin een smartcard lezer zit.
Wat is nu van belang bij aankoop van een ontvanger, een paar dingen op rij.
De zap snelheid, deze moet snel zijn, hoed u voor ontvangers die traag zappen.
Het aantal kanalen welke gestockeerd kunnen worden in het geheugen, je neemt er best een met +/- 9000 kanalen, want voor je het weet zit je over de 5000 stations, omdat radio zenders ook meegeteld worden.
Degelijke toestellen vergelijken wat ze al hebben aan zenders en zetten nooit 2 maal hetzelfde station in hun database, dit in tegenstelling tot de goedkopere versies.
TIP: Voor de aankoop van een ontvanger ga je best eens wat satelliet forums bezoeken, om te ontdekken welke toestellen problemen geven of net goed ondersteund worden,
Plaats er desnoods eens een berichtje.
Kaon en Dreambox hebben een groot aantal aanhangers.
Wanneer zich een probleem stelt zit de kans dat je geholpen word er dik in, dit in tegenstelling tot de goedkope en onbekende merken.
Hiermee doel ik op de ontvangers uit de Aldi, LIDL, en 2de hands ontvangers die al eens aangeboden worden op websites zoals Ebay.be en Kapaza.be.
Zoek het merk & type op in satelliet forums en lees er over, het kan je veel miserie besparen. Vind je er niks over terug handen af.
Waar men extra op moet letten is de voeding van de ontvanger, eis van de verkoper dat hij in de ontvanger 2 cams steekt en dan laat hem eens goed zappen.
Is de reactie tijd van het toestel zeer traag of blokkeert deze ….laten staan.
Heel wat goedkopere versies besparen op de voeding en die is zeer belangrijk voor een stabiele werking.
Digitale televisie
Digitale televisie is een vorm van televisie waarbij het signaal digitaal wordt uitgezonden. Kabelbedrijven zenden tegenwoordig behalve een analoog signaal ook al digitale signalen uit. Net als ooit bij mobiele telefonie zal het analoge netwerk uiteindelijk verdwijnen en zullen de signalen louter digitaal worden aangeleverd. Naar verwachting zal het analoge signaal ergens tussen 2010 en 2015 worden uitgezet. Tot die tijd ontvangen 'digitale huishoudens' zowel het analoge als het digitale signaal.
Digitale televisie wordt in technische termen DVB genoemd, kort voor Digital Video Broadcast. DAB staat in dezelfde context voor Digital Audio Broadcast, digitale radio. Digitale radio is in Nederland nog niet commercieel verkrijgbaar.
Wat is digitale televisie?
Televisie die via antenne of de kabel de televisie binnenkomt is analoog. De ruimte (?bandbreedte?) die beschikbaar is om beeld en geluid te versturen is beperkt, zo passen er in de regel niet meer dan zo'n 30 zenders door de kabel. Als datzelfde beeld digitaal via de kabel verstuurd wordt neemt het veel minder ruimte in en kan je veel meer zenders door dezelfde kabel sturen. Vergelijk het met het verschil tussen een langspeelplaat en een cd: de cd is veel kleiner dan een lp, maar er staat wel veel meer muziek op.
Ook kan er veel meer extra informatie worden meegestuurd. Bij gewone, analoge televisie past hooguit een teletekstsignaal, bij digitale televisie wordt op zijn minst een volledige Elektronische Programma Gids meegestuurd - de EPG. Dat is een slim spoorboekje, dat in een keer een overzicht geeft van de programma's die nu te zien zijn en van programma's die gaan komen. Digitale televisie biedt ook de mogelijkheid van pay per view (betalen per bekeken programma) en allerlei andere diensten.
Wat heb ik er aan?
Digitale televisie biedt volgens de exploitanten betere kwaliteit van beeld en geluid. Bijvoorbeeld: breedbeeldtelevisie met Dolbygeluid. Die voordelen komen vooral tot uiting als de consument een nieuwe generatie televisie heeft (plasma of LCD) en de televisie heeft verbonden met een home entertainment center. Een home entertainment system is een goede geluidsinstallatie, al dan niet in combinatie met een radio en cd- en/of dvd-speler of -recorder.
Een extraatje van digitale televisie is de EPG, de 'Elektronische Programmagids'. De EPG is met de afstandsbediening te bedienen via het tv-scherm. Je kunt achtergrondinformatie over een programma opvragen, maar ook zien wat er nu en straks wordt uitgezonden op welk kanaal.
Van analoog naar digitaal.
Op een 'gewone' analoge televisie wordt het beeld lijntje voor lijntje weergegeven, waarbij het televisiebeeld in twee delen wordt overgestuurd en ververst: eerst komen de even lijnen binnen en dan de oneven lijnen. Daarbij moeten de beelden nog worden gesynchroniseerd met het geluidssignaal, dat apart wordt uitgezonden. Het analoge signaal wordt ook gemakkelijk vervuild met ruis, waardoor het beeld minder scherp wordt. Het gevolg van dit alles is dat het televisiebeeld soms niet helemaal scherp is en af en toe flikkert. Ook de beperkte resolutie van analoge televisie is een nadeel. Afhankelijk van het systeem ('PAL' in het grootste deel van Europa en 'NTSC' in Amerika en Japan) zijn er 625 respectievelijk 525 beeldlijnen beschikbaar. De "slechtste" computermonitor heeft al een hogere resolutie dan de beste (analoge) televisie (echter, aangezien men werkt met bewegende beelden, en omdat men op relatief grote afstand van een TV zit, is dit niet zo erg als het lijkt).
Bij digitale televisie, DVB, zendt men momenteel veelal nog uit met conventionele resoluties. Meestal is dat op het moment de PAL-resolutie, 720x576. De Belgische en Nederlandse zenders gebruiken deze resolutie voor hun satellietuitzendingen. Het voordeel van digitale televisie uit zich hier in dat het beeld ruisvrij is. Goede PAL-ontvangers zijn verder vrij duur om in een televisie te stoppen, bijgevolg zitten er in veel televisietoestellen ontvangers die kwaliteitsverlies opleveren; bij digitale televisie is dit probleem verdwenen.
Er zijn in de DVB-standaard verschillende resoluties gedefinieerd, naast de PAL-resolutie 720x576 pixels (gebruikelijk in Europa) en de NTSC-resolutie 640x480 (vooral N-Amerika) zijn er verscheidene HDTV-formaten gedefinieerd met als maximum 1920x1080.
Omdat digitale signalen compacter kunnen worden uitgezonden dan analoge signalen, blijft er bij een gelijk aantal televisiezenders ineens bandbreedte 'over'. Bij digitale televisie is er dus in principe de mogelijkheid om met dezelfde capaciteit meer televisiezenders aan te bieden.
De televisiestations hebben straks ook nog eens de mogelijkheid om te kiezen of ze op een bepaald moment één enkel programma uit willen zenden met de hoogste kwaliteit of misschien toch een paar programma's tegelijk die met wat minder kwaliteit toe kunnen. Die keuze zal mede afhankelijk zijn van de aard van het programma. Naast televisiebeelden kan ook nog aanvullende informatie zoals teksten of hele webpagina's worden meegestuurd via het digitale signaal.
Vormen van digitale televisie.
Digitale televisie kan op verschillende manieren worden uitgezonden:
- via de kabel met DVB-C technologie
- via de ether met DVB-T technologie
- via de sateliet met DVB-S technologie
- via internet (ADSL of glasvezel). Er is nog geen dominante standaard voor Internettelevisie,
ofwel IPTV
Digitale televisie via de ether en de satelliet zijn het goedkoopst, maar omdat er zo alleen maar signalen uitgezonden kunnen worden (en niet ontvangen), zijn daarbij geen interactieve toepassingen mogelijk. Een ander nadeel van digitale televisie via de ether is dat het aantal zenders beperkt is. Via de kabel en via ADSL zijn er veel meer mogelijkheden: het aantal zenders kan veel groter zijn en ook interactieve televisie behoort tot de mogelijkheden.
Zijn alle tv's geschikt voor digitale televisie?
Ja, alle televisies zijn geschikt voor het weergeven van digitale tv. Ook oudere types, mits deze zijn voorzien van een zogenaamde scart-aansluiting waarmee vrijwel alle tv's vanaf 1988 standaard mee uitgerust zijn. Zelfs wanneer je kiest voor een aanbieder die bijv. 100 tv zenders doorgeeft, terwijl de tv maar 30 kanalen aan kan, is dit geen enkel probleem. Je zapt namelijk via de decoder d.m.v. een aparte afstandsbediening. De tv staat dan ingesteld op het videokanaal (meestal kanaal 0). Iedere tv is dus goed, maar het beste resultaat wordt bereikt met een LCD of plasma tv. De kwaliteit van digitale televisie is vele maten beter dan televisie via de analoge kabel en dat merk je het beste met een groot plat scherm.
Waarom worden TV en radio gecodeerde (geëncrypteerd) op satelliet?
Er zijn principieel drie redenen waarom satelliet-uitzendingen gecodeerd worden:
Betaal-TV
De belangrijkste reden voor het gebruik van coderen is betaal TV.
Dit is een systeem waarbij een kijker of luisteraar toegang krijgt tot een aantal TV of radiokanalen, indien men daarvoor betaalt, tenzij via een maandelijks abonnement, tenzij per film of 'event' (bv. een bepaalde sportwedstrijd).
Op dit moment is in België betaal TV enkel beschikbaar via de kabel, maar in een aantal landen is betaal-TV (en -radio) ook beschikbaar via satelliet of via 'terrestriële' uitzendingen.
Over het algemeen zijn de programma's van een betaal TV- operator via satelliet beperkt tot één of enkele landen. Men kan wel de uitzendingen van buitenlandse betaal TV-aanbieders ontvangen, maar normaalgezien zal men geen abonnement krijgen om deze zenders te bekijken.
De enige uitzonderingen daarop zijn de 'gespecialiseerde' betaal TV-aanbieders.
Geografische beperking van uitzendrechten
Omdat men voor het bekijken van gecodeerde kanalen een decodeer-kaart nodig heeft, kan degene die de kaarten verdeelt ook bepalen waar een programma kan worden bekeken. Op die manier kan men de toegang tot bepaalde programma's beperken tot (bv.) één bepaald land.
In het algemeen zijn het niet de omroepen die vragende partij zijn hiervoor (elke extra kijker is goed voor hun reclame-inkomsten), maar zijn het vooral de aanbieders van het product (filmproducenten, voetbalclubs of sportbonden, enz.) die daar de sleutelrol in spelen.
Zij kunnen een Tv -station verplichten om uitzendingen te beperken tot één bepaalde geografische regio. Dit is voor hen economisch winstgevender omdat ze op deze manier dezelfde producten aan meerdere operatoren kunnen verkopen.
Sommigen toch vrij te ontvangen ?
Wil dit zeggen dat er dan geen vrij te bekijken Tv-kanalen zijn?
Jawel! Er zijn twee mogelijkheden:
Que??? de macht van een taal)
Een Tv-station moet uitzendrechten betalen in functie van het potentieel aantal kijkers: hoe meer kijkers een bepaalde film of een sportwedstrijd kunnen bekijken, hoe meer de omroep moet betalen aan de filmproducent of de sportclub.
Dit is vooral van belang voor de Tv-stations die films of Tv-series uitzenden in de Engelse taal zoals de Britse en Ierse stations, of uit de landen waar (vooral Amerikaanse en Britse) films ondertiteld worden.
Om te vermijden dat een Tv-station uitzendrechten zou moeten betalen voor het hele Europese continent (heel Europa begrijpt toch Engels), worden die Tv-kanalen gecodeerd.
Tv-kanalen uit landen waar film 'gedubd' worden (zoals Duitsland, Italië, Polen en nog andere) hebben dit probleem niet, en daarom worden die Tv-stations over het algemeen in FTA (Free To Air) uitgezonden.
De enige grote uitzondering hierop is de Britse openbare omroep BBC.
Deze is in juli 2003 overgeschakeld van geëncrypteerde uitzendingen op satelliet naar FTA.
Om dit mogelijk te maken is de BBC enkele maanden voor de veranderingen- beginnen uitzenden via een andere satelliet. Deze satelliet, de Astra 2D, beschikt over transponders met 'spotbeams' die gericht zijn op de Britse Eilanden (het Verenigd Koninkrijk, Ierland, het eiland 'Man', enz...).
In grote delen van Europa zijn die signalen helemaal niet te ontvangen of zodanig zwak dat men over een heel grote schotel dient te beschikken.
Gelukkig voor ons is het zo dat de footprint van de astra 2D satelliet net voldoende is en onder de uitzend zone valt waardoor het in de Benelux , een stuk van Noord Frankrijk en IJsland mogelijk is om toch de BBC te ontvangen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!