De kaascarrière van Lucien Gysel begon op zijn 16de. 'Na 55jaar begin ik nu langzaam af te bouwen.
De boerin is goed op weg om mijn taak over te nemen', zegt hij voldaan.
De kaasmakerij heeft 15 soorten zelfgemaakte kaas in de toonbank liggen.
Dat is in grote mate te danken aan de ervaren kaasmaker Lucien Gysel.
Het begon 15 jaar geleden met een klein rond kaasje dat landbouwster Tine Denoo als hobby fabriceerde. Het resultaat viel erg mee.
Omdat boeren toch niet erg rendabel meer was, beslisten Tine en haar man Lieven Dewicke van hun bedrijf een kaasboerderij te maken.
In 1997 namen ze de ervaren kaasmaker Lucien Gysel uit Lo in dienst.
Nu produceert De Moerenaar onder zijn leiding 15 verschillende soorten artisanale, halfzachte en halfharde kaas.
Van Cobergher en Cabour over Pikantje en Moerengoud tot Moerduivel, Molenkaas, Marjoleinkaas en Hommelkaas.
Elke kaas heeft een eigen smaak.
De kaasproductie van De Moerenaar is inmiddels goed voor 50.000kilo per jaar.
'En ik maak nog altijd nieuwe soorten bij', zegt Lucien, met zijn 71jaar wellicht de oudste kaasmaker in ons land.
'Momenteel ben ik aan het experimenteren met bierkaas, karnemelkkaas en truffelkaas.'
Lucien leerde het klappen van de zweep in de kaasmakerijen van Lo en Passendale.
'Ik vind er nog altijd veel voldoening in om de rijping van een kaasje te volgen.
De waardering die je voor het resultaat krijgt, doet ook veel deugd.
Het geheim van kwaliteitskaas? Goede en verse melk gebruiken.
Hier komt de melk rechtstreeks van de 75 koeien in de weide. Je moet de rijping ook goed beheersen en opvolgen.
Een grote troef van De Moerenaar is dat we zeer vochtig kunnen werken.
De cultuur die op de kaas groeit, vraagt veel vocht. Je mag kaas nog zo vaak inwrijven, in een droge ruimte bereik je daar niets mee.'
Zowat 70 procent van de productie van De Moerenaar is voor de groothandel bestemd, de rest wordt in de boerderijwinkel aan particulieren verkocht.