Inhoud blog
  • Jan Poepjes
  • Izak van Abramme
  • Heren Goedheid
  • Gerrit zonder Darmen
  • Fietsnaaister
  • Eendegat
  • Duivel op het Dak
  • Koperkont
  • Centje Pondje Rijst
  • Billebijter
  • Aai de Grote Stap
  • Welkom
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Als zij de lichtjes van de haven ziet - dan gaat haar hart zo raar tekeer - dan weet ze dat het niet zo lang meer duurt - of ze ziet hem na weken weer.
    Zoeken met Google


    Bij-namen Scheldnamen
    Scheveningse bijnamen
    14-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom

    Welkom bij  SCHEVENINGSE SCHELDNAMEN.

    Het ontstaan van scheldnamen.

    Opvallende personen krijgen weleens een bijnaam. De lange, de kreupele, de dikke enz. In een besloten dorpsgemeenschap ontstond vroeger de noodzaak van bijnamen. Het dorp breidde zich steeds uit. De meeste huwelijken vonden binnen de gemeenschap plaats waardoor het aantal achternamen, voorzover die al bestonden gelijk bleef. De gewoonte kinderen te vernoemen geef ook geen veranderingen van de voornamen binnen een familie, hetgeen verwaring kan geven.
    Verschillende dorpen kenden en kennen nog steeds bijnamen. Ook op Scheveningen is dat het geval. [Scheveningers zeggen vaak 'op ' inplaats van "in "Scheveningen.] Sommige mensen zijn bij velen alleen bij hun bijnamen bekend. Het achterhalen van de familienaam is daarom niet zo eenvoudig.
    De bijnamen zijn niet altijd even vriendelijk. Niet iedereen stelt het op prijs met zijn bijnaam aangesproken te worden. Anderen stellen zich zelfs nu nog voor met hun bijnamen.

    Herkomst.

    Het is niet eenvoudig de herkomst van een naam te achterhalen. Het komt voor dat in de loop van de tijd door veranderend dialect of verkeerd verstaan een naam verandert. Soms zijn er twee namen, die veel op elkaar lijken, bij de zelfde persoon horen. Een andere keer hebben twee personen dezelfde bijnaam. Sommige bijnamen gaan functioneren als een soort familienaam. Deze gaat ook wel in de vrouwelijke lijn verder, zodat meerdere familienamen bij één bijnaam kunnen horen. Wat de betekenis betreft zijn de namen te verdelen in een aantal groepen:
    *     namen afgeleid van uiterlijke kenmerken van de persoon.
           [rood haar hebben, scheel kijken]
    *     namen die wijzen op een bepaalde karaktertrek. 
           [bezorgd zijn, krenterig zijn]
    *     namen afgeleid van de afkomst.
           [ naar de ouder, uit Katwijk afkomstig]
    *     zelf gekozen namen.
           [afslagnamen]

    Afslagnamen.

    Bij de afslag van de vis roept de afslager  in een snel tempo een aftellende reeks geldbedragen af. De koper moet als hij de partij voor die prijs wil hebben "mijn"roepen gevolg door zijn naam. Het is van belang dat dan snel de juiste naam kan worden opgeschreven. Om verwarring in de rumoerige omgeving te voorkomen heeft iedere koper een afslagnaam, ook wel firmanaam of visnaam genoemd.Dit zijn korte namen die niet zo makkelijk met elkaar te verwarren zijn. Afslagnamen al bekend halverwege de 18e eeuw zijn nog steeds in gebruik. Verschillende afslagnamen komen we ook tegen als bijnaam. Het kan voorkomen dat iemand een afslagnaam heeft, die een aantal jaren terug door een ander werd gebruikt.


    TOELICHT OP DE NAAMLIJST

    Scheld en bijnamen worden meestal alleen maar uitgesproken. Niet iedereen schrijft ze op de zelfde manier. Het is daarom moeilijk om te bepalen welke schrijfwijze de juiste is. De spelling is zoveel mogelijk gehouden aan die welke u ons opgaf.

    14-12-2012 om 00:00 geschreven door Dirky

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (123 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 10/12-16/12 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!